...
Velkommen til Biohacking Girls. Podden for deg som ønsker en reell helsebust. Vi holder oss oppdaterte på siste nytt innen helseforskning og tester ulike dieter, fitness-trender og mentale teknikker. Ja, bli med oss på en spennende reise der målet er å lære hvordan din kropp kan hiles, hvordan du kan aldres i revers og hvordan intusjonen din kan styrkes om du tør å stole på egne helsevalg.
Hei på dere, alle biohackere. Velkommen tilbake til podden vår. Nå sitter Monika og jeg på hvert vårt sted, og vi er midt i den mørkeste tiden på året. Vi er midt i julen, faktisk første juledag i dag når vi spiller inn, Monika. Hvordan har du det? Jeg har det superfint med det som jeg var veldig mest nå, altså jeg kjenner at det har vært veldig mye julemålst.
Og så er det litt test i pappen, men det er jo sånn det er når man plutselig får litt hvile skuldre. Det er akkurat det der. Jeg kjenner også at det har vært mye julemat fra et måltid i går, rett på frokost i dag. Men det er jo veldig, veldig koselig. Det er jo en kjempekoselig tid som vi er inne i, selv om man har mange baller i luften. Så er det jo...
bare super hyggelig, familie alle har tid, alle disse tingene vi får bare puste med nesen og være glad for at vi har denne tiden
Men det er mange som sliter med å ta vare på seg selv på denne tiden også, nå i adventstiden og i julen. For noen kan det jo skli helt ut med alt dette hosen, og det kan bli mye drikke, og det kan bli sene kvelder og alle disse tingene. Så...
Det kan være en tid hvor vi trenger kanskje litt ekstra motivasjon for ikke å skli helt ut og bare sette oss ned og spise og glemme trening og ikke passe på noe av søvneretiden vår. Vi kan gjøre det også, selv om det er jul. Ja, i dag skal det handle om et keto-gift, kosthold og livsstil. Velkommen til Biohacking Girls podcast.
Kanskje er det nå i desember du trenger litt ekstra motivasjon og litt påfølg. Det kan også hende at det er hele året du trenger det, men jevne mellomrom. Men vi har faktisk ikke lyst til å starte det nye året og være på underskudd eller føle oss bakpå, så vi kan allerede nå mentalt begynne å forberede seg.
Dere som lytter har jo fått med dere at vi er stor fan av det ketogene kostholdet, eller kanskje heller livsstil. Det er det det er, det er en reise og en oppdragelsesferd. Det er ikke en diet. Det er ikke en sånn som du bare kaster deg på og av, men det er noe du jobber mot over lang tid. Vi tenker jo ofte på å bo i diet som noe du gjør i en liten periode, og der og da faller vi tilbake til gamle mønstre.
Dieter er gjerne forbundet med et sterkt ønske om å gå raskt ned i vekt og få mer energi, så det føles veldig kortvarig. Det er nok mulig å gjøre det i perioder, men vi ønsker noe som er mer holdbart. De fleste som har testet ut i vestlietter vet at det ikke fungerer over tid. Man kommer godt inn i det, og så sklir man ut igjen.
Keto tenker vi på som en livsstil over tid hvor vi utvikler egenskaper og kunnskap av mat, bevegelse og faste. Som har til lang sikt i perspektiv når vi ønsker å invitere dere inn i vår keto-verden.
Omega 3 er Guds gave til oss mennesker ifølge en kanadisk forsker. Jeg liker spesielt godt å ta omega 3 fordi det demper betennelser, og vi vil jo ikke bli syke. Selv om vi spiser ren mat vet vi aldri når inflammasjoner kan dukke opp. Det kan komme fra stress blant annet, og vi vet alle hvor mye stress vi omgir oss med akkurat nå.
Jeg er så enig og lar oss i hvert fall gjøre noe med det som er lett å styre. Men hør på dette da. Jeg gjorde et lite skifte for et par måneder siden da jeg byttet ut Easy Choice med et annet merke. Og dette var et biohek jeg skulle teste. Og vet du hva som skjedde? Altså jeg tok analyser av blodet på balansen mellom omega 3 og 6. Og den var perfekt på 90%. Men etter to måneder med et annet merke så droppet den til 20%.
Dette lærer oss at det viktigste er å bruke kvalitetsprodukter. Ja, og da er det DHA, EPA og DPA-nivåene du skal se etter. Den bør være såpass potent. Derfor samarbeider vi med Norges beste omega-3-oljer fra Easy Choice.
der du kan velge mellom høykoncentrert flytende omega 3 eller kapsler, begge tilsatt vitamin D i tilpassede doser. Ja, og jeg digger den flytende oljen, den smaker lett citron, og nå har Biohacking Girls fått sin egen flaske. Den er litt rosa og fullt med næring og ekstra K2 og E i tillegg til D3.
Ja, et solidt biohacking-produkt, Omega 3, er det viktigste næringstilskuddet du kan ta for å ta vare på helsen din, og som er dokumentert å være bra for hjertekarsykdommer, blodtrykket ditt, triglyceridnivåene, hjernefunksjonen, syn, utvikling av både hjerne og øyne hos fosteret og ammene spebarn, immunsystemet vårt,
benbyggingen vår og muskelfuksjonen. Vi er altså superstolte over å fronte Easy Choice, det beste du kan gjøre for helsen din. Husk nå å bruke rabattkoden CORE, så får du en spesial rabatt som lytter av vår podcast.
Vi har jo holdt på begge to nå med dette i mange, mange år, Monika, og det har jo vært en reise for oss også. Man begynner med en ting, og så jobber man med en ny ting, og så tar man det litt som noe man har lyst til å fortsette med, og prøve å holde på resten av livet. Ja, og så kan du kanskje bare få skyte når du sier at vi er begynt til begge, eller...
Jeg kan snakke for meg selv om lav karbo først. Det var først og fremst at vi begynte å kutte bort alle de karbohydratene, og så har det sklitt mer og mer inn i et slags mønster som kombinerer både keto og faste.
Jeg hadde også akkurat samme reisen. Jeg begynte med å kutte ut karbohydrater og lavkarbo, og det er kanskje mer enn nok for de fleste, men det er noe med å komme seg i ketose som er utrolig bra. Det er veldig mange fordeler ved å komme i ketose og ha dette ketogene kostholdet.
Og særlig dette med glukosenivået i blodet, det senker jo også derfor insulinnivået vårt, og det er vi interesserte i. Og vi øker jo konsentrasjonen av ketonene i blodet og vevet. Så vi senker glukosen og øker ketoner. Og da brenner vi fett for å få energi.
De senere årene har det faktisk begynt å gjøres forskning på ketose og hvordan den påvirker oss. Det er litt interessant fordi det er gjort studier på epigenetikken, og det er en retning innenfor biologifaget. Her studeres arvelige egenskaper som ikke skyldes endringer i selve DNA-koden.
De epigenetiske mekanismene styrer hvilke egenskaper som kommer til uttrykk eller ikke. Så det at vi er et produkt av våre gener, det stemmer faktisk ikke helt. Endelig skjønner vi at det ikke er disse genene som er våre skjedene. Det er faktisk miljøet vi lever i og maten vi spiser som har like mye å si om ikke mer enn akkurat dette med genene våre. Og dette er jo kjempespennende.
Det at vi faktisk kan gjøre så mye selv for å bedre helsen. Og dette med hva vi putter i munnen er jo ganske enkelt å endre. Og selvsagt ikke lett, selv om jeg sier enkelt, så er det ikke lett. For vi er vanlige, og det er derfor vi hele tiden kommer tilbake til, både Monika og jeg, at dette er en reise. Hvis vi ikke gjør dette på to uker eller tre uker, dette skal vi fortsette med over lang, lang tid.
Det er jo veldig mange som spør og såk om dette med å forandre geners uttrykk, hva det egentlig betyr, og at det nesten virker umulig. Men samtidig er det også litt logisk at du er på en måte litt det du spiser. Putter du masse giftstoffer inn i kroppen din, eller vegetabilske oljer, alt dette sukkeret, for mye carb, så jobber jo kroppen mer enn den trenger, og med en gang.
Man går motsatt vei og demper inflammasjoner og gir kroppen mer hvile, så får den også restituere seg og cellene får mulighet til å fornye seg. Det med ketogent kosthold er der det kommer inn med dette og forandrer på genene som du snakket om nå. Det kan også være med på å forklare hvorfor det ketogene kostholdet er så virkningsfullt.
Men vi vet jo ikke alt enda. Og folk er kanskje litt redde for å gå inn i dette. For det virker... Ja, vi er jo ikke noen superwomen. Vi må jo jobbe hele tiden, du og meg og alt dette. Men det virker kanskje mer komplisert enn det er. Men egentlig, når du kommer inn og forstår litt mer hva som ligger bak dette ketogene, denne livsstilen her, så skjønner du at det er litt sånn som kanskje...
mine besteforeldre spiste, eller forfederne våre levde, det er bare mye enklere. Så det er ikke så komplisert, og vi vil jo absolutt ikke skremme noen her. Vi vil jo egentlig bare innføre
inspirere til å droppe den der hyperprosesserte maten, ferdig maten, lese på emballasjer, oppsøke lokale bønder eller gå på bondesmarked, prøve å lage mat selv og sikre deg selv at du får i deg det kroppen din faktisk kan gi næring til kroppen din for. Altså du får energi av det. Du får energi og du reduserer sykdommer. Så det er jo kanskje litt sånn paradoks, ikke sant, Alette? Det er jo
Ja, nesten for lett til det var sant. Ja, og det er akkurat det du sier. Tenk på hvordan våre besteforeldre levde. Så enkelt kan det gjøres. Sånn som mennesker har levd i alle, alle, alle, alle, alle år. Så enkelt er det. Det er bare de siste årene vi har holdt på med denne veldig prosesserte maten. Og det er akkurat som vi har blitt litt sånn hjernevasket at...
Det er vi ikke redde for. Å bare spise ting ut av en boks, men det å være i ketose, det er vi plutselig litt mer skeptiske til. Så vi må skifte litt, som du sier, det er ikke så vanskelig. Det er egentlig veldig lett. Og så får vi jo litt henvendelser også. Folk spør «Åh, skal jeg være i ketose alltid?» eller «Hva skjer?»
Da sier vi ofte at vi vil trene kroppen til å bli en fat burner, og så vil vi også trene deg på å lære å spise litt carbs, som du kan cycle inn og ut med. Vi har snakket mye om dette tidligere på podcasten, så det går fint å gå tilbake og høre mer om hva ketose er og hva faste er. Men kurset vårt er jo også en invitasjon,
til å virkelig se på sitt eget mønster, hvordan lever du, hvordan spiser du, hvordan tenker du når du kommer til å kunne handle. Så vi går litt tilbake til basic, og prøver å utfordre vanene våre. Så det er nok ikke så illevanskelig som mange kanskje tror. Og det å være en fat burner, det gir jo faktisk mine energi. Og særlig da i forbindelse med denne periodiske fasten,
så gir det veldig energi, og alle klarer vi å holde oss uten å spise i 12 timer. Og det er på en måte det minimumet i den fasten vi snakker om, og så kan man bygge opp det
den fasteperioden. For det er jo også en del av dette, en måte å komme i ketose på er jo bare å la være å spise. Det er jo ikke noe mer enn det, egentlig. Og mange av de som har vært på kurs hos oss før har jo da tenkt, sånn som du sier, å faste, det får jeg aldri til. Men kroppen faster jo helt naturlig når du ligger og sover, så allerede der har du kanskje fått deg 10-12 timer uten at du egentlig har tenkt over for det. Og så er det bare å utsette den lille frokosten, og så
Som du snakket om tidligere også, vi er vanedyr. Vi tviholder på vanene våre og tror at frokosten er noe du alltid må ha. Og det er godt det er at frokosten er noe du må ha. At du har lyst til å spise frokost og lunsjmiddag, eller vil hoppe over frokosten. Men uansett er det bare å pushe bittelitt. Og de fleste, vil jeg si, som da har begynt å faste og kuttet frokosten på den måten som er vant til å tenke, konvensjonelt, så har de fått det mye bedre med seg selv.
Så tilbake til den kombinasjonen der med både keto-mat og faste, så har jo doktor Erik Berg, som har studert lenge, han har veldig lang fartstid i denne bransjen og sett helsegvinstene.
Så der har vi mye på agendaen vår. Og bare for å være litt så personlig i forhold til det med faste, jeg var helt sikker på at jeg ikke skulle være noe særlig glad i det, men nå merker jeg at jeg synes det er så deilig. Jeg liker det kjempegodt, og det er jo ikke det at jeg spiser noe mindre mat, men det er bare at nå setter jeg veldig pris på den klarheten og den lettheten jeg har når jeg ikke har spist, og så gleder jeg meg til å spise god mat i mitt spisevindu.
Så krever det faktisk også å lære litt hvordan man bryter fasten. For du skal jo bryte, break the fast, bryte fasten på en skånsom måte, selv om det bare er 14-15 timer. Og så kan du også fort lure deg selv, hvis du tar en stor kaffe, latte eller fløte opp i sånn, så har du brytt fasten. Men du tror kanskje ikke du har gjort det fordi du ikke har spist fast.
Så alle de tingene og hvordan man skal balansere seg videre inn i denne livsstilen, det vil vi snakke om på det kurset som starter 3. januar. Og vår veileder i USA, Dr. Eric Berg, må vi bare si litt om han og Annette for en stund. Gjør det.
Det er jo det som er med hans måte å tenke på som er ulikt. Det er jo ikke så lenge siden vi tok den utdannelsen et års tid siden vi tok den utdannelsen hos han og hadde vår keto-reise inntil vi traff han. Men det er mer helsefordeler fordi at man trenger
Man trenger de grønne grønnsakene, krusiferosgrønnsakene, vi trenger fiber, vi trenger balansen mellom proteinene og fettet. Og med en gang du får en såpass mye grønnsaker som vi har på vår keto, så er du helt sikker på at du får nok næring. Og det gjør også at leveren jobber bedre, du prosesserer maten mye bedre, og du får mer energi, og du er helt sikker på at du får dekket alt med vitaminer og fett.
og supplementer som du trenger gjennom kostholdet. Ja, og jeg vil også si at det føles ikke så restriktivt. Det er mye mat. Det er ikke så veldig mye vi kutter ut på denne keto-dieten. Det meste kan du spise, selvfølgelig ikke ferdigmat og sukker og sånne ting, men i og med at det er så mye grønnsaker, så blir det så variert.
Det var en som spurte, men hva med dessert på julaften? Kan man bare skje ut og bare ta den desserten? Selvfølgelig, du kan gjøre alt. Du kan spise en kronis, eller du kan ta deg en sjokolade til ennå, men da må du på en måte litt tilbake til scratch. Så det vi har gjort da, vi har lagt en ganske så fett kokebok. Det er en e-bok, så du bare får til seg. Gleder jeg. Der er så mye kule oppskrifter der, og
Jeg kan kjenne det selv. Jeg kommer på et selskap, og så tror jeg at det kanskje ikke er så farlig. Men selv om det er deilig å bare ta med noe selv, for da vet du at du får mye bedre smaker, og du har ivaretatt støtbehovet ditt, og så slipper du å føle deg som en dutt, for du har en tom tallerken. Vi spiser mye mat sammen.
og vi sørger ikke for at vi ikke går rundt og får blodsukker og dropp, og det er jo det som er så fint, at da er det jo ikke i balanse. Det var jo julaften i går, jeg kan fortelle hva jeg hadde til dessert, for det gikk veldig fint, for her i vår familie så er det kromkaker med krem og bringbærsyltetøy, det er vår standarddessert på julaften. Så jeg lavet da krem uten sukker,
Og så tok jeg ferske bringbær oppi og strødde over kokosflak og var strålende fornøyd med den desserten. Det var ikke så veldig annerledes enn de andre hadde. Nå på torsdag har vi en gratis Zoom-call kl 18.00 løgn.
Du kan bare melde deg på corebalance.no slash workshops, så får du bli med hvis du vil. Lytte, stille spørsmål, og vi snakker litt om hva det kurset innebærer, det som starter opp i januar-følge.
Og det er veldig mange som synes det er litt betryggende å få lov til å undre seg litt og komme med de tingene de har på hjertet før man eventuelt sign up for a contract. For det er jo litt forpliktende å gå inn i et kurs, og det koster penger, og det koster tid, og det krever, men det er veldig viktig at du har noen i gruppen som både veileder deg og oppmuntrer deg, og som har gjort alle feilene, og det har vi gjort. Vi har gjort alle feilene i boken. Ja.
Så dere kan være trygge på at vi prøver i alle fall så godt vi kan, men vi har som regel gjort det de fleste kommer til å prøve å feile på. Og det er helt greit. Det er sånn vi lærer, og det er sånn vi kommer videre. Så det er ikke så kjedelig det hadde vært om vi skulle gjort alt perfekt hele tiden. Det går ikke. Så jeg regner med at det nå er med, ja, det er mandag i dag, og jeg regner med at de fleste har allerede fått liksom rypen opp i branghalsen og kjenne at nå er det nok.
Og jeg tror de fleste vil kjenne litt av denne ubehaget at skiloene sniker seg på. Noen er kanskje flinke, men de fleste kjenner at det er julen, det er mer stilletid og mer sitting lengre med bordet.
Da er det ofte motivasjonen kommer, så strategisk nok tenker vi at vi står klare og håper at vi kan ta imot og hjelpe og veilede mange av dere som har lyst på denne endringen nå etter jul. Ja, det håper vi. Det er vi veldig kjenne på å gjøre sammen med dere.
Da gjenstår det å ønske dere en fin uke. Håper dere klarer å senke skuldrene, bevege dere, ta alle heksene våre som vi snakket om i forrige episode, hvis det blir for mye mat å drikke. Og så håper vi at dere melder på, at vi ser dere på Zoom-kålen vår på torsdag, og ikke minst blir med på kurs i januar. Vi gjør det. Happy biobanking!
Vi minner om at dere må snakke med egenlege eller kostholdsveileder om dieter eller andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjonen vi deler kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.