Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Jeg sitter her, som sett vanlig, med Adrik Hart. Hei, Jan. Hei, Adrik Hart, og mitt navn er Jan Moberg. Det går mot sommer, Jan. Ja, det går mot sommer. Det er sommer. Det er sommer. Og... Litt varierende. Ja, ikke som vi gjorde. Da var det jo knall hele tiden. Ja.
Men hvor mange elektroverktøy har du brukt i løpet av helga og det, Gjert? Det ble faktisk ganske mange igjen. Det var under ti. Under ti? Jeg tror det. Nei.
Nei, det var over tid. Jeg skal jo ned og telle hvor mange du har nede på yta di. Jeg kommer snart. Men, i dag skal vi snakke om noe som er veldig høyt opp på lista di av de 683 favoritttemaene dine. Mange av temaene er faktisk. Ja, og det tror jeg ikke alle gjennom. Nei, jeg tror ikke det. Eller alle nordmenn, ja. Han vi skal ha med oss i dag har vært her før. Det er nemlig dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen. Velkommen.
Tusen takk, og takk for at jeg får komme igjen. Jo, du skal få komme igjen også siden, men i dag. Så lenge du råkker det. Siden det er sommer og sånn, så har vi tenkt litt her at lytterne trenger noen sommertips. Og vi kan jo begynne da med, og Rikard og jeg har jo nettopp laget et par podcaster om båt og sjøliv og sånn.
Der må det jo være tips å få for oss som skal ferdes på sjøen i sommer. Ja, det er det. Og der har jeg egentlig to ting som er kanskje litt motstridende. Det ene er at ta med mobiltelefonen din. Den kan du få bruke for. Men samtidig så tror jeg det er viktig å si at skal du til sjøs, og hvertfall hvis du har egen båt, så er den maritime kystradion, altså den håndholdte VHF-en eller fastmonterte VHF-en,
Det er den som virkelig er sikkerheten din til sjøss, og som du bør, bør ha med deg. Den må du ha sertifikat på, men det er en enkel prosess å ta på nettet, og gi deg og andre sjøfarende en veldig mye større trygghet enn mobiltelefonen dyr.
Det sa dekkningsdirektøren, du vet. Ja, snart kommer VHF og tar opp for 5G. Nei, men Bjørn, når vi er ute med båten, er det sånn at man ikke skal tenke at det er dekkning langt ut? Ja, så tar du for eksempel Valerskjærgården som et helt hypotetisk tilfelle, i og med at noen her har hytte der nede, og det er ikke meg, så er jo mobildekkning ganske god.
Sommeren i fjor så opplevde i hvert fall jeg at været var veldig mye bedre enn det er nå. Og jeg fikk plutselig, så ble jo mobiltelefonen min, det ble så varmt at jeg bare kunne ringe på den, det bare kom opp et trekant. Ja, riktig. Så ble telefonen faktisk helt overoppet. Vi skulle jo ønske at vi hadde flere sånne dager nå. Det skjer jo ikke med denne Maritim VFN da.
Og kommer det en nødsituasjon der, så skal alle andre båter som lytter på deg, eller som er med bare til en vev, de har jo rytteplikt på kanal 16, som er nødkanalen, og da går meldingen din rett ut. Så det er særlig med varmegang som er viktig med mobiltelefon og hindre,
Og så er det selvfølgelig at skal du krysse, for eksempel fra Valer og kjøre over til Kragerø, så sliter du nok med rekningen når du kommer midtveis, mens den maritime VFN igjen, den vil virke. Og den tåler jo også betydelig mer uvær i forhold til saltvann og slik ting enn mobilen gjør.
Ja, VF ligger jo på et mye, mye lavere frekvensbånd, så det har jo mye lengre kvide, og det er jo analogt til og med. Ja, den har masse fordeler, men så innser jeg også at alle... Nei, det er ikke noe fordel at det er analogt, men... Nei, men alle, nesten alle dere har jo mobiltelefon, så den synes ikke jeg at vi skal si at man ikke skal ta med, for den har jeg med selv. Men i tillegg,
så har jeg i hvert fall med meg selv min egen bærebarevjef. Og så er jo et av poengene her som du var inne på, at det er jo ikke bare for at du skal kunne andre opp på andre, du har også en lytteplikt på de andre. Ja, du har en lytteplikt på Kanal 16, og det er jo for at du da kan fange opp andre nødsituasjoner på sjøfaren som trenger din assistans eller hjelp. Det er et godt prinsipp altså.
Det er veldig, veldig godt, og det er en fantastisk tekning på kystradion i Norge. Men hvis mobilen blir for varm, altså moderne mobiler, så er det bare å hive den ut på en meters dyp sammen med pilsflaska?
Jeg ser reklamen sier at du kan det, men jeg vet ikke om det er måten jeg ville valgt å kjøre telefonen på. Jeg tror jeg hadde funnet på noe smartere. Hvis du står i en ordentlig krisesituasjon, så er det kanskje ikke det du tenker på. Men kanskje ha med litt ekstra power også? Ja, disse batteribankene er jo så små og fine i dag at du får dem jo fint på innelomma. Bare sørg for å ha en batteribank som faktisk lader opp
mobiltelefonen gjerne et par ganger. Jeg har jo det med meg alltid når jeg er ute og reiser, å sørge for at telefonen er fulladet når jeg går av fly eller hvor jeg måtte være, og selvfølgelig også i båten, hvis du ikke da har en USB og kan lade ned båten din. Vi snakker om dette med å reise og dekning til havs og sånn, men når vi er ute og reiser i sommer, er det spesielle ting vi skal gjøre for å sørge for at vi har best mulig dekning?
Altså nå har man jo fått på plass heldigvis et tilbud som gjør at du innenfor hele EU så har du jo din egen datakode akkurat som i Norge. Så du kan bruke mobiltelefonen din uten å være engstelig for regningen. Du kan lytte på radio, du kan surfe og du kan ta regninger og alt mulig. Det er jo ikke alle steder du får dekning da. Nei, og da er du inne på at i Norge så har vi jo verdens raskeste nett.
i hvert fall når man har Tele Nord, og du har 7500 basstasjoner med firke i et land som Norge. Det er rast mot hele året. De har også en fantastisk bra retning. De har bare litt etter. Ja, de har mange tusen basstasjoner, men det er ikke poenget her. Jeg kan bruke meg selv som et eksempel. I fjor sommer, til tross for det fantastiske været, så var vi en uke i Rådås.
Og jeg er noe sånn skudsammen at jeg liker å følge med på mailen og sånt, både tidlig og sent, til andres store situasjoner, ikke nok. Men da fant jeg ut at det gikk utrolig dårlig å få inn mail på mobiltelefonen min. Det stoppet jo bare helt opp. Og da tenkte jeg at vi i Norge er så bortskjent med at dette firingenettet vårt er så fantastisk overalt. Og da hang jeg på en basestasjon som antagelig var helt full.
Så jeg liker ikke å gi det rådet her, og det gjelder ikke i Norge, det er viktig å understreke. Men hvis du ser at du ikke får inn den datamengden som du hadde trodd, og ikke klarer å surfe, skru av 4G når du er i utlandet. Da kom alt inn. Og når du lander i Norge, så må du bare huske å studere på igjen. Okapasitet på 3G, men ikke på 4G. Ja, og det er jo litt sånn paradoks da, når vi her i Norge nå... Vi har jo skuddet halvparten av 3G-nettet, men sånn er det ikke i utlandet. Nei.
Og så er ikke dette et råd som jeg sier gjelder overalt, men der du har et problem, så tror jeg det kan være en mulighet. Skru av firige utenfor Norge, der du ser at datene stopper opp, så tror jeg faktisk du vil si at du alltid får bedre nett. Men når du hadde vært en uke på Rådås, hadde du da full kartlegging av Rådås og dekning og...
