Skulle vi reise bort en tur, eller? Ja, hvordan? Utenlands, med fly, eller båt. Men det er samme hvor, eller? Egentlig. Er tom for hudpleie og sånt, så må på tax-free. Du trenger ikke dra til utlandet. For nå har Fredrik og Louisa tax-free priser med opp til 50% på mengder av varer. Fredrik og Louisa, parfymeriet med de gode tilbudene.
Blodsukkermåling er viktig hvis vi ønsker oss bra med energi og øveskudd, hvis vi ønsker å bli kvitt søtsug og rett og slett føle oss bra. Hei dere, velkommen til oss. Vi er Biohacking Girls, din podcast for optimal helse. Vi er to jenter bak rattet. Dette er Molika.
Dette er allettet. Vi er biohacking-kollegaer og legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å ta fatt på biohacking for å optimalisere helsen din.
Vi følger med og setter forstørrelsesglass på trender og siste forskning og snakker med verdens toppe eksperter innen trening, life coaching, helse og biohacking. Er du klar for å starte med konkrete hacks, lytte til din egen kropp og ta fatt på din helsemessige reise sammen med oss? Vi ønsker naturlig tilnærming til helsen vår og vi snakker til både menn og kvinner.
Du kan gjerne gi tilbakemeldinger til oss under podcasten her, og slå gjerne til med en god stjerne. Du finner oss også på Instagram og Facebook. Er du klar? Velkommen!
Nå er vi godt i gang med 2024, og vi er helsefreaks og biohackere fortsatt. Så vi er jo interessert i å fortsatt opplyse om hva som skjer og hva vi kan gjøre for å forbedre helsen vår. I dag skal vi handle om metabolisk helse, for det er viktig for at vi skal ha det bra. Metabolisme er et begrep vi bruker medisinsk for å forklare kroppens evne til dette og forbrenne mat.
og ta til seg næringsstoffene. Målet er jo at kroppen vår skal fungere så godt som mulig. Ja, fordi når kroppens metabolisme ikke fungerer bra, så kan vi få det som kalles for «metabolisk syndrom»,
Da skjer det mange litt uheldige prosesser parallelt. Du kan gå opp i vekt, du kan få større midje, blodtrykket kan stige, og insulinverdiene dine kan stige og endre seg, og det florerer mer fett rundt omkring i blodet ditt. Heldigvis finnes det en del vi kan gjøre for å unngå at sykdomstilstander oppstår.
Og så minker faren for at diabetes skal oppstå, blant annet med å jobbe med blodsukkeret. Vi kan bedre søvnen vår, og vi kan prøve å fokusere enda mer på dette med å redusere stresset vårt. Det er jo sånn at den badevekten har vært en god og gammel venn for mange. Den viser i alle fall om mat gjør deg større, eller om du vil likeholde vekten din. Men den badevekten ser bare helsen på utsiden.
Så den ser ikke det hele bildet på innsiden, og begrepet skinny fat er et eksempel på det, der du er slank, men at det ikke står så bra til på innsiden med helsen din.
Det er faktisk veldig viktig å huske på, at selv om du ser OK ut på utsiden, at man faktisk kan ha veldig dårlig helse på innsiden. Her kommer da en glukosemåler inn, for den vil faktisk måle helsen vår fra innsiden. Nå er det faktisk så mye som 1% av befolkningen som vel å merke ikke har diabetes, bryr seg.
bruker en sånn måler. Og den hjelper deg til å se ting faktisk før vi blir syke. Det er derfor den er et viktig biohacking-verktøy for oss. Vi har gjort mange studier de siste årene på hva som påvirker vårt blodsukker.
Og det kan hende at hvis vi hadde ignorert disse tallene, så ville vi hatt dårligere helse og lavere biologisk alder. Det som er litt gøy da, det er å være sin egen end of one. Det betyr som Bayer-Hekker at vi forsker på oss selv, og mange ganger så gjør vi det samme nå, men når du er end of one, så forsker du kun som en person i dette studiet. Så det er jo litt lite, men tallene de er klare, og vi vet hva det er lurt å jobbe med. Og
Så er det jo slik at alle er forskjellige, så man må se på hver og en hvordan man kan respondere på de tallene du eventuelt finner på glukosemåleren. Og er det store svingninger i glukosen, kan vi utsette oss selv for sykdom, fordi insulinnivået i blodet vårt blir høyere. Blant annet kan vi se dette på hjertesykdom.
Hva skjer når vi faster? Når vi spiser både før eller etter et måltid? Hva skjer med blodsukkeret vårt? Vi må forstå disse piksene eller toppene
og se hva slags kost som påvirker de. Vi bør også komme innen to timer, må de komme helt ned igjen til baseline, og det er mange forskjellige ting som påvirker dette glukosenivået vårt. Trening, det har vi sett mange ganger påvirker. Bastu, kulle eksponering, insuline og glukosen, de snakker godt sammen, og dette er veldig lett å lese med en CGM.
Ja, en kontinuerlig glukosmålår på norsk. Hormonene spiller jo også en rolle. Blant annet hvor du er i sykelsen din, eller om du er på vei inn i overgangsalderen, det kan bety noe. Og hva gjør leverhåll for hormonene? Generelt kan man jo si at man har høyere glukose rett før du får mensen. Og det er fordi at estrogennivået ditt er lavere, som igjen leder til høyere glukose, og at du får mer cravings.
