Hei kjære lytter, før vi starter dagens episode så vil jeg gjerne benytte anledningen til å takke ukens sponsor som gjør det mulig for meg å drive denne podcasten. For de som har lyttet til podcasten en stund har kanskje fått med seg at jeg elsker bøker. Jeg har en bok med meg hvor enn jeg går, og har også lydbøker som jeg har lyttet til når jeg er ute på tur eller sitter i bilen på vei til innspilling. Og her kommer Nextory inn. Nextory er en utrolig god strømmetjeneste for nettopp bøker.
Ved å melde meg inn har jeg fått tilgang til hundre tusenvis av lydbøker og e-bøker, og jeg elsker at det er så lett tilgjengelig. Historien bak Nextory gjør det også lett for meg å anbefale akkurat de, fordi grunnleggere av Shady og Ninos har som mål å gjøre bøker tilgjengelige for alle.
De vokste opp i Syria, der de så hvordan diktaturen begrenset tilgangen til bøker, så da de flyttet til Sverige gjorde de det til sin livsoppgave å sørge for at bøker ble tilgjengelig for alle. Og den livsoppgaven støtte jeg fullt ut. Akkurat nå lytter jeg til boka «Morgon og kveld» av Jon Fosse, og det er en bok jeg lenge har fått anbefalt av min gode venn Kasper, og som jeg er glad for å endelig være i gang med.
En annen bok jeg varmt vil anbefale nå i ferie, er boken Alkemisten av Paulo Coelho. Det er en av de få bøkene som jeg kan lese om og om igjen, da den gir meg en ny mening hver eneste gang jeg leser den. Så den anbefales varmt. Og et annet godt tips, nå når sommeren er i gang, er å skru på en lydbok i bilen. Jeg vet ikke om det, men bilturene med guttene går veldig mye fort der, hvis vi har på en lydbok.
Inne på Nextory er det huvudvis med barnebøker tilgjengelig, alltid fra Harry Potter til min yngste søns yndlingsserie Dinosaur-gjengen.
Så hvis du ønsker å prøve ut Nextory, så får du nå seks uker helt gratis ved å trykke deg på linken i episodeinfo, eller gå inn på nextory.no skråstrekk live. Det skrives n-e-x-t-o-r-y dot n-o skråstrekk live for å melde deg inn. Meld deg inn i løpet av de neste ukene vil du få 45 dager gratis litt. God litt!
Hjertelig velkommen til podkasten Leger om livet. Jeg heter Anette, jeg jobber som lege og har laget denne podkasten slik at du kan få den informasjonen du trenger for å leve et friskt og godt liv. I dag er siste episode før det nye året.
Da tenkte jeg å ha en litt annerledes episode. I dag er jeg så heldig å ha med meg doktor Basim Zahid, som har vært gjest tidligere.
Han skal spørre meg i dag om søvn. Som mange av dere vet fra før, hvis dere har hørt på tidligere episoder, så er jo søvn en av de områdene jeg blir mest engasjert når jeg får snakke om det, og det er et tema jeg har fordypet meg godt i. Så han spør gode spørsmål, og jeg prøver å svare så godt jeg kan. Og jeg håper at du sitter igjen med mye god informasjon om søvn,
hvordan søvn fungerer og hva du kan gjøre for å få den beste søvna du kan få. For det handler jo ikke bare om kvantitet, det handler jo om kvalitet. Det er vel så viktig, om ikke viktigere. Så det går vi også inn på i dag.
Du kan veldig mye om søvn, stemmer ikke det? Jo, jeg kan mye om søvn. Jeg er særlig interessert i det. Jeg jobber på sykehus, og der har vi tidlige morgenmøter, slik at jeg må våkne klokken seks hver morgen.
for å være på jobb i tide. Og jeg legger meg sånn kanskje 11,5-12 tider og sovner rundt 12-tiden, slik at jeg får i snitt 6 timer med søvn per natt. Hva tenker du om det?
Jeg tenker at du er jo på snitt, dessverre. Fordi det har vist seg at to tredjedeler av alle oss i industrialiserte land får underanbefalt søvnmengde hver dag i ukedagene. Så dessverre er du blant de,
Og jeg tenker jo at det er et bra ståsted å forbedre seg på. Ok, men hva er anbefalt? La oss ta det med en gang. Hvor mye bør jeg sove? Du bør sjø mellom syv og ni timer hver natt. Mellom syv og ni? Altså ni kan jeg bare glemme? Ja, og for noen er det syv, og for noen er det ni. Men innenfor den bolken der, så har det vist seg at
nesten alle trenger så mye søvn. Og det er mange som tenker, ja, men da er jeg sikkert den lille promillen der som ikke trenger så mye søvn. Det tenker jeg. Men sjansen for at du er en av de er like, eller faktisk mindre sannsynlighet for at du er en av de enn at du vinner i lotto. Å nei. Ja, så liten sjanse er det. Såpass liten sjanse, ja. Ja. Ok, så jeg bør sove mer, men jeg tenker at
Hvis du sier 8, som er et snitt, så hvis jeg skal våkne 6, så betyr det at jeg må ha sovnet klokken 10? Nei, hvis du trenger 7 timer til å si at du er en av de, så må du ha sovnet klokka 11. Og da burde du...
Da har jeg fortsatt masse å gjøre på kvelden. Jeg vet det. Og før jeg satte meg inn i hvor viktig søvn er, så var jeg alt for lite. For man har jo så mange prosjekter på gang. Da vil jeg gjerne høre, hvorfor er det så viktig? Hvis jeg skal offre alt det jeg driver med på kveldene, alt det spennende Vasin driver med på kveldene, så må jo søvn være veldig viktig. Hvorfor er det så viktig at jeg får meg tilstekkelig søvn?
Det er jo egentlig helt ulogisk at vi trenger så mye søvn. Det er jo en tredjedel av dagen. Og fra et evolutionsmessig standpunkt, jeg liker jo å se alt fra evolusjon, så hadde man jo, hvis søvn ikke var viktig for oss, så hadde vi klart å funne en måte å hekke oss bort fra søvnene. Fordi at når du ikke søv, så kan du ikke sanke mat, eller jakte mat. Du kan ikke sosialisere deg, du kan ikke reprodusere deg, du kan ikke beskytte avkommene dine.
Og du er jo veldig sårbar for rovdyr. Så hvis søvn ikke var viktig, så hadde vi ikke gjort dette, som er den dype hviletilstanden vi er i åtte timer hver dag. Men så har det vist seg at det er umulig å hekke seg bort fra det, for vi trenger den søvna. Så lite søvn er nesten farligere enn å være nærmere rovdyr, utsett ifra ebriksjonen. Ja, veldig godt poeng!
Faktisk, tenk det. For at når du søv, vi kan jo ta det hva søvn egentlig er, og søvn er jo en sånn kompleks...
Det er en kompleks fysiologisk prosess da, hvor utrolig mye spennende skjer. For mange tenker på søn bare som en dyp viltilstand, der du bare ligger som en zombi i åtte timer, men det er jo faktisk ikke sånn det er. Det skjer mye, blant annet så senker jo kroppstemperaturen, pulsen, metabolismen, altså stoffskiftet senker seg, musklene dine blir avslappet, du lukker øynene, men...
Men hjernen din, den jobber på høy kir i noen perioder av søvnen din. Den kan faktisk være 30% mer aktiv i delen av søvnen din enn når du er våken. Er det når jeg drømmer for eksempel? Ja, når du drømmer. For det er remsøvner som vi kan gå inn på. Og den er jo kjempeviktig for at du skal prosessere alt som skjer i løpet av dagen. Jeg har noen spørsmål til deg. Vi kommer til det her. Rem og ikke-rem, eller non-rem. Det har jeg lyst til å vite litt om. Ja, men...
Hva er det som bestemmer søvnsyklusen? Man har to faktorer som bestemmer søvn.
Den første er 24 timers klokka våres, altså circadian rhythm, den sirkadiske rytmen din. Og den er på 24 timer, og den bestemmer alt fra når det er best for akkurat deg å søvne, for det er jo litt forskjellig fra menneske til menneske, når det er best for deg å være aktiv og gjøre komplekse
kognitive virksomheter. Den bestemmer hormonutskillelse, urinproduksjon. Den bestemmer veldig mye av det som foregår i kroppen din. Er det rimelig å anta at mange av de tingene som du nevner nå, at det er en fordel for meg å gjøre det under dagslys? At når det er lyst ute, så skal jeg gjøre en del ting utenfor
som krever at jeg kan se og orientere meg og den type ting. Natt og dag, har det noen påvirkninger? Er det noen som bestemmer? Lyset påvirket oss i stor grad. Men så viste det seg at vi har A- og B-mennesker. Vi trenger kanskje ikke gå inn på det akkurat nå. Jo, la oss gjøre det. Hva er et A-menneske? Ja.
Et A-menneske er La oss se på det fra et evolutionsmessig standpunkt igjen For det er kjempespennende Det er flere teorier til hvorfor man er A- og B-mennesker A-mennesker er de som legger seg tidlig og står opp tidlig B-mennesker er de som legger seg senere og står opp senere Og så har man en tredje gruppe som er midt i mellom der Ok
Fra et evolusjonsmessig standpunkt så er, tror man, det er en teori om at det er noen andre taller, gener som er i det, men den teorien er like veldig godt, som resonerer godt hos meg, er det at før i tiden så var vi jo veldig sårbare når vi sov. Så en gruppe, passabåle, la oss si passabåle,
på kvelden, og de la seg sent. Det er B-mennesker. Og en gruppe, de sto opp kjempetidlig 4-5, og passet bålet derifra. Så da var det mye mindre risiko for å bli tatt av rådyr. Da ble de redusert til bare 4 timer hver natt. Og det er derfor vi har utviklet oss sånn. Så for noen mennesker, så jeg vet ikke, hva kategoriserer du deg som? Det har jeg tenkt på, fordi jeg liker jo ikke å legge meg tidlig.
Fordi jeg synes det er så mye spennende å gjøre. Men på en annen side så har jeg jo merket på meg selv at jeg er faktisk mye mer kreativ og har mye mer energi på morgenen. Husker da jeg skrev, hver gang jeg skrev et bøker, så har jeg skrevet best tidlig på morgenen. Så jeg klarer ikke å gjøre veldig komplekse ting sent på køkkenet. Så jeg er vel kanskje egentlig et avmenneske. Altså jeg tror jeg fungerer bedre i morgentimene.
Men så er det dette her da, at det er TV og det er andre ting, og det er internett som bare holder meg våken på kveldene. Ja, og det er jo det som har forandret oss når vi legger oss. Så for mange er det akkurat sånn at de vet ikke helt om de A- eller B-mennesker. Fordi vi har så mye faktorer som spiller inn som kan forstyrre søvnhormonene våre og de syklusene, så man ikke føler seg trøtt, selv om faktisk hjernen din er helt utslitt.
Ok, men la oss gå tilbake til syklusene da. Ja, så har man visset den ene faktoren som er døgnrytmen din, og den andre faktoren er søvntrykket. Søvntrykket? Ja, og søvntrykket er at fra du våkner om morgenen, så produserer du til enhver tid adenosin, som hoper seg opp i hjernen din.
Og etter 12-16 timer så når adenosin en topp. Da er det veldig mye adenosin som har samlet seg i hjernen din. Og de går på noen reseptorer i hjernen, noen deler av hjernen din, som forteller at nå er du trøtt. Så i 24-timers klokka så har du sømtrykket ditt. Men...
Sånn som vi lever nå, så er det jo mange faktorer som spiller inn på disse to faktorene her igjen. Og blant annet, du nevnte internett, skjerm, dette blå leddlyset, det er egentlig
Det blå lyset kommer fra sola på morgenen. Men ettersom sola går ned, så blir det mer gult og rødt i dette lyset. Og det forteller hjernen din at du skal søvne. Men hvis du ser på blått leddlys, eller har leddlys i taket på flombelysningen hele dagen, så får du aldri fortalt hjernen din at nå er det begynt å bli kveld. Så hjernen begynner ikke å reprogrammere seg og forberede seg til søvn. Og en annen ting er jo koffein.
For koffein, dette er så spennende, jeg elsker å snakke om koffein. Fordi at kaffe er den nest mest handlet varen i verden etter olja. Det kjenner jeg godt. Ja, vi er jo alle avhengig av den, eller veldig mange av oss. Men det koffein gjør, det går på de samme reseptene og de samme delene av jern som kaffe.
Adenosin, det vi prater om søvntrykket, så den tar på en måte skuppet til siden av adenosin og tar plassen til adenosin. Så adenosineffekten blir mindre? Ja, så du får ikke fortalt hjernen din at nå er du trøtt. For der er jo kaffe, koffeinen som setter seg på disse reseptorene. Og kanskje det er en kombinasjon av de to tingene som gjør at du faktisk ikke er trøtt på kvelden.
Jeg drikker jo ikke kaffe på kvelden. Jeg snakket med deg for en del måneder siden, men allerede før det så skjønte jeg at å drikke brus eller kaffe veldig sent på kvelden, det er dumt. Ja.
Men jeg er jo sliten på kvelden. Og så kroppen min, jeg tror de signalene mine fungerer, fordi nå er det halv elvetiden, så føler jeg meg jo sliten når jeg begynner å bli søvnig. Men jeg velger å ikke lytte til signalene, fordi jeg har lyst til å gjøre andre ting. Ja, ja.
Det var interessant, så døgnrytmen og adenosin altså, og koffein i tillegg. Men jeg må si en ting til det om koffein, ikke sant? For mange sier, ja, men jeg drikker ikke kaffe på kvelden, men kaffe har jo en halveringstid på fem-seks timer. Det vil si at hvis du drikker kaffe klokka fire, eller vi kan si klokka to da, klokka to, så har du halvpart
av kaffen igjen klokka åtte på kvelden, men du har en kvart igjen klokka ti-elve på kvelden, som sirkulerer rundt i blodet ditt og setter seg på disse reseptorene. Men er alle like sensitive for koffein? Jeg har hørt om folk som sier at de kan drikke en kaffe klokka ni på kvelden og gå og legge seg likevel. Det er litt forskjell. Man har et enzym i leverans i som heter sitokrom P450, og det enzymet er litt mer aktivt hos noen.
Så jeg har for eksempel en god venn av meg, han er Magnus, som er hans silegge. Han har sluttet en ny drammel, men han var hans silegge her. Og han brukte å legge seg klokka 12 hvis han var oppe på nattebakt her og fikk søv litt, men han kunne gjerne drikke kaffe halv 12 og fikk søv veldig godt. Så det er noen som har litt mer av dette, eller litt mer aktivt en syn, men...
Det er sånn at uansett hvor aktivt det er enzymet er, så klarer ikke det å bryte ned på en halvtime. Så du får ikke den dype søvna uansett hvis du drikker kaffe så sent. Så det har jeg sagt mange ganger til mine gode venner. Ikke kaffe for sent på kvelden. Nei, og jeg bruker å si til de som sliter med søvna, kutte kaffe etter klokka tolv.
Kronotype, hvis jeg sier det. Ja. Hva er det for noe? Kronotype er A-B-M-S-K. Åja, det var det vi snakket om, ja. Ja, ja. Ok, så det er et fagord for A-B-M-S-K. Det er hvilken kronotype du er. Ja. Akkurat, ok. Så vi har funnet ut at du sannsynligvis er A-Kronotype. Hva er du da? Nei.
