For eksempel dette med metafett, som da veldig mye forskning, nyere forskning nå, plukker fra hverandre den gamle forskningen. Det er så vanskelig å forske på kosthold, fordi det som er, er at det du spiser nå, hadde det vært sånn at du spiste det nå, og så ble du syk dagen etterpå. Men her snakker vi om
hvordan kostholdet du har, hvordan det påvirker, hvordan helse du får 30 år fram i tid, for eksempel. Det er kjempevanskelig å forske på, og det er også etisk sett vanskelig
litt vanskelig, fordi man kan ikke presse folk til å, man kan ikke ha sånne lukka studier hvor man sier at du får bare lov å spise dette her som vi tror er usynt, du skal kun spise det i 40 år, og så skal den andre gruppen, altså all sånn forskning mer eller mindre er basert seg på det som heter epidemiologisk studie, hvor man som helst spør undersøkelser, hvor man spør folk om
Hvor man skal fortelle hva man har spist. Hvis jeg spør deg hva slags kostel du har hatt de siste 30 årene, for det første er det umulig å si. For det andre har det variert. Det er sikkert helt annet i 20-årene enn nå. Folk har også en tendens til å juge litt. Hvis du spør hvor mye godteri du har spist,
så har de spist mer godteri enn de oppgir. Fordi de faktisk selv tror også at de har spist mindre. Så det er ikke engang ljuging bevisst. Det er at man vet faktisk ikke egentlig hva man har spist. Og så er det jo sånn,
Og så spør jeg meg, det er jo både da når det kommer til metafett, men også det der forskning som da hevder at rødt kjøtt er kreftfremkallende. Og så er det jo da sånn, men da å finne noen, rekke opp hånda igjen, nå skal vi ha laget forskning der hvor vi skal sjekke ut hva,
Hvordan helsa har gått med tusen kjøttspisere. Rekker på den som er kjøttspiser. Ja, jeg er kjøttspiser. Og så liksom, ja, hvordan kosthold har du?
- "Jeg liker å barbecue mye kjøtt, og så har jeg selvfølgelig pommes frites ved siden av, og så tar jeg kakestykke til slutt, og så er det jo øl da, jeg tar jo mye øl til når jeg barbecue liksom, og så bare, ja, du har dårlig helse, ja, ja det er kjøtt da." Hvordan vet du om det er kjøtt, eller om det er øl, eller om det er tilbehøret, eller sånn, det er kjempevanskelig å forske på.
Og så er det også noe som heter healthy user bias, som er sånn at folk som gjør det motsatte av hva som er det anbefalt, det er folk som ikke er så opptatt av helse. Så hvis noen, la oss si at nå har vi fått beskjed de siste 50 årene at mettafett er usynt, og så skal man da finne ut, hvordan har det gått med dem som har spist mettafett? For da får vi jo om det stemmer eller ikke.
Men hvem er det som har spist mettafett de siste femte årene? Det er folk som har gitt faen i kostholdsråd. Så det er ikke bare at de har spist mettafett og så resten er skikkelig sunt. Det er
Det er folk som da sannsynligvis også røyker og drikker og liksom gjør alt annet usunt også, og ikke gidder å motionere og alt mulig sånn, fordi at de har jo da, det har vært, altså de som har spist metafett de siste årene, det er de som gir blaffen i kosthållsråd, så du finner jo ikke noen, så da måtte du i så fall, altså det er så mange ting som spiller inn der, at det
Du ser at vegetarianere gjør det veldig bra på helsesatistikk. Da må jo vegetarianer...
være veldig sunt da. Men så viser det seg at vegetarianer er ikke bare det at de ikke spiser kjøtt, men de kanskje røyker ikke, de er veldig forsiktige med alkohol, de lager mat fra bunnene, de er opptatt av å holde seg friske, kanskje de kjører ikke så mye bil, de sykler i stedet for. Og da kunne se at når de har bra helse, at det skyldes at de ikke spiser kjøtt, eller skyldes det i alle de andre effektene at de faktisk er veldig bevisst
helse og livsstil. Sånn at det er så vanskelig å forske på. At man kan egentlig finne de svarene man vil hvis man bare har bestemt seg på hva svaret skal være, så får man det svaret man vil. Men det kommer jo opp et ganske bra anekdotisk volym utover som litt interessant, men det er jo litt sånn også
Man kan se seg blind på det, og selvfølgelig bare se på karnevalssiden, eller bare se på veganere som står i det de holder på med, så er de fleste veldig positive, og går veldig sjeldent inn på nedsidene, med mindre de har gått ut av det på et eller annet tidspunkt. Det er jo interessant å se
hvor mange som har positiv effekt av å teste ut karnivore, uten å stride, driter i vitenskapen, driter i anbefalinger, bare tester ut for å se hva som skjer med kroppen deres, og resultatene av det er ganske gitt alle informasjonen og den
Det vi blir lært opp med, så virker det mye tryggere å gå veganerveien og gå helt grønt enn å gå fullstendig kjøtt. Det virker kontraintuitivt å bli karnivor, men bare se på resultatene og alt det med autoimmune ting, og at man kan leve på bare kjøtt.
nesten ikke noe annet. Du trenger ikke noen supplementer, du trenger ikke det ene og det andre. Men det som sannsynligvis er en stor, som man må ha i bakhodet, det er jo at om man lever med carnivore-kosttall, eller om man går vegetarianer eller veganer, så er det jo
nesten alle, uansett hvilken retning du velger, så vil de i hvert fall i det korte løpet, så vil de få positive helseeffekter. Det er ikke fordi hva de spiser, men det er hva de ikke spiser. Når man begynner å bli bevisst kostholdesett, uansett hvilken ytterpunkt det er, så er det i hvert fall ...
Det første som skjer er at man slutter å kjøpe toro- og suppeposer, fastfood og masse prosessert mat. Så jeg tror jo at den helseffekten man får når man velger en eller annen retning innen kosthold, er jo kanskje ikke hva man spiser, men alt det man slutter å spise. Som vil gi den største helseffekten. Og det tror jeg også sånn, det som blir litt interessant å se, det er jo med vegetarianere og veganere, for at det er
før det ble mainstream, hvis du ble vegetarianer, og i hvert fall veganer, så måtte du lage all maten din selv fra bunnen av. Og lager du all maten fra bunnen av, så det er sunt. Det skal mye til at, man kan si at planter kan inneholde noe anti-nutrients, eller at man får flere metafett, kontra metafett og alt mulig sånn, men i hvert fall så er det naturlig da. Ja.
Men nå har det blitt så mainstream at nå kan du gå på kiwi, og så kan du kjøpe prosessert vegansk mat. Og du kan kjøpe fake burger og sånn, som er laget av... Hvis du ser på ingredienslista, så er det langsomhet og vondtår, kikkerter og sojabønner og ditten og datten, og masse som ikke er...
naturlig da. Coca-Cola er jo vegan, men det betyr jo ikke at det er sunt, ikke sant? Den menstruifiseringen av vegetarianer i stilen har gjort at det har kommet enda dårligere produkter, og det har kommet fastfood-løsninger for vegetarianere som jo egentlig
gjør det med hele bevegelsen av bjørnetjeneste. Det er kanskje det som gjorde at vegetarianer, spesielt veganer, det som gjorde det så sunt, det var nettopp det at da måtte de kutte alt ferdigmat og prosessert mat. Det er noen brandfakler som sikkert provoserer mange, men jeg mener at det ikke er den optimale måten
Det kan leve på det, eller i hvert fall vegetarianer, men det er ikke optimalt da.
- Men siden du lagde mat med kun rene ingredienser, så ble det ganske sunt likevel. Mens nå, å være vegetarianer eller veganer, og spise Beyond Burger, laget på fabrikke med masseprosessert, ultraprosessert vegansk mat,
Da er det dobbelt opp, for da mener jeg at du først har valgt en retning som ikke er den optimale, og så i tillegg får du all dritten med moderne posisert mat. Så jeg er litt spent på å se hva slags helse disse som velger den retningen der får.
om noen år, når de spiser en suboptimal ernæring, i tillegg til at den er prosessert. Jeg kjenner ikke noen som er hardcore veganere, og har vært det lenge, men jeg har kjent veldig mange vegetarianere. Gjennomgående er at veldig mange av de spiser seg mett på mye karbohydrater, og blir veldig pløsete. Det blir en overload av karbohydrater, for å i sluttet sikkert bli mett og
Og hele tiden, at den balansen mellom fettproteiner og sånt blir veldig dårlig, for det er den beste måten for å spise seg mett på. Hva skal du spise hvis du var vegetarianer selv? Basert på at du skal spise deg ordentlig mett, så blir det jo fort mye baks da. Rasker kalp. Hvis du er vegetarianer, hvis jeg ble det da, så hadde jeg jo spist masse egg.
og smør, og fløte og ost og sånn, spiser du det, så da kan du leve, det er helt uproblematisk. Storfenianer. Men det som er problemet med i dag, er at
Og grunnen til at plantetere, vegetarianere og veganere, og kanskje folk generelt også, men kanskje spesielt dem, ser litt blodfattig og tynn ut, mener jeg da, det er sannsynligvis... Tynfeit? Ja, men det skal vi også komme inn på etterpå.
