2/13/2020

Episode 254 - Biorevolusjonen øker farten

Dette er en episode om CRISPR, en genteknologi som kan brukes til å endre DNA. CRISPR kan brukes til å lage biodrivstoff, nye plante- og dyresorter, og til å behandle sykdommer. Det er etiske dilemmaer knyttet til bruk av CRISPR, spesielt når det gjelder å endre DNA i kjønnsceller eller befruktede egg. Det diskuteres også hva som skjer hvis vi bruker CRISPR til å utrydde arter som malaria-myggen.

00:00

Podcasten diskuterer CRISPR-teknologiens potensial for DNA-manipulering i industrien og medisinsk behandling, med ekspertinnsikt.

03:42

CRISPR-teknologi revolutionerer bioteknologi, med potensiale til å forbedre matproduksjon og medisinsk behandling for genetiske sykdommer.

12:15

Diskusjonen om genredigering reiser etiske spørsmål, spesielt etter kontroverser rundt CRISPR-teknologi og dens konsekvenser for økosystemet.

Man kan jo nesten

Transkript

Man kan jo nesten bare forestille seg hva det kan brukes til hvis du kan skrive om DNA for eksempel i en industri at man for eksempel omprogrammerer små bakterier så de kan bli fabrikker som kan lage biodrivstoff eller du kan bruke det på mennesker som medisinsk behandling.

26.440 s
00:00:00

Velkommen til Teknisk sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg sitter her med Odd-Rikard Wallmott. Hei Jan. Hei Odd-Rikard. Du, i dag skal vi snakke om et tema som antagelig er helt, helt i toppen av dine 686 favorittområder. Jeg tror når vi går inn i det neste teoret, så tror jeg dette er det aller viktigste.

27.880 s
00:00:27

Ja, det som forundrer meg litt er at det er kanskje det tema som har holdt seg blant de topp fem lenge. For det er jo vanligvis som en sånn avgangstavle på en flyplass at noen er på topp og så blir det kanselert og så blir det utsatt og så faller det. Jeg kom inn på lista relativt kort tid siden. 2012? 2012, ja. Da dukket det opp. Og jeg tror at dette tiåret vi skal inn i nå blir...

28.580 s
00:00:56

krisper ti år. Det er da vi virkelig lærer oss. Dette kommer til å danke ut veldig mye annet. Det blir ikke mindre 5G og IOT og alt det der. Må du ikke snakke dette til mann nedover? Nei, alt skal opp, men dette kommer til å stige enda mer opp i bevisstheten til folk. Det som er spesielt spennende i dag er at vi har fått tak i hun som har

26.880 s
00:01:25

lært deg om CRISPR. Stemmer det? Ja, det har vi. Jeg skulle si gammel venn, Ine. Du er jo ung, men du har en gammel venn. Da må vi bare introdusere Sigrid Brattli, som har en doktorgrad i molekylærbiologi, eller cellibiologi, jeg skjønte kanskje begge deler. Velkommen. Takk skal du ha. Vi setter jo først og fremst veldig pris på at du har gitt så mye kunnskap over til oss.

23.760 s
00:01:52

Opp igjennom? Ja, dere er en veldig viktig formidlingskanal, så det er jeg veldig glad for. Ja, det setter vi pris på å høre. Men vi må først høre, hva var det som ble oppdaget i 2012? Ja, det som ble oppdaget i 2012, det var egentlig hva som skjer når yoghurtbakterier forsvarer seg mot virusangrepp.

20.620 s
00:02:15

Det høres veldig teknisk ut, men det viser seg nemlig at de yoghurtbakteriene har et forsvarsverk hvor de bruker en slags gensaks, det vil si de bruker molekyler for å klippe

12.640 s
00:02:36

virus-DNA hvis de blir angrepet. Akkurat, så dette var allerede eksisterende, helt naturlig? Ja, og det hadde man jo egentlig studert i noen ti år allerede. Men det som skjedde i 2012 var at noen forskere, det var særlig Jennifer Doudna og Emmanuel Charpentier, som viste at man kunne låne dette forsvarsverket og gjøre noen små justeringer på det og lage en slags universal gensaks som vi kan bruke som et

27.880 s
00:02:49

programmeringsverktøy for livets kode, det er nå. Ja, da kokte det litt over for deg, Rikard. Ja, altså, det er jo et veldig sånn primitivt immunsystem. Bakteriene har det også, men i forhold til vårt så er det veldig primitivt, men så er det et fantastisk verktøy det har blitt da. Men det at mennesket kan gå inn og ta over denne saksen og kunne da programmere det til å herje med andre deler av

25.160 s
00:03:17

og alle andre typen, det var jo da, det skjønner jeg, helt revolusjonerende. Altså det hadde jo vært en våt drøm ganske lenge å kunne gjøre noe sånt, men det hadde vært helt hypotetisk, og så plutselig så oppdager vi det her. Men dette er jo da, dette er jo bare da få år siden. Så hva har skjedd underveis? Altså vi har jo hørt om det, vi har omtalt det også, men

19.720 s
00:03:42

Vi må få det fra killen. Hva skjedde så kjapt etter 2012? Det spredde seg veldig fort bruken av denne metoden, fordi den er såpass enkel å bruke, og den er ganske billig. Så det er jo svært få laboratorier som driver med den typen ting som ikke bruker CRISPR i dag. Man kan jo nesten bare forestille seg hva det kan brukes til, hvis du kan skrive om DNA. DNA er jo oppskriften på alt som lever.

26.740 s
00:04:02

Så å kunne omprogrammere det, det er jo både for eksempel i industri at man for eksempel omprogrammerer små bakterier, så de kan bli fabrikker som kan lage biodrivstoff, for eksempel.

13.160 s
00:04:29

Eller du kan lage nye planter og dyr som skal være i landbruk eller i havbruk, for eksempel. Eller du kan bruke det på mennesker som medisinsk behandling, for det er jo ganske mange som har, altså det finnes ganske mange genetiske sykdommer.

18.440 s
00:04:42

hvor det er rett og slett skrivefeil i DNA. Og det å kunne skrive det tilbake igjen, rette opp den feilen. Gjøre O-en om til en Ø, og sånne ting. Ja, det består egentlig bare av A, G, C, T. Så det er de fire du har å gå på. Men du kan skrive det om da, og gjøre det tilbake igjen til det det skulle ha vært.

16.200 s
00:05:00

Jeg var jo med på den første bølgen på bioteknologi og entusiasmen som var på 80-tallet, men det var jo en veldig upresist teknologi man hadde den gangen, som varte nesten helt til CRISPR kom. Så det er jo noe som dampmaskinen kontra

17.740 s
00:05:17

elektromotoren. Det er bioteknologien 2.0. Ja, det er det. Det var jo ganske forholdsvis primitivt sammenlignet med CRISPR, den teknologien man hadde. Selv om den også har hatt stor betydning, og særlig for forskning, men CRISPR er en helt annen liga, for da kan du rett og slett gjøre de endringene du vil i ADNA. Det kunne vi ikke før. Men Sigrid, du er spesialrådgiver både for kreftforeningen og Norsk Landbrukssamvirke. Har du eksempler på hva

28.420 s
00:05:34

Hva dere gjør, får jeg si med litt sånn stor sekkepost. Ja, dette er jo teknologi som blir veldig viktig i

8.300 s
00:06:03

Jeg er enig med Odd-Rikardt at det neste tiåret vi går inn i nå, så får vi se hva denne teknologien virkelig er god for. Når det gjelder arbeidet mitt i kreftforeningen, så er det spesielt innenfor medisin og det å bruke CRISPR og andre genteknologier som genterapi, som blir spesielt viktig der. Kreftpasienter er noen av de som kan dra nytte av denne teknologien.

22.620 s
00:06:12

Når det gjelder arbeidet mitt i Norsk Landbrukssamvirke, så vet vi at denne teknologien nå på verdensbasis, så utvikles det en hel rekke nye dyr- og plantesorter som da skal spesielt i forhold til bærekraftig matproduksjon.

17.200 s
00:06:34

Nämnd i episoden

CRISPR 

En genteknologi som kan brukes til å endre DNA. CRISPR kan brukes til å lage biodrivstoff, nye plante- og dyresorter, og til å behandle sykdommer.

Biodrivstoff 

En type drivstoff som produseres fra biologiske ressurser.

Landbrukssamvirket 

En organisasjon som representerer norske bønder.

Kreftforeningen 

En organisasjon som jobber for å bekjempe kreft.

Jennifer Doudna 

En av forskerne som oppdaget CRISPR.

Emmanuel Charpentier 

En av forskerne som oppdaget CRISPR.

Sigdselleanemi 

En genetisk sykdom som skyldes en genfeil i blodcellene.

HIV-smitte 

En sykdom som overføres via seksuell kontakt.

Malaria 

En sykdom som overføres av mygg.

Malaria-mygg 

Myggen som overfører malaria.

Sika 

En type mygg.

Brun sneil 

En type snegle.

Flotten 

En type snegle.

Tomater 

En type frukt.

Blåbær 

En type bær.

Deltagare

Host

Jan Moberg

Host

Odd-Rikard Wallmott

Guest

Sigrid Bratlie

Sponsorer

TU

Lignende

Laddar