Når østrogen er høyere, er det lettere for kroppen å lagre glukosen. Man trenger kanskje litt mer karbohydrater for å lagre progesteron, men det er individuelt fra person til person. Hvis dere vil lære mer om det, kan dere gå tilbake og høre på den episoden vi hadde med doktor Mindy Pels. Det var episode 105, hvor hun forklarer dette veldig nøye. Hvordan kvinner er forskjellige fra menn,
og at kvinner er kanskje litt mindre tolerante for karbohydrater. Vi må også se på hvordan kroppen vår er sammensatt. Da kommer vi litt tilbake til dette med skinny fat. Det gjelder også muskler. Det er vanskelig noen ganger å se om du har muskler eller ikke. Kvinner har jo generelt mindre muskler enn menn. Så det er viktig at vi bygger mer muskler, og dette vil også bedre skelettet vårt.
Dette organet er involvert i glukosereguleringen også, så det er viktig at vi hele tiden, særlig som kvinner, holder disse musklene når vi blir eldre. Du får bedre sensitivitet for insulinen, og da vil man også tåle maten bedre. Og så er det jo veldig gøy at man kan se det på at når du har trent og spiser litt mer karbohydrater etter trening, så vil denne responsen bli utrolig bedre når vi har muskler på kroppen.
Absolutt. Men en annen ting er jo også dette med toksiner, altså giftstoffer, vann med drikke og alle disse kremeren hun putter på kroppen, og parfymen kanskje, duftlys, altså alt dette med fake meat og ultraprosessert mat, det kan måles
når man får for mye av det. En sunn kropp som ikke har for mye av det, den klarer å regulere dette fint av seg selv. Og vi kommer nok ikke unna stress her, eller? Det er en viktig faktor. Når vi har høyere kortisol som stress gir oss, så blir en liten kroppslig krangel inni oss. Og både søvneunderskudd og stress driver kortisol og glukosen oppover,
Ikke minst kan vi se dette på HRV, det hjelper oss til å identifisere stresset, er det kronisk eller relatert til andre faktorer. Men om du føler deg litt overlesset med info her fra oss, kan du trekke pusten dypt, fordi vi skal gjennom hele episoden snakke med en som kan veldig mye om blodsukkeret.
Ja, det skal vi, og hun heter Anja Hope. Hun er utdannet kostholdsveileder ved Tunnsberg Medicinske Skole og studerer ernæring ved Oslo Nye Høyskole akkurat nå. Anja hjelper folk med insulinresistens og diabetes type 2, men også personer som sliser med PCOS, eller har lite energi, eller som lider av mye søt hunger og søtsugn.
Hun har en helhetlig tilnærming og jobber med kosthold, bevegelse, stressmestring og flere andre faktorer parallelt. Velkommen til Biohacker Girls, din podcast for optimal helse. Musikk
Kjære Anja, tusen takk for sist. Så hyggelig at du vil gjeste podcasten vår i dag. Ja, takk for sist. Du var jo hos oss sist på Biohacking Weekend. Det var så koselig å se deg. Vi er litt spente på hvem av disse foreleserne du følte du lærte mest av. Det var ikke noe lett spørsmål, for det var veldig mange flinke og kunnskapsrike forelesere der.
Men jeg hadde vel kanskje ledet meg mest til å høre på Mindy Pels, og hun innfridde jo til de grader, altså for en energi på den damen,
Og ellers er det jo alltid veldig kjekt å høre på Torkel Færø dele om sin kunnskap om HV. Og så lærte jeg også veldig mye nytt om trening av Tore Austad. Så nå har jeg da fått inn mye mer treningsøkte i zone 2 enn tidligere. Så da er det virkelig noe jeg har tatt med meg nå fra den helgen. Hva sa?
Det er så gøy å høre at man faktisk får så mye ut av det, og at man også benytter det. En ting er å bare høre, en annen ting er å også implementere det i livet sitt. Så det var veldig gøy å høre. Det var jo et knippe med bra forelesingsholdere. Men kjære deg, i dag skal vi jo handle om blodsukker og målinger av dette.
for en gruppe mennesker som ikke har diabetes. Vi snakker da om oss vanlige, gjerne biohackere, som er interessert i å se hva som skjer på innsiden. Men før vi starter med det, kan ikke du forklare hva glukose er for noe? Glukose, det er jo et karbohydrat, egentlig, som fungerer som brensel og energi for alle kroppens celler, og som hårstoff i produksjon av flere andre stoffer i kroppen. Og
Og enkelt forklart er jo blodsukker den mengden sukker, eller glukose som sirkulerer fritt i blodet vårt. Og glukose er veldig viktig for cellene våre. Hjertesellene mine bruker noe glukose for å pumpe blod ut i kroppen, og muskelcellene mine bruker noe glukose for at jeg for eksempel kan bevege hånden min.
Og glukoset får vi jo da hovedsakelig gjennom mat, og da fra stivelsesrike matvarer, sånn som brød og pasta, og fra søt mat, sånn som honning, banan eller en sjokolade. Men hva skjer når denne glukosen kommer inn i blodstrommen vår da? Når vi da spiser stivelsesrike og sukkerholdige matvarer, da vil jo da blodsukkeret vårt stige.
Og møter vi glukose, da vil det gi oss en kjapp og stor blodsukkerøkning. Og kroppen vår vil jo ikke ha for masse sukker i blodet, og kroppene våre har en omfattende system som jobber med at blodsukkeret vårt skal holde seg på rett nivå.