Jeg tror jeg er den midt i mellom. For 40% av oss er A-mennesker, 30% er de midt i mellom, og 30% er B-mennesker. Så jeg tror jeg er den midt i mellom som kan legge seg sånn halv-elve. Det er veldig synd for B-mennesker da, at hele samfunnet er jo bygget opp rundt A-mennesketypen. Jobben starter klokken åtte på morgenen, skolen starter klokken åtte på morgenen, og
Og mange av de som er B-mennesker, når de kommer på jobben så tidlig, eller på skolen, så yter ikke de sitt beste. Og det er ikke fordi de er late. De er bare programmert sånn. Det er synd for dem da. Men de får ikke tatt ut potensialet sitt på den måten. De er jo sikkert mye flinkere 5-6 tiden på ettermiddagen. Jeg synes også det er kjempesynd, for det er dem med genetiske skjebner, og de har høyere risiko for demens, kreft, all...
skal vi si, demenskreft, hjertekarsykdom, depresjon, angst, det er mye der. Så for de som er B-mennesker, så bør de faktisk prøve å få seg jobber som ikke innebærer at de må stå klokka seks. Ja.
Nå er det kanskje mer mulighet for deg å sette under pandemien med hjemmekontor og tilpassning og så fleksitid og sånn, så det kan jo være noe for det. Da kommer vi på dette her med REM, som står for Rapid Eye Movement, og non-REM, og det er jo da to typer søvn. Hva er egentlig de to? REM, når jeg tenker på REM, så tenker jeg Ari, det der musikkbandet fra 90-tallet, som vi hørte mye på. Men hva er egentlig REM for noe?
La oss si du, Asim, søv fra 10 til 6. Det gjør jeg ikke, men la oss si det. Vi håper at du gjør det etter hvert. Nå skal jeg hjelpe deg med det. Men i starten av søvnbolken din, hvis vi deler opp i to bolker, den første bolken, har vi mest av noen remsøvner. Og det er den eneste.
dype søvner våre. Og så har vi mest av remsøvn den siste bolken.
Men vi har begge deler som krysser litt. Men det er litt grått forklart. Og non-REM-søvner er den dype søvner. Her er det mye interessant som foregår. Du sier at hvis jeg for eksempel sover i åtte timer, så vil de første par timene være REM. Non-REM. Og de siste vil være non-REM. Og de siste vil være REM.
Som er drømmesøvner. Ok, så hvis vi deler natten i to, så er første halvdel omtrent, eller er det ikke så lenge at nonrem har... Første halvdel er det mest nonrem, men det er også remsøvner. Men det dominerende er nonrem i første halvdel, og rem dominerer i siste halvdel av natten. Og det forskjell på nonrem og remsøvn er at nonremsøvner... Det er mange forskjeller, men vi har ikke tid til å gå inn på det, men...
Det som skjer i nonremsøvnene er at du styrker nerveforbindelsene dine, du styrker jo kommelsen din. Og så skjer det en veldig spennende fysiologisk prosess her, som vi så vidt har kommet inn på nå, men man ser at der skjer en utvasking av avfallstoffene i de dypeste stadiene av nonremsøvnene. For du har fire stadier, nummer tre og fire er de dypeste. Avfallstoffene fra hvor?
Fra hjernen din. Fra hjernen, ok. For at hjernen din produserer jo avfallsstoffer sånn som alle andre organer i kroppen din, og der skilles det ut, så du vasker hjernen i løpet av natta. Ok.
Ikke det. Ok, så det er i non-REM-fasen? Ja, det er i non-REM-fasen. Ok, bare for å ta det en gang. REM står for Rapid Eye Movement. Da beveger øynene sine seg veldig, og når du ikke har det, så beveger ikke øynene seg på en rask måte. Da tenker jeg at det er veldig dypt sedert her, som ikke engang øynene beveger på seg. Men da skjer det en slags...
rehabilitering av hjernen, den nattlige rekonvalisensen av hjernen, at den kommer ikke. Ja. Spennende. Og det som er litt artig er at vi har noen sykluser som er rundt 90%
Ok. Gjennomsnittlig. Så mange blir jo ganske stresset for at jeg våkner nå midt på natta klokka halv to og hvorfor skal jeg våkne? Ja, det skal du ikke stresse over. Fordi at da har du sovet i 90 minutter og så har vi veldig ofte en liten oppvåkning men de fleste husker ikke det.
Da vrir vi oss litt i senga og skifter stilling, for vi har jo logget som en zombie i senga, ikke sant? Og så går du til neste 90-minutters syklus. Men er disse syklusene, er det liksom rem-nonrem, eller er det innenfor rem-en at det er... Ja, nei, i hver syklus så er det sånn serka da. Ja, det er både nonrem og rem. Ok, så en syklus på 90 minutter inneholder begge? Ja. Ok, greit. Så...
Så det er i hvert fall viktig at noen remsøvn din er av god kvalitet, er det du sier? Fordi det skjer så veldig mye viktig på hjernen. Men betyr det at remsøvn ikke er like viktig? Ja, de har jo gjort studier på dette, og det har vist seg at
Begge er veldig viktige, men hvis jeg gjør et eksperiment på deg, Vasim, og gjør sånn at du ikke får søv i 24 timer, og venter helt til neste gang du skal søv på kvelden, så har man faktisk sett at, ja, man prøver å ta igjen søv, men man klarer ikke å ta igjen mer enn, ja, det var ikke mange timer man klarer å ta igjen fra forrige natt. Så du har tapt veldig mye der, men
Du tar igjen mer remsøvn enn noen remsøvn. Og det hadde jeg ikke trodd, fordi den dype søvnen med utskillelse avfølgstoff, man tenker at det er så viktig, men remsøvnen din, den er også kjempeviktig. Her drømmer du, blant annet, og her skjer det ...
mange prosesser som blant annet at du får nye hjernesynapser, altså nerveforbindelser. Så det her kreativiteten din kommer inn, du
tenkning og prosessering av det som skjedde, og jeg pleier å si at remsøvner er din egen indre psykolog. Akkurat. Fordi at her skjer det masse bra med tanke på å kunne prosessere alt fra banale hendelser med at du krangler med samboeren din, til trauma da.
Så her prosesserer du det. Så remsøvnene er kjempeviktige for den delen. Så hvis du har en kreativ kjel, så er det viktig å ha god remsøvn. Da blir du mer kreativ neste gang, kanskje? Jeg har merket i hvert fall at drømmer er hovedsakelig under remsøvn.
Drømmene er i remsøvn. Drømmene er i remsøvn, ja. Er det noe forskjell på... Jeg har veldig realistiske drømmer. Det vil si det skjer ting som ikke er sannsynlige, men de er fra den virkelige verdenen.
Gjerne for eksempel hvis jeg har hatt en eller annen bekymring. Ja, hvis jeg for eksempel har kranglet med noen på dagtid, eller har en eller annen konflikt gående, så er det ofte det jeg drømmer om. Mens andre har veldig fantasifulle drømmer, at de er kanskje på et romskip, eller så har jeg hørt det også, at de... Er det noen forskjell? Eller har det bare med hva slags...
hva man tenker på i løpet av dagen å gjøre. Ja, de har jo studert dette, men de har ikke klart å finne ut om drømmen din betyr noe. Men jeg tenker jo at drømmene dine har jo absolutt mye å si for å prosessere ting, men hvorfor du drømmer så vanvittige drømmer? Sånn som i natt, vet du hva jeg drømte i natt? Nei.
Jeg drømte at jeg var på et danseshow og jeg er kjempedårlig til å danse. Og skulle vise meg frem uten å ha øvd. Og det er jo sannsynligvis fordi jeg er ikke vant til å bli filmet. Jeg er jo ikke så glad i oppmerksomhet. Og så visste jeg at jeg skulle på YouTube-kanalen din i dag. Så det er sikkert en eller annen prosess der som skulle forberede meg til dette. Jeg tror det. Det er ting man må ha tenkt på i løpet av dagen så kommer det igjen litt frem
i drømmer også. Ja, det gjør jo det. Jeg synes det med drømmer er så fascinerende, fordi det er jo litt som at det er en film. Noen ganger husker jeg jo hele handlingen i drømmen, i hvert fall så mener jeg at jeg husker det, det er ikke sikkert jeg gjør det egentlig, man kanskje bare forestiller seg hva som skjer, men jeg føler jo at når jeg våkner, så
Så husker jeg på den lang handlingen. Og andre ganger så er det bare noen glimt, noen øyeblikk fra drømmen, noen høydepunkter eller noe sånt. Jeg synes det med drømmer er kjempefasinerende. Ja, jeg synes det er så spennende. Det burde vært mulig å filmatisere, altså at du koblet til noen elektroder på hjernen, slik at de drømmer dine kan på en måte vises på en kjerm da. Tenk deg hvor fantastisk det hadde vært. Det er kjempe... Det er så fascinerende. Og at når du plutselig drømmer om noen du ikke har tenkt på før,
på åtte år, plutselig kommer opp i drømmen. Men da har du sannsynligvis opplevd noe av den dagen som kan kobles til det. For hjernen vil jo bolke ting sammen hele tiden. Å plassere det et sted i hjernen, det er kjempeartig. Jeg har jo pasienter som drikker alkohol, eller drikker på mer enn de trenger. Og så er det noen som sier at
Nei, jeg drikker ikke så mye, men jeg må ha et alkohol på kvelden for å sove. Og på en side så virker det jo litt logisk, kanskje fordi alkoholen har en eller annen bedøvende effekt ved at du blir roligere, men jeg har også lest at du sover faktisk dårligere hvis du drikker alkohol.
Enten for mye eller drikke det før du skal legge det. Stemmer det? Ja, det stemmer. Og det er veldig mange som sier det. At de må drikke et glass vin eller to før å få sovne. Og det høres jo logisk ut. Du blir litt sånn trøtt og bedøvd. Men...
Alkohol er den sterkeste suppressoren, altså inhibitoren av remsøn som vi vet eksisterer. Akkurat. Det er så ødeleggende for søvnet vårt. Og det som også skjer når du drikker alkohol, til og med bare en til to glass rett før du legger deg, er at du får masse flere oppvåkninger i løpet av natta, men du husker det ikke. De fleste husker ikke disse oppvåkningene, men du tenker at du har sovet godt.
Men du har ikke det. For det er bare siderhjernen. Det gjør ikke at hjernen kommer inn i søvnsyklusen sin. Så hvis jeg skulle hatt en sånn regel, du sa det med kaffe, helst ikke etter klokken to på dagen da. Som en grei regel. Alkohol da? Vet du hva? Jo mer jeg har lært meg om søvn, jo vanskeligere synes jeg ombefaler noen grenser for alkohol. Fordi at
La oss si for eksempel en studie som de gjorde på noen studenter i USA, der de ga de, alle skulle lese den eksamen de skulle ha om syv dager. Og så delte de studentene inn i tre grupper. Der første gruppa,
Alle leste opp dagen. Første gruppa fikk 2-3 shots med vodka. Bare 2-3, etter kroppsmasseindeksen. Den første gruppa fikk 2-3 shots første dagen. Den andre gruppa fikk 2-3 shots tredje dagen, altså tre dager etter de hadde lest. Og den tredje og siste gruppa fikk ingen shoter.
Og så skulle de da se hvor mye de husket til eksamen. Og de som ikke hadde fått nok alkohol den uka, de husket i gjennomsnitt nesten alt. Akkurat. Mens de som hadde fått alkohol den dagen de leste, pukket dette materialet, de husker bare 50%. Og det kan man tenke, ja, ok, 50% det er ikke så stort. Men den gruppa som hadde fått alkohol dag tre, husker bare 60%. Ja.
Så til og med, det er tre dager, to-tre dager siden, de har delt pukket det. Og de husker bare 60%. Så det har en innvirkning på søvnene og hukommelsen din, på mange vis som vi ikke klarer egentlig å skjønne enda.
Så jeg anbefaler jo absolutt å komme ut av denne vonde syklusen med å drikke et glass vin for å somne. For det hjelper ikke. Jeg er helt enig. Jeg ser egentlig ingen særlige fordeler med alkohol. Alkohol? Nei, ikke jeg heller. Bortsett fra at det er kulturelt og det er sikkert gøy, og så er det hyggelig med middag og i fest og sånne ting. Men jeg pleier å anbefale at det ikke er noen stor fordel ved det. Men hvis du har en sunn livsstil eller ikke, og spiser bra og trener og har de andre tingene i orden, så gjør det ikke noe om du tar litt vin i ny og ned, men...