Det er at de får feil type fettsyrer, og så at det går i dette flevrumette plantefettet som vi har fått beskjed om at er så sunt. Der er det masse forskning
Og det er også masse forskning på at metafett er usynt, så jeg sier ikke at fordi det er masse forskning, så er det sant. Fordi at som jeg sier, forskning kan man kan få det svaret man vil egentlig, for det er veldig vanskelig å forske på dette her. Men
Men det er i hvert fall også masse forskning, det er masse forskning på at derfor anbefaler norske myndigheter å ikke spise noe metafett og sånn, men det er også da, man må vite at det på den andre siden, så er det også masse forskere og forskning og leger som har forsket på flerumetafett og mener at det er
ekstremt helseskadelig for menneskene. Og en av grunnene er jo det, som jeg sa i sted, at det er annen konsistens på det fettet, som gjør at det ikke er optimalt for oppbygging av cellemembraner og en del sånne ting. Men grunnen til at fløyremøtta fett
ikke er bra, eller en annen grunn er jo det at det er ustabilt. Fordi at metafett, det kan stå i romtemperatur her i månedsvis, og det vil harsken ikke. For at det...
Det reagerer ikke med oksygen, for alle bindingene er mettet. Men på dette fløremettet fettet er det noen som heter dobbeltbindinger, som er veldig reaktive. Det er det som skjer når en banan blir brun, eller et eple som du har halvspist blir brunt. Det er at det oksiderer. Fløremettet fett er reaktivt. Det er ikke stabilt. Så det harskner veldig lett.
og når man da spiser, så det er sikkert harskt allerede ut av flaska som står på kjøkkenbenkene, men når du da, 30% av kroppen din er bygd opp av dette plantefettet som er veldig reaktivt, så skjer jo også den der oksideringen i kroppen, og det fører til masse inflammasjon, sånn at du har da masse fett i kroppen som oksiderer,
og skaper masse informasjon i kroppen som trigger omtrent alt som er av sykdommer. Det er da teorien til de som forfekter den, altså det er mekanismen bak. Hvis du friterer i plantoljer, så dannes det disse transfett og disse 4-hydroxyexanol og 4-hydroxyexanol
noen eller noen, disse ekstremt giftige stoffene, de dannes jo da også inni kroppen, som gjør at det blir betennelser, betennelser i blodårene, som igjen da skaper...
oppbygging av, altså forkalkning av blodårene, og blodårene blir stivere på grunn av disse giftstoffene. Vi har lært at det å spise mettafett, det er det som skaper hjerte- og karsykdommer, mens den andre teorien er at det er stikk motsatt. Det er alt det fettet.
som vi nå har fått beskjed om er så sunt, og som er i alt du kjøper. Hvis du ser ingredienslista på hva som helst av ferdigmat, om det er brød, om det er pastasaus, pålegg, suppeposer, hva som helst, alt er tilsatt vegetabilske oljer, solsikker olje, rapsolje, soya olje. Hvis du tror at det ...
de oljene er det som ødelegger helsa, da er du nødt til å lage maten din fra bunnen, for du får ikke kjøpt noe i butikken. Det er så sikkert kjøpt noen ting som ikke er tilsatt, disse vegetabilske oljene. Og det er som sagt, går du 100 år tilbake i tid, så var kanskje
2% av det fettet vi spiste var omega 6. Nå er det 80%, i alle fall det er i USA, jeg vet ikke hvordan det er i Norge, jeg tipper det er ganske likt. Man har tenkt at sukker kanskje er en versting når det kommer til helse, men sukker har økt, men sukker har til og med gått ned de siste 20 årene, for det har vært litt bevissthet rundt sukker i det siste.
Kjøtt har vært relativt stabilt. Rødt kjøtt har faktisk gått litt ned på bekostning av kylling. Mens hva er det som har eksplodert i forandring i kostholdet til mennesket? Jo, det er vegetabilske oljer. Det har gått fra nesten ikke noe. Det ble oppfunnet på... Olivenolje har vært i tusenvis av år, så jeg prater ikke om olivenolje. Men jeg prater om disse som er laget av...
frø og bønner, sånn som rapsolja, soya, solsikke, sånne ting. Og det er kjempebillig.
Sånn at det er jo, hvis du kjøper et eller annet ferdig produkt, det burde vært olivenolje som var i det, men det er kjempedyrt. Det er dødsspillig med disse oljene her. Når det oppstod, så var det bomullsindustrien som hadde et biprodukt
Hva skal vi gjøre med dette? Vi kan lage masse olje av disse frøene her. Og så ble det startet med det, så ble det brukt til å smøre maskineri og sånn med, som en sånn billig olje da. Og så fant de ut at ja, men hvis vi
tilfører noen kjemikalier og deodoriserer det sånn at du får bort en fæle lukte, så kan det faktisk ligne litt på smult. Kanskje vi skal selge det som en menneskefødder. Så oppstod noe som heter Crisco, som er et merke i USA. Og så ble det solgt som det. Og så kaller man det for plantoljer, høres jo veldig fint ut, for planter er jo sunt og sånt, men det er jo egentlig frø og bønner som er bare
Så fra ikke noe for 100 år siden til å ha hatt 80% av det vi spiser nå er disse planteoljene. Så hvis du går tilbake i evolusjonen og ser
hva slags fett var det mennesket har fått i seg, så har det jo ikke vært det. For det eneste vegetabilske olje man fikk i seg av noen som helst stor grad, var eventuelt olivenolje, kanskje palmolje, som også er lett å kunne bare putte frukten i en bøtte og tråkke på det, og så får du fram olje. Man har jo blitt helt hjernevasket, for hvis du bare setter deg litt tilbake og tenker over hva det egentlig er de sier, jo de sier at det er
det fettet som mennesket har spist siden før vi var menneske, som vi har utviklet og blitt menneske på i tusen millioner av år, som finnes i naturlig kjøtt, det er farlig. Mens det greiene vi produserer på fabrikk her nå, med masse kjemikalier og sånne ting, det er sunt. Hvor høres det logisk ut? Ikke spesielt. Nei, ikke det. Men vi tror jo på det. Ja, det er jo det vi...
intuitivt tenker også, produktplassering, var det mulig å få tak i butikken, hva er alle sånne kostholdsråd, alt det som til og med her med Mediterranean diet som skal være veldig sunn, det er veldig sånn plantebasert oljer som er kjernen av... Ja, men da er det jo oliven da.
Ja, hovedsakelig hvis du har råd til å livet, men jeg tror ikke det er helt feil med rapseolje heller. Det er en god nummer to. Rapseolje er kanskje god nummer to. Men en gang du bikker på solsikker olje, så er det jo sånn
Det er ganske dørt i greier. - Og så en ting er det oljen du selv bruker i matlaging, hvis du velger å bruke raps eller solsikke, eller mais eller soya eller noe sånt. Men det er jo en drøss av dem som du sannsynligvis ikke ville kjøpt i butikken en gang.
cotton seed, noe som heter rice bran. Det er masse oljer som er svinbillig å lage, som er i produkter. Du får i deg
enorme mengder av det uten å vite om det engang. Du får ikke ett brød i butikken som ikke inneholder eller sannsynligvis ikke det, jeg har ikke sett det hvertfall, som ikke inneholder solsikke olje eller maisolje. Kanskje man kan lage brød på talgfett, eller?
Hvordan funker det? Du trenger jo ikke fett i brød. Kona har litt olivenolje, tror jeg. Ja, du kan gjøre det. Men det er absolutt ikke noe mest. Men jeg tror de gjør det på de kjøpebrødene, for det bidrar til å holde det mykt. Hvis du kjøper brød på bakeren,
Som er kvalitetsbrød, så er det kanskje beinhardt i løpet av en dag. Hvis du kjøper brød i butikken, så holder det seg jo mykt i to uker. Og så er det muggen jo, men det er fortsatt mykt. Ja, det er faktisk det. Det er helt vilt. Og pølsebrød og sånn er jo helt vilt av hva slags dritt som er i det. Så er det...
Jeg er jo i utgangspunktet ikke for brød, for jeg synes ikke vete og gluten, det har jo høyere GI enn borsukker, så det gir en veldig insulinspike og
og mye raskt opptak av sukker i blodet. Så jeg er jo utgangspunktet ikke for brød, men skal man spise brød, så er det i hvert fall ekstremt mye bedre å bake det selv, kontra å kjøpe det i butikken. Så akkurat brød bør man i hvert fall bake selv. Det store forbrukproblemet er jo hamburgerbrød, for det er litt kinky å lage seg, eller det tar litt tid. Ja, men det tar litt tid, hvis du bare kaster det rundt. Du må jo ha bakt mange også slengt i fryseren da.
