9/10/2025

Wolfgang Wee & Svihus Gjester: "Leger Om Livet"

Anette Dragland intervjuer Wolfgang Wee og professor Birger Svihus om deres nye bok, "Mat, Spis, Smart, Tenk selv." De diskuterer kostholdsråd, myter om mat, og viktigheten av å tenke selv når det gjelder kosthold. De dekker emner som frokostens betydning, kalorier, og proteiners rolle i kostholdet.

00:00

I denne episoden diskuterer Anette Dragland og gjestene Birger Svius og Ann-Wolfgang V helse og matens betydning for velvære.

11:19

Diskusjonen handler om kostholdets helsevirkninger, med fokus på korn, fisk og økning av psykiatriske lidelser blant barn.

17:52

Helseproblemer er nært knyttet til kosthold, og frokost er ikke nødvendigvis dagens viktigste måltid.

24:18

Kroppens fettforbrenning og betydningen av kalorier og kosthold for vekttap diskuteres i podcasten.

28:37

Bananer er sukkerholdige og fattige på næringsstoffer, noe som utfordrer myten om frukts universelle helsefordeler.

Transkript

Nævnt i episoden

Mat, Spis, Smart, Tenk selv 

Tittelen på den nye boka til Wolfgang Wee og Birger Svihus. Den tar for seg matvarer og kosthold

Wolfgang Wee 

Med-forfatter av boka, podcast-vert, tidligere radioprogramleder i NRK, musikkprodusent og DJ.

Birger Svihus 

Professor i ernæring ved NMBU, medforfatter av boka, ekspert på mat og ernæring.

Anette Dragland 

Vert for podcasten "Leger om livet", intervjuer i denne episoden.

NRK 

Wee jobbet tidligere som radioprogramleder her. nevnt i kontekst av hans bakgrunn.

Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) 

Svihus jobber som professor her. Nevnt for å gi kontekst til hans ekspertise.

Mat, Spis, Smart, Tenk Selv 

Boka handler om mat og kosthold, med fokus på å tenke selv.

Grandiosa 

Nevnt som et eksempel på ultraprosessert mat Wee spiste mye av før.

Leger om livet 

Podcasten til Anette Dragland, hvor dette intervjuet er en del av.

Kagge Forlag 

Forlaget som ga ut "Mat, Spis, Smart, Tenk selv."

Universitetet i Oslo 

Nevnt i sammenheng med Svihus' diskusjon om ernæringsråd og motstand mot nye ideer.

Universitetet i Bergen 

Nevnt i sammenheng med mer nyanserte syn på ernæring.

NTNU 

Nevnt i sammenheng med mer nyanserte syn på ernæring.

Kristin 

En lege som måtte gå over til et proteinrikt kosthold.

Ernæringsdiktatur 

Et begrep brukt av Svihus for å beskrive den dogmatiske tilnærmingen til kostholdsråd.

Helsedirektoratet 

Nevnt i sammenheng med offisielle kostholdsråd.

Deltagere

Host

Anette Dragland

Guest

Wolfgang Wee

Guest

Birger Svihus

Point

Frokosten er ikke det viktigste måltidet.

En utfordring av en lenge etablert myte.

Kalorier alene er ikke nok for å gå ned i vekt.

Man må ta hensyn til matkvalitet og betennelse i kroppen.

Bær er ofte et bedre alternativ enn frukt.

Bær inneholder mer viktige vitaminer og mineraler og har et lavere sukkerinnhold.

Man må ta ansvar for sin egen kropp.

Prioriter mat som fremmer helse, og ta deretter hensyn til bærekraft og dyrevelferd.

Påstande

Kreft er i stor økning, også blant unge.

En påstand som krever videre undersøkelser.

En av fem barn har en psykiatrisk diagnose.

En alarmerende statistikk som fortjener oppmerksomhet.

Maten vi spiser har stor påvirkning på både fysisk og mental helse.

En viktig påstand som understreker sammenhengen mellom kosthold og velvære.

Lignende

Loader