Filosofi med Einar Øverenget | S2E4: Teknokrati

I denne episoden av Wolfgang Wee Uncut, drøfter Einar Øverenget og Wolfgang Wee teknokrati. De diskuterer hvordan teknokrati er et styresett hvor kunnskap og eksperter styrer samfunnet, og hvordan dette kan føre til et autoritært system. De fokuserer på historiske og filosofiske perspektiver, og hvordan vitenskapelig kunnskap kan være feilbarlig og tjene spesielle interesser. De diskuterer også hvordan teknokratiets fokus på prediktivitet kan undergrave menneskelig frihet, og hvordan en kritisk masse er nødvendig for å sikre vitenskapens integritet.

Transcript

Mentioned in the episode

Kristendommen 

Kristendommen blir brukt som eksempel på hvordan en idé kan tilpasses til å bli en sterk organisasjon og hvordan narrativer kan brukes til å styre.

Kirkemøtet i Nikea 

Kirkemøtet i Nikea i 325 blir nevnt som et viktig vendepunkt i kristendommens historie hvor den ble statsreligion.

Gnostiske evangelier 

Gnostiske evangelier blir diskutert som en alternativ fortelling om Jesus som fokuserer på Guds rike inni deg, i motsetning til den mer dømmende kraften i den offisielle kristendommen.

Romerriket 

Romerriket blir nevnt i sammenheng med kristendommens fremkomst og hvordan kirken videreførte en form for styring etter Romerrikets fall.

Sokrates 

Sokrates blir nevnt som en parallell til Jesus, da begge underviste gjennom dialog og fokus på indre kraft.

Thomas Aquinas 

Thomas Aquinas blir nevnt som en viktig skikkelse som forbandt Aristoteles' filosofi med kristendommen.

Aristoteles 

Aristoteles blir diskutert som en filosof som hadde et systematisk syn på Gud og naturlovene, i motsetning til den mer mystiske forståelsen av Gud i voluntarismen.

Voluntarismen 

Voluntarismen blir nevnt som en reaksjon på Aristoteles' syn på Gud, som fremhevet Guds totale allmennighet og uforutsigbarhet.

Newton 

Newton blir nevnt som en viktig skikkelse i naturvitenskapens historie, og hvordan hans oppdagelser utfordret den guddommelige forklaringen på naturfenomener.

Darwin 

Darwin blir nevnt som en viktig skikkelse som utfordret den guddommelige forklaringen på menneskets opprinnelse med evolusjonsteorien.

Freud 

Freud blir nevnt som en viktig skikkelse som utfordret den guddommelige forklaringen på menneskets indre liv med psykoanalysen.

Francis Bacon 

Francis Bacon blir nevnt som en viktig skikkelse som fremhevet kunnskapens makt til å kontrollere omgivelsene og mennesket.

Teknokrati 

Teknokrati er hovedtemaet i episoden, og defineres som et styresett hvor kunnskap og eksperter styrer samfunnet.

Vitenskapsfilosofi 

Vitenskapsfilosofi blir diskutert som en viktig gren innen filosofien som undersøker vitenskapens metoder, forutsetninger og begrensninger.

Kunstig intelligens 

Kunstig intelligens blir diskutert som et potensielt verktøy for teknokrati, men det blir påpekt at også denne teknologien kan være påvirket av bias og tjene spesielle interesser.

Algoritmer 

Algoritmer blir diskutert som en potensiell kraft i et teknokrati, men det blir påpekt at de også kan være styrt av interesser og forsterke maktforhold.

Big tech 

Big tech blir nevnt som et eksempel på hvordan teknologi kan brukes til å samle data om mennesker og predikere deres atferd.

Instagram 

Instagram blir nevnt som et eksempel på hvordan sosiale medier bruker algoritmer for å målrette reklame og innhold til brukere.

TikTok 

TikTok blir nevnt som et eksempel på hvordan sosiale medier bruker algoritmer for å målrette reklame og innhold til brukere.

Facebook 

Facebook blir nevnt som et eksempel på hvordan sosiale medier bruker algoritmer for å samle data om brukere og målrette reklame.

Melkeøya 

Melkeøya blir nevnt som et eksempel på hvordan et teknokrati kan ta beslutninger om infrastruktur uten å ta hensyn til lokale behov og interesser.

Vindmøller 

Vindmøller blir nevnt som et eksempel på hvordan et teknokrati kan ta beslutninger om energiproduksjon uten å ta hensyn til miljømessige konsekvenser og lokale interesser.

Fosen 

Fosen blir nevnt som et eksempel på hvordan vindkraftutbygging kan komme i konflikt med samenes rettigheter.

Korona 

Korona blir brukt som et eksempel på hvordan narrativer kan overskygge vitenskap og kunnskap i en krise.

Scientisme 

Scientisme blir nevnt som en overdreven tro på vitenskapens evne til å gi absolutte svar og løsninger på alle problemer.

Examen philosophicum 

Examen philosophicum blir nevnt som en del av den norske grunnutdannelsen som inneholder et studium i vitenskapsfilosofi.

Mette 

Mette blir nevnt som en politiker som må velge ordene sine med omhu i en følelseladt debatt.

Dag O. Hessen 

Dag O. Hessen blir nevnt som en forsker som har fått kritikk for sin bombastiske fremstilling av klimaendringene.

Erna Solberg 

Erna Solberg blir nevnt i sammenheng med korona-pandemien og et sitat om at Norge hadde en pandemiplan, men ikke for denne pandemien.

Jan Ove Tuv 

Jan Ove Tuv blir nevnt som en historiker som har skrevet om diktaturer og diktatorer.

Asle Toje 

Asle Toje blir nevnt som en person som har snakket om sivilisasjonens skjørhet og hvordan det er lett å velte orden og ro i samfunnet.

Gandhi 

Gandhi blir nevnt i sammenheng med en anekdote om en samtale med Stortinget.

Wall Street-krasjet 

Wall Street-krasjet i 1929 blir nevnt som et historisk vendepunkt i forbindelse med teknologiens utvikling.

Columbia University 

Columbia University blir nevnt som et universitet i USA hvor det har vært mye forskning og diskusjon om teknokrati.

Alice Mann 

Alice Mann blir nevnt som en nederlandsk kvinne som har gått opp i shorts og løpt halvmaraton i tøffler.

Participants

Guest

Einar Øverenget

Host

Wolfgang Wee

Similar

Loading