Velkommen til Biohacking Girls, podden for deg som ønsker en reell helsebust. Vi holder oss oppdaterte på siste nytt innen helseforskning og tester ulike dieter, fitness-trender og mentale teknikker. Ja, bli med oss på en spennende reise, der målet er å lære hvordan din kropp kan hiles, hvordan du kan aldres i revers, og hvordan intusjonen din kan styrkes om du tør å stole på egne helseverk.
I helgen var jeg på tur og ruslet langs strandkanten på Byggetøy sammen med venninnen min Marit. Vi snakket om mat som faktisk tar energi fra oss. Hun fortalte om denne deilige, nybakte, varme croissanten som hun var i ferd med å spise. Hun visste at hun kom til å bli dårlig av vann, men hun spiste den likevel. Dette fikk meg til å tenke litt over at det ofte vurderer med mat utifra negative assosiasjoner og adjektivt.
Man tenker ikke så ofte på at den retten her gjør meg skikkelig godt. Jeg føler meg opplagt, jeg føler en god boost, jeg får flow og kribling. Det er sånn at man nesten legger merke til det negative med mat. Jeg kjenner meg godt igjen i det du snakker om her, Monika. For hvor lett er det ikke å kritisere seg selv for disse dårlige matvalgene?
Jeg har faktisk jobbet en del med dette i det siste. Jobbet mentalt for å prøve å slutte med det, for det er jo ikke bra.
Det er faktisk veldig vanskelig å skifte den greia. Jeg har jo hatt en greie med nøtter blant annet. Når jeg spiser nøtter, så spiser jeg litt for mye. For det setter litt i gang, og jeg synes det er så godt. Men nå i det siste har jeg faktisk klart å snu det litt. Jeg tenker heller at nøtter er skikkelig bra mat, og det spiller ikke så rolle hvor mange jeg spiser.
Det er helt fantastisk, og jeg er sikker på at mange med meg ønsker å lære litt om hvordan du blir inspirert av hvordan du har fått dette til. For det er sikkert mange som kjenner seg igjen akkurat dette med om mat er bra eller dårlig for deg. Velkommen til Biohacking Girls, jeg er Monika. Og jeg er Alette. I dag skal vi snakke om hvilke mat som gjør oss godt og dårlig.
Det blir spennende. I sosiale medier i det siste har det flyttet rundt masse om dette begrepet bliss point. Det er en sammensetning av fett, salt og sukker. Namn. Selvfølgelig, det er namn. Dette er det forskere som har forsket på at all prosessert mat
inneholder en til en viss grad dette bliss-pointet. Det er til og med laboratorier hvor de sjekker hjernen til personer som har inntatt dette her, for å se akkurat hvor det er du blir avhengig. Og de legger jo ikke engang skjul på det, for du husker vel kanskje den Pringles-reklamen «When you pop, you can't stop».
Og det er jo masse sånne produkter. En i Norge som er veldig grei er jo Smashen. Du kan ikke spise bare en. Det legges absolutt ikke skjul på deg. Så den har den perfekte blandingen? Den har den perfekte blandingen av salt, søtt og fett, selvfølgelig.
Og så er det jo også det at når vi går i matbutikken, så alt av prosessert mat er nesten stappet inn med sukker for å øke vår glede av å spise det. Og absolutt mat som egentlig ikke trenger sukker, som brød, pasta, saus, altså alle mulige dressinger, det er puttet sukker i det.
for å få oss til å kjøpe mer selvfølgelig. Og det verste er jo at det er faktisk puttet inn litt sånn skjult. Ja, nei nei nei. Utenpå så har du nøkkelhullhjerne, og det ser ut som det er kjempesunt. Men faktisk, hele 80% av den maten i butikken inneholder faktisk sukker. Det er ganske mye. Og alt dette gjør oss mer eller mindre avhengige. Lysssenter i hjernen vår får seg en skikkelig boost, både titt og ofte. Ja.
Og det er jo faktisk litt sånn at jeg kan kjenne meg igjen, for noen dager siden så spiste jeg en kake da. Men først hadde vi spist en sånn deilig middag, det var grillet kylling med skinn på, så du hadde alle de krydderne og fettet, og det var salt og fett. Og så kom den store, deilige suksesskaken på bordet etterpå, og jeg spiste den.
