Filosofi med Einar Øverenget | S2E2: Demokrati
Einar Øverenget, filosof og forfatter, diskuterer demokratiets utfordringer og hvordan det har utviklet seg fra antikkens Hellas til i dag. Han argumenterer for at moderne demokratier har skapt et system som både fjerner folk fra maktposisjoner og skaper en elite som ivaretar sine egne interesser. Han fremhever farene ved å la politikken bli en karrierevei og drøfter om det er mulig å finne en mer demokratisk modell.
Transcript
Mentioned in the episode
Hitler
Einar nevner Hitler som et eksempel på en totalitær leder som var skeptisk til alkohol og røyking. Han nevner dette i sammenheng med å diskutere om undertrykkende regimer kan fungere uten rusmidler.
Game of Thrones
Einar bruker TV-serien Game of Thrones for å illustrere trusselen om kaos som kan oppstå når mennesker ikke holder sammen. Han sammenligner dette med demokratiets fare for å miste sin betydning og bli ukjennelig.
EU
Einar diskuterer Norges tilknytning til EU og hvordan det har påvirket norsk politikk. Han argumenterer for at EU-direktiver har ført til overnasjonalisering av Norge og at norske styresmakter har mistet makt.
EØS
Einar nevner EØS-avtalen i sammenheng med Norges tilknytning til EU. Han drøfter om Norges vetorett innenfor EØS-avtalen brukes ofte nok.
Gro Harlem Brundtland
Einar nevner Gro Harlem Brundtland i sammenheng med Norges tilknytning til EU. Han mener hun var en viktig person i prosessen med å få Norge inn i EF/EU.
Johan Huste
Einar nevner Johan Huste som en som har uttalt seg om Norges vetorett innenfor EØS-avtalen.
Kjell Erik Eilersen
Einar nevner Kjell Erik Eilersen som en som har uttalt seg om Norges vetorett innenfor EØS-avtalen.
Hobbes
Einar nevner Hobbes i sammenheng med teorien om at det er i folks interesse å avgi suverenitet for å sikre stabilitet og orden. Han refererer til Hobbes' politiske filosofi om et sterkt styre som nødvendig for å hindre kaos.
Seneca
Einar nevner Seneca i sammenheng med den romerske republikken og plutokrati. Han påpeker at Seneca var en mektig og rik mann som var en del av den romerske eliten.
Platon
Einar nevner Platons ideer om demokrati og et idealstyre. Han refererer til Platons politiske filosofi og ideen om en elite som styrer basert på visdom og dyd.
Aristoteles
Einar nevner Aristoteles i sammenheng med hans tanker om et godt samfunn og menneskets natur. Han refererer til Aristoteles' filosofi om at et godt samfunn er et sted der mennesker kan leve i samsvar med sin natur og styre seg selv.
Immanuel Kant
Einar nevner Immanuel Kant i sammenheng med begrepet autonomi. Han refererer til Kants etiske filosofi og ideen om at individet skal ha frihet til å leve sitt liv, men ikke frata andre retten til det samme.
Watchmen
Einar bruker filmen Watchmen som et eksempel på problematiseringen av makt og kontroll. Han refererer til filmens filosofiske spørsmål om hvem som skal passe på de som har makt, og om makt korrumperer.
OL i Oslo
Einar nevner folkeavstemningen om OL i Oslo i 2013. Han påpeker at det var en rådgivende folkeavstemning i Oslo kommune, ikke en nasjonal folkeavstemning.
Røykeloven
Einar nevner røykeloven som et eksempel på en lov som ble innført uten full enighet og som skaper holdningsendringer gjennom handlinger. Han diskuterer om det er riktig å bruke lover for å endre folks holdninger.
Fremskrittspartiet
Einar nevner Fremskrittspartiet som et eksempel på et parti som ikke er så opptatt av å få medlemmer, men heller er opptatt av å få stemmer. Han påpeker at partistrukturen i Norge er lite demokratisk.
Arbeiderpartiet
Einar nevner Arbeiderpartiet i sammenheng med spørsmålet om hvordan velgere ville ha stemt hvis de hadde visst om energipolitikken som kom til å bli ført.
Venstre
Einar nevner Venstre i sammenheng med sjampanjelunsj. Han refererer til Venstre-politikeren Venker Foss og champagnekuren.
VG
Einar nevner VG i sammenheng med avisens salgstall og bruk av bilder for å selge aviser. Han refererer til VG-kampanjer om sommeren og rødvinsglass som symboler på velvære.
Stavsel
Einar nevner Stavsel som et sted hvor han liker å drikke morgenkaffe. Han beskriver dette stedet som et familiested eller lite småbruk.
Gin and Tonic
Einar nevner gin og tonic i starten av episoden. Han påpeker at han ikke drikker denne drikken i Norge fordi det aldri er varmt nok.
Akevitt
Einar nevner akkevitt som en drikk han liker til jul. Han nevner dette i sammenheng med å diskutere alkoholforbruk.
Rødvin
Einar nevner rødvin som en drikk han liker. Han beskriver rødvin som en hyggelig drikk å nyte på kvelden.
Champagne
Einar nevner champagne i sammenheng med både lunsj og dåp. Han beskriver champagnesabelen som en gave hans datter fikk til konfirmasjon.
NGO-er
Einar nevner NGO-er (non-governmental organizations) i sammenheng med lobbyisme. Han argumenterer for at NGO-er kan fungere som en sjette statsmakt og at de ofte er finansiert av velstående kretser.
Teknokrater
Einar nevner teknokrater i sammenheng med demokrati. Han påpeker at teknokrater kan argumentere for at politikere er dumme og at vi bør bytte dem ut med andre som er mer kompetente.
Emokrati
Einar nevner emokratiet som et begrep han skal diskutere i neste episode. Han beskriver emokratiet som en utarting av demokratiet.
Teknokrati
Einar nevner teknokratiet som et begrep han skal diskutere i neste episode. Han beskriver teknokratiet som en utarting av demokratiet.
Leviathan
Einar nevner Leviathan i sammenheng med Hobbes' politiske filosofi. Han refererer til Leviathan som en sterk suveren som sikrer stabilitet og orden.
Romerriket
Einar nevner Romerriket i sammenheng med demokratiets historie. Han påpeker at Romerriket var en stor stat som hadde både konsuler, senat og folkesamling, men også en keiser på toppen.
Middelalderen
Einar nevner middelalderen i sammenheng med demokratiets historie. Han påpeker at middelalderen var preget av et monarkisk element og kirkens lederrolle.
Antikkens Hellas
Einar nevner antikkens Hellas i sammenheng med demokratiets historie. Han refererer til det direkte demokratiet i Aten og hvordan det fungerte.
Aten
Einar nevner Aten i sammenheng med antikkens Hellas og det direkte demokratiet der. Han beskriver hvordan det fungerte og hvem som hadde stemmerett.
Sokrates
Einar nevner Sokrates i sammenheng med demokratiets historie og hans død. Han påpeker at Sokrates ble dømt til døden i Aten for å forlede ungdommen.
Platons idealstat
Einar nevner Platons idealstat i sammenheng med demokrati og makt. Han påpeker at i Platons idealstat hadde ikke de som satt med makten lov til å ha barn, gifte seg eller eie noe.
Participants
guest
Einar Øverenget
host
Wolfgang Wee