Her er det en rekke hormoner som spiller inn i denne reguleringsprosessen. De to viktigste er vel insulin og glukagon. Når det kommer masse glukose inn i blodet vårt, så vil buksputtkjørtelene våre skylle ut hormon insulin. Da flytter sukkeret fra blodet og lagrer det i muskler, lever og fettceller.
I musklerne og lever blir glukosen lagret som glukogen. Dersom det blir et økt behov for glukose, sier en må spurte, springe og trene, da vil dette glukogenet brytes ned slik at glukosen blir fri i kroppen vår. Kroppen kan jo også...
Vi produserer glukose selv gjennom en prosess som kalles glukoneogenese. Dette kan dere masse om. Dere er keto-coacher. Det har vært veldig mye fokus på glukosemåling og glukose de siste årene. Er det noe vi trenger å bry oss om? Kanskje kroppene bare jobber sånn som de skal?
Jo, hadde vi levd i en perfekt verden, så hadde det nok gått veldig fint, og hvis vi hadde åt den maten vi på en måte er skapt for å ete. Men det er så masse andre ting som spiller inn nå, ikke sånn som stress. Så da kan det faktisk være...
Litt spennende for oss som ikke har diabetes og har fokus på blodsukkeret. Ja, helt riktig. Vi mener jo faktisk at det er viktig for oss å måle tingene for vi er biohekkere. Så derfor er dette en viktig stemme å få om glukosemåling og det som vi kaller for CGM. Det har jo blitt mulig og lett å få tak i nå for ikke-diabetikere.
Kan du fortelle litt hvordan man får tak i det, og hvorfor det er blitt enklere? Ja, altså en CGM, altså da er det som du sa, en kontinuerlig glukosemåler.
Da er det en liten sensor, en koble på kroppen, ofte på øverarmen vår. Denne sensoren har en tunn nåliggende tråd som er plassert under huden. Sensoren måler glukosnivået i det som heter interstitial vesko, så det er vesken som finnes mellom cellene.
Den måler blodsukkeret, eller glukosnivået gjør nå hele døgnet. Så du vil da få en glukosegraf rett til mobilen din. Og dette er jo super for oss som liker målinger og se hvordan kroppen fungerer. Så dette er et verktøy som
før har blitt brukt bare for deg med diabetes, men nå er det også et nyttig verktøy for folk som ønsker å lære mer om kroppen sin, rett og slett. Og det er jo veldig spennende å se dette her, hvordan blodsukkeret blir påvirket av mat, men også hvordan det blir påvirket av stress, trening, altså hvor i syklusen du er, om du har en syklus, og hvordan du har sovet natt og før.
Jeg tror det er veldig mange som kan få noen sånne aha-opplevelser når de tester ut en CGM for en liten periode. Det som også er så spennende er at vi er så forskjellige, vi reagerer så forskjellig på ulike matvarer. Vi kan spise av det samme måltidet og få helt ulik blodsukkerrespons.
Som er unike, og med en CGM så kan du da se hvordan nettopp du reagerer på ulike typer mat. Ja, ikke sant? Og det har jo Monika og jeg erfart, for vi har gjort dette mange ganger og sammenlignet, og vi er jo absolutt helt forskjellige, så det er helt klart. Men hva skal vi da se etter når vi måler glukose? Hva er den grafen som kommer ut?
Hva med disse spikesene? Hva er et heldig blodsukkernivå for et individ? Ja, godt spørsmål. Nå er det jo sånn at fastende blodsukker skal være mellom 4 og 6 millimol, blir det sagt her i Norge. Men det skal også sies at...
Flere andre land opererer med litt lavere verdier, fra 3,9 til 5,6 tror jeg. Så jeg må se på dette fastende blodsukkeret i sammenheng med HbA1c, altså så da er det langtidsblodsukkeret.
Og den prøven gir informasjon om gjennomsnittlig blodglukose de siste 6-12 vekene, tror jeg det er. Og mitt inntrykk er egentlig at vi er litt ulike igjen, hvor sensitive vi er for disse her blodsukkersvingningene. Og Veri, så er det et firma som selger sånne CGM-er,
De oppgir at blodsukkeret helst bør holde seg inn forbi 3,9-7,8 mmol gjennom dagen. Og at en speik etter et måltid helst ikke bør stige mer enn 2,5 mmol. Og så sier de at en speik bør komme ned igjen til baseline etter to timer.
altså kommer jeg ned til den verdien som blodsukkeret var før mat. Og mine høyeste målinger, det tror jeg var over 10-11 faktisk, og de har da kommet fra når jeg har drukket fruktsmoothie,
eller at jeg åtte frukostblanding med glasjus. Så på en måte er det helt vanlig mat, men det har gitt meg en veldig stor speik. Da Glucose Goddess kom med boken sin for noen år siden, så ble det jo mer allment å snakke om glukose. Vi snakket jo med henne på Instagram i lang tid før hun kom med boken, og da var det helt umulig å få tak i en sånn måler.
Men hun har selvfølgelig bidratt til at det har blitt mer allment, men er det andre faktorer som gjør at nå kan ikke-diabetikere få kjøpt denne måleren selv og monitorere sin egen helse? Hva er det som gjør at vi nå plutselig kan få tak i en sånn måler? Da vet jeg ikke om jeg har noe godt svar på, men det er kanskje at vi flere og flere ønsker å optimalisere helseover. Flere biohekkere ønsker å
ha det best mulig, rett og slett. Og at det da er firmaer som har sittet der her og da ønsker å selge oss et produkt. Det tror jeg også. Det har skapt et marked, fordi som du sier, flere og flere spør om dette. Men vi snakker jo om at disse testene eller disse målingene er jo individuelle. Ja, altså som jeg nevnte litt tidligere, jeg tror at vi er litt forskjellige. Altså noen er mer sensitive for svingninger.
enn andre. Jeg må bare kjenne litt itto på kroppen, altså hva kjennes bra ut for meg, være litt nysgjerrige etter du har spist et måltid, og rett og slett
Kjenner jeg ikke? Hvordan føler jeg meg de neste timene? Ikke et måltid. Jeg tror du kan stole veldig fort på om den målene virker eller ikke. Jeg tror kanskje jeg har sendt tilbake 7-8 målere som har hatt feil skår, feiltall. Og du ser veldig fort at hvis du ligger på 2 og jeg kjenner det helt bra, eller ligger på 15. Og noen ganger kan de målene komme med en grads forskjell, altså feil hvis du tar sammenligningene på en annen måte da.
Så man må på en måte teste ut litt de forskjellige målene og se at de fungerer. Men stort sett kan man jo stole på dem. Ja, men absolutt at det er feil margin. Og av og til er det store feil marginer. Men da går det an å få sendt de tilbake.
heldigvis ja ok, nå måler vi og så har vi kommet til da disse spikesene når er de farlige? du var litt inne på det at du mener at de skal ned ganske fort hva kan vi da gjøre for å forbedre dette her? hva gjør vi med kostholdet? for å forbedre spikes da kan vi gjøre litt forskjellige tiltak egentlig og
Faktisk ser jeg at søvn er utrolig viktig. Å faktisk starte med å prioritere søvn, da er det ikke dumt. Senere leggetid og dårlig søvn og endring i søvnrutinen, da er det linket til dårligere blodsukkerkontroll.
så er det sikkert flere enn meg som kjenner på en sånn intenst sjokoladesug etter en natt med dårlig søvn. Og så dårlig søvn, da gir oss mer insulinresistente. Da vil jeg si at kroppen ikke takler sukker og karbohydrater like godt. Så om en da tester med en CGM og
kan se hvordan identisk frukost kan gi veldig forskjellige utslag, alltid til hvordan søvn har vært nettopp før. Så å prøve å få god nok og lenge nok søvn er veldig gunstig for blodsukkeret. Det er jo en av de tingene som kan skje der man har mange av disse her spikene. Blodsukkeret påvirker oss både i dagen i dag, men også i fremtiden. Så
En av de tingene er at den kan bli insulinresistente. Og da er et veldig aktuelt tema. Jeg tror det er rundt 88 prosent av alle voksne amerikanere sliter med metabolisk uhelse.
Og mange av dem er insulinresistente. Hva betyr det da? Betyr det at kroppen ikke hører at insulinet jobber og skriker, men så er det ingen respons? Hvordan virker det? Som jeg nevnte litt tidligere, så skyller kroppen ut insulin når blodsukkeret blir høyt.
Dersom kroppen gjør noe mange år blir utsatt for disse høye glukosnivåene med etterfølgende insulinrespons, da kan cellene bli mindre følsomme for insulin. Sukkeret vil da ikke bli fraktet fra blodet og inn i cellene like effektivt lenger. Da sier vi gjerne at cellene blir insulinresistente.
Og personer med insulinresistens, de omsetter glukoset dårligere enn det er definert som normalt, men likevel raskere enn en person med diabetes. Så insulinresistens er jo da
En slags mellomtilstand mellom frisk og diabetes. Og mange kaller jo dette her stadig for prediabetes. Hvor lenge mener du at man går rundt og er resistent mot insulin før man får en diagnose? Nei, altså, i hvert fall ifølge en som heter Benjamin Beitman, som er forsker på feltet. Han mener jo at vi er insulinresistente i gjennomsnittlig 17 år før vi får diabetes type 2.
Så det er fint å finne ut av dette tidlig, slik at man kan gjøre tiltak og endringer i livsstil slik at man slipper å få diabetes type 2. For det er jo slik at de fleste livsstilsjukdommer blir både framprovosert og kan forverres av insulinresistent. Så dette er en tilstand vi ønsker å unngå. Da er vi tilbake til det vi snakket om som vi biohekkere elsker å måle.
å forstå disse spikesene som da kan påvirke oss på sikt, ikke sant? For å se på det helsebildet hvis du går rundt i 17 år og lider av noe som er passivt og kanskje litt stille, en stille sykdom og ikke vet noe om det. Det er absolutt grunn til at vi ønsker å måle dette her og forebygge rett og slett. Ja, og
og det er jo helt opp our alley. Da lurer vi på hvordan vi da leser denne grafen med blodsukkeret vårt. Hva kan vi gjøre for å sjekke at vi har et riktig blodsukker? For eksempel, hvis jeg har spist en kake og blodsukkeret går rett opp og rett ned, er jeg i farezone da? Eller er det hvis blodsukkeret mitt ikke synker etter disse to timene? Hvis du får en høy spark og da en
etterfølgende dal, så vil du kunne kjenne på ubehag i kroppen din. Veldig mange kan kjenne på lite energi, søtsug, matsug, når blodsukkeret går ned. Og spesielt hvis det går lenger ned enn baseline, altså at det blir lavere enn før du åt kakao.
Men da så også skummelt er hvis blodsukkeret ligger høyt, som jeg nevnte i sted, da bør det komme ned etter to timer. Så målet er å ha en jevn kurve, at den ikke går opp og ned, men at den ser ut som en sånn... Hvis du tenker landskap og ikke alpene som har spikesene? Ja, altså vi ønsker ikke de store toppene og de dype dalene, men så vil jeg også si at vi skal ikke hige etter å ha et blodsukker som er rett som en lineal. Da trenger vi ikke å...
Ja, det er jo også flere ting som på en måte ikke er bra for oss, men som heller ikke påvirker blodsukkeret, sånn som industrielle plantolje, altså da vil det ikke påvirke blodsukkeret noe særlig, heller ikke transfett, men det er jo ikke gunstig for oss, for da om, og så er det da at liksom
En smoothie vil jo kunne gi en høyere speik enn en snickers, men da betyr jo ikke nødvendigvis at snickersen er bedre for oss. Så jeg må se på en helhet her. Men når du drar til legen, så kan du måle det som heter fastende blodsokker og langtidsblodsokker. Kan du gi oss litt informasjon om det? Ja, det er jo veldig vanlig å få målt hos fastlegen sin. Og
Da bør fastende blodsukker være mellom 4 og 6, som jeg nevnte. Så må en forsøke fastende blodsukker og se på i sammenheng med langtidsblodsukker. Den prøven gir informasjon om gjennomsnittlig blodglukose de siste 6-12 vekene. Normalområdet for friske mennesker er mellom 20 og 42 millimol.
Hvis langtidsblodsukkeret øverstiger 48, da indikerer det diabetes. Ok, så du får et bilde hos fastleggende nå, du får et lite bilde på din egen helse når det gjelder blodsukker, men så kan du da gå next level og bruke glukosmåleren.
Absolutt. Fastene blir et øyeblikksbilde. Longtidsblodsukkeret får du gjennomsnitt, men når du skal se på trender, gjør noe døgnet for eksempel, så er det en CGM som er fint å bruke. Nå har vi sjekket, nå vet vi litt av hvert om dette blodsukkeret vårt, og nå vil vi veldig gjerne jobbe med tiltak litt heller.
Heks for hvordan vi kan slippe å gå inn i diabetes 2, men faktisk spise oss friske ved hjelp av en CGM. Kan du hjelpe oss her, Anja? Da kan jeg, vet du. Og jeg nevnte jo litt søvn, hvor viktig det er. Og en annen anbefaling er å ete ekte mat.
Det er heldigvis mer og mer fokus på dette, viktigheten av å spise ekte mat og begrense inntaket av den fabrikkprodukserte maten som har blitt tyklet masse mer. Så spis ekte mat, heilmat, mat fra naturen, mat med CKR. Det vil være veldig gunstig for blodsukkeret.
Og så er det også viktig å spise balanserte måltid. Og når jeg veileder kunderne mine, så snakker vi alltid om hvordan vi best mulig kan bygge opp et blodsukkervennlig måltid. Og det trenger ikke være så komplisert, men for noen må de kanskje endre møte av det de har tenkt er sunt. De må kanskje legge fra seg en fett forbi, og de må kanskje gi opp frukostblanding også, de har spist i frukost i alle år.
Men når de har prøvd å ete sånn i noen dager, så kjenner de ofte at kroppen føles bedre, og vi rapporterer alltid om mer energi og mindre krevings. Så spis alltid protein, sunt fett og fiber i lag med karbohydratene. Da får du en balansert måltid. En annen anbefaling er å prøve å unngå småspising.
Man har kanskje hørt at man skal spise ofte og lite for å holde blodsukkeret stabilt, men det er faktisk i mellom måltider at blodsukkeret er stabilt. Og om vi spiser ofte, så vil blodsukkeret hele tiden bli påvirket.
Så om en heller spiser god, balansert måltid med ekte mat, godt med protein, sunt fett og fiber, så vil en automatisk slutte med småspising, i hvert fall veldig ofte, for en heller seg mett lenger. Hvordan kan en sånn tallerken se ut, hvis du bare skulle si akkurat hva som lå på den tallerken da, når det var fiber og fett og protein?
Ja, jeg kunne startet med for eksempel en proteinskilde, noe fisk, kjøtt, kylling, og noe fiber, grønnsaker, salat,
Ja, litt forskjellig. Også en fettkildevog, da. Som for eksempel avokado, eller litt smeltet smør, eller en søys. Også kanskje en liten karbohydratskilde, som søtpotet, quinoa, eller noe sånt.
Hvordan spiser du den maten? Er det noen rekkefølge på maten? Da er det noe man kan optimalisere blodsukkeret enda mer. Rekkefølge på maten kan ha innvirkning på blodsukkeret.
For å få et best mulig blodsukker, kan jeg spise fiber først, så grønnsakene og salaten først, og deretter protein og fett, og så til slutt karbohydratene.
Så sier vi hvis vi snakker om tallerken da, så spiser du grønnsaket og salaten først, og så tar du fisken eller kjøttet, og så til slutt så eter du quinoa. Men det er jo ikke alltid dette her lar seg gjøre, men er du for eksempel på en hotellbuffet,
og du har lyst på egg og bacon og litt båtpotete og frukt, så kan det gjøre lurtig å ete frukt og båtpoteten mot slutten av måltid for eksempel. Ja, så vi tenker karbohydratene på slutten for å minske. Ja, absolutt. Og jeg har litt flere anbefalinger også, for altså
Når vi snakket om dette med karbohydrater og hva tid vi skal ete ting, så at når du ønsker å ete noe søtt, så har du lyst på et kakestykke da. Så
er det lurt å spise som en dessert etter et velbalansert måltid. For da vil blodsukkeret bli mye mindre påvirket enn om du hadde spist det på tom mage. Dette kan jo også være lurt å tenke på om en har unger i livet sitt, og la deg få lørdagsgodt etter middag for eksempel.
Så også et annet tips som nesten er litt for godt å være sant, det er å drikke et glas vatten med en spiseskje i eplesideredik, ca. 10 minutter før et måltid. Eplesideredik gjør at glukosen frier seg senere og at musklene våre tar det raskere opp.
Så da betyr det mindre glukos i blodet og en mindre blodsukkerøkning. Så jeg spiser ikke eplicit og eddik, da kan faktisk dempe blodsukkerstigningen med hele 30%. Og det må heller ikke være eplicit og eddik, du kan bruke den eddiken du vil, men ikke balsamicoeddik, for det har veldig ofte sukker i seg. Så en annen spennende ting er jo at det
kulde eksponering har vist seg å øke insulinsensitiviteten vår. Så da er det jo altså gunstig for blodsukkeret. Så å ta seg en kald dusj eller å bade gjennom året, da er jo helt topp, og det har jo veldig mange andre helsefordeler. Tenker du da at det har noe å si når du bader i forhold til når du spiser? Nei, det har jeg i hvert fall ikke gått inn på. Men bare sånn generelt, kulde eksponering, ja.
Og hva med faste? Fordi vi snakket jo om at vi ikke skal spise hele tiden. Hvordan påvirker fasten blodsukkeret vårt gunstig? Ja, altså når vi er faste så vil jo blodsukkeret gå ned. Så faste er absolutt gunstig og en effektiv måte å få blodsukkeret ned på. Hvor mange måltider tenker du er bra å spise for å ha balansert blodsukker? Dette vil nok være litt individuelt. Vi trives jo med litt forskjellige mål.
Men tre måltider, kanskje to, tre, fire, så kommer det jo an på hvor aktiv en er, hvor i syklusen en er. Ja, det er masse som spiller inn, tenker jeg. Men personlig synes jeg tre måltider, og synes det har funket bra. Jeg regner med at du har målt veldig mye nå, så du vet også kanskje hvor...
i stor grad det siste måltidet du spiser før du legger deg påverker glukosen også? Om det har noe å si om du spiser sent, er det tidlig? Jeg vil absolutt anbefale å ikke spise tett opp til sengetid. For da vil ofte blodsukkeret svinge når du gjør noe natto, og det kan påvirke søvn negativt. Så å spise det siste måltidet i 4-5-6-10 år
7 passer for noen, altså da er det så individuelt, men ikke spiser veldig tett opp til leggetid, da er det ikke gunstig. Personlig så tenker jeg at å bruke en slik glukosmåler innimellom er veldig nyttig for meg selv, da jeg kan bare snakke for meg selv, fordi at når jeg slutter å bruke den, så har jeg på en måte...
Ja, jeg er helt enig. Altså, en ler veldig mye bare med 14 dager, altså en sensor, så vil en jo få mange å ha opplevelser.
Og etter hvert når du har brukt det noen ganger, så er det nesten så du kjenner det på kroppen. Oi, nå kjenner jeg det. Jeg får en liten sprek, så sjekker du på mobilen. Ja, det stemmer. Så du lærer deg å kjenne deg selv bedre, i hvert fall av min erfaring. Men målinger er jo ikke for alle. Ja.
Og noen blir veldig stresset av det. Og det har vært flere oppslag om dette her i media den siste tiden. Om at noen synes det er veldig stressende å bruke pulsklokke for eksempel. Så jeg har full forståelse for at dette ikke er for alle. Men jeg tror likevel at det er en fantastisk måte å lære mer om kroppen da.
og selv så synes jeg bare det er utrolig spennende med de meste av målinga og jeg har en veldig avslappet forhold til det så da synes jeg det funker, men jeg går ikke med en sånn sensor hele tiden det er liksom perioder
Det er jo særlig sånn, hvis man skifter, gjør noe med kostholdet sitt, at man trenger kanskje å sjekke at det fungerer. Og når man har funnet noe som fungerer, så trenger man jo faktisk ikke å gå rundt og sjekke heller. Men hvis man da får nerver av å skulle drive og se på grafer og sånne ting, er det noe man kan gjøre?
tenke på kjennetter uten at man må måle det? Har du noen ting som oi, dette her med høyt blodsukker, kan man kjenne det? Ja, jeg tror at veldig mange kan kjenne det på kroppene. Og da er det spesielt dette med energi. Kjenne at du ikke får den der crashen. Det er typisk at du får en sånn liten dupp etter lunsj i
to timer, men hvis du da har fokus på å spise balanserte måltid, så vil du kanskje kjenne at, oi, nå har jeg ikke denne krasjen to timer etter lunsj. Så da tenker jeg en god indikasjon, da er du på vei, da gjør du noe rett. Og det samme når det kommer til søtsug, spiser du ekte mat, så heller blodsukkeret stabilt, så vil du få mindre søtsug.
