Nye norske kostråd

I denne episoden av Landbrukspodden diskuterer vi de nye norske kostrådene som ble presentert på Arndalsuka. Gjester er Hildegunn Gjengedal fra Norges Bondelag og Karianne Spethås-Henriksen fra Animalia. De diskuterer fordeler og ulemper med de nye rådene, spesielt med hensyn til bærekraft og inntak av rødt kjøtt. De er bekymret for at rådene kan føre til redusert kjøttproduksjon i Norge og dermed mindre selvforsyning. De understreker viktigheten av et variert kosthold med norske råvarer og påpeker at det er mulig å ha et sunt og godt kosthold basert på norske råvarer.

00:01

Podkasten diskuterer de nye kostrådene for norsk landbruk, med fokus på bærekraft og helhetlig tilnærming.

08:26

Diskusjonen om reduserte anbefalinger for rødt kjøtt reiser spørsmål om forskningsgrunnlaget og helseimplikasjoner.

11:57

Kjøttproduksjon er essensiell for norsk kosthold, men nye kostråd kan påvirke både forbruk og landbruk betydelig.

22:02

Diskusjonen fokuserer på betydningen av norskprodusert mat, sunne kostråd og hvordan man kan øke forbruket av lokale råvarer som potet, bygg og havre.

Transkript

Nevnt i episoden

Landbrukspodden 

Podcastens navn, en podkast om norsk landbruk.

Norges Bondelag 

En organisasjon som representerer norske bønder, Hildegunn Gjengedal jobber her.

Arndalsuka 

En årlig konferanse i Arendal, de nye kostrådene ble presentert her.

Kostråd 

Anbefalinger om hva befolkningen bør spise, de nye rådene er temaet for episoden.

Hildegunn Gjengedal 

Gjest i episoden, jobber i Norges Bondelag.

Karianne Spethås-Henriksen 

Gjest i episoden, jobber i Animalia.

Animalia 

Et fagutviklingsmiljø som jobber med kjøttproduksjon, Karianne Spethås-Henriksen jobber her.

Bærekraft 

Et viktig tema i episoden, kostrådene kritiseres for å ikke ta hensyn til helhetlig bærekraft.

Rødt kjøtt 

En matvare som er omtalt i kostrådene, inntaket bør reduseres.

NIBIO 

Norsk institutt for bioøkonomi, har beregnet konsekvensene av å redusere kjøttforbruket.

Frukt og grønt 

Matvarer som anbefales å øke inntaket av i de nye kostrådene.

Selvforsyning 

Et viktig tema i episoden, kostrådene kan påvirke norsk selvforsyning.

Bearbeidet kjøtt 

En matvare som er omtalt i kostrådene, inntaket bør reduseres.

Melk og meieriprodukter 

Matvarer som er omtalt i kostrådene, inntaket bør reduseres noe.

World Cancer Research Fund 

En internasjonal organisasjon som har forsket på sammenhengen mellom rødt kjøtt og kreft.

Tarmkreft 

En sykdom som er assosiert med høyt inntak av rødt kjøtt.

Klima og miljø 

Et viktig tema i episoden, kostrådene kritiseres for å ikke ta hensyn til helhetlig klima og miljø.

Norsk matkultur 

Et viktig tema i episoden, kjøtt er en viktig del av norsk matkultur.

Ressursgrunnlag 

Et viktig tema i episoden, kostrådene kan påvirke norsk ressursgrunnlag.

Matsikkerhet 

Et viktig tema i episoden, kostrådene kan påvirke norsk matsikkerhet.

Grønnsaker 

En matvare som anbefales å øke inntaket av i de nye kostrådene.

Bygg og havre 

Matvarer som vi kan produsere mer av i Norge.

Potet 

En matvare som er omtalt i de nye kostrådene.

Kjøtt 

En matvare som er omtalt i kostrådene, inntaket bør reduseres.

Fisk 

En matvare som er omtalt i de nye kostrådene.

Grovekornprodukter 

En matvare som er omtalt i de nye kostrådene.

Deltakere

Host

Kevin Karlsen Nornes

Guest

Hildegunn Gjengedal

Guest

Karianne Spethås-Henriksen

Lignende

Laster