Tilbage til podcasts

Leger om livet

Podcasten Leger om livet er en podcast om kropp, helse og sinn. Lege Annette Dragland tar opp temaer som søvn, stress, meditasjon, fordøyelse, pust, ernæring, mental helse, seksuell helse og mye mer, med landets fremste eksperter.

Episoder

1/14/2025

#182. Den overraskende kunsten i å hvile effektivt – og hvorfor du trenger det. Med lege Torkil Færø.

Dagens gjest er Torkil Færø, lege, fotograf, forfatter og en mester i å finne hvileverktøy som gir oss kapasitet til å leve hektiske og energiske liv. Han utfordrer ideen om hva hvile egentlig er og mener at vi ofte tror vi hviler uten å gjøre det.Hva er mikrohvile, og hvorfor trenger vi det? Hvordan kan puls og HRV gi oss en større forståelse for egen helse? I episoden deler Torkil sine tanker om de største hindringene for hvile – fra mat og temperatur til mangel på sollys – og hvilke enkle teknikker kan hjelpe oss å finne ro. Han forteller også hvordan vi kan lære å "hvile i fart" og gir sin hvileresept for å våkne uthvilt og kjenne på økt energi.For mer fra Torkil Færø: https://pulskuren.no/Boken HvilekurenØnsker deg en nydelig dag!Alt godt,AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

1/7/2025

#181. Verdens sunneste kosthold, blodsukker, biologisk alder, fertilitet og epigenetikk. Med lege Fedon Lindberg

Lege Fedon Lindberg utfordret norske matvaner og fikk massiv motstand da han først satte fokus på insulinresistens, fett og livsstilssykdommer. Nå, flere tiår senere, bekrefter forskningen at han var inne på noe viktig og satte lys på temaer som regnes som avgjørende for god helse i dag. I denne episoden snakker vi om hvordan kosthold påvirker alt i fra hormoner til biologisk alder. Vi snakker også om epigenetikk, hvordan maten påvirker oss forskjellig, hvordan vi kan påvirke vår biologiske alder, fertilitet, tarmflora, omega-3/omega-6 balansen og små endringer som kan ha stor betydning for helsen.For mer fra Fedon Lindberg: https://fedon.no/Boken MiddelhavskodenAlt godt,AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

12/31/2024

#180. Uro, ubegrensede ressurser og veien til ro. Med Caspar Seip.

Hvordan kan vi få tilgang til ressursene våre? Hvordan kan det å møte uroen i oss faktisk gi oss mer ro? Hva finnes egentlig på den andre siden av uroen? I denne episoden gjester Caspar Seip som har over 40 års erfaring som terapeut. Vi snakker om uro, smerte, glede, følelser, lytterbrev, døden, mobbing – og veien mot et friere og mer tilfredsstillende liv. God lytt!For mer fra Caspar Seip:https://www.uroskolen.no/Tusen takk til deg som abonnerer! Ønsker dere alle en kjempefin start på det nye året!AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

12/17/2024

#179. Hormoner, overgangsalder og midtlivsvekst. Med lege Marianne Natvik

I denne episoden har jeg med meg lege og spesialist i allmennmedisin, Marianne Natvik. Hun har mange års erfaring som fastlege og ved kvinneklinikk, og jobber nå som forsker ved Universitetet i Oslo. Marianne kaller seg selv en "overgangsoptimist" og mener at overgangsalderen slett ikke er noen undergang – faktisk kan det være starten på en ny og givende fase i livet. Vi snakker om hvorfor overgangsalderen har vært så tabubelagt, hva kinesisk medisin omtaler som "den andre våren," og den fascinerende bestemorhypotesen. I episoden gir Marianne også en grundig innføring i hva perimenopause og menopause er, når det starter, og hvilke symptomer som kan dukke opp. Vi diskuterer alt fra hetetokter til PMS, og hvordan man kan skille hormonelle endringer fra stress og belastninger i hverdagen. Marianne deler sine beste råd for behandling av overgangsplager, inkludert både medikamentelle og naturlige tilnærminger – ja, vi snakker også litt om testosteron! Vi avslutter med Mariannes beste tips for egenomsorg, fordi å ta vare på seg selv er kanskje viktigere enn noen gang i denne livsfasen. Mer fra Marianne Natvik: https://www.instagram.com/drmariannenatvik/Boken OvergangskraftØnsker deg en nydelig uke!Alt godt,AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

12/10/2024

#178. Hvordan skape gode relasjoner, 5 skritt som tar deg bort fra andre - 5 skritt som tar deg nærmere. Med relasjonspedagog Bjørk Matheasdatter.

Relasjoner er kanskje det viktigste vi har i livet vårt, men hva skal egentlig til for å skape og pleie de gode? Denne uken har jeg med meg Bjørk Matheasdatter – parterapeut, relasjonspedagog og forfatter bak boken Å se og bli sett, som dykker ned i hva som gjør relasjoner sterke og meningsfulle. I episoden snakker vi om: Hvorfor det er så viktig å høre til, og hva studien til professor Robert Waldinger sier om relasjoner og lykke. Forskningen til John Bowlby: Hva betyr trygghet og nærhet, spesielt i krevende tider? Hva menes med at "kjærlighet er å bære ved til bålet"? Hvordan kan vi holde våre relasjoner varme og sterke, også i motgang? Hva skal til for å føle seg sett.Et godt tips- komme inn en gang til!Og til slutt: Hvordan kan vi gjøre høytider og ferier til gode opplevelser for hele flokken? For mer fra Bjørk Matheasdatter:https://www.instagram.com/bjorkmatheasdatter/ Bok: Å se og bli sett - ta vare på flokken dinAlt godt,AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

12/5/2024

#177. Barnekreft, håp, støtte og fremtidens forskning. Med Trine Nicoalysen, Emre Åsenhus og Monica Munthe-Kaas.

Hva skjer når et barn får en alvorlig kreftdiagnose, og hvordan påvirker det både barnet og familien? Hvordan kan vi som står rundt støtte på en god måte, og hva bør vi unngå? Og hva sier den nyeste forskningen om hvordan vi kan forbedre både overlevelse og livskvalitet for de som rammes av barnekreft? I denne episoden som er gjort i samarbeid med Barnekreftforeningen får vi høre sterke historier, nyttige råd og viktig kunnskap fra tre kloke gjester. I studio har jeg Trine Nicolaysen, generalsekretær i Barnekreftforeningen, Emre Fjørtoft Åsenhus som har overlevd barnekreft og overlege og forsker Monica Cheng Munthe-Kaas. Vi snakker om hvordan foreningen jobber for å nå sitt mål om at ingen barn skal dø av kreft, Emres personlige reise gjennom sykdommen og hva som har hjulpet ham underveis, og hvordan vi som står rundt kan være til støtte. Vi snakker også om den nye banebrytende forskningen på barnekreft, inkludert hvordan Barnekreftbiobanken bidrar til fremskritt og håp for fremtiden. Dette er en episode om hvordan forskning, støtte og små handlinger kan gjøre en stor forskjell for barn og familier som står i en av livets tøffeste utfordringer. Ønsker du å bidra? Du kan støtte Barnekreftforeningens livsviktige arbeid ved å Vippse til 02099 eller besøke barnekreftforeningen.no.Alt godt,AnnetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

12/3/2024

#176. Resilience, mental clarity, cognitive hygiene and healing. With Jason Liem.

“The heart pumps blood, the lungs pump oxygen. The brain—well, for me, it has always pumped survival. .. Everything the brain does has a positive intent, but sometimes the way it goes about it is counterproductive. Fortunately, we can change that."Jason White Birkevold Liem has a master of science in clinical psychology and cognitive sciences and is dedicated to helping individuals and teams build resilience, leadership, and personal growth.With over 20 years of experience, he focuses on practical brain-based skills that support effective self-management, communication, and leadershipIn the episode we dive into:How do we build resilience? Can we reframe the way we view our life? Why is cognitive hygiene so important in life?Practical skills to improve our mental health and resilienceWhere to reach Jason Liem: LinkedIn https://no.linkedin.com/in/jasonliemPodcast It´s an inside job https://its_an_inside_job.buzzsprout.com/https://www.mindtalk.no/Wishing you a great week!AnnetteFor more:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandyoutube.com/@drannetteDisclaimer: The content of the podcast and on this website is not intended to constitute or be a substitute for professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always seek advice from your doctor or other qualified healthcare professionals if you have questions regarding a medical condition. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

11/26/2024

#175. Mønstre fra fortiden, grensesetting, kjernesår og hvordan gi slipp på mønstre som ikke gjør deg godt. Med lege Aili Kristina Hannisdal.

I dag snakker vi om hvordan mønstre fra fortiden, det vi har opplevd, erfart og lært påvirker oss og relasjonene våre- og hvordan vi kan gå fra fryktstyrt til verdistyrt. Med meg har jeg lege Aili Kristina Hannisdal, forfatter bak fire bøker, også kjent som endorfinlegen.Vi går inn på:Hvordan erfaringer fra barndommen påvirker relasjoner og selvbilde. Kjernesår og hva de betyr for vår opplevelse av verdighet. Veien fra fryktstyrte valg til å leve mer i tråd med egne verdier. Grensesetting, offerrollen og hvordan vi kan gi slipp på mønstre som ikke gjør oss godt.Hvordan leve et friere liv. For mer fra Aili Kristina Hannisdal: https://www.endorfinlegen.no/legeromlivet https://www.endorfinlegen.no/takk-etter-ubehagww.ailikristina.nohttps://www.instagram.com/endorfinlegen/Tusen takk til deg som abonnerer. Ønsker deg en nydelig uke!AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

11/19/2024

#174. Trenger jeg virkelig alle disse medikamentene? Livsstilstiltak, mindfulness og veien til bedre helse. Med lege Morten Finckenhagen.

Denne episoden er til deg som står på medikamenter, har noen du er glad i som gjør det og til helsepersonell som ønsker mer kunnskap om hvordan man kan trappe ned medikamenter hos pasienter.En studie utført i Norge viste at 1 av 5 pasienter som legges inn på akuttmottak har legemiddelrelaterte problemer som årsak til innleggelsen. Vi må snakke om medikamenter! I ukens episode går vi inn på:Hva som fungerer like godt eller bedre enn enkelte medikamenterHvilke medisiner du sannsynligvis ikke trenger å stå på i årevisLivsstilsendringer som alternativ til medisinerHvordan kutte ut medikamenter (i samråd med legen din)45.40:MindfulnessLivsstilstiltakSinnet vårt og hvordan vi kan få det bedre med oss selv For mer om medikamenter:FelleskatalogenInteraksjoner.noRelis.noMindfulnesstips:Apper: Medito, Mestre app, Headspace, Insight timerReal happiness av Sharon SalzbergStillhetens råskap av Anders Meland Orkanens øye av Ivar VehlerØnsker deg en nydelig uke!AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

11/12/2024

#173. Hvordan bygge seg opp igjen- kosthold, helhetlig helse og å våge å være seg selv. Med lege Kristin Evensen

I dagens episode gjester Dr. Kristin Evensen, lege og forsker ved Dansk Børneastma Center i København. På Instagram-kontoen sin, @dr.kristinevensen, deler hun engasjert om kosthold og forebyggende helse – to temaer som ligger henne nært. Vi dykker ned i hennes store engasjement for forebyggende helse og hvordan dette har blitt formet av hennes egen helsesreise.I episoden dykker vi inn i alt fra mat og ernæring til hvordan vi kan bygge oss opp etter sykdom, hva som kan bidra til å holde oss friske, og viktigheten av å tørre å dele sine meninger og stå for det man brenner for. Jeg tror denne episoden vil vekke engasjement – og det er bra! Vi må tørre å snakke om disse tema på en god måte- del gjerne dine tanker etter å ha hørt den!For mer fra Kristin Evensen: https://www.instagram.com/dr.kristinevensen/Tusen takk til deg som abonnerer- som gjør det mulig for meg å dele denne kunnskapen!Alt godt,AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

11/5/2024

#172. Sa jeg noe feil? Hvordan møte hverandre, unngå samtalefellene og skape rom for nærhet. Men psykolog Aksel Inge Sinding.

Aksel Inge Sinding er psykologspesialist, foredragsholder, gründer bak følelseskompasset.no og forfatter bak bøkene “Klok på følelser”, “Selvkritisk” og er nå ute med boken “Sa jeg noe feil?”. Hva sier du til en som er frustrert og fortvilet over tilværelsen, når du så gjerne vil at vedkommende skal ha det bra? Hvordan håndtere de vanskelige samtalene? Hvordan kan vi bli bedre til å snakke sammen? Og hvilke feller er det lett å gå i, og som vi kan unngå?I dagens episode snakker vi om hvordan vi kan nå inn til hverandre på en god måte. Hvordan få til de gode samtalene og hvordan vi kan komme nærmere hverandre når ting er vanskelig. For mer fra Aksel Inge Sinding: https://www.folelseskompasset.no/https://www.ipr.no/vare-psykologer/aksel-inge-sindingBok: Sa jeg noe feil?Alt godt,AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

10/29/2024

#171. Lege på vidda, bygdeliv, kjærlighet, sorg, glede og det å finne hjem. Med lege Ingvild Holtan-Hartwig.

I denne episoden gjester Ingvild Holtan-Hartwig, legen som reiste fra Oslo til Karasjok for å fullføre turnus, og som endte opp med å finne sitt nye hjem i nord. Ingvild ble kjent da et kåseri om hennes erfaringer gikk viralt, og nå har hun også gitt ut boken “Legen på Vidda”. Samtalen vår dekker alt fra bygdeliv og legelivet på vidda, til kjærlighet, legeansvar, sorg og døden. Dette ble en sterk og hjertevarm samtale – sjelden har jeg ledd og grått så mye på en gang.For mer fra Ingvild Holtan-Hartwig:Bok: Legen på viddaTusen hjertelig takk til deg som abonnerer!Alt godt,AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer