Hei og velkommen til dagens lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Yngvild som har sendt inn et spørsmål, og hun skriver følgende. «Hei, da vi begynte å sette penger i aksjefond for noen år siden, valgte vi SPV-aksje.»
Nå, flere år etterpå, ser jeg at fondet gjentatte ganger får en trer i dine penger. Da ble jeg jo litt bekymret. Vi er i 40-årene begge to og har to ungdommer vi også sparer til i våre navn. Skal vi fortsette å spare i SPV-aksje eller flytte pengene fra SPV-aksje til et indexfond? Jeg har litt penger i et KLP-indeksfond, men disse satte jeg nettopp inn og de har ikke gitt avkastning enda.
Fordi jeg fortsatt er ganske grønn. Hvordan flytter vi penger fra en plattform til en annen? Hilsen, Ingvild.
Kanskje du skal begynne, Halge, med å avsløre hva som ligger bak SPV-navnet? Ja, det er Sparbank Invest, et av deres egne aksjefond. SPV-aksje, altså SPV står for Sparbank Invest. De har gjort det som noen banker gjør. Jeg tror blant annet S-banken også gjør det.
Du har muligheten til å kjøpe andre typer aksjefond gjennom Sparbank Invest, men så lager de også et fond, eller aksjefond, som er såkalt fond i fond. Det vil si at i stedet for at du velger de aksjefondene som...
vil gjøre det beste til hvert tid, så er det da banken som gjør det. Eller rettere sagt, det er danske kapital som forvalter dette fondet. Så det er de som gjør den utvekkelsen. Det er ikke noen av de som
Som sitter inne i hovedkvarteret ved Lille Lungersvann i Bergen, som gjør det, men de har oppstått at det er det danske kapital som i hvert fall var vel underbruket av Danske Bank. Ok, så det de gjør da, disse forvalterne, det er at de ser på, ok, akkurat nå...
Som mest truer på Norden, så velger vi et aktivt Norden-fond, og så setter vi Nord-penger kanskje i en europeisk indeksfond, og så setter vi Nord-penger kanskje i et rentefond på USA, og så videre. Så de bytter om på disse fondene. Det er forholdsvis bredt såkalt mandat, som gjør at de ønsker å, ved hjelp av sine smarte hodet, å velge de beste bransjene, de beste fondene i de bransjene til enhver tid.
Har de lykkes? Nei, det har de ikke. De har ikke gjort det særlig godt, rett og slett. Og til alt øvemål, og da går jo rødlyset på for min del ofte, når jeg ser at de skal ha 2% forvaltningsgabir i året, ifølge i hvert fall denne nettsiden til Sparbarverket selv.
Det er mye. Husk at det finnes gode indexfond som velger eller har en tiendedel i årlig forvaltningshonorar. Da skal de jammen levere, det gjør de ikke. Og til alt øver mål så velger de også tegningshonorar. Altså når du skal kjøpe deg inn i dette fondet så må du betale noe. Det er også ganske sjeldent. I hvert fall i norske aksjefond eller fond som tilbyr seg norske forvalter eller handelsplattformer. Litt mer vanlig i enkelte
Også er det ikke du den landskapertøren min. De får treer i dine penger, de får treer i Morningstar. Dette er et fond som har levert helt gjennomsnittlig. Det er ikke slik at de har gjort det bedre, på tross av at vi altså sitter her og pønsker og lurer på hvilke fond de skal trekke ut og trekke inn til enhver tid. Og det er fem års historikk jeg ser på da, så det er ikke bare fordi at de har gjort det dårlig eventuelt i markedet de siste halvårene.
Og vi har snakket mye om dette, altså forskjellet mellom aktiv og indexfond. Dette er på en viss grad hybrid i den forstanden at dette er et kallet gjerne aktiv fond, som likevel bruker noe indexforvaltning i sin fondsmiks. Men jeg ser på det...
I hovedsak likevel som et aktivt fond. Og ikke minst, de betaler seg jo betalt som et aktivt fond. Ja, det var dette jeg skulle si. 2% for et indeksfond. Jeg kan jo lese hva vi skriver om Terningkast 3. Har fondet Terningkast 3, så selv fondet, dersom du finner fond med terning 5 eller 6 i samme region eller bransje,
eller du vil bytte region eller bransje. Ja, fordi det er klart at de siste fem årene så gjør de jo i snitt avkastning vesentlig dårligere, både enn de globale, globale indexfonder, men også hvis du sammenligner for eksempel med et nordisk indexfond. Så de har ikke truffet helt godt på den der taktiske og strategiske allokeringen som de gjør. Kan være de får det til, men de har ikke gjort det. Så jeg synes jo at du skal rett og slett bare si at gjort er gjort, spist er spist.
Hastal, jeg visste at SPV-aksje nå er det KOLP-indeksfond for eksempel som gjelder, for de har jo 46 og de har en lav forvaltningskostnad.
Det er ikke noe problem, og du trenger ikke nødvendigvis bytte handelsplattform. Du kan kanskje fortsatt spare hos Sparbank Invest, men ved å ha dette i en aksjesparkonto, så kan du bytte fra deres SPV-aksje til et annet billigere fond. Jeg er ikke helt sikker på om Sparbank Invest tilbyr i sin aksjesparkonto for eksempel fond fra KLP eller la oss si DNB Global Index som et annet godt.
globalt og lavpris av inntektsfond. Men sjekk deg ut. Jeg vet jo at Sparbrann og Vest har jo hatt en forholdsvis høy, eller prøvde seg litt med en høy, plattformavgift. Den har de justert ned. Så du må jo også se på det, rett og slett. Hva er plattformavgiften som de krever? Og se litt opp mot hva andre operatører sier.
krever for eksempel noen etter S-banken, DNB eller hvis du skal ha primært KLP kan du
spare direkte hos KLP også. Så prøv det og sjekk hva eventuelt Sparbank Vest selv har i såkalt plattformen. Det er ikke vanskelig å flytte de fondene, men det du eventuelt må gjøre da sannsynligvis hvis du skal spare i et KLP fond hos KLP, er at du nok er nødt til å selge dette SPV-aksjene og så flytte selve
pengene over til KLP. Så da du må rett og slett utløse skatt og alt sammen? Ja, det er ulempen med dette, men jeg tror likevel hvis det er langsiktig sparing, så bør du bare bite i det syre skatteeppelet, ta den kvinnsbeskattningen nå, og så før pengene til en billig apparatør.
Takk skal du ha, Geir, og takk for spørsmålet, Ingvild. Hvis du som hører på podcasten har et spørsmål, send det til oss til tips at dinepenger.no eller en melding via Facebook eller Instagram hvor vi heter Dine Penger begge stedene, og meld deg nå for guttskyld inn i Facebook-gruppa vår som heter Pengerådet. Takk for at du hørte på. På dinepenger.no får du de beste rådene. I våre nettmøter kan du stille de spørsmålene som du lurer på om din private økonomi.