4/3/2024
96. Hanne-Lene Dahlgren om sommerhusdrømmen i Sverige
Hanne-Lene Dahlgren snakker om drømmet om å ha et sommerhus sør for Stockholm med et funksjonelt kjøkken og et minireningsverk.
4/3/2024
Hanne-Lene Dahlgren snakker om drømmet om å ha et sommerhus sør for Stockholm med et funksjonelt kjøkken og et minireningsverk.
Sammenstilling av diverse temaer rundt bygging av hytte, med fokus på funksjonalitet, bærekraft og personlig preg i kjøkkendesignet.
Det er viktig å tenke gjennom behovene og hvordan man vil bruke kjøkkenet, og å insistere på løsninger som passer ens egen livssituasjon og plass.
Arkitektene Assa og Hanne Lene diskuterer innredning, materiale og fleksibilitet for kjøkken og spiseplass, med fokus på miljøvennlige valg.
Diskusjon om husbygging og interiørvalg, fokus på kompromisser, personlig stil og flottende designelementer for inspirasjon.
Utnytt plassen i kjøleskapet ditt for å unngå rot og ha bedre oversikt over matvarene dine.
Velkommen til intervjuerrådet. I dag har vi en nydelig gjest som mange av dere forbinder med allskins godsaker av den grønne svarten. Vi har Hanne-Lene Dahlgren. Hei! Hallo! Du er jo hele Norges grønnfluenser, for å bruke det ordet, med verdens diggeste vegetarmat i mange kanaler. Altså, hvem har ikke prøvd den linsugryta? Det er noen tusen hver dag som er inne om den oppskriften. Det er helt utrolig hvordan sånne ting kan spre seg. Helt spesielt. Og det som er ekstra gøy, som mange ikke vet, er at Hannelene også er midt i et stort og tidekrevende sommerhusprosjekt. Og derfor har vi invitert Hannelene Tone, som sitter med et Stort masse tegninger har han tatt med seg inn i studio. Her hører du lyden av fliser og det hele. Og vi synes jo det er gøy med folk som står midt i noe. Det er kjempegøy, fordi da, du har helt sikkert en million spørsmål. Du merker sikkert, selv om du har verdens fineste arkitekt som jeg kjenner også, og Manuela har det, så tenker jeg det er ganske mange ting du skal ta stilling til. Det er det, og det er så mye som kan gå galt i en sånn byggeprosjekt som man må liksom følge med på. Jeg må jo si, sett utenfra, så skal du som hører på få the hard facts for hva er det han lenne driver med. Hun har jo en haug med selskaper i tillegg til å drive med mat som mange forbinder henne med. Men så er det jo da at på toppen av det så har du valgt å bygge et sommerhus syv timer unna ditt eget hjem. Som du nå prosjektleder. Du har ringt to telefoner her før vi satte på rekorder. Hva var det som sto utenfor i dag? Gyrofokus, som er en sånn takhengt kamin. Jeg blir helt sånn svorsk fordi jeg snakker bare om dette. Du tuner faktisk over på svorsk. Hva heter det? Det er en liten peis. Den er kjempefin. Det er en svevende, hengende peis. Jeg kaller den UFO-peisen. Da tror jeg de fleste vet hvem vi snakker om. Sort, svevende godsak. Den kommer kjørende ut på landet til deg nå. Det gjør den, og da ringte de og bare vi kommer nå, og jeg visste jo ikke at den kom i dag, og det er ingen på plass, og jeg vet da søren hvordan vi skal løse det. Nei, så dette er sånn typisk ditt liv akkurat nå. Imellom alle arbeidsoppgavene sånn til vanlig, så har du dette på si. Får du sove om natta? Ja, det går litt i fliseprøver, må jeg innrømme. Jeg er heldigvis ganske god på å ta beslutninger raskt. Det er jeg. Men det er en tålmodighetsprøve å jobbe med så mange mennesker involvert, som også er på et annet språk og et helt annet sted. Det å fjernstyre en byggeprosess, det må jo være vanskelig i dikken. Min forrige opphusning, da følte jeg at lifehacken var at vi flyttet 300 meter i samme gata. Løpet innan. Ikke satt og sånt, de legger en membran, det var digg. Eller her blir det lysbryterne, det blir sånn cirka der de skal være. Det får ikke du gjort nå, Annelene. Nei, og så må jeg planlegge hele kalenderen min etter når jeg skal dra dit, fordi det trosser at det er en hel reistag å komme dit, og en hel reistag tilbake. Det er en uke det plutselig. Det er et besøk. Litt fristende å si at det ikke er verdens beste ide, men det står du fast på at det er. Jeg står fast på det. Dette her er et familiested. Vi har 50 stykker i familien der hele sommeren. Det er mannen min sitt sted hvor han har vokst opp. Dette betyr så mye for oss. Folk drar ut og granker. Det tar syv timer dit også. Ja, det tar enda lengre tid når du beregner flytiden og så kommer transport til Gardermoen. Vi backer det, men vi må høre. Din mann er svensk bakgrunn, familiested. Hvor er vi geografisk? Vi er tre timer sør for Stockholm. Ja, vi er langt sør. Litt langt sør, men hvis man da ser på verdenskarta holdt jeg på å si, så ser man jo Kristiansand, det vet alle våre, og så drar man en rak linje rett over til den andre siden av Sverige. Der er vi. Hva heter det? Det heter nesten Valdemarsvik. Stedet er veldig lite. Da kan man nesten padle over til Gotland. Ja, med en god padelåre. Det er veldig nære på kartet. Ja, nettopp. Jeg har vært masse på Gotland. Jeg elsker jo det. Det er jo fantastisk. Ja, saltkråkene er spilt inn i de samme stedene. Så da har du som hører på en klar for mening om hvor vakkert det faktisk er i dette området. Og så lurer vi på hva slags hus er det du bygger, Hannelene? Kan du beskrive litt? Vi skal legge ut litt god saker på Instagram. Siva, du legger ut litt på siden der også, på din egen Instagram. Ja, jeg har laget en Instagram som heter Hannelene Sommerhus. Der kan jeg nørde meg ned i intervjuer og bærekraftige valg og så videre som ikke har med mat å gjøre, som er på Hannelene Dahlgren profil. Jeg skjønner at du har det behovet. For vi er jo alle mer enn bare én ting. Men der legger du ut masse godsaker, og vi skal få låne fine bilder å ha på interiørrådet også. Så du som hører på, hold ut. Det kommer til å materialisere seg masse ting du kan nørde ned i du også. Men forklar litt grann huset. Omtrent størrelse, hva du har tenkt, og hva var drømmen? Vi begynte med campingvogne var tanken. Så har vi bygd oss på etter det. Vi gjorde det faktisk. Vi tenkte vi bare skulle ha noe lite. Sånn at vi kunne være der litt lenger enn det vi fikk til nå, for bakgrunnshistorien er jo at mannen min sin familie er veldig stor, men alle de som er voksne i dag i den familien har vært sitt gamle, gamle hus. Svigemor sitt er fra 1820 eller noe sånt nå. Men der er det bare to sovromm. Og så er vi 18 stykker i den grenen av familien som skal dele på de to sovrommene om sommeren og egentlig prøve å omgås vi alle sammen. Og det funker jo ikke. Der er det også utedo og ikke oppvaskemaskinen. Og oppvaskemaskinen, det trenger jeg i livet mitt. Vi endte opp med å få lov til å bygge på en tomt som hadde blitt stakt ut for mange, mange år siden, så da var det greit, for ellers er det et naturreservat her. Da har vi bygd, nå er skallet på plass, så nå er det tetthus. moderne sjøhytte med mye, mye vinduer, rettetak og fornuftig tegnet med smarte løsninger så vi har plass til å være mange der samtidig uten at vi har sløst med plassen. Det ser jo veldig fancy ut. Veldig. Det ser jo ut som en moderne drøm. Jeg vet du er opptatt av bærekraft også når det gjelder byggeprosessen. Vi kan egentlig sveise litt innom det med en gang. Hvordan gjør man dette? med de tankene i hodet? Altså det som er vanskelig med bærekraft, og det å være opptatt av klær og interiør og smarte løsninger, det er jo at det ofte krever mer materialer, man har lyst til å bytte ting oftere og så videre, så det der å finne noe som man vet at man kommer til å like i mange år, en holdbar løsning, hvor man heller kan liksom Pusse opp litt sånn innimellom, eller bytte ut små ting, det er vel egentlig målet. Men det er ingen tvil om at jeg som er, tross at jeg er en av Norges største bærekraftinfluensere, kalles det jo, eller at jeg noen gang kaller meg det, så er det ikke noen tvil om at det er litt bærekraftsskam, og det å bygge en hytte fra scratch. Du har fått kjørt her litt i sosiale medier jeg har sett, at det er sånn, herregud, du som driver med å tenke på miljøet og skal bygge en hytte fra scratch. Og vi er jo alle enige om at det hadde vært mer miljøvennlig å ikke bygge noe som helst. Helt enig, og hadde jeg kunnet kjøpe noe eksisterende på samme sted, dette er jo tross alt min manns familiested, så det er ikke mulig for oss å gjøre det samme nærmere hjemme, eller kjøpe noe på Jailo. Og noen har jo sagt at kunne du ikke kjøpt en hytte et annet sted og flyttet den? Folk har forslag. Ja, det er jo gøy. Ja, og det forstår jeg. Og jeg sier ikke at dette er et bærekraftig prosjekt. For det går ikke an. Da burde man ikke bygge. Men vi har gjort en del grep som gjør at det er mer bærekraftig. Og jeg er veldig sånn opptatt av at hvis vi skal bære perfekte for å få lov til å gjøre noe bra, så da får vi ikke med oss noen. Så vi er nødt til å finne ut hvordan det er vi alle kan ta noen steg. Det tar så veldig mye mer å si enn at noen få skal være perfekte. Så det vi har gjort her er at vi for eksempel har bygd hele hytta på det som heter påler. Altså sånne stenger under i stedet for å støpe i en full såle med masse betong. Betong er jo en av de tingene i verden som gir mest klimautslipp i hvordan man utgynner det og lager det. Så det har vi gjort. Vi har valgt å bruke tre materialer, så godt det lar seg gjøre. Vi har valgt solcellepaneler på taket, som gjør at antakeligvis så kommer vi til å gå i null på strømforbruket, og da lager vi jo tross alt vår egen strøm. Så det er veldig kult. Så det er sånne ting. Og så har vi også gravd det som heter på svensk, det er altså et avløpssystem som vi renser alt selv. Det passer bra. Så det er ikke noe graving langt for å dra noe eller slipper ikke ut noe i Østersjøen og så videre. Det er mini-rensanlegg, tror jeg kanskje det heter på norsk. Hva sier de på svensk? Det er jo et minireningsverk. Det er så gøy, så flinke dere er da. Ja, det er spennende å se, og det er gøy å følge deg på den sidekontoen også, for du deler ganske mye der. Jeg vet at en av grunnene til at vi hadde så lyst til å ha deg inn som gjest, Helena, er at du er veldig engasjert i hvordan å skape et funksjonelt og kult kjøkken. Ja, det er jeg virkelig. Jeg skulle ønske jeg var kjøkkendesigner. Ikke sant? Helt ærlig. Og sånn som jeg har forstått huset ditt, så er det i stor grad basert på at du skal, jeg sier du ja, for det er jo litt deg det her. Det skal være et stort kjøkken og et svært allrom, og resten er på en måte, du har bygd nesten huset rundt det. Ja, helt riktig. Kjøkkenet måtte få den beste plasseringen i huset i forhold til de sosiale sodene tilknyttet kjøkkenet. Spiseplassen hvor vi skal sitte og kose oss på kveldene, alt dette her. Så kjøkkenet for meg, som tross alt har skrevet tre kokebøker og gir ut oppskrifter hele tiden, så er kjøkkenet så viktig at det både er en glede å være der, at det fungerer praktisk, sånn at det ikke er sånn flekk på dørene fordi man har valgt et materiale som bare er fint når det er rent, eller at det aller viktigste er at søppelen ikke er under vasken. Jeg skal komme tilbake til det hvis jeg får lov til å snakke om det, for det betyr veldig mye for meg. Og alle sånne ting er så viktige, og at man tenker ordentlig gjennom hva er det jeg bruker kjøkkenet mitt til? Og hvor mange mennesker er vi der samtidig? Har jeg veldig mye tørrvarer, for eksempel? Alt det der har jeg tenkt gjennom veldig. Føler jeg er litt sånn musikk i tomesøring. Ja, for meg er det noe man alltid gjør. Før man starter å lage kjøkken definerer man bruken, hvordan man lager mat. De kjøkkenplanleggerne lager jo et kjøkken med mye større avstander for eksempel enn det jeg liker. Jeg liker å ha, jeg ser du har en øy, da liker jeg å ha øya veldig tett til kjøkkenbenken. Jeg vil ikke at man skal gå fire skritt, jeg vil at du maks skal gå tre skritt. Hva har du tenkt deg, Anneli? Du liker det med Passerund kjøkkenet. Grunnen til det er at jeg har to små barn, så vi er ganske mange på kjøkkenet. Og på hytta er det ofte sånn at det er mange som skal inn og hente ting samtidig. Så der har jeg tenkt at jeg skal ha én tredje, for det har jeg hjemme også, i mellom der jeg har vasken og der jeg har arbeidszonen min. Men det er for at du skal kunne ha oppvaskemaskinen stående oppe, Å drive og tømme inn og ut av den og styre ordnet, og samtidig at noen skal kunne stå og smøre av brødskivet uten at det blir crash. Så det er jo igjen, hvor mange er du på kjøkkenet? Hadde jeg bodd alene, så hadde det vært en annen greie. Ja, skjønner. Men dette mener begge dere to, at man skal kartlegge behovet, bruken. Mange vil si at jeg skal lage mat der og spise der, men hvor forskjellig kan behovene være? De kan være veldig forskjellige. Hvorfor lager du veldig lite mat, så trenger du ikke ta så mange hensyn til det du gjør. Det er kanskje ikke oppvaskemaskina. Reffe, vår kjære venninne, elsker. Herregud, hun trenger jo knapt kjøleskap fra nå og rådstene. Så det er sånn, hvem lager man kjøkkenet til? Enig. Og Hanne-Lene, du lager jo veldig mye. Det er jobben din. Det er jobben din å lage mat, men jeg lager jo ikke mat som jeg serverer som jobb, ikke sant? Så det er jo ikke storkjøkken heller, men det skal være inspirerende for meg å teste ut nye ting. Og så er jeg veldig opptatt av det at du skal kunne prate med resten av gjengen, og likevel krive seg å holde på med kjøkkenet. Ja, det du sier der synes jeg er så viktig. Når man planlegger kjøkken, er det nummer én for meg at du ikke skal stå i veggen og se rett inn i en vegg når du lager mat. Ja, det blir man deppet. Ja, da blir du deppet, og da føler man litt sånn at man går i skammekroken når man skal lage mat, og så koser resten av familien seg rundt bordet og venter. Ja, for da blir det husarbeid. Ja, man må se hverandre, og det må være i en sosial zone. Hanne-Lene på Dittkjøkken ser det ut fra tegningen jeg har sett, så ser du ut på en vakker utsikt, er det sånn eller? Ja, så her har jeg tegnet, det er utsikt fra begge sider av øynene og fra vaskesonen. Jeg blir så svensk vet du. Så der jeg har vasken min, der ser jeg ut i en nydelig eikeskog. Og der kommer det ofte rådyr og sånne ting, så der vil jeg ha vindu som gikk hele veien opp til taket, sånn at jeg virkelig ikke føler at det er noe. Det er bare koselig å stå der. Og det er der jeg har også søppel på den ene siden, øverst i skuff, som jeg bare kan dytte på med hofta så den kommer ut. Da blir jeg heller ikke møkete. på skuffen ved å drive og dra i ting. På den andre siden har jeg oppvassmaskinen, sånn at det blir en flow i at du går og henter en møkete ting. Da tar du av søplene, skyller dem i midten og viser dem med hendene, og så over til oppvassmaskinen. Så har jeg ikke flyttet meg en centimeter. Jeg liker flowen. Det er veldig deilig. Rett bak der har jeg en øy, og fra den øyen har du utsikt over hele Østersjøen, som vi ser fra huset. På siden av kjøkkenet har jeg utsikt ut mot uteplassen, der vi skal sitte under tepper og pergola og alt som hører til en svensk sommer. Men da er det veldig viktig å tenke på sånne ting. Hvor mange hyttegjester skal vi ha på en gang? Hvor mange skal du ha egentlig? Dette er en kjempekokk. Er du sånn som åpent hus hele sommeren? Det blir litt sånn, fordi barna mine er 6 og 9 år, og deres tremeninger, som er i dag samme alder, ble nettopp født nummer 18 forrige uke. Og alle de er der på sommeren. Så det kommer til å være mye pannekakesteking, mye sånn brødskivegreier, sånn sasjon med folk som skal innom og ha noe mat. Så det er en del folk, men det er ikke så mange som trenger å sove over, siden det er veldig mange som har hytelegg. Du får ikke så mange som stikker, det er et stykke fra Oslo. Så det er mest planlagt å besøke sånn sted? Ja, men vi har tre soveromm, og vi er jo da fire stykker i familien vår. Så vi har jo ikke planlagt noen veldig mange soveromm, men vi har planlagt veldig mange soveplasser. Rundt omkring i huset? Så smarte løsninger, som for eksempel at jeg bygde en dagseng, som egentlig er en slags gjennomgangsrom, men hvor du også da har et lite utsikt ut fra stuen, og så kan du skyve døren igjen, så det plutselig blir et lite rom. Ja, den synes jeg var smart. Det er jo huset ditt. Det er så kult. Det er så masse vinduer. Det ser ut som det er gigasvært på de tegningene jeg har her. Men det er ganske svært, Anne-Lene. Jeg tror vi er på 164. Er det ikke? Nei, fordi du ser det er mye uteplass. Det er veldig kult. Ja, og da får du på en måte volyme utover. Assa arkitekter og Hanne Lene i kombo her, får jo til litt av hvert, det er helt åpenbart. Hva kan du si er det tilbake til kjøkkenet og alderommet? Mange av våre lyttere er litt sånn, det har jeg inntrykk av, Tone, at de ofte spør sånn, jeg har denne løsningen, de har denne løsningen selv, med kjøkken og tilhørende spiseplass, og så lurer de litt på, skal det henge helt sammen, skal det være noen forskjeller, alt dette her. Hva har du tenkt, Hanne Lene, med ditt sånn alderomm? Det viktigste for meg er at det er lett å dra ting inn og ut. Da kom det en ekstra gjest, da må vi få til en ekstra stol. At det er fleksibel på den måten. Men designmessig har vi ikke helt landet på spiseplassen enda. Jeg kan spørre tonen ditt da. Jeg har valgt, nå peker jeg på eikepanelene mine, så jeg har eikevegger og eiketak og eikekjøkken, og så har vi et linoleumsgulv som ligner på Svabergene utenfor. Nydelig, helt fantastisk. Og så mykt og deilig å gå på. Ikke sant? Det håper vi at blir en bra valg. Og veldig miljøvennlig. Det er et negativt klimaavtrykk som det er til. Det betyr altså at det fanger mer karbon Enn det slipper ut i prosessen. Vet du hva? Det føler jeg er på en måte miljøets svar på seleri. Negative kalorier. Sånn at du på en måte ikke tror det er helt sant. Hvis du tygger gjennom denne grønnsaken, så blir du faktisk tynnere enn før du spiser den. Det er jo ikke helt sånn med selerien, og det er ikke helt sammen med linoleum, for det krever jo en sånn cradle to grave, som det heter, altså fra det er født til det er brukt opp for siste gang. Men det er i hvert fall noe av det beste du kan velge nå. Jeg synes det er et veldig godt tips. Og det ser veldig lekkert ut. Jeg liker Lund Norum, jeg hadde det faktisk. Jeg synes det er kjempegodt å gå på. Og det i serien, litt sånn at det er miljøvennlig, er veldig kult. Og det kommer også utrolig mange sateringer og fargesettinger, har jeg sett. I tillegg til at også, for jeg vet at du også er glad i det der steingulvet. Ja, helst betong egentlig. Ikke sagt helst betong, men jeg føler at det er så... Det er veldig hardt å gå på. Ja, veldig hardt. Så jeg liker veldig godt det gulvet du viser oss, for det ser jo ut som det er betong. Det ser veldig levende og organisk ut, og det er supert. Så hyggelig. For det jeg da liksom lurer på, nå ser dere jo paletten min, den er veldig grønn, det er skogen som står i sentrum, det er mye eik. Naturen er nær. Ja, det skal den være. Og det skal føles ut som at innen og ute flyter litt. Men så vil jeg ha noen aksentfarger. Noen som bleffer litt. Ja, og jeg er jo veldig glad i konjaktskinn. Den type farget. Den brune, deilige. Har dere avtalt det her før? Ja, det er jo veldig fint. Men så må jeg liksom, sånn som du sier da med spiseplassen, skal jeg da kjøre på, skal jeg ha et eikebord? Og så heller liksom ha noen puter og greier eller duker eller stoler som er farger? Eller skal man heller gjøre et, skal man ha steinbord? Jeg kommer på et bord umiddelbart. Det er en traditionsits som har en sånn grå, sånn som gulvet ditt. De har den platetoppen på bordet. Og så er det eik detaljer i ben og sånn. Det er rålekkert, og det kan dere få med tilleggsplater. Det er kjempe stort. Jeg husker ikke hva det heter. Fordi de har noen sånne SK6 og greier. Ja, jeg tror det er en av de. En av de, ja. Ikke sant? Det er så kult, og det er så stramt, og det er så rent, og det tar jo opp en eike. For akkurat det med materialmix, det er jo ikke du den eneste som tenker mye på, og hvor man gjør seg sånne vurderinger frem og tilbake. For det er nesten det som går mest igjen med spørsmål, særlig den kombinasjonen at man har valgt seg kjøkken i de og de materialene, Man har kanskje også bestilt seg disse benkeplatene av diverse materialer, og så skal man kanskje over i den andre zonen, og så vil man på en måte, hva vil du rett og slett anbefale Tone? Hva skal man tenke? Skal man tenke helhet, skal man tenke? Jeg ville ikke tenkt at du skal fortsette med EIC, fordi det blir så innmari massivt, det blir så veldig Så jeg vil absolutt at du skal brekke opp her, men du kan gjerne brekke opp da med det bordet som har bordplate i samme farge som gulvet ditt. Litt sånn betongaktig, steinaktig. Men har detaljer med eik, også kan du heller gønne på med stoler da. Kan du ikke ha litt forskjellig farge, kan du ikke ha noen eik, noen i konjaktskinn, litt sånn fleksible stoler. Ville du tenkt forskjellige stoler da? Ja, jeg ville det da. Vi har jo snakket om det før da. Og jeg tror du kanskje kommer til å ha et litt stort bord der? Ja, det må vi ha. Og jeg har med meg denne stolen fra Naver Collection. Den er jeg veldig glad i, og den finnes også i brunskinn. Fordi den heter Midas, og den har en bruket opprygg sånn at man kan se gjennom den. Du har lyst på litt lett? Vi vil gjerne ha litt lett, siden dette er vel skjøn, og vi skal være der og holde på å si lettkledde. Det er ikke et sånt hjem, altså. Men jeg må si at jeg liker bedre den andre stolen du har med der. Ja, premiumstolen. Den er veldig, veldig fin. Så jeg har litt lyst til å kombinere de to. Men da må jeg se om jeg skal ha med armlønner eller ikke. Og eventuelt om det går an å ha de sammen, eller om de blir forskjellige stiler. Jeg tror Tone syns de var litt krasjelig. Ja, du så det på meg. Jeg har ikke pokefjes. Det skal jeg ha! Nei, jeg har ikke det. Vet du hva? Jeg vil ikke blande de to, fordi den ene stolen er så kul. Klassisk kommer til å gjøre veldig mye i dette rommet. Den kommer til å virke faktisk litt døll, litt kjedelig. Ikke sant? Da ser man hva man får tips om her, så det må jeg virkelig se på. Den er litt dyrere, men den er også dyr. Kan du ikke heller gå for en billigere her da? Så tar du den dyre som er stolen med svung. Finner du en litt mer basic? Den ser ut som den er fra 80-tallet, og denne er en superklassiker. De to stilene her, de matcher ikke helt. Hvis du skal ha den, så må du gå for en annen enn den. Ikke sant, de skal ikke sammen? Nei. Her var tonen veldig tydelig. Ja, veldig bra. Kliner til innehjemmet. Skal jo si at jeg har drivet kikker. Nå er dette bare et eksempelbilde, men jeg har jo faktisk kikker på kløpsofaen min her. Åh, det er sofaen min! Ja, jeg har det. Så den var jeg og fikk mannen min til å prøve å sitte i helgen, fordi han må jo faktisk få med noe selv om jeg får lov til å bestemme her. Ja, forstopp en halv ære handlende. Får du bestemme med alt? Ja, jeg gjør det. Å, din heldig gris! Fortell litt om hvordan det gikk til. Jeg tror det er mange kvinner som hører på som har det. Det handler om forhandling, rett og slett. Her bygger vi et hus. Jeg ville egentlig ha hytte innenfor en time fra der jeg bodde. Ja, det fikk du ikke. Mens her ble det syv timer, fordi jeg trodde det var i hans hjemland og hjem til hans mor. Du ga han det. Da brukte jeg det for alt det var verdt. Og sa at hvis vi skal bygge noe der, og jeg skal virkelig vekk fra venner og familie og sånne ting så mange uker i året, for vi kommer til å bruke dette veldig mye, da må jeg få lov til å tegne i mitt drøm igjen. Og så liker jeg den stilen min. Jeg liker mannen din. Hva heter han? Anders. Anders! Jeg heier på Anders. Ja, det kan låne ut innimellom. Nå tuller vi litt med det, men jeg tenker at det ligger så utrolig mye kjærlighet i det å i møte komme. En som sier sånn, vi drar dit, vi bygger på din families sted. Jeg blir med på det, og jeg skal legge alt jeg har av det du åpenbart har av masse kraft og ressurser. Det er digg å ha deg som prosjektleder i familien. Han er heldig da. Han er kjempeheldig. Og så får du den peppen du har av at han er med. Jeg tror det er så viktig, og Tone, jeg vet at du har snakket mye om det du også. At ikke det blir en kamp. At man krangler, og at nå fikk du viljen din på stua, så nå vil jeg viljen på spisstua. Det blir aldri bra. Jeg lover dere. Folkens, gjør aldri den feilen. Nei, så det er alt hun gjør til dere som får til det der. Han alene sitter der med en collage. Og jeg må bare si, det er en ting jeg elsker i den kolasjen, ved siden av selvfølgelig klubbsofaen, det er androgen salongbord. Det er en norsk designer som har designet det for... Er det ikke Audo? Jo, det er det kanskje. For det er en norsk design i hvert fall, som er designet av dette salongbordet, som har understelle i eik og bordplata i det ser ut som det er lys marmor eller noen lys kalkstein. Ja, sånn travertin eller noen sånne ting, tror jeg. Helt nydelig. Og det er så gøy, for nå tar du igjen materialebruken, men du tar en switch i og med du har en bordplate som er travertin eller noe sånt. Helt nydelig. Ja, og det finnes også i spistedubord, så jeg står og liksom lurer. Nei, det blir kjempekjedelig. Ikke gjør det, ja. Ok, du kan ikke ha dobbelt det. Nei, jeg tenkte ikke å gjøre dob, men å droppe fordi jeg kanskje heller vil ha småbord rundt denne loungestedet. Fordi vi er sånne som har beina veldig mye på bordet. Da er det fint å ha småbord. Men jeg tror ikke det finnes med den travertinen. Toppen bare med eik. Når det er litt stort. Kan ikke jeg legge ut mitt drømmeforslag til deg på Instagram? Også kan dere se. Men du har en stol her også. Den er jo i konjaktskinn. Ja. Den var litt rocka denne. Skikkelig kul, synes jeg. Jeg har ikke fått prøve sitt i når jeg bare funnet ut at denne er å prøve i Øtterborg. Har du merke på det? Er det artilleriet? Fantastisk fin butikk, folkens. Min favoritt i Norden. Den er faktisk helt magisk. Helt magisk fin butikk. Jeg husker aldri hva den heter, for det er noe spansk navn og en designer fra 70-tallet. Jeg elsker den. Den er så kul. Vi kan legge ut bildene. Det må vi. Hva vil du si er de beste rådene til alle som står i en sånn tilsvarende