Jeg hadde ikke det, altså. Klarer du å ta fri? Nei, jeg klarer aldri å ta fri. Men det er igjen sånn som jeg gjør da. Jeg tenker at hvis jeg da legger bort denne telefonen i en uke, tenker jeg kommer tilbake igjen da. Skal jeg da ta i en dobbeltløp neste uke? Det går jo ikke. Så det er greit å få unna det meste, i hvert fall. Men vi må ta med da, for det er også et sånt feriegudis her. Odd Rikardt var veldig opprømt her. Han kom og sa at nå er det jo full rulle også utenfor EU på dette med
med roaming, inntil han skjønte at det ikke var hans aldersklasse. Hva er det som skjer? Ja, du, vet du hva? Dette er jo en pressmelding som akkurat har gått ut. Jeg er jo bare litt over 28. Ja, du er litt over 28, men jeg fikk en telefon fra datteren min her for noen dager siden, som hadde fanget det før vi hadde sendt opp pressmeldingen. For det hadde vist seg å ligge på nettet da, før vi hadde gått opp på teg. Og hun skal være på en måned til i Australia. Og
Der kan du da, hvis du har Yong og det mange, så kan du få fem giga ekstra hver måned i USA, i Kanada og Australia og flere andre land som en av goodiesene. Men for å få det, så må du da være i Yong-segment, altså mellom 18 og 28, som dessverre ingen av oss tre her i studio mer bekjent befinner seg på den ålderssegmentet. Jeg tror jeg har det oppgitt alderen min til Norge, så kanskje jeg skal nå juge litt. Nå er det på tide at du får fart på den der tidsmaskinen din, Adrik-Arndt.
Da er det den du jobber med. Barna er over 28. Du holder deg godt, men hvis du er 28, så synes jeg du holder deg dårlig. Da går det nedover. Men selv om vi har vært litt på feriesporet, så er det jo en del kaldestøy eller usikkerhet rundt det som skjer med at dere skal ta bort kobber.
tradisjonelle kobbernetter. Ja, du tenker på moderniseringen vår. Ja, folk er litt engstelige for «mister jeg fast telefonen med nå? Hva skjer?» Ja, altså folk var i hvert fall veldig engstelige for det. Jeg må si at dette med moderniseringen, det er kanskje noe av det jeg bruker aller mest tid på i dagen. Syv dager i uka, ja. Jeg bruker enormt mye tid på det. Jeg reiser rundt hele tiden, møter ordførere, er på folkemøter og møter kunder.
Det det handler om, er å trygge kundene på at vi skal ikke ta fra deg noe. Vi skal faktisk gi deg noe som er bedre. Vi skal ikke gå tilbake til røksignaler. Det er ikke det det handler om. Men det handler om et kobbernett som vi burde ha modernisert for lenge, lenge siden. Det er klart jeg var nylig i Vestfåge kommune på en liten sted som heter Vestersjånd, hvor en kunde hadde et adressernett med 1,1 megabit av stedt.
Og det nettet er jo ikke rustet for morgendagen, det er ikke rustet for dagen engang. Så det som blir løsningen der, er enten så må vi finne på en løsning hvor vi får en utvendig antenne og en router som vi skal teste ut der, for å nå bake en kolline og skygge for mobillekningen. Og det er jo nettopp det det handler om, det er å gi denne type kunder et bedre alternativ. Enten så betyr det fiber, fiber til alle, eller så betyr det fiber til alle med en kombinasjon av mobil, og jeg tror det er det det vil være. Og det er å da bygge ut et firekennett,
slik at kundene faktisk har det som alternativ. Og da får de jo en hastighet som er mellom 10 og 20 ganger ofte, det de har med det gamle av det smittet. Og så har du liksom de eldre da, og da tenker jeg ikke på sånn som oss, men jeg tenker på de som da er på enda eldre, altså 80 og 80 år, som er liksom tviholdt på den gamle telefonen. Og noen av de telefonene har jo ikke tastringer, det er liksom bilder av
mor og datter, eller hva det måtte være på tast 1 og 2, og det er det. Men de telefonene finnes jo også med simkort inni. Sånn at for de som er engstelige for å bruke ny teknologi, så eneste vi skal gjøre, det er å sørge for at de fortsatt skal ha de samme mulighetene, men skal sitte et simkort
i stedet for den gamle trepinna-kontakten som ofte sitter i de leilighetene på det gamle fastnettet. Så kunder skal fortsatt kunne ringe, og de som har brevbånd skal fortsatt få brevbånd, men det skal være mye mer rustet for fremtiden enn det nettet har i dag. Og denne beslutningen burde vi tatt for mange, mange år siden, men nå er vi endelig i gang, og jeg synes dette er en gave, det mener jeg, altså til folket, at vi faktisk ruller ut så mye mobil og fiber.