Og det er jo akkurat det, kanskje kroppen min cravet den balansen med det du sier nå, Aletta. Og jeg spiste og jeg nøt denne kaken her, og jeg har tross alt ikke spist sukker siden i fjor. Vi snakket fire måneder, eller tre måneder. Så jeg merket ikke noe der og da. Jeg synes det var en god kake, men jeg hadde veldig lyst å prøve, og rett og slett fordi vi driver med denne glukosemåleren som vi har. Og min basic på glukosen ligger på 5,5.
Men når jeg hadde spist den kaken, så steget den til 10,2. Og den bare fortsatte å være der oppe. Så mitt biohack, etter hvert så ble jeg jo veldig slapp, og den gikk litt ned og enda lavere igjen, og så kom den opp igjen. Så den var veldig sånn ustabil. Så mitt biohack på kvelden der var da å spise kull for å normalisere tarmpen.
bakterien, for du vet at hvis du spiser mye fett eller usunn mat, så kan så er det et kjempebra hack med aktivert kull. Men for å bryte det, for jeg hadde lyst på endelig et kakestykke, så jeg var jo i den situasjonen. For det trigger jo akkurat det som du sier med hormonene i hjernen.
Så jeg kom meg ut av situasjonen. Jeg skulle kjøre et barn til en venn. Jeg var litt heldig for at jeg kunne komme meg bort fra den fristende situasjonen. Kjempebra, Hekk! Ja, ikke sant? Og det er jo det, å flytte fokus bort fra det. Så det måtte jeg bare være kreativ for at jeg kunne sikkert spist flere kaker, for de var allerede i gang. Ja, jeg vet, jeg vet. Men visste du at jeg sluttet faktisk å spise sukker for 10-12 år siden?
Det var på den tiden jeg også startet med biohacking. Jeg hadde ikke noe godt forhold til sukker. Det gjorde at jeg fikk cravings, og til slutt bestemte jeg meg for at dette må jeg slutte med.
Det var absolutt ikke lett, men jeg sto i det. Da kom mitt første biohack. Det jeg brukte i begynnelsen for å få dette til å fungere, var at jeg lavet mye hjemmelavet sjokolade og godteri. Helt obsesst med det. Men da selvfølgelig sukkerfritt. Men jeg brukte mye fett og kanel. I ettertid har jeg funnet ut at kanel
kanel, det er jo en vinner. Det er et skikkelig biohack for å dempe søtsuget. Og ikke minst glukosen, for det fikk du jo oppmålt. Yes. Så det er det. Kanelen er en bedunderlig deilig antioxidant. Jeg synes det smaker godt. Økologisk sånn, prøver å finne det. Og den inneholder jo polyfenoler, som også man finner i olivenolje og mange andre antioxidanter. Virker anti-inflammatorisk.
Og jeg kan egentlig takke kanel. Cinnamon, thank you! Og med noe fett også for å slutte med den vannet populære drikken, kaffelatte.
Altså, kaffe latte, jeg husker jo på 80-tallet, nei, sent på 90-tallet, men midten på 90-tallet, når kaffe og leen var å finne på disse kafene rundt omkring i Norge også. Og jeg har vel egentlig drukket kaffe og le og kaffe latte siden, har ikke du også det? Jo, jo, jo. Det var jo kjempegodt. Og nå begynner jeg å skjønne den der ordentlige melken som vi har hatt. Jeg begynner å skjønne hvorfor jeg trenger den.
Fordi at du ender opp med å drikke litervis nærmest i løpet av uken. I alle fall gjorde jeg det når jeg tok kanskje to kaffe. Og du blir ganske blåtet, og så skjønner du ikke at havre virker så sunt. Men når du leser på emballasjen, så ser du at havremelken fra Oatly inneholder rapsolje og syv gram sukker per korp.
men også en del added sugar, som vi snakket om i sted. Men i ingredienslisten står det jo ikke noen ting om støtningsstoffer. Så det er jo litt rart, du blir på en måte lurt. Så hvor kommer dette sukkeret fra da? For dette karpskilden er jo havre, og vi vet jo at det har veldig lite sukker. Så det viser seg da at det tilsatte sukkeret kommer fra selve måten og prosessen de produserer denne melken på.