situasjon som deg? Ikke helt like selvfølgelig, hvor de får bestemme alt og bygger såpass flottens. Men hva vil du si er det, hva har du lært mest da ved å stå i den prosessen der? Som for så vidt ikke er ferdig, men du har allerede vært gjennom en god del. Noe av det viktigste når jeg planlegger, for jeg har jo bygd mitt eget hus også, det å tenke gjennom alt fra den første tegnestreken til hvordan det er å bo der, det er rett og slett den der, hvor er det rotet mitt havner? Fordi at det er noe av det som irriterer mest i hele hverdagen min, er jo hvis jeg ikke har et sted å ha ting. Og her som jeg skulle bygge, det høres jo ikke ut som det er begrenset plass på en 150-60 men det er noe uansett mest allrom, mest plass å leve. Så det å klare å tenke gjennom hvordan jeg kan sikre at det går an å holde det ryddig, det er jeg veldig opptatt av. Hvordan har du sikret deg i sommerhusdrømmen? Nei, for eksempel av denne dagsengstedet som jeg nå skal bygge, så skal jeg bygge en dagseng med lagringplass under, med skuffer sånn at jeg har alle spill og sånt skal være der. Øyen så har jeg tegnet inn litt åpne hyller med ladekapasitet i. Å, det elsker jeg. Ja, og da har jeg tenkt at hvis jeg synes det blir rotete med de liggende ladene, så kan man kjøpe fine treesker eller noe sånt, så man kan få ledningene gjemt inne, ikke sant? Så blir det på en måte tilgjengelig uansett. Og så har jeg vært veldig opptatt av, jeg har en trapp som i det du kommer inn, så er det bare halvannen meter eller noe sånt til du kommer til trappen. Men nå har jeg da funnet ut at jeg skal bygge garderobet under trappen. Men når du lukker så ser det ut som om det er en spillvegg, eller i hvert fall en trevegg. Så det blir skjult under der, men du har fremdeles lagen plass under trappen. Kjempesmart under trappen, folkens. Det er et immerig bra sted å skuffe unna mange ting. Og dere trenger jo sikkert høst, det er helårsskytte regner jeg med. Det blir jo helårsskytte. Så du kommer til å trenge masse forskjellig skotøy og forskjellig årstids... Det gjør vi, og så kommer vi til å ha veldig reine halvtimer til butikken med bil. Så vi kommer til å ha mye tørrvarer og sånne ting der. Derfor har vi bygd et lite skafferi bak kjøkkenet. Å, det er min drøm. Alle trenger det. Alpasta og tomatpuré. Det er litt sånn jeg lager mat vanlig også. Vi lager veldig mye mat basert på at vi har kjøpt inn råvarer og har det hjemme. Så er jeg inne på butikken, så kjøper jeg alltid brokkoli, blomkål eller gulrøtter. Så vi har det, og da kan jeg alltid lage noe til middag. Det høres veldig fornuftig ut. Der er jeg ganske mye å gå på. Du er litt mer på impulsen? Veldig på impulsen. Kjøleskapet blir alltid helt fullt av ting jeg ikke aner hva jeg skal bruke til. Det er jo det som er gøy. Det er jo samme som når du kommer inn i et rom, så ser du med en gang at hvis jeg bare flytter den dit og den dit, så får jeg lyset der og da fungerer det. Sånn er jeg med kjøleskapet. Så derfor, apropos kjøleskapet, så er jeg så heldig at jeg har kjøpt et Gaggenhau brukt kjøleskap. Det svære fine, det flotte med to dører. Nei, ikke to dører. Det er én dør. Det er det dyreste og det fineste. Det er drømmen min. Det kjøleskapet, jeg må bare ha det en gang. Jeg skulle gjerne hatt det på hytta også, men det fikk vi ikke budsjettet til. Det koster en bil liksom. En liten bil. Jeg tror vi fikk det for ti år siden. Da kostet det 70 kroner. Nå tror jeg det koster over 100. Å, herregud. Det finnes altså ingen grenser. Nå har det kommet et fra Mila også, et mastrukul kjøleskap som er en meter dør. Tenk på det. Jeg blir helt sånn … Å, det er så pent inne i kjøleskapet. Jeg hadde ikke trengt å ha noe inni der engang. En sitron, så er det liksom nøy. Ja, da er det rålekkert. En flaske sjampanje og litt av det her, tenker jeg da. Men en godt tips er å tenke … Nå har jeg fått et ganske rimelig kjøleskap som er litt bredere enn normalen. Men da delt med fryser og kjøleskap. For det jeg veldig mange gjør er å ha sånne innebyggninger. Og det man glemmer da, er at de blir veldig smale. Jeg synes jeg har kjempe lite kjøleskap nå, i kjøkkenet jeg har flyttet inn i som er innbygd. Det var noe jeg tenkte mest på da jeg åpnet det. Her er det ikke plass til så veldig mye. Jeg føler at jeg har blitt litt tynnere av å ha det kjøleskapet. Jeg må ikke lage noe, jeg måtte kjøpe et ekstra og ha et annet sted. Det er veldig synd hvis du tenker bærekraft og sånn, som mange av dette er. Fordi at du får ikke noe oversikt over hva du har. Tingen bare rotner baki der. Og det er veldig lite inspirerende at hver gang du skal ta ut noe, så må du alltid ta ut kjøleskapet og sette din igjen. Helt enig. Så hvis man har plass til å hvertfall kjøre enten et helt kjøleskap, eller å kjøre det bredere, så er det mye mer motiverende å lage mat. Jeg synes det er et godt tips. Veldig godt tips. Jeg tenkte også jeg skulle høre med deg, Hanne-Lene, hva du vil si til de som står i et sånt fritidsbolig-prosjekt. Hva vil du si, på en måte litt kort, fordi det er jo et kjempetema. Hva vil du si har vært det viktigste for deg å splurge på eller investere i, og hva har du prøvd å holde igjen på? For alle har jo ulike budsjetter, men alle opplever vel nesten at det går tomt. Ja, vi har vært tomme ganske lenge nå. Excel-arka er sprengt. For oss var for eksempel ufopeisen, gyrofokusen, den var så viktig for oss. Den gjør mye med uttrykket. Det er et statement. Ja, det er det. Jeg kommer antageligst til å ta litt billigere møbler rett og slett på grunn av det. Det har ikke vært det. Det blir veldig gøy. Jeg vil si at du har gjort en veldig faglig god start. Tusen takk. Kjøkkenet mitt som jeg samarbeider med JODK er på, det har jeg lagt veldig mye jobb i å tegne det akkurat sånn som jeg vil. Der har jeg blant annet felt inn en urtevask. Urtevask? Ja, det er et ord jeg har funnet på, for jeg vet ikke hva jeg skal kalle det. Men det er rett og slett en nedfelt vask som er smalere enn en vanlig vask. Så den er cirka 15 cm dyp. En liten kone på en måte som du skal ha? Men 80 bred, så den er like bred som platetoppen min. Og den står bak platetoppen, for der pleier jeg alltid å ha urter og oljer og alt sånt stående. Jeg liker at det er fremme, for det er effektivt og det er litt personlighet i det. Det blir koselig på kjøkkenet. Man ser at noen bor der og koser seg. Og så har du denne plata som tross alt er veldig hard. Her spirer det og grås. Du ser, det blir på en måte en veldig eksklusiv potterskjuler. Men den har vi også da som en ekte vask, så du kan også ha vann oppi der. Så du kan helle det oppi, så du får vannet til å unnskylde den. Og hvis jeg da har en liten fest og vil ha noe champagne eller blomler, så kan du bare fylle hele med isbiter, og så har du en champagnekjøle. Jeg elsker den! Var ikke det fint? Ja, jeg elsker den. Den er kjempe i det. Ja. Og da har du rett og slett bare tegnet inn det, ikke sant? Ja. I den plate leverandøren. Rett og slett, ja. Her skal jeg ha urtevask. Og da har de sagt hva faen er det for noe? Ja. Og så har du forklart? Ja. Riktig. Og så har du fått det. Det har de løst for meg, så det er jeg veldig glad for. Og det tror jeg blir en ny tingsvideo hvor jeg kommer til å selge mye av på grunn av at jeg nå har innført det som et produkt hos dem. Så jeg håper at mange lar seg inspirere. For det er sånne ting som, det koster ikke så mye når du først gjør et kjøkken, men det gir liksom en hel personlighet. Og du krever bare litt av benkeplassen som uansett er blitt tatt på grunn av den platt toppen som alle skal ha ned i et felt uansett. Og det er jo en annen ting, dette vet jeg dere har snakket om mye, men det å ikke ha sånn hette. Sånn viftehette. Ja, det er jo forferdelig. Ja, du ødelegger hele kjøkkenet mitt. Ja, jeg får hetta av det. Du får hetta av kjøkkenet. Jeg gjør det altså. Det tar så mye av utsikten, det tar så mye av rommet. Sånn som i dag, i 2024, så gjør det rommet sin mer i gammeldags. Det tar all matglede også. Og jeg har jo, jeg har hatt en sånn borda siden 2011. Og jeg elsker den hver gang jeg bruker den. Mange tror jo det at vi... Dere har fått veldig personlig forhold til det. Ja, jeg har så mye borda og elsker det. Men det er veldig mange som... Mange nå får det, sorry folkens. Følg meg utafor, følg meg utafor. Uansett om det er nedtrekkspratet opp, så er det som mange tror er at, herlighet, dampen da, hvordan skal den? Men det er mye kortere avstand for en kjele ned til en benk enn det er hele veien opp. Moren min har sånn som er i taket. Sorry mamma, men den er helt pyton. Enda der gangen jeg er jo. Men de bråker så mye mange ganger. Ja, det gjør det. Hvordan bråker de ikke? Jeg kan prate med alle folk, det er så deilig. Og så slipper du ansiktsbehandlingen, for den vil man sjeldent ha når man har gjester. De vil ikke ha den dampen oppe i ansiktet. Og ikke lukta heller. Du vil ikke ha lukta i hele rommet. Så jeg elsker det. Det var dere veldig gode på å snakke om. Det var vi altså. Når du har tegnet mange kjøkken, du er jo kjempegod på det, du har jo eget hjem og erfaring fra gamle kåker også. det viktigste du har lært i, som andre som hører på kan ta med seg når de skal lage seg et kjøkken. Kanskje, nå er ikke dette et typisk hytte fritidskjøkken, for du har på en måte gått all in her. Dette er jo en helårsbolig, kan du si. Men hvis man skal planlegge et kjøkken fra grunnen av enten at det er en hytte eller at det er ditt eget hjem, hva vil du si her? Det aller viktigste som man faktisk får noe igjen for å ha tenkt på. Ja, men det er det der hvor mange er det på kjøkkenet samtidig og hvilke oppgaver skal løses samtidig. Og da mener jeg, jeg har sagt det noe flere ganger, at søppel i benkehøyde er noe av det viktigste for flowen i kjøkkenet. Fordi med en gang du må dra ut sånne skuffer under vasken eller skaper, du ødelegger en hel sånn flow. Grisete kan det bli også hvis det blir sånn Bare tull. Hvis du klarer å rydde unna en, skal du få det unna, og da vil egentlig veldig mye løse. Men kan man utfordre, Tone, når man kommer litt med lua i hånda, det gjør man jo ikke, men man møter jo profesjonelle kjøkkentegnere ofte. De er flinke, men man kan jo ofte ha noen tanker som kan bli litt parkert noen ganger av de som jobber med ting. Hva er det man på en måte skal insistere på? på en måte holde litt i? For eksempel litt størrelsen på kjøkkenet ditt. Når de sier at du må ha 1,20 mellom kjøkkenet og kjøkkenbenken. Hvis du føler at det holder med 1,10 så gå for 1,10 eller 1 meter. Jeg er veldig streng der. Jeg har brukt 1 meter fordi det passer meg helt perfekt. Jeg har jo det kjempertværet i kjøkkenet. Og ha i tillegg veldig stor plass mellom øya og kjøleskap. Det orker jeg ikke. Jeg vil ha det tett, jeg vil ha det nært, jeg vil jobbe effektivt. Og jeg elsker jo å lage mat. Når du kommer til meg og jeg skal lage mat, så blir du plassert på en stol. Vær så god, sit down, hakke, kutte. Så jeg har laget det perfekte kjøkkenet for meg. Du må bare kjempe kampene dine. Men da er det på en måte hjemmeleksa, som Hanne-Lene understreker. Hvor er du i livet? Er du en ung kar? Kanskje du skal få lov til å tenke litt annerledes enn han alene med to barn og en hel familie gjeng i nabolaget som kommer inn om hele tiden. Man må faktisk tenke ordentlig på hva som passer for oss. Hvor stor plass har vi? Har vi plass til å ha en 20-mellom? Tenk på behovene dine, plassen din, det du faktisk har. En annen ting som jeg måtte ha på hytta, og det er det mange, i sverige er det ikke lovovergang, så jeg håper ikke noen hører på dette, det er kukur. Altså kokende vann i kranen. I en hektisk hverdag, og jeg som er så effektiv av meg, så er det, når jeg har hatt kukur i 10 år da, som jeg har bodd i det huset jeg har nå, jeg elsker det. Jeg elsker det også. Jeg har det nå. Altså, det er. Nå føler jeg meg helt på dere, nå ble jeg kjørt av for oss, jeg ble helt parkert. Å, det er så deilig. Kokte vann rett ut. Jeg drømmer om kokte vann. Det vil ikke være noe dårligere. Nå har jeg investert i hytta i den med boblevann også. Nå blir jeg grønn når vi synes. Men igjen, en halvtime til butikken. Det er veldig dumt å drive og frakte plastflasker rundt omkring når man lik så godt kan ta det ut av springen. Plastflasker er jo i det hele tatt en uting. Enig. Mindre av det. Hellighet for en glede å møte en som er så på ballen. Jeg har lært masse om prosjektet. Jeg har lært at matavfall skal opp i skuffen. Så gjennomtenkt og så gjennomarbeidet prosjektet er. Jeg håper du kommer i havn. Nå som vi har podda en tre kvarters tid, så tipper jeg du har hundre... Hvor mange ubesvarte aneropper har du fra snarere tid? Ja, nå er jeg litt spent. Den koker! Telefonen lyser og lyser. Men du holder mot det oppe, eller? Jeg holder mot det oppe. Jeg er veldig spent på hele greiene. Vi skulle egentlig inn til 17. mai, men de har til 21. juni. Så vi får se. Det skal skje før sommeren, for jeg har ingen andre sommerplaner enn å være på hytta. Og det jeg ønsker meg allermest til bursdagen min, det er en sånn, jeg vet ikke hva det heter i gang, jeg har lært at jeg tror det heter dyksag. For nå skal jeg nemlig klare å begynne å bygge opp møbler selv. Så gøy! Du er flink, jeg er mye sunnelig. Vi ønsker deg all mulig lykke til med prosjektet. Jeg må si, uten at du hører på, at det høres veldig ambisjøs ut nå at den skal være ferdig i sommeren. Veldig er du kjerne. Den kommer jo ikke til å gå. Velkommen til interiørrådet og til deg som hører på. Sjekk ut Instagramen vår og sjekk ut Hannelenes. Hvis du ikke følger henne allerede for vegetarinspirasjon, gjør for all del det. Og sommerhuset, si det en gang til. Hannelenes sommerhus. Ja, der får du masse kul inspo hvis du er ordentlig nørdete på sommerhusprosjektet. Gjør for all del det. Vi skal legge ut bilder på vår egen Instagram også. Håper vi at du er med oss neste uke også. Ha det!
10/16/2024
Interiørrådet
Da programleder og designer Halvor Bakke ble rammet av sykdom, kjente han at livet må leves her og nå. Nå står huset i Sør-Afrika klart, og vi får høre om hvordan man bygger et hus på andre siden av kloden, hvilke kreative løsninger han er mest fornøyd med og selvsagt får vi også Halvor til å svare på lytter-spørsmål!Følg oss på Instagram for å se hva vi snakker om: @interior_raadetAbonner gjerne på Interiørrådet hos Spotify og Apple Podcast. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
5/2/2023
Interiørrådet
Skal gardinene gå helt ned i gulvet eller bør de stoppe rett over? Hvordan blir et hjem plukket ut til en interiørreportasje? Og hvordan få til en rød tråd i hjemmet? Dette og mye mer får du svaret på når vi dykker ned i innboksen vår!See omnystudio.com/listener for privacy information. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
7/19/2024
Familieliv
I snart tre år har Bjørn og Oda holdt på med totalrenovering av et snart 100 år gammelt hus på Sørlandet. Det har vært søvnløse netter, utallige avgjørelser, et lass med overraskelser underveis, innføring i alt fra rørleggerarbeid til takstein og isolasjon, og hundre timer med maling. Hva har prosessen gitt av erfaringer og gode tips? Hvordan har de unngått å miste både mot og gnist i forholdet? En åpen prat om å ha et felles livsprosjekt, krisehåndtering og bærekraftige løsninger. See omnystudio.com/listener for privacy information.
Se mer
8/7/2024
Interiørrådet
Tone har gifta seg i ekspressfart og gløder, mens Benedicte har blitt inspirert på slottsferie og har funnet gull hjemme!Følg oss på Instagram for å se hva vi snakker om: @interior_raadetAbonner gjerne på Interiørrådet hos Spotify og Apple Podcast. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer