12/27/2021
12/27/2021
2/22/2025
Helsetipspodden
Gjest: Simen Øian Gjermundsen - en av grûnderne bak appen Frifor og innføring av av begrepet 'Renvare'.Hvordan kan vi bruke teknologi og varemerking for å ta sunnere matvalg? I denne episoden av Helsetipspodden har jeg besøk av Simen som er av gründerne bak appen Frifor. Appen lar deg skanne matvarer for å få ærlig og nøytral informasjon om prosesseringsgrad, næringsinnhold, allergener og tilsetningsstoffer – en hjelpende hånd i jungelen av ingredienslister og markedsføringstriks.Simen og Frifor har ogs introdusert begrepet Renvare, en ny måte å vurdere matvarer på – med fokus på rene, minst mulig prosesserte ingredienser. Vi diskuterer hvordan ultraprosessert mat påvirker helsen vår, hvordan vi kan navigere i matvaremarkedet og hvordan matvareindustrien selv kan bli en del av løsningen. Kan bedre merking og informasjon gi oss en friskere befolkning og samtidig påvirke matvareproduksjonen i en sunnere retning?Episodens innhold:00:30 Introduksjon02:17 Hvorfor har Simen laget appen Frifor04:29 Melkeprotein04:29 Symptom på ultraprosessert mat er at det inneholder mange ingredienser som egentlig ikke hører hjemme i produktet05:15 Problematikk med allergener6:43 Susann Stave: Sunnvasking, matsminke og villedende markedsføring07:47 Hva som er typisk for de ultraprosesserte produktene08:40 Dårlige ingredienslister09:10 Karragenan10:47 Hvordan fungerer appen Frifor13:48 Hjelpe produsenter av matvarer til å lage bedre produkter14:40 Hva er Renvare?17:14 Hva er et renvare-brød?18:23 Ikke-ultraprosessert vs renvare34:43 Marit Kolby, Maja Skogstad og Susann Stave er viktige stemmer36:10 Litt av problemet med kostrådene er dårlig kommunikasjon37:58 Folkets tillit til kostrådene har sunket kraftig38:38: Det må være lett å få tak i mat som gir god helse39:03 Helsefremming39:44 Kostnadene helsevesenet har med sykdom kan forhindres med et bedre kosthold40:00 Penger og koblinger i matproduksjonen40:23 Lovverk som skal forhindre markedsføring av usunne produkter mot barn40:51 Idretten er i mot å begrense ultraprosessert mat41:43 Tidligere helseminister: Vi må ta hensyn til næringen42:48 Løsningen er ganske enkel: Å ikke ha det43:53 Det er stor gevinst i å holde befolkningen frisk45:53 Forbrukernes interesse for å kjøpe renvare er der44:48 Næringen eksisterer for å tjene penger45:04 Vil snakke med produsenter som ønsker å lage bra produkter46:21 Alle kan være på lag: En verden der produsentene lager produkter forbrukerne er fornøyde med47:22 Renvare og Sunkost48:22 Drømmer og planer videre49:42 Vi har barn som aldri har spist renvare og ikke vet hvor maten kommer fra49:57 Maten skal ikke være "perfekt" hver gang52:26 Simens helsetips* Episodens innhold er ikke ment å erstatte medisinske råd. Har du en medisinsk tilstand ta kontakt med fastlege eller annet kvalifisert helsepersonellReklame/rabatt: Rødlysterapiapparatet FlexBeam - rabattkode 'helsetipspodden' Helsekostbutikken Superstate - rabattkode 'nervus'Tusen takk for at DU lytter!Jeg blir veldig glad om du gir en god omtale av Helsetipspodden i din podcastapp, gjerne gi 5 stjerner og del episoden med noen som har nytte av denne kunnskapen.
Se mer
12/9/2024
Pengesnakk
Kornelia er stolt av å bruke gamle klær og spise gammel mat. Enbærekraftig og pengesmart livsstil bør ikke være noe vi skammer ossover. I denne episoden deler Kornelia hvordan hun ser med glede på detandre ser på som et ork. Et høyt forbruk er ikke det som gjør osslykkelig. Minsaas jobber som spareøkonom i Lendo og deler fra hverdagensin på instagramkontoen @kminsaas.See omnystudio.com/listener for privacy information.
Se mer
4/10/2023
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
Vi reposter en episode av Greenpod-serien, hvor vi var gjester hos vår gamle venn Liv Hege Seglsten, som er sjef for forretningsutvikling i Greenstat. Episoden var del av en trilogi av episoder om bærekraftige forretningsmodeller, så vi følte oss hjemme fra første stund. Vi snakker om bærekraftige og ubærekraftige forretningsmodeller, vi tar en langt tilbakeblikk på veien fra ansvarlige forretningsmodeller til bærekraftige forretningsmodeller, og vi går inn i dette med like deler optimisme og pessimisme. Liv Hege og Sveinung diskuterer hvorvidt det er sært å være veganer og ta bussen, Lars Jacob gir et dystert blikk på slaveøkonomien, vi snakker om hvorfor forretningsmodellblikket er så viktig for bærekraftsfolk, og vi diskuterer lederens rolle i bærekraftig forretningsmodellinnovasjon. Liv Hege har nærlest vår gamle bok "Ansvarlig og lønnsom", vi snakker problemformulering, toget fra London til Paris, etikkens plass i bærekraften, leter etter lysglimt i nåtidens økonomi, og Lars Jacob gir fjelltips i Møre og Romsdal. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
4/29/2024
Leger om livet
Susann Stave har master i samfunnsernæring og er svært engasjert i hvordan maten påvirker oss og hvordan vi kan bli mer bevisst på aktørene som påvirker matvalgene vi tar. Hun har nå kommet ut med boken “Hva skjedde med maten?” en bok om matindustrien og hvordan maten vi spiser radikalt har endret seg de siste årene. I episoden snakker vi om ultraprosessert mat, matindustrien, matvalg, faktorer som påvirker oss og hvordan vi kan bli mer bevisst. For mer fra Susann Stave: https://www.instagram.com/susann.stave/Bok: https://www.friskforlag.no/produkt/hva-skjedde-med-maten/Ønsker deg en nydelig uke!AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
1/17/2022
Pengesnakk
Annonse - Inneholder markedsføring av appen Too Good To GoÅ kaste mat som kunne vært spist er dumt for både lommebok og klima.Men det gjøres hele tiden og i store mengder.Det kan du gjøre noe med! Matredding er bra for både deg og kloden.I denne episoden har jeg besøk av Ann-Kristin fra Too Good To Go, som forteller oss mer om matsvinnproblemet og hvordan du kan spare penger på å redusere det.Last ned Too Good To Go-appen her: https://app.tgtg.to/last-nedSee omnystudio.com/listener for privacy information.
Se mer
5/7/2023
Wolfgang Wee Uncut
Wolfgang Wee Uncut #378: Anders Nordstad Se hele episoden her: https://youtu.be/xca6YgxBRrs 0:00 Er maten dyr i Norge? 2:15 Dyr energi, dyr mat 6:00 Overfladisk konkurranse mellom de tre...
Se mer
3/5/2023
Helsetipspodden
Gjest: Susann Stave, master i samfunnsernæring Tema for denne episoden er barnemat. Er det egentlig noe som heter barnemat? Hvilken mat gir de små bedre helse? Hva bør de små spise mer og mindre av? Grunnlaget for gode helsevalg starter allerede fra vi er små. De vanene vi får fra tidlig alder har en stor sannsynlighet for å følge oss gjennom hele livet. 60% av maten nordmenn handler er ultraprosseserte varer. Studier viser at høyt inntak av industrialisert mat gir økt risiko for en rekke helseplager og sykdommer. Frem til nylig var det få studier knyttet opp mot barn og i 2022 ble det fremlagt de første studiene som har sett på hvilken effekt ultraprossesert mat kan ha på den yngre generasjonen. Kosthold er en stor bidragsyter til den dårlige folkehelsen, og Susann ønsker å være en stemme som gjør det enklere for folk å ta gode valg. I denne episoden snakker vi om hva ultraprosessert mat er og årsaken til at vi bør spise mindre av det. Videre snakker vi om råvarebasert kosthold og hvorfor det er vi bør gi mest mulig av det til det til barna. Stikkord for episoden: næringsstoffer, ultraprossesert mat, ingredienser, råvarer, kosthold, matens struktur, drikke, kjøpegrøt, cellulær mat, næringstetthet, tilvenning av smaker, industriell mat, matvareindustrien, forbrukerne blir lurt, markedskrefter, forbrukermakt med mer. Du finner Susanne her: www.instagram.com/susann.stave Du finner Helsetipspodden her: www.instagram.com/helsetipspodden Du finner Annette her: Annette Løno I Vagus og bærekraftig helse (@annette_loeno) | Instagram Med Helsetipspodden har jeg et ønske om å dekke de fleste temaer innen helhetlig og bærekraftig helse. Jeg kan røpe at jeg har mange kunnskapsrike på gjestelisten fremover. Temaer som skal tas opp er blant annet kvinnehelse, overgangsalder, trening, balanse, musikk, bevegelse, hjernehelse, angst og uro, faste, ernæring, stress, vagusnerven mm. Kom gjerne med forslag på tema og gjester på Helsetipspoddens instagramkonto. På din podcastapp har du mulighet for å vurdere Helsetipspodden og legge igjen en anmeldelse. Hadde vært stor stas om du ville det. Ekstra gøy er det jo med 5 stjerner. Det bidrar til at Helsetipspodden når ut til enda flere. * Helsetipspoddens innhold er ikke ment å erstatte medisinske råd. Har du eller ditt barn en medisinsk tilstand rådes det til å ta kontakt med fastlege eller annet kvalifisert helsepersonell
Se mer
2/20/2023
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
Matsvinn er et gigantisk bærekraftsproblem, og vi tar en prat med Charlotte Aschim, gründer og CEO i TotalCtrl. Vi snakker om skalaen på matsvinn og matkastingsproblemet, fra gårdbrukeren via logistikk og salg og servering, og helt frem til sluttbrukerens søppelbøtte. Charlotte forteller om TotalCtrl sin teknologiske løsning for hoteller, sykehjem, barnehager og andre som forsøker å kutte matsvinnet. Sveinung krasjer en drone i et tre før han drukner den, vi snakker om Charlottes overraskende faglige bakgrunn, vi forteller om hotelldirektører med vilje til å kutte matsvinnet, og vi snakker sirkulærøkonomi - til ingens overraskelse. Vi trekker linjer fra TotalCtrl sin forebyggende løsning til andre aktører i økosystemet for matsvinnløsninger, slik som Kezzler, Farmforce, Too Good to Go og Invertapro. Sveinung snakker ned kokkekunstene sine, Lars Jacob mistenkes for å ha sovet i timen, vi kikker inn i både den forretningsmessige og teknologiske spåkulen, og vi drømmer om eksperimentering med matsvinnsdata. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer