Musikk
Hei og velkommen til dagens lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Inga som har sendt en spørsmål, og hun skriver følgende. Takk for en bra podd. Jeg lytter ute på trilleturene hver dag. Jeg og min samboer har en god økonomi. Vi bor i et rekkehus vi eier. Vi eier også en leilighet som vi leier ut, og har da totalt en belåningsgrad på under 43 prosent. Vi eier en bil uten lån og har begge fast jobb. Og så har vi to små barn.
Vi er ikke særlig interessert i hytta, men drømmer om en leilighet i varmere strøk i Europa. Vi ser for oss en leilighet med to soverom, enten med pool eller ved sjøen. Noe vi enkelt kan reise til fra Oslo og gjerne leie ut da vi eller familie ikke bruker det. Så til spørsmålet. Er dette en god investering, og hva må vi tenke på i forhold til økonomi og feriebolig i utlandet? Er det noen land som det er lurt å kjøpe av en eller annen grunn? Takk for hjelpen.
Ja, er det noen land, Holger, som er smartere å kjøpe enn andre? Eller kanskje vi begynte i bånd, nå kanskje du vil begynne på toppen. Er dette lurt? Jeg tror, hvis du ser litt tilbake, det er litt avhengig av hvor tid jeg investerte, men det er en del som har brunnet seg litt på dette med å kjøpe feriebolig i utlandet. Men det er vanskelig å si akkurat ut fra...
Hvordan hadde det vært hvis vi ikke hadde hatt en pandemi? For den gjorde jo en del med boligpriserne for feriebolige i utlandet, selvfølgelig. Men lurt, jeg tror nok at du bør i alle fall kjøpe en plass hvor du kan tenke deg å bruke den ganske mye selv, for at det skal bli et regnestykke som har en pluss her.
Som jo er forsovet med en hverhytte investering, sånn sett. Det viktigste, tenker jeg i hvert fall, når du skal vurdere dette, og hvis dere står litt fritt til hvor dere faktisk da kjøper, er jo beliggenhet. Altså dette er jo noe som er et klisje, men det er riktig. Altså beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Tre bena. Ja, det er en grunntatt beliggenhet.
Det er dyrt der folk helst vil dra og leie utover leie. Men det er andre former for beliggenhetskriterier som en kanskje setter enn det som er tilfellene hvis man kjøper en bolig her til lands. Fordi det du må spesielt godt se på er jo for eksempel om det er lett å komme dit.
Altså kommunikasjon, transport, er det flyplass i nærheten, går det ofte direkte rute dit. Går det direkte rute ikke bare fra Oslo, men fra andre norske byer. Går det direkte rute fra andre europeiske byer er jo viktig. Nå er det tanke på utleie spesielt. Fordi det her kan det være at du ikke bare henvender deg til et norsk marked, men til et utenlandsk marked når du skal leie ut.
Og ikke minst, hva skjer da hvis direkteruta plutselig legges ned? For det har blitt gjort over en lav sko, spesielt de siste to-tre årene. Voldsomt mange direkteruter til Spania, Frankrike, Kroatia har spesielt blitt lagt ned av Norwegian Assas. Så får vi se om det blir gjeninnført, men de er i hvert fall forlig blitt lagt ned. Og da er jo spørsmålet, er det greit å komme dit?
likevel hvis du flyr via andre byer, eller er det stort sett 3-5 timers ventetid på en flyplass hvis du skal ha en transit. Dette er litt viktig å sjekke på forhånd. Og husk også når det gjelder akkurat utleie, at det også er et innenlandsleiemarked. Dette er noe vi har blitt veldig godt kjent med under pandemien, nemlig at...
I perioder var det jo umulig både å komme seg ned til ferieboligen, men også å leie den ut til andre utlendinger. I Spania for eksempel hadde hun feriebolig der, så var det svært vanskelig å leie ut til briter eller tyskere eller for den slags skole andre nordmenn.
under den tiltaksperioden. Men en del begynte jo da plutselig å leie ut til Spaniola. For de, det var akkurat sånn som her i Norge, ikke sant? De reiste jo ellers gjerne ut av landet sitt under ferien. Men i og med at det ikke var så lett under pandemien, så begynte de å leie ferieboliger i sitt eget land. Så det er jo viktig å kanskje passe på at du begynner
faktisk kjøpe deg en bolig i en plass hvor også det innenlandske leiemarkedet kan være et alternativ. Forhåpentligvis så kommer vi jo ikke inn i en ny pandemi, men vi kan jo ikke utelukke heller dette, og det kan ikke bli lettere å gi restriksjoner på reise som gjør at for eksempel innenlandske leiemarked er viktig å sjekke på forhånd da.
Og så er det jo selvfølgelig også dette med skatteavgifter. Dette er jo egentlig en egen podcast, Andreas, ikke sant? Å belyse de forskjellige avgiftssystemene og skattene. Men
Det er klart at hvis du, og det gjelder uansett hva du vurderer, kan få hjelp av en kompetent notar, så det heter i enkelte land, eller advokat, og ikke minst kanskje som har en forbindelse til Norge. Det finnes jo egne
norsk-spansk eller norsk-fransk selskapet som bistår folk som skal kjøpe noe i disse landene. Det kan være nyttig å gjøre bruk av den kompetansen rett og slett. Så er jo da også et spørsmål om for å huske også ikke minst skatteavgifter det kan være en del skatteavgifter som du ikke klarer å
som er mye høyere i disse landene enn det er i Norge. Så dokumentavgiften har han kanskje når han skal kjøpe noe der, men i tillegg så har han i enkelte regioner ganske høy eiendomsskatte og kommunalavgifte. Så det må du passe på og sjekke ut ved hjelp av kanskje en megler i det området. Og som sagt, det finnes en god del norsk-spanske meglerfirma for eksempel.
Og så må du jo til slutt ikke minst vurdere om du skal låne i lokalvaluta, eller om du skal låne på for eksempel eksisterende bolig. De har jo en mulighet til å øke lånet på sin bolig når de har bare ned i 43% belåning på den. Men det kan ofte være et godt råd å gi å låne i den lokale valutaen, rett og slett, fordi at da har du altså et objekt som går opp og ned i verdier.
avhengig av eurokursen og da kan også gjerne låne være i euro sånn at de to beveger seg likt og at du ikke plutselig kommer i en situasjon at du både mister verdien som følger av at euron går feil vei for alt det norske krona men at du samtidig også har lån i norske krona sånn at du blir du får ikke noe hjelp av den kursen der man drar
og sjekk om din bank tilbrer dette, for det er ikke alle som gjør det, men større banker, spesielt sånn som DNB for eksempel, de er ganske kompetente på akkurat dette området, så hvis du er kunde der, så er jeg nok så sikker på at du blir
godt i vare tatt når det gjelder akkurat den problemstillingen. Men er du kunde i en liten lokalsparebank, så er jeg ikke sikker de har nok kompetanse på akkurat det, så sjekk det om du eventuelt skal flytte lånet til eller ha lånet i en større bank.
Takk skal du ha, Alger, og takk for spørsmålet fra deg, Inga. Hvis du som hører på denne podcasten har et spørsmål, send det til oss til tipset dinpengere.no eller en melding via Facebook eller Instagram. Der heter vi Dine Penger begge steder. Og meld deg for guds skyld inn i Facebook-gruppa vår som heter Pengeråte. Takk for at du hørte på.