5/17/2022
#68. Hva og når skal vi spise? Med ernæringsbiolog Marit Kolby.
Anette intervjuer ernæringsbiolog Marit Kolby om hennes nye bok "Hva og Når skal vi spise?", som tar for seg hva og når vi skal spise, og hvordan dette påvirker helsen vår. Kolby argumenterer for å spise færre, men større måltider med fokus på hel, uprosessert mat, og understreker at det å spise ofte og lite ikke er nødvendig for å stabilisere blodsukkeret.
Transcript
Mentioned in the episode
Nextory
Nextory er en strømmetjeneste for bøker som Anette bruker og anbefaler. Anette liker at tjenesten gjør bøker tilgjengelige for alle og at den har et godt utvalg av lydbøker og e-bøker.
«Morgon og kveld»
«Morgon og kveld» er en bok av Jon Fosse som Anette leser og som hun har fått anbefalt av sin venn Kasper.
«Alkemisten»
«Alkemisten» er en bok av Paulo Coelho som Anette leser og anbefaler varmt. Hun liker den fordi den gir henne en ny mening hver gang hun leser den.
Harry Potter
Harry Potter er en bok- og filmserie som er populær blant barn, og som Anette nevner at Nextory har tilgjengelig.
Dinosaur-gjengen
Dinosaur-gjengen er en bok- eller filmserie som er populær blant Anettes yngste sønn, og som Nextory har tilgjengelig.
Marit Kolby har en populær Instagram-konto der hun deler kunnskap om mat og helse.
Hva og Når skal vi spise?
Dette er tittelen på Marits nye bok, som tar for seg temaene hva og når vi skal spise, og hvordan dette påvirker helsen vår.
Friskforlag
Friskforlag er et forlag som Marit Kolby har utgitt boka si på.
Leger om livet
Dette er tittelen på podcasten som episoden er en del av. Anette er vert for podcasten og intervjuer gjester om helse og livsstil.
Marit Kolby
Marit Kolby er ernæringsbiolog og gjest i podcasten. Hun er forfatter av boka "Hva og Når skal vi spise?".
Anette
Anette er vert for podcasten "Leger om livet" og intervjuer Marit Kolby om hennes nye bok.
Anette har en Facebook-side som heter legeromlive.
Jon Fosse
Jon Fosse er forfatteren av boka «Morgon og kveld».
Paulo Coelho
Paulo Coelho er forfatteren av boka «Alkemisten».
Kasper
Kasper er en venn av Anette som har anbefalt boka «Morgon og kveld» til henne.
Syria
Anshadi og Ninos, grunnleggerne av Nextory, vokste opp i Syria og så hvordan diktaturet begrenset tilgangen til bøker.
Sverige
Anshadi og Ninos flyttet til Sverige og startet Nextory.
Helikobakte pyglori
Helikobakte pyglori er en bakterie som kan forårsake magesår, men som nå er mindre vanlig på grunn av antibiotikabehandling.
Cheerios
Cheerios er en type frokostblanding som Anette bruker som eksempel på et ultraprosessert produkt.
Fiskepinjer
Fiskepinjer er en type ferdigmat som Anette bruker som eksempel på et ultraprosessert produkt.
Karboksemetylcellulose
Karboksemetylcellulose er et konsistensmiddel som brukes i matvarer.
Cellulosegummi
Cellulosegummi er et konsistensmiddel som brukes i matvarer, og som ofte erstatter karboksemetylcellulose på produktmerker.
Karaginan
Karaginan er et konsistensmiddel som brukes i matvarer, og som er under mistanke for å være skadelig for helsen.
Yoghurt naturell
Yoghurt naturell er et eksempel på et råvarealternativ til yoghurt med konsistensmidler.
Havregryn
Havregryn er et eksempel på et råvarealternativ til frokostblandingen Cheerios.
Fiskefilet
Fiskefilet er et eksempel på et råvarealternativ til fiskepinjer.
BMI
BMI er et mål på kroppsmasseindeks, og Anette påpeker at det er et slingringsmål for hva som er en sunn vekt for en person.
Participants
host
Anette
guest
Marit Kolby
Sponsors
Nextory