Et minutt stillhet for alle sløsningene som har skjedd i Norge. Nei, det trenger mer enn ett minutt for det, tror jeg.
Sånn, så vi er i gang nå. Ja, flott. Det var det som var det største, faen, det er ett år siden vi har sittet her sist. Faen, det har gått fort. Ja, det er det. Jeg skvatt jo litt til her, jeg var på en boke, eller gratulerer med bokelansering. Takk for resten. Det har gått bra. Jeg tenkte jeg måtte få med meg det. Det var litt sånn jeg var der, og så på kalenderen, så jeg at nå er vi jo
Shit, nå er vi allerede i oktober, og hvis vi skal få noe julekalender her, så må vi prøve å få en date. Ja, det var veldig bra du innstallet deg. Jeg var jo autoklar etter en for fjorårets runde. Det var jo veldig populært. Ja, ja, ja. Det var veldig morsomt, det.
- Ha en liten oppsummering, en sånn revy av året, det trenger vi. - Ja, for tidligere når Omsider fikk deg inn i podcasten etter at du kom ut av skapet, holdt på å si, så var det jo, da kjørte vi litt sånn random episode hvor vi bare snakket løst og fast, men det er veldig sånn konkretiserende å ha liksom 24 saker, så kan vi dele opp i luker og virkelig bare pakke det her inn, bokstavelig talt, og pakke det ut.
- Vi prøvde å gjøre litt jul ut av det siste, du hadde med nisselu og sånn. Jeg husker jeg tok på meg den, og det ble så varmt i toppen at jeg måtte... - Det ble din kryptonitt. - Jeg begynte å stamme og slete, så vi må droppe akkurat det. - Jeg tror jeg gjorde den her... Nå står det stille her. Jesus Christ. Hva heter det for noe? - Nissekostymet. - Fy faen!
Jeg må bare si det, man må være ærlig. Det lærte jeg Ronny Brede også, at man driver med radiopodcast, man må være 100% ærlig med lytteren. Jeg er veldig fullsjuk i dag, så da må jeg bare si meg en gang, så da blir det en veldig laid-back sending i dag. Så nisseluet, hva ord jeg letter etter. Nisseluet, ja. Så er det demens, eller så er det 5% demens, eller så er det fullsjuka som kikker inn, eller bare slapp bra. Ja, men det henger kanskje litt sammen, de to tingene. Hahaha.
- Jeg har også noen familiemedlemmer som i alle år har hatt angst for kommende demens. Nå er jeg også i den alderen hvor jeg begynner å se etter tegn. Vi får se hva som skjer i løpet av 24 episoder her. - Jeg skal nesten begynne med sånn kanemann. Hva er det du frykter mest? Er det demens, terror eller naturkatastrofe?
Hele alt sammen.
- Ja, vi slipper ganske greit unna naturkatastrofer stort sett, så lenge vi ikke bor rett ved en flomstor elv her i Norge. - Det var en mørk inngang på kalenderen, plutselig gå med døden og gå døden i møte. - Jeg gjør ikke det, jeg skal bare sjekke. Her fikk jeg Hans Christian Smesrø, han ultraløperen som var den første fyren
- Når jeg lagde podcasten i 2019, var det den første fyren som tok kontakt. Se her, nå blir det cowboypodd. Ser bra ut da. - Ja, veldig bra. - Jeg tar den på når vi virkelig kommer til store sløsesaker. Da kom den på. Men da jeg hadde fått Hans Christian Smeserø, så var det en av de første som tok kontakt.
Sånn, jeg gratulerer med ny podcast. Det er veldig hyggelig. - Ja, kult. - Sånn glemmer man ikke. - Jeg hadde på meg noen Nisse-kostymer her i desember, på julaften. Det er litt sånn morsomt sagt. En god venn av meg. Nå har ikke vi møttes face to face på kanskje fem år, tror jeg. Bortsett fra
sent på kvelden på julaften, hvor vi hadde utvekslet julenisse. Han var hjemme hos sine foreldre. Så vi bodde 500 meter fra foreldre hans. Vi da møttes, prøvde å ta i meg det der, hilste og skravla i hvert vårt julenissekostyme på midtveien, og så gikk vi.
Gikk videre. Det var da eneste gang jeg møtte han i siste året. Så jeg får prøve å hilse på Taral uten nissekostyme en gang snart. Det er faktisk vanskeligere enn jeg trodde å ta på seg nissekostyme og skal underholde barn. Det synes jeg faktisk var mye, mye vanskeligere enn jeg trodde.
- Det er mye å tenke på. Det er vanskelig å... Det kommer an på hva slags. - Du skal si noe vits som er morsomt for de store og voksne, sånn at de skjønner, og det er faen meg mange i laget her. - Ja, ja, ja. Det er liksom Pixar-humor som treffer flere generasjoner. Så er det det fysiske da. Det kan være... Du kommer an på maskene, ikke sant? Noen av de maskene er jævlig tette, og du får jo oksygenmangel, for du puster bare inn CO2 inni maskene etter hvert.
vanskelig å se de ungene gjennom den der pappe-greien. Ja, det er så fort gjort å plompe ut en pedo-joke også, ikke sant? Bare skal du sitte på fanget til nissene? Sånn, å faen, dette her var jo kanskje ikke stedet. Eller er det all right? Kan man si det? Da begynner du å svette bak maska hos meg, da. Jeg har jo også en kompis som han
- drar litt for drøye sånne vitser. Men problemet er at hans barn er noen år yngre enn mine barn. - Ja, ikke skjønner det. - Og han er vant til at hans barn da ikke skjønner en viss type vitser enda. Men når mine barn blir ti år, så begynner de å skjønne litt sånne ting, og det kan bli litt grisete. - "Skal fatte ha seg litt å drikke etterpå da!" - "Og mor og far skal kose seg når ungene har lagt seg!"
Ja, det er sånne ting som kan gå gærent da. Når du er vant til å snakke med femåringer, og så møter du tiåringer. Ja, fy faen. Da blir alle litt varme på ryggen og litt svett. Så er kanskje nissen litt bris nå. Enda bedre da.
Ja, det var kanskje mer tradisjon med fyll og jul før, der man går julebok. Nå har Halloween nettopp vært. Vi hadde en fin diskusjon om Halloween-
- Første gangen jeg var her, tror jeg, med den meksikanske filmen. - Jeg så den her om dagen på nytt. - Fantastisk film også. - Fy faen, den er bra. - Det er nesten så det kommer en tårig øyekroke der med noe. Så folk må se den filmen igjen. En ting som Halloween mangler fra julebok, det er at
julboktradisjonen så gikk jo foreldrene sammen med barna, og barna ba om godteri. Foreldrene fikk en shot med akvitter og sånt, så det har jo på en måte halvintradisjonen utelatt, så det er jo litt synd. Det husker ikke jeg fra da jeg var liten at det var noen akvittshots og sånt. Det
Men det er kanskje ikke registrert og lagt på minne fra den siden. - Ja, nei, det var nok kanskje på vei ut og vi var små, men... - Trist da. - Ja, ja. - Det var jo 80-tallet på Vestlandet, det skulle vi tro at det levde i beste velgående da, men...
- Kanskje det kom senere på bordet der. Men New Coco, jeg så den på nytt her om dagen, greien min selvfølgelig, da greier jeg, når du har sett filmen en gang før, så grir du bare enda mer, for du vet når du kommer til å begynne å grine. Og da kommer den sangen her, "Forlat meg ei", den første gang den kommer opp, og du begynner å skjønne hvem som er far og hvem som er familie, da er det bare sånn, "Å fy helvete". Da ser døtteren bort på meg og bare sånn, "Pappa, gråter du?" "Nei, det er jo trist, det er jo veldig fint, men hvorfor gråter du?"
Det er bare sånn, dere kommer til å skjønne det når dere blir eldre. For eksempel, jeg er pappaen. Jeg er pappaen i filmen. Jeg har på en måte hans følelser nå, og det er sånn dere, man må være pappa for å skjønne det. De skjønner ikke det. Ja, ok. Jeg gråter ikke liksom. Men der er det sånn tre skikkelig sterke moments. Men det er også som du sier, vi snakket om første gangen, at Coco og Halloween, at de som
presenterer hele, jeg vet ikke om det er et typisk meksikansk ritual å gjøre Halloween eller hva det er for noe, om det er det som er hele bunnklangen her, men det er bare det familieaspektet at vi hyller våre forfedre, setter opp bilder av dem, husker dem, og så lenge vi husker dem så lever de i etterverdenen. Det er jo helt sinnssykt vakker setup. - Ja, jeg får gå og, må det som bare se den en gang til. - Må det. En fin julefilm der. Andre,
- Ja, men først og fremst på julefilm. Er det noen andre julefilm vi skal anbefale? Forgivel oss her. Lytterne har vel hørt om hjemmealene-filmene, nummer 1 og 2 hvertfall, som jeg synes er alltid fine. Det er noen ting der også som er ganske vakkert. Ja, hvilke andre filmer? - Jeg har ikke sett hjemmealene-film med barna mine. - Åja, mine er veldig glade. - Er det med norsk dubb og sånn, eller er det med engelsk? - Nei.
Jeg har ikke sett noen som har prøvd å dubbe den. - Jeg blir hypp på, jeg prøver å oute det her så mye jeg kan til en av sånne der, jeg er litt sånn som han der Thomas Fingern, han sa han var sånn, han sklev inn på bananskall i filmbransjen. Jeg har lyst til å skli inn på bananskall inn i dubbebransjen. - Åja? - Jeg har lyst til å ha én stemme.
på en sånn animasjonsfilm, enten Dreamworks eller Disney, og så kan jeg ta med jenten min på premiere. Det må ikke være for stor rolle, så vi får bli press med bare en litt leken adlib freestyle karakter.
- Sier du det fordi at du har noe på gang? - Nei, overhovedet ikke. Jeg sier det sånn at hvis du sier det mange ganger i podcasten, så er det sånn, jeg husker vi snakket mye om manus og sånn, så kom det plutselig, det var en foredragsbøker, jeg får lese disse jævla manusene, for det var det du har i skrivbordskuffen din, det er bare, ja, det skal jeg sende over. Så det er sånn at du må mase deg nok om noe, så plutselig er det noen som fanger det opp, og så sitter kanskje Harald Merlen og hører på, hva helst, ikke, det er faen Wolf, han er jo sånn en fin fyr å ha med på i Døbbestudio. Ja.
- Det må jo funke det. Filmer blir jo døbba med noenlunde kjente stemmer som du må være i målgruppa for det nå, tenker jeg. - Jeg greier ikke sånn mann-protogonist eller gutt-protogonist som er litt sånn østlandsk. Det greiene der fikser jeg ikke. - Nå må folk høre på, jeg vet ikke hvem som dealer med det i Norge. - Det er lite miljøsikkert, men når du først er på innsiden av det, så er det vel litt sånn som
motorbransjen og røde løper og influenser, det er en liten runke sirkel i alt, så du blir invitert om og om og om igjen. Jeg har ikke peiling, men nå har jeg i hvert fall kastet meg ut der. Så du blir med, du. Jeg kan spille deg selv i noen slags film. Ja, jeg har blitt tegnet et par ganger, det var jo kjempe... En sånn tegnseriestripe?
Nei, men bare sånn illustrasjon. Hvis det var noen som skulle skrive om meg. Jeg tror først det var noen som skrev om meg i Dagsavisen eller Morgenbladet. Ja, det er fett. Da fikk du en illustrasjon. Men jeg tror det var at jeg da marte med rumpa. At jeg da var rumpamaleren. Nei, men det var morsomt det. Men var det han Roar Erhagen? Han heter han som...
Roar Hagen, ja, i VG. Han lager mye av tegningene til meningskronikker i VG. Så han føler jeg er med. Det er jo helt fantastisk. Noen ganger så føler jeg...
hans tegninger ikke nødvendigvis dekker meningsinnholdet i artiklene heller. Det kan jo være noen som skriver et eller annet om at nå må vi bygge noen flere vindmøller der, til 100 milliarder. Men så ser du da på den illustrasjonen, tegningen, at Roar Hagen ikke var helt enig i det. Så han... Ja, nei, men hans tegninger er jo en av de beste... Jeg er helt enig.
Ja, på en måte besteskribentene i Norge også bare med sine tegninger, tenker jeg. Få fram meninger på så fantastisk vis. Jeg er helt enig. Jeg synes man skal være forsiktig med det legendebegrepet som vannes ut nå. Jeg synes vi skal slutte å si det om Fox på at det er i sitt beste virke og beste velgående. Han er en kommende legende.
Det er lov å si. - Samtidig er det bra å hylle folk før de forsvinner. Det er ofte synd når folk blir hyllet så voldsomt rett etter man dør. Nå håper jeg ikke Roar Agen er på vei ut og dør, men han fortjener hyllest også mens han lever og holder på. - Har du noen case hvor du har omvendt og du blir skikkelig hyllet mens du lever, og så blir du skikkelig rakkende etter du er død?
Kanskje Sean Connery? Faktisk. Husker du? Han hadde videoer som dukket opp med Sean Connery, og da skulle han bitch-slappe kvinner og sånt. Det var sånn rett etter han døde, så dukket de videoene opp. Jeg kommer ikke på mange eksempler på det. Kanskje beste eksempelet var jo hun, husker jeg ikke navnet på det, hun som var urfolk. Hun hadde stormet, en aktivist som hadde tatt over en Oscar-utdeling på 70-tallet.
Hun ville snakke om hvordan urfolk i USA hadde blitt misbrukt midt under Oscar-utdelingen. Hun fikk en heltestatus etterpå, for det passer bedre inn i
nåtidas debatt da, enn det gjorde det da. Men det var sånn, det øyeblikket hun døde, så sa søsteren hennes at du, hun var faktisk ikke urfolket helt tatt. Hun var helt hvit, så hun bare pyntet seg med noe sånt fjær som hun hadde kjøpt inn. Så det var helt sånn kunstig identitet, og det bygde som Mohawk-indianer eller noe sånt. Så da fikk hun ganske mye pepper da, etter hun døde. Men...
Det er kanskje det beste eksempelet jeg har kommet på nå. - Har du sett den nye Scorsese-filmen?
Nei, det var med DiCaprio i Oklahoma. Ja, Osars... Hva kaller det? Indianer? Eller urfolke. Osars urfolke, vil jeg riktig si. Det var veldig bra. Ja, det må jeg få med meg. Det var tre og en halv time. Jeg synes Oppenheimer, den så jeg veldig sent. Den følte jeg sånn, hvor lang er denne filmen? Egentlig er vi halvveis, men det følte jeg ikke med Scorsese-filmen som glei
kanskje litt smudere. Men jeg må se Opp og nærme en gang til. Det er også en røff film å se på nytt med. Den skal vi se etterfra, den er veldig bra. Jeg har en ting å plukke med den, hvis man ikke har sett den, så er det litt helt mot slutten. Den kan vi ta når man burde få et år på sett å se en film, så jeg synes ikke man skal begynne å hete det. Røpealarmer. Røpealarm er det det heter?
- Ja, hva er det det heter på engelsk igjen? Spoiler alert. - Røpalarm er ikke så gærent norsk gode, jeg. Får litt NRK-feeling av det, men la gå. - Ja, men det treffer jo det bra, det.
Ja, nei, men i dag da, nå har jeg laget en liten liste her som jeg sendte deg nå nettopp. Det er helt super. Det er så deilig når du gjør researchen og bare kan åpne opp et Excel her, og så kan jeg le meg tilbake i fyllersjuk og bare la deg kjøre show. Det er jo sånn podcasten burde være hver gang. Ja, men jeg tenker jo egentlig akkurat det samme. Jeg synes det er fint at jeg kan komme hit og du sitter og klipper
- Det glemmer jeg hvert år, for det klippes til 24 episoder. Kort oppsmelt, dette er for de podcast-nerdinteresserte, det er hovedepisode som er både lyd og video, og så skal det ut på betalingstjenester, det er også en egen upload, og så er det klippet ut 24 stykker med en liten snasen i, og hvor skal jeg bruke AI til å lage juleramma? Skal jeg spørre Photoshop, kan du lage en Christmas
border eller et eller annet sånt. Jeg vet ikke hva rammen heter. - Frame. - Frame, blir det selvfølgelig. Christmas frame. Så skal du se hva som dukker opp, og så blir det videoen å holde inne der. Jeg greide å fuck opp Røckefølgen på et par av videoene minst før, så jeg måtte inn og endre helvete. Det er ganske mye klipp i jobb, så det er en fin arbeidsfordeling her. - Ja, ja. Nei, men det her er jo ikke så veldig innøvd.
noe er ganske ferskt for deg, jeg har ikke brukt masse tid på det heller, så jeg prøver å huske tilbake det da jeg koste meg med å... Jeg har jo sittet og kost meg voldsomt et par dager med å samle det her. Jeg sitter jo hjemme alene og kniser og flirer av små detaljer da. Jeg ser i formen faktisk at du sitter og koser deg med noe, om det er en kopp eller glass, det vet jeg ikke, men det er noe du har der å kose deg med. Ja, det er godt nok koppkaffe og...
- Det er så deilig å ha denne Facebook-siden. Det har vært bra for min mentale helse, for i stedet for å bli frustrert og irritert over galskap som jeg ser, så kan jeg nå kose meg over at jeg vet at nå har jeg materiale som jeg kan skrive om, og som jeg kan komme hit og snakke om. - Det er helt nydelig. Det er ganske imponerende. Hvor mange følger dere på sløsene nå? - 106.450.
- 106 000? - Ja. - Det er jo helt sinnssykt. Mange vil kanskje få et litt stressmoment, at "shit, jeg må kanskje skedulere en post i morgen". Du får driftestress. Men det gjør ikke du? - Nei, egentlig ikke. Jeg tenker bare ta det ut fra hvor mye jeg gleder meg over det. Det går litt i bølger.
Noen ganger er jeg lei og da går det tre-fire dager, og den gleden kommer alltid tilbake. Det er ikke noe problem å la sida dø ut i tre-fire dager med stille, det kan stikke på ferie en uke, men den gleden kommer alltid tilbake over å rote i den suppa her. Nå har jeg holdt på i
- Ja, det er faktisk ti års jubileum i september neste år. Ti års jubileum. Vil du kanskje ha et arrangement rundt det? - Ja, noe som på offentlige midler. - Prøve å søke noen støtte til et arrangement. Det blir et paradoks rundt det. - Det er det morsomste å ta kulturrådet bare for å få en symbolsk sump til noe litt drikke eller noe sånt.
eller noe sånn stafasje. - Ja. Jeg har jo gitt, altså Sivilisasjonen, den gjengen der, har jeg gitt litt ros. De har jo virkelig sagt at de skal klare det uten statsstøtte. - Ja, det er kult. - Og jeg roser jo det. Men samtidig så, ja, jeg på en måte krever ikke helt at folk er til små og har det prinsippet, for det er jo,
Det er jo sånn paradoks her, for hvis alle flinke folk sier at jeg skal ikke ha noe statsstøtte jeg, da vil jo statsstøtten kun gå til tullinger på en måte. Så ja, det er dilemma det der. Når statsstøttene først eksisterer, så ønsker jeg jo helst at den går til flinke folk. - Den blir kanalisert riktig, for statsstøttene er jo sånn nullsumspill.
blir pengene skall ut. Jeg skjønner hva du mener. - Så to diskusjoner, skal man ha statsstøtte eller ikke? Jeg vil jo foreslå å legge ned mest mulig av det vi har snakket om til kultur, men når det først eksisterer, så heier jeg litt på flinke folk som klarer å grabbe seg i seg sin del av potten. Men det er noen paradokser rundt det der. - Ja, det er det.
Det er veldig fremtidig å prøve med det, for det er noe vi alle kan lære litt av. Den mentaliteten rundt at du har en side som egentlig du kan både kapitalisere mye mer på, du kunne kommersialisere ting, du kunne tjene penger på det, du kunne sitte og jobbe med det intenst og
offret det fra en sida, og så har du et lystbetont forhold til det. Ok, nå venter jeg tre-fire dager, så kjenner du lysten kommer til å gå, nå må jeg skrive et eller annet kribler. Det er en ekstremt fin, stoisk greie egentlig at du
det er du som, det er lysten og deg som styrer prosjektet, det er ikke prosjektet som styrer deg, altså, pageten dikterer ikke hvor mye du må jobbe på det, og den inngangen der er fin, det er liksom samme som jeg har med podcasten, at jeg kjenner ikke at podcasten krever at nå må du inn, det er alltid lyst på tomte veien, og det er liksom den finne det nøkkeren der på veldig mange ting i livet.
Ja, jeg føler jeg har fått en veldig fin balanse der. Det er jo spennende å leke seg med i det når man går all in og bruker kjempe mye tid på det. Men jeg er også litt redd for at det kan hende at det blir en tvangstrøy og det ikke blir så morsomt lenger. Ikke sant? Det er jo å fare med det. Det er jo sånn
Når det fungerer sånn som det gjør, med at det er gøy og lystbetont, så er det sånn at folk liker det og setter veldig stor pris på det. En viktig tilleggsting er jo at dette her har en funksjon. Dette er ikke bare underholdning. Dette her har jo åpenbart absolutt noe for seg.
- Ja, og jeg tror å si at jeg har fått mye mer goodwill enn den ville fått om jeg hadde prøvd å selge masse greier. - Ja, det skal vi gjøre etter hvert. Da skal vi inn og bare kjøre webshop og bøker og quiz og fanskap. - Ja, jeg burde kapitalisere litt på det. - Det synes jeg du skal gjøre. Bøker er lov også. Jeg hørte på Joe Rogan på vei hit nå,
Fy faen så mange reklamespots han har puttet inn. Det er helt avsinnig. Jeg hadde fire reklamespots på den første halvtimen. Nei, på den nye Elmøske-episoden. Fy faen. Jeg spør bare, hva er det som skjer?
Ja, jeg vet ikke, er det han, eller er det Spotify eier konseptet litt, eller er det han som bestemmer hva som går inn? Det var hele ideen. Han såkte jo podcasten til Spotify, og da var det sånn, nå skal jeg ikke lese noe med noen ads mer, jeg hater å lese inn ads, og det blir dritig å få penger. Så har han forhandlet seg sikkert med Spotify, kan jeg legge inn ads her likevel? Og de bare, ja, fuck it, kjør på liksom. Virker det som det da.
Han tjener jo sikkert hinsyn, men han har sikkert ikke noen løpende inntekter som han hadde før. Han har sikkert fått, jeg vet ikke om det porsjoneres ut et år av gangen, eller at han begynner å gjøre seg klar for at den Spotify-avtalen skal gå av. Men det er jo enormt mye penger han tjener på de adsene, og det kommer så mange av dem på amerikansk vis, veldig invaderende rett inn. Det var veldig overraskende at han dundret på med så mye reklame.
Amerikanere er jo vant, hvert de har sett på TV, det er jo helt fucka hvor ofte det er reklamen der. Det er ofte ikke sånn kjempe lange reklampøyser, men du blir jo avbrutt hvert tredje minutt. Jeg fatter ikke at folk klarer å se på TV. Så er det litt synd. Jeg skjønner jo at man har lyst til å tjene penger, men la oss si at du allerede tjener en milliard kroner, og så reduserer du produktet for at du har lyst til å tjene 1,1. Er det
Er det vits? Hvis det er to milliarder da, vil du jo ikke. Ja, kanskje det. Jeg vet ikke, det er jo konseptet i økonomien med sånn diminishing marginal returns, som er at det er jo digg å få den første milliarden. Den andre milliarden, den har ikke så stor verdi for deg. Den søttende milliarden. Men noen jakter jo det der uansett, som at det er et...
Det ble gamification, det å tjene penger selv om du egentlig ikke klarer å bruke det engang. - Jeg synes det er så morsomt når du og jeg sitter her bare sånn, "Det er milliard nummer to, hva er poenget?" Hvis det hadde vært meg, så hadde jeg bare koset meg med det milliardet. Det hadde vært meg da, hvis jeg hadde sittet der. Jeg vet akkurat hva jeg ville gjort. - Som om vi er i en posisjon til å diskutere det. Nei, men du, skal vi starte vår reise gjennom...
Sløseri-universet 2023. Spørsmål? Er det en rangering av sløseri-intensivitet? Blir det mer og mer intense sløsesaker frem mot 2024, eller er det et litt rolig, random utvalg?
Det var så noenlunde kronologisk, egentlig. Ja, det ser jeg nå. Man kunne kanskje spart det beste til slutt. Det var jo sånn, jeg ble kjent med Morten Traavik først, han krevde å være julaften-Luka i kunstjulekalenderen min. Som at det på en måte var det mest...
at det var det mest flotte da. Så på en måte kunne man spare det beste til julaften, men så vet jeg, har jeg erfaring med at folk sitter ikke så mye på Facebook på selve julaften, så det blir litt sånn der perleforsvint. Men jeg har på en måte...
Jeg har bursdag 23. desember, så jeg har egentlig spart det jeg tenker er det gullkornet der, da. Jeg har bursdagsgave til meg selv. Ok, det gleder jeg meg til. Men ja, vi går opp og ned i...
- Pengesummer og forskjellige temaer gjennom desember. - Jeg kan nå hjelpe deg med, skal vi si en innledning her, at vi kan ta nå luke nummer én, som da heter treplanting i Mosambikk, som er hentet fra januar. - Ja. - Hvor? Mosambikk. - I Mosambikk, ja.
Jeg tenkte det her går litt som, det som er litt kult med Mission Impossible-filmen er at han reiser jo verden rundt på sin jakt etter skurkene. Og nå starter vi da ut på landsbygda i Mosambikk for å gjennomgå sløseåret 2023 i landsbyen Lichinga. Det var en sånn fredelig liten landsby hvor folk levde av å plante grønnsaker og selge det inn til byen.
Men så en dag kom det en gjeng med nordmenn som jagde bort de småbøndene der, fordi de skulle plante trær. Den norske stat hadde gitt 559 millioner skattekroner til et prosjekt hvor de skulle plante grantrær ute på de slettene her i Mosambikk. Bra klima for det, godt og varmt og passe fuktig, som gjør at dette vokser veldig bra.
Hvorfor skulle nordmenn komme hit og bruke 559 millioner på å plante granntrær? Jo, det er fordi at de granntrærne fanger opp CO2. Så dette er det perfekte bistandsprosjektet.
bistandsprosjektet, det er så mye penger der at de sliter med å finne ut hva det skal brukes på. Her kan man i en smell bruke en halv milliard på noe som også er grønt. Det er et grønt prosjekt, så da begynner det å tikke i ganske mange bukser. Ok, det funker å plante grantrær der, men
Det første paradokset er at det er et tema her i Norge, det her med skog og CO2-fangst. Fordi i Norge har vi også skog som suger opp mye CO2, og skogene i Norge er voksne i og med at det er mye landbruksarealer som vokser igjen. Men det har vi valgt å holde utenfor vårt CO2-regnskap. Grunnen til det er at hvis vi hadde satt med på
vårt CO2-regnskap, så hadde det blitt litt for lett å nå målene. Man vil ikke at det skal være lett å nå målene, fordi det går utover ganske mye arbeidsplasser i diverse miljøorganisasjoner. Det er min konspirasjonsteori her, men den er ganske lavtegne, den føler jeg er innenfor å si. Vi har bevisst valgt å si at når vi planter et tre i Norge skal det ikke telle inn,
Men vi gjør da det samme i Mosambikk, for der teller det visst nok inn likevel. Men hva er problemet? Kanskje en halv milliard delvis bortkastet, men samtidig har vi fanget litt CO2, kanskje det er bra for global oppvarming. Men det som er litt kjipt her, er at hele den gjengen som bodde i landsbyen i Lichinga, som levde av å dyrke grønnsaker, de måtte jo bare pelle seg bort.
Fordi vi skal plante skog her, du kan ikke plante gullrøtter og salat innimellom noen grantrær som nå har fylt opp et enormt område den dagen her. Og hvorfor valgte vi oss akkurat Mosambikk for det prosjektet? Jo, det var nemlig veldig enkelt å få tilatelse til å bruke det området. Fordi i Mosambikk er det ikke noen form for egnomsrett.
Så de bønnene som dyrka grønnsaker der, de eide jo ikke jorda selv, for staten eier absolutt alt jorda. Og da er det også veldig lett å få en deal. Du kan bare sikre på et kontor i hovedstaden i Mosambikk, som er et av verdens fattigste land. Og det er ikke dokumentert noe korrupsjon, men
Hvis du gir en byråkrat der noen relativt få tusenlapper, så vil jeg tro at du får til å hive ut den tusen bønder som holder på et eller annet sted der.
Så nå er det da en... Ja, det er en sånn komplett absurd sak for at vi skal dyrke grantrær og fange CO2 som vi ikke vil gjøre her i Norge. Så har vi da jagt bort noen hundre eller noen tusen bønder i Mosambikk som nå må kjøre milevis på humpete grusfær for å finne en annen jordflekk som de skal dyrke. - Det stinker så jævlig.
Hvorfor er alle steder, også Mosambikk, hvem er det som har opp... Så det er sånn der, hvem er bistandsagenten her? Hvem er det som har ideen? Hvem er det som kommer bare sånn, har vært i Mosambikk, snakket med Rikard, bare sånn, ok, så her er det muligheter. Da går vi tilbake til norske myndigheter. Her er det åpenbart noen som har fått noen litt feite lombøker etterskatt, får si det sånn. Ja, og så ofte er jo bistandsprosjekter...
finnes opp av bistandsorganisasjonene. Men her er det en sånn gjeng med en private norsk selskap, Green Resources,
som også er et norsk selskap som prøver å tjene penger på det her. Så det er også en samkjøring mellom bistandspenger og et profittmotiv i det her. Så hvis du er gründeren bak det selskapet, og da får bistandspenger i ryggen, så har du en ekstra god grunn til å kjøre på litt hardt og hive ut i dere bønnene der, for kanskje du klarer å tjene penger på det. Er det et klassisk eksempel av rent seeking, eller?
Ja, det... Tilkarringsvirksomhet. Tilkarringsvirksomhet. Ja, det kan man jo mistenke. Det handler jo om å treffe på de riktig politisk korrekte knappene for hva som trigger statsstøtte. Så det at noe er grønt og fanger seg av to, da blir det jo fort veldig populært. Jeg synes det burde være for 2024 årene og fremover at...
Det å få på seg en sånn merkelapp å være tilkarringsagent, eller tilkarringsaktør, eller virksomhet, det er noe du for all del vil unngå, for det kommer til å bli et ordentlig negativt ord. Hvis du får det der tilkarringsgreiene, rent seeking på det du driver med, det vil man unngå. Det er nok ikke enn å få merkelapper og den type ting, men det der kan jo være en sånn,
en antidote, en antidote, hva heter det? En motgift for den type slange til virksomhet. - Ja, men det er jo en kamp om å lage språk også. Språket former jo litt hvordan vi tenker og annet ting. Så det å finne noen passende kallnavn for de som holder på med det her, det har jo en verdi.
Jeg har jo kalt noen for skatteprofitør, er ikke det litt morsomt da? Skatteprofitør, ja. Velferdsprofitør har jo blitt et veldig mye brukt, jeg synes jo det er litt sånn Harry, og tilsvarende Harry kanskje kaller noen skatteprofitør, men hvis ledende politikere kan kalle noen velferdsprofitør, så tenker jeg at jeg må ha lov å kalle noen skatteprofitør, så
Kanskje det er et nyttårsforskjell å bruke det ordet litt mer i 2024? - Jeg synes vi må sette oss noen personlige, eller skal vi si duo-mål med dette opplegget her. Vi greier å få noen nye ord i 2024 som kanskje springer ut av podcasten her. - Ja.
- Kjempebra, skal det være lukke igjen? - Det var lukke igjen. Du er flink på overskrifter, hvis VG trenger litt overskriftkonsultering, så er det bare å ringe Are Søberg her. Neste heter "Flybilletter til klimaaktivister", som også finner sted i januar, og på et sted hvor jeg har vært,
i 2005, nemlig ikke et veldig fint feriested, men godt og varmt der, nemlig Sharm el-Sheikh.
Så hva er det som har skjedd her? Er det klimaaktivister som har gått litt bananas på første klasse her, eller hva er det som har skjedd? Det er jo årlig klimatoppmøte. Jeg føler at konseptet med klimatoppmøte har hatt utvikling som fotball-VM og OL. Tidligere var det ofte i Europa, og det var vel i Dublin for noen år siden. Så det har blitt mer og mer sånn, nå skal det være i...
Nå skal det være i Saudi-Arabia, Egypt eller Emiratene. I fjor ble det arrangert
klimatoppmøte i Skjerm eller Sjeik. - Selvfølgelig. - Husker du hvor mye du... - I januar selvfølgelig, hvor det er veldig hyggelig å være der. Det er som Gran Canaria var med der. - Jeg tror det ble arrangert i november, men så var det i januar hvor det kom fram en del informasjon om det toppmøtet. Jeg tar det likevel med i 2023.
kavalkaden der, for det ble debatt rundt det i januar. Husker du hvor mye du betalte for hotellerommet ditt, Sharm El Sheikh? - Nei, det er såpass lenge siden, men kanskje 1000 kroner natta eller noe sånt. Jeg tror jeg var bevisst på det. På den tiden der på 2000-tallet, så tror ikke jeg betalte mer enn 1000 kroner natta, uansett hvor jeg bodde på hotell. Men nå er det oppi 1500-2000 nesten overalt.
Og spesielt når det er et klimatoppmøte i Skjermerskjøk, da... Så har jeg følt litt med på... Det var en sak om...
Jeg var litt fanboy av Ola Borten Moe, som han har vel vært innom her. Han prøvde å ta forskningsrådet litt her for et år eller to siden. Lederen reagerte veldig da det var snakk om å kanskje kutte litt i bevilgningen ditt. Det var helt katastrofalt at han kunne tenke på å gjøre det. Rundt den samme tiden da hun fortvilte over det, så reiste lederen til
lederne av forskningsrådet til Sjermel Scheik på klimatoppmøte. Flybilletten kostet 16 000, og det kostet da 27 000 kroner for fire hotell-overnattinger. Så de kan da pushe opp prisene. Så da ryker det liksom... Ryker det fort enn 40-50 000 kroner bare for å titte innom klimatoppmøte. Du får fri avgang til kasino da.
- Ja, riktig, de har det der, ja. - Ja, det husker jeg. Casino, det lå på enda av den stripa. Det er jo verdens mest kunstige ferieby. Det er jo en slags blanding av Lego-filmen og Truman Show. Det var jo ... Ingen innføtte fikk komme innenfor de bommene. Det hadde vært noe terrorgreier der også. Jeg husker på 2000-tallet var det en del terror der.
Men det var så kuliss i byen, det var så feik at det var helt sinnssykt hvordan jeg rotet meg ned der. Men det gjorde mye dårlig ferievalg de kjørende. Nei, jeg husker det kasino, det var jo fint. Du gjør deg først noen tanker om det etter å ha vært der. De brukte masse penger...
Hva var rammen her da? Det var den ene, på en måte litt relevant at hun skal reise ned dit, kanskje gjennom hennes jobb. Men så kom jeg også over at Miljødepartementet satt opp en egen støtteordning hvor de puttet 500 000 kroner inn i potten, hvor ungdomsorganisasjoner kunne søke om å få penger til flybillett til Charmant-Skjerk. Jeg synes det er alltid en sånn morsom greie at man
flyr verden rundt for å snakke om at andre folk ikke skal fly. Da kan jeg nevne alle først at Greta Thunberg, hun sa at det bare var tull å reise hit. Likevel Norge da skulle sende, og det var så mye penger i den potten at alle som søkte fikk støtte, og de klarte ikke å bruke opp alle pengene. De sendte blant annet en gjeng med åtte
åtte barn fra miljøagentene. Det er barn i alder 12-14 år. De sendte da åtte barn til Sharm el-Sheikh for å være der og representere Norge. De sendte jo også noen, skal vi se, til og med samarbeidsrådet for livssynssamfunn. Det er et råd hvor
buddhister og hinduister og muslimer kan møte hverandre for å snakke om felles spørsmål. De sendte fire personer til klimatoppmøtet
Jeg antar tilsvarende hotellpriser og flypriser. - Da ikke lang klima messias Greta Thunberg stiller opp, da stiller vi man sterkt. Lederen for forskningsrådet dro, sette regning på 30 000 kroner for fire netter, det er jo så mye bra. 7 000 kroner pluss litt tips. Kanskje nå litt i midi-barn og sånt også? - Det skal ikke se bort fra det.
Men til og med, vi sendte en gjeng med åtte barn. Ja, det er også ganske heftig. Og så tenker du kanskje at det var relevant å sende noen for å protestere mot manglende mål, klimamål, ikke sant? Men klimatoppen, de hadde satt av en egen partitelt. Her kan dere demonstrere. Så det er
så de hadde jo gått inn i det hele tatt, men der var det jo bare et par andre, noen fra Belgia og noen spanjoler som også skulle protestere. Det var ingen journalister som gikk og stod der, og det var ikke noe fribar der. Her kan du protestere. Det er noe South Park over det grenet der.
De ungdommene hadde kommet tilbake, de fikk jo bruke anledningen til å skrive noen par kronikker og sånn, men det var litt frustrert, og det var ingen som kom og så på at de protesterte. Det er kjedelig. Det er litt sånn å drive med noe som ingen kommer til å se på når det er bytt.
Bruk så mye penger og ressurs på det. Og reis så langt. Neste år er det snart, vi kan røpe at vi spiller ikke inn den julekalenderen dag for dag, vi sitter der i november. Nå er det ganske snart neste klimatoppmøte. Jeg tror det er i Emiraten et sted, om det var i Dubai eller Abu Dhabi. Men jeg vil oppfordre klimaaktivisten til å høre på Greta Thunberg og følge hennes eksempel. Jeg tror ikke det går
Jeg tror dessverre ikke det går tog i Oslo og Dubai heller. Det blir vanskelig. - Vi kan ikke ta tog til et lite tettsted i Estland eller Finland eller Finnmark. Det går ikke tog til Finnmark da. Men ja, i Europa. Vi kan ta alle kreative forslagene
kan folk legge inn i kommentarfeltet, tenker jeg. - Jeg tror kanskje en av grunnene til at de har de toppmøtene slike steder, er at hvis du har det i en hovedstad i Europa, det blir så mye bråk, og folk kommer til å legge seg på motorveien for å sperre veien med. Det er nesten umulig å gjennomføre det i en europeisk hovedstad nå. Men lokalbefolkningen i Sharm el-Sheikh, jeg tror ikke de går helt bananas for
Aktivisten har ikke råd til å reise ned og bo der, og hvis de først gjør det, så stopper vel ikke de bilene, de bare ruller videre. De kjører litt hardere stil der. - Ja, da blir det sånn. - Det var en fin sak. Det var en halv mil der, pluss pluss, med litt reisevirksomhet for klimasaken. - Jeg elsker jo både
Saker som inneholder sløsing og hykleri, de to finnes sammen. Det blir veldig morsomt. Ja, det er en fin symbiose, fin mix. Salt og pepper passer godt sammen. Ja, ja.
Ok, skal vi ta luke nummer tre da? Ja, altså luke nummer tre, det er jo på en måte ikke en sak, men det er en sånn følgetong. Ja, vi skal hjem til Norge, vi skal til Oslo til plan- og byggetaten. Plan- og bygningsetaten. Er det det det heter? Jeg tror det. Så de har jo...
Jeg føler at de som jobber med byggesaker har alltid hatt rykte på seg for å være de byråkratiske av byråkratene. Så fikk jeg en tips om en liten sak her til i år, som jeg delte på Facebook. En artikkel bak betalingsmur. Jeg tenkte at det er ikke så mange som kommer til å lese det, men jeg synes det var grei å dele. Det bare eksploderte.
Så da åpnet det seg et sånt lite univers for meg. Jeg skjønte hvor mye hat det er mot bygningsetaten rundt omkring i hele Norge, og hvor mye rart folk blir utsatt for. Og litt senere så skjedde det noe interessant hvor det var en arkitekt her i Oslo som på en måte sto fram for å si hvor jævlig ting var.
Loven sier at hvis du skal sende en søknad til etaten, skal du få svar i løpet av åtte uker, tror jeg det er. Hun anklager dem for å
bevisst sabotere det systemet her, hvor når det da nærmer seg fristen, gått 6-7 uker, så sender de bevisst et helt meningsløst svar tilbake om at du har glemt å legge ved en eller annen pdf da.
som du hadde lagt vei, ikke sant? Men de har da hacka det systemet her litt, og hvis de sender et oppfølgingsspørsmål, da starter en ny åtteukersperiode. Jesus!
- Og hun, arkitekten som sa det at en veldig stor del av hennes jobb handlet om å forstå hele systemet og klare å navigere seg rundt i byråkratiet. Det handlet nesten mer om å lære seg byråkratiet enn å tegne boliger lenger. Absolutt alt hun sendte inn som var landets ledende ekspert på denne greia, det ble alltid sånne her innsigelser med helt meningsløse ting. Så nå var det sånn,
Det er litt farlig å stikke seg ut og si at bl.a. bygningsstiletaten i Oslo kommune driver med juks, når hennes levebrød avhenger av å ha god tone med de. Så da tenkte jeg at jeg skulle støtte opp. I etterkant av det, det er så veldig kult, for når det er en sak som går viralt,
Da begynner det å koke, da kommer det tips til journalisten. Da var det flere whistleblowers fra plan- og bygningsetaten som sto fram og til journalisten sa at det er helt sant, det er akkurat sånn det er. Grunnen til at de holdt på sånn, det er at hvis de bruker for lang tid på saksbehandlingen, da sier loven at de ikke får de gebyrene som de har rett til å kreve inn.
Da har den etaten som egentlig skal bare, egentlig skal de prøve å godkjenne boligbygging. Passe på at ikke folk gjør helt absurde ting og bygger 40 etasjer når de skal bygge to. Dette har blitt en pengemaskin som egentlig handler om å maksimere, ikke byre kostnadene i stedet for å ...
Det var på en måte bare førstesaken. Det skjedde mer og mer gjennom sommeren. Jeg var så heldig å møte en som går under titelen Oslos siste rekefisker. - Ja, jeg husker han.
Han bor her i Oslo på Ulveøya. Familien hans heter det Fiskareker. Fiskareker. Vi lar den gå. Og reker reker. Nei, nei. Familien hans har bodd på Ulveøya i, hva var det, 12 generasjoner. Det er Oslos urbefolkning. Han var vel kanskje her før...
før kommunene fantes, før det var Kristiania. Jeg vet ikke, nå søker jeg. Nå var det før indoeuropæerne kom, så ...
- Sturla Ellingvåg må lage en egen reportasje. Nå overlever jeg litt, men hvertfall. Det er en sånn fin historie. Jeg har bodd på Ulveøya i masse generasjoner. Fisker eki, stikker ut i Oslofjorden midt på natta, og så ser jeg deg ned på Rådhuskaja på dagen. En sånn fin greie med en sånn torgesalg. Nydelig. Ikke alt skal være via Norgesgruppen og ASKO. Men nå har han vært i trøbbel, fordi den samme planen å bygge etaten,
Jeg har funnet ut at han bygde en brygge for ganske mange år siden, rett ved huset sitt. Men det her ulve er jo regulert for boligformål. En brygge som man bruker for å tjene penger, det er jo næringsformål. Og for å få lov til å gå ut på den brygga, da burde helst det området være regulert for næringsformål. Ja.
Da han bygde brygget var det ikke ulovlig å bygge det. Han har sagt at han gjerne kan sende inn en ny byggesøknad nå, selv om det virker veldig rart at en lov skal ha tilbakevirkende kraft. Man får ikke engang lov å sende inn den byggesøknaden. Her er det ikke lov å drive næring. Nå kan det hende vi mister Oslos siste rekefisker på grunn av
at i et eller annet dokument for mange år siden ble det skrevet at ulvøya ikke lå med næring. - Det er noe å lure på om kommunens system vil seg selv vondt med sånne typer saker som dette. Åpenbart evner man ikke heller til å kunne gå forbi
forskrifter og regler og utvise skjønn for eksempel, med tanke på et historisk suse over dette med tanke på akkurat denne saken her. Og hvis du spør en vær
innbygger, hva synes du om den saken her? Skal vi følge reglene her at det er næringsvirksomhet, eller skal vi ta vare på historien her? En lang familiehistorie, kulturhistorie, næringshistorie. Og så er det noen som sitter på jobb og ikke tar, jeg vet ikke om de burde tatt en fight selv. Sier sånn, her står det i reglene at du kan ikke ha brygger, men vi skal prøve å få det her til at vi på et eller annet vis får det til å stå.
Det er det som når du innleder det her nå, så tenkte jeg litt det her med erfaringen folk har med kommunens saksbehandling og den type ting. Er det systemet og eller en arroganse i offentlige, blant offentlige ansatte som sitter og setter seg over de menneskene man skal serve, i stedet for å ha en mer publik service-situasjon?
feeling på det man skal hjelpe folk med, eller ta imot søknader, behandle ting og så videre. Er det en iboende arroganse blant offentlige ansatte som bare skjer fordi at man setter seg over sin egen innbygger, eller er det bare systemet som gjør at det blir sånn? Hva tror du? Jeg vet ikke, det kan hende akkurat den
Akkurat det yrket tiltrekker seg folk som synes det er litt spennende. Det er jo litt sånn hvis man har en hammer så er det fristen å slå med den. Her har du mulighet til å sabotere litt, så det er litt fristen å gjøre det. Det er jo bare en tanke. Og så er det kanskje litt sånn kulturelt. Det som er greia ut på Ulveøya, det er jo på en måte østkanten, men det er jo litt sånn
Det å bo på en øy i Oslo, det er det dyreste boligen er. Sånn er det jo litt der også. Og det blir en litt sånn kulturell greie med at rikinger, de skal ikke tro de kan gjøre hva de vil i strandkanten.
Så det er det temaet der, selv om ulve er ikke noe sånn naturlig å bruke som turterring, og det er også en sti rundt der hvor man kan gå hvor man vil. Det var også en av de andre naboene som hadde en veldig stor hage som gikk ned mot stranda. De fikk beskjed om at de måtte flytte på hagemøbler
som stod 30 meter unna strandlinjen. Fordi det var ikke lov å putte ting 50 meter fra strandsåen. Jeg tenkte bare sånn. Å ha det som en jobb, hvor du da også lever deg veldig inn, har en yrkestolthet med den greia her. For det som er fint, det ville vært fint med det her, er jo voksne mennesker som utviser skjønn, og bare sier at dette er reglene, men helt åpenbart her ser vi med noen fingrene. Og det at det...
Det vi alle skjønner hva mye hensikten med dette er, er at folk ikke kan ta seg til rette, altså skape ny ting, sette opp brygger, hus, fucker strandsoner, gjør det vanskeligere. Men når du har disse, det blir sånn her, jeg tror det er lettere å håndtere mellomstore aktører som ikke har så veldig stor slagkraft, og herje med de, enn å gå og herje med en eller annen milliardær, eller et eller annet sånt, som begynner å rasle med skattepenger, eller plutselig kommer det ikke noe formueskatt inn, og så flytter han eller sånn.
Så det er kanskje mye lettere å gå på disse små og bruke så mye ressurser på dette. Det er jo det ene. Nei, men en milliardær kan jo hyre inn first house og masse smarte advokater, men det er ikke så lukrativt å være rekefisker og selge på torget. Så her er det noe som...
- Du kunne sikkert satt opp en helt ny brygge et annet sted ute i Soen og kjørt båten derfra, men det er ikke vanvittige marginer i denne rekebransjen, så det å investere en halv mil og betale 20 000 i måneden for å leie en brygge der,
Da blir det ikke noe mer. Så det er litt synd hvis bare byråkratiet skal ødelegge for en sånn tradisjon. Byråkratiet og plan- og byggetaten i Oslo kommune fikk da æren av luke tre i sløseriombudsmanns julekalender 2023. Vi håper til luke fire da, eller?
Ja, eller uke fire. Da er det jo, vi er jo i Oslo-området fortsatt, nærmere bestemt Follow. Snasen, tittel på det her da, Follow-massasje. Jeg blir intrigued. Follow-massasje, ja det høres, jeg har ikke tenkt på det før, det høres litt lugurt ut på en måte. Jeg har en Facebook-fans som lager veldig mye
Du kunne også dratt på meg hvis du skulle virkelig dratt på VG sånn happy ending med follow-massasje. Ja, ja. Nei, altså der har vi det med follow-tunnelen. Var det en luke i fjor? Jeg husker ikke, men i hvert fall det har jo vært en lang greie med byggingen av...
Jernbanetunnelen. Du husker jo vår gamle legende og helte, Jon Husta, han var jo også på Followbanen. Han snakket med Erik Solheim, var det ikke det? Det mest idiotiske samferdsprosjektet vi har gjort. Ja, og det var sitat Erik Solheim, var det det? Ja, ja.
- Ja, den var fin. Nå vet jeg ikke om Erik Sjolheim ville stått inne for det helt åpent, men han hadde vel også sagt noe om det at når man er minister så går det prestise i å få mest mulig penger til sitt område. Det var noe Ola Borten Moe ble delvis roset for internt i regjeringen.
Han hadde bevisst prøvd å kutte pengebruk på forskning og undervisning. - Syke faen. - Da ble han fremstilt som en taper blant regjeringen for han, og du fikk bare 2% mer i år. Jeg fikk 10, så jeg vant. - Men det var det som du også postet en sak nylig, at det var en FRP-politikk som ikke hadde dratt
Og så var det en annen politiker, konkurrerende i Oslo byrådet et eller annet, som hadde forslått, jeg har jo puttet mye mer, jeg har puttet 200 mil til inn i potten der. Hvor jævla tapet er FRP? Jeg må putte inn enda mye mer. Ja, altså FRP de fikk bare 100 mil ekstra i forbruk ut av denne forhandlingen. De var liksom kjerringer, de var svake i forhandlingen. Så man måler hverandre på hvor mye økt pengebruk
Det er så saltpark. Det er helt sjukt. Men i hvert fall, det her i follow, den saken som jeg skrev om, det er
Jeg lurer på om det ble kanskje den mest populære, mest likte saken i hele 2023, som ikke handler om byggingen av Followbanen, som da ble dyrere og dyrere og endte vel på 30 milliarder eller noe sånt. Hvor mange er det? 10-15 kilometer. Vi snakker vel om 3 milliarder per kilometer, tror jeg. Men det fikk jo absolutt kjørt seg de som måtte jobbe overtid med herre inne i tunnelene,
Men de fikk jo også på en måte kjørt seg PR-avdelingen i Banenord. Ja, ikke sant? Jeg har jo forståelse for at det var en del henvendelser fra media den tiden her, og så følge av det, så ble de innvelget en spesialordning med fri massasje.
i Banen Nord. Den ordningen med fri massasje, og da det åpner opp for å vitse om happy ending så klart. Den gjaldt kun for de PR-ansatte. Så er det ikke litt morsomt å se for deg
Alle er utsatt for å kjøre. Folk blir jagd ut og jobber hele natta med å skru fast noen ledninger inn i tunnelen. Folk står der og blir kalle og bløte, skittner seg til. Sikkert utslutter de også. Ikke noen massasj på de. De som sitter på kontoret slitende, svarer på mailer til VG og Dagblad. Da ser du den der amasøren som står bak de.
Det er en sånn herlig greie at de ikke klarte å se for seg at det tar seg dårlig ut. Jeg tenkte det var en gave til meg da jeg så den nyheten. Jeg bare la ut den nyhetssaken, så skrev jeg: "Aldri har det vært så lett å drive den Facebook-siden her." Og det var liksom ...
4 000 likes. Kristian er så utrolig overarbeidet, og det er så mye PR på denne barnenorsaken, og så tar jeg hjemme i kontor. Så kan du sende hun Helena over til massasjen, så jeg sliter litt. Jeg skulle bare mangle det da. Fakturere, sende massehjørn med taxi. Jeg skjønner ikke, det er sånn. Det har så mange nivåer det her. Du er PR-ansatt, og så er det PR-avdelingen som driver med
PR, man skal tenke på public relations og ting utad i kommunikasjon i det prosjektet her. Det går vel greit å ta inn noen massører her, vi er jo stiviskullerne i hele gjengen her, sånn, det er ikke noe risiko at det her slår negativt ut på noe som helst vis, eller? Nei.
Det er jo så mye av mange avdelinger i banen vår, en av motivasjonene, en av grunnene til at jeg har veldig mange separate avdelinger, er at hvis det er en separat avdeling, da kan du få en fyr på toppen med en direktørstilling, og det også trigger en mye høyere lønn, så da tjener du kanskje to millioner, i stedet for å bare være vanlig leder og tjene 1,5 på en måte. Jeg trodde du skulle si at det trigger mer massasje. Ja.
- Kanskje han fikk hodbønnsmassasj også, lederen, jeg vet ikke. Det var ikke så nøye beskrevet. - Det var jo 3000, det var ekstra god trafikk til siden i nå. Det var en av de store vinnerne i sløsekalenderen, en av de mest populære sakene. - Ja, det var det. Det var i en aftenpost når Henning gikk og jakta etter de små moroene,
De eide jo hele fallbanen egentlig, både milliardene som rant ut og de små morsomme sakene som oppstod i kjølevannet, blant annet denne.
Så Henning Ekerol har også vært veldig god på det temaet her. Vi sender en takk, en shoutout og et god jul til Henning Ekerol. Han har vært her to ganger, for dere som har lyst til å høre litt sånn hans podcaster med sløsing fra et, skal vi si, Aftenposten-journalistståsted. Veldig interessant.
Ja, og så apropos boksalg, jeg har reklamert for den skattepengene som forsvant boka hans mange ganger, så det er jo noe jeg kanskje burde tenkt på nå. Nå har det gått såpass mange år siden den boka kom at da håpet jeg opp mer enn nok saker å
Vi sitter og venter her, Are. Det er bare å sette i gang. Vi er sultne. Tiden er snart inne nå, føler jeg. Det er bare å sette av tid til å få gjort det. Vi backer deg på det. Så venter vi spenning på den store sløseboka.
Ok, det var lukk nummer fire, follow-massasje med happy ending hos de PR-ansatte i Banen Nord. Det var en juicy fine, nå skal vi til, vi skal holde oss, skal vi si, i velvære-segmentet. Vi skal til Stovnerbada, ikke så langt unna fra follow, og dette er fra april. Ja. Lukk nummer fem.
- Luke 5. Det har vært et reelt problem i Oslo, litt dårlig badefasiliteter. Vi har hatt tøyenbade, men rundt omkring i Norge har det poppet opp badeland uten at Oslo har fått sin del av den kaka. Men det har snudd for noen år siden. Jeg hadde dette som et tema, jeg prøvde å følge Norges dyreste badeland.
Bergen ledet der, for de var de første som rundet en milliard kroner for et badeland. Da var byrådet i Bergen helt sjokkert over at det kunne koste en milliard. Det var et enormt, det er ADO Arena, enormt senter, masse stupetårn, masse forskjellige bassenger, alt du kan tenke deg. Det kostet en milliard, og de sa at hvis vi hadde visst at det skulle koste så mye, så hadde vi aldri i livet bygd det her, sa de. Mhm.
Men nå har Oslo ikke bare startet ett badelandsprosjekt, men tre badelandsprosjekter. De siste tallene er at de tre tilsammen vil koste over 5 milliarder. - Jesus. Hvem betaler for dette? Er det en blanding av innbyggerne i Oslo kommune og staten? - Det er hovedsakelig Oslo kommune,
- Jeg kan ikke alt av det her, men du kan antagelig søke over tippemidler og sånne ting. Hvertfall hvis noe kvalifiseres til å bli brukt i idrett. Men jeg synes det er Stovnerbadet som er et av de tre
Manglerubadet var vel det første som, det er vel ferdig nå, forstår jeg. Husker ikke nøyaktig summene, men mener at det skulle koste 200 millioner og endte opp å koste 750 millioner, cirka. Og så kom jeg over en sak i Sverige, hvor det var et badeland der, som var
Også veldig stort, veldig omfattende, flere konkurransesvømmebasing. Det kostet 900 millioner. Og det var helt oppstandelse, helt krise. Politisk krise, folk fikk sparken, folk måtte gå. Det var nasjonal diskusjon om det badelandet til 900 millioner.
Jeg har lest gjennom spesifikasjonene og sammenlignet det med Stovnerbadet her i Oslo. Stovnerbadet er et langt enklere bassen. De skal ikke ha ti meter stupetårn for eksempel. De skal ikke engang ha store nok tribuner til at de skal arrangere, de kan ikke arrangere svømmestevner for ungdommer for eksempel.
Men likevel, det skal nå koste, skal vi se, det skulle opprinnelig koste 300 millioner kroner. Nå er det oppi 1500 millioner kroner. 1500 millioner kroner. Og det at noe kan fendobles i pris, det er jo ganske heftig. Det at det er en av tre slike saker i Oslo er ganske heftig.
Det at det ikke engang kan brukes til svømmestevner for ungdommer, det er ganske sykt. Men så er det også ganske rart at det er ingen som bryr seg. Det er ingen politiker i Oslo som har engang sagt at det kanskje skammer seg litt over at dette har gått gærent. Sammenlignet med den oppstandelsen i Sverige, der ble det virkelig sett på som krise. - Hva kommer det av, tror du? At vi ikke får den temperaturen her?
- Jeg vet ikke. Det er ikke kultur for å skamme seg over noen ting. Det er helt skamløshet blant politikere. Det var ikke så veldig mye oppmerksomhet rundt det i media heller. Det var en sånn liste, Vårt Oslo, tror jeg det heter. - Vårt Oslo, ja. - En litt sånn nummer tre-avis i Oslo. Det var jo han som holdt i saken. Da blåser det ikke opp så veldig. Det nådde ikke fram
- Det var for så vidt også en rapport som Civita skrev, hvor de tok opp det her, som både beskrev den helt absurde pengebruken og prøvde å tenke litt rundt årsakene til det. Men Civita har en slags tilknytning til partiet Høyre, og da når noen i SV får den rapporten på bordet, så er det sånn:
- Ja, det driter de ved, det der er bare høyrerpropaganda. Så det trengte ikke de å forholde seg til i det hele tatt. Jeg dro også på en sånn debatt som Civita hadde, og da presterte han byråden som hadde ansvar for det. Han satt seg tilbake og sa: "Ja, men er det ikke bra at barn får bade da?"
Dette er bunnet litt ned i et ganske mørkt, kanskje en av de beste femminuttersamtalene jeg hadde på tampen med Espen Goffeng som var her i går. Jeg bare plompet ut av meg, og han var enig. Det er den følelsen av at det er ikke våre beste menn og kvinner, de dyktigste, smarteste, mest velartikulerte, de mest...
For å bare si det enkelt, har vi egentlig de beste menneskene på plass i politikken til å styre kommunene våre og landet vårt? Jeg tror ikke det. Jeg har ikke en feeling av det. Da ser vi sånne ting som dette.
- Det var så rart, så banalt å si: "Er det ikke bra at barn får bade?" Du driver helt i pengebruken. Litt av det samme som, nå har jeg snakket alt for mye om kultur her før også, men det er litt av det samme med statsstøtte til kultur. Folk finner på å si at kultur er bra, derfor må du få mer penger.
Det er altså så dum forenkling. Vi i vårt liv skjønner at det er så dumt. Jeg kan ikke si at klær er bra, derfor skal jeg kjøpe meg en ny jokke hver eneste dag. Det henger ikke på greia. Mat er bra, derfor skal jeg spise...
14 døgnet etterpå. - Det er noensinns uangripelig argument i gang, bare et utsagn som du ikke har. Det er ikke noe å ta det på. Det er bare et løst utsagn uten noverdi.
Så vi venter jo på det stovnebadet. På den tiden da det skulle koste 300 millioner, så var planen at det skulle være ferdig om fem år. Nå skal det koste 1500 millioner, og det skal også være ferdig om fem år. Så vi har ikke engang...
Nå har det gått fem år, og vi har ikke nærmet oss sluttdata en gang. Det er fortsatt tid for at den regningen skal vokse videre. Så kanskje vi kan ta en luke på det neste år også, når det kommer frem at den skal koste 3 milliarder. Veldig.
Veldig gjerne. Jeg tenker på dette her, kan vi ikke også være navnekonkurranse? Hvis politikeren bare kan si, ok, vi har fuck up prislappet litt her, la oss ha det litt gøy da, siden det er fint for barn å bade. Kan ikke folk flott bestemme navnet på den badalen her? Jeg foreslår gullbade, eller noe sånt da.
Ja, gullbane. Apropos gull, jeg tenkte jeg skulle gjøre en sånn nytt journalistisk grep her i dag. Dette ble en avstikke fra temaet. Jeg gikk i chat-GPT og skrev
Jeg ba da AI-generatoren forestille seg en stat med alt for mye penger, som brukte pengene på helt absurde ting. Og så sier jeg: "Hva er de 20 morsomste tingene denne staten, denne hypotesiske staten, kunne bruke penger på?" Nummer 1: "Lage gullbelagte toaletter."
- Ja, men det finnes. - Det var en luke på kalenderen i fjor, var det ikke det? - Ja, det er mulig. - Jeg lurer på om det var det. - AI, du ber en AI-generator finne på dummest mulig ting, men det er likevel ikke dummere enn virkeligheten. Det er så moro. - Det er helt sinnssykt.
Det var en del ting lenger ned på lista som ikke hadde blitt lagd. Men jeg var litt redd for å publisere hele lista. Det må du ikke gjøre. Du må ikke finne på å gjøre. Nei.
Det er interessant, det kan vi ha hatt litt gøy. Vi kunne hatt en sløsespesial, fiksjonsspesial, hvor vi bare forsukt kunne det å ha vært. Dette er ikke helt farfetch, men dette er ting som ikke har skjedd enda. Og etter at jeg postet det, jeg lagde en screenshot av
den teksten fra ChatGPT med bildet av gulddassen, men da i kommentarfeltet da, så fikk jeg et annet bilde hvor noen hadde kjørt forbi den, det er faktisk den nest dyreste utedålen på Senja. Og da var det en som hadde lagt ut et bilde av den gulddassen med sånn fem sånne der blå plastfestivaltoaletter som stod ved siden av. Fordi den gulddassen funket jo ikke. Hahaha
Også 3,75 millioner skattekroner for noen år siden. Ok, da får vi håpe at noen journalister følger opp Stovnerbadet fremover, og kanskje det ruller noen hoder. Jeg synes jo det når vi nærmer oss 2 milliarder for et helt ok badeland på Stovner. Så må vi luke nummer 5. Ja.
Da skal vi ha en tisse og spritpause her, så er vi tilbake med Luke 6 hvert øyeblikk, tenker jeg. Skal spriten ut, eller også inn? Det finner vi ut av nå. Det er så farlig å kikke nedover på lista her, for det er for mye snacks.
- Skal vi hoppe inn igjen i sløseriombuds... Ok, jeg prøver igjen. Skal vi hoppe inn igjen i sløseriombudsmanns julekalender 2023? - Nå har vi kommet til 6. desember i dag. Så tenkte vi, det er mye rart rundt det grønne skiftet, og her er enda en morsom sak som jeg kom over i april. Det var selskapet Biozine.
jeg tror det var i Omli, nede i Agder. De hadde da en plan om å prøve å lage biodrivstoff av sagflis. Og det er jo også det som tikker ganske mange bokser i byråkratiet der, biodrivstoff. Det
Det er programmert i den norske CO2-regnskapen at biodrivstoff det teller ikke. Så hvis du kjører bil basert på biodrivstoff, så telles ikke det som utslipp. Det er derfor de stadig blander mer og mer i bensin og diesel. Men det at vi i tillegg skal lage det innen ryggen, og det at vi også skal lage det av...
Slik jeg forstår det, du skulle lage biodrivstoff av sagflis, altså avfall fra tømmerindustrien. Da kan du også kalle det, da treffer du det sirkulære økonomien også, enda et sånt buzzword.
Da så jeg her i juli i 22, så fikk de 75 millioner euro fra et EU-fond. Ganske heftig beløp, nesten en milliard kroner til et lite sagebruk her ute i Agder.
Men det var ikke nok. Litt senere fikk de en halv milliard kroner også fra Enova, den norske støtteordningen. - Er det litt sånn at det ikke skal være noe dårligere? - Ja, det kan være ja. - Når først EU har gitt litt midler, så er det sånn at da må det være bra. Da må det være noe lovende greier på gang her. - Jeg ser for meg at hvis jeg jobber i Enova og enten skal prøve å sette meg inn i et nytt case, eller ser at EU allerede har gitt penger til noe,
Da er det litt sånn at du får ikke sparken om du driter, for da har du delta etter EU. Men så viste det seg at relativt kort tid etter at de ble kastet av milliardbeløp etter, så plutselig var det slutt. Det greiene her fungerte ikke likevel. Da kan jeg kanskje stille spørsmålet, hadde de...
i EU og er nå egentlig satt seg veldig inn i den teknologien her. Kanskje man bare hadde sett at dette tikk i ganske fine bokser, bærekraftig, bio, noe som er forstavelsen bio, det er bra. Sirkulær økonomi, det er bra. Ok, milliard.
Men det funket altså ikke. Det er mye rar pengebruk i seg selv. Det som krydret den saken litt fra meg var at jeg fikk et tips fra noen som hadde vært deltaker på noe som heter Bioenergidagene. Et slags treff for folk i denne bransjen som ønsker å lage biodrivstoffer
være en del av kanskje det vi kalte tilkaringsvirksomheten i stad. Jeg leste på agendaen og toppsjefen i biosiden hadde hatt et innlegg der. Du skulle kanskje tro at han snakket om hvordan de klarte å lage biodrivstoff. Det var ikke tema. Tema for foredraget hans var hvordan tilpasser du deg de som kan komme med finansiering.
- Det er interessant. - Du skulle tro at når en toppleder for et selskap som lever på statsstøtte, velger å bruke tiden sin på det, og det var redd for at det skulle ta seg dårlig ut. Nå skal jeg lære dere hvordan dere kan skrive søknader, gutta. Du skulle tro at de var redde for at det tok seg dårlig ut, men de er ikke engang redde for det. Det er helt greit.
Men det funket altså ikke. - Det er jo litt juicy, men det minner også at det skjer noe, bare innenfor det jeg har følt litt med på, kultur. Det følte du også med på under korona for eksempel, at folk ble jævlig god på å skrive søknader og sette opp konserter og ble som egne støtte
korona støtte eksperter der ute, ikke sant? Så den kreativiteten blomstrer helt sinnssykt når den tilkarringsmulighetene bare dukker opp. - Og det er jo jævlig synd at de smarteste hodene skal bruke de
IQ-en sin på å skrive søknader i stedet for å lage ting, det er jo et tap for landet. Er det nødvendigvis de smarteste som skriver disse søknadene? Det kan vi jo også vri litt på. Ja, det kan man kanskje si, men det er jo hvertfall... Street smarte. Ja, det å være street smart også kan jo være en ressurs i ekte næringsliv. Absolutt. Og så bare som en kicker der, så fant jeg ut at selve arrangementet
fikk også statsstøtte. Så her har du et statsstøttearrangement for skatteprofittører som belærer hverandre i hvordan man skriver søknader om å få mer statsstøtte. Her har du flere nivåer av ironi. Men det jeg tenker på er hvor av noe som ikke blir noe av, hvor blir det av 1,5 milliarder kroner? Det er et bra spørsmål.
- Det kan kanskje ta litt forbehold med de summene her, at de fikk bevilget de summene, men det er ikke nødvendigvis sikkert at hele summen er utbetalt på forhånd i en pott. Det håper jeg ikke har skjedd, og hvis det har skjedd, så er det en ny katastrofe i seg selv. - For det kan være også garantier at hvis det kommer så og så langt, så utløser det dette og dette, at det ikke er halv milliard rett inn på bok.
- Ja, riktig. Jeg forstår det som at Enova og det EU-fondet hadde planer om å gi penger, gi overføringer, men det kan jo være at det porsjoneres ut fra hvor langt man kommer i en prosess, får vi håpe. Det kan jo være noen journalist som kan følge opp hvor mye som faktisk ble betalt ut og ble tapt. - Ikke sant? Og når utgiftene, hvis du kommer et stykke ute der i entreprenørskapet, at du begynner å få utgifter og begynner å
og baller på seg, så utløser det også kanskje mye av disse garantiene, men det som utløses fra dag en er jo lønn. Det ser vi også på freier og sånt. Det er første som blir satt opp, feite, deilige lønninger, og så er det i gang, så er det bare å begynne å jobbe. - Jobbe. - Ja, jobbe. - Altså, freier her kan vi røpe at det må jo være en del av, jeg føler det er gullegg her, så folk må følge med.
Det kan hende det kommer noe om det senere i den julekalenderen der.
Spennende, for nå er vi allerede på luke nummer 6. Vi har mange luker foran oss, frem til 24. desember i sløseriombudsmanns, jeg sier det feil hver gang, men drit i det, julekalender 2023. Alt rimer i dag også, merker jeg. Det er litt fiffig, for nå skal vi gå på luke nummer 7. Vi skal til, ja, en kommune jeg har vært mange, mange ganger i.
som nå er vel, er det i år i liv? Er det neste år det skal være den store kulturhovedstaden? Folket gleder seg til den store kulturbegivenheten. Det er i 2024, ja. Så vet du hva Bode kommune? Bode. Bode? Bode. Bode! Jeg sa det ferdig sammen med Bode. Du har nok dialektet inne bedre enn meg. Nå fyller jeg hvertfall. Jeg har bare så vidt vært der, og
som en sånn liten historie derfra, så jeg er ikke noen veldig slåsskjempe, men der havnet jeg i trøbbel med en som hevde at han var kongen av hjemmebrent i Føyske. Ja, han kjenner jeg. Ja, det kjenner jeg. Så shoutout til deg, jeg husker ikke navnet ditt, men ja, det ble litt...
Det er veldig god for å snakke om det. Mitt minne fra både var at jeg møtte på Fauskes hjemmebrent konge, og jeg kom så vidt unna i livet der. Ja.
Det er sikkert noe til Karinsvig som heter det også, kanskje? Ja, jeg lurer på hva han gjør nå. Jeg lurer virkelig på hva han gjør nå. Vi skal til Bode, ja. Vi skal til Bode, og det som skjedde der i september, det var at Bode Arbeiderparti hadde et usett vanlig dårlig valg. Hun som var Bodes ordførerkandidat,
og spurt om hvorfor tror du AP gjorde et så dårlig valg? Og da hennes beste...
Det var at det var en vind av høyrepopulisme fra Europa, som hadde feidet inn til Bodø, som da førte til at folk stemte på høyre i stedet for Arbeiderpartiet og mistet ordførvermet. Antiflax? Ja, det var jo veldig synd. Og så tenkte jeg, her synes det mangler noe i den forklaringen her. Ja.
På en måte det første, den mest nøkterne fakta opplysningen her, det var jo at
hvis du hadde tatt Bode ut av Nordland, så var det jo sånn at Nordland Arbeiderparti fikk nøyaktig samme oppslutning som ved forrige lokalvalg. Så det er litt undelig at en sånn høyrepopulisme vind fra Ungarn og Polen som blåser over hele, blåser forbi Moirana og Morsjøen, og så treffer det akkurat Bode. Synes det var litt undelig. Men jeg
Jeg søkte litt i sløseriarkivet her, for du kan jo søke i gamle... Det er et tips til følgerne mine. Hvis dere søker på for eksempel Bode, så vil du få sikkert 50 saker som er lagt ut om Bode siste tida. Så lagde jeg en oppsummeringssak. Andre ting som jeg tenkte kanskje velgerne i Bode hadde reagert mer på enn...
enn den høyrepopulistiske teorien, så tenkte jeg at kanskje både Arbeiderpartiet fikk færre stemmer fordi de faktisk, helt konkret, hadde innført massiv kutt i helse- og omsorgssektoren. Kanskje det kunne vært en grunn.
- Du går fortsatt på valg for at du skal trygge velferdstilbud, men hvor mange ganger kan man gjøre det etter at du reelt har gjennomført kuttet? Kanskje folk legger merke til det. De har også brukt veldig mye tid og penger på den europeiske kulturhovedstadssaken som jeg håper de får glede av neste år.
En av de morsomste tingene der, det var jo, de hyret inn amerikaner for å komme og ta nakenbilder rundt omkring i båda. Brukte 700 000 skattekroner på det. Og de fikk ikke engang beholde bildene etterpå. De måtte klippe i stykker bildene. Så de betalte 700 000 skattekroner for nakenbilder som de måtte klippe i stykker.
Og det her er en av mine største gleder, at jeg så en så liten notis at det var en avtale med kunstneren. At de hadde avtalt på forhånd at de måtte klippe sitt stykke.
og at video av det måtte sendes tilbake til kunstneren. Og så tenkte jeg, da her er det en avtale og e-post korrespondanse som har gått via offentlige e-postadresser, da må jeg kunne be om innsyn i det. Så jeg fikk jo faktisk utlevert den filmen av han som jobbet i noe kulturetatene i Både, som faktisk klippte i stykker nakenbilde, og jeg fikk lagt ut den filmen. Det var...
Fantastisk morsomt. Så tenkte jeg, kanskje det kan være en ting folk er litt frustrert over, at du betaler 700 000 kroner for en nakenbilde, og så for å finansiere alle moro her. Både kommunene satte opp egnomskatten til maks, maksnivå for noen år siden. Da det skjedde, så gikk jo antall begjæringer av tvangssalg i været.
Når kommunale avgifter økes, så er det flere som sliter økonomisk på grunn av det. Det var en massiv økning i ... Jeg mener at i løpet av ett år hadde kommunen begjert 66 boliger tvangsoldt. Det betyr at de melder inn et krav om at nå må du betale det du skylder oss, ellers så tvangseler vi boligen din. Ganske brutalt virkemiddel, da.
Det er ikke nødvendigvis sånn at alle de 66 boligene blir tvangssolt, men da har du kniven på strupen og er desperat på å prøve å hoste opp de 30 000 kroner du skylder i egnomsskatt. Så tenkte jeg, kanskje det at en hel haug med familier i Bodø har blitt trua med tvangssalg for å finansiere nakenbilder, kanskje det er noe som motiverer til å ikke stemme på det samme partiet lenger?
Det var en lang liste her, og de har brukt også en milliard kroner på et kulturhus som ifølge en meningsmåling flertallet i kommunen ikke ville ha. Og det lå til en kameratgjeng styre det kulturhuset omtrent som de ville, hvor de blant annet hadde fri tilgang til alkohol i barn, som var en del av arbeidsavtalen.
kanskje det å betale for gratis alkohol til Kultur Folkekommunen. At de ikke synes det er så kult at både AP og LAR gjør det. Nå begynner vi å ha en ganske lang rekke med saker. Det hadde en sjokoladekreasjon hvor de skulle feire seg selv og det kulturhovedstadskreiene. En sjokoladekreasjon som kostet 10 000 kroner, som politikerne spist opp.
Kanskje det også er et symbol på dekadens. Jeg tror den lista over saker her, at det har litt mer å si enn akkurat høyrepopulisme fra Ungarn.
Den oppsummeringssaken var jo Kjetil Rånes blant annet delte den, og det bidraget til å spre det ganske bra. Tenk deg om det er enda flere caser der som faktisk har sagt nei til, og så er det sånn, nå er det så mange forslag som kommer inn, vi må si ja til noe, vi kan ikke være kipe. Så blir det disse tingene vi får høre om som kanskje får ja, men at det kanskje er enda flere ting, jeg vet ikke, men det er bare den evnen å si nei, bare sånn at dette her skal dere prioritere. Og så bare...
Er det så mye lettere å si ja og være ja-fase enn å være nei-politiker? Er det lettere å være ja nå? Det er helt sikkert det. Det er noen sosiale mekanismer her man har lyst til å være støttende til de som melder inn noen krav. Ja.
Det var en podcast med en som hadde jobbet i et departement, jeg tror han hadde jobbet i finansdepartementet, nå husker jeg ikke navnet på vedkommende, han hadde et ord for det, at når noen hadde meldt inn et krav, så måtte man gjøre et eller annet for å kvittere ut det kravet. Måtte gi det et eller annet, akkurat som det er en slags naturlov,
Det skal ikke være sånn at bare med meldinges krav så har man rettighet. Det er mulig jeg gjengjør det litt feil, men det var en slags tankegang. - Moraleleksa fra en ordfører som vi kanskje forventer bare i lyset av sin stilling og klokskap og erfaring.
tar ansvar for at ting har gått dårlig. Vi har åpenbart feilet folket, vi har gjort en dårlig valgkamp, vi har levert kanskje bra ting, men alt i alt så er folk misfornøyd, og det må vi bare rette opp, og så skjerpe oss til neste valg. Bare tenk på friskene. Det ville vært en denne føenvinden av populisme som har
Skadet Arbeiderpartiet. Ja, og man taper ikke så mye på å innrømme feil. Folk synes det er bra. Et eksempel, det var masse forsøk på analyser av hvorfor venstresiden hadde gjort det relativt dårlig i valget nå. Arbeiderpartiet hadde vel litt tilbakegang. Selv om akkurat i Nordland tilfelligvis gikk det greit.
Jeg så Mimir for eksempel, han klarte å gjøre en analyse på bare to setninger, hvor han sa at det er klart at venstresiden har gått tilbake i en periode hvor de fattigste har blitt fattigere.
Er ikke det den mest elementære tingen for venstre sida? Så er det feilapp av det. Da må du regne med å ta på oppslutning. Det er en enkel og grei analyse som gir mening. Det tenker jeg han kommer godt ut av det å kunne si det. Hvis flere hadde innrømt det at, sorry, vi...
Hvis i stedet den gjengen i Bodø hadde sagt at det var kanskje ikke så bra at vi skulle melde inn masse krav om tvangsalg av boligene deres for å finansiere mye rarere ting vi holder på med, kanskje vi skal prøve å gjøre det bedre neste runde. Jeg tenker det hadde tatt seg veldig bra ut.
Kulturhus og badelandsyke er greit symptom på at man kan si at hermetegnet går bra, men at pengene sitter løst. Sånne type ting har kostnadskontroll som garantert bare løper løpsk. Hvor mye viktigere er ikke helsesektoren og samferdselssektoren, spør du meg, enn disse to tingene her. Jeg har sett noen politikere som bruker ordet kulturlekkasje.
I sånne småbyer, for eksempel rundt der jeg bor, så har det vært litt snakk om kulturlekkasje til Hamar, for Hamar har mer ting å by på kulturmessig. Så faren her, liksom faren er at folk reiser fra andre kommuner til Hamar for å dra på noen kulturarrangementer.
Jeg tenker, er det et problem da? Det er ikke noen krise i at folk fra nabokommunene kjører et par mil for å dra på et eller annet arrangement. Det er jo ikke noen krise til at ikke man har det. - Også det vakuumet at man ikke har en bykultur eller et eller annet, om det er musikk, om det er film eller kunst eller hva enn det er, så vil det vakuumet sørge for at noen popper opp og fyller det tomrommet med det som eventuelt er interessant
bli besøkt, som folk etterspør, som et miljø finner ut av lyst til å drive med. Og det vil jo lage en ekte kultur som kommer, som blir bygd opp fra bunnen av, organisk, som da også vil bli en del av bybildet og folket, enn noe som bare at du bare har noe betong og leier inn norske artister som står på alle scener utenfor hele Norge, og så er det noe sånn generisk, liksom
passivt kulturtilbud. - Det å lage et enormt kulturhus med plass til tusen tilskuere, det er ikke noe fordel for lokale kunstnere det, hvis du er en helt
Hvis du er en ny singer-songwriter som er på vei opp, du klarer ikke å fylle den scenen uansett, så hva skal du med det egentlig? Det er kanskje andre ting som hjelper ungdommer med å lykkes i å komme inn i et band, for eksempel. Lokale kunstnere, for eksempel, hvis det ikke er noe, så er det konkurranse av type kunstutstilling eller sånt, vil jo ha et mye mer...
Står det et nedslagsfelt med kunstinteresserte og kanskje mye mer nis og spesialisert. Da kommer det et enormt kulturhus med masse kulturkunsttilbud som bare spiser opp de små som holder til en eller annen sokkelærlighet. Nå ranter jeg her, hører jeg. Nå er jeg oppå til litt fyllersjuk også, så jeg skal kjenne min begrepsning. Vi har en ganske lang liste foran oss her, så jeg tror kanskje vi skal runde av luke nummer sju her. Ja.
Hvis det ikke var noe mer? Nei, det var ikke så mye mer der. Vi kommer kanskje tilbake, nå har ikke jeg juksa nedover her, det er jo gode muligheter for å komme tilbake til Nord-Norge i hvert fall, om ikke Bodø. Så nå skal vi ha tur til Vestlandet. Det er luke nummer åtte i sløseriombudsmanns julekalender 2023. Og her har vi en saftig overskrift. Damer er like gode fotball som menn. Damer er faktisk like gode
i fotball som menn, det er det forskere ved Universitetet i Stavanger som har finnet ut. Det er oppsiktsvekkende påstand. Da jeg leste om det, var det litt nysgjerrig på hvordan de hadde kommet frem til det. Det er jo ikke noe gærent for damers indelighet, det er jo ikke å rakke ned damer, men vi har jo vanligvis trodd at menn
bedre i idrett hvis de skal konkurrere mot hverandre. Damelandslaget i fotball har vel tapt mot 15-16-åringer. Så jeg ble veldig nysgjerrig på hvordan de kunne komme frem til det, og det satte jeg meg grunnig inn i. Denne forskningen ble gjort på følgende måte, at de hadde samlet inn en slags de kuleste målene for
som hadde blitt skårt i kvinnefotballen året tidligere. Det var da korte snutter som i snitt var, jeg tror de i snitt var åtte sekunder. La oss si et innlegg og så et fett brasse eller volder som ble perlet meg i krysset. Og så hadde de sensurert det klippet, liksom pikselert det klippet.
Du hadde samlet en klipp av menn og kvinner, sensurerte det ganske grovt. Jeg har et bilde av det som jeg la ut. Også hadde frivillige skulle se på de sensurerte videoklippene og gi et slags ternekast for hvor bra det målet var. - Ok.
Og så viser det seg at når du da så de videoklippene av de veldig grovt sensurerte målene, så var det ganske vanskelig å se om det egentlig var kvinner eller menn. Fordi folk ble spurt, ser du på kvinner nå, eller ser du på menn? Og det klarte ikke folk helt å se da. Nei.
- Dermed er kvinner like gode i fotball som menn. - Akkurat. - Jeg gjorde noe litt vitenskapelig forsøk selv, hvor jeg fant bilder av, jeg har på en måte funnet ut at det er ingen som egentlig er heterofile.
Min forskning viser det, fordi jeg fant et bilde av, skal vi se, jeg valgte Scarlett Johansson og Charter Svein, og sensurerte de to bildene ganske like grovt, som de forskerne ved Universitetet i Stavanger. Etter at jeg la ut de ganske sensurerte bildene, så var det veldig vanskelig å se forskjell på hvem man syntes var penest. Ja, akkurat. Så, ja. Ja.
Det er flaut å gå rett på chartsegne, Gerdt, med fire store, sensulerte, pikselerte bokser der. Fader, eller? Ja, men er det her god forskning? Jeg vet ikke akkurat hvor mye penger som gikk inn i det, men et ledetråd, det var da jeg fant ut hvor mye tid de hadde brukt på sensureringen. Det synes jeg var ganske kult, for da stod det nemlig ...
at de hadde brukt ukesvis på sensureringsprosessen på hver av de klippene som da, jeg regnet ut at alle de videoklippene som de hadde samlet sammen, de var til sammen 88 sekunder. Ja.
og ut fra beskrivelsen av arbeidet med det, så går jeg ut fra at jeg har brukt cirka ett års verk for å sensurere de. Det hadde da gått inn på 1 og 1, lagt på 1 og 1 pixel. - På hvert pikk. - På 1 og 1 frame. - Skal vi forklare nå at i ett sekunds video, så er det 25 bilder, iallfall her i Europa,
Det vil si at de har tatt, det er 25 stillbilder som ruller etter hverandre, som er øyet som ser i et videosekund. Så da har de gått inn i hver av de 25 bildene per sekund, og endret...
- Ja. - Og sensorert. - Og sensorert. - Og sammen alltid. - Klikk klikk klikk, et klikk per piksel. Da skjønner jeg at det er ganske arbeidskrevende. - Jeg er ikke så god i Adobe Premiere, men jeg vet hvordan man gjør det ganske mye enklere. - Det høres ut som det er noe jeg finner på, men det her sa det helt. Det var i beskrivelsen at det var sånn de hadde gjort det. De hadde brukt cirka ett årsverk på å sensorere de 88 sekundene.
Det var ganske fort mange i kommentarfeltet som mente at det hadde de klart på 48 timer. - Her er det mye rart. - Mange nivåer. - Det handler litt om hvordan finner man kunnskap? Et spørsmål om hvem som er best i fotball av menn og kvinner, det enkleste hadde kanskje vært å la dem spille mot hverandre. Men når du er så dypt inn i forskningsverdenen,
så får du en helt annen måte å tenke på, og det å sette opp et sånn helt absurd forskningsprosjekt og tenke at det beviser noe som helst, og bare det at man får skattepenger til å holde på, det er veldig fascinerende. Og at man fortsetter å, at man så tror på resultatet, må jo også være en sånn der...
En tilleggsting, altså du er en del av teamet eller lederskapet, bare sånn, dette her publiserer vi til det blir bra. Dette slår an. Men jeg tror det også er litt sånn der, jeg tror det også går en sånn fan i at dette her kommer til å skape opp
oppslag, oppstyr, her kommer meningen til å hive seg på, for dette her, dette er sterk kost. - Det kan kanskje det er litt sånn PE-glede å få oppmerksomhet rundt også, det er mulig. Men i hvert fall, det var en morsom sak, den ble godt satt i mål av følgerne mine. - Ikke sant, det tror jeg på. Damer er like gode som menn i fotball, var altså luke nummer åtte. Forskningsprosjekt fra Stavanger der, det var fiffig.
Nå skal vi til Sogn i luke nummer ni i Seba Schløsemanns julekalender 2023. Her er titelen «Vildgeiter». Så hva er det vi skal til her? Enda en sånn sak som ikke nødvendigvis sluker enorme ressurser, men jeg synes det er en innblikk i statens tanker om seg selv, som jeg synes var veldig fascinerende.
Nå skal vi til en fjellside overfor Sognefjorden. Se for deg en av de vakre der krusskip går forbi og bratter skråningen der. Sånn jeg forstår det, så er det Norges eneste flokk med viljeeiter. Det er drøyt 100 viljeeiter som går og beiter oppover Elia overfor Sognefjorden der, gjør en god jobb å holde kulturlandskapet ved like.
Men et problem er at de jeitene her, de var opprinnelige husdyr.
enten rømte eller ble bare forlatt en gang på 1930-tallet. Den historikken med at de geitene som har levd ute i snart 100 år, ganske mange generasjoner ned for de geiter, så de har tydeligvis klart å overleve ganske bra. Den historikken med at de opprinnelig var husdyr, det innebærer at mattilsynet mener at de har et slags forvaltningseierskap til de geitene her.
Matilsynet bekymrer seg, det har bekymret seg i ganske mange år nå, for det er ganske kaldt for de geitene å være ute. De har ikke tak over hodet og de kan fryse. Dessuten er det ganske ressurskrevende for matilsynet å føre tilsyn med viljeitene, for de går og beiter i ulent terreng. Viljeitene kan klatre der hvor vi ville slite med å gå,
Det er jævlig krevende for det der byråkratene i Matilsynet åfere tilsyn med de. De skal telle de, ikke sant? De skal trokke rundt der og skli i Bratteskroningen. De synes det er noe dritt. Og derfor har de bestemt at de skal bare skyte alle dyra.
Sosialparkløsning. Vi skyter jo. Det er det enkleste. Jeg orker ikke dette her. Det er en faen solution. Men det viser... Det er vanskelig å sette ord på det, men det viser litt hvordan staten tenker om sin rolle. Om at
Hvis det er vanskelig for oss å kontrollere og styre naturen, da skal vi bare vipe ut, da skal vi bare fjerne naturen. Det er tydeligvis at naturen må tilpasse seg byråkratiet, ikke motsatt. - Dette er gjetter som har vært ute i generasjoner i 100 år snart. - Ja.
Men de er bekymret for at det er altfor kaldt for dem, men de har overlevd og klart seg fint i snart 100 år.
Og så er det ganske naturlig at det er jævlig kaldt for dyr å være ute i Norge, dyr dør av kullet hele tiden. Rådyr dør av kullet. Reinstyr, der er det ti tusenvis hvert år som dør av kullet. Men det er det ingen som bryr seg noen ting om. Men akkurat de der få viljehetene her, de, ja. - Tenk deg hvordan du problematiserer dette her, og du har begrenset med ressurser, et mattilsyn, som på en måte, hvis primæreoppgave er
beskytte folket for at de som lager maten gjør det forskningsmessig, at vi ikke får i oss noe mat som kan spre enormt med sykdommer, og at ting gjøres riktig etisk, dyrevelferd, hele pakka. Der er det jo, og så kommer dette, man tror hvor mye man problematiserer dette, hvor mye tid man bruker på ressurser og så videre, når
dette er ikke det vi vil ha et mattilsyn for, åpenbart. - Det er også ressursbruken internt, når vi hele tiden ser en eller annen grisebonde som har forlatt grisene sine, og 100-200 griser har sulteier og spist på hverandre og råttet ned i sin egen avføring. Det skjer hele tiden. Det er ingen kontroll på det.
- Håpenbart ikke ressurser nok til å ha sjanse til å følge opp det, men de viljeitene som går der og tygger gress og kåser seg ut i det fri, med utsikt til sångefjellene. Tenk for et liv, skulle man vært dyr, hadde jeg vært en viljeit utenfor sångefjellene. - Og tenk deg bare sånn, de har faktisk en beitefunksjon for naturen.
- Jeg tenker det er jo toppen. Jeg ville mye heller vært denne viljeitene i Sognefjorden enn å være en sånn purykke som står og
tråkker i min egen avføring i et gammelt lov. - Nå skal det skyttes, dette skjer? Dette skal gjennomføres? - Det er vedtatt. Det er masse folk som sender inn protester og det er demonstrasjoner på bygda der. Det her er blitt maskotten til den lille grenna borte der. Det er jo elsket.
Jeg prøvde å finne ut om det har skjedd, men det var nå i sommer at det ble vedtatt, men jeg har ikke sett noen nyhet om at de faktisk har skutt det. Men har det gjemmel til å gjøre det? Er det ikke sånn vilt nemnda? Skal ikke det...
Jeg vet ikke hvordan dette spiller, men matutstilling kan ta seg frihet og bare slakte ned dyr i naturen. Jeg synes det må høres pussig ut. - Nei, jeg forstår ikke. De ville jo ikke hatt mandat til å bestemme at nå skal vi drepe all bever i Norge. Vi klarer ikke å følge med på bever, det skal alle skytes. Men det er nok et eller annet.
saksbehandlingssystem da, at de her dyrene er registrert som husdyr, ikke sant? Så da er det vår jurisdiction. Altså det der høres ut som en skikkelig, skikkelig mørk, hvis du hadde gjort det over på mennesker, en sånn South Park greie der også, sånn der, vi har ikke kontroll på disse innvandrere, her skal vi, vi må bare skyttes. Det er det eneste løsningen, vi orker ikke å holde kontroll på det her. Og så må jeg ha en liten shoutout igjen til sivilisasjonen, det var egentlig der jeg oppdaget det.
og fantastisk overskrift der, de klarer å gjøre ting på poetisk måte, så det var Adara Ryum som skrev om de geitene her. Det er ikke bare liv eller død som står på spill, som skrev veldig godt og poetisk om de geitene her, henviste blant annet til Per Gynt, som prøvde å ri på viljeiter på sin ferde
over fjellet, så de geitene har tydeligvis levd oppe på fjellet i mange år. - En fin shoutout til sivilisasjonen enda der, sjekket ut. Det var altså luke nummer ni om villigeiter i Sogn i sløsseriombudsmanns julekalender 2023. Da er vi kommet fram til luke ti, det er på tide å ta en litt av tur til Afrika igjen, synes jeg.
Nå skal vi til Kenya. Med min halvfinansbakgrunn føler jeg ansvar for å belyse finansakrobatikk som kanskje er litt utilgjengelig for en del andre folk. Her er det en fascinerende sak som igjen handler om grønne investeringer i Afrika. Altså,
som investerer i Afrika generelt, er jo vanskelig. Allerede der er det veldig vanskelig å få ting til å fungere. Her er det et prosjekt hvor noen ønsker å bygge masse solcellepaneler i Afrika. Enda et lag med kompleksitet, ikke sant? Strømnet, funker det her? Hvor bra funker det? Men, ja ...
- Nå sa jeg at jeg ville ha med, for jeg var i stand til å forklare kompleks finansakrobotikk, men jeg sliter litt her. Det som har skjedd er at det er et keniansk privat fondsforvaltningsselskap som har startet et aksjefond som skal investere i solcelleprosjektene. Her har du enda en mellommann som vil ha bra betalt.
De har klart å skrape sammen litt penger fra private investorer. De har klart å skrape sammen 2 milliarder kroner, men med et forbehold om at de her investorene må kunne få litt bra avkastning på pengene sine.
Så derfor ønsker de å låne 12 milliarder kroner på toppen av det, for å gire opp investeringen. Du investerer en milliard, og så kan jeg da på vegne av deg låne ti ganger så mye, da vil du da få ti ganger så stor avkastning hvis det går bra. Folk som nederstider hvis det går dårlig da. Vi kommer til det. Og så ...
Ok, men hvem er det da som er villig til å låne ut 12 milliarder kroner til noen som skal selge solceller i Afrika? Har en hørs? Ja, det er...
Det ene er at hvis noen virkelig skal stille opp på det og prøve å tenne penger, så vil jo den renten være helt drepende. Du får ikke lånt ti ganger til 3% rente for å prøve å bygge noen solceller i Afrika. Vi i Norge har heller ikke noen egen bank som kan låne ut så mye penger. Så det var noen luringer som fant ut. Det var at ...
Hvis du klarer å få en slags kursjonist, da gjør det mulig å låne penger til en normal rente. Så hvis du har noen som garanterer for lånet eller betaler i en slags forsikringspremie. Noen foreldre i større skala? Ja, du nærmer deg. Ja.
Da kan det hende at du får lånt 12 milliarder fra noen Citibank eller Goldman Sachs. Men hvem er det som har lyst til å gi en garanti for det? Hvem er det som har lyst til å gi en garanti for at noen kenyanske fondsforvalter og noen investerer i USA skal tjene penger på det? Det var jo så klart Norge. Verdens mest kompliserte og farligste business case
The last resort er å gå til Norge og så klart vi stiller opp. Vi har betalt 56 millioner skattekroner for en slags forsikringsordning for det her lånet for at de investorene skal få gire opp investeringen sin sånn at de fondsforvalterne i Kenya
skal klare å tjene penger på det. Det er vanskelig som det er å tjene penger i Afrika, og her har du lagt på tre-fire nivåer av fordyrende elementer, og flere nivåer hvor ting kan gå galt. - Hvem var den norske aktøren som ga pengene, eller garanterte? - Det er regjeringen i en pressemelding som sier at de har gitt pengene til det.
- Det er leder i energiseksjonen i Norad, statlig foretaket, som uttaler seg om det. Så det er et ut av statsprosesset der. - Hva er status der nå da? - Det vet jeg ikke hvordan det går. Det var i mars at det ble vedtatt at de skulle betale den forsikringspremien. Dette er ting som tar litt tid å rulle opp. Jeg vet ikke om de er i gang med å bygge de solcellerpanelene, men jeg håper
Ja, om ikke en journalist har lagt det her i kalenderen sin, så får jeg gjøre det og sjekke det opp om et årstid. Så bottom line for norske skattbetalere og det norske stats, hva er oppsidene for at dette her går bra for Norge? Det, ja...
Si det, det her er nok ment som et støtte som vi gir bort penger og håper at det går bra og kanskje det blir mindre CO2-utslipp i Afrika.
som et bistandsprosjekt. Jeg tror ikke vi får lov til å ta den CO2-gevinsten inn på vårt regnskap, selv om det er vi som egentlig har bidratt med det. Så det er nok egentlig bare å... Vi vil ikke ha den, eller? Nei, for alle del. Det hadde gjort det for lett å nå målene. Det hadde tatt seg ut.
Ok, så det her er alle journalister som sitter og hører på her nå, store og små. Bare følg med på den levende saken her, finansakrobatikk og uhjelp i Kenya. Så da var det uke 10 i denne årlige sløsekalenderen. Det begynte å bli en tradisjon her nå i Wolfgang E. Køtt. Are Søberg kommer og leverer de 24 mest interessante sløsesakene for året som har gått. Så nå har vi kommet til uke 11.
Vi skal hjem igjen, innriks til Oslo. Her er det en upåklagelig god titel, som jo dette blir spennende. Her har det blitt brukt noen penger rundt telepatiske samtaler. Ja, det stemmer.
- Sløseriobbesmannen min på Facebook har blitt kjent gjennom de kunstprosjektene som jeg har omtalt. Egentlig er jeg mett på det temaet, men når jeg ser en pressemelding om at Kulturrådet har gitt penger til en ny gruppe mennesker, så klarer jeg ikke å holde meg unna. Jeg bare må inn og lese. Her i vår var det en morsom greie.
Det som er fint, det er at når noen får penger så kan du se et lite utsnitt av hva de har skrevet, og jeg hadde veldig lyst å bare lese hele denne bolken med tekst her. Det er kunstner Liv Bugge som har fått støtte til følgende: "Liv Bugges praksis innebærer å utvikle normkritiske verktøy som hun ønsker å videreutvikle i samarbeid med Anna Eng.
I Bygges praksis har hun vært opptatt av hva som er synlig/usynlig, hva som blir fortalt/ikke fortalt. Hun har brukt telepatiske samtaler med gjenstander, steder og dyr som et verktøy til å utfordre og leke med objektenes hegemoni, deres gitteverdi innenfor ulike kunnskapssystem,
og bruke egen og andre kropper som et bildeproduserende apparat. - Dette er chattegipet til lang vei, det hører vi. Det var kunstsøknaden. - Det var så god søknad som fikk 310 000 kroner til dette. Men jeg tenker at,
Det her var også Golden og Antonsen hadde tatt for seg denne i en episode på radio som ble veldig bra. Men jeg tenkte at jeg skulle ta, det her er jo skattepenger, jeg skal ta det her seriøst. Jeg skal ta det seriøst og tenke, hva betyr dette her? Det ble en tekst jeg var ganske fornøyd med. Ja.
- Skal ha telepatiske samtaler med dyr. Det er kanskje det minst kontroversielle her. Det er en del som jobber med det, som er såkalt dyretolk. Hvis du har vært borte, for eksempel hunder og katte forsvinner, så kan du leie inn folk som kan koble seg på dyrene og se hvor de befinner seg. Sier de kanskje at katten din er
- Da kan de fortelle hvor katten din er hvis du betaler dem penger for det. Det er jeg på en måte kjent med allerede. Det å ha telepatiske samtaler med gjenstander, det er et tak over. - Det er next level. - Du kan koble deg på ... Jeg skrev en tekst i nettavisen om det her. La oss si at du kan koble deg på en statue og snakke på den. Det er next level, det er ganske imponerende.
I kunstprosjektet kunne man også ha telepatiske samtaler med steder. Jeg valgte meg et tilfeldig sted, Håksund. Du kan da ha telepatisk samtale med tettstede Håksund.
Jeg prøver å sette meg inn i hvordan det foregår, og hvordan diskuterer du med tettsted, med bergen eller tråden. Jeg er imponert over at det går. Jeg er veldig spent på hvordan kunstverket vil se ut. Jeg prøvde å bygge videre på det her. Mens man hadde telepatiske samtaler med for eksempel steder, så kunne man utfordre objektenes hegemoni.
- I teksten min er det i Håksunds eksempel, hvem er det som har hegemoni i Håksund? Håksund er delt av Drammens elva, begynner å være delt i to, så tenkte jeg at det er et naturlig element som har hegemoni der. Akkurat hvordan man skal telepatisk utfordre Drammens elvas hegemoni,
Litt vanskelig. Jeg venter veldig spent på det kunstverket her. Vi skulle jo også avkolonialisere våre kollektive bilder av ikkelevende eksistenser. Der måtte jeg egentlig bare gi tapt. Du må faktisk ta en liten tenkepause per ord, da.
Det vil jo innebære at de kollektive bildene er kolonialisert for lenge siden, og at de skal avkolonialiseres. Dette er kollektive bilder av ikkelevende eksistenser som har blitt kolonialisert. - Det kan være døde mennesker da. At kollektive bilder ... Nei, det var veldig komplisert, men det å få ...
Det å få inn ordet av kolonialisering, det var jo spesielt i 2022 og tidlig 2023, var jo veldig i vinden. Så det også er nok kanskje...
et forsøk på å stimulere de søknadsleserne. Men det hørtes nesten litt lite ut med 300 000 kroner for disse utfordringene her, spør du meg da. Du kommer litt kort med det. Ja, riktig. Og der hører til en tillitsopplysning. Jeg er helt enig med deg. Jeg er litt overrasket at det var så lite penger. Men de 310 000, de var kun for at hun skulle...
- Fønde en assistent. Det er ikke det selve kunstprosjektet. Det er til at hun skal få betalt for en assistent som skal hjelpe henne med det prosjektet. Hun foreleser ved KIO og det er mulig at selve prosjektet tas ut av arbeidstiden der. - Så hun foreleser der også, ja. Det er interessant. Så Magnus Vanebu sitter i salen og kikker interessant opp på dette.
- Ja, er han fortsatt? - Nei, han er ikke der nå kanskje. Nei, kunne vært det. - Det er jo forskjellige linjer der, så han som drev og prøvde å smi noe, amuletter og sånn, jeg vet ikke om det var samme linje. - Men det der helt sprøttet, at det der for fly da, at jeg ville vært, hvis jeg hadde hatt, hadde virkelig trodd på dette prosjektet her, og vet noe særlig, dette her vet jeg er noe jeg må få ut,
Jeg hadde vært jævlig redd for å latteliggjøre. Hvordan skal jeg fortelle andre mennesker at det gir mening? Litt sånn nr. 2 også, hvorfor ikke bare gjøre det for deg selv? Og så innebyr det noen spesielt interesserte på dette. Hva er det som hindrer deg å bare gjøre det og realisere det?
Jeg husker gjerne vært sånn flue på veggen når hun drar hjem til hjembygda og møter gamle venninne fra ungdomsskolen. Hva gjør du nå da? Nei, jeg avkolonialiserer felles bilder av ikkelevende eksistenser. No big deal. Nei.
Jeg har på en måte lekt meg med hvor morsom støtte kunne jeg klart å skrive etter at jeg har lest mye. Jeg hadde ikke klart å skrive noe som er så morsomt som det er, så jeg gidder ikke engang prøve å nå opp til
Nå går vi litt, ikke i den følge, men det er noe jeg har kritisert, hvis vi skal kritisere oss selv litt, som jeg har gjort tidligere i våre samtaler, er jo, vi går igjen på budbringeren, aktøren, men det er fortsatt noen som sitter i den enden her, putter penger i det. Det er jo ikke noe gærent å tro på sitt eget kunstprosjekt, på sin egen idé, at det har et eller annet syk på gang her, som jeg har lyst til å vise, få fram, realisere, og da trenger jeg en sekretær som kan gjøre all researchen for meg. Men,
- Det er helt greit å ha de ideene og de innsjene, men at det sitter noen også faktisk, det er jo der problemet er, litt sånn som jeg tenker på arkitektur og prøver og arkitektur, at det er ikke arkitekten, ideologien der, hvem er decision makerne? De slipper fucking alt for lett unna disse greiene her. - Det er sant det. De kunstnere, det kan hende at de bare føler de må gjøre det på den måten her for å få penger. At det kan hende de har,
kan hende at de har andre ideer som de innerskine føler er bedre, men som de ikke kan få realisert, fordi de vet hva de må skrive for å få tilpasset seg budskapet sitt for å få penger. Så ja, jeg får bare beklage til de kunstnerne det gjelder, og de kanskje blir litt collateral damage her, men ja, inntil videre så tenker jeg at dette er det beste måten å få oppmerksomhet for selve ordningen. Ja, ikke sant? Så da fikk vi sagt det. Så...
- Tror jeg vi skal hoppe videre, for dette blir en lang episode hvis vi skal gå inn i hver eneste her. Nå har vi kommet halvveis, nå skal vi fra Oslo til Bergen. Luke nummer 12, og dette er fra mai i år.
og dette har et tema som heter klaging. Har du vært noen offentlig sløsing rundt klaging med andre ord? - Det her var Havforskningsinstituttet som holder til rundt for Bergen. De klagde på at nå på grunn av økonomien så måtte de kanskje droppe et par klimaforskningsekspedisjoner til Arktis.
Og da de på en måte klagde over kutt. Og da hver gang jeg ser noen som klager over kutt, så trigger det noe i meg da. For jeg har oppdaget at når det klages om kutt, det er veldig ofte helt fiktivt. Og da gikk jeg gjennom gamle årsrapporter for Havforskningsinstituttet. Nå skal vi se om de...
Er det egentlig kutt her? I 1995 jobbet det 392 årsverk der. Det er en decent størrelse. 10 år senere hadde det økt fra 392 til 561. 10 år senere hadde det økt til 709 ansatte. Nå i 2022 er det 1090 ansatte. Her har du et statlig finansiert institutt
som klager veldig over kutt, men det er jo ikke kutt, det er noen som har prøvd å bremse vekst i støtte. Det er to ganske forskjellige ting som jeg tenkte jeg må prøve å få litt mer oppmerksomhet om. Nå så jeg 2022, da hadde de lønnskostnader per årsverk 982 000 kroner,
Det er en organisasjon som eser ut veldig gode lønnsvilkår tydeligvis også, men det blir så mye klaging om du kanskje håper på å få 10% økning, og det legger opp planer til masse ekspedisjoner basert på dine egne ønsker, så får du kanskje bare 7% økning i statsstøtten. Det er en klageindustri rundt det der. Så fant jeg
Jeg fant det litt sånn morsom sak innenfor det samme temaet fra nå er vi jo så vidt over i Bærum kommune. Vi har fått en ny kulturminister nå etter at Rettebergstuen droppa ut. Kulturbudsjettet vokste også i det siste statsbudsjettet. Men jeg merkte kulturhussjefen i Bærum, han skrev følgende.
"Vi er skuffet over bevilgningene på årets statsbudsjett. De samsvarer ikke med våre ambisjoner." Han hadde fått mer penger, men ikke penger som helt matchet de ambisjonene han hadde om vekst, og sånn er det veldig ofte. Det må vi lære oss forskjellen på. Er det noen som har fått reelle kutt, eller er det noen som ikke har fått så mye penger som han ønsket seg?
Hvorfor er det ikke da en landsekretær eller en kulturminister som sier han eller henne skal holde helt kjeft, de har fått mye mer penger. Dette er bare bullshit. Hva faen har du med deg for noe? Kom i dagsatten, skal jeg forklare deg dette her. Men det skjer jo ikke. Nei.
- Nei, det er nettopp det som burde skje. Når du er kulturminister, så har du ønske å være populær overalt. Men hun fikk jo bare hat i kommentarfeltet sitt. Da var budskapet mitt at du får bare hat uansett, så du kan like godt gjøre en reell kutt.
Så det er mitt råd til politikere. - Ja, men det er bra. Klaging, det er interessant å følge med på. Du får også bare presentert det i nettsaken veldig enkelt. Det virker som om det kuttes kjempe mye, men så er det da, som vi har gått gjennom her nå, veldig ofte det motsatte. - Når noen klager, og du som politiker gir de enda mer penger, da går det an å tenke sånn at da har de enda mer penger å ansette flere folk til å klage. Da blir det mer klaging neste gang.
Det var luke nummer 12, klageluka for Bergen. Vi skal holde oss innriks her. Nå skal vi til luke 13, som finnes sted i Nord-Norge, og nærmest Norgebanen. Her lukter det et heftig samferdselsprosjekt, eller? Det er ganske heftig. Det er jo veldig mye snakk om at nå går...
Nå går jernbanen til Fauske, går det inn til boddelsenteret, men husker ikke helt. Går til Himmels. Kostnader går til Himmels. Men mange snakker om å ha jernbanen helt i kirkenes, faktisk. Det er helt...
- Helt galskap. - Da frøkte vi russerne rett i både på et par minutter. - Men hvertfall noen lønner litt mer, det er mange som ønsker seg å bygge Nord-Norge-banen for å få jernbanen til Tromsø hvertfall. Men hvor mye vil det koste da? For nå ser vi jo at Follobanen, jernbanen til Moss og Fornebebanen, det er ikke nok jernbanen, men det er litt samme historien.
Det koster ca. 2-4 milliarder skattekroner per kilometer. Det er ganske heftig. Den banen som er planlagt bygd opp til Tromsø, den mest nedstrippet versjonen, kun til Tromsø, ikke via Harstad, det er da 370 kilometer.
- Og så kan vi prøve å leke seg med prislapper. Men frem til ganske nylig har det vært snakk om at dette skal koste 100 milliarder. Det vil si at man har trodd at man skal bygge den banen til ca. 10% av kilometerprisen. Det er det som faktisk har vært reelt her i Oslo. Så kom det en nyhet nå i sommer at den prislappen økte plutselig fra 100 til 200 milliarder.
Så får jeg veldig følelsen når det er snakk om så runde tall. Det var 100, nå er det 200. Da skjønner du at det er lek på en tall. Det er bare noen som tar fingeren i været. Men det at prisen ble dobla, det førte jo absolutt ikke til at noen backa ned. Så både SV, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og FRP faktisk sier fortsatt at de vil bygge jernbanen her.
Jeg vil tippe at det er litt billigere tomter, du trenger ikke å kjøpe ut så mye boliger som står i veien for jernbanene om du skal bygge opp til Moss, men samtidig må du bygge jævlig mye bruer over fjorer, og det kommer til å stå regnstyr i sporet absolutt hele tiden som kommer til å bli påkjørt. - Vi må huske hvor langt nord dette er med tanke på arbeidskraft, materialer, den type ting, arbeidsforhold.
Det er ganske mye lengre ting å fraktere, enn rett ut av Oslo. - Her i Oslo har vi leide inn italienere til å være prosjektleder for jernbaneutbygging. Skal du få de til å komme helt opp i svartisen? - Dette er sånn hvis det er 200 milliarder for 370 kilometer, og hvis kilometerprisen i Oslo er mellom to og fire, så sier vi omtrent litt under tre.
så vil da 370 kilometer komme på litt over 1000 milliarder kroner. Ja, det er jo en lek mental, men 1000 milliarder kroner for en jernbane, det er jo da cirka like mye som det finske statsbudsjettet på ett år. En billion! For det er fett, det er sånn, hva skjedde, hva er det dere driver med i Finland? Vi har statsbudsjettet deres fra Bode, er det Bode til Tromsø, var det det her?
- Bodde til Tromsø, ja. - Riktig. - Det statsprosjektet går til. Så er det noen som vil si at vi brukte et helt statsprosjekt på å bygge Bergensbanen fra Oslo til Bergen. Det er sant, men på den tiden hadde vi ikke så mye annet. Vi hadde ingen veier. Da var det ganske banebrytende å få en måte å komme seg fra Altibai. Vi hadde ikke veier, vi hadde ikke fly.
Apropos fly, så er det jo sånn at det er allerede jernbane mellom Oslo og Trondheim. Der går det masse tog. Men likevel er den flyruta Værnes-Øddemond, jeg tror det er den tredje mest trafikerte flystrekningen i hele Europa. De folkene i Tromsø nå, de skriker jo etter Norgebanen. De sier at vi kommer til å...
- Jeg skal ikke begynne med dialekten. De sier at det blir masse grønn trafikk i dag, men folk i Trondheim driter jo ikke å ta toget. De gidder jo ikke å ta toget. De tar flyet i stedet. Når ikke folk i Trondheim gidder å ta toget, tror du da folk i Tromsø kommer til å ta toget til Oslo? Jeg tviler på det.
En siste kicker her, jeg har vært i Japan noen ganger, og der har du lyntog som du holder. Jeg har tatt toget fra Tokyo til Kyoto og Osaka. Det er en strekning hvor det bor så vanvittig mye folk. Et ekstremt kundegrunnlag for den toget.
Det koster penger, det koster ca 1000 lapp å ta det toget og det fosser folk inn på det toget, men da med et kundegrunnlag som er så ekstremt bra og en prislapp som er så høy at det kommer til å være høyere enn det flybilletten koster. Likevel sliter de økonomisk der på å få det toget til å gå rundt. Jeg tenker når de sliter og vi skal bygge det på vår måte som er sikkert mye dyrere og har bare en sånn bitteliten brøkdel av det kundegrunnlaget og
Toget ble konkurrert ut av fly. Det kommer til å bli tidenes kostnadslukk. Så til alle som kritiserer podcasten her for å snakke om teite småsaker, nå har vi tatt en sak som kommer til å koste 1000 milliarder, så nå føler jeg vi har dekt de store pengene. Definitivt. Det prosjektet her må aldri skje. Det må ikke skje. Det er
Ja, dette blir spennende å følge med på. Men merkelig nok, flere av de store partiene sier i hvert fall at de ønsker det, men det kan hende at de gjetter litt med for å kanskje ikke miste noe. For å håpe det er bare det som er grunnen. Dette er utelukkende, også da skal vi si et miljø...
drivende prosjekt. Ikke bare her med transport- samferdselsbit, men også dette er sikkert et veldig klima- og miljødrivende aspekt. Da hvor mange kjernekraftverk og
og havvinn kan du bygge for 1000 milliarder, en del type. - Du skal sprenge ganske mye, sprenge og grave og bygge ganske mye. Det går en del utslipp for å få bygd det. - Det du refererer nå var det litt påskeegg til du skal høre mye, men du skal sprenge mye, her er det nye. Nye programmet i Nord-Norge. - Ja, ja. - Herre, velkommen til "Du skal sprenge mye".
- Det var lukket retten. Vi skal bare ta en liten puss tilbake her. - Det trenger vi. - Fyller på, og så fortsetter vi her hvert øyeblikk. Da er vi tilbake fra det som skulle være en pause. Nå har vi tatt en sjefsavgjørelse.
som jeg tror er til gode til deg som hører på, for Fyllersjuken til Are, for Fyllersjuken min, for Velferds-Norge, for Offentlig Sløse-Norge, for alle sløseri- og budsmann-fans. Jeg tror vi runder av her.
og lager dette til del 1 av kalenderen. Så lager vi en del 2 med litt friskere hudet. Det er ikke at det har gått seikert på slutten, men jeg kjente at nå kommer det til å bli tyngre, og vi er halvveis. Så jeg tror vi runder det her, og så kjører vi en runde 2 litt lenger ut i desember. God plan.
Vi ses. Tusen takk for at du har hørt på denne episoden av Wolfgang VN Køtt, som alltid er sponset av Comfy Balls, verdens mest komfortable bokseshorts, og de holder jo til ute i min egen kommune her i Bærum kommune, synes jeg er veldig hyggelig, med sånn kortreist
samarbeid med vår egen bokserprodusent Comfy Balls, som da ikke springer ut av en idrettsetøver som skal gå sol og sånn forretningseventyr skal selge boksershorts. Dette her er et utgangspunkt i at vi ville lage en boksershorts som rett og slett var helt unik og tok vare på ballene på en helt ny måte som de andre boksershortsene ikke gjorde. Så det er et bittelite norskt industrieventyr her med Comfy Balls.
Som jeg er veldig glad for at det sponser den podcasten her. Du kan selvfølgelig gå inn på comfiballs.no og så skriver du Wolfgang15. Så får du da en hyggelig liten rabatt på boksershortset dine. Hvis du da går inn på comfiballs.no og skriver Wolfgang15.