Nå som hverdagen er i full gang igjen for de fleste av oss med jobb, skole, barnehage og fritidsaktiviteter, så tenkte jeg å gi deg et tips. For når du velger ukens middager blant de 28 forskjellige i appen eller på hellofresh.no, så kan du allerede der se tilbredningstiden på de ulike valgene.
Den varierer fra 15 minutters retter til 45 minutter. Planlegg raske retter de dagene det er trening, eller av andre grunner er det viktig å få maten raskt på bordet. Så kan dere spise varierte gode retter med mye grønnsaker, også på travle dager.
Bruk rabattkoden min sparing på hellofresh.no og få opp til 1779 kroner i avslag og gratis levering på dine første 6 matkasser. Du kan også bruke koden hvis det er mer enn 12 måneder siden sist du brukte HelloFresh.
Du vet sikkert at Plan International jobber for jenters rettigheter. Men visste du at vi er på plass i 80 land og over 67 000 lokalsamfunn for å styrke barns rettigheter langsiktig og gjennom nødhjelp? Det er barn som ikke har det bra, har jenter ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Tenk på det neste gang du hører Plan International. Hei, jeg lurte på hva er egenkapital for deg?
Det er jo den kapitalen som eier selv spyttet inn i selskapet sitt. Egenkapital, det vet jeg godt, for det er de 15 prosentene som jeg må ha for å få lån til å kjøpe bolig. For meg er egenkapital de ferdighetene, kunnskapen og den tryggheten som jeg har fått gjennom studiene på BEI. Det er jo en egenkapital jeg får brukt for hver eneste dag.
Egen kapital handler ikke bare om økonomiske midler, men også om verdien av det du har lært deg. På BE.no finner du kurs og programmer som tar deg videre. BE. Make it your business. Velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise, og i dag skal vi snakke enda mer om investering. Jeg har besøk av finfluenser og hobbyinvestor Else Sundfør. Velkommen hit. Tusen takk. Tusen takk for at du ville ha meg på besøk. Det setter jeg veldig stor pris på.
Kan ikke du fortelle meg om utdanning, jobb, bosituasjon? Kjæreste, han har jeg møtt. Absolutt. Og hvor gammel du er. Ja, han har du møtt. Det er helt sant. Nei, sånn at... Ja, livshistorie. Født og oppvokst i Oslo. Har studert ingeniør. Så jeg gikk tre år på universitetet i Tromsø. Helt fantastisk opplevelse. Det vil jeg anbefale alle. Altså Nord-Norge. For et sted. Jeg synes det er undervurdert at folk må ta seg en tur.
Og så gikk jeg to år i Trondheim etterpå, og så endte jeg opp. Jeg hadde egentlig studert fornybar energi hele perioden, eller mye fornybar da, og endte opp på et eller annet mirakuløst vis i oljebransjen. Og så var jeg litt sånn der, det var ikke det her jeg så for meg med all hydropower, altså vannkraft og vindkraft og solenergi, men
Så hadde jeg lyst til å reise internasjonalt, og da var det mye lettere å gjøre det via oljebransjen. Da fikk jeg gjøre noe praktisk, jeg fikk gjøre noe som var ingeniørrelatert, og jeg fikk lov til å reise. Så da ble det et oljeservice-selskap, og fikk tilbud om å dra til Midtøsten, og da var jeg litt sånn...
Åh, er dette liksom... Ja, men jeg prøvde det, og synes faktisk... Jeg må innrømme, jeg ringte hjem til mamma første år og gråt. Og sa at dette er helt forferdelig. Og mamma sa, nei, dette har du valgt. Du må stå i det. Du må holde ut litt til. Og så ble det bedre. Så det gikk seg til med årene. Og nå har jeg... Men bodde du der fast i mange år, eller var du sånn frem og tilbake? Nei, jeg bodde der fast først i to og et halvt år. Jeg...
Teknisk sett, skattemessig, så bodde jeg der i fem år. Fem og et halvt år. Men etter to og et halvt år så fikk jeg tilbud om en rotasjonskontrakt som var ganske mye bedre, hvor jeg også fikk lov til å jobbe litt rundt omkring. Så da roterte jeg liksom. Da var jeg litt i Asia, og så dro jeg litt tilbake til Midtøsten, og så dro jeg til Afrika, og så dro jeg tilbake til Midtøsten. Så da var jeg mye mer rundt omkring. Og så når covid...
Skjedde så møtte jeg da min nåværende samboer, så han jobbet også i samme firma, men vi jobbet ikke i samme stilling, så vi var aldri ute på plattformer samtidig, men vi bodde i samme leilighetskompleks. Så det var veldig hyggelig, og da var det jo selvfølgelig litt ulovlige sosiale fester og moro som skjedde der nede, mens vi var innestengt i mange måneder. Han fant vel egentlig ut, og han er fra Kanada.
Så han fant ut at han ikke likte det selskapet jobbet for så godt. Det var ikke vanlig, rett og slett.
Så han var sånn, ja, men jeg vil til Norge. Så han skaffet seg en jobb i Norge. Så i stedet for å foreslå at du skulle være med ham til Kanada, så foreslå han at du skulle være med ham til Norge? Ja, faktisk. Det var akkurat det som skjedde. Det var han, første gang jeg møtte han, og da visste ikke han hvor jeg var fra, så sa han, åh, hvis det er to land jeg skulle flytte til, så ville det vært Schweiz eller Norge. Og jeg bare sånn...
