Lyreko
Hallo og velkommen til en ny episode av Pengesnakk podcast. Det er fredag, fredag den 13. faktisk, og det er siste gang det kommer en Pengesnakk podcast episode på en fredag, fordi jeg har bestemt, eller dere har bestemt faktisk, at det er mye bedre at episodene kommer mandag morgen. Så da får dere høre på mandager i stedet for. Hvis du har trykket på abonner, så dykker jo episodene opp av seg selv.
Men for de av dere som sitter og venter på en ny episode fredag 20. september, så kommer ikke det til å komme. Neste episode kommer mandag 23. september i stedet for. Så håper jeg at ingen av dere går på noen økonomiske smeller neste helg på grunn av det. I dag skal jeg endelig få svare på litt spørsmål fra dere igjen. Det synes jeg alltid er så gøy.
Mesteparten av spørsmålene er fra e-poster jeg har fått av dere. Hvis du noen gang lurer på noe, så er mailadressen min lise at pengesnakk.no. Og så har jeg noen spørsmål som jeg har fått på Instagram. Og der heter jeg pengesnakk. Hvis du har lyst til å følge meg eller sende en melding, jeg går rett på spørsmål 1.
Hei, jeg ønsker å betale ned ekstra på boliglånet mitt for å korte ned på antall avdrag. Hvordan gjør jeg dette i praksis? Jeg tenker å sette av mellom 2000 og 3000 kroner hver måned. Bør jeg spare opp disse pengene og betale ekstra en gang i året? Eller gjør jeg dette hver måned?
Hei du, og takk for spørsmål. Hvis du vet at du har 2000 eller 3000 kroner hver eneste måned til ekstra avdrag, så vil jeg øke de månedlige avdragene inni nettbanken. Og betalt altså mer hver eneste måned.
Fordi dette kan du fikse helt selv inne i nettbanken. I hvert fall så er det sånn i min bank og i flere andre. Og det som er gøy når du går inn og justerer den nedbetalingsplanen, det er at du ser hvor mye renter du sparer, og hvor mye raskere lånet ditt er nede i null. Det synes jeg i hvert fall er motiverende å se på. Hvis det er litt sånn varierende hvor mye du har til dette hver måned, så vil jeg satte faste trekket på 2000 kroner.
Altså 2 000 mer enn det du betaler i dag. Og så spart opp mer ved siden av, hvis det er sånn at du noen måneder har 3 000. Og da kan du bruke det til å ta et ekstra avdrag nå og da. Fordi det er dumt å sette avdragene så høyt at det plutselig blir for mye. Så det er bedre å spare opp ved siden av, og så enten da at du ser at det går bra med 3 000, så kan du øke det til det. Eller da av og til betale inn et ekstra avdrag.
Men det jeg vil anbefale deg også å gjøre er å finne den prislisten inne i nettbanken for låneendringer. Fordi det kan være litt ulikt fra bank til bank hva som koster penger og hvor mye det koster, og det er ikke alt som kanskje er helt logisk. For det går jo an å justere betalingsplanen ned igjen. Altså hvis du setter opp med 3000 kroner nå, og at du skal betale 3000 mer hver måned,
Og så ser du kanskje etter jul at det blir litt for mye, og at 2000 kroner mer enn i dag er litt mer som passer. Å endre det i MinBank, det ville kostet 500 kroner. Så se på den prislista i MinBank, så er det sånn at du kan endre hvilken dato pengene trekkes, hvilken konto de trekkes fra, eller redusere løpetiden, og det er jo det du vil. Det koster ingenting, så det er det bare å gjøre.
Men hvis du skal forlenge løpetiden, altså justere den månedlige beløpen ned igjen, så vil det koste 500 kroner i MinBank. Kan jo hende det er gratis i din, men sjekk opp det før du eventuelt setter et trekk som er så høyt at du ikke helt vet om du kommer til å ha det sånn.