Det var veldig bra du sa, fordi det er veldig mange som kontakter oss også, som har sånn sukkeravhengighet, eller kjenner at de trenger noe søtt hele tiden. Mener du da å se at dine kunder blir bedre med det, når de begynner å forstå sitt eget blodsukker? Ja, absolutt. Men det handler jo også om hva type mat du putter i deg. Ikke bare at du holder blodsukkeret stabilt, men matkvaliteten. At du spiser den maten som er designet for å spise. Så
da hun har jo veldig mye å si for metthetsfølelse og søtsug. Men det er litt andre faktorer som spiller inn også. Altså, vi lever jo nå i en ganske toksisk verden, der det er
mye støy rundt oss, og det er mye kunstig lys, og vi er jo litt fremmed for oss selv, så det er jo kanskje også grunnen til at vi går tilbake til de målingene for å klare å gjenkjenne det som er naturlig, ikke sant? Men hva tenker du rundt miljøgifter og kanskje alkohol og ultraprosessert mat? Hva har det å si for blodsukkeret? Da har det nok sikkert mer ting å si enn da vi tenker over. Jeg tror det påvirker veldig mye, og spesielt dette her med døgnrytme.
da tror jeg er veldig, veldig viktig, og da vil det nok komme mer og mer forskning på. Så det er veldig spennende. Så å ha en god døgnrett med, dette med søvn, prøve å ikke få så mye kunstig lys, altså mobil på kveldstid, bruke blålysbrille hvis du har det, da tror jeg er kjempeviktig for helsa generelt, men også for blodsukkeret. Vi er jo veldig avhengig av dette søte.
Er det sånn at kunstig søtning er bedre for blodsukkerreguleringen, eller er det en myte? Hva tenker du selv der, og hva vil du anbefalt av søtning? Det var et veldig bra spørsmål. Personlig er jeg ikke så fan av søtning, men jeg skjønner jo at av og til vil en ønske å bruke noe.
Søtning som ikke påvirker blodsukkeret er blant annet stevia, eritritol, sykrin og monkfruit. Det vil ikke påvirke blodsukkeret. Selv bruker jeg over til jacon-syrup i chia-puddinget min. Den er et fint alternativ, for den gir lite blodsukkerøkning.
I Norge er det mange som er glad i Pepsi Max, og jeg har brukt en av dem selv. Den inneholder aspartam, og det er noe som opplever å få blodsukkerstigning av. Så da kan det være greit å være litt oppspå. Men her er vi veldig forskjellige. Maltitol tror jeg de fleste får blodsukkerstigning av, i tillegg til magebondter.
Jeg vil jo absolutt ikke anbefale å bruke så mye kunstig søtning, heller bruke frukt og sånne naturlige ting å søte med. Jeg er jo veldig glad for at de trendene fra 2023 feider ut nå. Mindre lettbrus, lettprodukter og fake meat og sånn som da er negativt for helsen vår.
Men til hormoner og kvinnehelse, for det er jo også et viktig poeng, hvordan påvirker syklusen og eventuelt den begynnende overgangsalderen blodsukkeret vårt? Da jeg ser på syklus, og så også Mindy Pell snakket mye om, som var veldig spennende å høre på biohekingkonferansen, er jo at gjennom en syklus endrer vi kvinner veldig mye av.
Og vi opplever mer stress i vekken før menstruasjon. Og som dere vet, fasting er kanskje ikke det beste å gjøre rett også. Og så ser vi at en faktisk trenger mer glukose i den perioden for å støtte produksjonen av progreseron. Så det er litt spennende. Og det er jo mange som opplever å få litt søtsug i den vekken før menstruasjon. Så kanskje er det en grunn for det.
at vi trenger litt ekstra glukose i den perioden. Så i stedet for å hoppe ned i candyking-påsen, så prøver Helle å
ta litt mørk sjokolade eller litt søt frukt for eksempel, og prøve å temme søtbehovet på den måten. Ja, det er interessant at det er fordi at man har lavere med østrogen, så trenger man mer sukker. Det er derfor man får de cravingsene, og det forstås i egen syklus. Det handler jo også om en bedre helse. Ja, men når vi snakker om kvinnehelse og blodsukker, så er det at det er en...
En annen hormonpåvirkning som en kan få med høy insulinnivå, som vi var litt inn på i stad, er at det kan gi økt produksjon av mannlige hormoner hos kvinner. Da er det å linke opp til PCOS, som er et syndrom som kan gi symptomer som vektøykning, generende hårvekst, kvise, menstruasjonsforstørrelse og fertilitetsproblem. Faktisk har to av tre damer med PCOS insulinresistent.
Så dette er et veldig sterkt linke opp til blodsukkeret vårt. Det vil snakke om at det er en veldig stor økning av dame og jente som får PCOS, og jeg ser også veldig mange i min praksis. Er det noen som ikke bør bruke en glukosemåler? Jeg vil tenke at om du har et anstrengt forhold til mat,
Og målinger for eksempel, da ville jeg ikke tatt en sånn sensor på armen min. For du kan bli litt oppslukt, så jeg tenker at det er ikke for deg. Vi snakket litt i innledningen om at badevekten er en god helseindikator, for den viser hvordan kiloen enten legger seg på, eller om du klarer å stabilisere vekten. Men den sier bare noe om helsen på utsiden. Ja.
Mens måleren sier noe om helsen på innsiden, og det er jo et fint bilde når man skal fortsette denne våren og ta fast på helsebudskapet. Hva vil du si er det viktigste man bør fokusere på i et helseperspektiv nå fremover? Åh, godt spørsmål. Jeg er jo en søker for søvn, det har dere kanskje skjønt.