Det er jo mange i dag, både på hytter og for så vidt hjemme, som har mobilt brevmål. Er det noe nytt der? De som blir berørt av denne moderniseringen, hvor vi tar bort ADSL-en som nesten ikke går rundt, så tilbyr vi et eget produkt, mobilt hjemmebrevmål, hvor vi gir deg 1000 giga i måneden.
Altså, en terabyte. Ja, det begynner å ligne noe dere har ikke hørt. Ja, det tror jeg ikke. Vet du hvor mye det er? Altså, sånn... Antall nuller, vet jeg. Ja, men hvis vi prøver å ta det over på en litt morsom analogi, så kan du faktisk se, når jeg tenker meg om å si at jeg tar regnestykket riktig her, du kan se 14 timer med Netflix hver dag, 30 dager i måneden.
Og da tenker jeg litt at hvis det ikke holder, da har du andre problemer enn datakoden din også. Og dette produktet, det er jo faktisk så bra at vi kan gi deg den med 10, 30 eller 100 megabit av sted, litt avhengig av hvor du bor og hvilken kapasitet du har. Og så starter produktet på 599 som er veldig konkurransedyktig, og ikke minst en
helt annen mulighet for å ha kontakt med oververden på data enn det du har i dag. Vi må, nå har vi vært litt sånn mobiltegn, men det er et spørsmål jeg har for at de siste gangene jeg har flytt, så nå er jeg litt tilbake til feriemodus her, har flytt, så får jeg vite ombord på flyet at nå kan jeg råme, nå kan jeg snakke i telefonen fra flyet. Er det noe jeg bør gjøre, Bjørn? Eller er det dyrt?
Nå skal jeg være litt forsiktig her. Jeg synes jo ikke nødvendigvis du skal begynne å snakke i telefon med mindre du sitter på business class og har god plass. Fordi man sitter såpass trangt på moderne fly i dag at du snakker mye private samfunn før alle hører det. Nei, det er som på togene, altså. Mens derimot, hvis du tar dette over til båter, enten det er cruise ship eller danske båter eller kilferie eller sånne ting,
så er det satellittbaserte løsninger. Du kan gjerne bruke dem, men du må vite hva det koster. Når jeg kommer utenfor ferder, så begynner det å tykke satellitt og ikke det. Det er ikke tilfeldig at det er på ferder. Tar du for eksempel Colorline, så er det sånn at når du er innenfor, så er ikke det satellittbaserte systemet åpent. Da har du ikke tilgang på det.
Men når du kommer utenfor, så ser vi at her slutter egentlig mobilen etter virke. Og da slår satellittbasert løsningen ombord på Colorline inn. Ja, så du får vanlig mobilsamtale ombord, men forbindelsen til land er basert på det. Og så er det litt avhengig av hva slags klasse du har på flyet og på båten, om dette er inklusiv, men...
Jeg var jo under måling i tilsvarende på København-båten her for ganske kort tid tilbake. Og da brukte jeg jo data ombord på den båten som var en del av den biletten jeg hadde. Og det har jeg ingen problemer med å gjøre. Men jeg tror ikke jeg hadde begynt å ringe så veldig mye ombord på flyet mellom Oslo og Tromsø, altså.
Nei, og du kan jo, og så har du gratis wifi, så kan du selvfølgelig ringe på alle mulige Skype, Snapchat, Whatsapp. Ja, det kan du, men bare husk på at du sitter veldig tett. Ja, du sitter veldig tett. Men hvis du ønsker å plage folk ved siden av deg, da. Ja, da kan du. Det hender at han ikke sitter ved siden av meg på fly, skjønner du, og da gjør han det. Ja.