I'm from Norway. Very nice to meet you. Så det var veldig tilfeldig. Men han skaffet seg en jobb i Norge, og han flyttet faktisk til Norge uten meg, og bodde her i godt over et år. Og så hadde vi blitt enige om at når det har gått et år, hvis du finner ut at du fortsatt vil bo her, da kan jeg slutte den jobben jeg har og komme hjem. Så etter et år sa han, ok, jeg vil bli boende, du kan komme hjem.
Så da måtte jeg begynne å finne meg en annen jobb, og det var sånn jeg endte opp i konsulentbransjen, og det var mest egentlig bare for å prøve noe nytt. Det heter management consulting, og det er litt sånn at du hjelper forskjellige firmaer med forskjellige problemstillinger de har. Så litt sånn bransjeskiftet, jeg jobber fortsatt med litt olje- og gassrelaterte ting, og litt fornybar, så nå får jeg tilbake en del av det jeg lærte på skolen, så det er veldig hyggelig.
Men var det sånn for deg når du jobbet i oljebransjen, så tjente du vel veldig masse, og ikke skatta? Ja. Så at du skulle flytte tilbake hit, så betydde jo det at du måtte tjene mye mindre? Ja. Så det har gått litt utover lønn, selvfølgelig, men da er det også litt sånn work-life balance, at...
Du får bo hjemme, du får se vennene dine, du får se familie, og så får du selvfølgelig en skatteregning som er veldig mye mindre hyggelig enn det den var i Katar. Norge har jo da skatteavtale med Katar, så da skatter du til Katar. Men Katar har 0% skatt.
Det var der jeg startet med hele min investeringsreise, for jeg satt med masse penger og bare, hva skal jeg gjøre med dette? Jeg tok en liten trøkk lønnsmessig ved å komme hjem, men jeg synes faktisk at det har vært verdt det. For jeg får se de jeg er glad i hver eneste dag. Det er liksom ingenting som veier opp for det. Og så har du jo bygd opp investeringene dine ganske mye. Kan du fortelle hvor det startet?
Er det sånn at du har investert i fond fra du ble døpt? Nei, overhodet ikke. Jeg startet mye senere enn det du gjorde. Jeg tror du var ganske tidlig på ballen med sparing og investeringer. Jeg kastet bort alt jeg løftet studietiden. Jeg tjente masse penger. Jeg skjønte ikke hva jeg holdt på med. Jeg hadde 50 prosent deltidsstilling. Hadde sikkert med studielån 20 000 i måneden.
og jeg kastet bort alt. Jeg kan ikke si kastet bort, for det var mye av det som gikk til reising og veldig morsomme aktiviteter. Men det er litt tungt å se tilbake på det nå. Jeg skulle ønske jeg kunne nå ut til de studentene og bare «Vær så snill, sett av 500 kroner i fond i måneden, bare gjør det, stol på meg». Men det gjorde jeg altså ikke. Det startet mye senere. Det startet da jeg var nede i Midtøsten og satt med litt ekstra penger og tenkte «Jeg
at jeg måtte gjøre noe, det var fordi at veldig mange av guttene snakket om det, faktisk. Det var veldig mansdominert. Ja, ekstremt. Du var ofte en av 150, og alle var gutter, eller mannfolk da, så du var veldig alene.
Og det gikk for så vidt fint det, når du vender deg til det. Og så var det veldig hyggelig når det da kom en annen jente, så var det sånn, ok, let's be friends. Vi er bestevenner. Så det var jo mye snakk om det, og spesielt, det var i 2019 da, da husker jeg jeg satt på en plattform, og jeg
Vi hadde ikke så mye å gjøre den dagen, og så var det en av de som begynte å snakke om bitcoin. Og så var det snakk om gull og ETF-er og aksjer og fond. Det var alt. Og da følte jeg meg ganske dum, for det var første gang i mitt liv jeg følte at jeg ikke kunne bidra til en samtale. Og da tenkte jeg, da er dette noe jeg må lære meg noe om. Så da fikk jeg litt hjelp av mor og banken. Valgte ut noen fond og startet med det. Ja.
Men etter tre måneder ble jeg veldig nysgjerrig på hva det er i disse fondene, og hva det koster. Når jeg så hva de kostet, ble jeg litt sånn, dette kan jeg jo gjøre selv. Hvorfor skal jeg betale noen andre for å gjøre dette?
Og så begynte jeg litt smått med aksjer på egenhånd da, og så begynte jeg selvfølgelig på et tidspunkt i mars 2020 hvor alt gikk veldig bra. Så jeg tenkte jo veldig fort at jeg var verdensmester på å kjøpe aksjer. Så du begynte å investere når korona kom og alt hadde gått ned litt. Så begynte du å investere, og så begynte ting å gå oppover. Ja, så jeg begynte i november 2019 før covid kom, og begynte jeg med fond.
Og så raste jo de litt da i mars 2020, men jeg kjøpte min første aksje i mars 2020, og jeg kjøpte ganske mye aksjer i mars og april 2020. Så i mai så tenkte jeg at, ja men, dette var jo kjempelett. Dette kan jeg leve resten av livet, null stress. Og så kom det en liten realisering ut på høsten i 2020, og egentlig i 2021.
Og så var jeg sånn, nei, jeg tror kanskje jeg må finne en litt annen strategi enn å investere i masse risiko, høyrisikoaksjer. Så hvordan var prosessen med å finne en strategi? For tenkte du da, jeg må ha en mer langsiktig strategi, eller jeg må ha en mer lønnsom strategi, mindre risikofylt? Ja, vet du hva, jeg tror en av de tingene som...
Jeg tok meg selv litt i var at det var noen ting jeg eide som jeg kanskje ikke var like komfortabel med å eie. At jeg ikke sov så godt om natten. At jeg var litt sånn, oi, nå vet jeg at jeg har tatt mye risiko. Og når du vet at du har tatt mye risiko, så går du hele tiden og på en måte engster deg. Og du blir litt sånn at, å nei, nå må jeg sjekke børsen for å se om det har skjedd noe. Og det var ikke helt bra. Altså, jeg mener nå da...
Hvis jeg skal være etterpå klok, så mener jeg jo det at de tingene jeg har kjøpt, det har ikke jeg måttet sjekke hver eneste dag. Og kanskje ikke, kanskje bare en gang i året til og med. At jeg skal kunne eie ting som kan ligge der og kose seg, og at det er godt og veldrevende selskaper, veldrevende fonds,
som noen andre på en måte forvalter for meg. Så det er ikke noe daytrading du vil drive med? Nei, overhovedet ikke. Og jeg drev å holde på litt, ikke med daytrading, men jeg holdt på med litt sånn syklisk trading, sånn
kjøper en aksje som har gått mye ned i pris, og så ventetiden går opp, og så selger den igjen. Og da må du, for å kunne både prøve å time sånne ting, og gjøre det, så må du aktivt følge med veldig mye. Og jeg har vel egentlig funnet ut at det er jo veldig gøy å følge med, men det er veldig mye jobb også. Og dette er ikke heltidsjobben min. Så egentlig er det veldig deilig å la noen andre ta seg av det.
Men så synes jo du at dette er gøy, altså gøyere enn meg. Jeg liker å ha bare globale indekser, det er null tidsbruk, og så er det bra. Mens du, jeg så et sted du bruker mellom syv og ti timer i uka på investeringene dine. Var det da, eller er det nå? Jeg tror at det... Jo, jeg tror jeg fortsatt bruker syv til ti timer, men...
Det er ikke på aktivt plukke, men jeg følger jo med, ikke sant? Det er hobbyen din? Det er det å følge med på nyheter, og følge med på børsmeldinger, og følge med på utbyttemeldinger og sånne ting. Det...
samler seg jo litt opp i løpet av dagen. For du sjekker jo klokken 9 når børsen åpner, og så sjekker du klokken 16.25 når den har sluttet. Jeg sjekker ingenting hele tiden. Ok, da er det kanskje bare meg. Og det er fordi jeg synes det er så gøy. Så jeg tror at jeg sjekker veldig mye mindre nå enn det jeg gjorde da jeg kunne kjøpe aksjer og handle aksjer. Ja, for det er nytt for deg. I forbindelse med jobb. Så jeg startet en ny jobb.
7. august, og da var det ganske strenge retningslinjer. Du har to måneder du kan selge unna, eller du kan beholde, men etter du har ikke lov til å kjøpe noe mer.
Så jeg har ikke lenger lov til å handle aksjer. Altså hverken kjøpe eller selge. Så du har egentlig valgt feil jobb, vel? Ja, jo kanskje. Nei, men jeg synes det var verdt å prøve den jobben, for jeg tror det er en veldig læringskurve der. Så jeg har valgt å liksom, nei, det får bare stå litt på vent. Og så synes jeg det er deilig også da. Jeg har jo mer fritid nå. Vi har jo ikke sittet og gjør analyser av aksjer på en lørdagskveld. Så...
Sånn teknisk sett så er det veldig bra for min mentale helse, tror jeg. Men kan du investere i fond? Ja, det kan jeg. Så jeg har lov til å investere i ETF-er, altså Exchange Traded Funds og Mutual Funds, eller liksom aksjefond og obligasjonsfond. Så sånne type produkter, det er lov. Og det synes jeg er veldig ordreit, fordi da har man fortsatt en mulighet til å velge ut litt hva man vil ha da.
Og hvordan gjør du når du tenker, nå skal jeg velge meg et nytt fond? Hvor begynner du da, researchen din? Åh, nå har jeg blitt ganske... Jeg vil ikke si at jeg er gjerrig, men jeg vil helst ha det så billig som mulig, hvis jeg kan. Det er mange fond der ute som på en måte er aktivt forvaltet og koster ganske mye, men egentlig er de veldig like et globalt indeksfond. Da blir jeg sånn, hvorfor skal jeg eie det fondet her hvis det ikke er noe spesielt...
med det, annet enn at det koster mer enn det andre. Så jeg synes kostnad er viktig. Men jeg tror først og fremst faktisk at jeg ser på prestasjon. Hvis jeg ser at du har et aktivt forvaltet fond som har slått indeks i 10-15 år,
som gjør det vanvittig bra, som har veldig gode, grunnleggende regler, som ligger bak kjøpene, da blir jeg sånn, da er det kanskje verdt det å betale litt ekstra for det aktive fondet. Men på generell basis så synes jeg de skal prestere bra, og være så billig som mulig. Det er liksom, og det blir jo det samme som i dagligdagslivet også, altså hvis du skal kjøpe deg
nye sko, så vil du helst ha det. Du vil ha god kvalitet, og du vil ha det der det er billigst. Og da er det ofte sånn, gå på Finn eller Thais og finne kanskje akkurat den samme kvaliteten, bare at det har blitt brukt litt. Det er det samme med fond. Du vil ha det så billig som mulig, og god kvalitet. Og hvor mye har du investert nå? Oi, skal vi se. Bare sånn for å... Discretion, jeg har investert i noen startups også, og de teller jeg aldri med.
Fordi at det er så høy risiko, og det ser jeg på som tappte penger. Det tenker du ikke på som en del av formuen din? Nei, overhovedet ikke. Det er liksom 0 kroner i verdi. Until otherwise proven. Men jeg har investert cirka 2 millioner i aksjer, enkeltaksjer. Og så...
Jeg solgte mye fond nå i sommer for å kjøpe opp litt aksjer før jeg skulle starte en ny jobb, så jeg har ikke så mye fond. Men jeg har vel en rundt 150 000 i PS-konto, så individuell pensjonssparing med skattefordel. Og så har jeg vel kanskje 100 000 i fond, som jeg har begynt å bygge meg opp igjen. Så du har nesten alt i enkeltaksjer? 2 millioner kroner? Nesten alt, og så har jeg litt i bolig, så jeg har investert litt i bolig også. Sånn som de aller fleste nordmenn er investert.
Men av de to millionene, er det i hovedsak innskudd? Eller gevinst du allerede har? Ja, så det er et litt komplisert regnestykke. Jeg lurer på om jeg har... Hvis jeg hadde sjekket nettbanken nå, så tror jeg jeg står ca. 150 000 i minus. For jeg investerte ganske mye på topp i 2022.
Da hadde jeg ganske mye kapital, så da kjøpte jeg masse aksjer, og alt gikk jo veldig bra. Og så var det sånn, oi nei, kanskje jeg har kjøpt litt dyrt, rett og slett. Men så har jeg også, jeg har vel tjent, har vel hatt 200 000 kanskje i profitt da, når jeg drev og tradet litt og sånn.
Og så har jeg fått utbytter på nesten 300 000 kroner. Så totalt sett står jeg litt i minus, men jeg er i pluss. Er det noen ordentlige tabber du har gjort? Ja. Min største tabbe noensinne var jo da, eller jeg synes i hvert fall det var en skikkelig dusting å gjøre, for det var sånn jeg hadde lest om så mange ganger at du aldri skal gjøre, og det var å kjøpe aksjer på noen andres råd.
Ja, fortell. Så jeg hadde en kompis, vi jobbet begge i samme selskap, og han bare, åh, denne aksjen her, den er så kul, og jeg skal dele ut aksjer i et annet aksjeselskap, så hvis du eier så mange aksjer, så får du en aksje i det andre selskapet. Og dette var jo liksom dagen før de skulle dele ut aksjer, så denne aksjen her da, hadde gått opp til et helt vilt nivå, og det er sånn, hvis du ser i historikken på denne aksjen,
nå så finner du ikke engang den prisen jeg kjøpte den for. For det var sånn intraday trading som gikk til sånn all time high, og så gikk det ned igjen før dagen var oppe, men jeg hadde liksom klart å kjøpe helt på topp der da. Så ikke bare på den dyreste dagen, men på det dyreste tidspunktet, på den dyreste dagen. Ja, jeg tror jeg har kjøpt liksom Norges dyreste aksjer av akkurat den aksjen der da. Og da ble jo jeg kjempegira, så fikk jeg disse aksjene mine, og så gikk jo begge de to selskapene rett ned og tappte sikkert.
Sikkert tappte 80 prosent eller noe. Heldigvis var det ikke så store summer det var snakk om da. Men det å kjøpe på andres råd, eller når du leser noe i media, eller hører fra en kompis eller en veninne, det er bare å holde seg unna. Selv faktisk når meglerhusene kommer med anbefalinger, så tenker jeg at man skal fortsatt gjøre sin egen analys og sin egen...
For det er mange ganger at de kommer ut med anbefalinger som viser seg et år etterkant å være veldig dårlige anbefalinger. Så jeg tror man skal gjøre sin egen due diligence og undersøke og ikke ta råd fra noen. Bortsett fra oss, ikke sant? Ja, fra deg og meg. Bare finfluensere, ingen ordentlige selskapere, ingen venner eller familie eller drosjeforfører.
Men hvordan skal man da finne ut hva som er en bra aksje og ikke? Ja, og der kommer du tilbake til at du må jo selvfølgelig ha fått ideen fra noen. Jeg synes det er veldig, veldig artig å følge med på hva meglerhusene sier. De sitter og hva Folketryggens fond gjør,
og hva de profesjonelle meglerhusene gjør, og hva de gode fondene, de som har god avkastning over tid, hvilke selskaper er det de gjør. Så hvis du for eksempel, sånn som jeg er veldig glad i norske utbytteaksjer, og da går du inn, vi har noen norske utbyttefond, som også satser på for eksempel de samme strategiene jeg satser på. Og hvis du for eksempel er interessert i å kjøpe norske utbytteaksjer, gå inn i de fondene og se hvordan
hvilke selskaper er det de eier? Der sitter det analytikere som har tatt en beslutning. Ok, du skal ikke følge på andres råd, men der kan du i hvert fall begynne å hente tipsene dine fra. Ok, dette er det mange andre som eier. Kanskje det er en god idé? Ok, les litt årsrapporter, følg litt med på hva de gjør, lær deg. Fordi du burde jo investere i ting du i hvert fall skjønner deg på, og hva de holder på med. Kan du fortelle oss, hva er en utbytteaksje?
Ja, og selvfølgelig kan jeg det. Så en utbytteaksje er, og det er flere måter man kan definere det på, men generelt er det et selskap som tar fortjenesten, eller noe av fortjenesten sin, og betaler tilbake til aksjonærene. Så du får et utbytte i kontanter. Som en liten lønn? Som en liten lønn, en passiv inntekt. Og så finnes det også
Så definisjonen av utbytteselskapet kan være litt forskjellig. En av delene er når de tar litt av kapitalen og betaler ut til aksjonærene. Og en annen del kan også være når de tar litt av kapitalen og kjøper tilbake egen aksjer. De kjøper sine egen aksjer, og så sletter de det fra markedet slik at antall aksjer som finnes der ute tilgjengelig går ned.
Så da eier jo vi eierne litt mer? På en måte, ja. Så det er litt samme, og det kan også være veldig gunstig skattemessig i noen tilfeller, at et selskap velger å gjøre det sammenlignet med å betale utbytte kontant til aksjonærene. Så det kan være, fordi sånn som for eksempel, nå skal ikke jeg si at jeg kjenner USA sin regel kjempegodt, men der er det jo
utbytteregler også, sånn at noen foretrekker faktisk det at selskapet bare tar pengene, kjøper opp sine egne aksjer, og så slipper de å få det utbyttet, og slipper å betale skatt på det utbyttet, og slipper å deale med det. Så det er liksom, et utbytteselskap kan gjøre flere ting da. Men hvorfor er du så glad i utbytteaksjer? Jeg synes jo det er veldig hyggelig å ha en passiv inntekt. Ja,
Det er mer enn bare det. Jeg tror at på lang sikt ved å investere i kvalitetsselskaper som har god inntjening over lang tid, som klarer å reinvestere seg selv,
som klarer å vokse, som klarer å håndtere gjeld, som klarer å tjene penger og betale ut litt til aksjonærene. Det er selskaper som over tid, hele tiden, og spesielt selskaper som kanskje øker utbytte litt. Tenk deg at du kjøper i dag, i 2023, en aksje til en verdi av 100 kroner.
Og denne aksjen på 100 kroner, her i Norge betaler de veldig gode utbytter, i snitt kanskje 4 prosent utbytte. Det er ganske mye i forhold til andre land. Så betaler denne aksjen, og la oss si 5 kroner for å gjøre det enkelt. I dag kjøper du aksjen til 100 kroner, og de betaler 5 kroner utbytte. Så det vil si at du får 5 prosent direkte avkastning i inntekt på hver aksje du kjøper uten å selge. Og så går det et år.
Og så velger dette selskapet, de har gjort det bra, de velger å øke utbytte litt. Og da velger de, ok til neste år skal vi betale 5,2 kroner i utbytte. Og da, hva som skjer med aksjekursen da, er kanskje at den går litt opp. Men du har fortsatt kjøpt aksjen på 100 kroner, og de betaler 5,2 kroner i utbytte. Så nå er din direkte avkastning, den har gått fra å være 5 prosent til 5,2 prosent.
Og så går det tid da. Så la oss si at om 30 år, så betaler den aksjen plutselig 25 kroner i utbytte, og har kanskje en aksjeverdi på 300 kroner. Så de som kjøper den da, de vil ha cirka samme direkte avkastning, men du kjøpte den fortsatt for 100 kroner, og du har 25 prosent avkastning på den aksjen. Og det er derfor jeg tror at å kjøpe solide selskaper som har denne strategien,
som over tid hele tiden vil vokse, kan du muligens potensielt slå markedet over tid med ganske god margin. Og da er det ikke snakk om 6-7-8% i globale indeksfond, da er det snakk om potensielt 20-30-40%.
Så derfor synes jeg utbytteaksjer er så gøy! Hvis jeg forstod det riktig. Så er det ikke det for bare utbytte i seg selv, men også hva det sier om selskapet. At de er et selskap som betaler utbytte. Ja, og da finnes det jo så mange forskjellige selskap som betaler utbytte, og det finnes en del fallgruver man kan gå i. I Norge har vi jo fryktelig mye sykliske aksjer. Hva betyr det? Aksjer som er...
går i enten makroøkonomiske sykluser eller om det er råvaresykluser. Så for eksempel olje- og gassindustrien, der våre olje- og gassaksjer avhenger jo veldig ofte av olje- og gassprisen. Det vil si at hvis olje- og gassprisen går mye ned,
så går kanskje aksjekursen på selskapet ned, kanskje utbyttene blir dårligere fordi de tjener mindre penger. Så det går i veldig sykluser. Men så har vi også en del selskaper som går litt mer i jemt og trutt. Kanskje noen vil si at de er litt kjedeligere. Jeg synes det er helt prima når de er litt kjedeligere. Så det er ikke sånn at et utbytte aksje er et kvalitetsstempel i seg selv? Nei, ikke nødvendigvis. Takk for at du...
fordi noen selskaper kan tjene fryktelig mye i perioder basert på hva slags råvarecyklus du er i. For eksempel kan shippingindustrien være veldig vanskelig. De kan ha 15 år med boliger,
dårlige rater, dårlig inntjening, kanskje veldig tynget av gjeld, og så plutselig har de to-tre år med helt fantastisk inntjening og betaler 50% utbytte. Men det er kanskje ikke det selskapet du har lyst til å eie i lang tid, for å gi deg stabil inntekt. Så det å være en utbytteaksje, det er ikke i seg selv et kvalitetsstempel. Ikke nødvendigvis.
Og så har jeg lest et intervju med deg at du tenker at økonomisk uavhengig, det har du lyst til å bli. Ja. Og til og med satt deg en dato. Kan du fortelle litt om det? Ja. Sånn at jeg tror første gang, når jeg til og med startet Instagram-kontoen også, så var jeg sånn «Åh, inni er jeg 35!»
Og nå tror jeg at realismen har slått litt inn, og tenker kanskje 40 eller 45 er mer realistisk. For nå er du 31? Nå er jeg 31, ja. Til tross for at VG driver og sier at jeg er 30, men jeg har ikke gitt til å korrigere det. Jeg synes det var så hyggelig å være 30 igjen. Jeg har veldig lyst til å bli økonomisk uavhengig, og det handler ikke så mye om at jeg ikke har lyst til å jobbe. Jeg har lyst til å bidra til samfunnet, jeg har lyst til å ha noe å gjøre på samfunnet,
Men når du er økonomisk uavhengig, så er du også veldig mye friere til å ta dine egne valg, og sånn som jeg gleder meg masse til å få barn. Og det kan jeg være helt ære på. Jeg gleder meg veldig mye. Og jeg tror det vil ta mye tid og energi, og jeg tror jeg har lyst til at det skal ta mye tid og energi. Men da må jeg også være forberedt økonomisk på at
Kanskje jeg har lyst til å gå ned til en 80%-stilling. Eller 20%-stilling. Eller 20%-stilling, hvis man kan. Men det er fint å ha litt buffer, kan du si. Kanskje jeg kan ta noen år hvor jeg ikke trenger å jobbe like mye
og når alle sier sånn, kan du gjøre det? hva med pensjonen din? og så er det sånn, jeg har spart i best i alle år jeg har vært flink jente, jeg har spart i fond jeg har gjort det jeg skal og da, du har mye mer å lene deg på da når du er økonomisk uavhengig og det finnes jo mange former for økonomisk uavhengig og jeg tenker det at å ha litt valgfrihet og litt spillerom, det er også en form for økonomisk uavhengighet du trenger ikke å være milliardær for å kunne si at du er økonomisk uavhengig
Men er dere enige om det hjemme? Er det noe dere jobber mot sammen? Er kjæresten din også sånn som investerer og tenker fast jobb må vi ikke nødvendigvis ha? Ja, han er nok. Kanskje han er litt sånn A4. Han vil nok jobbe. Jeg tror vi begge har lyst til å jobbe. Og jeg tror kanskje jeg jobber litt hardere for å bli økonomisk uavhengig. Han er mer sånn som deg. Han er bare i indexfondet.
Det er det beste. Noe annet går ikke. Mens jeg er litt sånn, du må kjøpe litt utbytteaksjer og skaffe deg litt passiv inntrykk. Og så er han sånn, nei, nei, det orker jeg ikke. Men jo da, vi har samme mål. Og vi har veldig lyst på mer frihet. Vi synes det er fantastisk å reise. Og vi snakker jo hele tiden om, skal vi ta oss litt ubetalt fri fra jobb for å kunne gjøre disse tingene vi har lyst til. Så det er ganske samkjørt.
Kan du fortelle litt om Instagram-kontoen din, og hva som har skjedd der, fra du postet det første innlegget? Hvorfor gjorde du det? Ja, det var vel kanskje et år etter at covid hadde startet, tror jeg. Det må ha vært februar 2021, tror jeg. Ja, så var du verdens beste investor da? Ja, da var jeg helt opp i skyene. Neida, det hadde gitt seg litt. Det var litt realisme som hadde begynt å komme inn. Og jeg følte da, etter ett år, og da hadde jeg brukt...
et og et halvt år på å lære meg om fond og aksjer. Og jeg husker at jeg bare tenkte, hvorfor har det vært så dårlig informasjon om dette? Og det var jo mye greier på sosiale medier, det var TikTok og Instagram, det var mye annet som var på sosiale medier. Men det var ikke så mye om økonomi, så det irriterte meg litt at det ikke var noen ordentlige profiler eller ting, eller at det ikke var mer snakk om det.
Og jeg skjønner jo hvorfor det ikke var det, for en ASK-konto kom jo i 2017. Det er jo ganske nytt for folk flest, og vi lærte det ikke fra våre foreldre, for de hadde jo i hvert fall ingen sjans til å lære det. Nå er det jo mer at vi lærer dem, ikke sant? Så det bare irriterte meg litt, og jeg tenkte at jeg har lyst til å lage en profil hvor andre kan få den startinformasjonen som jeg selv skulle ønske at jeg hadde når jeg gjorde mine første valg.
Så det var der ideen på en måte kom, og nå har det liksom utviklet seg til at det kommer jo selvfølgelig nye følgere hele tiden, og de spør jo kanskje spørsmål som er sånn at dette forklarte jeg i post nummer en for tre år siden. Men så prøver jeg liksom å være, ok, men jeg skal i hvert fall være høflig, jeg skal være grei, og så sender jeg dem den infoen jeg har, og så sender jeg kanskje linker til litt artikler av og til, og linker til skatteetaten så de kan lese litt. Fordi jeg synes det er veldig viktig at folk klarer å
lære ting på egenhånd. Fordi hvis de bare sender melding til meg og spør om råd eller ditt med datten, så klarer de jo aldri å finne ut informasjonen selv. Så jeg prøver å ha en litt sånn, jeg skal prøve å vise god informasjon som jeg kan til dere, angående forskjellige investeringstemer, altså BSU og IPS og sparekontor og fond. Men jeg vil også at dere skal prøve å tilegne dere informasjonen selv. For hvis man ikke klarer å
lære disse tingene på egen hånd så kommer du liksom du kan ikke alltid bare spørre noen du må lære litt på egen hånd og hva er det folk spør deg mest om? det er mange som spør hvilken aksje burde jeg kjøpe bla bla bla og da sier jeg til dem
Jeg beklager så mye, men jeg har ikke lov til å gi sånne råd, og så må jeg forklare reglene til finanstilsyn og sånn, og så blir det sånn, ok, jeg skjønner, men hvis du kunne... Nei, og så sier jeg, men du kan gå inn i min portofølje, du kan se hva jeg eier, titt på hva de andre norske utbyttefondene i Norge gjør, hvilke aksjer de eier, titt på hva Folketrygdefondene gjør,
Og få litt inspirasjon. Hent inspirasjon fra alle andre. Dere kan gjerne stjele. Stjel så mye dere vil, men...
Man kan ikke gi direkte økonomiske råd til folk man ikke kjenner over Instagram. Selv om du har en aksje, du har brukt tid på å legge opp din strategi, og du er interessert i utbytte aksjer, du har drivet med de sykliske greiene dine, så hvis noen skal ta akkurat den neste aksjen du... For du sier at du har en sånn watchlist. Ja. Hva er det for noe? En watchlist...
Det er jo en liste du lager, altså du følger med på aksjer, du eier nødvendigvis ikke alle aksjerne, men aksjer du følger med på som du er interessert i. Ja, så hvis jeg hadde sett, eller så gir meg hva er det på din watchlist nå, så sier du ja, nå følger jeg med på den veidekke aksjen, eller hva det skulle være. Det betyr jo ikke at det er et riktig kjøp for meg. Nei, og det er veldig farlig, fordi sånn som jeg har en kjempelang strategi, jeg kan eie disse aksjene i 20 år, jeg har ikke behov for å selge dem i morgen.
Mens noen som er i en helt annen økonomisk situasjon, eller for eksempel har lyst til å kjøpe seg bolig, eller skal av med pensjon om noen år, det er så individuelt da, fra person til person, at alle mine valg kan ikke på en måte
kopieres av noen andre, for det må være tilpasset deres egen situasjon. Og det er veldig vanskelig å få folk til å forstå. Sånn at hvis jeg har folk jeg kjenner veldig godt, og jeg kjenner økonomien til de veldig bra, og jeg vet hva slags risikotoleranse de kan ha, så kan jeg liksom si «Jeg synes du kanskje burde lage deg en BSU». Eller liksom sånne type ting, for da vet jeg at «Ja, men dette er jo det som er relevant for deg, og du skal kjøpe deg bolig om noen år». Sånn at
da kan dette være en god idé, men jeg vil jo ikke sagt at bruk alle pengene dine på aksjer hvis du skal kjøpe deg en bolig om to år. Jeg regner jo med at du deler på Instagram for å inspirere flere til å bli interessert i sin egen økonomi, investeringer, aksjer. Så når du får noen som er helt nybegynner, som du kan fortelle sånn, dette vil jeg lære deg, dette vil jeg lære deg, hva slags ting er det du vil lære dem? Ja, når det kommer noen som er helt nye, så vil jeg jo først og fremst at de skal bli...
giret på å behandle sine egne penger, eller ta kontroll over sine egne penger. Og det...
Det kan være vanskelig å få til. Det er mange som er sånn, jeg vil bli rik i morgen. Jeg vil helt vinne i lotto. How can I do det? Eller hvordan kan jeg gjøre det? Og så er jeg litt sånn, ja, det tar tid. Det tar veldig lang tid. Og som en investor må man lære seg å være tålmodig. Hvis jeg får sånne folk som er helt nye...
så vil jeg gjerne på en måte dele med de at dette skjer ikke en gang. Dette tar tid, og det tar ganske mye disiplin. Hva tenker du på da? Da tenker jeg på at
Det har bare generelt med økonomi å gjøre. Økonomi og sparing og investering, det er disiplin. Det er det at du har en strategi, og du har en plan, og du følger opp den planen hver eneste måned, eller hver eneste dag, eller hvilken kalender du skal se det i, eller hvert eneste år. Altså,
Sånn at det jeg anbefaler folk faktisk å gjøre hvis man er helt ny, og det er det veldig mange der ute anbefaler, og det er det jeg fikk anbefalt selv som jeg da ikke synes var noe gøy, det er å starte med noen små beløp fast i noen globale indexfond. Akkurat sånn som du holder på med. Og det er rett og slett fordi at
For å bli ordentlig gira. For å ha lyst til å spare, la oss si, 50 prosent av lønnen din. For det er mange som ikke har lyst til å spare 50 prosent av lønnen. De vil helst bruke det på god mat ute på restaurant, på øl, på en veske de har lyst på, på en ferie de har lyst på, og det å gi noen motivasjon til hvorfor du skal gidde å spare så mye.
av lønnen din og ikke bruker det på disse tingene, da må de se hva som kan skje med pengene hvis de velger å ikke bruke dem på ting. Da vil jeg helst starte så tidlig som mulig, gjerne med litt små beløp, 500 kroner i et globalt innektsfond, og gjøre det i minimum ett til to år, og se på det, se hvordan det utvikler seg over tid,
Nå skjønner jeg hva du mener med tålmodighet. Ja, at du må liksom, og så må du også bli litt givet, altså jeg anbefaler jo faktisk folk at liksom, gå inn og sjekk en gang i måneden. Gå inn og sjekk liksom, hvordan det står til, for da blir du også vant til liksom det følelsesmessige sånn, at det går litt opp og ned,
for det er det også mange som ikke takler det er mange som er sånn porteføljen har gått to prosent, det er en hel kris jeg må selge alt jeg eier nei, det må du absolutt ikke finne på å gjøre og de følelsene der må folk få lov til å kjenne litt på
Og da tror jeg det er veldig fornuftig å kjenne på de følelsene med veldig små beløp. Ikke sant, når det er 300 kroner eller 3000 kroner i fondet. Ikke 300 000. Ikke 300 000, for det er litt sånn jo yngre du er når du starter og jo mer, jo mindre beløp jo på en måte mindre risiko er det du tar. For la oss si at du er litt eldre du kanskje har arvet masse penger og så skal du begynne å investere for første gang.
og du aldri har gjort det før. Da blir det en halv million inn i en kryptovalut. Ja, altså, så går det ikke noe bra. Så små beløp, og det å begynne å føle litt på det, fordi jeg tror at når det ene året har gått, eller det to året har gått, og du sitter der og bare, oi, det jeg kjøpte har gått opp x antall prosent, det er da man blir sånn, nå skjønner jeg hvorfor jeg skal spare mer av lønnen min på det her, fordi dette tjener jeg penger på, da.
Jeg tjener penger på å bare ha pengene mine stående her. Det er en fantastisk følelse. Jeg jobber å tjene penger, pengene mine jobber å tjene penger for meg. Og så spesielt synes jeg det er gøy, fordi aksjendømmarkedet går litt opp og ned, og så har jeg en lønn som går veldig opp og ned. Så noen måneder er det jo fondene mine som tjener mer enn meg, mens andre måneder er det jeg som tjener mer enn fondene mine. Nettopp. Og jeg tror det er veldig enkelt for meg og deg, vi har allerede hatt en ...
realiseringen, og vi har forstått det, og vi vet det, og vi prøver å si det til andre, men jeg tror det hjelper skikkelig når folk ser det selv. Det er da det går opp et lite lys om at liksom, det er derfor de har sagt at jeg burde gjøre sånn. Og så, ja. Og hvis du på en måte er mer interessert, da de aller fleste tror jeg er mest interessert i å holde det så passivt som mulig. Kanskje ikke sånn som meg, som synes det er kjempegøy å sjekke børsen hver dag, men
For de fleste som synes det er gøy med passivt, så liksom bare vær opps på at liksom prøv å velge det billigste stedet å ha tingene dine. Og det gjelder ikke bare faktisk type av aksjer og aksjesparekonto og sånne ting, men det gjelder også pensjonsordningene dine, det gjelder IPS, det gjelder hvem er det som gir deg den beste BSU-renten, hvem er det som gir deg beste rente på sparepengene dine, hvem er det som gir deg billigst lån, hvem gir deg billigst forsikringer, alle disse tingene må...
må ordnes på et eller annet vis. Og når du får den interessen til å begynne å ordne litt på disse tiderne, og du ser «Åj, nå har jeg ordnet meg en skikkelig god BSU-konto», da blir du sånn «Ja, men jeg vil jo at sparepengene mine også skal ha lignende vilkår», sånn at det baller litt på seg, men man må jo starte et sted. Mhm. Mhm.
Tusen takk for alle tips du har kommet med. Det var hyggelig å bli bedre kjent med deg og din investeringsreise og deg som person. Kan du si hva Instagram-kontoen din heter? Sånn at følgerne kan gå inn der hvis de vil lære mer. Det kan jeg gjøre. Den heter Invest Norway. Den handler om
Ja, det er ikke investeringstips direkte, for det har jeg ikke lov til å gjøre, men den gir mye god inspirasjon til hva man kan gjøre med pengene sine. Så det er kanskje ikke like god som Lise sin konto, men... Jeg rådner. Jo, men du har jo en veldig fin konto da. Det skal du ha. Ligeså. Så da sender jeg alle litterne inn på din konto, og så høres vi igjen neste mandag.
Hei, jeg lurte på hva er egenkapital for deg? Det er jo den kapitalen som eier selv spyttet inn i selskapet sitt. Egenkapital, det vet jeg godt, for det er de 15 prosentene som jeg må ha for å få lån til å kjøpe bolig. For meg er egenkapital de ferdighetene, kunnskapen og den tryggheten som jeg har fått gjennom studiene på BEI. Det er jo en egenkapital jeg får brukt for hver eneste dag.
Egenkapital handler ikke bare om økonomiske midler, men også om verdien av det du har lært deg. På BE.no finner du kurs og programmer som tar deg videre. BE. Make it your business.