5/2/2024
5/2/2024
2/22/2025
Helsetipspodden
Gjest: Simen Øian Gjermundsen - en av grûnderne bak appen Frifor og innføring av av begrepet 'Renvare'.Hvordan kan vi bruke teknologi og varemerking for å ta sunnere matvalg? I denne episoden av Helsetipspodden har jeg besøk av Simen som er av gründerne bak appen Frifor. Appen lar deg skanne matvarer for å få ærlig og nøytral informasjon om prosesseringsgrad, næringsinnhold, allergener og tilsetningsstoffer – en hjelpende hånd i jungelen av ingredienslister og markedsføringstriks.Simen og Frifor har ogs introdusert begrepet Renvare, en ny måte å vurdere matvarer på – med fokus på rene, minst mulig prosesserte ingredienser. Vi diskuterer hvordan ultraprosessert mat påvirker helsen vår, hvordan vi kan navigere i matvaremarkedet og hvordan matvareindustrien selv kan bli en del av løsningen. Kan bedre merking og informasjon gi oss en friskere befolkning og samtidig påvirke matvareproduksjonen i en sunnere retning?Episodens innhold:00:30 Introduksjon02:17 Hvorfor har Simen laget appen Frifor04:29 Melkeprotein04:29 Symptom på ultraprosessert mat er at det inneholder mange ingredienser som egentlig ikke hører hjemme i produktet05:15 Problematikk med allergener6:43 Susann Stave: Sunnvasking, matsminke og villedende markedsføring07:47 Hva som er typisk for de ultraprosesserte produktene08:40 Dårlige ingredienslister09:10 Karragenan10:47 Hvordan fungerer appen Frifor13:48 Hjelpe produsenter av matvarer til å lage bedre produkter14:40 Hva er Renvare?17:14 Hva er et renvare-brød?18:23 Ikke-ultraprosessert vs renvare34:43 Marit Kolby, Maja Skogstad og Susann Stave er viktige stemmer36:10 Litt av problemet med kostrådene er dårlig kommunikasjon37:58 Folkets tillit til kostrådene har sunket kraftig38:38: Det må være lett å få tak i mat som gir god helse39:03 Helsefremming39:44 Kostnadene helsevesenet har med sykdom kan forhindres med et bedre kosthold40:00 Penger og koblinger i matproduksjonen40:23 Lovverk som skal forhindre markedsføring av usunne produkter mot barn40:51 Idretten er i mot å begrense ultraprosessert mat41:43 Tidligere helseminister: Vi må ta hensyn til næringen42:48 Løsningen er ganske enkel: Å ikke ha det43:53 Det er stor gevinst i å holde befolkningen frisk45:53 Forbrukernes interesse for å kjøpe renvare er der44:48 Næringen eksisterer for å tjene penger45:04 Vil snakke med produsenter som ønsker å lage bra produkter46:21 Alle kan være på lag: En verden der produsentene lager produkter forbrukerne er fornøyde med47:22 Renvare og Sunkost48:22 Drømmer og planer videre49:42 Vi har barn som aldri har spist renvare og ikke vet hvor maten kommer fra49:57 Maten skal ikke være "perfekt" hver gang52:26 Simens helsetips* Episodens innhold er ikke ment å erstatte medisinske råd. Har du en medisinsk tilstand ta kontakt med fastlege eller annet kvalifisert helsepersonellReklame/rabatt: Rødlysterapiapparatet FlexBeam - rabattkode 'helsetipspodden' Helsekostbutikken Superstate - rabattkode 'nervus'Tusen takk for at DU lytter!Jeg blir veldig glad om du gir en god omtale av Helsetipspodden i din podcastapp, gjerne gi 5 stjerner og del episoden med noen som har nytte av denne kunnskapen.
Se mer
4/29/2024
Leger om livet
Susann Stave har master i samfunnsernæring og er svært engasjert i hvordan maten påvirker oss og hvordan vi kan bli mer bevisst på aktørene som påvirker matvalgene vi tar. Hun har nå kommet ut med boken “Hva skjedde med maten?” en bok om matindustrien og hvordan maten vi spiser radikalt har endret seg de siste årene. I episoden snakker vi om ultraprosessert mat, matindustrien, matvalg, faktorer som påvirker oss og hvordan vi kan bli mer bevisst. For mer fra Susann Stave: https://www.instagram.com/susann.stave/Bok: https://www.friskforlag.no/produkt/hva-skjedde-med-maten/Ønsker deg en nydelig uke!AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
4/15/2024
Snakk med Silje
Maja Skogstad har en mastergrad i samfunnsernæring, er grunnlegger av Barnematbyen.no og forfatter av «Barnematrevolusjonen». På Instagram er hun godt kjent som @ernaeringsmamma hvor hun...
Se mer
5/11/2024
Helsetipspodden
Gjest: Susann Stave, master i samfunnsernæring. Aktuell med boka 'Hva skjedde med maten? Tror du at du spiser sunt når du velger frokostblanding med bilde av bær, eller matvarer merket med «fullkorn», «uten tilsatt sukker», og «proteinrik»? Sannheten er at du blir lurt. Matindustrien bruker betydelige krefter på å få deg til å velge nettopp deres produkter. Men produktene markedsført som gode kjøp, kan også være de som inneholder minst råvarer og mest fyllstoffer. Disse hypervelsmakende produktene kan være beriket med matsminke, som aromastoffer, smaksforsterkere, stivelse og konsistensmidler, for å gi deg noe med digg smak og konsistens. De er designet for å gi deg en umiddelbar lyst etter mer. Er du ikke oppmerksom, kan du bli ledet til å ta valg som egentlig ikke er dine. I denne episoden deler Susann kunnskap om hva ultraprosessert mat er, hvordan du kan gjenkjenne produktene på butikken og hvorfor det er viktig å basere kostholdet på råvarer. Stikkord for episoden: Sunnvasking, næringsfattig, proteinfattig, matsminke, strategisk plassering, systemproblem, reklame, valgfrihet, smakstilsetning, hjerte- og karsykdommer, livsstilsykdommer, diabetes, kreft, mage- og tarmproblematikk, mentale lidelser, snackifisering, designmat, sunn skatteveksling, villeding, økt profitt, hypervelsmakende, kvalitet forringes, profittjaging, råvarer. Susann finner du her: www.instagram.com/susann.stave www.barnematbyen.no Annette finner du her: www.instagram.com/annette_loeno www.nervusklinikken.no www.instagram.com/helsetipspodden * Episodens innhold er ikke ment å erstatte medisinske råd. Har du en medisinsk tilstand anbefales det å kontakte fastlege eller annet kvalifisert helsepersonell. Reklame/rabatt: - Kr.650,- i rabatt på Flexbeam med koden 'helsetipspodden. En smart, bærbar infrarød terapienhet som stimulerer cellene til å produsere mer energi og bidra til å reparere muskler, lindre smerte og raskere restitusjon. - 10% avslag med koden 'nervus' i helsekostbutikken Superstate. Jeg setter enormt stor pris på om du vil bidra til at kunnskapen i Helsetipspodden når ut til enda flere. Det kan du gjøre ved å gi en god vurdering på din podcastapp, kommentere under innlegg på instagram og dele episoden med dine nære og kjære. Takk for at DU lytter!
Se mer
1/21/2024
Helsetipspodden
Gjest: Bente Josefson - utdannet innen avhengighetsmedisin med spesialisering på sukkeravhengighet I denne episoden får du blant annet høre om: - Hva det er som gjør at det kan være så vanskelig å begrense ultraprosessert mat - Hvorfor ultraprosessert mat er så problematisk - Hva sukkeravhengighet er - Hvordan sukker er lurt inn i maten - Hvorfor vi har så lyst på søtt - Om hvordan all kosen går utover folkehelsen - Hvorfor råvarebasert kosthold er så viktig for helsen vår Bente finner du her: www.friskutensukker.no www.instagram.com/friskutensukker Annette finner du her: www.instagram.com/annette_loeno www.nervusklinikken.no * Denne episodens innhold er ikke ment å erstatte medisinske råd. Har du en medisinsk tilstand ta kontakt med din fastlege eller annet kvalifisert helsepersonell. Takk for at DU lytter! Jeg setter stor pris på om du abonnerer, deler og gir en god vurdering av Helsetipspodden. På den måten kan kunnskapen i denne podcasten nå ut til enda flere. Reklame/rabatt: - 10% avslag med koden Nervus i helsekostbutikkken Superstate.no - 10% avslag med koden Annette10 hos Happyhikers som selger produkter som gir økt turglede
Se mer
6/21/2023
Wolfgang Wee Uncut
Wolfgang Wee #390: Maja Skogstad, aka Ernæringsmamma, har master i samfunnsernæring og er gründer av @barnematbyen og forfatter av Barnematrevolusjonen. 0:00 Start 3:35 Ultraprosessert...
Se mer
1/31/2022
Wolfgang Wee Uncut
Wolfgang Wee Uncut #223: Marit Kolby er matviter og ernæringsbiolog, og høyskolelektor ved Oslo Nye Høyskole. ⭐️ Støtt WWU! Om du er fan av Wolfgang Wee Uncut og har lyst å støtte...
Se mer
11/13/2023
Biohacking Girls
Vegetabilske oljer og ultraprosessering av mat er igjen tema. Vi har med en norsk stemme i debatten, ernæringspsykiater og lege Dr. Simen Løseth - @ernæringspsykiater på instagram, er lege i psykiatri med stor interesse for ernæring, livsstil, psykologi og sammenheng med helsen, også hjertehelse. Han har stor lidenskap på lik linje med oss biohackere for forebygging, se tilstanden før sykdom oppstår,Episoden er en reise i vegetabilske oljer, med et historisk tilbake blikk på hvordan det startet. Hva gjør oljene problematiske for helsen vår? Hvorfor er frie radikaler negativt for helsen? Simen Løseth er den første norske legen vi har møtt som har satt seg inn i problematikken rundt tema. Vi har vært ganske alene om å se problemer ved oljene.i Norge er det mest bruk av raps- og soya olje i maten. Hva som skjer om vi får i oss for mye Omega 6 olje, altså linolsyre. Kroppene våre kan ikke brenne denne type fett så godt og mitokondriene våre kjenner ikke fettet. Når vi konsumerer for store doser linolsyre påfører vi kroppene våre et oksidativt stress. De vegetabilske oljene sies å bli lagret i fettet vårt i 3-5 år? Hvordan påvirker dette helsen vår?Oljene finnes i de fleste matvarer, hva greier Simen seg ikke uten? Vi er interesserte i å ha et samarbeide med de store produsentene for å inspirere dem til å lage bedre alternativer. En god start i en biohackerånd kan være å eliminerer bruken av planteoljer i matlaging, de finnes uansett i så mange råvarer så balansen og argumentet om at vi trenger Omega 6 faller ut., Simen mener vi skal ta eierskap til etiketten på maten du kjøper og spise mer råvarebasert. Hvor i butikken finner du den høyeste kvaliteten på matvarer? Videre hvilke type matvarer har mest næring? Innmat er billigere mat. Det er essensielt å lære seg gode og enkle oppskrifter som er raske å lage. Og ikke minst hvordan forholder vi oss som biohackere og helseoptimister når vi skal ut på restaurant for å spise middag?.Hva skjer når vi får i oss vegetabilske oljer?I Norge produseres det kaldpresset rapsolje. Hva er egentlig forskjellen? Er den sunn? Hva med barn og overvekt, kostholdsvaner. I dagens kosthold får vi i oss mer omega 6 enn det vi trenger, derfor denne debatten og inspirasjon il at vi må kutte å tilsette enda mer vegetabilske oljer i maten. Den optimale ratio på Omgea 6/3 er 1:1, men det vi ser i dag er at den er nærmere 20:1. For stor andel av Omega 6 skaper inflammasjoner og som igjen leder til sykdom og overvekt.Gave til deg: Vi ønsket å igangsette et prosjekt i kampen mot overbruk av vegetabilske oljer slik at du kan ta ansvar for egen helse. Det har vi nå gjort: Vi har designet et kort du kan printe ut via hjemmesidene våre og ta med eg neste gang du går på restaurant. Kortet sier i bunn og grunn at du er allergisk mot vegetabilske oljer. Finn det her og print ut:http://biohackinggirls.no og herhttps://www.bedrementalhelse.noVi oppfordrer DEG til å printe dette ut, eventuelt maile oss så sender vi det til deg og be alle du kjenner med interesse for egen helse å gjøre det samme. ta det med deg på restarant og dele dette ut. Slik bidrar du til å skape en sunnere verden.Her finner du Dr. Simen Løseth: IG: @ernæringspsykiater Tiktok: @ernæringspsykiaterTwitter: https://twitter.com/SimenLseth Blogg :https://www.bedrementalhelse.noTucker Goodrich/Vegetabilske oljerhttps://podcasts.apple.com/no/podcast/biohacking-girls-podcast/id1558343232?l=nb&i=1000633028645open.spotify.comAncel Keys her:115. FETT: Ancel Keys - fett er farligopen.spotify.comCelluliter:122. CELLULITTER: hva er det?open.spotify.comLesetips: "Atomic Habits" av James ClearLesestoff fra 2022, tv2 hjelper deg/olivenolje undersøkelse:https://www.tv2.no/video/nyhetene/tv-2-hjelper-deg/test-av-olivenolje-kun-n-av-disse-ble-godkjent/1732448/
Se mer