FIKEN Superenkelt regnskap
Se nå på TV2 Play
Vi reiser til Frankrike, og hvor kan vi hende da? Følg med. God vin fortjener riktig oppbevaring. I et sommelier vinskap fra Temtec oppbevarer du vinen trygt. Sommelier vinskapene finner du kun hos Elkjøp. Ja, ja, ja. Ny dag, ny mulighet, Tom. I dag skal vi ta en tur til Frankrike. Det skal vi. Både Kjells vinkjeller og Drinkfeed hiver oss på første transportmiddel og humper nedover. Ja.
Vi skal til Makå Village. Det skal vi. Hva sier du da? Jeg sier Burgund. Ja, det gjør du helt rett i. Jeg sier Sør-Burgund, faktisk. Oi, oi, oi. Sørlig delen. Ja. Vi er i Sjardineland. Ja. Og vel, det kommer mye bra og mye ymse og litt sånn derfra. Så det her kan jo bli litt spennende. Ja, altså det kan, det kunne vært to varianter her, men
du sa Chardonnay-land, i og med at du ser at den er hvit. Ellers kunne det vært alligoté. Det kunne det også vært. Men vi gikk for Chardonnay da. Og det er jo, mange er, når det gjelder Chardonnay, for det er jo da verdens mest, det er ikke verdens mest plantet drue, men det er verdens mest plantet vindrue. Fordi at vi spiser jo andre druer som også, hvis noe, er plantet mer. Men det er ikke den debatten vi har i hvert fall. Verdens mest plantet vindrue. Chardonnay er en verdens drue.
Ja, altså folk som spiser mye drøyer skjønner jeg ikke, for det er mye bedre når den er fermentert og tappet på et eller annet. Jo, det er lenge siden du hadde småbarn. Rosiner, vet du, det er laget av drøyer. Det passer perfekt til å ha i vogna. Og de spiser, unger spiser jævla mye rosiner. Så er det i boller og så videre og så videre. Men vi er på hjemmebanen til Chardonnay. Man antar jo at det var i Burgund...
De begynte med dette her. Det er i hvert fall en hypotese. Og burgunderne, det er ingen anledning å gå fra seg til å si akkurat det. Det var her jeg begynte. Det var en god lyd du kom med der, da. Ja, jeg har jo, altså burgunderne, det var et kongedømme back in the days. Blant annet så for dere som er litt interessert i historie,
så var jo de med i Chandark-tiden. Ja, de der var jobbet litt for å bevare det franske konges. Ja, så... Datidens franske konges. Det er morsomt at du sier Chandark og drar inn 100-årskrigen her, fordi den vinen vi skal smake på nå heter, du kan si det... Macro Village, Chantereau de Trebuchets. Og Trebuchets er...
Trebuchet er jo en diger katapult som man kan kaste ting med. Er det det? Ja, for noen av dem finner de opp kruttet. Så man bruker det. Trebuchet er et kasteskyts, litt tunge ting man kan sende over. En annen fun fact, vet du hvor lenge hundreårskrigene var til? Nesten hundre år. Nei, 116? Ja, nesten. Ja, nesten hundre år, da er det under hundre år.
Jeg heller oppi til deg, Tom. Vi skal ikke bare prate om andre ting, men det er veldig hyggelig. Jeg synes at vin blir mye bedre hvis man har en god historie, eller noen gode minner, eller man kan fable litt rundt dette med vin og historie å legge på. Hvis man for eksempel kan snakke om Sjandark,
Ja, det gir en dimensjon, og personlig så er det mye mer sannsynlig for å drikke en vin som jeg kan henge en knark på enn å bare si at den var god. Ja, for nå har vi jo akkurat ferdig med et slipp som var kjempestort, og vi har smakt oss gjennom vin på vin på vin på vin på vin på vin, og da har vi ikke tid til å gå inn i historien og finne ut om det er noe spennende og morsomt, vi bare smaker, er det en god vin? Ja, nei, ja, nei, det er nesten sånn vi har holdt på. Ja.
Da er det ekstra gøy når vi får sett oss ned sånn som du og jeg nå, ha en hyggelig prat, kan dra inn litt historie, kan få lov å fabulere litt rundt vin. Vi snakker om druensjørne som er verdens største. Den kan være dritkjellig. Den kan være fantastisk spennende. Dette er jo en vindrue som ofte må ha terroir.
Den er jo flink til å ta til seg forskjellige egenskaper fra der han vokser. Og det er jo en av suksesskriteriene til, nettopp, Sjørne. Nå er vi jo på kjerneområdet, som du akkurat sa, det var jo her de fant på hele drua. Så hvis vi skal gå tilbake og si at dette er jo et klassisk uttrykk for den drua, og den vinden, så er vi jo midt i smørøyet å si, da. Ja.
Nå kan vi ta lakmustesten på den. Vi kan begynne med å lukte litt. Mens du lukter, så skal jeg bare si at for dere som ikke helt vet hva tarroa er, så er det jordsmån, eller der den blir produsert, det
Jeg liker å forklare det av og til, for det er veldig mange som, terroir var det andre kvaler, men det er bakken. Ja, det er bakken, men det kan også være miljø rundt, om det er påvirkningen av sol og skygg og en del sånne ting, som til sammen utgjør terroir. Men mye av det er jo der blant av også, det slipper du ikke unna. Nei.
Du må få lov å vokse et eller annet sted. Her er citrus, her har jeg litt ritter av negressiktsmy, og den der litt emne-flesketeten som kan komme i særlig rimelig ulagerde sjårner. Denne virker veldig frisk og oppegående på Nyssa, og det er veldig lovende. For da forventer jeg at syren er deretter. Da sier jeg bare drikk, drikk, drikk, drikk.
Det skal ikke være noen drikkeflespids i podcastene. Og jeg vet at det er flere som kjøper inn viner og smaker dem sammen med oss. Det er veldig hyggelig. Fortsett å gjøre det. Det var syre, skjønner du. Det var syre. Den har en umiddelbar liten bitterhet, en liten sånn snarping, og det kan...
Det kan jo komme av selve vin-ekvasjonen, hvordan gjæringsprosessen har vært, men det kan også rett og slett være taniner, fordi mange tenker ikke på at det er taniner i hvitvin, men det er det. Det kjennes nesten litt taninaktig ut. Veldig lang og fin frukt i blant annet bitterheten. Her snakker vi matvin. Her snakker vi matvin. Vi får litt sånn melom. Ja, kanskje det. Jeg synes at den har fint syre, men også litt sånn rund...
Den er rund, men den er ikke sånn... Den er ikke faterund, men den er litt sånn fyldig. Den er ikke blass. Den er fremoverlent og leverer hele tiden. God finansiering. Jeg må tilstå at jeg var litt fordomsfull.
Det er deilig. Elsker når du er sånn at dette er noe dritt. Det var ikke det jeg tenkte på, men det var sånn at jeg hadde noen forventninger som ikke ble innfridd. Jeg trodde den skulle bli alt det jeg sa med blass og alt mulig rart. Den er syrefrisk og fin og gitt pris. Og hvor den kommer fra, så tenkte jeg at ja, ja. Det er en helt vanlig vin. Den er vanlig, men den er veldig god.
Ja, men takk Tom, for det er jo jeg som har tatt med. Jeg som har plukket vinner denne gangen. Og det er litt gøy når vi gjør dette, for av og til så plukker du, og av og til plukker jeg, og så er den andre helt blank. Som regel har en av oss smakt på vinnen, det er ikke alltid vi har gjort det, men av og til har vi smakt på vinnen på forhånd. Av og til så gjør vi det helt blankt. Men denne gangen så har jeg vært borte der, og jeg synes at dette var en... Når jeg smakte noe, da smakte jeg den med
På den vanlige måten at vi gikk gjennom sikkert 70 vinner og så stoppet det. Det var en del av rekka. Ja, det var kult. Så det er bra. Pris? 150-160 ish. Da tror jeg du er ganske spot on. 160-190. Eller 170 om du vil. Quatre ans de tre bouchers Macau Village 2020.
Dette her er en vin som du må bestille hvis du skal ha tak i den. Den har ikke greid å rote seg inn på et eneste pol. Nei, så det er jo en... Oi, her har vi en skjultskatt. Ja.
Jo flere av dere der ute nå som føler at den der kunne vi jo kjøpt inn, for det burde dere, for dette er jo en perfekt all-around matvinn til lyse, lette, fine retter. Kjøp den. Kjøp gjerne en halv kasse, en hel kasse. Prisen står absolutt i stil med hva den burde kostes for meg. Hvis du ikke har mange venner, ikke kjøp en pall. Det blir for mye. Nei, ikke kjøp en pall, men poenget er jo flere som kjøper den, jo større sjanse for at mange pol vil ta den inn.
Og det som er trikset, gå og spør på Polet. Har dere den? Så noterer de det, og så kan du gå og bestille på nett her. Veldig morsomt. Det har vært gøy om du og jeg, Tom. For her er det ingen som har det. Og om du og denne podcasten her, og jeg tror ingen av de andre vinsjournalistene kommer til å ta frem denne her som en sånn «Oi, prøv dette».
Og så kan vi sjekke om et halvt år eller noe sånt, om vi har sett at dette her har rørt seg. Ja, og vi må bare poengte at du får ikke penger i importøren for å si det. Nei, nei, nei. Det er bare gøy å se om folk lytter til oss. Det er litt sånn antropologisk studie derfra. Ja, for eksempel litt importøren. Nei, det er masse svenske i dette selskapet. Hva faen, den er det de driver med. Det er veldig dårlig på svenske i dag. Det er revet på mye rødbrok også. Ja, ja. Men i dag går det svensk.
For det er nok morsomt. For dette her er en fin, fyldig, litt rund, syrlig, frisk Chardonnay fra selveste Burgund til 170 kroner. Og hvis du får med både storyen om Chandark og casting og tomting, samtidig så er det jo et funn.
Ja, katapultvinen kan vi kalle den. Katapultvin, ja. Der har vi den. Kommer til å selge som bare jul. Det kommer til å gjøre det. Da skal vi rett og slett bare runde av fra Sørlibergund og 100-årskriget. Ja, det var hyggelig at folk lyttet til dette her, og jeg håper at dere tar inn denne vinen her og tester den litt, for dette her tror jeg dere kommer til å sette pris på. Ja, jeg håper du har på den. Vi runder av fra Drinkfeed. Tom Amiratul, det var oss etter her. Kjell Gabriel Henrik, så etter her. Ha en riktig fin dag. Hei.
Oppbevarer du vinen din riktig hjemme? Med et vinskap oppbevarer du vinen din trygt i rett temperatur. Se til som blir vinskapene fra Temtek. Du finner de kun hos Elfkjøp.