For der har de tilsatt enzymer, og det bryter ned stivelsen i havre til sukker.
Og det blir maltrose. Man må holde tungen rett i munnen for å lese disse innholdsfortegnelsene. Og jeg har jo bare vært litt blind selv, fordi det står ikke opp i det, og man pakker det inn. Og glykemisk indeks for maltrose er 105. Og bare for å sammenligne så har en donut 75. Så maltrose har mye høyere effekt på blodstokkere enn en donut har.
Men hørte du hva? Latte med årtlig har ca. samme glukoseffekt som en boks med cola. Ja, cola. Og det er jo 50 gram sukker. Så skal vi gå over til denne rapsoljen, Alette, som vi har snakket mye om. Vi begynner å lære mer og mer om effektene av vegetabilsk olje, men akkurat i denne kravarlatten da.
Man bruker jo egentlig rapsolje til å lage bil, bilolje, ikke lage bil, men bilolje. På engelsk heter det canola oil, men så har de lagt en tilslørt rapsolje. Rapsi da? Rapsi, så de har lagt en tilslørt...
Men i en vanlig latte med havremelk så får du i deg over 10 gram med rapsolje. Og det øker potenser og inneholder ofte en del transfett. Så en sånn latte tilsvarer faktisk samme nivå av giftig fett som en stor tallerken med french fries. Så to sånne latter, det er to tallerkener med french fries. Men du, der ble vi ferdig med den outline. Ja, jeg tror kanskje det. Men
Men det er mer å si om dette, men det tror jeg blir en annen episode av dette, for vi må biohacke det mer. Ja, det må vi. Men jeg har et biohack hvis du føler cravings. Du kan bruke eplesiderviniger, for det demper nemlig søtsug. I USA kan du kjøpe sånne on-the-go små squeezepakker, og så er det bare...
De har skjønt det, men det kan du ikke gjøre her. Men du kan blende selv og bruke en spiseskje med eplesider og eddik i et lite glass vann og skvise litt setron og selvfølgelig litt kanel på hvis du vil det.
Det er også bra for blodsukkeret, men bruk det ellers i maten du bruker, i dressingene, på alt mulig, eller ta det i en liten kjort. Men dere der hjemme som hører på, prøv nå i alle fall å se om du klarer å biohekke ditt eget sukkersukk med vinedikk og epletidderedikk og kanel. Gjør det. For som vi snakket om innledningsvis, så er det sukker overalt. Så dette som Monika snakket om i sted, vi må faktisk lære oss å lese på ingrediensene.
Og det er ikke sikkert det står sukker, for sukker er kamuflert med, altså jeg lurer på om det er 50 forskjellige navn på sukkeret. Er det så mange? Ja, som faktisk er sukker. Men her er et par av de som dere kanskje har hørt. Dextrose, laktose, sukrose, fruktjuice, maisstivelse, og den du snakket om i sted, maltekstrakt, og så er det mange, mange flere.
Disse listene ligger jo på nettet, så du kan finne dem hvis du er interessert. Ja, og tilbake til det du sa, at man kan gå seg så enkelt det vil. Jeg var inne på en helsekostforretning på et senter her nå, bare for et par uker siden, for å sjekke om de hadde multivitaminete barn uten sukker. Ja, ja, ja, det hadde de. Og
Og så fant hun en, og den hadde da dekstrose, eller en av de osene du leser om da. Og det, stakkardammen på disken vet jo heller ikke bedre, så jeg kunne ikke kjøpe den. Og det er dumt, for det er så mye kjult sukker. Så hvis du tenker på alle de små produktene du får i deg da, som har bare litt, så blir det en stor ladning til slutt.
Men vi må ikke la oss lure av lettprodukter heller, for de støtningene i en Coca-Cola Light er like vanedannende som rent sukker. For kroppen kjenner ikke forskjellen, nemlig på det på diet og lettprodukter. Og de dietproduktene øker også restriksjonen for diabetes, fordi de påvirker bakteriene i termen den veldig negativt. Og de påvirker også insulinet.
Så blodsukkeret øker, og det gjør hjemmen meg paradoksalt nok, selv om det er lett, midt i målet også. De trygger de samme belønningssenterne i hjernen som vanlig sukker, og de skaper også avhengighet.
Så er det sånn at vi reagerer veldig individuelt på sukker og søtene også. Det er ikke alle som krever eller får denne her avhengighetsfølelsen. Men det vi har lest oss opp på er at Verdens helseorganisasjon anbefaler under 50 gram sukker daglig. Så mye? Tenkte jeg det. Og det er like mye som en brus. En boks brus er anbefaling. Hvis du holder deg under det, så er du liksom frisk.
Men vi vet at hvis du skal få helsefordeler, så måler du under 25 gram. Så det lille i den multivitaminen, det lille i den melken, alt det blir mye mer. Men vi har jo målt effektene på sukker på glukosemålene våre, Leste. Det har vi, for nå har vi faktisk gått med en glukosemåler på overarmen i to måneder. Og dette var noe som vi som biohackere veldig gjerne ville ta tak i. If you can't track it, you can't hack it.
Vi brukte mye tid på å forske på det, og finne ut av hva vi skulle bruke, hvordan fikk vi tak i det. Vi prøvde USA, det var ikke lett. Men Jagme så fant vi det på nettet her i Norge. Freestyle Libre heter den måleren som vi har på armen.
Der følger det med en app på telefonen din som du bruker for å måle glukosen. Disse målerne som du fester på armen, de varer i to uker, og så må du skifte den. Det vi valgte var en amerikansk app fra NutriSense, for den var ganske omfattende. Vi fikk en coach der inne i appen, som ville hjelpe oss å analysere dataene våre.
Også hvordan vi kunne forske og gjøre eksperimenter, sånn at det ble skikkelig. For her var vi veldig kjene på å gå i dybden på dette her.
Og der kunne du da velge abonnement på en måned, eller tre, eller et år. Ja, ikke sant? Men det går også an å bare bruke den norske appen. Man må ikke gå inn i dette. Men i og med at vi ville gjøre det litt mer omfattende, så gjorde vi det. Og vi begynte med å først bare bli vant til den i to uker, og så begynte vi å sjekke med forskjellige matvarer.
Men blodsukkeret vårt bør faktisk være så stabilt som mulig gjennom døgnet. Det er jo derfor vi måler dette her. Små variasjoner er helt greit, men det er de store spikene opp og ned som vi særligvis holder seg veldig høyt over tid. Dette er det vi vil unngå. Insuline skal regulere blodsukkeret ved å stimulere til opptak av glukose fra blodet.
Ved høyt blodsukker over tid vil dette systemet bryte sammen. Det høye blodsukkeret fører til inflammasjoner i kroppen. Dette igjen fører til vektøkning, kan i hvert fall. Dette igjen kan i verste fall føre til diabetes type 2. Vi vet jo nå at mye inflammasjon i kroppen er forbundet med sykdom. Ja, masse livsstilsykdommer.
Men jeg vil bare fortelle den første aha-opplevelsen jeg hadde med glukosemåleren, var at jeg så at den morgenkaffen min, den spiket blodsukkeret mitt. Veldig, veldig, veldig. Og det var ikke årtlig? Det var ikke nei, det var bare fløte og sånne ting.
Men så kom jeg tilbake til mitt hack med kanelen. Det jeg gjorde var at jeg halverte kaffemengden og puttet en god del kanel i. Det gjorde susen helt stabilt blodsukker. Så det er jo spennende. Hva tenker du om den nålen du... Vi måtte jo sette den nålen på armen selv. Det er sikkert mange som lurer på om det gjør vondt eller om det er ubehagelig. Jeg var jo litt reddere enn deg, men hva synes du?
Du kjenner det ikke. Helt, helt alvorlig. Du var kjempenervøs, men du kjente ingenting. Ingenting. Så det går veldig fint. Så den sitter på i to uker, og så har vi da hjulpet hverandre. Vi har hatt et sånt plaster på utsiden for at den skal være litt mer stabil. Beskyttet litt. Og det kan vi kanskje si at den sensoren koster rundt 500-600 kroner, gjør den ikke det? Så det er jo ganske kostbart.
Men hvis man har lyst, så går det an å teste det. Man trenger ikke ha den lenge. Nei, for det er så individuelt. Jeg har ikke hatt noe spike på kaffe, men det er jo helt rått med alt jeg har lært likevel. Jeg har jo også sett utslag. Jeg gjorde et eksperiment. Det gjorde begge to, men jeg gjorde det litt lengre med surdeisbrød.
Dette var fra en seriøs produsent, utifra det jeg vet i alle fall, men utifra målingene er jeg nesten litt usikker. Vi trente først på tom mage og spiste brød med masse smør på etterpå. Siden smøret som har så mye fett bremsefordøyelsen, så var speiket helt moderat på det.
Men da var app-coachen vår, Casey, hun sa «prøv motsatte». Så da spiste jeg masse brød til frokost, og det var jo ikke særlig festlig å stå og hoppe på trampolinen etterpå. Jeg hadde like mye smør på, og spiken var veldig høy, fordi jeg hadde ikke trent først. Så det vil si at treningen hjalp. Men når jeg kom inn på trampolinen og holdt på en times tid, og jeg var litt kvalm og hadde nesten litt kjelvinger, sånn husker du? Du var jo helt på dyren. Ja, helt. Sånn som jeg aldri er.
Så kom jeg gjennom det, så treningen balanserte det, men så skjedde det at blodsukkeret ble superlavt. Det gikk veldig ned utover ettermiddagen, og jeg var i ubalanse hele dagen. Og det kan virke opp til 24 timer hvis du setter kroppen den helt sånn ut, og det er det vi ikke ønsker da. Så hekket mitt litt ut på kvelden var da å spise carbs, som jeg hadde sånne toasted søtpotet med nøttepålegg på, for å løfte blodsukkeret igjen, for jeg var jo satt ut hele dagen.
Men oppsummert så ønsker vi å være i bevegelse og trene. Hvis du gjør at du ikke har lyst til å ha glukosemåler, så vil det påvirke glukosen din veldig bra. Fordi etter trening gjør kroppen mer følsom for insulin. Ja, ja.
Nemlig, fordi det er jo ikke alle som orker alt det dille med mål, nål i armen og sånne ting. Det er jo for spesielt interesserte, det skjønner vi. Altså det er jo en full time job å så fylle inn disse datene og holde på målet. Plutselig står du glemt og så får du beskjed. Så det skjønner man. Men det er allikevel hacks man kan gjøre,
Da gjelder det egentlig mest med mat jeg skal snakke om nå. Husk også at dette er individuelt, så det er ikke sikkert det funker på alle. Men det er et par hacks. For eksempel, mange spiser sånne acai balls. Men da hvis du først, før du tar inn den, tar og spiser mandler, kanskje en liten neve med mandler, så kan dette på noen minske den spiken med 50%.
Brokkoli er kjempefint å spise, særlig før ris. Nå snakker jeg jo om ting du spiser før, selvfølgelig karbohydrater. Så grønn salat, brokkoli, avokado. Gjør dette før du går for karbsen. Det vil også på noen gjøre at opptaket blir, eller at den spiken blir mye mindre. Og så er det viktig at i forhold til frukt, hvis du vil velge...
Bær i fremfor sånne tropiske frukt så hjelper det veldig. Og så har vi denne hummusen. Hvis du spiser hummus med kanskje en gullerot eller noe sånn, før du går løs på pastaen, så kan det også hjelpe. Sitron i vannet er også en supert... På...
Har du noen flere? Nei, men jeg tenker at også kan det være veldig individuelt. Ja, ja, ja. Man må prøve å feile litt, og du merker litt fysisk også. Du kjenner det. Men det er, som du sa, if you can't track it, you can't hack it. Du må være den egen analytiske detektiv. Så
Jeg kommer ikke på noen flere akkurat nå, men stress er jo også en veldig viktig faktor som slår ut, for det er ikke bare det fysiologiske, det er også det mentale som påvirker glukosenivået vårt. Stress og angst, det blokkerer kroppen din fra å frigjøre insulin, og glukosen hoper seg opp i blodet, og denne glukosen finnes i flere organer i kroppen, og det verste er jo det langtidsstresse, det litt usynlige stresse. Så vårt biohack på stress er pusten.
Du kan alltid komme tilbake til pusten, for det er jo det. Når du trener og gjør yoga og pilates, så har du det med deg, men likevel er det situasjoner hvor du har lyst til å bare nullstille deg eller finne ro. Fordi at stress påvirker to systemer i kroppen, og det er nervesystemet vårt, og så er det luftveiene.
Så tilbake til pusten, vi kan jo prøve nå, hvis du sitter der hjemme og lutter, hvis du ikke kjører bil selvfølgelig, så kan du komme til diafragma-pusten. Diafragma-muskelen er kroppens oksygenpumpe, og vi som trener mye mener jo at det er en av de viktigste musklene der. Men hvis du starter med å sette hånden, ta en hånd opp på brystet, og så den andre hånden på magen din, under ribbena,
Og så begynner du bare å puste. Hold en hånd på hver plass der, så puster du inn gjennom nesen, nesten som om du skulle lukte på en blomst, at du virkelig tar litt ekstra tak. Og så puster du ut med munnen, nesten som om du skulle slukke et lys med munnen, nettopp. Sånn at du virkelig puster og slipper magen ut,
Dette kan du gjerne gjøre tre ganger hvis du er stresset, og så få til en sånn pust, og det vil umiddelbart påvirke hele deg. Denne påvirker denne vagusnerven også? Ja, vagusnerven vil også, for du kommer inn i en parasympatisk state som ønsker å være mestig. Men det er jo litt sånn at man bør egentlig trenes like mye som bicepsen. Å, ja.
Men du, nå er jo vi ferdig med glukosemålingen vår for denne gang, men jeg kommer nok hvertfall til å ta en liten check-in på glukose litt innimellom. Det var kjempegøy, hvertfall vi som nå skal drive og teste så mye forskjellig mat også.
Er du ikke enig? Jo, altså jeg har til og med bestilt et par tillegg, for jeg tenkte at vi må ha de liggende i tilfelle. Vi har noen andre ting som holder på, men så er det greit å ha liggende. Da kan vi ha hele systemet klart. Ikke sant? Det er jo så gøy med all den kunnskapen man kan tilegne seg, og så...
Å finne ut av dette og gjøre noe selv, at vi slipper å gå til legen. Nå kan vi finne ut av ting før symptomene kommer og disse tingene her. En av de viktigste tingene for oss er jo faktisk å kunne være friske og slippe å måtte gå for ofte til legen fordi man blir syk. Det er derfor vi driver med dette her. Så jeg tenker at fysiologiske målinger, du kjenner hva som er godt for kroppen,
Du kan søke mer av de opplevelsene. Du vil med god mat. Dette har vi lært. Vi jobber med en smoothie akkurat nå. Fortell litt om den, Monica. Den er jo litt spennende. Den har du glede i? Ja, jeg bare kjente at den gjorde meg godt. Smoothie i seg selv er jo et godt og fullt i måltid.
Men nå er det det at de har vært litt interessert i disse mitokondrien, selvenergien. Begge oss to som trener mye har av og til litt betennelser. Når du jobber så mye med trening, så må du hele tiden vurdere recovery og trening, og da kan det komme små inflammasjoner. Så da, hvordan kan man liksom...
hvordan kan man optimalisere helheten, sånn at balansen blir riktig da. At du bruker nok energi, men at du også kommer tilbake. Og maten er jo veldig viktig. Men vi har prøvd å legge litt til, sette til nye...
og trekker de litt fra igjen, og så har vi målt glukosen, så har vi sett hva som fungerer. Men det er ikke bare glukosen. Men det som har vært veldig gøy, var jo det innledningsvis, hvor vi snakket om det negative, og at nå kommer du til meg og sier, wow, dette var positivt. Den smører ledene mine. Så denne smuden her, den begynner å bli ganske ferdig nå. Den er blitt såpass stor, at vi må dele den opp i to porsjoner, for det er veldig mye mat. Ja.
Men ingrediensene der, dette er helt vilt. Jeg har aldri spist og hatt en så helsemessig god effekt av en smoothie. De kjenner det i kroppen. Så vi har jo testet litt forskjellig. Vi har jo testet carnivore, som vi skal snakke om mer også, hvordan den virker på kroppen vår. Og vi har ulike erfaringer, positive og litt mindre positive også. Så det er veldig fint. Og kraften da. Den har jo jeg kjent veldig på. Ja.
at når jeg har drukket kraft, det har virkelig gjort meg godt. Det er akkurat sånn kroppen min takker meg, og særlig tarmene mine bare «Åh, så snill du er», sånn sender dette gjennom. Og så har jo Monika, du har jo lært meg en fantastisk suppe, den må jeg bare dele med dere. Det er kraft, MCT-olje, kokoskrem, gurkemeie, hvitløk, chili, og så har jeg også en kraft,
Alt dette kjører du i blenderen, og så varmer du opp, og så drysser korianer på toppen. Altså, det kan ikke bli bedre. Og så er det så mye næring. Ja, så mye næring. Det er jo som en suppe. Fra den kraften, og det er helt fantastisk. Hvis jeg skal oppsummere litt hva som er lurt å huske på, så er det da, les på etikettene. Den første ingrediensen er typisk den der meste av. Og den siste er da typisk minst av. Det kan være unntak. Spis naturlig, vi sier. Ja.
Ikke drikk kaloriene dine, og heller ikke bruk sockeralternativer, for du bare flytter problemet til et annet sted hvis du har lett produkter. Spis mer proteiner, og kanskje 20 gram til hvert eneste måltid. Dette vil gi deg mindre søtsug. Spis mer fett. Og min enkleste hack på det er bare å spise en avokado hver dag, ikke sant? Mhm.
fjern fristelsene fra jeg må rydde opp i skapet vi har litt påskegård og bare få det ut av hus, out of sight, out of mind funker for meg men du kan også ha litt treats i huset med lavt sukkerinnhold og de bør jo helst være hjemmelaget, det er en sånn fettbombs du kan lage, du kan google fettbombs
Og så hørte jeg om en litt sånn kul hack med frostne druer, så du kan legge i fryseren. De får en veldig spesiell smak. Men akkurat nå har jeg litt sånn tillegg på kokosflak, så hvis jeg kjenner cravings, så tar jeg litt kokosflak og glask på. Det er jo så godt at det er. Men du kan også gjøre noen tilskudds- hacks med supplementer.
Da har du for eksempel L-glutamin, som er en antioxidant fra aminosyre, og den finnes i kroppens celler. Men den beskytter kroppen mot frie radikaler. Så hvis du har insulinresistens, så kan du ha et lavere nivå av glutamin. Så da kan dette tilskuddet hjelpe deg. Men for å øke glutaminproduksjonen, så kan du ta melketistel. Det har du testet. Og så nark. Det har begge brukt av en asetylsystein.
Krom, ja, jeg har skapet meg fullt av krom. For meg har ikke det virket, men det skal vist påvirke å senke blodsukkeret og dempe cravings.
Men her tror jeg det er litt delte medier. Det er jo kun hvis du mangler krom at det hjelper. Og de fleste gjør jo ikke det. Nei, så det kan vi snakke om andre mineraler med. Activated charcoal, altså god gammeldags sort kull. Det er en vinner. Det er en vinner, ja. Den er veldig bra. Og klorella. Men de vil da hjelpe deg å reparere mer enn at de faktisk tar bort cravingen. Nemlig, ja.
Nå håper vi at dere blir inspirert til å biohacke litt selv. Puste godt og kjenne etter på innsiden. Hva er det som gjør meg godt? Fokusere mindre på det negative. Fyll på med gode matopplevelser. Hippokrates sa det best. La din mat være din medisin, og din medisin være din mat. Happy biohacking!
Vi minner om at dere må snakke med egenlege eller kostholdsveileder om dieter eller andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon vi deler kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.