Hjertelig velkommen til podkasten Leger om livet. Mitt navn er Anette Dragland. Jeg jobber som lege og har laget denne podkasten for å gjøre nyttig og god kunnskap lett tilgjengelig for alle. I dag skal vi ha et veldig spennende tema med en veldig spennende kar. Han heter Anders Røyneberg. Han er spesialist i seksologisk rådgivning. Han er psykiatrisk sykepleier fra Oslo Mett.
Han har studert psykoterapi og kognitiv terapi gjennom Norsk Forening for Kognitiv Terapi. Han undervist jevnlig ved seksologiutdanningen på Universitetet i Agder. Og han har tidligere undervist helsesykepleiere og sykepleiestudenter ved Oslo Mett. Han har vært fastspaltist i Aftenposten, vært fagperson i NRK Junta-fil. Han er tittet ofte å se som fagperson i NRK-debatten. Og ikke minst så er han Anders plantfluencer.
Og det vil si at han deler daglig planteinspirasjon til over 100 000 mennesker på Instagram under atarticgardener. Og i tillegg til alt dette så er han også agronombonde og jobber deltid med planter. Hjertelig velkommen Anders. Takk for det.
Det var ganske mange ting på den meritlista. Ja, det beskriver nok meg også. Jeg har prøvd veldig mye ulike ting, og så har jeg finnet de tingene jeg liker best å jobbe med, og vært så heldig å kunne drive med det på fulltid. Kult. Hvordan kom du inn i dette med å være plantfluencer, og så begynne å spre planteklede på Instagram? Hvordan skjedde det?
Jeg vokste opp veldig grønne omgivelser på bondelandet i Østfold. Selv om jeg har litt rogerlandsdialekt, så er det jo der min familie kommer fra. Så flyttet jeg til Oslo. Elsker Oslo, elsker Storbylivet. Men så var det jo noe der som manglet litt. Og så var jeg i et samlivsbrudd i 30 år, og så bare merket jeg at jeg fylte leiligheten min med mer og mer grønne planter. Så...
Lagde dette ut på Instagram og fikk masse respons på det. Så det er tydeligvis veldig mange som har en interesse for planter og som liker å holde på med det. Og spesielt under pandemien så ble det veldig mye interesse for planter. På engelsk så kaller de nesting, at vi blir redbyggere når ting er vanskelig. Så mange fikk seg jo valp, begynte med surdeisbrød og veldig mange fikk planter. Ja.
Ja, og jeg merket det jo selv. Vi snakket jo så vidt om det før vi startet i dag, at jeg er jo blitt veldig glad i planter selv. Jeg går rundt og koser med de, som jeg sier. Jeg tar litt på de og gir de litt kjærlighet. Og jeg synes det gir meg så mye glede å se at plantene mine vokser og har det bra. Ja, det er jo masse forskning også som viser at det er bra for oss å omgiv oss med planterne.
Så før var det litt sånn alternativt å si, at det var litt sånn skrullete, hvis man holdt på med planter og mente at det var så bra for oss. Men nå er det masse forskning som viser at det har masse å si for god helse da. Tenk det. Hvordan ser huset ditt ut? Veldig grønt. Jeg hadde 300 planter før, men nå har jeg liksom redusert det. Det ble for mye vanning. Så nå er det vel sånn 150 da, så.
Så hørte jeg også til historien at jeg flyttet fra Grunnløka, Oslo, sammen med kjæresten min Erik, til Hadeland som er en times tid utenfor Oslo, til småbruk. Og det var mye for å pleie grønneinteressen, både med hage, småbruk, litt yrkning, men også masse inneplanter. Plantene vokste deg ut av lilligheten, du måtte ha noe større. Ja.
Men 150 planter, hvordan klarer du å holde styr på hvem du har vannet til? Det er noe, og hvis man har holdt på mye med planter, så kjenner man seg igjen i det. Du kan nesten gå inn i et rom og endse litt hva plantene trenger, eller hva de prøver å kommunisere. Så nå er det litt sånn at jeg kan se på en plante om den trenger vann eller ikke.
Og så bruker jeg også fingrene på jorda. Er det fuktig jord, eller er det en tørr? Og det forteller meg om det er på tide vann eller ikke.
Men hva vis forskninger? Jeg merker jo at jeg synes det er veldig behagelig å ha grønne planter i de fleste rom. Hva vis forskninger faktisk? Bare sånn eksempel på det da. Det er en av de yrkesgrupperne som lever lengst i Norge, er jo gartnere. Og det forteller meg at det er masse god helse i å holde på med planter, men også med jord. Altså i jord er det jo mye mikroorganismer som er veldig sunt for oss.
Så det er et godt eksempel på at det er bra å holde på med dyrkninger og planter. Det er noe veldig dypt, en sånn basis i oss mennesker, tror jeg, som flere og flere vender tilbake til.
Jeg har jo også sett på en del forskning som viser at blant annet det var et stort område i USA der trærne ble tatt av, jeg tror det var lønnetrær som ble tatt av en eller annen form for parasitt, så alle trærne i hele nabolaget døde. Mhm.
Og så viste seg det da at i årene etterpå, bare de første årene, så fikk de innbyggerne mye mer sykdom, mer mentale lidelser. Og det synes jeg er ganske fascinerende, at det påvirket oss i så stor grad.
Ja, og et eksempel på det er jo også med institusjoner som ofte ikke har hatt så mye planter, men en ser det på for eksempel sykehus da, hvor det er planter, og at en kan se ut på natur, for eksempel en park eller et trær, det fører faktisk også til bedre sårhelling, så sårene går fortere hvis det er noen natur, noen planter der, bare ved å kunne se det da.
Så masse god helse i det, og det er jo også noe å ta med seg inn i helsenorge, at på institusjoner som ofte er helt sånn hvite-grå, så trenger vi en slags tilførsel av natur da.
Vi er fra naturen, og vi trenger naturen. Absolutt. Det er jo også studier nå som, altså de forsker masse på det, blant annet i Sør-Korea, der de har begynt å gi som medisin at pasienter går tur i skogen, de kaller det skogbading. Og så har det vist seg det at noen studier nå, dette er jo tidlig på forskningsstadiet, men det viser seg at når man er ute i naturen, så er
kan man få økt NK-selleaktivering, og det er en type hvite blodceller. Og man vet ikke helt hvorfor det skjer, men man tror det er på grunn av noe som heter fytonsider som plantene avgir, som vi puster igjen inn. Og dette skal vist være veldig bra for oss, og det er flere studier nå som har kommet og vist det samme. Så jeg blir så glad når vi ser forskninger som viser at
Vi er så interconnected, vi henger sammen med naturen på en veldig intrikat måte som vi enda ikke har fattet. Ja, absolutt. I dag er det mye snakk om at vi er veldig pålogget hele tiden til sosiale medier, vi svarer kjapt.
Men det er noe med at folk begynner å få en slags motreaksjon til det, og veldig mange søker mer det som er naturlig for oss, blant annet å være ute i skog, holde på med planter. Så jeg tror også det er en sånn dreining der som kommer til å komme mer og mer av.
Bruker du planta inn i terapirommet? For du er seksolog. Kan du fortelle først, hva er en seksolog? Ja, en seksolog er jo forskjellige ting. Seksologi er jo studier om menneskelig seksuell adferd, fantasier. Ligger veldig tett opp til psykologien, men har jo da spesiell fokus på seksualitet.
Og seksologer kan gjøre mye forskjellige ting. Tidligere drev jeg meg med seksualitetsundervisning av unge. Reiste rundt i Oslo skolene, underviste de om sekskropp, seksualitet. Du kan jobbe på sykehus med de som har hatt kreft, vært i ulykker, traumer, som rett og slett har gått utover seksualiteten deres, det som har skjedd. Så kan du være med og rehabilitere det.
hjelpe dem videre med det seksuelle. Du kan jobbe med forskning, du kan jobbe som jeg, jobbe klinisk som terapeut, spesialist i seksologisk rådgivning. Så det er egentlig veldig mye forskjellig en seksolog gjør. Det er et universitetsstudie. I Norge finnes det på universitetet i Agder.
Og så krever det at du har en helsefaglig bakgrunn, så det er en slags videreutdanning da. Så leger, sykepleiere, psykologer, barnevernspedagoger, fysioterapeuter kan bli seksologer. Ah, det er interessant. Ok, så jeg er litt interessert i hvordan din hverdag er da, som seksolog? Da går jeg til kontoret mitt på Majorstorvet,
Og så har jeg satt opp fire til fem pasienter, og så kommer pasientene inn, og så er det jo viktig at vi forstår hva problemet er, og det kan være veldig forskjellig. Men felles for de som kommer til meg, det er jo at
Jeg tenker at seksualiteten i utgangspunktet er noe naturlig som skal flyte, som skal være en god ting for oss mennesker. Og så har det skjedd ting i livet som har forstyrret den gode seksualiteten. Det kan være hendelser eller konflikter i parforhold for eksempel.
Også er det min oppgave å hjelpe pasienten å finne tilbake igjen til det som er bra med seksualiteten, for den til å flyte mer igjen. Jeg kan jobbe med stressresponser, for det forstyrrer jo ofte veldig seksualfunksjonen. Jeg driver med en terapiform som heter EMDR, som er en sånn traumeterapiform. Så jeg gjør egentlig veldig mye forskjellig, i tillegg til å oppløse de, gi de litt sånn, jeg kaller for sykevedikasjon da, at du
lærer de å forstå hva som skjer i kroppen når seksualiteten forstyrres. Har du sett at det er blitt lettere for mennesker å snakke om det, eller blir det vanskeligere? Det er litt sånn paradoks, det er så mye kropp og porno, det er så mye i media om seksualitet, men jeg føler egentlig ikke at det er blitt lettere å snakke om det. Men hva synes du, er det flere som tør å gå til en seksolog? Hva er
Ja, felles for veldig mange av de som kommer er jo at, til meg da som pasienter, er jo at de tidligere har møtt helsepersonell og har prøvd å ta opp vanskeligheter i forhold til seksualitet, men opplevde seg avvist. Fordi det er jo så privat, intimt og nært å skulle snakke om seksualiteten sin. Jeg tror ikke det at helsepersonell ikke har lyst til å hjelpe, men jeg tror mange synes det er veldig vanskelig. Så
Så det er en lite kompetanse om seksuell helse dessverre i mange av de helsefaglige utdanningene. Så jeg tror det handler mye om det, at det blir litt sånn skremmende å ta i eller gå inn i for helsepersonell. Men jeg synes jo også det er mer åpenhet om det. Jeg hører i dag på en podcast og snakker om det for eksempel.
Men det er jo seksualitet. Det kan være kjempefint, og det kan flyte og alt fungere. Og så tror jeg for de aller fleste av oss i løpet av livet, det også kan være ting som blir vanskelig i forhold til seksualiteten. Da kan en seksolog være til hjelp for å komme videre med det problemet. Hva er de mest vanlige hindringene eller vanskelighetene med å ha en god flyt, som du sier?
som vi sikkert skal snakke litt mer om etterpå. Og det er jo tap av lystfølelse, kommer mange med ereksjonsproblemer, har også en del som har smerteproblematikk, altså rett og slett at det er vondt å ha for eksempel samleie. Og så går det mer på dette med identitet, selvfølelse, at for å kunne ha god sex, så må du også ha et noenlunde godt forhold til kroppen din da.
Så det går ganske bredt ut. Men felles for de fleste er at de kommer med noen seksologiske symptomer, og under de, med mindre det er sykdom eller skader som forårsaker de, så er det ofte emosjonelle konflikter, psykologiske ting, hendelser som kroppen har vært utsatt for som forstyrrer, påvirker seksualiteten. Det er noe å finne ut av hva det er for noe, og hva en kan gjøre for å komme videre med det.
Du snakker om stress, at det er en viktig bidragsyter. Det er jo mye stress i samfunnet. Masse. Du tenker at dette er en stor bidragsyter til at mange sliter med sin egen seksualitet? Veldig. Når jeg forklarer det, så tenker jeg at kroppen har to tilstander.
Du har ro, trygghet, rest and digest, og da fungerer jo fordøyelsen vår blant annet, men også seksualfunksjonen. Og så har vi mer når vi aktiveres, vi spenner oss, vi blir parate. Fight-flight, vi går inn i mer den modusen. Og det jeg ser veldig mange som kommer til meg, de er liksom låst i den fight-flight. De er så aktiverte.
Og for å kunne ha tilgang til seksuell lyst, for eksempel, så må du også kunne ha den roende tryggheten i kroppen, fordi sex er litt sånn overskudsfenomen, eller hva jeg skal kalle det. Så hvis det er for mye stress, så prioriterer jeg rett og slett ikke kroppen det seksuelle. Så hvis du har masse stress i livet ditt, så vil det ofte forstyrre for eksempel lystfølelse.
Men jeg får så mange spørsmål. For det første du sier at det er et overskuddsprosjekt. Hvorfor er det viktig å ha en god seksuell helse? Er det viktig? Jeg tenker vi har en fysisk helse, vi har en psykologisk helse, en psykisk helse, og så har vi en seksuell helse.
Jeg tror det er en av de viktigste drivende til mennesker gjennom livet. Og da tenker jeg ikke seks bare som samleie, men jeg tenker også at seksualiteten er med oss gjennom hverdagen. Eksempel på det er jo at den kan gå gjennom en dag, det kan være et godt blikk, det kan være en god berøring, det kan være seksuell aktivitet.
Alt dette handler jo om kroppen og seksualiteten vår også. Det å kunne ha godt forhold til kroppen sin. Jeg tror alle mennesker søker og ønsker gode seksuelle opplevelser. Det er viktig for god folkehelse, tror jeg.
Ok, så seksualitet er ikke bare rett under samleie, eller det du sier at god seksuell helse er også ved at man er trygg på seg selv og kan gi et godt blikk til noen, er det seksuell helse? Ja, og jeg liker å ta det såpass ned og ut.
Kanskje et par ti år tilbake var det veldig sånn at sex var samleier, det var reproduksjon. Mens du kan selv tenke etter, de fleste ganger vi mennesker har sex, så er det jo ikke for å lage barn. Kanskje det er for et fortall, men de fleste har jo ikke sex hver gang for at de vil lage barn. Så vi gjør det også av en annen grunn, og det er jo fordi det er noe som oppleves som meningsfullt og godt og viktig for kroppene våre.
Er det noen studier som viser at det å ha god seksuell helse er bra for resten av helsa vår? Det finnes det sikkert masse studier på. Jeg kan ikke komme opp med noen akkurat her og nå, men jeg tror det finnes gode studier på også. Men erfaringsvis, når du hjelper dine klienter å få det bedre, merker du at de får det bedre i hverandre?
resten av livet også. At det er noe som løser. Absolutt. Det henger jo sammen. Så hvis kroppen får kommet mye mer ned i det parasympatiske nervesystemet, når det blir mer ro og hvile, så får den ofte bedre seksuell helse. Ting fungerer. For eksempel ereksjon, som et eksempel. Men hvis du får mer ro og hvile og mer trygghet i kroppen, så vil også det påvirke masse
psykologiske ting, fysiske ting. Så alt henger sammen da. Ja, vi skal gå nærmere inn på det, for jeg vil gjerne lære alt det du snakket om med pasienten, så vi kan dele det videre. Men før det så har jeg lyst til å spørre deg, dette med for eksempel porno. Hvordan
For det er jo blitt vanligere og vanligere i yngre aldre. Jeg leste en artikkel som viste at barneskoleelever blir eksponert for porno i stor grad. Hvordan tror du det påvirker vår seksuelle helse? Ja, jeg tror porno påvirker oss og den seksuelle helsen det gjør med seksualiteten.
Jeg skal ikke være den som sier at porno og roten tar alt vondt, for det tror jeg ikke. Jeg tror også det kan være gode opplevelser med den for mange. Men at den gjør noe med oss, altså tilgangen til den, det er bare trykk på smarttelefonen, så har du det der. Og jeg ser det kanskje spesielt med de som er ennå innen meg, jeg er 43, kanskje en generasjon som er unna meg igjen.
at det blir et veldig prestasjonsfokus når en skal ha sex. Jeg tror noe av det kommer fra porno som er veldig prestasjonsfokusert. Så en del sier at når de skal ha sex, så blir fokuset ikke på at de skal være til stede og at det skal være en god opplevelse, men at de skal være flinke. Så noen beskriver nesten som at de ser seg selv litt utenifra, og blir å vurdere seg selv. Ser jeg bra nok ut? Gjør jeg det på rett måte?
Og det som skjer da er jo det som er mest uheldig for kroppen og det seksuelle, det er jo at den blir så frakoblet. Så god sex handler jo om å være påkoblet og til stede. Så det tror jeg pornoen har bidratt til, til en viss grad. At vi har blitt veldig prestasjonsfokuserte da. Og det er så trist for at...
Sex er jo det mest naturlige i verden. Det er jo derfor vi er på denne jorda, for at våre pedre og mødre har...
skapt oss. Det er jo så naturlig, og hvis man skal begynne å tenke på hvordan man presterer i noe som egentlig skal være en ganske naturlig prosess, så er det jo veldig vanskelig. Hvordan går du frem da for å trykke klientene dine, eller hva lærer du studentene dine?
Gi oss alt du kan. Det er jo veldig mange forskjellige måter og innfallsvinkler. Og det spørs jo helt hva pasientene ønsker å jobbe med. Noen kan like jobbe mer fysisk, at de jobber med pust for eksempel. Pust er en kjempeeffektiv måte for å komme ned i kroppen, bli roligere, få mer kontakt, og da blir det også mer tilstedeværende.
Så for noen er det rett og slett å bare lande litt i kroppen og være til stede. Er det undersomlig, eller er det bare i hverdagen generelt? Generelt også, men spesielt i seksuelle situasjoner. For veldig mange blir fort veldig aktiverte. Og det blir for mye stress. Det blir for mye fight-flight-respons inn i den seksuelle aktiviteten. Og da skrur jo kroppen av alt annet. Da er det jo bare overlevelsesmodus.
Og da prioriterer den i alle fall ikke de seksuelle funksjonene. Så det å lande og få en større ro. Nå har det jo kommet så mye fancy klokker som kan måle både det ene og det andre med puls og pulsvariasjon og sånne ting. Men jeg er også veldig opptatt av at pasientene selv skal legge merke til signalene i kroppen, prøve å sende dem.
Meg selv som et eksempel, jeg kan bli stresset av å kjøre bil. Så i dag måtte jeg kjøre litt i Oslo-området for å komme hit til deg. Og da kjenner jeg at jeg får litt mikrosvett i hendene, de blir litt klamme, kanskje blir litt kalde. Jeg kan kjenne at magen min spenner seg, og alt er jo tegn på at det er en stressrespons i kroppen. Så veldig mange av mine pasienter har for eksempel mye spenninger i kroppen,
som de ikke alltid er så klare å være. Og når du spenner deg veldig når du har sex, så blir det ikke noe god opplevelse. Fordi det handler jo mye om å slappe mer av og slippe kontroll. Så det å lære seg litt egen kropp, legge merke til signalene den sender ut, og ikke minst hva du kan gjøre for å roe ned stresset, blant annet med pust. Men tør de å ta dette opp med partneren sin?
Det varierer. Men det er også en ting som reduserer stress, det er faktisk å si noe om det. Vi er flokdyr, og det er å dele vanskelige ting. Og noe av det vanskeligste og kompliserte for oss er jo ofte dette med seksualitet. Men for de fleste, hvis de sier at når du gjør sånn seksuelt, så det liker jeg ikke. Altså det er noe med grenser, det. Og når du får sagt det, så får de fleste en mer ro, kan slappe litt mer av, da.
Jeg kommer til å tenke på en pasient jeg hadde en gang. Det var når jeg var helt fersk i legeyrket. Han var ung, og så kom han til meg og sa at han trengte antidepressiva.
Så jeg, ok, nå må jeg høre litt mer. Hvordan er livet? Nei, livet er kjempebra. Jeg har det superbra. Ok, ja, men du ønsker antidepressiva. Nei, for at han har lest på internett at han trengte det, for at han sliter med premature ejakulasjon, og at det kommer til å hjelpe. Mhm.
Åh, så blir jeg så lei meg. For at man tenker at man trenger et utenforstående medikament for at man skal få en god seksuell opplevelse. For det første så er det, da er man allerede, da stoler man allerede ikke på kroppen sin. Og så hadde han en kompis som hadde bestilt det på nett, og det hadde fungert så godt, og
Jeg hadde ikke nok kunnskap. Jeg ser tilbake på det jeg skulle ønske jeg hadde satt med den kunnskapen jeg hadde nå. For det jeg prøvde å fortelle han var jo at du er god nok som du er, snakk med dama di om det, prøvde å komme inn. Men det var helt uaktuelt for han å gå inn på tema. Han ville ikke snakke om det, han ville bare ha den medisinen. Og den fikk han jo ikke fra meg. Men jeg ville gjerne at han skulle komme tilbake, så han fikk en snakk.
Om det, og han kommer aldri tilbake, ikke sant? Og det er sikkert at han bestiller på nett eller hva som helst. Men hvordan innfallsvinkelig vil du gått i møte med han? For jeg har tenkt på han mange ganger. Og dette er jo et kjent problem. Det er en kjent problemstilling. For det første, hvorfor er det så mange som sliter med det? Altså tidlig sæd ut løsning, eller uønsket sæd ut løsning. Det kan være forskjellige grunner til det. En ting som mange kan ha, det er jo at ...
Kroppen blir veldig spent i seksuelle situasjoner. Den spenner seg, den blir veldig aktivert, det blir veldig fight-flight. Og en måte for kroppen å få mindre spenning på, det er jo faktisk å få tidlig sædhusløsning. Fordi det som skjer hos menn er at de blir veldig rolige etter sædhusløsning. Så det er jo det kroppen søker. Den vil helst ha det roligere når den blir stresset.
Så en kan tenke på tidlig særløsning på den måten. Det er en slags spenningsutløsning, selv om den er uønska.
Det er veldig interessant da, hvordan sammenhengene er her. Kroppen prøver jo å fungere så godt den kan, ikke sant? Jeg prøver også pragmatisk da. Jeg tenker at iblant trenger vi medisiner, en kombo kanskje, både å jobbe med seg selv og medisiner. For eksempel dette med Viagra og Cialis, for de som sliter med ereksjonsproblemer.
Fordi noen ganger er det bare at kroppen får noen gode opplevelser, at den mestrer det. Kroppen nær seg til at det kan gå bra. Ja. Så det er ikke enten med medisiner, men selvfølgelig det beste er å spille på lag med kroppen, lære å lytte til den. Men det tar jo tid. Det er jo nervesystemet vårt. Det er ikke et kvikkfiks, selv om det er det vi søker i den tiden vi lever i.
Så pasienten må også ha en tålmodighet inni det, hvis de skal lykkes med det.
Så her igjen, du går tilbake til nervesystemet igjen, og jeg synes det er veldig interessant. For jeg tror at mange ikke har tenkt over at det nervesystemet som fungerer under en seksuell situasjon, alt henger sammen med alt. Ser du da at det jeg bare kan tenke meg til da, er at hvis man klarer å ha det
ha ro i hverdagen, at det blir automatisk lettere, eller bedre for dem. Jeg tror det. Jeg tenker det er to ting som kan hjelpe med det du sier. Det å redusere det yttre stresset.
Det er nesten sånn fælt at det kommer småbarnsforeldre til meg. Jeg vet det er kjempestressende i livet. Men det er noe med, iblant er livet rett og slett for mye, og det er for mye stress. Og det påvirker seksualfunksjonen til mange. Ja, det var vel det jeg tenkte jeg skulle si om det. Jo, det var den andre tingen som er viktig. Jeg tenker med dette med disse pulsklokkene og sånne ting.
Veldig mange har også mye emosjonelt stress som påvirker seksualiteten. Det kan være arbeidskonflikter, konflikter med partner, vanskelige familiesituasjoner. Det er noe mer enn indre ting. Jeg har tro på maks å kunne jobbe med begge ting. Både det ytre stresset og presset, men også det som er inni oss. Å løse opp i ting. Jeg bruker en metode som heter EMDR-metoden.
som er egentlig en traumaterapimetode. Det er rett og slett for å få mer ut av de gamle tingene som sitter igjen i kroppen vår, prosessert ut, bearbeidet ting. Det blir mindre spenninger inni oss. Hvordan gjør man det? Hvordan gjør EMDR i praksis? For å forklare det veldig kort, så har vi noe som heter REM-søvn.
Og i den remsøvnen bearbeider vi ting. Følelser, tanker. Det er derfor vi legger oss og sover, og så føler vi oss ofte lettere dagen etterpå. Jeg bruker å kalle remsøvnen vår indre psykolog. Ja, ikke sant? Den er kjempeviktig. Du er jo opptatt av søvn, og jeg er helt med på det. Det er jo en veldig god måte å jobbe med seksualiteten på. Alle seksuelle funksjoner fungerer bedre med god søvn. Alt henger sammen med alt. Ja, absolutt.
Så med EMDR da, jo når vi er i Remsøen så beveger øynene våre frem og tilbake. De lukker øynene våre, men de går frem og tilbake. Så det vi gjør i EMDR er at du setter deg foran terapeuten, og så tar jeg opp fingrene mine som terapeut, og så beveger jeg dem til høyre og venstre.
Så følger pasienten de. Og så kan vi få den remtilstanden mens den er våken. Og så kan du sitte der og bearbeide ting sammen med en terapeut som kan guide deg. Kanskje gjøre det på en mer effektiv måte da.
Som man snakker om en traumatisk hendelse, for eksempel? Mens du sitter og ser på fingrene, så er det en slags prosessering, en bearbeiding. Og til slutt opplever mange at den traumatiske hendelsen, den vekker ikke noe ubehag, den vekker ikke noe stress. Det er bare en hendelse som har vært der. For jeg tror jo at kroppene våre,
Det er kanskje ikke sånn at de husker alt, men kroppen vår husker jo veldig mye av det som har skjedd. Og det påvirker ofte seksualiteten vår. Det setter seg i kroppen. Det setter seg i kroppen. Og det viser jo masse studier, ikke sant? Barndomstrømer viser at det
kan gi oss økt stressaktivering i voksne alder, selv om det er 40 år siden. Det har skjatt seg nervesystem på et eller annet vis. Et eksempel på det, hvis jeg skulle vært person, jeg er jo homofil, vokste opp i et veldig religiøst miljø, hvor det var veldig tabubelagt å være skjevelig annerledes, eller var feil da.
Og det kan jeg merke fremdeles med kjæresten min i dag, hvis han prøver å gi meg et kys for eksempel, som jeg alltid ser rundt meg. Er det liksom trygt før jeg kan gi han et kys tilbake? Og det tror jeg rett og slett er nervesystemet mitt som er på vakt, fordi det har tidligere hatt en erfaring med at jeg måtte være på vakt da.
Så jeg jobber med det. Men det er bare en sånn respons i kroppen min. Og det er noe å bli bevisst av, og kanskje prøve å gjøre det på en annen måte, og lære kroppen sin at det er trygt. Alt handler om at hvis man er bevisst på noe, så kan man gjøre noe med det. Men det er jo så mye som er underbevisst. Masse.
Det tenker jeg også å jobbe med seg selv, for eksempel en seksuell historie, og det er jo et livslangt prosjekt. Det er alltid ting å lære og finne ut av, så det er i hvert fall ikke noe kvikkfiks, tenker jeg. Jeg synes det er veldig fint at vi kan snakke om det. Hvorfor brenner du så for dette? Hvorfor tenker du at dette er så viktig?
Som personlig, for meg inni det da, så har jeg jo hatt erfaring med at seksualitet med å være skjev og vokse opp i et veldig konservativt miljø. Så det har blitt en sånn personlig ting for meg. Det var nok derfor jeg gikk inn i seksologien også, skulle finne ut av ting, både for min egen del, men også for å kunne hjelpe andre.
Så nå kan jeg jo på en måte bruke mine egne erfaringer også til å hjelpe andre, og da har det blitt en slags mening med det. Så det er personlig hvorfor jeg brenner for det, for jeg vet hvor forstyrret seksualiteten kan bli, men også hvor bra det kan bli da, hvis den får kommet seg videre med det. Og så tror jeg det er god folkehelse, å ha god seksuell helse.
Så det å drive med seksualitetsundervisning for unge, for eksempel, det er ikke kjempeviktig. Det er en basis for mye av den gode helsen videre i livet. Hvordan ville du snakket med barn om det? Jeg har en gutt nå på åtte år som vi snakket veldig åpent om sånne ting. Jeg har vært veldig opptatt av det siden han var barn. At han skulle vite hva sex var og deler og
Men nå har han kommet inn i en alder der jeg merker at han synes det er litt pinlig hvis jeg sier noe. Hvordan bør man snakke med barna sitt om sex? Jeg har ikke jobbet så mye med barn, jeg har jobbet mye med ungdom. Men jeg har veldig tro på at det skal være alders tilpasset. Så jeg kan ikke kjøre det samme opplegg for ungdom som for barn. Men mer desto...
Altså i barnestad, det ser jo barn opptatt av å liksom utforske, skjønne kroppen sin, forstå liksom kroppene til andre, det er mye med grenser der. Så jeg ville nok tatt det på det nivået, bare...
forklart hva som er naturlig. Og hvis de viser mye motstand på det, så tenker jeg at da er det kanskje nok hvis de ikke vil høre det. Nei, nei. Men bare det at de har liksom hørt ordene og jeg tror det er fint å kunne
Man trenger ikke å snakke om det, men bare nevn din bisetning. Akkurat som at jeg snakker om menstruasjonen min. Nå i dag har jeg mensen. At man kan være åpen om ting som har vært så tabubelagt, det gjør det lettere. Får jeg i hvert fall håp når mine gutter blir eldre og skal snakke om sex med kjæresten sin? Ja, det er det absolutt. Og barn er jo veldig til å observere, så de får jo med seg hva som er greit og ikke greit for oss voksne.
Så jeg tror det bare at det er der og det er noe naturlig er kanskje det beste da.
Hvordan snakker du med ungdom da? For der kan det jo være ganske mye motvilje. Det er jo kjent den der samtalen man skal ha med barnet sitt før man tror de skal ha sex, husk kondom. Hva er den rette innfallsvinkelen her? Jeg tror mange husker den der samtalen med skrek og gru. Ja, jeg husker det selv. Det er jo ikke noe særlig. Ja.
Det som er opptatt av med unge da, det er å først gå inn med at dette kan være noe kjempebra i livet, så bruk det på en god måte for deg.
I stedet for å begynne med pekefinger og alt tyske kondom, og det er så mye klamydia. Det er også en del av det. Men at det først og fremst er noe positivt, noe som skal være bra i livet videre. Og hvordan får det til? Blant annet snakker vi om grenser. Hva er greit å gjøre med egenskropp, andres kropp?
Og så er det jo veldig fascinerende med seksualitetsundervisning for unge, fordi jeg opplevde jo også når jeg reiste rundt i Oslo skolen at de prøvde hele tiden å teste meg da. Hvor drøyt kan spørsmålet være? Men det tenker jeg også handler om en slags utprøving av hva er liksom mine grenser? Hva er for mye av noe? Så det med grenser er jo
kjempeviktig, tenker jeg. Men det kan formidles på en måte som ikke er så skremmende eller hard. Vi reagerer så forskjellig på ting som kanskje kan være skambelagt, og jeg er egentlig under spesialisering til å bli hudlege. Og da blir jeg også spesialist i venereologi, altså kjønnssykdommer. Og jeg hadde jo poliklinikk en dag i uka der jeg møtte personer som skulle teste seg for kjønnssykdommer.
Og det var jo trulig stor forskjell på hvordan folk reagerte. Jeg kjente noen som kom inn veldig skambelagt og «off, unnskyld meg», og «nu hadde jeg sex uten kondom», og alt det der. Og for meg er det bare så viktig å avskamifisere alt man kan. Det er ikke noe skam å ha sex, og det kan skje den beste, og folklamydia. Men
noen reagerte på helt andre måten. De skal teste hvor går grensa for at jeg synes det blir nok med hva de sier. De skal fortelle så vanvittig mye. De skal være så veldig åpne. Jeg skjønte fort at det er dem som må håndtere en vanskelig situasjon på. Vi er så forskjellige der. Men jeg husker så godt jeg hadde en pasient
som kom til meg, og han hadde sex en gang i livet sitt. Og så kom han til meg etter fire år, da var han 22 år, hadde ikke hatt sex på fire år, fordi han trodde at han hadde fått
etter den første opplevelsen. Så kom han til meg og viste seg at han ikke har kjønnsvorte, det er en annen type hud, det er helt beningt, det er ikke noe han skal tenke på, og jeg fikk fortalt han at dette er et normalt fenomen, og det er ikke kjønnsvorte. Han hadde godt kjent de årene der, og ville ikke ha sex med noen for å smitte noen, og hadde brukt så mange år før han torde å komme til meg.
og bare det å bli møtt av en person som er forståelsesfull da er så vanvittig viktig og det var så morsomt for han var jo en svær kar, gikk med krom av hodet når han kom inn, og så bare gikk han ut med liksom rake rygg og var klar for livet etter han hadde vært hos meg og det er så fine opplevelser at det skal ikke være skammer enn dette med sex
Og hvis man er skamfull for noe, så snakk med noen du stoler på. For det er ingenting som er skambelagt her. Nei, og den ser du jo fort på pasienter hvis de skammer seg. Det er typisk at blikket går ned, og de går litt sånn inn. Men det er noe med å invitere dem til å hei, bare se på meg. Det er helt greit å snakke om. Du er ikke den eneste som har det sånn. Det er faktisk mange andre som har det sånn.
Og det å kunne jobbe mot den skamfølelsen tror jeg er veldig befriende for mange. Og igjen, vi er floktyr, vi trenger å bli møtt og bli fortalt at sånn vi føler det eller har det er helt greit, men
Vi kan hjelpe hverandre. Ja, vi kan hjelpe hverandre. Er det en ting skam ikke tåler, og det er dagens lys, da forsvinner det hen. Så hvis man kan snakke med noen man stoler på, så vil det være så mye lettere. Ok, men jeg har veldig lyst til å spørre deg. Alle som er seksuelt aktiv, hva anbefaler du for å ha en god seksuell helse? La oss si at det ikke er noen som sliter med trauma, men synes det er vanskelig å snakke med partneren sin. Mhm.
Hva er det verste som kan skje, kan man jo spørre seg selv. Hvis en skulle sagt noe om det til partner, er det noe som kan dø av det? Det er jo gode spørsmål, bare for å sette det i perspektiv. Så jeg har tro på det å kunne dele, snakke noe åpent om det, med noe privat og ens eget, mens andre ting kan en dele med partneren.
Også er det jo å gjøre ting som er bra for kroppen som også påvirker seksualiteten, som du har snakket mye om i podcastet tidligere.
Puste bra. Hvordan puster du øvelser du anbefaler? Jeg kan ta en nå. Jeg gjorde den i går med seksologstudentene. Jeg var undervist til de i går. Er dette en øvelse du ønsker at man kan ta under et samleie? Eller er det noe man skal gjøre utover dagen? Først og fremst er det forbyggende.
Men du kan også bruke øvelsen delvis under 6. Men det er rett og slett en bremsepust, kaller jeg det. Og det er at du trekker pusten vanlig inn gjennom nesa, og så bruker du nesten dobbelt så lang tid på å puste deg ut igjen.
Det du gjør da, er at du bremser pusten, gjør den langsommere og dypere. Det sender også signaler til det parasympatiske nervesystemet, at kroppen går inn i mer ro. Hvis du sliter med for mye stress under sex, hvis du blir frakoblet, tankekjørt,
så kan du bruke pusten inn i seksten også. Så hvis jeg skulle vise det nå, så trekker jeg pusten inn i nesa, sånn. Så jeg bare bremser pusten og blir også roligere. Og det er jo veldig fascinerende med munnen, fordi når vi lukker munnen, så går jo tunga opp i ganen, og det sender også signaler til at kroppen er mer i ro, rest and digest.
Det er ikke så lett å holde munnen igjen når du har sex. Men det er masse gøye ting som man kan lære om kroppen og bruke. Så du anbefaler å prøve det under to pust eller flere? Hvis jeg skal inn i stressende situasjoner, så pleier jeg å ta, ja, iblant tar jeg ett, andre gang tar jeg fem sånne pust. Og det er rett og slett å bare roe systemet.
Og også under seksuelle aktivitet så er det bare å kunne merke «Ok, nå kjenner jeg at jeg blir spent eller kroppen er stresset. Jeg skal bare roe litt ned her. Jeg roer kanskje litt ned på tempo, legger merke til pusten». Og da får du også umiddelbart kontakt inn. Og det er det som gir god sex, mener jeg da. Veldig yttre fokus blir vi fra koblet, og det skaper ofte problemer. Ja.
Så kontakt, kontakt, kontakt. Ok, så nå har vi snakket om pusten. Er det andre ting? Andre ting som hjelper også. Vi har snakket om det med å si noe om det. Det reduserer ofte stress, som flokter, bare å dele ting. Bruker pusten. Og så er det jo alle disse andre tingene også, som gir god HRV, altså pulsvariasjon. Fordi
Det jeg ser da mange som kommer til meg, evnen fra å gå opp fra aktivering fra stress til mer ro, rest and digest, det er et potensiale der for veldig mange av de som kommer. Så jeg selv da, det jeg gjør for min HRV, det er at jeg tar kalde bad. Det synes jeg er helt fantastisk. Og det er helt rart at jeg sier det, for jeg har vokst en familie hvor det var det verste som fantes til å kulle. Hahaha.
Og det jeg gjør da, det er at når jeg går ut i vannet, jeg går i Randsfjorden der jeg bor, det er at jeg passer på å ikke gå ut med sånn fight-flight-spent muskulatur og er liksom veldig aktivert, men at jeg puster rolig inn ut gjennom nesa når jeg går ut i det kalde vannet. Jeg ønsker en mer velkommen som en venn, holdt på å si. Det er en måte å få bedre pulsevariasjon på. Jobbe med pusten. Gjør det et par ganger daglig. Sover godt.
Alt det der påvirker jo også. Og være interessert i å finne ut av seksualiteten din. Jeg tenker det er en seksuell reise, og det er masse potensial i å kunne ha gode seksuelle opplevelser, som kanskje mange ikke bruker nok. Tenker du at det er viktig i et parforhold, for nå har vi snakket om at det er viktig for egen selvfølelse, for egen helse, men er det viktig i parforholdet?
Å kommunisere, tenker du? Ja, å ha et godt seksliv. Det er ofte en indikator for hvordan relasjonen er, tenker jeg, iblant. Så er vi jo kjempeforskjellige som mennesker. For noen er jo det seksuelle veldig viktig, for andre er det ikke så viktig. Så det skal vi også ta med oss inn. Men det jeg ofte ser med par, det er at
Det de kommer lengst med er å bare forstå hverandres ulikheter. Fordi som et seksuelt vesen så er du annerledes enn partneren din. Så det vil alltid være en ulikhet i lyst, for eksempel, eller i preferanser eller fantasier. Så for å få et godt seksuelt samspill, så tenker jeg det å kunne forstå hverandres ulikheter, prøve å finne ut av det på best mulig måte.
Og ikke prøve å bli lik eller ha lik type tenning. Eller at du skal ha sex så og så mange ganger i uka. Da blir det ofte press, tenker jeg. I stedet for at det skal være noe som kommer innenfra, som er lyst og som du ønsker. Du må jo ha en del som sier at det er vanskelig samspill. Hvordan kan man få et bedre samspill?
blant annet ved å forstå hverandres ulikheter og prøve å møtes på det også er jo noen par passer jo ikke så godt sammen heller sånn er det
Det passer kanskje ikke sammen seksuelt, det er bare realiteten. Mens andre har masse potensiale til å kunne få et veldig fint seksualliv sammen. Og så skjer jo livet, mange får barn, det blir mye travel hver dag, og det kan påvirke seksualiteten til veldig mange par.
Så det er tilbake igjen til det at vi gjør alt for mye som moderne mennesker, tror jeg. Så seksualiteten blir å lide i mange parforhold på grunn av det. Jeg har fordelt at du skrev til meg at det er
Du ønsker å snakke om hvordan seksualiteten vår påvirkes av stress og press og stadig utvikling. Hva mener du med stadig utvikling? Ja, jeg tenker at som moderne mennesker er det masse ting som er bra for seksualiteten vår. Vi kan få hjelp, vi kan få medisiner hvis det skjer ting med kroppene våre, også en seksuell helse. Men vi lever jo også i et veldig aktivt samfunn. Det er mye press.
Og når kroppene våre er veldig aktivert, så er ofte ikke det seksuelle prioritert. Fordi det er et overskuddsfenomen, som jeg nevnte i sted. Og så tenker jeg dette med nett og nett tilgang. En positiv ting med det er at du kan sitte i dalstrøk i Norge, og kanskje for eksempel i skjev, hvor du før var veldig isolert, mens du nå kan komme i kontakt med andre som er sånn som deg. Mens veldig sånn
Tenker at det er bekymringsverdig at sex blir veldig virtuelt, at det blir veldig nettbasert. Og et land som Japan, som er et veldig teknologisamfunn, hvor veldig mye av seksualiteten har blitt på nett.
sex ting eller andre typer ting, bruk av porno for eksempel, så er jo en ganske stor andel av den voksne japanske befolkningen ikke seksuelt aktive lenger med andre. Og mange har heller ikke seksuelle erfaringer med andre. Og det, tenker jeg, er ikke bra for helsen vår. I sykepleien kaller vi det for hudsult.
Og det er rett og slett at hvis du ikke blir tatt på, ikke får den nærheten, intimiteten med andre, så er det noe kroppen sult etter. Så jeg tror også mennesker må ha sex på ordentlig. Jeg tror det er sunt for oss da. Mens mye av den har jo blitt over på nettet. Og det ser jeg også er jo brutalt ...
Jeg møtte kjæresten min på nett, så de fleste gjør jo det. Så mye fint med det også. Men disse sjekk-appene som Tinder og Grindr, det er jo veldig masse avvisninger hele tiden. Og det ser vi også av forskningen at det er jo hardt for oss mennesker som er flokktir å få så mye avvisninger eller bli valgt bort. Så det er jo også noe med selvfølelsen vår som igjen påvirker seksualiteten, tror jeg. Mhm.
Så ja, fordeler og ulemper. Det er fordeler og ulemper. Hvordan kan vi som moderne mennesker navigere best mulig i dette? Nei, jeg tror jo vi må tilbake igjen til mer hva som er bra og naturlig for oss mennesker. Ro litt ned på tempo. Og selv så er jeg jo kjempeaktiv. Jeg liker å gjøre ting og finne til ting. Men jeg vet også at det er sunt for kroppen min å ha noen pauser gjennom dagen eller sove godt på natta.
Ja, og dette påvirker gjenseksualiteten vår da. Vi trenger ro for å ha god sex, tror jeg. Det er jeg helt enig med deg i. Det har vært en skikkelig hyggelig prat, og jeg er så glad for at du er så aktiv i å formidle om dette. Det gjør det lettere for andre å snakke om det. Det gjør det lettere å snakke med partneren sin, snakke med noen man stoler på, kanskje.
gå inn i det som man kanskje ikke hadde tort før. Og det å gjøre mindre skambelagt, det er så utrolig bra. Så jeg er så glad, Anders, for at du går rundt og bemidler om dette. Så bra. Jeg pleier å stille et siste spørsmål til alle mine gjester. Og det er at hvis du måtte forlate denne planeten i dag, men ville etterlate tre råd eller sitat eller
Ja, oppfordringer. Hva ville det vært? Det må være å bruke de erfaringene du har gjennom livet til noe meningsfullt. Hvis du har opplevd dårlige ting, enten det er seksuelle helse eller ramme av andre deler, så forsøk å bruke den erfaringen til noe. Enten det å hjelpe andre, eller undervise om det, snakke om det.
Sånn at det du opplever får en mening. Og så, ja, hva annet skal det være? Jo, planter. Masse potensiale i god helse ved å holde på med grønne ting. Du trenger ikke bare å holde på med planter, det er også bare å være ute i natur, tenker jeg. Masse god helse i det. Ja, to ting. Jeg kommer ikke på...
en tredje her og nå. Ja, men det var veldig fint. Jeg synes det var veldig fint. Og det er faktisk utrolig mye glede i planter, altså. Helt utrolig. Ja, det er jo veldig avstressende. Ja. Og plantene, de går ikke noen sted, de er liksom bare der, så
og enkle håndgjører er det også. Ja, så kommer man i kontakt med mikrobiomer, som vi snakket om i sted. Altså, det er så... Planter trenger et godt miljø for å leve, og trenger et rikt mikrobiom med masse bakterier og mangfold, og det er jo akkurat sånn vi menneskene er også. Vi trenger også det. Helt riktig. Vi er en del av naturen. Ja, vi er det. Tusen takk for at du tok deg tid til å være med i dag. Takk for at jeg ble spurt om å komme hit. Det var en veldig god opplevelse.
Og hvis dere som lytter tenker at denne episoden er til nytte for noen, så send den til de, og du kan nå han, Anders, på... Jeg har en nettside som heter seksologi og terapi.no, så du kan gå inn der, og der finner du kontaktinfoen min også. Og så på plantedelen da, så heter jeg arktikgardner på Instagram.
Og du har skrevet noen bøker, hva heter de? De heter Plantelykke og Plantbonanza, og de er faktisk blitt oversatt til 11 språk, så det er kjempegøy. Det er en stor plantinteresse også ute i verden. Kult, veldig artig.
Ja, og hvis du har noen spørsmål til meg, så kan dere bare skrive til meg på Leger om livet på Facebook, eller doktoranette.dragland på Instagram. Jeg får såpass mange meldinger nå etter hver episode at jeg rekker ikke å svare alle, men jeg svarer alle kommentarer, så skriv under på kommentar i kommentarfeltet under denne episoden. Og med det så vil jeg bare takke alle som abonnerer, som gjør det mulig å lage denne podcasten hver uke.
og jeg ønsker dere en kjempefin dag.