Det er ikke noe man skal drikke for å få bedre helse, tenker jeg. Nei, det er veldig få sykdommer man har sett at et glass vin kan hjelpe, men de aller fleste har vist at det faktisk har en veldig dårlig effekt på helsevaret. Så jeg drikker munkholmen når jeg skal kose meg. Det er godt. Tiden flyr ifra oss, men til slutt har jeg lyst til å spørre deg en ting. Og det er...
Hva skal til for at vi skal få god søvn? Hva er de viktigste grepene, hva Sim kan gjøre for å få bedre søvn? For jeg føler at jeg trenger det altså. Ja, ok. Da har jeg...
Veldig lyst til å gi deg noen råd. Du har tre minutter. Ok, tre minutter. Det første er leddlys. Det er så ødeleggende for vår sjø. Så det at de to timene før du legger deg, dimmer du alt av lys i taket. På mobilen tar du på det røde lyset. Man kan endre den fargen så det blir den mørkere rød-gul tonen.
Og få ned alt av lyset så godt du kan de siste to timene. Og prøv å holde deg unna mobilen i hvert fall timen før du legger deg. Det er nummer én. Der kommer jeg til å slide det, men jeg skal prøve. Les bok, les bok! Herregud, det er så masse spennende bøker. Helt enig. Og så nummer to, kaffe. Unngå kaffe. Hvis man sliter med søvn, så burde man unngå det etter klokka tolv. Men i hvert fall ikke etter klokka tolv. Og det er også koffein i mørk sjokolade.
Brus. T og brus, husk det. Mhm.
Det tredje er vel, herre min det er så mange gode tips her, men for de som har mye tankespinn, så har du, ja du har det ja, da må du finne ut at flere studier har vist nå at hvis du skriver ned alle tankene dine to timer før du legger deg, ikke rett før, men noen timer før du legger deg, har en sånn kallet bekymringsbok eller tankespinnbok,
Skriv ned alt du kan, og skriv som du lar som ingen skal se det. Så vær helt ærlig. Vær helt ærlig, bare få ut alt. Så legger du den bort, og så sier du at nå skal ikke du tenke på det før neste dag. Det der, det tipset der har jeg sangsen for, fordi da føler jeg at da har du på en litt systematisk måte gått igjennom bekymringene, og fått dem litt ut av systemet. Og det har jeg merket meg, for jeg sliter veldig med at jeg er en sånn
Veldig følelsen person At jeg lar tankene mine gripe meg veldig mye Og jeg klarer på en måte ikke å Bryte ut av de tankene når de først begynner å Ri hjernen min Så det var et kjempegodt tidspunkt Ikke kaffe for sent Kaffe til lunsj Og så kaldt på soverommet Og mørkt på soverommet Og prøve å legge deg og stå opp til samme tid hver dag Det er verdens kjedeligste råd Men prøv det Men det gjør jeg jo, jeg står jo opp til samme tidspunkt På grunn av jobben
Men i hvert fall, ikke kaffe for sent på dagen, og få ned belysningen. Ikke mobilen. Jeg driver med mobilen hver kveld før jeg legger meg. Det er ikke bra. Å, det er en skikkelig fyrting. Jeg vet det. Siste timen i hvert fall. Det skal du klare. Og vi skal ha en ny episode der vi går inn på hvordan det går med søvnene dine. Vet du hva? Det skal vi. Jeg er helt overbevist om at søvn er kjempeviktig for helse. Og jeg vet det, men likevel så klarer jeg. Men nå skal jeg på en måte...
Kjæreste meg, og i verksettet av disse tiltakene her, så kommer du tilbake om noen måneder, så ser vi om jeg har blitt mye sunnere og friskere, Vasim, kanskje? Ja, da håper jeg du fikk noen gode poeng med deg, og at du synes episoden var nyttig. Og så ønsker jeg deg en kjempefin jul når den tid kommer, og jeg gleder meg til neste sesong over jul. Jeg har fått så mange spennende gjester, og jeg gleder meg til å dele disse episoderne med deg.
Så ha en fin jul, hvor enn du er i verden, og håper du får søv godt i natt.