Vi skal til de italienske dolomittene. Der er det fantastisk vakkert. Men kan de vinne? Musikk
God dag, og hjertelig velkommen til Kjell Svinnkjeller og Tom Amorati-Løvås sin drinkvidd. Tom, i dag så skal vi faktisk langt opp i de italienske fjellskjedene, men der prøver de å være franske. De prøver alt mulig rart. Der de er, som du sier, vi skal til Dolomitene som ligger...
Høyre hjørne av Italia. De krabber seg opp mot... Hvis du for eksempel er ved Gardasjøen med Veneto og skal kjøre opp til Innsbruk, så kjører du gjennom Dolomitten oppover, og så ser du når du kommer til Bolshanen, så kan du se Dolomitten, disse litt rare fjellformasjonene. Det er et litt undelig landskap. Ja, det er... Dolomitten er jo et ganske stort område, men...
De er mest kjent for akkurat disse rare fjellformasjonene. Ja, ikke sant? Jeg vet ikke om den vinen vi skal smake på nå, dyrker akkurat på de fjellene. Det er absolutt ikke dyrket på de fjellene, for det er ganske høye, og de er bare full av stein, så der dyrker det litt, men i bånd, bånd og bakken. Ja, der alt har ramlet ned opp gjennom årene, der dyrker det jo vin. Vinen vi skal snakke om og prøve å holde på med i dag, den heter jo
Terred eller Dolomiti eller noe sånt da? Ja, fra San Leonardo. Vi er hos, altså når de har våpenskjold på flaska, så betyr det å holde på halsen, så betyr det å holde på en stund, og på korken også. 1750 et eller annet. De har holdt på siden 1700-tallet, men
Før da så var det et gammelt kloster der. Ja, selvfølgelig var det det. Altså her i denne åkeren her så har de lagd vin i tusen år. Ja, det er jo ofte sånn at etter at munken har takket av så står husen igjen og da flytter jo folk inn. Og noen ganger så er det jo flinke folk som flytter inn som lager vin. Ja, og
Jeg tror jeg har møtt Eller jeg vet at jeg har møtt Han her for et par år siden Han var i Norge og besøkte Så var jeg på en smaking med en Veldig hyggelig type Og veldig opptatt av jordsmån Og kultur Og druespesifikasjoner Og så videre og så videre Og dette synes jeg er kjempe morsomt Det som jeg synes også er det gøy Er at av alle steder
som de kan lage vin, og her oppe lager de en del Nebbiolo, de lager en del faktisk en del Nopina Noir også, men det er også langrein, og de har en del lokale drur, men
Men nei da, det skulle de ikke ha noe av. De vil ha en åker med Cabernet Sauvignon og Melo, og litt Karmenere, og da tenker vi med en gang på Frankrike og Bordeaux. Ikke sant? De har prøvd å flytte et stykke Bordeaux ned til foten av Alpene, rett og slett. Ja, og det er bare litt Karmenere der, men jeg husker at selv om dette er mange år siden jeg møtte han, så husker jeg at han var veldig opptatt av
De har faktisk en 100% karmineret vin også. Det burde vi lage en på en gang. Jeg er litt usikker på om de bare ga opp på selen i Norge. Det er ingen som skjønner det uansett. Nei, men det skjønner jeg jo. Vi er jo vanedyr her oppe, men det er klart en blanding av melo og keb, den vil jo uansett treffe noen. Vi er veldig vanedyr, og vi har jo selvfølgelig tradisjoner om at vi ...
Hør den lyden da, det er nydelig. Fra denne delen av Italia så skal vi ikke ha denne type vin egentlig. Men forskjellen da mellom Dolomitene og Bordeaux er jo ganske stor. Ja, for det første ligger det greit stykke unna hverandre, og du skal gjennom mesteparten av kontinentet nesten for å komme seg dit. Ja, største høyestepunktet i Bordeaux er jo 89 meter eller noe sånt.
Det laveste punktet i dolomitten er jo flere hundre meter, så her er det jo ganske stor høydepåskjell. Jeg tror ikke vi skal fortsette å sammenligne eller usammenligne de to stedene. Nå har jeg lukta mens du har fortalt om høydemetret, og koter og kurver og sånn. Jeg må dessverre nesten si at det er jo litt sånn Bordeaux-stil over dette her. Det er jo det. Ja.
Vi kan ikke slippe et taket på den. Neida, men jeg føler at det er en italiensk Bordeaux. Det ligger noe bak det. Det er en syrlighet. Og jeg vet ikke om det er disse 10 prosentene med kaminere som gjør det. Det vet jeg ikke om det er. Men jeg vil heller legge det på vinmakeren som har lagt sin egen lille still på det, men det er klart. Med den Bordeaux-flasken den er på.
Den drublandingen, så er det klart at det er vanskelig å ikke være litt forutinntatt når du stikker snuttap i her. Men det er som du sier, det er en slags italiensk bordeaux. Ja, altså bare på nesa, du føler at den lukter liksom bordeaux med et innslag av kanskje noe sånn nebbiolo, altså den friskheten som ofte italienerne har da. Og så har det et veldig tydelig uttrykk av kirsebær når du lukter på den. Ja.
Og det også er ikke helt typisk i bordeaux-stilen. Det skal være litt andre frukter, for denne var veldig voksen med syrlig kirsebær. Det skal du få lov til å smake og si om den følger opp duften. For jeg synes dette her lukter jo veldig lovende. Dette gleder jeg meg til å smake. Da kan du sette i gang, for dette her er saftig greier. Og
også tanninrikt. Altså her er det, her snurper det, her drar det seg sammen. Men du har frukten som er syrlig, frisk, kald. Det er kirsebær, det er moreller, det er noen kryddertoner, den snurper seg sammen. Snurper veldig, det er en
De taninene her, de jobber altså. Det er ikke noe for folk som sier æsj, rødvin er surt. Det er ikke noen nybinevin akkurat. Det vil jeg ikke si. Den har taninene sine i orden, og denne går til alt som du kan hive på grillen av kjøtt og gjerne med noen litt fetere stykker også, fordi denne vil klare å vaske bort det meste. Ja, ja, ja. Dette her, det må jo ha noe fett her, ellers så ...
Du sitter ikke og drikker den alene med gullrekka, for å si det sånn. Men den har en sånn fin, syrlig friskhet. Den er veldig frisk. Som jeg synes er veldig bra. Der stemmer ikke helt inntrykket fra nesa med det som munnen opplever hos meg.
Nei, den er varmere i nesa enn den er i ... Den er mye varmere, ja, men det er som du sier, det kjøle uttrykket, men jeg tipper at det kjøle uttrykket kommer etter å slette av både at det er ganske høy syrgehalt og at haninene som følger med fra både skall og fat her er veldig prominent, veldig til stede. Til en viss grad nesten slår over, nesten overdøver fruktsmaken, i hvert fall i starten.
Det tok litt tid før jeg klarte å få ut alle disse fruktonene. Munnen min måtte liksom kjempe seg gjennom et par lag med syre og tanniner, for jeg fikk fram syre her. Og den har jo, det er jo
Det er jo noe fat her, men det er ikke sånn bordeauxfat. Den har helt klart vært på fat, men det er ikke noe utpreget verken på nese med vanilje eller noe sånn. Det er ikke noe tresmak, det er ikke noe fatnot på smaken. Men jeg tipper at mye av de tanninene vi kjenner faktisk kommer fra fatene. Dette er jo en velsignet vin, for på gården har de en egen kirke, og den ble bygd i Årthusen, da Kristendommen kom til Island.
Så her har de hatt Vilsigna åker i... Det hadde vært en stund i Italia før det. Ja, men til Island så kom de i år 1000, for det vet vi akkurat når de kom. Norge har vi diskutert litt frem og tilbake, for at vi kristner med makt, holdt jeg på å si. Håndgemenge på stikkelse av den slags. Ja, ja, ja. Så her har de, altså de har så lang tradisjon, og jeg synes det er gøy at de våger seg på en litt sånn Bordeaux-variant. Jeg synes ikke det gjør noe.
Og her har vi noen meldere. Du rotar bort fra kirken. Du skulle fortelle om helgene, eller hva? San Leonardo? Ja. San Leonardo, Lennart, må det være? Ja, jeg trodde han var skilpadd av noe slag, men han er tvilvis en helgen da. Jeg er litt dårlig på helgene der.
Nei, det var noen Ninja Turtles, husker jeg. Ja. Hvor det var Leonardo inne i bildet. Jeg vet ikke om det er han da. Det kan jo være Da Vinci også, det er jo for så vidt. Ja, Ninja Turtles er jo da oppkalt etter Donatello, Rafael, Michelangelo og Leonardo. Så det er jo da oppkalt etter kunstmalere. Ok, men det er ikke en kunstnervin dette her altså? Absolutt ikke, dette er ikke noe kunstnervin helt tatt. Dette er jo adelsvin og...
Helgenvin. Jeg skulle egentlig innom de en gang, men jeg fikk aldri rotet meg til det, fordi jeg var på reise med barn, og det var nok vingård å besøke. Men jeg har lyst til å dra innom og helse på de.
Ser veldig idyllisk ut det her de holder til også. Hvis du er og vimser rundt i dolomittene, som på må få, og har en time å slå hjelm, så stikk innom i de. Jeg vet at det er mange som liker å gå tur. I Norge går vi tur overalt. Ja, vi går tur. Søndagstur var vi. Men for mange er jo ikke Jotunheimen og Rondana nok. De må dra til andre fjell, og jeg vet at det er veldig populært å dra til blant dolomittene der.
Jeg tror det er sånn klatrestativ folk har. Der liker de å klatre. Ja, det er masse fylklatring. Det går jo stadig vekk både ras og alt mulig rart oppi der som gjør at folk ikke kommer hjem igjen. Det er kanskje greit å slenge innom den kirken San Leonardo. Bare på en sånn fysikk utsjul, mener jeg. Dette her, Tom, er en vin til 270 kroner.
Det synes jeg den er verdt. Ja, men vi har jo allerede slått fast at dette er ikke noe gullrekka alene uten fett. Her må du lage middag. Oster og skinkrosa kan funke med litt antipasti. Det kan absolutt funke. Det kan funke gjennom hele greia, både fra antipasto og norditaliensk med litt pølser og skinkrosa og sånn som du sier.
og gjennom hele hva enn du nå velger å enten steke eller grille, men du skal være kjøtt med fett på, og det er du helt nødt til å lage, for du kan ikke bare bestille det og få det sendt på døra med fodora. Det er stygt å gjøre det med den vinen her. Det er helt riktig.
Vi er i Alto Adige, Trentino, helt nord i Italia. Faktisk, rett oppe i gata her, så slutter de å snakke italiensk, og så driver de og snakker tysk. Det er ganske morsomt. Ja, eller sånn østerisk-tysk rart. Ja, når du kjører innad, så kommer du, akkurat når du kommer over grensa, så kjører du stykket, så kommer du til en sånn bomstasjon. Da spurte jeg om, snakker du italiensk eller tysk? Jeg spurte på engelsk, selvfølgelig, for jeg kan jo verken, ja, tysk kan jeg faktisk litt, men italiensk er jeg dødel på. Så bare, smilte den, så bare, nei, nei, her snakker vi tysk.
Veldig søte jente faktisk. Før du snakker deg ut på sofaen i kveld, så tenker vi bare rundere. Ja. Teredi San Leonardo 2020 til 270 kroner. Det er den verdt. Det er den. Ja. Inviter noen venner over. Ta og spis noe kjøtt med fett i. Og så gjerne med noe saus over. Og så kommer du til å kose deg. Og så kommer du til å tenke. Når du sitter der og prater med disse kompisene dine. Og veninner spesielt for det.
Ja, det var Tom og Kjeld som anbefalte denne her. Fyggelige folk, de gutta der. De virker som de vet hva de driver på med. Jeg er litt usikker på det av og til, for da skjøyres det litt ut, men stort sett så vet de hva de driver på med. Lytt til podcasten deres. Spred et godt budskap, og la oss lytte mer. Jeg heter Tom Amiratil Havås. Jeg heter Kjeld Gabriel Henriks. Og ha en fin dag.