Grunnen til at jeg ville valgt å endre det faste trekket, framfor å samle opp de 2 000 eller 3 000 kroner hver måned til et større beløp, det er at du mest sannsynlig har høyere rente på boliglånet ditt enn du får på sparepengene dine. Da gjør pengene en mye bedre jobb om de får blitt brukt til å betale ned på lånet, enn det de gjør på en sparekonto. Hvis det er sånn at du har en veldig bra rente på lånet, 2,2 kanskje,
og så har du en sparekonto med veldig høy rente på 2,4, så er det jo bedre å spare opp penger utenfor boliglånet, og heller innfri en større del den dagen boliglånsrenten øker, og blir høyere enn den renta du har på sparekonto. Spørsmål 2. Jeg begynte å spare i aksjefond for litt over et år siden. Jeg har skjønt at indeksfond nok er smartere for meg. Kan jeg bytte fond fra aksjefond til indeksfond?
«Jeg har knappe 20 000 kroner i aksjefondet mitt i dag.» Og svaret der er ja, det kan du. Og samtidig, et indeksfond er også et aksjefond. Et indeksfond er jo bare et aksjefond som ikke er aktivt forvalta. Det følger heller en indeks. Men du kan absolutt bytte. Men det første du må gjøre da er å sjekke om de pengene du har i aksjer, om det står inne på en aksjesparekonto eller ikke.
For det er litt viktig skattmessig. Hvis de ikke står på en aksjesparekonto, så må du inn i nettbanken og leite etter en knapp som heter starte aksjesparekonto eller opprett ASK eller noe sånt. Fordi fordelen med aksjesparekonto er at du kan selge og kjøpe fond inni der uten å realisere gevinsten. For hvis du har realisert gevinsten, som det heter, så må du skatte av den.
Så hvis det fondet ditt er utenfor aksjesparekonto, og så selger du det, så må du skatte av gevinsten, og så kan du opprette det indeksfondet som du egentlig vil spare i. Mye bedre å først ha aksjefondet inni aksjesparekontoen, så kan du bytte fond til et indeksfond i stedet. En tredje e-post.
Jeg blir simpelthen så inspirert av dine podcaster. En ting er god råd, men også det faktum at stemmen din er perfekt til podcast gjør at jeg alltid gleder meg til neste. I dag har jeg startet sparing i Indexfond, slik som du gjerne gir råd om. Dette har vært tema over måltidene med mine to døtre de siste dagene. Min eldste datter har derfor fattet interesse for temaet, og vi lurer derfor på følgende.
Hun er 15 år og ønsker å spare 19 000 av konfirmasjonspengene sine i fond. Hvordan gjør vi dette med tanke på at hun bare er 15 år? Hei, takk for e-post og veldig gøy at hele familien vil spare og investere. Det går helt fint å spare selv om hun er mindreårig. Det er bare litt sånn kronglete fordi banken trenger at begge foreldrene godkjenner. Og ikke bare godkjenner, dere må skrive under på at dere godkjenner det.
Men det høres jo ut som dere tillater henne å spare i fond, så da er det bare å sette i gang. Så jeg har fått to spørsmål fra Instagram, og det første er, hva gjør man når man drukner i kreditkortgjeld og regninger og ikke kan betale? Hei, det virker ut som du har tatt første skritt. Og første skritt i sånn sammenheng, det går jo på å innse at man faktisk sliter. Så når du har gått fra å tenke sånn,
Det ordner seg. Jeg har litt gjeld, men det ordner seg. Til som du skriver at du drukner, så er egentlig det bra. Så nå gjenstår det bare å begynne å svømme, hvis vi skal fortsette på den metaforen. For du er ikke for tapt. Jeg vil ikke at du skal gi opp. For du kan slippe å drukne hvis du begynner å svømme. Oi, fint med metaforer. Men det jeg mener med å svømme, det er å betale. Og det høres ut som en ganske stor jobb i ditt tilfelle,
Da vil jeg bare oppmuntre deg til å velge gjelda. Velg nedbetaling over forbruk på andre ting. Selv om det er så lite at det virker som det ikke nytter å bare betale én regning eller bare ett avdrag, det nytter. All gjeldsnedbetaling nytter. Så ikke slutt å betale på strøm eller sånne ting fordi du føler at du allerede har så mye gjeld at du likevel drukner. Gjør det du kan for å holde hodet over vann.
Når man sliter med gjeldsproblemer, kan det virke behagelig å unne seg noe en gang i blant. Du fortjener et eller annet som du kan kjøpe, så da vil jeg oppfunne deg til å tenke på nedbetaling av gjeld. Det er jo også å unne deg noe. Det er det som er virkelig å unne seg noe. Da unner du deg selv en bedre fremtid. For jo lenger du venter med å betale ned på det her, jo vanskeligere blir det.
For sånn domhjel, jeg kaller det domhjel fordi den er dyr og den blir bare dyrere og dyrere og dyrere. Den vokser så fort hvis vi ikke tar grep og faktisk bare betaler. Så sett opp en plan for deg selv. Fordi da kan du se når greier du å være i mål. Og den kan jo økes hvis du kan klare å skaffe deg noen ekstra inntekter. Alle mannene drar så er det noe du kan selge unna hjemme.
gjør alt du kan nå for å prioritere denne gjelden. Fordi jeg synes du fortjener å bli kvitt hele gjelden, men da må du starte på den jobben det er å betale alt sammen. Så tenk på det alle dere som har bare litt gjeld etter sommerferie nå. Litt gjeld blir fort mye gjeld når det er snakk om kreditkort, fordi de rentene er så sykt høye.
og til deg som sendte inn, og kanskje noen andre som hører på også. Hvis det virkelig er sånn at du drukner, ta kontakt med NAV. NAV har hjelpsrådgivere som kan hjelpe deg. Det vil jo fortsatt være du som må gjøre jobben, men da kan du få litt hjelp til å prioritere, og så kan du få hjelp til å vite hva du har rett på hvis du ikke har jobb eller faste inntekter. Masse lykke til! Jeg heier på alle som er i en slik situasjon, fordi...
Jeg vet jo hvor deilig det er å ikke ha gjeld. Jeg vet hvor deilig det er å slippe å bekymre seg for alt som har med penger å gjøre. Og det er en følelse jeg unner alle andre å ha også. Den følelsen er liksom den er verdt mer enn alt du kan kjøpe på penger. Så å betale ned dyr gjeld det er faktisk det aller beste du kan bruke pengene dine på.
Så er det en som har spurt meg, kunne du sagt noe om hvordan være fornøyd med det man har, og ikke stadig ha behov for nye ting? Det kan jeg. Dette temaet er jeg ganske opptatt av. Jeg tenker sånn, hvor med å kjøpe ting da, hvor lykkelig blir vi hvis vi stadig driver og kjøper ting? Eller bare det å stadig ønske oss ting? Hvis vi alltid tenker, å jeg ønsker meg det, jeg ønsker meg det, jeg ønsker meg det. Hvor lykkelig blir vi da? Hvis vi heller kan stille oss det spørsmålet, som jeg også er veldig opptatt av,
Hvor mye er nok? Hvor mye trenger jeg egentlig? Det er jo ikke sånn at jo mer man har, jo lykkeligere blir man. Faktisk er det nesten omvendt. I hvert fall er det sånn for meg at jo mer ting jeg har, jo mer stresset blir jeg, jo mer må jeg rydde og ordne meg.
Jeg er jo ikke minimalist på alle områder i livet. Det så hvertfall ikke sånn ut da jeg drev å flytte. Men mindre er bedre. Man trenger ikke dobbelt opp av ting, eller tre like. Det tar bare tid å rydde i alle sakene. Det tar energi å ha så masse ting, og føle at det er uorden. Og så tar det jo tid og energi å stadig skulle ønske seg ting, handle ting, bare...
egentlig rett og slett bestemme seg. Nok er nok, og jeg har nok, og jeg har det bra med det jeg allerede har. Jeg tror det handler veldig mye om innstilling. Bare å fortelle seg selv at jeg har nok. Det har jeg fortalt meg, og jeg er ganske enig med meg selv i at jeg har nok. Kanskje heller at jeg har for mye. Jeg har nok klær. Det skal jeg lage en episode til om. Det er så mange av dere som vil vite enda mer om det med kapsgarderobe.
Jeg hadde jo med hele garderoben min på God Morgen Norge i forrige uke. Så det er veldig gøy at det å bruke det man allerede har, også får tid på tv-skjermen. Det er jo veldig mye, dette må du ha i høstgarderoben, høstens farger, kjøp, kjøp. Og det er jo jeg ganske imot. Så det å heller bruke det man har. For det er veldig mange av oss som har veldig mye. Så bare det å prøve å lære seg å være fornøyd med det man har,
og bare fortelle seg selv så mange ganger at man ikke har behov for nye ting. Fortell det til deg selv helt til du begynner å tro på det. Et annet tips som jeg kommer på nå, hvis du blir litt mer opptatt av miljø- og klimasaker og sånn, fordi det er jo jeg, og det har gjort at det skal enda mye mer til før jeg handler nytt.
Vi overforbruker så mye, og hver gang jeg lar vær å kjøpe noe, så er jeg litt miljøvennlig, og det føles jo bra. Hvis det er sånn for deg at shopping er hobbyen din, så kan du ikke bare slutte å shoppe, men du må erstatte den hobbyen med en annen ting. Finn ut hva annet du liker å gjøre enn å drive og handle ting.
Kanskje også, i en periode i hvert fall, ikke oppsøk steder som du får lyst til å handle. Et annet tips kan jo være det å rydde i boden. Nå er jeg veldig på rydderen, siden vi driver og flytter. Det demper hvertfall min shoppinglyst. Det å rydde i mine gamle... Alt jeg har pådrett meg i løpet av livet. Heller prøve å kvitte seg med ting, enn å skaffe seg nytt. Det gir jo også et perspektiv på at
Hva skal vi med så masse saker? Det er saker overalt. Det er sikkert ikke jeg den eneste som føler på. Hvis du har det sånn at, det tror jeg kanskje vi alle har, når vi kjøper oss noe nytt, så kan det føles bra, et blaff av lykke. Prøv å kjenne etter om det er det. Om det er den lykkefølelsen når du kjøper noe, som gjør at du stadig har lyst på noe nytt. Om det ikke er tingen i seg selv, men den følelsen av å kjøpe noe nytt,
Og så kan vi prøve å overføre den lykkefølelsen til noe annet, eller rett og slett til å ikke handle, og bli glad av å ikke kjøpe. Litt sånn stolthet over at du heller kan spare, spare jo miljøet, spare penger,
Kanskje et triks å overføre til sparekonto. Hvis det var noe du nesten kjøpte, og så bestemte du at du ikke skulle kjøpe det, så kan du overføre akkurat så mange kroner det du hadde lyst til å kjøpe kostet til sparekontoen. Ellers kan du lage deg et skjema for forbruksfrie dager. Det er en slags kalender. Du bare setter opp måneden, og så har du en rød tusj og en grønn tusj. Så fargelegger du dager
Hvis du brukte penger en dag, så farger du den dagen rød. Ikke at det er helt forbudt å bruke penger, nå virker det som om jeg ikke synes vi skal kjøpe mat en gang. Men jeg svarer på det spørsmålet om hvordan finner gleden i å ikke bruke? For det går jo faktisk an å ha det motsatte problemet også. At man er rett og slett så hektet på sparing at man ikke unner seg noen ting. Og da har man det jo ikke bra, rett og slett lenger på grunn av det.
Og da gjelder det å finne litt tilbake til hva er det som egentlig er grunnen til at man sparer. Hva vil man ha ut av livet? For å spare bare for å spare og aldri unne seg noen ting er kanskje ikke veien å gå. Eller det er ikke veien å gå. Men tilbake til det med forbruksfrie dager. Så fargelegger du grønt i kalenderen de dagene du ikke bruker noen penger. Og så
Da får du en oversikt etter hvert. Du ser rødt og grønt, hva det er mest av. Men det jeg også vil huske å gjøre er hver dag hvor du fargelegger grønt. Prøv å kjenne etter. Hvordan føles det de dagene du ikke bruker penger? Kjenne etter om det er en god følelse. For hvis du finner godfølelsen på det, så er du i hvert fall på vei mot å finne den
som du spurte om hvordan man kan bli lykkelig med mindre, og så være fornøyd med å ikke bruke. Mange av oss driver jo og fører en sånn forbruksliste nå. Tusen takk for alle tilbakemeldingene på det. Det er så kult at dere bare tør å bli med på alt jeg ber dere om. Her handler det da om å føre opp alt forbruk i september, og kjenne litt etter om vi synes det er verdt det.
Kanskje vi fortsetter etter september også. Vi får se. Hvis du lurer på hva det her med forbruksliste er, så har jeg en egen podcast om å føre forbruksliste. Så hør på den. Jeg vet ikke om det var forrige uke. Nei, forrige uke snakket vi om mat. Uka før forrige uke ligger det en podcast om forbruksliste. Sjekk ut den. Men tilbake til det å være fornøyd med å ikke bruke. Du kan jo også bare prøve. Fordi det handler om mindset-situasjon.
Hvis du prøver å ha et slags shoppestopp, så føles det veldig begrensende i starten, som om jeg har lyst, men jeg har pålagt meg selv å ikke ha det. Men prøv å finne det positive med det, og se rundt og tenk hvor deilig det er å slippe å kjøpe hele tiden. Jeg synes hvertfall det er veldig deilig. Som sagt så handler det om innstilling. Når vi ser rundt oss, så kan vi jo fokusere på det vi liker, eller det vi ikke liker.
Vi kan velge, altså hjemme hos meg nå så har jeg en bukett med solsikker. Jeg fikk tre solsikker av mamma, og det er fordi det nye huset vårt heter Villa Solsikker. Men de solsikkene de står i en litt sånn kjip vase. Så jeg kan veldig godt tenke på det, altså på den vasen, og hvorfor jeg har den, den er stygg, burde kanskje kjøpe en ny, hvorfor har ikke jeg pene ting. Alle andre har sikkert en vase som er bedre egnet til solsikker. Eller så kan jeg se på blomsten.
Se på den gulfargen. Tenk på da jeg bodde i Tyskland ved siden av en solsikke åkere. Det er skikkelig fint. Jeg kan være takknemlig for de fine blomstene. Jeg kan være takknemlig for mammaen min. Snille mamma som ga meg dem. Bare være takknemlig for at jeg i det hele tatt har en mamma. En mamma som er så involvert i familien min, som jeg jo er veldig takknemlig for. Så kan jeg tenke at det er artig at huset mitt har et så søtt navn.
Jeg kunne jo også tenkt at jeg er kyperen med det navnet, for det betyr jo at jeg aldri kan male huset i en annen farge enn solsikker gult, ikke sant? Men så kan jeg også tenke på den andre siden at det er jo litt deilig. Da slipper jeg å tenke på om jeg skulle male. En mindre ting å tenke på. Og hvis det handler om sånne ting hjemme, at du har lyst til å kjøpe ting hjemme og forny deg hjemme og sånn hele tiden, begynn med å ta vekk det du ikke er fornøyd med.
Jeg regner med det ikke er alt, men når du tar vekk det som du ikke er fornøyd med, så blir det mer plass til de tingene du er fornøyd med. Bare vit at den lykken du får når du kjøper noe, det er kortvarig lykke. Nesten alltid er det det. Hvis vi tenker på klær også, så gjelder det samme. Bare pakk vekk det du ikke vil ha der. Rydd vekk alle de plaggene som får deg til å tenke at du trenger noe nytt. Rydd vekk det som ikke gjør deg fornøyd.
For det som skjer da, er at da er det bare fine ting igjen. Og kanskje er ikke det så mye som du er fornøyd med. Men mest sannsynlig så er det nok. Og hvis det ikke er nok, så har du muligheten til å tenke ordentlig gjennom hva du ønsker deg, hva du skal kjøpe. At det ikke er den følelsen av «jeg har lyst på noe nytt», men litt mer spesifikt «hva du har lyst på».
At det er ikke kjøp i seg selv som gjør deg lykkelig, men den tingen du kjøper, at det gjør at du kanskje har masse å gå med i høstgallerobene likevel. For det er sånn at de gjennomtenkte kjøper, det er de beste. Jeg sier ikke heller at ingen kjøp kan gjøre deg lykkelig. Jeg tenker at det er fint å kunne kjøpe det vi virkelig er opptatt av, men at det ikke er så mye. The best things in life are free, eller noe sånt.
Så er det noen som spør meg, hva tenker du om studielån? Hva tenker jeg om det? Jeg tenker at jeg er veldig glad for at det finnes. At vi er heldige i Norge som kan ta opp lån når vi skal studere. Og så er det jo ikke renter på det lånet før vi er ferdige med studiet. Og det er jo bra. Og så er det jo sånn at rentene på studielånet skal være gunstig. Men nå er jo bankrentene også gunstig, selv om det har gått opp litt i det siste århundret.
Den flytende rentene på studielånet, jeg sjekket dette her i går, skal vi se. Jeg har ikke bunnet, så dette er den flytende. 2,237. Den gikk opp til det nå fra september, men så skal den gå opp igjen i november.
Så jeg begynner jo litt igjen. Dette her har jeg vært så mye frem og tilbake på. Men jeg begynner å få litt lyst til å slette hele studielånet mitt. Fra 1. november er renten 2,472. Det er den nominelle, så effektivt blir det enda litt høyere. Renten på boliglånet mitt skal også gå opp nå, uheldigvis. Men det er fortsatt lavere enn dette her.
Jeg hadde jo det sånn at jeg lenge betalte dobbelt så mye som jeg måtte på studielånet, fordi da hadde jeg jo ikke boliglån. Har man boliglån, så skal det alltid prioriteres først, fordi det er noen ting med det studielånet som er så gunstig. Blant annet så er det sånn at ingen arver studielånet fra deg om du dør. Da bare slettes det.
Og så kan man få betalingsutsettelse uten at det er noe stor søknadsprosess. Så alle eksperter anbefaler å bare la studielånet skure og gå. Og nå, før sommeren, så valgte jeg også det. Så i de siste årene har jeg jo betalt 2200 cirka i måneden. Men nå satte jeg det ned så mye det går. Så da betaler jeg nå bare 825 kroner i måneden. Og så satte jeg heller opp en spareavtale i fonden.
på 1425 kroner. Fordi da kan jeg se om kanskje om fem år da, om pengene i fonden har vokst mer enn de, hva var det rentene nå skulle være igjen? 2,472. For jeg liker jo egentlig ikke å ha lån. Men jeg prøver å tenke økonomisk smart og ikke bare følelsesmessig smart. For det med lån, altså en ting er jo det huset vi nettopp har kjøpt. At vi har lånt til det synes jeg er greit. Men det studielånet,
Skal jeg fortsatt drive og betale for øl jeg drakk i 2007 og skolebøker jeg har allerede glemt alt som står i? Så jeg er litt i tvil, men som et svar på spørsmålet ditt da. Studielån er en bra ting, og alle sier at du bør beholde det så lenge du har andre lån, eller snart skal ta opp andre lån. Det vil også, altså mest sannsynlig på lang sikt, så vil det lønne seg å opprette
bruke pengene på fondsparing, for eksempel, enn å betale ned studielånet. Hvis du ikke ønsker å ha pengene i fond, så blir matta litt enklere, for da slipper man å ta noe risiko med pengene. Da kan du bare sammenligne renter. Hvis du har en sparekonto med renter på 1%, og så lurer du på om du skal bruke sparepengene dine på å betale ned studielånet eller ikke,
så er det ikke noe grunn til å ha lån bare for å ha lån. Det koster jo penger å ha studielånet med de rentene som er. Og så tenker mange, eller mange har hørt at det er så bra å ha litt lån, fordi vi kan jo trekke av noen av rentene på skatten. Men selv om du kan trekke av noen av rentene på skatten, så betaler du jo størstedelen av rentene selv, og det er aldri dumt å betale tilbake penger du har lånt.
Så, på å si det sånn enkelt da. Hvis du lurer på om du skal sløse vekk pengene, eller betale ned på studielånet, så velger du studielånet. Hvis du lurer på om du skal investere pengene, eller betale ned på studielånet, så vil det nok mest sannsynlig på lang sikt lønne seg å investere dem. Men jeg er jo litt sånn at alle de her pengegreiene, så handler det om følelser.
Og personlig så er jeg litt lei av å skylle penger til lånekassen. Jeg synes det er på tide at jeg betaler dem tilbake. Men jeg skal prøve å holde meg kanskje et år til. Fordi det er fint, lånet mitt er vel på 100 000, 120 000. Det er fint for meg å ha litt buffer, nå som jeg har sluttet på jobben og ikke får noen lønn lenger. Altså fra anten de tingene jeg gjør med pengesnakk. Men det er jo litt sånn uforutsigbart og varierende. Og så har vi jo kjøpt oss et hus.
Det kan gi oss noen uventet kostnader. Så jeg tror jeg skal beholde bufferkontoen på bufferkonto og ikke prioritere studielånet. Er det ikke fint at alltid når dere lurer på noe så begynner jeg å prate om meg selv? Poenget nå da. Hvis du bestemmer deg for at du vil bli kvitt studielånet, for det er lov, selv om det lånet skal være så gunstig og bra, så koster det penger å ha det.
Så ja, hvis du skal betale ned i stedet for å ha penger på sparekonto, så må du huske å også ha buffer. Ikke tøm hele sparekontoen og slett lånet. Ha noen kroner igjen til uforutsette utgifter før du betaler ned lån. Så jeg har fått et spørsmål til om studielån.
Hei, jeg er student og har tatt opp fullt studielån. I utgangspunktet er det ikke nødvendig da jeg verken betaler leie eller skolepenger. Til nå står ca. 150 000 fra lånekassen, urørt på en sparekonto, og jeg planlegger å ta opp fullt studielån de neste tre årene også. Planen min var å la de stå noen år for å få renter på de, og så betale ned på lånet når den tid kommer.
Etter å ha hørt på podcasten din skjønner jeg at ideen min om å ha pengene på sparekonto kanskje ikke er så lurt, og at jeg kanskje heller burde investere de. Kan du komme med noen råd angående dette? Lurer også på om det er lurt å betale ned lånet i det hele tatt, da studielån ofte er mer gunstig enn for eksempel boliglån. Jeg foretrekker å være anonym. Ja, alle er anonyme her på alle spørsmål, men...
Det er gode tanker du har, og fine spørsmål. Så jeg ville ikke tenkt at dette var noe å være anonym for. Jeg synes jo at alle burde tenke litt mer på penger, sånn som du gjør. Nesten alle da. Og at vi burde prate litt mer åpent om det. Kanskje har du noen i klassen som burde ha gjort det samme som deg, men som ikke har kommet på det selv. Så ved å prate litt mer om sånne ting, så kan vi hjelpe hverandre.
