En podcast fra NRK. En støvsuging. Det gir meg faktisk ro, fordi jeg hater å se hibelkaniner ligge rundt i kriker og kroker. Jeg elsker å sette på et headset og en podcast og gyve løs.
Men kanskje ikke så ofte som jeg skulle ønske. For det er jo som regel så mye annet jeg heller vil enn å støvsuge. Men nå skal du og jeg få en god grunn til å støvsuge ofte for støvet hjemme hos oss. Det kan faktisk være giftig. Dette er Eko med Lena Gunnersby-Gravdal.
Og ikke nok med det, det er også en liten gullgruve for forskerne. Så det vil jeg lære mer om, og derfor har jeg invitert deg, Maja Nipen. Velkommen til K. Takk for det. Du er forsker ved Klima- og Miljøinstituttet NILU. Hva er det du har lært om?
Og stemmer det, som jeg slår fast her, at de hybelkaninene hjemme hos meg er en gullgruve for deg? Ja, for oss som jobber med miljø og kjemi, så kan de virkelig være det. Så hva inneholder en tradisjonell norsk hybelkanin? En vanlig hybelkanin består i hovedsak av...
Fibre fra klærne vi bruker og fra tekstiler i husene våre. Det er også hud og hår fra mennesker og dyr som bor i boligen. I tillegg er det ting fra slitage av produktene vi har hjemme, så litt malingsflak og litt plastpartikler.
Og så kommer det litt sand og partikler utenfra. Hvis du har dyr, så er det pels. Men hvor i huset samler det seg mest? Jeg ser jo i kriker og kroker, er det der? Ja, det er egentlig overalt. De aller fineste partiklene av støv, de finnes i lufta.
Og de vil jo kunne settes av på overflater etter hvert. Og sånn i kriker og kroker, der det er lite trafikk, altså der du beveger deg lite, sånn som under sofaen eller bak TV-en og sånne plasser, der samler jo disse gibelkaninene seg opp og formerer seg. Og hva kan dere forskere finne ut av hva det er ved å analysere de her? Ja, det som gjør at støv er så spennende for oss som jobber med miljøkemi, det er at
Veldig mange av stoffene som finnes i produktene våre, de dukker opp igjen i støv. Så alle de tingene vi har i hjemmene våre, møbler, plastting, elektronikk, alt dette inneholder tusenvis av forskjellige kjemikalier.
som er tilsatt av ulike grunner. Og disse vil gjerne bevege seg over i støv. Så støv har en egen egenskap, det nesten oppføres som en slags magnet eller svamp på disse kjemiske stoffene. Men hvordan gjør det det? Hvordan kan de suge det til seg, liksom?
Ja, det handler om egenskapene til støvet. Det er at det er veldig fine partikler, og at det er veldig mye forskjellige materialer der. Det er veldig variert. Det gjør at det har egenskapet til å holde på veldig mange forskjellige typer kjemiske stoffer. Du nevner jo miljøgifter i støvet. Ja.
For eksempel i elektronikk og i møbeltekstiler så finnes det blant annet flammehemmere, som jo er der av en god grunn. Vi vil gjerne ikke at TV-en vår skal ta fyr, men når disse stoffene slipper ut fra TV-en eller fra møblet, så kan de være skadelige for oss eller for miljøet hvis vi får de i oss.
Og det er også mange stoffer i for eksempel plast som er tilsatt, for det gir ulike egenskaper. Da har vi for eksempel stoffer som fetalater, klorparafiner eller bisphenoler, som er skadelige for oss, men de har en nyttig funksjon i plasten. Men hva skal vi gjøre for å unngå disse stoffene? Individuelt kan vi støvsuge mer. Vi kan fjerne støver rett og slett.
Men vi kan også prøve å ta litt hensyn når vi kjøper nye ting. Så hvis vi velger miljømerk av produkter,
så kan det også føre til at vi får mindre av de skadelige stoffene inn i hjemmene våre. Ja, så jeg bør kjøpe en miljømerket sofa på en måte. Ja, hvis det er tilgjengelig. For det er ikke alle produktkategorier der dette faktisk finnes. Men der det finnes, så lønner det seg å kjøpe det. Som samfunn er det jo også ting...
vi kan gjøre. Og da er det jo snakk om kjemikalierregulering for å forhindre at de mest skadelige stoffene finnes i produktene som vi kan kjøpe. Gjøres det nok der da? Ja, altså vi jobber jo stadig med det på Nylø. Vi forsker på dette. Og vi får også mye oppdrag fra Miljødirektoratet for å forske på dette. Og de bruker jo det vi finner inn i
inn i miljøregulering. Ja, fordi dere på Nilo da leder jo et sånt stort europeisk forskningsprosjekt, det heter Inquire, og så prøver dere å finne ut mer om disse helseeffektene da. Ja, det stemmer. For det er jo sånn at når vi oppholder oss inndørs, så vil vi få i oss støv. Enten vi vil eller ikke. Og da får vi samtidig i oss alle disse miljøgiftene som finnes i støv.
Vi vet egentlig for lite om de helseeffektene som er forbundet med det. Så i dette forskningsprosjektet som vi på Nilo leder, så prøver vi å finne ut mer av akkurat dette. Vi prøver å finne ut mer av
hvilke stoffer vi finner hjemme rundt omkring i Europa. Og så prøver vi også å finne ut av hvilke helseeffekter har disse stoffene. Så vi kjører såkalt toksikologiske tester på de prøvene vi tar hjemme hos folk i Europa. Og så prøver vi også å teste forskjellige tiltak for å minimere mengden miljøgifter som vi finner hjemme.
Det er spennende. Hva slags tiltak kan det være da? Hjelper det med luftfukter for eksempel, eller lufterenser? Ja, det er et av tiltakene vi tester. Vi samarbeider med en produsent av lufterensere som vi skal prøve ut i noen hjem. Og så er det også andre tiltak knyttet til for eksempel produkter.
å bytte ut til miljømerkaprodukter, for eksempel. Og tiltak knyttet til lufting, for eksempel. Men finner dere forskjellige ting i Norge kontra andre land, for eksempel? Ja, det er jo en ting vi prøver å finne mer ut av. Men
forskningsprosjektet som vi har vært med på allerede, der vi har sett på støv i forskjellige land i Europa, så er det egentlig relativt likt i Norge og andre land i Europa. Ja, og så tror du vi får det i oss enten vi vil eller ikke. Hva slags skade kan det gjøre? Det er også noe vi ikke egentlig vet nok om. Vi vet at støvpartikler i seg selv, eller de aller aller minste partiklene, de kan ha skade i seg selv.
Men akkurat dette med de miljøgiftene som sitter på partiklene, det vet vi litt lite om. Men noen av de studiene vi har gjort,
tyder på at vi kan få i oss skadelige mengder av noen stoffer kun via støv. Myndighetene har jo sånne såkalt grenseverdier som de setter for enkelte stoffer. For noen stoffer har vi sett at man kan komme over disse grenseverdiene bare via inntak av sitt eget støv. Du sa at jeg som forbruker kan kjøpe miljømerk og produkter. Men er det noe jeg spør
spesielt beværet merksom på? Er det farligere å ta inn en TV enn en sofa? Eller er det maling? Går det igjen? Ja, det er litt vanskelig å si, men spesielt elektronikk har jo veldig mange stoffer, blant annet flammehemmere. Ja. Hvor lenge har dere vært opptatt av dette med støv da, og skjønt at her ligger det potensielt noe viktig? Ja, altså, vi som jobber med innemiljø, vi har vært klar over dette ganske lenge.
Men dette er et tema som ikke egentlig har fått nok oppmerksomhet ute blant folk flest, og hos myndighetene som jobber med regulering. Vi er veldig opptatt av hva vi får i oss via mat, mens det vi får i oss via støv, det har vi på en måte glemt litt. Men hvem er det som er mest utsatt for sånn type støvforurensning hjemme?
Ja, det er i hovedsak små barn, eller barn i mors liv, som er mest utsatt for disse stoffene. Små barn er mest utsatt fordi de tilbringer mye tid på golvet. De krabber rundt, så da både puster de inn mer støv, og de får også mer støv i seg via hånd til munnen.
aktivitet. Det er jo mye å være engstelig for i verden. Er det grunn til å gå rundt og være redd for sitt eget innemilie? Vi vil jo ikke at folk skal gå rundt og være bekymret eller redd. Det ønsker vi ikke. Men samtidig så synes vi at dette er noe som burde få mer oppmerksomhet. Nettopp fordi at myndighetene kan
kan ha dette i bakhodet når det jobbes med kjemikalierregulering. Men du nevnte at vi kunne lufte, om det har effekt. Men da kanskje man slipper inn luftfordrensning? Hva er best? Støvet mitt hjemme, eller det som er ute i lufta? Det vil variere veldig ut fra hvor du bor. Så for noen kan det være veldig gunstig å lufte for å slippe ut skadelige ting du har i innemiljøet.
Mens for andre kan det jo være at du slipper inn mye skadelig veistøv og den type ting. Så hvis du bor på et travelt gatekryss midt i byen, så kan situasjonen være ganske annerledes enn om du bor ute i skogen. Men du nevnte rengjøring.
Og jeg sier jo at det gir meg ro og støvsuget, men jeg utsetter det jo ofte likevel, og gjør det ikke før det ligger store dotter under sofaen og sånn. Er det først da det blir ordentlig på tide å gjøre det? Er det da det er farlig på en måte, når det blir en sånn dot? Eller er det uansett?
Ja, det er jo hele bildet av støv. Altså både da du puster inn så disse fine partiklene i lufta og det du får i det. De du ser når sola står inn litt sånn lavt. Ja. Ok, men hvor ofte da?
Bør jeg støvsukke? Ja, det er ganske vanskelig å svare på, siden det er så forskjellig både hvor mye støv som dannes i ulike hjem, og hvilke stoffer som finnes i støvet i ulike hjem. Så det er vanskelig å gi et konkret svar på det. Men så...
så ofte du gidder. Ja, ikke sant? Så ofte man gidder. Så hvis man har litt støv på hjernen, så er det nå så får man gå fra der. Da har man en ekstra grunn. Men ok, men hvordan da? Er støvsugeren nok?
Ja, altså, støvsuget er bra, og i tillegg fjerner litt støv fra overflater. Jo mindre støv du har generelt i boligen, jo mindre har du i luft og overalt. Men det er jo veldig mange som bruker robotstøvsugere, for eksempel, som går nesten kontinuerlig. Er de bra nok?
Ja, altså vi har ikke forsket noe på hva slags type støvsuger som er mest effektivt, så det er vanskelig å svare på for min del i hvert fall. Men generelt så vil vi jo anbefale at man i hvert fall bruker en type støvsuger som har såkalt HEPA-filter, for de sørger jo da for å fange opp de aller, aller minste partiklene. Ja, hva er det, altså et HEPA-filter?
Ja, det er et filter som fanger opp veldig, veldig små partikler og sørger for at de ikke bare blir blåst ut i lufta igjen. En gammeldags støvsuger uten et sånt filter kan gjøre det. Ja, blåse det rett ut igjen. Så hadde vi noen her i redaksjonen som sa at de likte veldig godt å moppe.
Fordi da føler du virkelig at du ser det du får opp. Er det bra nok, moppe? Ja, altså igjen, vi har ikke forsket på forskjellen mellom mopping og støvsuging, så det er litt vanskelig å svare på. Men når dere gjør disse forskningsstudiene, så analyserer dere jo prøver tatt rundt omkring. Hvordan samler dere inn det dere tar prøver av?
Vi bruker egentlig en ganske vanlig støvsuger, som vi bare har satt et litt spesielt munnstykke på, der det sitter et filter.
Så da rett og slett støvsuger vi en overflate, og så samles støvet på dette filtret. Og så plukker dere det av og analyserer det. Men hva gjør dere med det etterpå? Da tar vi med oss dette filtret tilbake til laboratoriet vårt, og så kjører vi kjemiske analyser for å se hvilke stoffer vi finner.
Men når dere har valgt ut en som skal være med her, og hvor dere henter fra, er det noen kriterier dere går ut fra for at man skal få levere inn? Det kommer litt an på hva slags studie vi jobber med, men ofte er det bare vanlige, tilfeldige norske hjem. Og det eneste kriteriet vi stiller ofte er at de lar være å støvsuge en ukes tid i forveien.
når vi skal komme på besøk. Sånn at det rekker å samles opp litt, sånn at vi får med oss noe. Det samles jo veldig fort da. Så sa du at det er individuelt. Vet du noe om hvorfor det er så individuelt?
Ja, igjen, så handler det om hva slags ting man har, og så handler det jo også gjerne om man har kjæredyr eller ikke, eller om man har barn eller ikke. Ja, nettopp. Du, dette var spennende, og jeg har fått da en grunn til å støvsuge litt oftere. Forsker ved Nili, Maja Nypen, takk for at du kom til Eko for å lære oss hva som kan finnes i hybelkaninene. Musikk
En podcast fra NRK. Vi craver på en måte å være rå og ekte, samtidig som vi har et filter på absolutt alt. Du filmer din egen gråt, og så legger du det ut på din egen lille kanal. Da har du faderen tuten meg lagt på et Paris-filter på din egen gråt, altså. Det går ikke an. Det er ikke å være ekte. Komiker Lisa Tønne har valgt seg et dikt som setter henne på sporet av ramsalt kritikk mot tiden vi lever i.
det er å være kynisk, eller hva er det egentlig? Hva holder du på med? Hva er det du driver med? Hør Brenner eller Rikt i appen NRK Radio.