11/23/2023
182. HENRIKS HELSEREISE: prosessert mat, omega 6, planteoljer og kreft
Helse Henrik, som fikk en ikke-aggressiv lymfekreftdiagnose, deler sin historie om hvordan han endret livsstil for å bekjempe sykdommen. Han kuttet ut sukker, ultraprosessert mat, vegetabilsk olje og fokuserte på riktig fett, trening og tarmhelse. Han mener at det er viktig å redusere omega-6 og øke omega-3 inntaket, og at man bør være oppmerksom på de negative effektene av vegetabilsk olje. Han oppfordrer til å spise rene råvarer og å finne en balanse i kosthold og trening. Han inspirerer til å ta grep for å forbedre helsen, selv om man ikke har en alvorlig diagnose.
Transkript
Nevnt i episoden
Vegetabilsk olje
Henrik mener at vegetabilsk olje er dårlig for helsen, spesielt på grunn av høyt omega-6 innhold, og at det er viktig å redusere bruken.
Omega-3
Henrik mener at omega-3 er viktig for helsen og at det er viktig å øke inntaket.
Omega-6
Henrik mener at omega-6 er betennelsesfremmende og at for høyt inntak kan bidra til alvorlige sykdommer.
Ultraprosessert mat
Henrik mener at ultraprosessert mat er skadelig for helsen og at det er viktig å unngå det.
Mettet fett
Henrik mener at mettet fett er ikke så farlig som mange tror, og at det kan være en viktig del av et sunt kosthold.
Funksjonell Medisinsk Institutt
Henrik fulgte et helseforbedringsprogram ved Funksjonell Medisinsk Institutt, som hjalp ham å lære mer om helsen og hvordan å jobbe med tarmen.
Doktor Fedon Lindberg
Henrik får behandling hos doktor Fedon Lindberg, en ekspert på tarmhelse, som sier at han har oppnådd et uvanlig raskt resultat med å tette tarmen.
Lektiner
Henrik har kuttet ut lektiner, som er et protein som kan være vanskelig å fordøye for noen.
Gluten
Henrik har kuttet ut gluten, som kan være vanskelig å fordøye for noen med glutenintoleranse.
Melk
Henrik har kuttet ut melk og melkeprodukter, som kan være vanskelig å fordøye for noen.
Fisk
Henrik har kuttet ut fisk, men han spiser fortsatt mye annen mat som han liker.
Kokosolje
Henrik bruker kokosolje til matlaging, som han mener er et sunnere alternativ til vegetabilsk olje.
MCT-oljer
Henrik bruker MCT-oljer, som er en type fett som er raskt og effektivt til å gi energi.
Avokado
Henrik spiser mye avokado, som er en god kilde til sunt fett og fiber.
Nøtter
Henrik spiser mye nøtter, som er en god kilde til sunt fett, proteiner og fiber.
Frø
Henrik spiser mye frø, som er en god kilde til sunt fett, proteiner og fiber.
Økologisk kylling
Henrik spiser økologisk kylling, som er et sunt og bærekraftig kjøttalternativ.
Økologisk lam
Henrik spiser økologisk lam, som er et sunt og bærekraftig kjøttalternativ.
Svinekjøtt
Henrik prøver å unngå svinekjøtt, som kan være mer fettrikt og inneholde mer mettet fett enn annet kjøtt.
Gresspeitende dyr
Henrik spiser kjøtt fra gresspeitende dyr, som er et sunt og bærekraftig kjøttalternativ.
Periodisk faste
Henrik følger et periodisk fasteprogram, som han mener har vært veldig bra for ham.
Yoga
Henrik trener yoga, som han mener har vært bra for ham.
Vektvest
Henrik går lange turer med vektvest for å øke forbrenningen.
Styrketrening
Henrik trener lett styrketrening.
Multivitamin
Henrik tar multivitamin for å sikre at han får i seg nok vitaminer og mineraler.
Helsehenrik
Henriks brukernavn på Instagram.
Biohacking Girls
Navnet på podcasten.
Spar
En dagligvarebutikk som sponser podcasten.
Deltakere
Host
Molika
Guest
Henrik Berntsen
Host
Åse
Sponsorer
Spar