Uttast tilbud og spar! Start dagen med en god kopp kaffe. Nå får du 250 gram Evergood. Før 54,90. Nå kun 34,90. Du får også 40% rabatt og et stort utvalg ferdigheter fra fersk og ferdig. Altid tilbud på noe godt. Hilsen oss i spar!
Velkommen til Biohacking Girls! Podden for deg som ønsker en reell helsebust. Vi holder oss oppdaterte på siste nytt innen helseforskning og tester ulike dieter, fitnesstrender og mentale teknikker. Ja, bli med oss på en spennende reise der målet er å lære hvordan din kropp kan hiles, hvordan du kan aldres i revers, og hvordan intusjonen din kan styrkes om du tør å stole på egne helseverk.
Salt er vel ikke like kontroversielt å snakke om som sukker, men det er ikke så langt unna. Salt finnes naturlig i naturen. Det er det vanligste kryddere vi bruker i mat. I tillegg til at det setter smak, blir det også brukt til konservering av mat. Holdbarheten blir lengre. Saltet hjelper til med å stoppe bakteriefremvekst i mat.
Likevel, gjennom de siste tiårene har salt fått et veldig dårlig rykte. Salt er blitt koblet til høyt blodtrykk, hjertekarsybukdommer og til og med kreft i maven. Dette vokste jeg veldig opp med. Ja, redselende. Det gjorde jeg også. Her snakker vi om for mye salt i kosten. Gjerne gjennom en diet bestående av for mye prosessert ferdig mat.
Ja, og så er jo akkurat ikke kvaliteten på salt særlig god i den ferdige maten. Salt er den viktigste kilden vi har til sodium, og sodium er viktig for mange av kroppens funksjoner, som veskebalanse, opptak av næring og muskelfunksjonen vår.
På norsk heter det natrium, og gjennomsnittlig inntaket på salt i Norge er anslått til rundt 10 gram salt per dag hos menn og noen lavere hos kvinner. Det tilsvarer ca. 1 tsk toppet tsk salt.
Men vi som følger et ketogent kosthold må faktisk passe på å få i oss nok salt, altså helt motsatt. Fordi for lite salt kan nemlig føre til lavt blodtrykk og dehydrering, og lave sodiumverdier, og for høyt kolesterol og triglycerider.
Jeg må bare fortelle historien om mitt møte med dette fantastiske saltet. Da jeg var på Whole Foods på Hawaii for veldig mange år siden og skulle kjøpe salt. Vi hadde leiret en leilighet, og den var tom for alt. Så sto jeg foran denne saltdisken, eller krydderhyllen, og var helt i stuss på hva jeg skulle velge. Men som amerikanere flest, så spør de om de kan hjelpe meg med noe.
Da spurte jeg hvilken salt jeg skulle kjøpe. Da fikk jeg klar beskjed. Du må kjøpe Redmond Real Salt. Det er det beste. Det gjorde jeg. Siden den gang har Real Salt vært en del av mitt kosthold. Hva med deg, Monika? Hva slags forhold har du til kost? Du er like flink til å selge inn til amerikanerne. Det har du solgt til meg.
Og jeg har vel vært hekt av å bruke det kontinuerlig siden. Og vi driver jo med periodisk faste, og da er salttilførsel veldig viktig sånn at du klarer deg. Og jeg husker en gang vi hadde utendørs trampoline klasse, og jeg var litt sånn inn i 16-timersfasten min da. Jeg ble jo faste 14-16 timer, så kom du med en liten saltkar og ga meg, og det hjelpet.
Så helt en turtid så har jeg alltid kjøpt uprosessert salt, og jeg var jo på en backpacking-tur på Ibiza for noen år siden, og var innom denne fantastiske butikken som heter Sal de Ibiza. Der har de masse kule varer, altså masse forskjellige varianter av salt. Så ingenting for meg er som en god biff med grove saltflåk på. Altså jeg tipper at jeg får i meg mer enn anbefalt dose dagligvare med det her.
Ja, det skulle ikke forundre meg. Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror kroppen sier fra. Når du har fått nok salt, så sier det ganske fort stopp, egentlig. Det er mer andre veien. Men i dag skal vi jo snakke om salt, og vi er så heldige at vi har selveste Mr. Redmond Real Salt på tråden. Daryl Bossert vokste opp og jobbet i familiens mineralbusiness i Redmond, og dette ligger i Utah.
Han har en bachelor i science fra Southern Utah University og en MBA fra Western Governance University. Og vi er så spente. Daryl har en skikkelig ibonde passion for en sunn livsstil, for sunne matvalg og en livslang læring. Vi har bare hørt en del på Anders talkshow, men vi kan nesten ikke unngå å bli ibegeistret. Og vi gleder oss og skal forsøke så godt vi kan å visualisere denne saltreisen nå sammen med Daryl.
Velkommen til Biohacking Girls podcast. Velkommen Daryl. Fint at vi møtte deg. Det er så fint å konnekte med deg. Fortell oss, hvor er du nå?
Jeg er i en liten by som heter Heber City, som er i Utah. Det er en nærhet til søvn-norsk av Salt Lake City. De fleste er vant til Salt Lake City, eller har hørt om ski-resortene i Utah. Jeg er nær Park City, der Olympia var, og jeg er litt for langt fra Salt Lake City. Hvordan er det der nå? Er det full vinter?
Ja, det er snø på grunnen. Jeg bor i en kjøkken som er over 5000 feet, så den er på en måte opp i mouten. I avtalerne er det ca 20 grader Fahrenheit, og i døgnet er det ca 20-40 grader Fahrenheit, høyest til dag. Fint! Det er nesten som her da. Jeg vet at det er tidlig for deg, men hvordan har morgenen vært?
Det har vært greit. Ja, vi skal snakke om salt i dag. Jeg vet ikke om du vil begynne med din bakgrunn og fortelle meg hvordan du vokste opp. Salt har vært en del av hele livet ditt, har det ikke? Ja, når folk hører salt i Utah,
A lot of times they will think of the Great Salt Lake, which is a dead sea that is in northern Utah. And what they don't realize is that Utah has a lot of other salt besides just the dead sea called the Great Salt Lake. And so two hours south of there, there's an ancient seabed. A seabed that geologists say was laid down during the Jurassic era. So this is 150 million years old.
Og denne seabedet er under min grannfars farm. Så jeg vokste opp i salt-businessen. Da min far sa at hvis jeg ikke styrer opp, så sender jeg deg til saltminer, var han seriøs. Så jeg vokste opp i salt-businessen og elsker salt. Jeg er veldig glad for å være på ditt show i dag og snakke mer om det.
Ja, greit. Men, du vet, de fleste mener at salt er dårlig for oss. Er dette sant? Skal vi prøve å utvikle sodium fra vår diet?
Det er en god spørsmål, og det er en vi får mye av. Men om vi skulle gå inn i sykehuset, og det er ikke noe som gjelder om vi er i Norge, Japan eller USA, uansett hvor vi går til sykehuset, det første de gjør er at de gir oss en IV-apparat.
av salinsolusjon, som er saltvann. Det er 0,9% saltvann. Fordi våre kroer er salinsolusjon i bevegelse. Våre tårer er salt. Våre svett er salt.
Våren er salt, og så må våre kroer absolutt ha salt for å overleve. I ordre av viktig, har vi oksygen, og da har vi vann, og da har vi salt. Og det har bare vært de siste 100 årene eller så, hvor salt ...
Det var et studie i tidligere 1900-tall som viste at koppelige, superhøye antall salt og låt vann skadet problemer. Det gjør det. Men hvis du ser på den naturlige, hele versjonen av salt med god, klart tilgang til vann,
og ikke de krasse og krasse fiskene som salt ofte er sammenlignet med. Det er ikke salt som er problemet, det er alle de andre skummene i vår diet som salt brukes til å hjelpe å presere, som da skaper problemer. Så hvordan kan vi løse opp dette forståelset? For å snakke om at salsalt er bedre enn tablesalt, hvordan kan vi løse opp og hjelpe folk å forstå valget av det?
Jeg tror at, som dere lærere gjør i podcastene dine, så er det feil å
Det er noen prosesser som skjer med salt som er en del av problemet. Det første er at hvis vi går tilbake 100 år siden og går ut til noen av de store bodene av saltvann her i USA, det vil være som i Gulfen i Mexico, eller San Francisco Bay, eller hvis du var i Japan, i Japan. Fyrenstort sett, disse bodene av saltvann er ikke så klare som de var hundre eller tusen år siden. Vi mennesker har ikke vært de beste støvarene
av denne planeten vi lever på. Med ting som Exxon Valdez, BP-oljespill, krueskip, mikrobeader, plast, radiasjon, acid, sewers og sludge. Først og fremst er våre øyne ikke så klare som de var før. Det kan være en faktor. Vi har store...
Det er bølger av plast som flytter i oceanen, og de ser på fisk, og de finner disse mikrobidene som fisk har spist, fordi av alt dette vi har tilføyet til oceanen. Så når saltvann kommer fra oceanen, hvis vi skulle forvaste det, så hører seawater i naturen som en kompleks klorid. Det har sodiumklorid, men det har også klorid.
Potassiumklorid, magnesiumklorid, potassiumklorid, iodin, zink. Det er alle disse mineralene som skjer i sevvannet. Og utviklere kan faktisk ta noen av disse andre kompleks klorider. De kan rømme dem.
Så hvis du går over San Francisco Bay og ser nedover på en bøk, så har de en serie av bøk, og det er det samme i Brittany, Frankrike. Og du kan putte en linje i denne bøk og leke av potasjumkloriden, og så leke av magnesiumkloriden og kalsiumkloriden, og så kan du selge resten som salt, som det er, men det er ikke...
Det er som å ta en oransje og ta ut alle vitamin C og ascorbic acid, og da selge den i oransje som en oransje. Så det er et problem. Naturlig salt har endret, og våre kroppene trenger disse andre kompleks klorider for å hjelpe å forbedre sodium.
Potasium hjelper å opprette sodium, magnesium og kalsium. Det er det første problemet. Salt har endret. Det andre problemet er at saltet i kroppen hjelper å regulere vann. Vi har sodium-potasium-pumpen som hjelper å regulere innceller- og ekstracellulare fluider. Dette er derfor saltet importerer kroppens mulighet til å rette og interagere med vann.
salt fordi det er hygroscopisk hygroscopisk betyr det absorberer vann ut av tann så hvis du putter en saltkrystall
som denne på kjøkkenet din, så absorber saltet møtet som en dehumidifering. Saltskristallen blir død. Det er utfordrende at salten blir stikkende, fordi saltet er dødt. 60-70 år siden, sa saltfamiliene: Hva kan vi tilby, eller hva kan vi løfte saltkristallen med, for å stoppe salts mulighet til å interagere med møtet?
For hvis vi kan stoppe saltens mulighet til å interagere med vann, så blir saltet ikke klumpet. Det kommer ikke til å stikke i skjelderen. Så de kom med en hel liste av kjemikalier som ble oppført av mennesker som FN og FN. De sa at disse er kjemikalier som er "sikre" i små antall til å lage salt med for å stoppe det å interagere med vann.
Problemet med det er at saltens jobb er å interagere med vann. Så vi tar denne saltkrystallen som er for å hjelpe oss å gi oss liv, og så koder vi den krystallen med noe som heter sodium ferricyanide.
Kalsium- og aluminiumsilikatet er en kjemikal som antiperspirant, som stopper kroppen fra å interagere med vann. Det stopper saltens mulighet til å interagere med vann. Hvis du tar dette naturlige produktet som gir oss liv, noe som er så viktig som salt, som vi får i hver hospital,
Vi prosesser det og puller ut de andre viktige nutrienene som skjer med denne saltkrystallen som har vært der siden døgnet. Og så tar vi den krystallen og koder den med et kjemikal for å stoppe at den kan interagere med vann. Og så tar vi den prosesserte kjemikalen og putter den på B-kontakt.
Det er ikke salt, og det er ikke de gode naturlige versjoner av mat, men hvis du tar noe som er klart, og da prosesser du det vanskelig med et kjemikalium for å gjøre det lage lenger enn det burde, det har vært prosessert. Det er derfor salt har en dårlig navn.
hvor saltet selv gir oss liv. Det har en dårlig navn, og det har mange ulike navn. Hva er forskjellen mellom seasalt og andre salt som pink og rød og mørk salt? Vi lever i en fin tid, fordi vi er able til å tilføye mat og nutrier fra rundt om i verden. Å kunne leve noe koldt,
i Alaska og få til å få god citrus eller goji-bær. Den globale økonomi har gjort mye, og salt er også fint. Nå er jeg litt bjevlig fordi jeg tror at denne redmende virkelige salten vi har i Utah er nærmest toppen, om ikke den beste salten i verden. Men det er andre gode salter ute der. Så når vi snakker om salt i maten snakker vi om
sodium chloride based salt. In chemistry, a salt is an acid and a base that are bound together in a one-to-one bond. So you have a magnesium chloride is in fact salt, or magnesium sulfate is also salt. When I talk about salt, I'm talking about
Det er salt basert på sodium og klorid. Det kommer fra en sjøbedd. Det kommer fra sjøen. Det kan være en tidlig sjø, som den mediterraniske, den nordfranske, det kan være fra en død sjø,
En øyne som har blitt kuttet av, som den døde sjøen i Israel, eller den døde sjøen her i Utah, som heter den store saltlaken. Eller det kunne være en vanskelig sjøbed, en sjøbed som ble trappet dypt inni jorden, eons siden, og har blitt beskyttet og styrt opp.
Så det er ikke noe som betyr hvor det kommer fra, men det kan fortsatt være definert i de fleste deler av verden som en seasalt, fordi det kommer fra en seabed. Var det en tidlig ocean, var det en død ocean, eller var det en vanskelig ocean? Ok, så bare en ting. Så den redmennske salt er en seasalt?
Den kommer fra et gammelt sjøbed. Det er noen land som sier at man kan bare kalle det sjøsalm hvis det kommer fra et livsfødende vann. Andre land har ikke det. Vi kaller vårt en gammel sjøsalm, fordi det var kalt Sundance-sjø. Det var en jordisk-age-sjø.
Men sjøen er konsistent gjennom alle disse. Nå, hvis salt kommer fra en kjørende sjø, som den køst av Brittany, Frankrike, så er det et produkt der som heter fransk grød. Det har en liten grød farge til det.
Hvordan de gjør det er at de ligner en grønn kveld, og kveld stopper vann fra å sepne inn i jorden. De tar sevvannet, som skjer på ca. 2-3% klorid, eller salt, og de ligner det inn i denne kveldlignende kvelden. Da vannet evaperer, når saltet hittar max salinitet, som er 26%, faller saltet ut av suspensionen.
De bruker en rake og skraper opp saltkrystallene. De får den lille grønne fargen fra kleden som nå er trappet i saltkrystallen. Den franske grønne salten har en damp-feil.
Det er et veldig bra, klart produkt, og det er ikke prosessert på de måtene jeg nevnte tidligere. Det kommer fra en vann, så det er sannsynligvis områder du vil være i forhånd med. Men generelt er det et bra produkt, fordi du har saltet i en enkelte pånd. Det sattes sammen. Du får noe av den rik mineralklæden, som tilføjer smak og farge.
Det er fransk grøy salt. Redd salt, du nevnte Hawaii tidligere, og i Hawaii har de et produkt som de kaller hawaiian redd salt.
Og hawaiiske rød salt er produsert veldig lik til det franske grøde, uten at ponden er lagt med rød kled, i stedet for det grøde kledet i Franse. Og så får du dette røde kledet på. Vannet fra Hawaii kommer inn. Det avbaperer alle sammen. Når saltkrystaller faller ut av suspensjonen til det klede,
saltkrystaller kommer på den røde klei-fargen, så du får den røde, røde salten som er veldig mild, men har en dustig smak. Så mange av fargene kommer på denne måten. Nå kan svart salt gjøres sammen, men du kan tilføye kjarkål på denne fargen. Jeg aktiverte kjarkål, og det kommer på denne kjarkålfargen. Så i
I disse typer salt får du smakbegjørelser, men du får også en funn fargebegjørelse. Hvis du skulle lage hvit sjokk, og du ville ha et saksaltkarmel eller noe sånt, kan du ta den nye saltet og lage hvit sjokk, og det gir en veldig fin farge, samt en liten smak og smak, som er en fint salt. De har også en
Det er vanligvis kalt en balj-salt eller en cypress-salt. Det er disse fredelige lille pyramider. Det er veldig kvalitativ salt. Du vil ikke bruke det i suppe. Men for en finisjert salt er det faktisk et veldig fint produkt.
Og så er det Rødmond Rilsalt, en kristallsalte som har en pinkisk rød-kort-farge til det. Og bare som de nye oceanene, som det hawaiiske røde og det franske grøde, ble dette antike seabedet også kuttet av. Det arktiske oceanet, 150-250 millioner år siden, ble fluttet ned gjennom det som nå er Kanada, og la dette store, massive skjermbordet
saltvann, som løp utover Utah, deler av Colorado, New Mexico, Nevada, denne massive inlandsjøen, som kalles Sundhavnsjøen, og denne sjøen hadde kleder og naturlige mineraler, som bare
i Hawaii eller i Franse. Og da disse saltkrystallene evaporerte og satt seg av over tid, og da ble de trappet under balkanisk aktivitet nedover jorden og da stått opp, har saltet selv en slags rød kvarts-farge. Og de andre mineralene og klayer trappet inni saltkrystallen gir den virkelige salten den søte, smerte,
-versus den skarpe smaken man får av prosess salt. Det er noen kristallsalter som salt her i Utah. Den du nevnte, himalajensk salt,- -er det flere utkroppninger av denne antike seabedet i Pakistan. Det saltet der har vært kjent eller markert som himalajensk salt.
Det er også en annen som er i Bolivia. Det er en boliviansk pink salt. Det er også en vannbær som har blitt styrt opp. Det er i kontrast til prosesssaltene som kommer fra en vann, som de kan bevære fra bånd til bånd, og leke av de andre komplekskloridene. Den siste måten å mine, er å mine en løsning.
Understående byen i Chicago, i USA, er det store, vanskelige seabedder, som er dypt understående byen i Chicago. De tar bestilt eller frisk vann, som ikke har noen mineraler i det, og de pumpet det vannet ned i tusen av steder, og frisk vann gikk av saltet,
-til det kommer til 26%, maks salinitet. Da pumpes vannet tilbake i tusen steder i en evaparationspanel. De bruker det de kaller "vakuumpanevaparasjon"- -og evaporerer saltkrystallene, mens de tilfører antikakingsagenter- -som gir deg de perfekte, små, små saltkrystaller.
I naturen bør salt se ut som en snøflake. Hvis du har naturlig salt, bør du kunne ta det på hendene dine og se på kristallene. Hver kristall ser ut veldig annerledes, fordi naturen har en måte å skabe naturlig kjærlighet. Hvis saltkristallene dine alle ser ut som om de ble laget i lille pelleter, så er det en indikasjon...
Men jeg har en spørsmål om saltminen. Kommer den aldri til å gå ut? Hvordan fungerer det? Får vi alltid denne saltminen, eller går den ut? Så lenge du ikke bor i over 1000 år, så vil du nok være ok. Det var et gammelt seabed som ble styrt opp. Utah, hvis du har vært i Utah,
I this sea level.
- med den gamle seabedet som ble styrt opp i 1950-tallet. Siden da har vi gått ned i depositet om 500 feet.
-taker ca. 40 % av materialet. Hvis vi ikke gikk en innskjøpende sted, kunne vi stoppet med 60 % mer enn vi har utført. Basert på miningsprater og teknologi, tror vi det er ca. 1000 år tilbake til salt. Ok, det er bra å vite.
Vi vet at iodin er god for oss og er essensielt for kroppen, men hva med disse iodin-erhvervede saltene? Er de gode? Er det en god vann av iodin?
Hvis du ikke har noen annen tilgang til iodin, ja, iodinsalt er en viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss viss
I USA i World War I begynte draften. Da draften begynte for World War I, så begynte de å vite at mange av de mennene som ble draftet hadde et stort goiterproblem. Det var en thyroid-issue pga. iodine-difficiens. Så ble de menneskene sammen, og dette skjedde kanskje også i andre land, jeg vet bare om USA-storien.
Men i USA, fdA og militæret sammen sa at vi må løfte dette nutrisjonsproblemet. Vi har mennesker som spiser mat som er...
Og det var i midt-norsk, som er langt fra noen vann. Så de spiste prosessflør, hvide sukker, ut av kanger, og ikke mye sefugt, som er naturligvis rik i iodin. Så de sa, hva kan vi gjøre for å forstå at folk skal spise mer iodin? Som noen unisipaliteter over hele verden, vi vil addere fluoride til vannet for å forstå at folk skal spise iodin.
eller å drikke mer fluorid. Og den samme prosessen skjedde med iodin. Og de sa, hvordan forstår vi folk å spise mer iodin? Jeg håper noen sa, la oss ha en kampanje om vanskeligheten til å spise kjøkken, fisk, kelp og dals. Hva de kom med var, la oss prøve å addere iodin til flåre, fordi alle var å spise prosessflåre. Og hvis de kunne addere iodin til flåre, så skulle de
for å forstå at folk skal spise mer iodin. Nå kan man ikke tilføye iodin til fløy, det er ikke stabilt, det fungerer ikke så bra. Man kan ikke tilføye det til vann, det fungerer ikke så bra. Det blir i faktisk vannet pølstert eller rødt, og det smaker ikke så godt. Så de sa, la oss tilføye det til salt, for folk må spise salt, og hvis vi tilføyer iodin til salt, vil vi forstå folk, fordi de må spise salt til å leve, derfor vil de spise mer iodin.
De fant en kjøleskjeldsfri form av iodin som heter potasjemi-iodin. De tilfølgte det til saltkrystaller. De må tilfølge nye additiver når de tilfølger det, fordi det begynner å messes med kjøleskjeltene og ting med salt. På FDA-nivå fortalte saltfamiliene at hvis man ikke tilfølger iodin til saltproduktet, selv om saltet har naturlig iodin i det, fordi
Because if it comes from the ocean and it hasn't been processed, there will be natural iodine in salt. Regardless, you still have to add additional iodine, or you have to put a warning that says this salt does not supply iodine and necessary nutrients. And so that...
Fra da tilfølge, det er der vi begynte å sammenlegge iodin og salt. Iodin er fortsatt veldig viktig for livet. Det er viktig for ikke bare thyroiden, men også for reproduktiv hjelp, hormonhjelp, kreft. Det er så mange viktige funksjoner iodin spiller inn i. Men salt er en veldig dårlig funksjon.
- av iodin når den er tilføyet. Forskning har visst at iodin som er tilføyet til iodinsalt - - blir mindre enn 10 % bioavgjørende. Det er derfor jeg sa i starten av denne seksjonen: Hvis man har ingen tilgang til sekkert, ingen tilgang til iodinsamme fisk... Ja, iodinsalt er bedre enn ingen iodin.
But if you have any access to sourcing good clean seaweed, seaweed like dulse and kelp, those are probably the highest natural sources of iodine. And then fish is another good source of natural iodine. And so I encourage people to go out of their way to find natural sources of iodine. If for whatever reason you can't do that, I encourage people to find a good iodine supplement. Because an iodine supplement from a
fra en naturlig grunn, blir mye bedre enn prosesset. Og jeg sier det samme med vitamin C. Vi vet at vitamin C er viktig. Det er viktig for oss å kjøpe skurve og immunsystem.
Jeg tror at oranger og citrons er gode grunner for full vitamin C-kompleks. Det er mitt go-to. Hvis du kan finne en måte å addere naturlig vitamin C gjennom rosetips, raspberrylevet, og citrons, så er det mye bedre enn å kjøpe en skorbisk acid-tablett som ikke er så bioavgjørende.
Men om du for noen grunn lever i et sted hvor det eneste vitamin C du kan få er en ascorbic acid-tablett, ja, du burde sikkert ta den. Det er bedre enn å ikke spise noe. Det er bedre enn skurve. Ja, selvfølgelig. Men hvis vi kjører til dagens livssituasjon og mange av disse, hva tror du er den største utfordringen for å leve en helhetlig liv?
Jeg vet ikke hva det betyr med "heltig". Vi har så mange ulike meninger om det. Med vegetarer, sukker, salt. Hva er det største problemet nå? Det er svært. Det er kjøpt, for mange er veldig opptatt av keto. Min oppgave er litt mer nyansert. Jeg sier at våre kropp er smarte.
