Lyreko
Velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise Vermelie og jeg er her for å gjøre deg mer bevisst på pengene dine og hvordan du bruker dem.
Hver uke ny intro, men det handler stort sett om penger, når jeg snakker til deg her inne. Jeg hadde en episode som ikke handlet om penger, men om digital minimalisme, som var veldig populær. Ellers er det stort sett penger, men den begynner å bli en stund siden, så jeg kan finne episodenummeret og legge det til i episodebeskrivelsen for deg som vil høre meg prate om noe litt annet enn penger.
Hvis du vil høre en annen episode om penger, så er det bare å scrolle nedover biblioteket, og så ser du hva jeg og vi har snakket om her før. I dag er det bare meg i studio. Velkommen til deg som er nylytter, velkommen til deg som hører stort sett alt jeg snakker om. Denne episoden lager jeg fordi dere lurer på mange ting. Og mange av de tingene dere lurer på, det skjønner jeg godt at dere lurer på.
Og så er det jo litt sånn, det er dyr tid, rentene er høye, og et spørsmål som jeg får ofte, hvordan skal vi investere nå da? Hvordan skal jeg plassere pengene mine for god avkastning i et marked med høye renter? Og rentefond er jo en ting som jeg gjerne skulle visst mer om, så jeg leter etter en gjest som kan lære oss mer om det.
For når du spør om investeringsstrategier, så er jeg definitivt ikke den rette å spørre. Men jeg heier på at du spør, så fortsett å spør til du finner noen som vet mer. Og i episoden fra forrige uke, der hadde jeg jo AksjeNorge på besøk, så der får du også mer innput på dette med investeringsstrategi.
Jeg personlig er jo veldig glad for at jeg valgte en investeringsstrategi som ikke krever at jeg snur meg rundt. Uansett hva som skjer i verden, så trenger ikke jeg å tenke, oi, hvordan påvirker det strategien min? Skal jeg gjøre det nå? Skal jeg selge meg ned i det? Opp i det? Jeg leste en bok som heter The Simple Path to Wealth. Forfatteren har også en blogg, så jeg var kjent med hva han mente fra før av, og vet at det er mange som støtter den samme tankegangen.
Han var en investor. Han elsket å handle aksjer, men så så han tilbake på livet sitt. Jeg tror han ville fortelle datteren sin hvordan hun skulle få pengene sine til å vokse. Hun var ikke så interessert i å høre på, så derfor skrev han en bok som hun da skulle lese når hun ble interessert. Og når han så tilbake på alle sine investeringer, så så han det at det hadde vært best for han, økonomisk, å bare investere alt i indexfond.
Og det er jo det samme Warren Buffett sier. Hvis du ikke kjenner til det navnet, så er det kanskje verdens mest kjente investor. Ok, jeg måtte google. Det står Consider the most successful investor of the 20th century. Ja, er det 1900-tallet? Ja. Poenget mitt var at i hans testamentet,
Nå ble jeg plutselig litt usikker på hvorfor jeg vet hva som sto i hans testament, men jeg har i hvert fall hørt et sted da. Vi regner med det stemmer, og vi får google litt mer etterpå. I testamentet til Warren Buffett, og her er det snakk om masse penger, han er topp fem rikeste menneske i verden.
Han sier at pengene som er igjen til kona, hvis hun lever lenger enn han, 90% av den formuen skal investeres i et very low cost S&P 500 indexfond. Nå skal jeg virkelig ikke utgi meg for å være en aksjemarkedsstrategiekspert, men det jeg liker med indexfondstrategien ...
Jeg hadde også en BI-professor her, en økonomiprofessor, som snakket om det med å investere i indeksfond, og hva som er bra med den strategien. Jeg legger også episodenummeret på den i episodebeskrivelsen, så får du lytte deg mer opp på det, som blir litt kontrast til det vi snakket om forrige uke. Hun sa vel at ha masse indeksfond, eller i hvert fall fond, og så krydre med litt enkelt aksjer.
Han sier en 100% indexfondstrategi er en fin ting.
Det er jo den strategien jeg personlig følger, fordi jeg har ikke lyst til å lese kvartalsrapporter, jeg har ikke lyst til å ta masse ekstra risiko. Jeg vet at jeg sikkert kunne ha tjent mer på å treffe riktige enkeltaksjer, men jeg har ikke evnen, tiden eller interessen. Så min strategi er å putte inn en sum hver måned, og så følger jeg ikke med.
Og det er så deilig når det er litt sånn urolige tider. Korona kom, og hva gjør vi med investeringene nå? Høye renter, hva gjør vi med investeringene nå? Jeg trenger ikke å lure. Bør jeg endre strategi nå? Fordi hele poenget med å ha en strategi, er jo at man skal vite hva man gjør når ting skjer.
Så det liker jeg så godt. Og når man ser på statistikk og sier at jenter er flinkere investorer enn gutter, altså gutter er flinkere til å komme seg på børs, det er en ting, men grunnen til at jentene ofte gjør det bedre, det er at de ikke driver og kjøper og selger for mye. For er det en ting med kjøp og selge, la oss si du har et aksjefond, indexfond er også et aksjefond,
Det har bare så mange aksjer i seg at det blir som å investere i hele børsen. Oslo Børs, eller hele verdensmarkedet. Mitt indeksfond er vel de 1500 største selskapene i verden, bare at noen er tatt bort fordi de ikke er gode selskaper. Og det S&P 500 som Warren Buffett snakket om, det er de 500 største selskapene i USA.
Og er du investert i et fond, så ser du jo en kurve som går opp og ned, som vi snakket om forrige uke. Det svinger, men det svinger oppover. Og så tenker du kanskje, hadde det ikke vært smart hvis jeg solgte alle fondsandelene mine når de var på en topp, og så kjøper jeg det hele på nytt når det er en dal, når det er på bunn. Og det er jo den aller beste strategien. Kjøp ting når de er billige, selg de når det er dyrt.
Eneste problemet med det er at du ikke vet når det er dyrt, og du vet ikke når det er billig. Du kan jo si at nå er det billigere enn før, men du vet ikke om det skal fortsette ned, eller om det snur opp i morgen. Og samme med toppene. Så mange ganger har jeg sett i aviser at nå bør man selge seg ut, vi er på toppen, og så fortsetter det å jamme meg opp. Så da går man jo glipp av avkasting. Og skal du drive og taie med det her i fonden,
kjøpe og selge, så må du nettopp det. Du må både kjøpe på riktig tidspunkt, eller selge på riktig tidspunkt, og kjøpe deg inn igjen på riktig tidspunkt. Og det er da man ser at dette klarer man ikke, ikke folk flest, og det er derfor time in the market beats timing the market. Så i stedet for å prøve å time markedet, så bare vær med på hele reisen, og ta med deg den avkastningen som kommer der.
Så fikk jeg et spørsmål fra en person som hadde litt kreditkort ihjel, det var ikke så mye, kanskje 28 000 var snakk om, men som aldri fikk betalt ned det her fra måned til måned. Og så hadde denne personen også investert i fond og spør, skal jeg ta ut av fond for å betale ned kreditkort ihjel?
Jeg kan jo ikke bestemme hva noen andre skal gjøre, men jeg kan si deg en ting å tenke på, og det er jo renter og avkastning. Og det skal sammenlignes. Hvis kreditkortgjelden din koster deg 28 prosent rente, så måtte fondene dine gå 28 prosent, vokse med 28 prosent, for at det skal bli i null.
Så sjansen for at en fondsinvestering er så god at det lønner seg å ha kreditkortgjeld for å finansiere det, den er minimal. At fondene skal vokse med 28 prosent. Så jeg personlig ville med en gang tatt ut av fond for å betale kreditkortgjeld. Jeg ville kanskje sett om det er noen andre former for penger og muligheter jeg har til å betale ned den kreditkortgjelden. For vi vil jo ha fondene våre og at fondene skal vokse på sikt.
Men kreditkortgjelder gjør jo at du har så dyre utgifter med det, at du ikke får investert mer. Så personlig ville jeg gjort det, tatt ut av fond, betalt ned, og så fortsatt å bruke de pengene du da vanligvis bruker på å betale kreditkortgjelder fra måned til måned inn i fond. Ja, du kan gå glipp av litt avkastning, men som sagt, 28 prosent, eller om det er 32 prosent, noen kreditkort har jo helt vilt høye renter,
Ikke driv med investering hvis du har den type dyr gjeld. Det er litt de tingene jeg tenkte vi skulle tenke på i dag, fordi hvis du har et overskudd, og så lurer du på hva skal jeg gjøre med det? Dette får jeg meldinger om hver dag, og må bare si jeg kan ikke svare, jeg kan ikke svare, jeg kan ikke svare. Men her er litt svaret. Du må se på alternativene du har. Hvis du har, om det er 30 000 kroner eller 100 000 kroner, hva skal du gjøre med de?
Det spørs jo, hva er det du vil gjøre med de? Noen ganger så tenker vi i et sånn spor at jeg må gjøre noe smart med disse pengene. Og jeg er ikke imot å gjøre noe smart med disse pengene, men smart betyr jo ikke alltid investere de for mest mulig overskudd, eller sørge for økonomisk vekst med akkurat de pengene. Det kan jo hende det er smart for deg å kjøpe en bil.
Det er jo sånn økonomisk råd, veldig dårlig å kjøpe en bil. Men det kan jo gi deg frihet, det kan gi deg muligheten til å ta jobber du ellers ikke kunne tatt. Det kan gi deg, hvis du elsker biler, en gledefølelse. Det er så mange ting med penger, at å spørre andre, hva burde jeg gjøre med de pengene? Det er egentlig helt meningsløst. Men sett at du står i en situasjon, en veldig typisk en er jo, skal jeg betale mer på huslånet?
Eller skal jeg investere i fond? Fordelen med å betale ned på huslånet er jo at det er ikke noe risiko. Investerer du i fond, så tar du risiko med pengene. Som vi snakket om i forrige uke, det kan gå ned 30% neste måned. Det er pengene dine mindre verdt. Og så vet vi at det er ikke så veldig farlig hvis du har tenkt å være investert lenge. Men hvis du har kort horisont, ikke gjør det da.
Ulempen med å betale ned på boliglånet ditt er jo at hvis bilen din ryker neste måned, og du trenger å enten reparere den, hva koster en ordentlig dyr reparasjon? Det kan jo være masse. La oss si en reparasjon til 30 000 kroner, så har du kanskje ikke de pengene i hånda, i hvert fall ikke akkurat nå når du har bestelt deg for å betale ned på boliglånet. Og med mindre du har rammekredit eller...
hva heter det, ramlån, så kan du ikke bare ta de pengene ut igjen. Å, jeg angrer på at jeg betalte denne lånet. Gi meg de 30 000 tilbake. Nå må jeg bruke det på noen bilreparasjon. Og skal vi etterland, vi kan ikke bare begynne å spise veggen vår hvis vi trenger mat, eller ta en bit av taket hvis vi skal feire jul og ser at regningene blir dyrere. Så pengene er
faktisk mer låst i boliglånsnedbetaling enn i aksjemarkedet. Har du penger i fond, så er det bare å si at det tar ut. Grunnen til at vi ser på det som ganske låst allikevel, det er jo fordi det kan synke, og vi har ikke lyst til å ta det ut når det er mindre verdt. Men vi kan det. Det tar ikke lang tid å ta ut penger fra et fond.
Hvordan skal vi sammenligne de her lønnsomhetsmessig? Det er det som er litt tricky, fordi boliglånet, der vet du akkurat gevinsten. Du vet hvilken rente du har, og ved å ha et lavere lån, så betaler du jo mindre rente. Så du får en gevinst av å betale ned boliglånet. Fordi lavere lån, mindre rentebetalinger, mer penger til deg. Mens i fond,
Så kan vi jo se på statistikk, og vi kan høre at 10% har det vokst de siste årene. Skal vi regne fra noe inflasjon, skal vi regne fra skatt, kanskje 5-7% avkastning i aksjemarkedet? Og da ser vi jo at selv om boliglånet vårt koster over 5% nå, så ser det ut som på sikt at det er investering som lønner seg. Betyr det at det er riktig for alle å makse boliglånet sitt og investere i fonden?
På ingen måte. Det handler jo om den risikoen. Selv om vi ser historisk en eller annen sum, så er jo ikke det garantert fremover. Og hva hvis noe skjer? Blir du skilt, og så har boligmarkedet falt, og så har aksjemarkedet falt, det har kanskje kommet en ny pandemi, du har mistet jobben. Det er så mange faktorer vi ikke kan se inn i, men det økonomiske,
er ganske oversiktlig, spesielt når vi sammenligner lån mot lån. Og det er det også noen som spør om. Nå er studielånet så dyrt. Hvorfor bør man ikke bare betale det ned? Jeg skjønner ikke. Godt spørsmål. Og isolert sett, så er det jo ikke sånn at det lønner seg å ha et lån. Et lån koster penger å ha. Så alle de som sier at studielånet lønner seg, det er et lønnsomt lån,
De sammenligner den renta på studielånet med renta på boliglånet, for eksempel, eller renta på bilånet eller andre typer lån, og ser at av de lånene jeg har, så er studielånet det mest lønnsomme. Eller de bruker studielånet, så de kan ha et lavere boliglån fordi de har studielån, og så bruker de pengene til å investere i noe de regner med gir høyere avkastning enn studielånet.
Og så er det noen fordeler med studielån. Jeg klippte ut noe fra lånekassen. Med lån i lånekassen følger det med sosiale ordninger, som for eksempel gratis gjeldsforsikring ved uførhet og død. Det betyr at hele eller deler av gjelden kan bli slettet hvis du blir ufør. Hvis du dør, blir hele gjelden slettet. Ingen arver gjeld du har i lånekassen. Det er jo også et poeng for hvorfor det skal være den siste gjelden du går løs på.
Så står det videre her. Og så husker vi jo mange av oss fra koronaårene, det ble jo år til sammen, at man kunne utsette betalingene i den perioden også. Ja.
Så det er jo de ekstra fordelene med studielån. Og så er det sånn at renta på studielånet beregnes fra, hvordan var dette, de tar gjennomsnittet av boliglån, eller de tar de laveste boliglån, og så legger de det litt under der igjen. Så den renta skal, for de aller fleste, være lavere enn boliglånsrenta di, så også økonomisk sett så lønner det seg å vente med det til slutt.
Så uansett hva du sammenligner, skal jeg ta bilån eller klarenekontoen, skal jeg ta det eller det, se på renta. Og også når det er en innskuddsrente, da blir jo det som vi snakket om med avkastning i fond, bortsett fra at vi vet akkurat. Det har vært perioder hvor man kan ha fått på en høyrentekonto 4,5 prosent rente, og så har boliglånet kostet deg 3,5 prosent rente. Da er det jo faktisk lønnsomt å låne opp mer
og så putte de pengene bare på konto og se at de vokser mer der. Samme med BSU. Alle som lurer på, når bør jeg, for jeg kan ikke spare i BSU lenger, når bør jeg bruke de pengene til å betale ned på boliglånet? Da sammenligner vi rente med rente igjen. Er renta høyere på BSU-kontoen enn du betaler på boliglånet?
Se, nå går mattehoden løpsk her. Det er renta vi sammenligner. Plusrenter og minusrenter. Men hvis boliglånsrente er høyere,
så lønner det seg å bruke de BSU-pengene til å betale ned boliglånet. Er renta på BSU-kontoen høyere enn du akkurat nå betaler på lånet, så lønner det seg å la det stå og vokse, og heller betale ned senere. Så følg med på de tallene når det vipper, så kan du ta en god økonomisk avgjørelse hva gjelder akkurat det. Og så er det sånn da, på tross av alt jeg nettopp har snakket om, så har jeg denne uka
betalt ned studielånet mitt. Så la oss snakke litt ordentlig gjennom det, og et annet konsept med penger som jeg synes er litt interessant, som jeg har tenkt på i det siste. Ok, vi må begynne tilbake i 2015, og da fikk jeg et innfall, som var å betale ned studielånet mitt. Og tanken min bak hvorfor det var smart, jeg tenkte da, og jeg tenker det også nå, men det kommer vi tilbake til senere,
Det begynner å bli lenge siden jeg var student på Ås. Men så betaler jeg fortsatt hver måned for de bøkene jeg leste da, den øl jeg drakk da, husleia. La meg bare jobbe det lånet ned.
