9/13/2021

#34. Hva skal vi spise? Med ernæringsbiolog Marit Kolby.

Marit Kolby, ernæringsbiolog, gjester podcasten for å snakke om matens betydning for helse og velvære. Hun fremhever viktigheten av å spise mest mulig råvarer og ferskt tilberedte måltider, og forklarer hvordan cellestrukturer i mat kan påvirke tarmbakterier og fordøyelse. Hun gir praktiske råd om hvordan man kan spise mer råvarer i hverdagen, og diskuterer fordeler med langtidshevet brød, faste og middagsrester. Kolby understreker at det handler om å gjøre små endringer over tid, og ikke ha matskam.

Transkript

Nevnt i episoden

Nextory 

Nextory er en strømmetjeneste for lydbøker og e-bøker, og er podcastens sponsor.

Anshadi 

Anshadi er en av grunnleggerne av Nextory, og er opptatt av å gjøre bøker tilgjengelige for alle.

Ninos 

Ninos er en av grunnleggerne av Nextory, og er opptatt av å gjøre bøker tilgjengelige for alle.

Syria 

Anshadi og Ninos vokste opp i Syria, der de opplevde at diktaturet begrenset tilgangen til bøker.

Sverige 

Anshadi og Ninos flyttet til Sverige, der de gjorde det til sin livsoppgave å gjøre bøker tilgjengelig for alle.

Morgon og kveld 

En bok av Jon Fosse, som podcastverten lytter til.

Jon Fosse 

Forfatter av boken "Morgon og kveld", som podcastverten lytter til.

Kasper 

En venn av podcastverten som anbefalte boken "Morgon og kveld".

Alkemisten 

En bok av Paulo Coelho, som podcastverten anbefaler.

Paulo Coelho 

Forfatter av boken "Alkemisten", som podcastverten anbefaler.

Harry Potter 

En barnebøker-serie som er tilgjengelig på Nextory.

Dinosaur-gjengen 

En barnebøker-serie som er podcastvertens yngste sønn liker.

Leger om livet 

Podcasten hvor Marit Kolby er gjest.

Marit Kolby 

Ernæringsbiolog, høyskolelektor og forfatter som er gjest i podcasten.

Tore Sagen 

Podcastverten nevner at han snakket om mat med Tore Sagen i en annen podcast.

Eit feit liv 

En tv-serie som gikk på NRK i våres, hvor de snakket om cellestruktur i mat.

NRK 

En norsk tv-kanal som sendte tv-serien "Eit feit liv".

Helios 

Et merke som selger eplemos, som podcastverten anbefaler.

Cheerios 

En frokostblanding som podcastverten mener er av dårligere kvalitet enn havregryn.

Alina-mama 

Podcastverten nevner at hun var Alina-mama da hun måtte ta seg av to barn alene.

Henrik 

Podcastvertens samboer som lager et godt langtidshevet brød.

A Thorough Examination 

En podcastserie om ultraprosessert mat, som podcastverten anbefaler.

Chris Fantolikon 

En lege som laget en podcastserie om ultraprosessert mat, og gjennomførte et eksperiment på seg selv.

Legoland 

En fornøyelsespark hvor podcastverten og barna fikk en god barnemeny.

Instagram 

Et sosialt medium hvor Marit Kolby er å finne.

Facebook 

Et sosialt medium hvor podcastverten oppfordrer lytterne til å stille spørsmål.

Deltakere

Host

Programleder

Guest

Marit Kolby

Sponsorer

Nextory

Lignende

4/29/2024

Leger om livet

#150. Hva skjedde med maten? Og hva gjør det med oss? Med Susann Stave, master i samfunnsernæring.

Susann Stave har master i samfunnsernæring og er svært engasjert i hvordan maten påvirker oss og hvordan vi kan bli mer bevisst på aktørene som påvirker matvalgene vi tar. Hun har nå kommet ut med boken “Hva skjedde med maten?” en bok om matindustrien og hvordan maten vi spiser radikalt har endret seg de siste årene. I episoden snakker vi om ultraprosessert mat, matindustrien, matvalg, faktorer som påvirker oss og hvordan vi kan bli mer bevisst. For mer fra Susann Stave: https://www.instagram.com/susann.stave/Bok: https://www.friskforlag.no/produkt/hva-skjedde-med-maten/Ønsker deg en nydelig uke!AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

10/17/2023

Leger om livet

#124. Ernæringsbiolog Marit Kolby om kostholdspåstander, fett, råvarer og matglede!

I ukens episode har jeg ernæringsbiolog Marit Kolby som gjest! Vi snakker blant annet om de nye nordiske kostholdsrådene, om fett, om råvarer, ernæring, økologisk mat og matpåstander.For Marit Kolbys nye bok: https://www.friskforlag.no/produkt/kokeboka-hva-skal-vi-spise/?gad=1&gclid=CjwKCAjwvrOpBhBdEiwAR58-3Pzu-PqAWEvABXChWbIUvqH8jl-p8zZ3594OpGBzaq7Vs2SESoBnrxoCmKwQAvD_BwETakk til ukens sponsor som gjør det mulig for meg å drive podcast: https://nextory.no/livetØnsker deg en nydelig uke!AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/legeromlivetDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

9/7/2021

Leger om livet

#33. Livet, hortulanen og digg mat! Med Hanne-Lene Dahlgren.

I ukens episode er jeg så heldig å ha Hanne-Lene Dahlgren som gjest! Hanne-lene er også kjent som forfatteren bak bøkene “En skikkelig digg kokebok 1+2”, kvinnen bak profilen @hannelenesvegetar, programlederen på matkanalen og stemmen bak podcasten “En skikkelig digg fremtid”. Denne kvinnen har mange baller i lufta og har i tillegg satt seg et mål- redusere Norges kjøttkonsum med 30% innen 2025. Vi har alle forskjellige matpreferanser, men det er ingen tvil i at ved å velge mer grønt i hverdagen vil dette ha utallige helsefremmende effekter på oss! Og det som er så bra er at det også vil være bra for planeten vår! Vinn vinn!Så i dag gir vi råd til hvordan man enkelt kan få i seg mer grønt i hverdagen, middager som Hanne-Lene elsker, om dyrevelferd, om matskam, hortulanen, og ja- om livet. :)Link som nevnt i podcasten:Dyrevern.noDyrevennlig appHa en fin uke! Alt godt, Annette Om du ønsker å gi tilbakemelding på podcasten, dele tips eller bare si hei, skriv til meg påInstagram.com/dr.annettedragland eller facebook.com/legeromlivet. :)  Disclaimer: Innholdet i podcasten og på nettsiden er ikke ment å utgjøre eller erstatte profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

10/19/2021

Leger om livet

#39. Hvordan få bedre fordøyelse? Med ernæringsbiolog Marit Kolby.

I dag skal vi snakke om fordøyelsen! Og denne fantastiske merkelige tarmkanalen som strekker seg metervis og gjør så mye bra for oss, men også dessverre gir en del mennesker plager. Med meg til å snakke om dette er ingen ringere enn dyktige ernæringsbiolog Marit Kolby, og dagens episode vil presentere et lite univers av informasjon. Vi skal snakke om hvordan fordøyelsen vår fungerer fra start til slutt, hvordan tarmbakteriene spiller en viktig rolle og hva vi kan gjøre for at både fordøyelsen og tarmbakteriene våre har det bra!Dette vil vi gå inn på i dagens episode:Hva skjer når vi tygger maten?Hvorfor kan maten vi spiser ende i magesekken selv om vi står på hodet?Hvordan virker ultraprosessert mat på fordøyelsen?Hvorfor synes Marit at magesekken er et så kult organ?Hvorfor ødelegges ikke magesekken av denne saltsyren som magen produserer? Er det skadelig å få for mye bakterievekst i tynntarmen?Hvorfor er tynntarmen så utrolig lang?Hvorfor skiller tarmen ut antimikrobielle stoffer?Hvorfor er tykktarmen vår full av bakterier?Hvordan kan enkelte ørkenrotter spise giftig mat? Og hvordan er det koblet til tarmfloraen vår?Hvordan påvirker tarmflora helsen vår?Hvordan få en tarmflora som er mangfoldig og bra for oss?Hvorfor er det utdatert å se på depresjon og angst som bare en psykisk lidelse?Hvordan kan man øke bakteriemangfoldet i tarmen vår?Hva er Anna Karenina prinsippet?Hva gjør Marit for å redusere stresset i hverdagen? Hvordan kan vi få bedre fordøyelse?Dette og litt til går vi inn på i dagens episode!Ønsker deg en skikkelig fin uke!Alt godt,Annette Som nevnt i podcasten:Episoden om fasting er #25Episoden om ultraprosessert mat og tilsetningsstoffer er #28.Episode om søvn: #2 og #19Hvis du har noen spørsmål eller tilbakemeldinger skriv til meg på instagram.com/dr.annettedragland eller facebook.com/legeromlivet. Disclaimer: Innholdet i podcasten og på nettsiden er ikke ment å utgjøre eller erstatte profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

1/31/2022

Wolfgang Wee Uncut

Marit Kolby | Ernæring, Kosthold, Norsk Matkultur, Industrikylling, Kakefeiring, Rødt Kjøtt, Fett

Wolfgang Wee Uncut #223: Marit Kolby er matviter og ernæringsbiolog, og høyskolelektor ved Oslo Nye Høyskole. ⭐️ Støtt WWU! Om du er fan av Wolfgang Wee Uncut og har lyst å støtte...

Se mer

5/8/2022

Wolfgang Wee Uncut

Marit Kolby | Fasting Spesial | Forbrenning, Autofagi, Ketose, Frokost, Kaffe, Kreft, Blodsukkeret

Wolfgang Wee Uncut #260: Marit Kolby er matviter og ernæringsbiolog, og høyskolelektor ved Oslo Nye Høyskole, og aktuell med boken "Hva og når skal vi spise". Skaff deg boken "Hva og når...

Se mer

5/17/2022

Leger om livet

#68. Hva og når skal vi spise? Med ernæringsbiolog Marit Kolby.

I ukens episode snakker jeg med ernæringsbiolog Marit Kolby om HVA og NÅR vi skal spise! Om du er interessert i mat, fasting, mikrober, kroppens fantastiske samspill med maten og hvorfor Marit mener vi trenger en ny debatt om hvilke kostholdsråd som gis ved overvekt, så lytt til denne episoden! Om du har noen spørsmål eller tilbakemeldinger skriv gjerne til meg på instagram.com/dr.annettedragland eller facebook.com/legeromlivet.  Ha en kjempe fin uke! Alt godt,Annette Disclaimer: Innholdet i podcasten og på nettsiden er ikke ment å utgjøre eller erstatte profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

4/22/2024

Leger om livet

#149. Sprøytemidler, lytterspørsmål, barnemat, oljer og guilty pleasures. Med ernæringsbiolog Marit Kolby.

Ernæringsbiolog Marit Kolby tar oss igjennom mange lytterspørsmål i ukens episode! Hvorfor er matens kvalitet så viktig? Gjør sprøytemidler noe med maten? Hvilken barnemat er best? Hvordan vegetabilske oljer bør man spise og er det noen man bør holde seg unna? Og har Marit noen guilty pleasures? Det og mange andre spørsmål blir besvart i dagens episode som tidligere kun har vært tilgjengelig for abonnenter. God lytt!Ønsker deg en kjempefin uke!AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer