Dag O. Hessen | Klimaendringer, Klimadebatten, Individets Rolle, Norges Klimaavtrykk, Havnivåer, CO2
Biolog og professor Dag O. Hessen diskuterer klimaendringer med Wolfgang Wee, og berører temaer som klimadebatten, individets rolle, Norges klimaavtrykk, havnivåer og CO2. Han fremhever at vi må være ferdige med diskusjonen om menneskeskapte CO2-utslipp forårsaker klimaendringer og at det er viktig å ha en åpen debatt om klima, men ikke på en polariserende måte. Hessen peker på at vi må tenke langsiktig og at det grønne skiftet krever både politisk mot og et endret forbruksmønster. Han mener at vi bør forvalte planeten på samme måte som vi har forvaltet økonomisk vekst og at vi kan lære mye av naturens evne til å selvregulere.
Transcript
Mentioned in the episode
MDG
Hessen sto på reserveliste for MDG når de ble startet for å få inn Rasmus Hansson på tinget.
SV
Hessen prøver å unngå det partipolitiske, og det er greit å være forskningsneutral, altså neutral som forsker, så du ikke bare får den, å ja, det er han MDG-eren, eller han SV-eren.
Naturvernforbundet
Det var Naturvernforbundet og noen som hadde hatt en sånn kampanje, og så var det noen av oss som støtta et opprop om stemme disse i dette valget.
FNs klimapanel
Når du sier hva forskningen sier, er det da FNs klimapanel-rapporter man i hovedsak forholder seg til?
FNs generalsekretær
Når Guterres, altså FNs generalsekretær og andre, snakker om koderød og kommer med de mest alarmerende utsangenene, så er det jo hvis vi ikke gjør noe substansielt annerledes enn i dag, så er det klart at da blinker det røde lyset.
Parisavtalen
Og så er det jo suksessivt, hvis vi følger det sporet vi er på i dag, eller med business as usual, hvor ingenting skjer, så vil vi havne på tre grader eller mer sannsynligvis. Og hvis vi klarer å få til noe imellom, altså med Parisavtalens... forpliktelser innfridd, så vil vi også antagelig havne på 2,5 grader eller mer, så vi må gjøre mer enn det
Amazonas
Så ser vi alarmerende nyheter om at Amazonas er tørre enn noen gang. Amazonas er av de systemene som kan nå et vippepunkt, hvor den går over til å bli savannet, og hvor masse CO2 fra skogen vil ende opp i atmosfæren.
Kina
Vi har også en sånn enorm ekspandering av energiforbruk, kull, spesielt i Kina, India, disse landene som vil opp og kompensere seg med de andre supermaktene.
India
Vi har også en sånn enorm ekspandering av energiforbruk, kull, spesielt i Kina, India, disse landene som vil opp og kompensere seg med de andre supermaktene.
Yellowstone
Jo, det kan jo godt si at hvis det skjer et kolossalt meteorittnedslag eller Yellowstone går i lufta som noen mener kanskje en eller annen gang eller andre uforutsette hendelser, altså massiv vulkanutbrudd i tillegg til Yellowstone, så er det klart at det kan endre spillereglene fullstendig.
NRK
Ja, utgangspunktet var at det var egentlig ikke noen debatt, men det foregikk jo i debatten da, NRK, altså selveste debatten.
Fredrik Solvang
Ja, utgangspunktet var at det var egentlig ikke noen debatt, men det foregikk jo i debatten da, NRK, altså selveste debatten. Det stod det hos Fredrik Solvang.
Jørgen Randers
Jeg husker når lavutslippsutvalget for flere år siden med Jørgen Randers i spissen, da kom sin innstilling på hvordan Norge kunne få ned energi i bruken sin
Jens Stoltenberg
Jeg husker når Jens Stoltenberg var statsminister og holdt sine nyttårstaler, så hadde han alltid et eller annet med om klima, som var ekte og ærlig med, tror jeg, men han avsluttet ofte med å si at dette skulle ikke vi velggere bry oss med, han skulle ikke belemre oss med det.
Gerhardsen-epoken
Det er klart, når vi vokste ut av fattigdommen, Gerhardsen-epoken var jo liksom å gjenbygge landet med økonomisk vekst, og det var en suksess.
Jon Husta
Avdøde Jon Husta var jo veldig på dette her også, husker jeg flere ganger, og det er flere som har nevnt det her, men hvis vi tar de norske klimamålene i Parisavtalen, som jo er en politisk beslutning hvor mye skal vi bidra inn, og hvor mye skal vi kutte.
Comfyballs
Altid. Tusen takk for praten. Selv takk.
Jervesporet
Ja, altså jeg har jo skrevet, av og til føler meg som en sånn handelsreisende i dårlig nyheter, ikke sant? Jeg skriver bøker, eller holder foredrag, eller skriver artikler om hvor dårlig det går med klima og natur og så videre, så Og så er jo sånne populærfaglige bøker litt tvangspreget, fordi de skal være dønn korrekte, du skal ha fotnoter og referanser, og du får liksom ikke testet ut forfatter. I og for seg entusiasmen, den kan jo noen ganger prøve å få til overflaten også i populærfaglige bøker. Så de bør jo ikke være knastørre, men jeg hadde lyst til å skrive en bok som formidlet mer undring, og naturkjærlighet, og selvfølgelig ispedd masse fagkunnskap, det kan jeg jo ikke unngå, men det er jo et poeng også, men ikke så mye sånn bekymring Også en del åpne spørsmål. Hva foregår i hodet på en jerv? Det kan man virkelig undre på. Også var det for meg et påskudd til å være mer ute. Det er et notorisk savn jeg har. Ikke bare gå ut i naturen, men inn i naturen og være der. Av mange grunner ble jerven og noen øde hytter på fjellet omdreiningspunktet her. Jerven er et ekstremt fascinerende dyr. Og mens man jakter på jerven eller jervesporet, ikke med børse da, men på tur, så går det an å reflektere veldig mye over andre aspekter ved natur og det å være i natur. Så det var en glede å skrive den boka.
Mr. Badass
For eksempel en som de kalte Mr. Badass, han ga seg til å klatre opp på det høyeste fjellet der, vinterstid, på den bratteste og vanskeligste ruta, og ga seg ikke før den var til topps.
Montana
De observerte en del sånn bizarre ting som særlig litt sånn dominante jerver kunne gjøre. For eksempel en som de kalte Mr. Badass, han ga seg til å klatre opp på det høyeste fjellet der, vinterstid, på den bratteste og vanskeligste ruta, og ga seg ikke før den var til topps.
Jammerdalshaudene
50 år senere på dagen, står jeg på akkurat det samme stedet innenfor Jammerdalshaudene, og begynner da å jakte både metaforisk og reelt på både jerven og jervesporet.
Verden på vippepunktet
Ja, det er jo som du sa før vi begynte her, det er jo en annen bok hvis man har lyst til å lese litt mer av deg, og plukke opp en liten bok, det er jo da «Verden på vippepunktet», som virkelig har gått så det suser.
Brageprisen
Og den vokste til en fullblodsbok. Men jeg ble veldig overrasket over mottagelsen. Den solgte jo enormt bra, innbrakte meg til og med en bragepris.
Olvea
Nå skal vi leve etter Olvea da. Ja... Det er mange som har kommet med kloke tanker om det. Jeg mener jo, og der er jeg på nivå med det regjeringen sier, bare at jeg synes omstillingen går for langsomt.
Norsjøen
Og den andelen bør jo, med den smarte ingeniørkompetansen, bør jo brukes i kunne brukes i Norsjøen, der tror jeg de fleste er enige.
Akersen
Vi selger dette her som en vare. Der tenker jeg at det er ekstremt, og det her er på en måte med mat også, som importer av mat og sånt, som problematiseres fryktelig lite Og det er sånne ting som man ikke ser, og det er en kjedelig nyhet, og ingen som gidder å skrive saker om at man nå kjører båtlast med plastflasker til India eller Kina, hvor man kjører disse tingene her på Akersen.
palmolje
Og litt fokus har det vært på matimport, og vi ser jo hvor viktig forbrukemakten er når vi ser på boykotten av palmolje for eksempel, selv om det var drevet mer av helsebekymring enn av miljøbekymring, så hadde den en kolossal effekt.
Participants
host
Wolfgang Wee
guest
Dag O. Hessen
Sponsors
Comfyballs