Så søvn, dagslys tidlig på morgenen, så viktig. Og selvfølgelig blodsukkervennlig mat, ekte mat, komme seg ut i naturen. Men også dette her med sosiale relasjoner, så viktig for oss, for å ha det bra. Det er masse ting som spiller inn på LSO, og det er utrolig spennende å dukke ned i denne verden. Du blir litt oppslukt,
Det er så mye vi kan gjøre selv for å få det bedre. Og da kjenner jeg at jeg brenner mye for. I og med at du er så opptatt av søvn, det er jo vi også. Hva er ditt beste søvnetips? Det er jeg spent på. Jeg klarer jo ikke å kortfatte meg. Det blir nok da å legge seg til fast tid. Stå opp til fast tid. Dagslys.
tidlig, helt alfa og omega. Og så slapper jeg litt av på kvelden, roer ned, kutter skjerm, ikke alltid lett, men da kan jeg bruke blålysbrille. Og så er det dette med mat,
ikke spise tett opp til leggetid. Veldig bra tips. Dette blir et bra år hvis vi følger litt med på dette her. Men nå helt til slutt her, hvor får vi tak i denne glukosemåleren? Det er sikkert mange som ønsker seg det. Hvor får vi tak i det? Ja, altså en kan jo bestille sikkert flere plasser, men en kan i hvert fall bestille på nett hos enten Freestyle Libre eller Veri. Jeg bruker Veri fordi jeg liker appen deres mye bedre. Dere kan sikkert prøve den.
Den er veldig brukervennlig og fin. Du får sånne fine grafer. Så det er litt kjekt å følge med på. Hva koster en sånn måler? Du sier at den varer i 14 dager, ikke sant? Ja, den varer i 14 dager. Prisen er jeg litt usikker på. Jeg ligger på rundt 1000 kroner per stykke lorik på. Kan den da stege litt? Jeg vet ikke. Det har blitt så dyrt, ja. Ja, det er dyrt altså. Det er kostbart. Det er da så dumt. Vi får håpe at prisen går ned litt etter hvert. At det kanskje blir mer konkurranse på markedet.
så vil kanskje priserne bli presset. Anja, det var veldig interessant å snakke med deg om blodsukker og gode helsevaner. Hvor finner folk lytterne våre deg? De finner meg på Instagram under anja.no og så har jeg også en nettside med samme navn. Og du holder kurs, ikke sant? Da gjør jeg nettkurs og har en-til-en konsentrasjoner. Supert!
Det var kjempeglidig å se deg. Da håper jeg at vi ser deg på Biohacking Weekend i 20. april også, at du kommer til oss nå. Ja, gjerne, vet du. Jeg kan ikke gå glipp av det. Veldig bra. Herlig. Tusen takk for at du kom til oss. Tusen takk for at jeg fikk komme. Ha det godt.
Da er det hjemme i dags for å sette på en ny glukosemåler. Det går i et tapper for meg, men etter at vi snakket med Anja, så kjenner jeg at jeg har et par liggende hjemme, at nå har jeg lyst til å ta en ny runde. Selv om jeg ikke føler at jeg trenger det, så er det på en måte litt gamification-følelse. Jeg liker å pushe litt nye grenser når det gjelder mat, og så se hvordan det påvirker meg hva med det.
Jeg er helt enig, men vi er jo veldig glad i dette med å teste litt begge to. Vi blir vel ikke sånn veldig skadet av det, og synes heller at det er en motivator. Jeg har også tenkt å ta en ny runde nå, det er faktisk et halvt år siden sist jeg gjorde det. Selv om jeg ikke har endret så mye på kostholdet, så er det noe med å sjekke inn og bare se hvordan ting er.
Og særlig nå, for jeg har hatt en litt lengre detoxperiode på supplementer, og bruker omtrent ingen supplementer, så jeg har lyst til å se på det, om det har noe å si. Og rødlysterapi, red light therapy, og siden det er vinter, se hvordan saunaen påvirker blodstokkeret mitt. Så da har jeg litt nye ting jeg kan jobbe med, og man lærer og lærer hele tiden. Ja, og det er veldig gøy å se på de andre faktorene enn mat også. Der har vi liksom holdt på så mye, så det
det er liksom disse andre tingene som kanskje kan optimalisere enda mer som vi er ute etter nå. Og vet du hva, da må jeg bare dele med deg at jeg har begynt med en helt fantastisk meditasjonsreise. Altså det er så nyttig. Jeg gleder meg til hver kveld. Det er en helt spesiell teknikk. Det er en skikkelig sånn spirituell innover meditasjon som jeg merker allerede at jeg kan lese det på HVN. Det blir spennende å se om jeg kan se det på Glukosnog. Så yes, takk.
den gleder jeg meg til å høre mer om. Den må du lære meg, jeg elsker å meditere. Takk for at dere lyttet. Da avslutter vi med å si track it, hack it. Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander. Skulle vi reise bort en tur eller? Ja, hvor da?
Utenlands? Med fly? Eller båt? Men det er samme ord, eller? Egentlig. Er tom for hudpleie og sånt, så må på tax-free. Du trenger ikke dra til utlandet. For nå har Fredrik og Louisa tax-free priser med opp til 50% på mengder av varer. Fredrik og Louisa. Parfumeriet med de gode tilbudene.