På det tidspunktet hadde jeg nettopp startet en liten blogg, pengesnakk.no heter den, og jeg skrev om denne nye lysten min der. Det jeg hadde gjort var å gå inn på lånekassen.no og funnet en slider hvor du kunne dra opp månedlig sum og se at årene går ned. Så kunne du samtidig se hvor mange rentekroner du sparte.
Åh, det fristet meg. Det fristet meg å betale mindre renter totalsett på lånekasselånet mitt. Men så hadde jeg noen lesere da. Engasjerte lesere. Den typen som til og med legger igjen en kommentar. Og det tror jeg kanskje ikke du vet hvor mye det betyr for meg at du liker ting og legger igjen små kommentarer på ting jeg lager. Hvis du følger meg på Instagram for eksempel,
Alle de små hjertene, det booster så klart mitt ego. Det gir meg lyst til å lage mer innhold du kan sette pris på. Og så bidrar det til at pengesnakkinnholdet blir vist frem til flere. Altså alle likes, kommentarer, delinger, og også når du trykker på den lagringen av innhold, da tenker Instagram at dette må være bra innhold. Jeg deler dette til flere.
Så det er så klart lov å være en som scroller og setter pris på innholdet mitt uten å like eller kommentere noen gang. Men vit at det faktisk betyr noe for meg og for pengesnakk om du gjør det. Og på podcasten
Jeg var på Kypros i forrige uke. Jeg vet at jeg snakker meg vekk nå. Vi kommer tilbake til lånekassa. Jeg var invitert på en konferanse for finfluensere i Europa. Finfluenser betyr influenser som snakker om penger. Pengeinfluensere, andre pengesnakere. Vi var vel i hvert fall over 100 pengesnakere fra forskjellige land i Europa. Jeg har rett og slett mange kollegaer, og vi møttes på Kyprosen.
Jeg holdt foredrag om Instagram og TikTok på engelsk, så jeg fikk utfordret meg selv litt der, men det var bra, fordi etter å ha vært på scenen så visste jo hele konferansen hvem jeg var, hva jeg drev med her oppe i Norge, så den der small talken in English resten av konferansen var givende.
Takk for at du så på!
Og da fikk jeg spørsmålet, men hvorfor har du da så få ratinger på Spotify? Og det hadde jeg jo en god forklaring på. Jeg sa at i Norge, skjønner dere, så har nesten alle en iPhone, så hører de på podcast i den lille appen. Og jeg tok feil. Fordi når jeg kom hjem, så spurte jeg i hvert fall Instagram-følgerne mine, «Hører dere på Apple podcast, eller hører dere på Spotify, eller noe annet?» Og majoriteten av dere som hører på Pengesnakk podcast, «Dere hører på Spotify?»
Og det betyr to ting. For det første så kommer jeg nå til å lenke til Spotify i stedet for Apple. Og jeg bruker den lille appen selv og kanskje derfor jeg bare tok utgangspunkt i at dere også gjør det. Så sorry til dere som gjør det, men det er jo den jeg til nå har lenket til i sånn nyhetsbrev, Facebook, Instagram. Nå blir det Spotify, siden det er flere som hører på pengesnakk der. Og så betyr det at jeg skal spørre deg om en tjeneste. Hvis du er inne i Spotify nå,
eller Google Podcast, eller iTunes, eller en av de andre, og du liker Pengesnakk podcast, kan du enten legge igjen noen ord, eller trykke på de fem stjernene.
Sånn at hvis jeg møter disse podcastguttene igjen, så kan jeg vise det. Det er også bra for podcasten sin synlighet på plattformen, at det er mange som har godkjent at dette er en bra podcast. Så det er sånn som betyr noe, så tusen, tusen takk hvis du gidder å gjøre det nå mens du hører på. Tilbake til 2015, og min briljante idé om å kvitte meg med studielånet.
Dere sa nei. Nei, Lise. Studielån er det beste lånet du kan ha, og dere har jo ikke feil, og vi har jo nettopp snakket om det. Det er helt riktig å si at studielånet er det siste lånet du skal betale tilbake. Har du studielån, boliglån, bilån, forbrukslån, kreditkort, studielån er nederst på lista. Men min situasjon i 2015 var at jeg var på vei til å nedbetale resten av boliglånet mitt.
Jeg tenker også at valget ikke alltid står mellom ulike lån. Det kan også stå mellom kjøpe en ny kjole, eller betale en ekstra tusenlapp ned på studielånet. Er studielånet det dummeste du kan bruke penger på noensinne? Nei, det er jo ikke det. Det er jo det dummeste av lånene dine, men det er jo ikke det dummeste overall.
Og så kan vi jo sammenligne det med investering. 2015 var jo også året jeg startet med investering, kanskje bare noen uker etter dette, fordi da kunne jeg se den der fristende slideren i lånekassa opp imot hvor mye avkastning jeg kunne få på å investere den samme summen månedlig i et fond. Og da så jo det jo månedlig bedre ut. Så da gjorde jeg det. Jeg betalte ikke ned studielånet mitt.
Og så er det jo sånn nå igjen, eller nå og alltid, jeg aner ikke hvordan aksjemarkedet kommer til å gå fremover. På lang sikt, og det man kan regne med, er at det er mer lønnsomt å putte ekstra penger i fond, enn å betale ned lån. Den er jeg helt med på, ikke misforstå meg. Men så er det jo også sånn at forskjellen er mindre nå. Etter nyttår så er renten i lånekassen 4,7, og hva vi kan forvente av aksjemarkedet,
Er det 7%? Så forskjellen er jo mindre enn da renten i lånekassen var rundt 1, og vi kunne fortsatt forvente sånn 7% i aksjemarkedet. Så, hvorfor betalte jeg ned studielånet mitt? Jeg har listet opp noen grunner her, for jeg tenkte at dere kommer til å gå meg etter i summene, som er bra. Jeg tenkte bare jeg skulle vise frem at alle mine avgjørelser er heller ikke så økonomisk rasjonelle.
Og det første var minimalisme. Bare å ha en mindre ting. Det føles deilig ut for meg. Det andre er effektivitet. Hver gang jeg skal ha en sånn, så mye skylder jeg, så mye er jeg, hver gang jeg skal liste opp formuen min, et eller annet med pengesak eller min personlige oversikt, så har jeg med denne linjen med det studielånet, tenkte jeg, da slipper jeg å sjekke renta i lånekassa, slipper å gå inn på det, så litt mer effektivt.
Og så har jeg med på lista at jeg sparer på renter, og da opp imot at det ikke hadde vært smartere å betale ned på boliglånet. Nå er det jo også sånn at jeg har boliglånet mitt sammen med noen. Så hvis jeg skulle velge å betale ned en sum på boliglånet, så hadde det blitt, ja da måtte jeg jo spurt Tom, kan du betale ned akkurat det samme du også? Og det er jo ikke sikkert han var så keen på det. Så det er jo også en ting. Men så er det følelsen.
penger og følelser, det henger tettere sammen enn vi ofte snakker om føler jeg. Jeg kjøpte meg en god følelse. Jeg kjøpte meg følelsen av nå er jeg voksen og ansvarlig. Jeg har ikke studielånet mitt lenger. Men ikke la deg friste av at jeg gjør det her. Ikke tenk at jeg gjør alt det smarteste økonomisk alltid, og at hvis du lyser besaltene i studielånet, så må jo det være riktig også for deg.
Og så har jeg jo betalt ned, gjemt og trutt på det her lånet i mange år nå, så nå var det litt over 80 000 igjen, så summen var lav nok til at på en måte, det velter ikke alt for meg at jeg brukte de over 80 000 på det.
Jeg vil gi meg selv en gave, og dette var gaven. Og det sjette punktet er kanskje det mest irrasjonelle av dem alle. Og jeg tror, bare for å dra alle dere ned med meg her, jeg tror vi alle har irrasjonelle tanker rundt penger noen ganger.
For i hvert fall drar jeg med meg Tom. Tom, mannen min, han hadde pokelag med noen venner for litt siden, og så vant han den turneringen. Så han hadde med seg et par tusenlapper hjem, og dagen etter så følte han seg så rik, og spør meg sånn, hva skal vi gjøre i dag? Vi må kjøpe noe. Og så er det sånn, jeg kan så lett skjønne den følelsen, men så er det sånn,
Det er jo ikke akkurat som vi ikke har kjøpt noe i år. Vi har brukt over 3,5 millioner norske kroner på å lage kjelleren vår om fra råkjeller til boareal. Og det er jo fortsatt ikke beboelig. Det skal brukes mer penger i kjelleren. Mens disse 3000-appene, de representerte liksom noe annet. De representerte en seier, og da skulle vi kjøpe noe. Men penger er jo penger. En sum er bare en sum.
Penger er helt nøytralt, og det er ikke forskjell uansett hvor de kommer fra. Men jeg tenkte det samme denne uka, eller forrige uke da, når du hører på dette. Jeg har jo solgt kursplasser til pengeplanen. Jeg lanserte jo det kurset første gang i september, og tenkte jeg tar det på nytt i 2024, med noen forbedringer. Men så var det noen som begynte å spørre, når skal du arrangere det pengekurset igjen? Jeg vil være med.
Ok, da tar vi en ny runde i november. Så jeg gjorde de forbedringene jeg ville. Jeg kjørte en full e-postlansering, informasjon her på podden, sosiale medier, full salgsprosess på det kurset, og solgte en del plass i. Hvorfor det føltes ut som bonuspenger når jeg jobbet for dem, og kurs er en del av strategien min for pengesnakk nå. Det handler jo om at jeg heller vil leve av å dele kunnskap enn å dele masse reklame.
Jeg klarer ikke å svare på hvorfor det føltes ut som en sum som kom fra ingen steds. Men det føltes sånn, og så var summen så lik. Det landet på 80 000. Og dermed tenkte jeg, studierånet, jeg kan bruke disse pengene som jeg vil. Uten å offre en tanke på at sparemålet mitt er på 50% nå rett før nyttår, at jeg også har utgifter i kjelleren, at jeg kunne brukt de på noe smartere.
Jeg ville betale ned studielånet, ja. Så jeg gjorde det. Som en liten rebell. Men sånn var det. Jeg kommer til å spørre deg om ulønnsomme eller irrasjonelle valg i økonomien på sosiale medier denne uka. Så følg med på Facebook og Instagram. Vit opp din kommentar settes pris på. Jeg liker så godt å snakke med dere.
Og så er jeg veldig klar for å høre hvor dum avgjørelse jeg har tatt, men jeg står innen. Jeg velger i dette tilfellet, kanskje dette er litt sånn girl-matt igjen, jeg velger å ikke sammenligne det med en god investering eller et dyrere lån, men en dyr vin, ny garderobe, luksusreise, leiebil, så kan jeg føle meg bra med den avgjørelsen.
Vi høres igjen neste uke. Og ja, er du stresset før jul? Last ned juleplanen i episodebeskrivelsen. Den er gratis. Vil du ha bedre oversikt over livet og økonomien i 2024, ligger det link til å kjøpe pengesakplanlegger også i episodebeskrivelsen. Også de stjernene da. Eller send en episode du liker til en venn. Det er lurt å dele lure ting, så kanskje ikke del akkurat denne episoden. Ha det bra!
Moderne medier.
Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko Nå. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.