Det er jo en idé. Hvis du bare skal ha, nei, skal vi ta burger i dag? Så ikke sånn opp med deg, heve den. Ja, nei, det gjelder jo brød. Nå fikk jeg lyst på en brødseve, da er ikke da du begynner å bake, du må ha bakt på forhånd. Sporten da er å finne det minst ille hamburgerbrød i butikken. Men det er ingen. Det er noen som faktisk har litt
har mer råvare enn alt det pulveret. Noen av de produktene har jo bare pulver det ene, det andre pulver ditt og pulver datt og konsentrater. Noen har liksom egg, melk på en måte. Mens noen har bare pulver, pulver, pulver. Det er jo litt forskjellig. Det som jeg først ser når jeg
skal kjøpe noe i butikken, er jo om det inneholder vegetabilske oljer, for det er liksom den tingen jeg er mest nasi på, hvis man kan bruke det ordet. Trosser koner deg på det, eller får du henne med på innkjøpsbiten der, at du ikke kjøper noe du har lyst på? Nei, altså...
Det krever at man er veldig bevisst. Hun prøver, men det er ikke alle som har det i seg å drive og nyestirre på disse ingredienslistene. Det er jo så langt også, ikke sant?
Jeg prøver jo egentlig å kutte ut nøtter også, men jeg spiser jo litt nøtter. Hva har du prøvd å kutte av? Altså valnøtter og sånt? Har du ikke prøvd det? Hvis jeg spiser nøtter, så er det valnøtter. Hasselnøtter?
Ja, det har jeg også noen ganger, men gjerne valnøtter. Men det som er at det er nesten, altså bortsett fra valnøtter og hasselnøtter, så er det veldig vanskelig å få kjøpt nøtter i butikken som ikke er røsta i vegetabilsk olje. Du får noen, altså jeg vet om du har en sånn pose som heter hvit spesial, som inneholder litt forskjellige nøtter, men den har heller ikke salt.
Jeg synes den er litt kjedelig, selv om etterpå skal jeg snakke om salt, tror jeg. Ja, det må du gjøre. Er du snarere på yoghurtfronten for tiden? Har du fått tak i noen, eller lager du yoghurt selv? Eller har du fått tak i noen av de russiske, ville yoghurterne? Nei, nå får man ikke tak i så mye russisk, tror jeg. Nei, nå er det vrint med russisk yoghurt. Nei, det var en periode hvor, jeg lurer på når Øresmeieriet, som hadde i hvert fall på meny, upasterisert yoghurt, var.
Så mye fett, eller? Ja, det var både... Men de har så lite fett i det? Ja, jeg vet ikke. Men jeg var mest opptatt av, når jeg først spiste yoghurt, så var jeg mest opptatt av å få de gode bakteriene. For fett har jeg ikke noe problem med å få i meg. Og det er også en annen ting som jeg glemte å si i sted, dette med fett, det er jo at...
Vi har blitt lurt, som spør meg, at å spise helt naturlig mat med naturlig innhold av fett, det er farlig for oss. Vi må spise disse sunne vegetabilske oljene som er laget på fabrikk og som mennesker har funnet opp de siste hundre årene. Hvis man kjøper animalsk i butikken, så er det nesten umulig å finne noe som ikke er fettreduksert.
Om det er yoghurt, så er det alltid fettreduksert yoghurt. Jeg kjøper jo helmelk, unga mine drikker helmelk. - Kuhmelk en gang? - Ja, kuhmelk. - For du har jo mer enn Tine. - Ja, men jeg kjøper så mye fløte at du skulle bare visst liksom... - Hvorfor blander du det? - Jeg har nesten drukket det, men jeg gjør ikke det. Og så skal du kun ha helmelk og fløte og smør.
Og det er sånn når de får besøk av veninner og sånne, jeg kan jo garantere at ingen, la oss si at de har 30 i klassene,
Ingen av dem kjøper helmelk. Jeg tror ingen kjøper helmelk. Det er nesten rart at de tilbyr det i butikken, så jeg tror nesten det er bare jeg som kjøper det. Jeg tror det er du og jeg og gamlinger som kjøper mye håndmelt. Så jeg er litt bekymret for at det kan ende opp med å gå ut av sortimentet, fordi det er ingen som kjøper det. Det komiske er at da barna mine har besøk av andre barn, og kommer på middag, så er det sånn ...
Dette er min teori, da. Men jeg har aldri sett noen hive i seg mat med større sånn, det minner meg litt om sånn, når man ser sånn sultkatastrofen, man kaster det i sånne sekker med ris, da. For jeg tror veldig mange som vokser opp i dag er rett og slett...
får for lite fett. Så når de endelig får noen matretter som inneholder mye fett, så er det akkurat som å si at du har vært veganer i 30 år, og så får du endelig kjøtt. De vet ikke hva det er, men de bare får en sånn vanvittig behov for at dette her var noe riktig for meg. Fordi at så mye fett får de ikke noe annet sted. Fordi at
De håger innpå, for å si det sånn, når jeg lager disse rettene som er helt fett da. Sånn med gryter og sånt for eksempel? Ja, hva som helst. Uansett hva jeg lager, så er det ikke noe fettfattig. Ja, men når det kommer til fisk og sånt, så merker jeg at det er jævlig mye sånn skepsis, eller veldig mange barn som ikke spiser fisk hjemme hos seg selv. Altså da er det fiskepinner, eller fiskerateng, eller hvit fisk, så er det sånn, åh, nei det er...
Det er litt sånn underlig at ikke flere voksne prioriterer til ungdomsgivning. Jeg tror ikke de gidder å orke å lære på ungdomsgivning. Men det er jo litt sånn der, jeg har litt sånn det der, hvis veldig mange ikke liker noe, så er det på en måte en evolusjonær grunn til det. Sånn at det der med for eksempel å spise bittert, det er sannsynligvis for at bittert
Det har vi lært gjennom evolusjonen, at det kan være giftig. Så man kan jo begynne å lure på hvorfor det er sånn at nesten ingen barn liker fisk. Kanskje det ikke er så sunt som vi skal ha det til? Kanskje. Det burde du ha i podden din, hva om fisk ikke er sunt. Det som er ikke veldig kontroversielt nå, det er jo det at
På grunn av livsstoffer i havet med togmetaller og en del sånne ting, så anbefales det å begrense fiskeinntaket. Er du gravid, så skal du begrense det ytterligere. Men du er ikke glad i fisk?
Det er ikke noe... Du snakker veldig sjeldent om fisk. Jeg er veldig glad i sushi, faktisk. Er du det? Ja, veldig. Men hva slags fisk er det oppi det greiene der? Det er ikke jævlig mye oppdrettslaks og dritt. Ja, det kommer jo an på... På sushi er det jo i tillegg til laks, som sikkert er oppdrett, som jeg er litt skeptisk til, så er det jo tunfisk og flyndre og kveite og...
Det er mye forskjellig fisk da. Så det meste av det er jo sannsynligvis ikke oppdrett, for jeg vet ikke om annet enn laks, og så har det vært forsøk på torsk. Men ellers så er det jo ikke så mye oppdrett av andre fiskeslag. Det som er oppdrett nå er jo ørret. Jeg vet ikke forskjell på laksøret en gang, for det er helt ærlig. Og så pigvar har de greid å lage oppdrett av. Det er nesten bare oppdrett av pigvar å få tak i. Ja.
Men torsk for eksempel? Jeg tror det var et oppdrettstorsk en periode, men det gikk ikke rundt, tror jeg. Så nå er det fra havet. Kveit, ja. Også oppdrett faktisk har de fått det nå. Men min favoritt breiflabben, den tror ikke de har fått has på enda. Det er faen meg...
Det er det beste jeg vet. Men tilbake til fett igjen da. Skal vi gå på salt etterpå? Vi skal på alt mulig. Vi skal på frukt også. Vi må si fra før du forlater kjøtt. Jeg har en ting, vi må snakke om kjøtt før det. Nå er jeg fortsatt på kjøtt da. Fordi at med carnivore og sånn, så er det jo en debatt om
hva som er bærekraftig og en del sånne ting. Men i hvert fall, som jeg kunne snakket sikkert noen timer om, men det som er, som jeg sa, at når vi mennesker blir fora med
Altså når vi, 80% av det fettet vi får i oss er vegetabilsk, så gjenspeiler det seg på det fettet i kroppen vår. Som da, som jeg sier at når man tok biopsi for 100 år siden, så var en veldig, veldig liten prosentandel av fettet som er lagret i kroppen, var flerumettet. Kanskje under 5%, kanskje 2%, kanskje det er det delen. Og nå er det minst 30%.
