FIKEN Superenkelt regnskap
Se nå på TV2 Play
Jeg er også en ekte greve. Det er jeg ikke så ofte. Følg med! Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjelds Vinkjeller. Jeg heter Kjeld Gabriel Henriks og synes det er veldig hyggelig å kunne fortelle og spre vinglede til deg og andre som hører på.
Akkurat nå så befinner jeg meg sør i Montalcino i Toscana hos Koldorsia, som er en nobleman, ekte greve, fra sin Sano-familien. Ja, jeg mener også at de kanskje lager sin Sano, det er vel en sånn litt sånn bitter sak, men de holder egentlig til i nord, men så har de for 50 år siden så kjøpte de seg en aldri så liten Sano.
Vi inngår her nede i sør i Montasino. Vi befinner oss 20 minutter sør for Siena i Toskana. Det sørligste rødvindproducerende området er det vel. Det er Montepulciano som ligger litt lenger inn i landet. Dette er viner som vi har tilgjengelig i Norge, og vi har vært så heldige å få lov å smake forskjellige årganger av disse vinene. Dette her begynner å bli gøy.
Fordi at Brunello er også navnet på druen vi bruker. Vi kaller den som regel San Giovese hjemme i Norge, og synes jo det har forholdet. Men her nede i Brunello så kaller de San Giovese druen for Brunello, og er en drue som de har holdt på med siden romertiden. Jupiters Blue kalte det back in the days, og har...
Lang historie fra et tuskernes tid har det lang historie med å lage denne vinen her nede. Vi fikk lov å kjøre, først så kom vi, vi er da på vinreise, vi var først så kom vi inn i vineriet og fikk smake 2021 og 2019, og de er jo ikke ferdige nå, for for å lage en Brunello så må den ligge tre år på fat og ett år i flaske. Hvis den ligger to år i flaske så blir det også en reserva.
Så vi fikk smake først 2021, som har ligget på fat i et år, fikk vi en tappa vidt rett fra tanken, som da var råfersk og syrlig og litt stikkende i stilen, og kjente at her er det rått.
Og så fikk vi da 2019, da hadde fatet fått lov å kose seg litt og ligge etter to år, få etter ett år igjen. Kjente at fatpreget kom, men fortsatt var frukten ganske syrlig og frisk. Og så gikk vi da over på smakingen, da vi fikk lov å smake da 2015, 2013, 2006 og helt til slutt 1990. Det er den jeg har i øynene.
Har glassen nå, og det vi nordmenn er dårlige på, er å drikke moden vin. Fordi at vi går på Pole, og så kjøper vi vin, og vi kjøper bare Olor og Brunellor og ting, årets vin, og så går vi hjem og så drikker vi med en gang.
Og det bør vi ikke gjøre. Fordi disse her trenger litt tid. En Brunello trenger gjerne ti år før du smaker på den. Og det er jo det som er vanskelig, å vente i ti år. Og jeg skjønner at det er vanskelig, men det lønner seg. Og Brunello kan ligge gjerne 20-30 år. Her er det da 1990, og det er jo da god regning, to-tredje år. Den har blitt veldig...
Fått disse modne, litt sånne der plommetonene, litt sånn moden, tørka frukt. Mørke moreller, noe kryddertoner. Mens da de, når jeg smakte 2006 i stad, så har den fortsatt den mer kirsebær syrlige preget. Men her blir det liksom sånn mursteinsrød, tung, litt moden greie. Og det er veldig morsomt faktisk, for vi smakte da 2013 mot 2006. Det er 2006.
Og mellom 2013 og 2016, da kan lakrissen frem. Så etter hvert som de modene, så kommer det flere og flere ting frem, men det forsvinner jo også en del ting som syrlighet, friskhet, og så kommer da ting i vann. Brunelle har ganske frisk syrlighet, derfor gjør det den så optimal...
masse flyrøget. Optimal og veldig mange flyr. Plutselig ble jeg populær. Kanskje jeg er en dritt før flyene kom, men optimal til lagring. Dette er det som er så gøy med Koldosja, er at vi er veldig tilgjengelige på Polen. Dette er forlutaket. Jeg tror faktisk at 2001-årgangen også er en mulighet. Så hvis du har lyst til å
prøve litt Brunello, så er det lov å gå på Novo Mans fra helt, helt sør i Toskana. Og dette her er første turen vi arrangerer til Toskana. Vi kommer til å arrangere fler. Hvis du har lyst til at vi skal arrangere med deg, eller for deg, så er det bare å ta kontakt. Så skal vi kanskje dra hit igjen, og vi skal også til flere vingårder, og det kommer jeg til å lage podcast på de fleste vingårder vi skal innom. Ikke alle, men en del.
Hvis det er for tid, så kan dere høre litt om hvordan verden er i Vinland. Men dagens episode, Brunello de Montalcino fra Toskana, det er gode saker. Det er dyrt, men det er gjerstelig godt. Takk for oppmerksomheten. Vi åker videre. Hold deg fast. Ha det bra.