Det er for eksempel bare fint hvis det er en i vennigjengen som tar opp det spørsmålet med boliglånsrente. Hvordan er det med boliglånsrentene deres egentlig? For jeg fikk beskjed om at mitt går opp nå, og kan spørre vennene sine om det samme har skjedd med deres lån. Fordi Norges Bank holdt jo styringsrenta uendret ved siste rentemøte, og hvis noen begynner sånn og alle andre blir helt stille, så er det egentlig et bra tegn.
Fordi det betyr at de ikke har følt med på sin egen rente, men ved at du er den i vennigjengen som tar det opp, så minner du dem på det, og får kanskje gjort at vennene dine sparer mye penger, eller at du får et svar på spørsmålet som gjør at du sparer penger. Så jeg tror vi må slutte å tenke at vi er smålige hvis vi bryr oss om vår egen økonomi.
Det er faktisk veldig smart å tenke på å bry seg om sin egen økonomi. Men til spørsmålet ditt, det handler om en ting. Er du villig til å utsette disse pengene for risiko? For det er sant som du sier at mest sannsynlig vil pengene dine være mer verdt om tre år hvis du putter dem i fond. Men det er nesten like sannsynlig at de har samme verdi om tre år, eller at de har negativ verdi. Fordi fondene kommer til å svinge masse mer.
Og generelt sett så tenker jeg at man ikke skal investere, gamble eller noe sånt med lånte penger. Så det kan være greit at du heller følger den planen du har, og heller, jeg vet ikke, du sa du har pengene på sparekonto. Finn den sparekontoen i Norge som har aller høyeste rente, og så har du de der, så får du maks ut av de uten å utsette de for risiko. For alternativet til sparekonto er jo at du investerer dem,
Men da må den planen din om å betale alt lånet den dagen du er ferdig på skolen, høyskolen eller universitet, den må være litt mer fleksibel. Fordi kanskje kommer det en lang børsnedgang, en som gjør at pengene dine ikke er verdt det du skylder før i 2028. Det er ingenting som tyder på det, men jeg vil bare belyse risikoen for deg, fordi hvis du velger investering framfor sparekonto, så tar du en risiko.
Du skal kanskje kjøpe bolig etter hvert, og da er det greit å ikke ha en hel formue i aksjemarkedet som du ikke kan ta ut fordi det har gått litt ned, og du driver og venter på en børsoppgang. I tillegg har du lånt alt sammen, så i tillegg har du låne hos lånekassa. Tanken din er lur, men jeg personlig ville ikke gjort det. Jeg ville spart dem et sted du får over 2% rente, og så sett litt når du er ferdig med skolen.
Fordi hvis du da skal kjøpe deg bolig ganske med en gang, finne ut hva er boliglånsrenten og kanskje bare rett og slett spørre banken, skal du innbetale lånet ditt eller bør du heller ta opp boliglånet ved siden av? Så den vurderingen kan du ta da, men da har du uansett pengene klare, enten da til egenkapital eller til nedbetaling av lån.
Et siste spørsmål. Jeg lurte på om du kunne ta for deg studielån. Jeg har ofte fått høre at det er bra å ha studielån, fordi det blant annet er så lave renter. Spørsmålet mitt er om det vil være mer lønnsomt å spare penger i for eksempel fond, fremfor å betale med ekstra på studielånet. Yes, det har jeg vel i grunnen svart på. Mest sannsynlig vil det være mer lønnsomt å spare penger i fond, men det er en risiko som du ikke må ta hvis du heller velger å prioritere studielånet.
Og så det med rentene, ja, det er lave renter, men boliglånsrentene er også lave. Så akkurat nå har jeg for eksempel høyere rente på studielånet enn på boliglånet mitt. Det var dagens siste spørsmål. Jeg er tilbake da mandag, sånn det blir, mandag 23. september, klokka syv, klokka seks, ja, mandag morgen. Så det blir siste gang jeg avslutter podcastepisoden med å si takk.
God helg!
Ja, velkommen til Lyrekos ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko Nå. Ja, det er alt, sier den. Lyreko!