Og min kropp, genetikken, DNA og familiehistorie er nok litt annerledes enn hver deres. Jeg har familie som har kommet gjennom Norge, så jeg har noen sammenheng der. Min mor var norsk og dansk før de kom til USA, og min pappa var fransk-svitserlandsk. Så det er mine to foreldre. Men
Hver vårt kropp er veldig annerledes. Så hvis vi kan leve med intentsjon, og lytte til kroppens snakke, er dyr veldig smart. Man må ikke fortelle en hård at han må gå og spise salt. Hår er bare virkelig intuitiv, og de lytter til kroppene deres, og de går og spiser barket på denne planten, og så får de en drikk vann, og så spiser de denne planten. Og
Så døde dødene er egentlig veldig smart. Jeg tror at vi mennesker i de siste millenniene, fordi vi har snabbt tilgang til mat, har stoppet å høre på våre kropp. Og ofte går vi langt lenger enn vi skulle før vi tar en drikke vann. Vi tror at vi kan ønske seg sukker, når i faktisk ønsker vi salt. Jeg tror at når vi blir bedre ved å høre på våre kropp, og ikke bare spise fordi maten er der,
I think then we'll start to live a lot healthier life. And that might look a little bit different for Monica as it does for Daryl. But if we listen to our bodies and we try to get back to nature, I think we'll live happier and healthier. And I have a formula and I say there's just three questions to ask. And I think if you ask these three questions, whether you're buying a
en gulvbike eller en padelbord eller mat for ditt kjøkkenkål, tror jeg at vi får bedre produkter og en bedre verden ved å spørre seg disse tre spørsmålene. Den første er: Hvem produserer det? I dag er det veldig vanskelig
for noen områder, å kunne trakte dine mat. Men hvis du kan vite hvem som produserer det, hvis du kan se på personen i øynene som har stått og stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått, eller stått og stått og stått, eller stått og stått og stått, eller stått og stått og stått, eller stått og stått og stått, eller stått og stått og stått, eller stått og stått og stått og stått, eller stått og stått og stått og stått og stått og stått og stått og stått og stått og stått og stått og stått og stått og stått og stått og stått og stått og stått og stått og stå
Hvor kommer det fra? Er det salt? Kommer det fra en tidlig åsj, hvor det var en nye spil? Kommer det fra et gammelt seabed? Kommer det fra døden? Er det en del kløver? Det er ganske fint å vite hvem som produserer det, hvilken ressurs, hvordan det er kjemikalisert. Og tredje spørsmålet er hva prosessen er.
Hva gjør de med det? Skal de ta noe ut? Skal de ta noe inn? Når man går ned til skjermmarkedet, kan man se skjermen i øynene og spørre hvornår det kommer fra, hvilken fjell det ble stått i, har man stått noen kjemikaler i fjellet, har man tatt noe ut, har man tilføyet preservativer?
Jeg tror at hvis du spør disse tre spørsmålene, hvem produserer det, hva er grunnen, og hva gjør de med det, så tror jeg at vi alle kan gjøre bedre fiskbegynnelser og kanskje bedre konsumerteknologiske begynnelser. Veldig gode tre spørsmål. Jeg skal begynne å bruke den selv. Men du vet, med salt, hvor mye skal vi få hver dag? Jeg vet at vi alle er bioindividuelle, men hvor mye skal vi ønske for?
-Før vi føler oss glede? -I gram, for eksempel. I USA sier FN at 2300 milligram er daglig rekommendert tilgjengelighet. Men det er studier fra Amerikansk Journal for Klinisk Nutrienskap- -som jeg kan sende inn linker til på podcasten,- -som viser at mannløpende konsumering-
har negativ kardiovaskulære effekter. Hvis du går til sykehuset og får en IV, får du mye mer sodium gjennom IV-en enn daglig rekommendert tilgjengelse. Salt er ikke problemet hvis du har tilgang til vann og det er balansert. Det jeg sørger for er at
La meg forstå dette ved å si at hvis du spiser mat ut av koster og kaller, og du spiser mange prosessfoder, så får du mer salt enn du burde.
fordi salt er et kjøpt preservativ. Og saltet de tar på der er et prosesset kjøpt salt. Så du får ikke bare dårlig mat, du får alle disse preservativerne, og du får høye antall salt. Når du forandrer dine diet, og du begynner å spise mer naturlig, og du spiser naturlige mat, så må du gå ut av ditt vei til å tilby god salt til dine diet. Så det jeg sørger for når du gjør det, er at du går...
Start by adding salt to your food so it tastes good. Salt is actually really important for digestion. Somebody that goes on a low salt diet, their digestion will start to suffer because our bodies digest food with hydrochloric acid.
Det er HCl, som er hydrogen, og så har du klorid. Så det er HCl, hydroklorisk acid. Vi spiser ikke hydroklorisk acid. Våret er skrevet av å ta hydrogen, som de har splitt av fra vannet, og også fra klorin, eller klorid, som er tilkastet til sodium og klorid. Så sodium går til sodium-potassium-pumpen. Klorid som er brukt opp blir hydroklorisk acid, og fungerer på mange ulike kroppfunksjoner. Så
When our salt levels drop, our digestion goes as does a lot of other functions. So if you're eating a natural diet, salt your food liberally, and then actually add salt to your water. If you're drinking half your body weight in ounces or in grams, and you're drinking healthy amounts of water,
No matter how much distilled water or even purified water that you drink, everything that comes out of you will be salt-based. You don't cry distilled water, you cry salt water, because our bodies are using salt daily to get rid of the chemicals in our bodies. So our tears are salt, our urine is salt, our sweat is salt. And so by salting your food liberally, and then if you're really...
Det er ikke sånn at du skal øde deg.
And if you stay up on your water, you might not feel thirsty. But when you listen to your body, you know you're thirsty. And as you get better about listening to your body, you can also tell when you're low on salt. In fact, I have a little dish of salt in my kitchen with these little coarse salt crystals. And I will, as I'm walking past, suck on a salt crystal. Or if I think I'm craving sugar, I will suck on a salt crystal. And that salt crystal initially will taste very sweet, almost like candy.
Det viser at kroppen min er lav i salt. Når jeg tar det tredje eller fjerde saltkrystallen og sukker på det, så smaker det mer og mer saltig.
Just like that first glass of water tastes super refreshing after a run or after a hot yoga session. But by the time you take the sixth glass, your body is like, hey, I'm good. We had it. And salt's the same way. So as we start listening to our body and we recognize that that sugar craving is
Takk for at du så på.
For hvis det er god, klart naturlig salt, så overdoser ikke kroppen på det. Uansett om du lager det med en masse prosessfodere.
Vi er supert takknemlige for den oppstående biohacking-kommuniteten rundt om i verden. Vi har så mye fokus på å spørre disse spørsmålene. Spesielt for din egen firma, har du elektroliser, for eksempel? Så mange av oss bruker elektroliser for å få salt og vann sammen. -Rekommer du også elektroliser? -Ja, sikkert.
Vi har vår egen brand av elektroliter. Det heter Relight. Før da, så skulle jeg bare gjøre min egen elektrolit-slipp. Og bare ta en liter god, klart vann. Jeg bruker en korte her, fordi vi er i det krasse systemet, ikke det metriske systemet. Men ta en liter god, klart vann. Gi en kvart tiske.
av naturlig salt, en løkning av lemon eller en liten smør hvis du ønsker naturlig smør og det er bedre enn noen av de sportdrinkene fordi du forhåper alle kjemikaler og sukker og alle de kjødekoloringene der og det er en god måte å gjøre det selv det er bare å kjøpe en liter vann
en kvart teskefuld salt, en liten bit lemon. Fordi det ikke alltid er superkvar, har vi våre eget elektrolit. I elektrolitene vi selger, som kalles relight, tar vi basen av virkelig salt, som har sodiumchlorid og trasemessige potasjemagnesium
Vi adderer også til det noen nye potasium og magnesium for å forbedre de andre elektrolitene. Da du er tøft, får du alle de elektrolitene. Så hvordan rekommenderer du folk, for mange av våre lyttere og de som kommer til våre keto-kurser rekommenderer vi dem å bruke elektrolitene,
Ja, en bortel per dag, hva er din rekommendasjon? Hvis du spiser klart. Jeg tror en per dag er en god bas for alle. Uansett fitnessnivå, å tilføye en god klart liter med en skjønne elektrolyter er en god bas.
- fordi våre kroer alltid er utsatt av elektroliter. Jeg er en avid byggepiker. Jeg bygger i sommeren, og jeg bruker en fatten-bygge i fjellet. Hver gang jeg gjør det, tilfører jeg en annen for hver uke.
For når jeg er ute å kjøpe, er jeg bare drenget av svett. Og jeg kommer tilbake og har en slags saltring på min bakpakk fra å være så svettig. Jeg vil si at en per dag er et greit sted å begynne. Men hvis du gjør en hot yoga sesjon,
Jeg skulle si at du må tilføye en annen for å få bort det. Hvis du gjør en event, eller kanskje du bare jobber, kanskje du er en kjøpere, eller du rører en trakk, eller hva det er, tilføye det virkelig gjør en stor forskjell. Og så lytte til våre kroer igjen. Våre kroer vil begynne å forstå en krav for salt.
Jeg tror at mange mennesker får et behov av poteteknep. Det er ikke poteteknep, men salt og fett. Det er en bedre måte å gjøre det. Jeg er ikke vanskelig over poteteknep, eller frisker. Men hvis vi kan høre på kroppene våre og oppføre behovene,
Jeg tror at å begynne som en bas er veldig bra, og det vil gi deg en bas til å begynne å føle og lytte til kroppets saltleveler. Og hvis du har legkrammer, hvis du er nødvendig på en runde, hvis du er irritert med partneren din, alle disse er indikasjoner, tidligere signer av dehydrasjon. Og du kan drikke all vann i verden, men uansett om du adderer elektroliter, kan du fortsatt ha problemer med hyponatremia.
La oss også prøve å snakke om fastning. Vi gjør selvfølgelig intermitterende fastninger, og noen ganger gjør vi lengre perioder av fastninger. Har du noen resepiser for en god fastning, om du gjør 24, 16 eller 48 timer, når det kommer til salt og te eller noe annet når du gjør fastningen?
Great question. And I think for the keto audience, it's really important to talk a little bit about this too, because somebody early on to the keto and or to fasting will experience a keto flu or flu-like symptoms. And in that first 24 hours, our bodies are being depleted from glycogen. And when the glycogen, which is the
at de sukkerene i kroppen, en gram av glykogen, holder to til tre gram av fløde, eller vann. Og så er grunnen til den nødvendige kreftlossen, som mange mennesker vil se i de første 24 timer, er at
eller når du krosser den 24-tiden-levelen, er fordi glykogen blir forpliktet fra våre kropp, hvilket putter oss inn i den keto-staten. Og så når vi går inn i det, og våre kropp er flusting alle dette glykogen, for hver gram av glykogen vi lurer, nå lurer vi to til tre gram av vann. Og så hva som skjer er at vi begynner å føle seg som krav, fordi våre kropp er super-dehydratet, fordi når de våre vannstøyene
-føles med glykogen. Vattnet er ikke bare pure vattne. Det er elektrolyter som er tilkastet til vattnet. Vi er ikke bare dehydrert, men elektrolytbalansen er også veldig lav.
Så når vi går inn i den keto-staten, eller i den faste-staten, er det viktig at man ikke bare forandrer vannlossen, fordi våre kropp fungerer og purifierer og detoksifierer med vann, men også god, klart salt og elektroliter for å forbedre det. Så til ditt spørsmål, jeg tror for meg...
24 timer på fast er ikke noe for meg. Det er super lett. Jeg har gjort det i lang tid. Denne 48-tiden-marken er en fin vindu. På 48 timer føler jeg de virkelige effektene av fast, men jeg føler ikke den ekstra utfordringen som kan skje når man kommer inn i 72+. Jeg sier ikke at det er rett for alle.
Men for meg, en 48-tider faste føles veldig bra og regenerativt uten å føle seg beplagt.
I try to do that every month or two at that 48 hour. I'm an intermittent fasting guy, so typically I get up, I have a black coffee in the morning, and then I'll typically not eat. I'm kind of a one meal a day, typically. And so I kind of get up, and then I'll have kind of a meal slash post-exercise between like 4 and 8 o'clock at night, and then I'm off to bed again.
Så når det kommer til elektroliter, så rekommenderer du selvfølgelig mer elektroliter i den tidligere tidsen for å drikke mer? Korrekt, og god, klare vann. Jeg tror at vann er det nutriens som ofte er overrasket, og når du fastner har vi
Og alle har en annen definisjon av faste. Her har vi også en løsningsblend som vi tar med salt og så tilfører vi erber og spiser til det. Det er bare en løsningsblend. Og det gjør en god brød. Og ja, det er litt nutrisjoner fordi det har noen selerier og noen koriander og noen paprika. Men det er ikke nutrisjonelt, det er ikke...
det er ikke substansivt. Så å lage en brød med litt av vår smeltede salt, føles faktisk veldig, veldig fint. Daryl, dette har vært så fint, så utdannet for oss. Hvor kan våre lyttere få dine produkter, og hvilken er den eneste måten å få i kontakt med deg? Jeg er sikker på at du får noen kjøpere fra dette.
Well, I really appreciate you having me on your program today. It's been so fun. People think salt is boring, but I could sit and talk about salt for hours. So a good informational page is just realsalt.com. So www.real, R-E-A-L-S-A-L-T, real salt, as opposed to fake salt or processed salt. Just realsalt.com.
og så er parentekompanien Redmond den lille stedet som dette kommer fra heter Redmond R-E-D-M-O-N-D .life www.redmond.life og så er våre produkter tilgjengelige i mange helsestorer i USA og det er litt mindre i den globale økonomi men det er steder i hele verden som vil bry seg om det. Amazon er en god sted også.
Vi har faktisk en skjønning i Norge som selger salt også, Alette. Ja, det gjør vi faktisk. Så vi skal... Vi skal putte alt i shownotene. Daryl, du sa også at vi spør om du kunne gifte av noen av disse små kjøtt travel-siser. Så vi vil gjøre en liten kompetanse her, eller ha folk gjøre en liten kommentar på vår podcast, og kanskje vi kan gifte dem av. Det høres ut bra ut.
Takk for at du var med oss. Vi har lært mye. Hvis du vil komme og besøke oss, så kan vi se hvordan du utbyr salt. Innvittningen er alltid åpen. Hvis du finner deg på vei, så vil jeg gjerne ha deg. Utah er kjent for skien, canyonlandet, Moab og Røde Rokkene. Det er et fint sted å besøke. Hvis du finner deg på vei, så vil jeg gjerne gi deg en lille spørsmål om saltmine.
Jeg var faktisk på en liten reise allerede. Ja, jeg vet. Men vi vil sikkert fortsette å bruke den virkelige salten, Monika. Dette er bare fantastisk. Takk så mye. Takk. Vi snakkes snart.
Dette her var jo utrolig spennende. Mange salttyper å ta fatt på. Fargerikt, og det å putte litt stort salt oppi sjokoladen, det kunne vært spennende. Hva var dine tanker rundt det Daryl har fortalt nå? Ja,
tankene mine er jo at jeg kommer til å fortsette med breadman real salt det er min favoritt og jeg elsker den lyse rosa fargen, jeg putter det på alt vi er virkelig storforbrukere i min familie av dette og jeg tror vi bare skal fortsette med det, så lenge man ikke som man snakket om veldig tydelig med dette med prosessert mat det er jo noe å begynne å merke at da får man jo alt for mye salt og gjerne av et ikke så god kvalitet
Jeg tror det er det vi skal fokusere litt videre på, og opplyse mer om hvor mye dårlig salt man får i mat som er ferdig produsert, kontra ren mat. Det er jo der hele, hele magien ligger. Ja.
og så ble jeg også veldig inspirert av jod som vi kaller det og prøve å få alt som man snakket veldig mye om så jeg synes det er et immer godt tips få det gjennom maten først det du trenger av vitaminer og mineraler før du begynner å tas tilskudd den liker jeg den læresetningen der
Tusen takk til alle dere som lyttet til oss, både nye lyttere og dere gamle trofaste. Vi er så utrolig glad for at dere har vært med oss hele veien. Og vi legger under i show notes litt forskning fra Daryl i Utah og hjemmesiden hans og hvor dere får tak i saltet i Norge. Happy biohacking!
Altid tilbud på noe godt.
Hilsen oss i spar.