Fordi når vi spiser flere meter fett, så er det det fettet kroppen får, og det er det det lagrer. Men det gjelder ikke bare mennesker, det gjelder jo andre dyr som får tilsvarende diet. Sånn at hvis du spiser drøvtyggere, altså ku, sau, geit,
vilt, de har jo da, altså det mindre du får kuer som har fått bare kraftfôr, så har jo de spist naturlig mat, og så har de da den riktige andelen sammensetningen av fett i kjøttet sitt. Sånn at, uten at jeg skal nå bare si gjennomtall, men la oss si at hvis du får tak i en okse som har spist gress, så kanskje har den 2% fløyremøtta,
kanskje litt endemøttet, og resten er da møttet av fett. Så fett i en antrekatt, det er da, hvis du får det som er spist naturlig, det er møttet av fett. Sånn ville det også vært for eksempel på svinekjatt, hvis grisen hadde spist det som den ville spist i naturen, la oss si en vilsvin da, men det som griser og
fugler, altså kylling og fores, det er i stor grad soya og mais. Og det er jo da fløremøttet fett. Sånn at fettet, hvis du spiser svinekjøtt da, eller kylling, selv om det er ganske magert, men da er jo det i stor grad fløremøttet. For at du spiser, du arver det fettet fra den kosten de spiste da.
Så derfor prøver jeg da å begrense svin og kylling, fordi at det fette, det er mange andre årsaker også, det har noe med dyrevelferd å gjøre og en del sånne ting, men det fette som er for eksempel i svinkotelet, det er ikke det optimale fettet for mennesker, fordi de har spist en ikke-optimalt kosthold. Og sannsynligvis så gjelder det, jeg har ikke sett noen tall jeg kan komme med, men sannsynligvis så gjelder det også oppdrettslaks da,
De fores jo med soya og mais, tror jeg. Mye i stor grad. Så hvis da i utgangspunktet at fisk hadde sunt fett, tradisjonelt sett, så mistenker jeg da i stor grad at fordi at den oppdrettsfisken blir foret med ikke det den skal spise, fordi fisk skal jo sikkert spise mye
plankton og krill, altså gudene vet hva de spiser da. De skal ikke spise soya og mais hvertfall, det er ikke den naturlige dieten til fisk. Og da vil jo også det gjenspeile seg i fettsammensetningen i fisken. Så derfor blir jeg veldig overrasket om opptrettslaks er i nærheten av, hvis man mener at fisk er sunt på grunn av fiskmuligheten,
fiskefettet, så tror jeg ikke at det sunne fiskefettet er i oppdrettslags. Nei, definitivt ikke. Det er flere som styrer unna, og det er for mange variabler jeg ikke skjønner eller har kontroll på, eller
stole på. Men i Norge er det skummelt å si sånt, for vi er så opptrettsland og så fiskeland. Her tror jeg litt til det vi pratet om i sted, hvis du er arkeolog eller sånn, og du kommer med noe funn som ikke stemmer helt med det som er anerkjent nå, så kan du ikke si det, for da blir du frostet ut. Og hvis du kommer i Norge nå og sier at opptrettslaks er skikkelig usynt, både saksøkt, da tror jeg du blir sånn cancelled. Sånn at...
Hvis man ender opp med å fullstendig si at oppdrettsfisk er skikkelig usynt, så tror jeg ikke det er noen norske forskere som kommer ut med det. Det tror jeg er noen utlandske. Jeg tror ikke du flyr i Norge og sier det. Jeg tenkte litt på det du snakket om, at vi graver opp og finner noen gamle...
forhistoriske mennesker som har disse og disse flere møtte verdiene. Ta kystfolk i Norge gjennom, når vi kom hit da, 10 000 år før Kristus, og så bodde i Nord-Norge, Vestlandet, Trøndelag,
gjennom, la oss si hva, 10 000 år da, så er det definitivt et ganske kosthold drevet av ekstremt mye fisk, vil jeg tro, kontra mennesker som har levd tusenvis av år på steppene i Asia, i Kazakhstan, Ukraina og så videre.
Kroppene må jo i løpet av de tusen årene der også sakte, men sikkert også vri seg at det blir mer vennlig mot det dine forfedre har spist, dine ti forrige forfedre har spist. Det må jo også gjøre at fiskematen blir mer og mer effektiv for det folket, mens
folks kosthold og kroppen må vel tilpasse seg veldig over hvor man befinner seg over tusen år da. Ja, i hvert fall tusenvis. Ja, det tror jeg helt sikkert, men det tar jo lang tid før genene virkelig, som jeg sier, hvis du sjekker genene til mennesker for 30 000 år siden, så er de sikkert stort sett mer eller mindre identiske med nå. Men jeg er helt enig at
All logikk tilsier hvor opphavet ditt kommer ifra. Det gjelder jo ikke bare Kostel, det gjelder jo noen enkle ting som, la oss si, solet. Hvis opphavet ditt er Skandinavia, så trenger du sannsynligvis...
Da tåler kroppen sol på en annen måte, for eksempel. Hvis du oppover er fra Ekvator, og så kommer du til Norge, da sannsynligvis får du ikke nok sol. Fordi kroppen...
er tilpasset å bo et sted med mye mer og kraftigere solexporsjon. Han sa jo det, han DNA-forskeren, at når de indoeuropeerne kom fra steppene i Kazakstan og tok over hele Europa bokstavelig talt, så kom de opp til Skandinavia, men der sleit de med å etablere seg på samme måte som de tok
over helt alt som var i Europa. Kanskje de fikk dårlig helse? Fra hunter-gatherers, de overkjørte jo alt, men der oppe så rett og slett var det D-vitaminmangel. Det er den enkleste forklaringen på at måten de greide å komme seg inn i Skandinavia på var å formere seg med lokalbefolkningen og komme inn den veien enn å bare renske ut og dominere, så måtte de bare mikse seg sammen med lokalbefolkningen for å bringe arven videre.
For å få de egenskapene som de nordboerne hadde hatt der og utviklet gjennom tusen år. Så jeg tror jo også sånn at hvis gene dine og alle forfredene dine for eksempel er fra et tropisk klima kontra det at de er fra Noreuropa, så vil jeg kanskje tro at for eksempel carnivore kosthold kanskje vil funke bedre for nordboerne
mine gener da, enn for en som har alle genene sine fra et sted hvor det er frukt og sånn, ja. De levde jo, det er jo et eksempel på urfolk som har levd sånn helt ketogent da, hvor de har spist, altså de spiste ikke mye fiskegang, de spiste sel og spekk. Så de hadde jo altså
noen hevde at dette er ljug, men jeg tror ikke det er ljug, men at de hadde jo veldig bra helse, og alt til å si at det er ganske logisk, for ellere hadde de jo død ut, men at de levde på det kostet det der, og den helsa de hadde var skikkelig bra, selv om noen påstår at den ikke var det, men det som er helt sikkert er at nå er den skikkelig dårlig, for nå har McDonalds og sånt kommet til Grønland, og nå er det sånn,
Nå er det ikke bare at det ikke går så bra, nå er det skikkelig helseproblemer blant nyheter. Ja, det tror jeg på. Jeg oppdaget en skikkelig boss-måltid. Vi hadde middagsgjester, og da lagde kona en forrett på valgkjøtt. Kjøpte rå valgbiff, to svære pølser. Det ble jo kjøpt selvfølgelig alt for mye.
Så det var jo det som ble valgkarpaccio da, som tok i tynne skiver, og gjestene synes det var kjempegodt. Det er jo ikke noe mer politisk korrekt enn å si det er litt valg. Ja, det var ingen som surmulet på det der da, men så ble det så jævla mye igjen. Jeg tenkte sånn, ja, jeg får jo spise opp det valgkjøttet, hva ligger i næringen av valgkjøtt, tenkte jeg sånn.
Google jeg det. Det er et pattedyr. Det var 80 gram av 100 gram på det valgkarpatsjøet stykken jeg spiste, var protein. 80 gram. Folk som trener mye og spiser mye kylling og sånt, kylling ligger på rundt 25 gram per 100. Hvis du virkelig leter etter en protein-
bygger klosse mat, så er jo valekjøtt en virkelig sted å gå. Men det som er at det er jo tre nærings, eller det er fire da, men det er jo tre næringskilder som vi mennesker kan bruke som energi, og det er fett, karbohydrater og protein. Og rene rovdyr
De kan spise uendelig med protein, uten at de får helseproblemer av det. Mens mennesket, for når du bryter ned protein, så dannes det et bistoff, det blir ammoniak, som er giftig, så det må gjøres som diurea, så må det skilles ut med urinen, og det krever mye energi. Ja.
Så du må ikke spise for mye vann? Nei, du må ikke spise for mye protein. Det man sier er at maks 30% av det du spiser kan være protein. Hvis det overskrider 30%,
så har ikke kroppen nok energi til å gjøre om denne maniaken, og da blir du forgiftet rett og slett. – Fana, jeg dundret på en uke der, jeg har spist så mye valgkjøtt. – Ja, det går jo bra i en kort periode. – Men jeg sa 80, det riktige var av 100 gram, per 100 gram er det 70 gram protein i valgkjøtt, og det er 140
av daily value, så er det 40% for mye i forhold til hva kroppen trenger av proteiner på en dag. Nå kommer vi an på mengden du spiser. Er det ikke det per 100 gram? Per 100 gram er det 140% for mye protein for det daglige inntaket du trenger. Så jeg vet ikke hvor mye jeg spiste. Det kan kanskje ikke ha vært 100 gram hver dag. Hvis du skal break it down til protein, karbohydrater og fett, så er det jo at
Protein bruker kroppen utgangspunktet ikke til energi, det bruker det til byggesteiner, mens det den bruker som energi er enten fett eller karbohydrater.
Sånn at hvis du spiser, hvis man kutter ut karbohydrater, sånn som jeg driver veldig lite med karbohydrater, så er jeg nødt til å erstatte det med fett. For ellers så får jeg ikke nok energi. Og det er noe som heter rabbit starvation, det er det som
som er hvis du får for lite fett, eller karbohydrater. Det er sånn hvis du lever på, husker du vi snakket om at kanskje kjøper vilt kjøtt, og så sa jeg at det er egentlig det ultimate, så sier du om det er ikke fett nok, og det er jo da helt riktig da. Og grunnen til at det heter rabbit starvation, det er at
de folkegruppene som kanskje urfolk eller som har basert seg i stor grad på kjøtt, og så har de store byttedyrene blitt vanskelig å få tak i, dødde ut eller blitt som man endte opp med å spise småvilt for eksempel kanin eller sånne ting, og da
da får de for mye protein og for lite fett. Da hoper dette ammoniaken seg opp i systemet, og så er det giftig. Det holder med å spise hjort, for det er ikke noe som er særlig fett i hjort. Nei, men det man må eventuelt gjøre er å innvolde og få fettet av og til fra. Men poenget er at hvis man skal spise carnivore for eksempel,
så er man helt avhengig av å få i seg nok fett. Så hvis du ikke er glad i fettkjøtt, så går det ikke. Hvis du ikke får nok fett, så må du få kompensert med karbohydrater. Man er helt avhengig av enten karbohydrater eller fett.
Man kan ikke leve på protein alene, eller for mye protein. Det er sånn, Joe Rogan var på faste runder for et par år siden, og så spiste han mye av det der elk-kjøttet. Ja, det er elk da. Er ikke det en mellomting av ... Jeg trodde mus og elk var samme grener. Jeg tror elk er en annen type ...
– Det er sikkert ikke noe som finnes i Norge, men jeg tror det er en elgelignende greie i hvert fall. – Ja, det ser ut som en blanding av elg og hjort på en måte. Det ser litt mindre ut enn elgen. Det der ser ut som en norsk elg, ja, men den er...
- Det er kanskje mer som en liten helge. - Det ligner veldig på navnet i alle fall. - Ja, jeg tror kanskje... - Sikkert veldig slekt. - I alle fall jævlig magert, og da de var faste sånn da, så fikk de også noe jævlig mye drit i problemer de første to ukene. De tror de ikke fant balansen ned da. - Man var nødt til å få i seg nok. Jeg merker jo det,
Hvis jeg er på besøk hos noen som serverer mat, jeg er jo vant til at ingenting er lavfett. Det er jo fløte og helmelk og feit oster og alt mulig. Og så får jeg da servert et måltid hvor jeg spiser kjempe mye, men jeg da ikke dropper potetene, så jeg får ikke gi meg noe særlig karbohydrater da.
Så uansett hvor mye jeg spiser, så blir jeg ikke mett. Fordi det blir protein i kjøttet, og så er det litt karbohydrater i brokkoli, men det er null fett. For folk lager jo bare fettfatte.
Og da kjenner jeg at jeg er like sulten når jeg kommer hjem, så må jeg gå hardt til verks på en ost eller et eller annet sånn for å fylle opp med fett. Er det det som skjer når man spiser sånn, skal vi si norsk taco, at du bare eter og eter, og så blir du sånn der ilandsmett, sånn skikkelig kvalmett? Du får ikke gi deg noe særlig fett liksom, eller sånn, det er liksom...
Mye karbohydrat med lumpa. Det som er en spennende greie, nå hopper jeg fra det ene til det andre her, men det er et hormon i kroppen som heter leptin, og det er det hormonet som sier ifra når du er mett. Men så viser det seg at hvis man spiser, man har gjort for eksempel forsøk på mus, hvor man gir dem sukker i drikkevannet,
Og det liker de. De synes det smaker godt. Glukose er vi programmert til å like. Da drikker de litt ekstra mye. Men det regulerer de selv sånn at de får i seg mer sukker, og så spiser de litt mindre av foret de får. Så det går helt fint. Inntil det har gått et par måneder,
da har de blitt resistente for dette leptina. Det man da har funnet ut, og det gjelder jo samme for menneske, når du spiser mye sukker, så funker ikke det metthetshormonet lenger, så slutter det å bli mett, og da spiser du mer. Det vil si at man kan ha forskning på at du ikke blir feit av å spise karbohydrater,
Men du blir ikke feit av å spise karbohydrater hvis man bor i et lukket system hvor du får en viss mengde mat, og du skal spise kun det. For det er ikke sånn det fungerer. Du spiser jo så lenge du orker. Så i virkelige verden spiser folk mer når de spiser karbohydrater, fordi at leptinene, altså det hormonet som sier at du har mett kroppen, det funker ikke lenger da.
Sånn at det er det ilandsgreiene, er jo at folk flest som baserer så veldig stor andel av kostholdet sitt på karbo, de har mistet... Altså kroppen sier ikke fra lenger på riktig måte når du har fått nok. Så da spiser man mer. Og da blir man...
Helt skakkjørt. Da ble man kjøkk, rett og slett. De fleste. Og det er jo det motsatte med carnivore. Fordi at kroppen har jo hormoner som sier fra når du har fått nok protein og når du har fått nok fett. Så når jeg spiser bare kjøtt,
når jeg har spist kanskje en stor biff, så er det ikke noe sånn at jeg stinner i magen, men jeg kjenner oppi halsen at nå er jeg forsynt. Jeg klarer ikke en til nå. Fordi jeg kjenner det her, jeg blir nesten litt kvalm hvis jeg skal presse en til. Ja.
og det samme gjelder med vann også. Det er vanskelig å bøtte ned på en liter vann hvis du ikke er veldig tørst, men å bøtte ned på en liter brus eller en liter øl, det er kjempelett. Fordi med en gang du tilfører søtsmak eller karbohydrater, så stopper de bremsemekanismene opp, som gjør at du da spiser og drikker mye mer. Så hvis du spiser carnivore med kun vann,
så spiser man ganske lite. Da begrenser det seg helt selv. Og uansett, når du er kjempemøtt og orker ikke mer biff,
så orker folk kake, orker dessert. Men når du er ganske mett, og så spør du noen, vil du ha mer? Vil du ha litt mer, vil du ha en sjokoladekake? Ja, det vil de. Vil du ha litt bacon? Nei, det vil jeg ikke. Sånn at vi har ikke noe bremsemekanisme for karbohydrater. Og det er egentlig en overlevelsesmekanisme
som kanskje er grunnen til at vi lever her i dag. At med en gang, for det er jo overlevelsesmat. Karbo var ikke så lett å få tak i, og kanskje hvis du bodde på ekvator, så var det hele tiden, men
Men det var sånn at når det var mulighet til å få tak i noe frukt og bær og sånn, da var det null brems. Da måtte man utnytte seg. Dette er muligheten du har, for nå kommer vinteren snart. Så da var det bare å gjøre å spise mest mulig. Så grunnen til at sukker er så godt, det er fordi det er en overlevelsesmat. Det er...
De som syntes det var godt, de overlevde. De som ikke spiste det, de døde den vinteren som kom. Det er en grunn til at ting smaker godt, som vi var inne på her et sted. Men det er det som er problemet, at sukker er da overlevelsesmat, fordi at det
Så det var en mekanisme som gjorde at mennesker overlevde, fordi man fikk tilgang på sukker i korte perioder i året. Men når tilgangen plutselig er år rundt, så plutselig blir det som var et fortrinn og en overlevelsesmekanisme, har blitt til store helse...
grunnen til at vi får dårlig helse. Fordi at nå plutselig er det ikke bare når vi spiser, nå har det blitt en måte biter oss i halen. At det har blitt, i stedet for å være en overlevelsesmekanisme, så er det den mekanismen som gjør deg syk. Vi må snakke om han her, han sinnssyke fyren, han legenden på Instagram, som er sendt etter deg. Han, The Raw Meat Experience. Ja, Raw Meat Experiment. Han har 140 000 følgere på Instagram,
Eating raw meat at Whole Foods every day until I die from bacteria. Og så sånn er det enten dør jeg etter fem dager, eller så blir jeg 150 år gammel. Seeing if I live for five days or 500 years. Follow me for more recipes. Alle videoene hans er sånn at han spiser her på det ene, så spiser han ser det som det er antrikot,
Så er det en kotelett, rå kylling. Han spiser rå kylling? Alt er rått da. Rått kjøtt i alle. Det han drikker er et sånt Norgesglas, fullt med rå egg. Han har utenfor egne bra t-skjorter også, som er sånne kjøtt t-skjorter. Men det som han sier, som er ganske fascinerende, og gjør at jeg blir litt nysgjerrig, det er jo sånn... Beyond beef, for han spiser også rå. Ingen dyr, eller ingen arter i naturen,
driver og steker og koker maten sin, bortsett fra mennesket. Hvorfor er det sånn? Hvorfor skal vi trenge det? Man spiser laks og så rå. Det gjør jeg på sushi da. Men at han drar kylling rå, den synes jeg, når du åpner en kyllingpakke og bare kjenner den råtende lukten som kommer opp. Det er der karbonadet er, og en biff tror jeg skulle greie de små.
- Ja, så kan man da det er, folk spiser jo tartar. Det er jo en rett. Og rått kjøtt går jo. Det eneste jeg hadde vært bekymret for det er om du hadde foreda bakterier fordi slakteprosessen ikke har vært som den skal eller noe sånt nå.
Men han har faktisk ikke blitt syk noen gang. Han har ikke det? Nei. Ikke en eneste gang? Nei. Han har en bra slakter av, den kan du kjøpe på Whole Foods. Ja, den går jo på Whole Foods da. Men hva er det for noe? Det er sånn der type helios, det er sånn økologisk kvalitets, hvor man selger bare økologisk, og sånn skal være bra da. Se den deilige T-bone han har fått tak i her da. Det ser ut som en antrekott kanskje.
Så, nei, han har vært på å sjekke opp Instagram. Han har spist innmåler også, ja. Ja. Men jeg synes kanskje... Han spiser rå bleksprut, ja. Jeg synes kanskje det drøyeste er at han spiser rå kylling, da. Ja, med tanke på hvor farlig det er. Ja, med tanke på salmonella og generelt sett liksom, og også egentlig svinekjøtt har noe som heter trikiner i seg, som er en sånn parasitt, da. Ja.
Men han bare sånn tenker det. Nå får vi se hva immunforsvaret mitt er godt for. Sitter på restauranten og skal ha en biff, men ikke steik den, bare ta den ut i rå. Nå tror jeg også han har blitt litt sånn, fått litt mye eksposure. Nå tror jeg han får en del mat fra... Det ser ut som en snowbiff nesten. En slags snowbiff-variant. Han får mat fra sånne av og til, eller sånne
Bon og Gård og sånn som spesialiserer seg i å lage, eller å ha ordentlig dyrevelferd og
gi de skikkelig fôr da, eller altså de får leve naturlig. Så jeg tror man får ganske mye kvalitetskjøtt nå etter hvert. The Whole Foods Market har en sånn egen Instagram-side, og de har laget en egen post i 2021, hvor det sier «Please don't eat meat raw outside of stores just because some dumbass with a meme page is doing it». I hvert fall setter seg på samme benken utenfor den samme butikken hver eneste gang da.
Det er morsomt å si det, så det er verdt å sjekke ut. Og så var det en liverking, jeg vet ikke om du har sett han nå. Nei, jeg skulle bare si at hvis det er noen der ute som hører på nå, liksom kjenner noen, som bare spiser rått kjøtt og i alle mulige varianter, så må du gjerne tips meg om det. Det hadde vært jævlig gøy å invitere hit og snakke litt med.
Men leverkongen som bare... Liverking, det er en sånn megaboler som bare spiser lever da. Han har jeg hørt om. 1,4 milliarder. Ja, han har jeg sett. Han har jeg sett, ja. Faen for det beist. Han boler.
Han bor der, ja. Jeg tror ikke det er bare lever han driver med, for å si det sånn. Nå står det som om han er Dan Blitzerian, eller noe annet for noe, bare uten damene. Helvete. Det der må jo være en mix av mye forskjellige greier. Så det er ikke alt natural, tror jeg, på han. Det er privatflykjetting og lever.
Der tror jeg du får mye. Jeg spiste faktisk rått hjortehjerte her om dagen. Hvordan var det? Det var veldig godt. Det var den samme naboen som trodde at jeg skulle stryke meg etter den der tørrfastingsskituren. Han jakter da. Så en gang i året pleier han å invitere på hjortehjerte. Men han steker det jo. Men nå spørte jeg om å få smake litt rått da.
Så jeg spiste noen biter også. Men er det en gammel jakktradisjon å spise hjerterått, eller? Ikke som jeg vet om, men det skulle ikke forundre meg. For det er jo, først er det jo veldig godt kjøtt, og så er det jo ikke så mye av det på hvert dyr. Så det er jo veldig eksklusivt. Så jeg tipper jo at det er sånn, sjefen i
i lokalbygda eller i stammen eller noe sånt. Det aller beste ble jo sikkert tilbudt på toppen. Ja, mye symbolsk verdi og så videre. Jeg spiste lammehjerte, men det var kokt opp i en gryte hos en kompis. Men det var hjerte og nyrer, og de nyrene hadde ganske mye mer intens smak enn det hjerte. Det føltes som en sånn... Hjerte synes jeg egentlig var på en måte som...
Det er muskel liksom. Men når den var stekt så ble det litt tendens til jernsmak som ofte er på innvålder. Mens når jeg spiste rått så var det ikke det. Det var utrolig mørkt, det var typisk tunfisk konsistens. Tendene gikk rett gjennom og det var faktisk skikkelig godt rått.
Så jeg bare håper at jeg ikke fikk noen bakteriegreier, og det gjorde jeg jo ikke, så man vet jo aldri. Nei, det tryggeste måten å gjøre det på er vel å frese det på stekepanna, og så skjære av det du nettopp har stekt. For bakteriene er jo bare på utsiden av kjøttet. Ja, det er jo nok det tryggeste. Det er vel det restauranger gjør, tror jeg. Jeg vet ikke hva de gjør på sånn... Jeg tipper også at det å skylle deg godt med vann,
under springen, tror jeg også, ta bort noe. Kjylling skal man jo kjylle. Kjylling skal jeg ikke spise rått. Dere som hører på nå, ikke spise rå kylling. Det får du overlatt til den der fyren du har i USA. Men hvis du på en måte
hvis du stoler på kilden til kjøttet, hvis du ikke enten er fra et kvalitetssted, eller at du vet at det ikke har ligget lenge og blitt besuddlet,
Og i tillegg skylder det litt, så tror jeg det er begrenset hvor mye bakterier som kan bare være på den utside. Det er det som er litt problemet med kjøttet, det er så mye overflate, så det er så innmari mye bakterier som kan få grobunnen i hele deigen. Så
Men i hvert fall, jeg tok sjansen på det råhjertet, og det ble ikke dårlig i hvert fall. Også hvis det er noen der ute som hører på oss, som har noen bra hookups på viltkjøtt, så er vi lydhøyre, vi altså. Absolutt, kjøtt generelt. Antrekott er vi ganske godt dekket på. Så lenge hvis noen har noen helt ville greier, som har lyst til å prøve å overgå den ungdomskilden vi har nå til antrekott fra jern, så gjerne prøv det altså. Også er det jo faktisk det jeg er litt...
Skulle ønske jeg fikk tak i det. Jeg vet ikke om det finnes en gang i hele Norges land, men noen som har kylling og svin som ikke har fått kraft for, som ikke har fått soja og mais og sånt, men som har spist...
det som er naturlig for arten. Det ville jeg også vært interessert i. Det svinekjøttet og det kyllingkjøttet, det må jo være en veldig økologisk drevet kyllingfarm eller svinefarm. Kan du trole gjennom noen reko-greier og se om det er noen som faktisk har det? Ja.
For jeg vet ikke hvor, det er det som er litt av problemet her, er jo at jeg og veldig mange av de kildene som jeg oppsøker når det kommer til å researche dette her, er jo veldig skråsikre i at å spise dette fløyremettet fettet er ugunstig. Men de som ikke vet, de som på en måte ikke har satt seg inn i det, ja, da...
av bønder, de tror jo at det er sunt. Så de tenker jo da at å fore det med disse tingene er jo da, tenker de at det er bra. Jeg har til og med sett på Svinesund og sånn, så har det jo stått sånn at du får kjøpt biff fra Australia eller noe sånt, med sånn skrytelapp, 100% grain fed, at de liksom har fått korn da. Og det skal være liksom luksus, for det er jo egentlig dyrere, da har du kjøpt fôr
til kua, eller oksen, og så har de fått spist det, og så har det blitt ekstra feite og sånt, for det er usunt i stedet for å bare spise det gratis gresset som er utenfor poenget. Så det er veldig mange, de tror at det er sunt, og kanskje til og med bevisst gir det
ekstra mye soya eller ekstra mye mais, fordi de har hørt at det fløyremette fett skal være så bra. Og så vet de ikke bedre. Eller eventuelt vet de at det er jeg som tar feil. Men derfor er det ikke så veldig mange, jeg tror ikke det er så innmari stort marked for, eller så mange som driver med oppdrettet
av svin og kylling som prøver den varianten. Men det her går jo ikke an å kjøpe denne pimptalgen. Den er jo åpenbart eksklusiv, men talg liksom å kjøpe i butikken? Ikke før i gamle dager gikk det. Du får fortsatt kjøpt smult, men problemet med smult er jo at det er fra grisen.
Og smult er jo da, det blir jo da, for de får jo fora, mais og soya og sånn, så det er jo da full av fløyremett og fett, eller kanskje 30%, eller gud nå vet jeg hvilken prosentandel det er da. Og så får du ister, det tror jeg er fra Sau, jeg er litt usikker hvor ister er fra.
Men det ville i så fall vært bra. De går jo hovedsakelig og spiser gress og kratt og er ute i faunene og spiser naturlig. Vilsvin og sånt, det har vi jo ikke i Norge. Nei, i Sverige har de jo.
Jeg har ikke smakt det, jeg kunne godt tenkt meg å smake det. Jeg har sikkert smakt det en gang på restaurant. Vilsvinbaken. I og med at det er vilsvin, er det kanskje ikke så mye fett å skryte på? Skal vi si hvor mye fett de får? Det er jo sånn det som er sånn, la oss si foigrava, som er andrelever paté.
Det er jo da at de blir jo tvangsfora for at de skal få fettlever. Jeg vet ikke om du vet hva fettlever er, for det er jo en sykdom som mennesker også kan få. Jeg vet i hvert fall at de blir tvangsfora. Vet du at du blir tvangsfora med?
Nei. Mais. Og så får de en alvorlig fettleversykdom. Det skal vel ikke så veldig mye fantasi til å tenke at det... Det er litt sånn rart at de sier at vi mennesker, vi bør spise mye mais og maisolje og sånn. Det er veldig sunt. Men hvis du får det til dyr, så blir de alvorlig syke av det. Hvis...
Hvis det forårsaker at den Anna får en dødelig sykdom av den overspising av mais, så krever det ikke så mye fantasi for å tenke at kanskje vi mennesker også får det. Det er jo turn-off da. Kan man i den verden der få tak i sånn lever som på en måte hvor de bare har
grasa i naturen. Ja, men da får du ikke fettlever. Nei, det får du ikke. Det er jo på en måte sånn, før i gamle dager, så var fettlever, det var en sykdom man fikk av alkohol. Og så har det nå, jeg tror det har liksom bare vært de siste 50 årene at det har funnets noe som heter ikke-alkoholisk fettlever, altså non-alcoholic fatty liver. Det er en sykdom som ikke fantes i gamle dager, og
Nå er det sånn at, det vet jeg bare tallene fra USA, men 40% av den amerikanske befolkningen har non-alcoholic fatty liver disease. Altså 40%. Den sykdommen som jeg sier, den fantes ikke. Det er til og med barn som har det. Det finnes ingen kur for det.
Den eneste måten man kan bli kvittet på, er å prøve å slanke seg. Det er absolutt den eneste måten. Og endre kosthold selvfølgelig. Ja, det er jo det som ligger i slanke seg. Og så har man gjort forsøk på rotter, hvor man fora dem slik at de fikk ikkealkoholisk fettlever, og så ga man dem en diet med 0% fett.
linolsyre, og linolsyren er den omega 6 som du får i raps, mais, soya og all den oljen der. Du hadde da rotter, på mennesker så finnes ingen kur annet enn å slanke seg, så ga man da rotter som hadde den sykdommen, en diet hvor det var 0% vegetabilske oljer,
100% av råttene ble friske fra fettleveren. Når du ser at måten de gir en annen fettlever på, er å servere den, altså mais, eller sånn maisprodukt som inneholder veldig mye fett. Jeg husker ikke hva det heter, det kan bare googles, men det er et eller annet sånn bi...
produkt av mais som inneholder innvare mye fett, som er 60% linolsyre, altså fløremetta, også noemetta, også noenemetta, men hovedsakelig fløremetta. De studiene der viser ganske klart at
Det er ganske tydelig at det er usynt, og at det kan forklare, hvis det i hvert fall forklarer hvorfor gåsa får en lever full av fett, og disse råttene blir friske fra fettlever gjennom å kutte ut den linolsyren, så er det ikke så lang stretch at vi mennesker også kanskje kan bli kvitt fettlever gjennom å kutte ut disse vegetabilskålene. Det er to ganske gode grunner til å slutte å spise for grafikk.
Vi hadde for gra i middag en dag, bare sånn der alle år, sånn at dette her er jo ikke bra, men det er jo galt og godt. Det er jo tvangsforet, det er jo den verste dyrevelferden du kan tenke deg. Jeg fant frem på vildsvin her nå, det er 1,5 gram fett. Det er ikke mye. Og på svine her hjemme, norske
Svinene er det 14 gram, så det er ikke mye fett. Villedyr, er det noen villedyr som har noe særlig med fett? Det er jo mange villedyr som har fett. Og spesielt dyr som overvinterer, de er jo helt avhengige av å øke fettlagrene før vinteren.
Så det er jo masse eksempler på det. For eksempel hummingbird, jeg tror det er kolibri på norsk. Det er verdens feiteste dyr. Den kan ha opp mot 40% fett. Og den spiser jo bare nektar, bare sukker. Så det viser jo hvor sunt det er med sukker. Val, for eksempel, er en av de dyrene med mest fett i verden. Men vet du hvorfor? Nei.
Vi kan jo gå tilbake igjen til dette med tørrfasting. Men hva lager så mye fett? To gram, står det her. Jo, men den har i kjøttet, men den har jo valspekk, som en del av kroppen. Men ikke i selve kjøttet. Kjøtt skal egentlig ikke ha fett i seg. Fettet skal lagres separat fra kjøttet, så når du har sånn marmorert
sånn type snow beef og sånn. Det er sannsynligvis kuer som egentlig, nå er det mulig at de er genetisk odlet fremover tid, men utgangspunktet er det egentlig et sykdom når du har veldig mye fett i selve musklene. Fettet skal ligge lagret på utsiden av musklene, som en sånn rand. Men jo, tilbake til valen, så er det jo når jeg da har det der med tørrfasting, da.
Jeg leses det at man kunne leve maks tre dager uten vann, og da døde man, og jeg skulle motbevise det. Så er det jo det at når du faster, så bryter kroppen ned fett. Og for hvert gram fett du bryter ned, så dannes det et gram vann.
Så du frier vann, det kalles metabolsk vann. Og det er det for eksempel valen gjør, for valen kan ikke drikke saltvann. Det er et pattedyr. Den kan ikke gå på land og drikke fra et fersk vann. Så den får seg selvfølgelig litt vann gjennom å fordøye det den spiser, for det er jo vann i krill og alt mulig sånn. Men valen får seg bortsett av det, så er valens vann, det er at den ...
forbrenner fettet sitt og danner vann. Og det er det jeg gjør når jeg surfaster. Så når jeg da setter i gang den prosessen, så bryter kroppen fettceller, og så frier det vannet. Og det samme med for eksempel kamel.
de puklene på en kamel, er ikke fylt av vann. Det er ikke to camelback hvor det er masse vann inni. Det er rent fett. Det er vannreservene til kamelen. Så bryter den ned fettet, og så frier den vann, og så får kroppen vann. Så å bryte ned fett, det er en måte. Når dyr skal feite seg opp før vinteren, så er ikke det bare for å få nok...
til å overleve vinteren, men det er også for å få nok vann til å overleve vinteren. Så vann lagres i form av fett. Selv om det er ikke noe vann i fett, men noe fett metaboliseres, så er et av biproduktene vann. Når jeg vannfastet første gangen, så drakk jeg så jævlig mye vann. Ja, men det er jo tørrfaste da. Ja, men jeg husker når jeg vannfastet første gangen, og så drakk jeg, jeg tror jeg drokk alt for mye vann,
Da skyller du også ut alt for mye mineraler og salter og sånne. Men hvordan har du... Jeg merket at det var et tabu, så jeg drakk mye mindre. Neste gang skjønte jeg at det var kun vitsig å bøtte på så jævla mye. Men når du tør å faste og sånn, tar det en dag eller to, eller når du kommer i ketose, er det da du kjenner at kroppen ikke blir tørst lenger? For det må være litt rart i starten, kanskje? Ja. Ja.
- Jeg tror egentlig at det på en måte går litt i bølger, min erfaring med det, uten at jeg kan forklare det, at jeg blir bare litt tørtsere for hverdag.
Jeg tror det egentlig går mer på mye syke. At du savner vann. Det husker jeg veldig godt at du sa, at når du kom hjem fra skiturer, var det den der koppen foran peisen, kaffekopp eller te eller noe, eller bare vann, varmt vann, og ha noe å kose seg med. Når du er sliten, du hadde ingenting. Du måtte bare sitte der. Det er jo det som på en måte ...
Så når man gjør vanlig vannfasting, hvor man tillater seg å drikke vann, så hjelper det på. Jeg har flere ganger fastet hvor jeg har tillat meg kaffe, for eksempel. Det er en slags trøst at du får en eller annen form for kos, for tida går ikke fort når du faster. Så døver det også selvfølelsen, ja. Ja, men om det er fysisk, eller om det bare er ...
- Psykisk vet jeg ikke, for for meg går det mer i at det er psykisk. Det går på at det er en slags kos. - Fasting er utrolig mye psykisk. Det er det spillet står for det meste, tror jeg. Når man gir seg og hvor lenge man holder ut og så videre. - Det er noe som heter å være metabolisk fleksibel.
Det er det at om kroppen, altså i utgangspunktet skal kroppen være veldig fleksibel på å skifte mellom fettforbrenning og sukkerforbrenning. Normalt sett, sånn som vi burde være hvis vi er metabolisk fleksible, så er det sånn at når du legger deg til å sove,
Etter åtte timer uten mat, så har allerede kroppen begynt å produsere ketoner, og du har begynt å forbrenne fett. Sånn skal det være, men undersøkelser viser at det
i hvert fall 50% av befolkningen ikke er metabolisk fleksibel. Med andre ord, du har ikke den egenskapen at man produserer ikke toner og man begynner å fordøye fett, eller forbrenne fett. De som ikke er det, det vil si 50% av oss, eller 50% av vanlige folk,
De vil ha mye større vanskeligheter med å faste, og de vil ha mye større vanskeligheter med intermittent fasting. Og i det hele tatt, de er avhengige av å spise mange måltider om dagen. Fordi at med en gang man har brukt opp glukosen, eller sukkeret, så har ikke kroppen, de har ikke lenger egenskapen til å begynne å forbrenne fett. Og da blir de
skikkelig bare fullstendig slått ut da, og ikke har noe energi og slapp, sånn at det er på en måte for meg som da er metabolisk fleksibel, så er det litt lett å si til noen, du må da klare å holde ut noen timer til, hvor vanskelig kan det være å gå
noen timer uten mat. Kan man bli det da? Ja, men det må trenes opp. Men når det ikke er trent opp, så er det faktisk, det er ikke bare at det er sånn, altså du skal ikke bare, jeg skal være forsiktig med å si at noen er pysete fordi de ikke klarer å faste, for de som ikke er metabolisk fleksible, for dem så er det å gå
x antall timer uten mat, det er fysisk helt jævlig. Og det må du gjennom for å trene opp. Sånn at folk som da ikke har den fleksibiliteten i forbrenningen sin,
Å begynne på lavkarbo eller noe sånt, eller jeg synes lavkarbo, så jeg liker ikke ordet i det helt, men kanskje kalle det ketogendiett eller noe sånt. Selv om det blir også litt feil, for det er sånn ekstrem lavkarbo. Men de som begynner med et sånt kosthold, og ikke i utgangspunktet har den metaboliske fleksibiliteten, for dem tar det sannsynligvis to til tre uker før kroppen ...
blir det da. Så det er jo da to til tre ganske fysløker. Mens jeg er jo nå sånn at jeg kan...
Hvis jeg er faste nå, så går kroppen rett inn i fettforbrenning med en gang det er tomt for sukker, for den egenskapen har kroppen trent opp. For meg nå må jeg bare innrømme at det er ikke noe ubehagelig for meg å faste. Det er veldig ubehagelig dagen etterpå. Men det er jo noe jeg har jobbet opp. Og igjen da sånn,
Jeg kjenner mange som er sånn at det er nødt til å spise mange ganger om dagen, for ellers går det helt i veggen. Det er ikke psykisk. Det er fordi at cellene har brukt opp sukkeret, og det er ikke mer. Det har ikke noe annet å bruke. Det er igjen dette tilbake med sånn,
metafett kontra umetafett. Fordi studier viser at mitokondrien i cellen, som er de som lager energi, de klarer ikke å bruke flørumetafett i like stor grad. Faktisk har man sett når man bare tar celler i et laboratorium og gir dem
bare pøser på med flerumetafett, så skrur de seg som en forsvarsmekanisme, for helsjåldre er kanskje godt i stykker, for de tåler ikke. De er ikke lagd for å bruke flerumetafett i så stor prosentgrad som energi. Så det vil si at folk som har levd på plantefett i hele livet, bare spist...
rapsolje, soya, maisolje, alle disse vegetabilskålene, linolsyre, som den syren heter. Og kanskje til og med ha masse fett på kroppen, kanskje er små og tjukke, men en kjempestor andel av det fettet er flørumettet,
Da er det likevel veldig vanskelig for kroppen å ta i bruk det fettet, fordi mitokondrene kan bare bruke litt av det. Det tar lang tid å bli kvitt det, og det er en tung prosess, fordi kroppen vil bare føle seg at den er utsultet på energi, den har ikke energi, den vil skrike til sukker, fordi det er det den klarer å bruke. Fordi du har rett og slett lagret fett
på kroppen, som kroppen da ikke er egnet til å bruke som energi, fordi den egentlig hadde trengt metafett, og ikke alt dette flere metafettet. Så nå er det sikkert masse, hvis det er noen ernæringsfysiologer som hører på og er helt uenige med meg, og driver seg i håret og synes at dette er fake news, og burde blitt cancelled og sensurert og sånn. Men
Dette har jeg ikke tatt ut av løse lufta. Dette har jeg lest og oppsøkt og vitenskapelige artikler, og at det er i hvert fall en klave innen forskningsmiljøet som er ganske skråsikre på dette her.
Da er det jo ganske trist at vi har fått beskjed om det de siste 50 årene, at vi må slutte med dette animalske fettet, og spise dette hjertevennlige, med bilder av et hjerte, og sånn LHL, eller hva det heter, landsforeningen for hjerte,
karstykter, et eller annet sånt, gi stempelet sitt på at her må spise soya og solsykkeolje og alt mulig sånn, og så lager man det fettet på kroppen, og så sliter kroppen med å bruke det, fordi det er feil type fett, sånn at mitokondrene kan bare bruke litt av det. Og da er det utrolig vanskelig å bli metabolisk fleksibel når det
når det fettet du har på kroppen, ikke kroppen eller mitokondrene har lyst til å bruke, eller tåler, og da er det bare sukker igjen. Da må du pøse på med sukker. Jeg hører folk ofte si at de må spise regelmessig for å holde blodsukker under kontroll. Det er jo ikke sånn kroppen er lagd. Vi har...
bukspyttkjertelen vår har to hormoner, insulin og glukakon, og det er de to hormonene som holder blodsukkeret i kontroll. Man skal ikke holde blodsukkeret i kontroll gjennom å småspise hele dagen. Det er kroppen som skal gjøre det selv. Men når du har lagret feil fett på kroppen, som gjør at det ikke kan brukes, så har man et problem. Et sånt som Marit Kolby og Birgit Sviesman har vært her, tror jeg er jo...
ganske langt på vei enig i det meste du sier her, faktisk. Men de offisielle kostholdsrådene er jo stikk motsatt. Men jeg vet ikke helt hvem som holder de kostholdsrådene så høyt oppe lenger. Vanlige folk, de gjør det jo. Hvis du nå hadde gått ut på gata og spurt, spør undersøkelse, og så spurt
om mettet fett er sunt eller farlig, eller om vegetabilsk olje er sunt eller farlig, så tror jeg 99 av 100 hadde sagt at mettet fett er farlig, og vegetabilsk olje er det sunne, hjertevennlige. Det var en som sa til meg, jeg snakket om de tingene her med en som bare sa, du går altså mot statens kostholdsråd, du går altså mot... Om vi gjør! Om, ja!