8/26/2025
#216. Kunsten å spise sunt i praksis — ultraprosessert mat, kalorier, matvaner, fett og aminosyrer. Med professor i ernæring Birger Svihus og Wolfang Wee.
Podkasten "Leger om livet" diskuterer sunn mat med professor Birger Svihus og Wolfgang Wee. De utfordrer myter om kosthold, som viktigheten av frokost og kaloritelling, og fremhever viktigheten av å forstå matens næringsinnhold og opprinnelse. De oppfordrer lytterne til å tenke selv og ta ansvar for eget kosthold.
Transkript
Nævnt i episoden
Birger Svihus
Professor i ernæring ved NMBU, forsker og forfatter av "Mat, spis, smart, tenk selv".
Wolfgang Wee
Tidligere radioprogramleder i NRK, musikkprodusent, DJ og podcaster.
Leger om livet
Podcasten hvor samtalen finner sted.
Mat, spis, smart, tenk selv
Bok skrevet av Birger Svihus og Wolfgang Wee.
NMBU
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, hvor Birger Svihus jobber.
NRK
Norsk rikskringkasting, hvor Wolfgang Wee tidligere jobbet.
Helsedirektoratet
Norsk etat som gir kostholdsråd.
Ultraprosessert mat
Matvarer som er sterkt bearbeidet, ofte med lite næringsverdi.
Grandiosa
Merkevare for frossenpizza, nevnt som eksempel på ultraprosessert mat.
Kornprodukter
Matvarer basert på korn, som brød og pasta.
Anette Dragland
Utdannet lege og vert for podcasten "Leger om livet".
Hege deg
Bok skrevet av Anette Dragland.
UiNyttig
Plattform hvor "Leger om livet" publiseres.
Ann-Wolfgang V.
En annen podcastvert nevnt i sammenheng med innspillingen.
Bærum
Wolfgang Wees oppvekstområde.
Salimix
Nevnt som eksempel på et vanlig norsk matprodukt.
Kaffe
Nevnt som et tema som ble diskutert, men ikke inkludert i boken.
Te
Nevnt som et tema som ble diskutert, men ikke inkludert i boken.
Kristin
Lege nevnt som eksempel på en som har hatt helseplager.
Universitetet i Oslo
Nevnt i diskusjon om kostholdsråd og forskning.
Universitetet i Bergen
Nevnt i diskusjon om kostholdsråd og forskning.
NTNU
Nevnt i diskusjon om kostholdsråd og forskning.
Ferdinand Lindberg
Professor nevnt i sammenheng med mer nyanserte synspunkter på kosthold.
Erik Hekseberg
Professor nevnt i sammenheng med mer nyanserte synspunkter på kosthold.
Kagge Forlag
Forlaget som ga ut boken "Mat, spis, smart, tenk selv".
Ås
Sted hvor Birger Svihus jobber og hvor boken kan signeres.
Costa Rica
Et land hvor bananer dyrkes, nevnt i diskusjonen om bananer.
Deltagere
Host
Anette Dragland
Guest
Birger Svihus
Guest
Wolfgang Wee
Point
Frokost er ikke nødvendigvis det viktigste måltidet.
Mange tror at frokost er det viktigste måltidet, men det er ikke nødvendigvis sant for alle.
Kalorier alene er ikke nok for å gå ned i vekt.
For å gå ned i vekt må man også tenke på type mat, betennelse i kroppen og hormonelle ubalanser.
All frukt og bær er ikke like sunne.
Det er store forskjeller i næringsinnhold og sukkerinnhold mellom ulike typer frukt og bær.
Ta ansvar for din egen kropp og spis for å holde deg sunn.
En oppfordring til å ta ansvar for eget kosthold og velvære.
Påstande
79 prosent økning i krefttilfeller blant unge.
En påstand om en markant økning i krefttilfeller blant unge, som potensielt kan knyttes til kosthold og livsstil.
En av fem barn har en psykiatrisk diagnose.
En påstand om høy forekomst av psykiske lidelser blant barn, som kan ha sammenheng med kosthold og andre faktorer.
Maten vi spiser har stor påvirkning både på det fysiske og mentale.
En påstand om at kostholdet har en betydelig innvirkning på både fysisk og psykisk helse.