Vi har en kjapp oppdatering på 5G siden vi har deg her. Hva skjer? 5G er spennende. 5G vil jo revolusjonere måten vi faktisk jobber på, måten vi reiser i tid på. Da tenker jeg blant annet på selvkjørende biler hvor 5G på en måte er...
Jeg blir så entusiastisk på det. Fordi det er null i leten sin som faktisk muliggjør at du kan få biler som styrer seg selv på det. Men hvis du går ned til jordnæring nå i dag, så har vi et pilot i Kongsberg
Vi starter nå i løpet av sommeren en bytte ut basstasjonene våre i Elvrum til basstasjoner med 5G. Og så kommer vi til å ha en stor pilot etter det, uten at jeg kan statfeste når, som blir i Trondheim. Og når vi har gjort det, da tar vi en beslutning på
Både kommersiell realisering og på leverandørvalg og ikke før. Men 5G er jo vanvittig spennende. Jeg har ledd i stund av Bjørn som andre her. Jeg har jo hørt det hver gang. Fra når det gikk fra 1G til 2G da var det vanvittig spennende. Og ikke minst 3G, det var jo fantastisk. Det var fremtiden og data også om 4G.
Men jeg er jo enig med, for all del er jeg enig med. Men forskjellen er kanskje at tidligere tok det jo ti år mellom hver ny generasjon. Nå går det jo nesten en generasjon reelt sett, bare i løpet av et par år, så ting går jo så lydfort. Men nå tenkte jeg vi skal avslutte med noe som sier litt om hvorfor du kjenner landet vårt godt, Bjørn.
Vi har skjønt at over sommeren skal du kjøre landet rundt for 25 år. Det er 25 års jubileum. Da skal du ut med denne bilen din med alt målutstyr. Hva forventer du å finne da som du ikke fant sist?
Ja, det hadde jeg vist, det behøver jeg ikke kjøre. Det er helt lite som sier, i 85 år har jeg holdt på med å kjøre en systematisert rundleseverktår, som viktig nok har blitt litt mer omfattende hvert året og år. 12-13 000 kilometer på 6-7 uker, hvor jeg kjører da fra sentralen i Saltnes i Råde i Østfold til Nordkapp.
og ned igjen. Og det er for å måle de mobilene til som er i Norge, se hvordan tallkvaliteten er, hvordan hastigheten er, møte kunder, få innspill fra dem, og møte lokalmedia. Men først og fremst få litt sånn pulsen på
hva folk egentlig forventer av mobilen etter hvert. Jeg opplever at folk stopper meg i gata og sperrer meg, for jeg kommer ikke forbi før de har fortalt sin teknisk historie. Og så blir det færre av dem. Men for meg gir det enormt mye å ta den pulsen på hvordan nettet vårt er.
Så i år så har vi tenkt å gjøre den turen litt større enn den har vært før, og dra liksom der Norge er på det smaleste, der det er det bredeste. Siden det er jubileum. Ja, siden det er jubileum. Vi kommer en tur vi, så vi får kanskje et par eksotiske steder og dikkert som vi må sjekke ut. Det er så hyggelig. Da har vi en avtale. Det er ingen som bør ha så mye bilskam som deg. Vi snakker om flyeskam, men du kjører jo også så mye biler.
Da kan jeg jo uten å vri dette over til en annen type debatt da, så kjører jeg jo hvertfall med RO6 med eble for de som vet hva det er, og jeg har jo da i prinsipp omtrent ikke nok til å slippe det helt av, så der er jeg god som vikert. Du har nok med dekningsangsten om ikke du skulle ha denne ladeangsten til deg. Jeg må få flytte meg rundt og jeg kjører elbiprivat, men akkurat på jobb så tror jeg det blir vanskelig.
Bjørn Amundsen, takk for at du kom innom. Du får ha en god sommer så lenge, og så sees vi etter sommeren på jubileumsreisen igjen. Fantastisk. Tusen takk for at jeg fikk lov til å komme. Riktig god sommer. Veldig hyggelig, Bjørn. Hver gang du kommer tilbake. Takk for det.