Velkommen til Biohacking Girls! Podden for deg som ønsker en reell helsebust. Vi holder oss oppdaterte på siste nytt innen helseforskning og tester ulike dieter, fitness-trender og mentale teknikker. Ja, bli med oss på en spennende reise, der målet er å lære hvordan din kropp kan hiles, hvordan du kan aldres i revers, og hvordan intusjonen din kan styrkes om du tør å stole på egne helseverk.
Mat må alle ha på bordet, og det har blitt et kontroversielt tema. Mat er tett knyttet til følelser, identiteten, kulturen og arven vår. Men det handler også om tilhørighet til forskjellige grupper mennesker og anledninger. Mat er godt. Mat brukes som kos. Mat kan også brukes som trøst. Mat fører til mye glede. Mat kan være en kjempefin hobby.
Mat knytter familie og venner sammen. Men kanskje ikke alltid, for mat kan også føre til uvennskap og irritasjon. Mat kan føre til lidelse og i noen tilfeller til sykdom. Ja, dere skjønner tegningen. Mat og det med velge å puste i munnen er ikke alltid like lett å snakke helt nøytralt om.
Så hvordan havnet vi der at vi blir kritiserte og kalt restriktive når vi fyller tallerkenen vår med næringsrik og fargerik mat som styrker kroppen vår? Hvorfor føler andre seg truet av at vi velger å ikke spise sukker eller ferdigprosessert mat, eller kanskje si nei til en dessert eller et glass med vin?
Når ble det sånn at det å spise grandiosa til middag, kanskje spise lunsj på en fastfood-restaurant flere ganger i uken, ikke får noen til å blinke med øynene en gang, men det å velge å spise mindre sukker og mindre prosessert mat, da synes folk man er fryktelig restriktiv.
Velkommen til nye og gamle lyttere. Velkommen til Biohacking Girls. I dag skal vi hoppe i det og snakke om mattrender for 2022.
Jeg startet morgenen min med en nydelig avokadotoast til frokost. Litt sånn carbcycling, men jeg var altså på markedet her forleden. Og jeg går til en sånn lokal dame og handler litt herlige, modne avokadoer. Dette er altså kortreist mat, og vi er på fornavn med hverandre. Og jeg prøver å handle seasonal. Og ja, i det hele tatt, det som har så mye farger, og det er deilig. Og jeg hadde til og med litt sånn misomarinerte shiitake-sopp til siden av.
Det var altså leftovers fra middag, og det er jo en favoritt å putte i hvilken som helst rett utover dagen når vi spiser på farta og hvor enn vi er. Hva med deg, Alette? Du er jo ikke her med meg, jeg er jo nede i Marbella.
Ja, og jeg skulle jo egentlig vært sammen med deg, men jeg fikk rett og slett omikrom før jeg skulle reise, så vi måtte avlyse turen. Men nå begynner jeg å bli frisk. Litt sånn skranten i halsen, men bortsett fra det så går det veldig mye bedre. Men jeg må bare si at jeg er så lei meg for at jeg ikke er der nede. For dette med den lokale maten, og bare ha en lokal dame som gir deg...
in season grønnsaker. Nei, altså, vi har det ikke sånn her i Norge. Det er ikke mye som er in season på denne tiden av året i Norge. Men sånn er det. Jeg skulle gjerne likt å vise deg de eggene som har fjær på seg. De tar fjær på eggene. Det er veldig hyggelig, og det er synd at du ikke er her. Men hvor denne formen din, har du kommet deg nå? Ja da, jeg frysker meg selv nå. Nå er det to uker, og dere har...
Vi må ikke nedsnakke den omikrom, for den var ikke noe særlig. Jeg vil ikke prøve å få den, men det har gått helt fint. Nå er jeg på bena igjen.
Men du, Alette, vi er snart sammen igjen, og vi skal snakke om mat i dag. Og en ingrediens som er supertrendig for tiden, og som vi kommer til å se veldig mye mer av, det er sorp. Og det er litt spennende, fordi jeg snakket akkurat om at jeg hadde spist skitakesorp, og jeg har fått så dille på å bruke tørket sorp, legge i vann i 20 minutter, og så har du en fantastisk rett både til det ene og det andre. Bruker du sorp nå særlig?
Jeg har vært veldig dårlig på å bruke sopp, men jeg har blitt litt inspirert av å lese mer om hvor sunt det er. Champignon er den trenden jeg har vært mest på. Jeg har alltid likt dette med å gå på sopptur, gå i skogen og hamstre sin egen mat. Jeg har alltid appellert
til meg, men jeg har ikke gjort det på grunn av at jeg har vært livredd for å få i meg noe giftig sopp. Men hver gang den kantarellen er i sesong, så kjøper jeg.
Denne tryggen kjenner du igjen. Du vet at ifølge New York Times er nettopp sopp det hottest og trendieste akkurat nå. Og faktisk ikke bare kulinarisk, men det er også mer av sopp i medisiner i form av psilocybin. Her kommer det mange spennende forskningsartikler ut om dagen om hvordan sopp kan hjelpe på psykiske lidelser.
Men sopp kan selvsagt bli spist og puttet inn i oppskriftene våre, og den har veldig mange helsefordeler fordi det inneholder mye antioxidanter. Kalium og fosfor og BVT-miner. Og en annen ting er at soppen du spiser den så føles det nesten litt som kjøtt, for dere som ikke spiser kjøtt så føler du deg mett ganske lenge fordi det har såpass mye fiber.
Denne sopptrenden liker vi å se. For hva er bedre enn en tykk og deilig god soppsuppe eller en soppsuing? Og vi har en del gode oppskrifter i kokeboken vår også, så den må dere gjerne sjekke ut hvis du ikke allerede har gjort det. Den heter Keto Recipes with Love. Vi er jo de små skapamerikanere vi to da. Ikke sant, Aleste? Så sopp er en av trendene.
Neste trenden er jo dette med den fake meat trenden som har startet. Den kommer til å komme som en kule og kommer til å bli ganske så mainstream i året som ligger foran oss. Ikke bare kjøtt, nå har jeg også sett at du kan få fake kyllingkjøtt og du kan få fake tunfisk.
Så det er jo spennende. Jeg så faktisk at i løpet av begynnelsen av året her så er det kommet 800 nye fake food produkter på markedet. Så dette er noe som kommer til å eksplodere og bli mainstream.
Laboratorieutviklet kjøtt, det må vi være litt forsiktige med. Det heter min mening. Hvis du leser på pakken, det ser ganske så flott ut på utsiden, for eksempel Beyond Burger, som du får kjøpt her. Hvis du snur pakken og leser innholdsfortegnelsen, så ser du at dette er en ultraprosessert mat.
Nå skal jeg faktisk lese opp den innholdsfortegnelsen, bare så dere hører hva den inneholder. Det begynner med vann, så er det erteprotein, rapsolje, kokosolje, risprotein, smakstilsetninger, stabilisator,
Potetmel, eplekstrakt, farvestoffer, maltron dextrin, granateplekstrakt, salt, kaliumklorid, sitronjuicekstrakt, maisedik,
Gullerotpulver og emulgator. Ja, ja, ja. Så det er en lang liste i forhold til å da kjøpe en vanlig burger som inneholder en ingrediens, kjøtt. Vi har også hørt at potetmelk er på vei til butikken i år. Jeg lurer på om dette blir det nytt. Hva tror du, Monika?
Det er jo det svenske firmaet Vegg av Lund, som da kommer fra Lund, som står bak nyheten Dugg. Denne potesedrikken kommer i flere varianter, original, barista og usøtet. Så det skal kunne brukes som en vanlig melk eller en plantedrikk, både i melkeglasset, i matlagingen og
og skommeste kaffelatten og andre kaffedrikker. Men jeg vil bare si at du snakket om Beyond Burger og disse prosesserte, for jeg har vært litt rundt og skikket noe her nede i Marbella. Og det er litt bedre tilbud på veganske og vegetarianske alternativer til kjøtt. Litt kortere ingrediensliste på baksiden har jeg sett. Jeg har faktisk funnet et par uten vegetabilske oljer, så det var interessant. Jeg var barneskjærer i.
En annen trend som vi ser i dette året vårt nå, vi er jo langt inn i 2022 allerede, det er reduksitarianisme. Reduksjonisme er altså en trend. Det høres ut som en ny versjon av fleksitarianere.
Det er sterke signaler i miljøet eller i gruppene på at de er opptatt av miljøet gjennom å redusere kjøttforbruket. Whole Foods er en av pådriverne av denne matbevegelsen, og de pusher erteprotein, nuggets og tang- og tarebasert fiskeprotein.
Ja, men det du sier om at de har andre produkter nede i Spania i forhold til Beyond Burger, så er jeg veldig åpen. Fordi de som laver sånne erteburgere og bønneburgere hjemme, det er jo rene ingredienser. Det er noe helt annet enn den hyperprosesserte. Det finnes ikke noe næring i.
Så det er kanskje litt at de selger mer sånne ting der nede, jeg vet ikke. Ja, for en ting er at det er lokale små produsenter som lager pop-up med små utsalg, men i mindre omfang. Men jeg har til og med sett det inne på Stubborn, at der har jeg funnet et par produkter som kunne gå
Jeg har ikke prøvd det da. Kjempebra. Vi kommer også til å se mindre hjemmelavet mat i år dessverre. For det var jo virkelig en av de positive bivirkningene pandemiårene. Vi har vært gjennom, de tvang oss til å lave mat hjemme. Vi plutselig oppdaget kjøkken igjen. Mange har lært seg å lave mat fra grunnen av.
Og eksperimentert mer på kjøkkenet. Det var jo take-off på sånn surdeisbrød, husker jeg, i begynnelsen, og folk bakte til den store gullmedaljen. Så det var jo kjempegøy. For noen har det også blitt en lidelse for de som hater å lave mat. De har slitt litt.
Men når samfunnet åpner igjen vil vi se at denne trenden vil avta, og vi kommer til å løpe tilbake på restaurangene. Det har vi vel egentlig allerede begynt med.
Og det unner vi jo virkelig restauransbransjen. Men det hadde vært fint om vi kunne hatt en liten mellomting, fortsatt å lave litt av maten vår selv. Det er allerede spottet nedgang på kjøkkenet. Det har allerede begynt å bli solgt mindre med mel, ris og poteter. Ja, til og med oppvasksåpet har gått ned i salg. Ja.
Det er jo helt vilt. Men du, Alette, vet du hva jeg har i kofferten min når jeg kommer hjem, stort sett? Hva følger jeg den med når jeg er på tur? Mat? Ja, nettopp. Og det er helt sant, jeg har handlet litt kokossmør, og jeg har handlet litt nøtteting, frø og nøtter, og litt rare kaffemikser, så mye kaffe.
Det synes jeg er litt spennende, fordi jeg føler nesten at jeg frotser litt. De fleste drar ut på ferie og kjøper kanskje klær eller besker, men jeg går inn på alle måter utsatt, og så ser jeg meg finne litt rare ting. Det føles som frotsing, og frotsing er faktisk en av de store trendene dette året, hvis man kan kalle frotsing en trend. Vi føler vel at to fulle år med pandemi og følelsen av et begrenset liv kan gi oss god grunn til å frotse litt nå.
Kjøpe kanskje litt dyrere ingredienser. Mochi-iskrem som blir mer og mer populært. Det er en is som er laget av japansk kleberis. Og salg av dyr og eksklusiv sjokolade går stadig opp. Nå skal man altså kose oss. Og det vil også merkes på vinmonopolet med at det blir mer salg av de dyre vinene, naturviner og biodynamiske viner.
Ja, vi får nyte det nå mens vi kan, for jeg leste akkurat en artikkel i A-magasinet om dette med klimaendringer, at det kommer til å påvirke om vi faktisk i fremtiden kan drikke kaffe og spise sjokolade, for det er ikke sikkert vi kan dyrke det lenger. Og vinprodusentene, de kommer til å flytte til Norge.
Sånn blir det med den korte reisen, at man rett og slett må ta med seg ting når man er på reise. Det er også spådd at det vil bli stor interesse for kulturhistorien til den maten vi velger å spise. Dette synes vi er en spennende trend. Vi tror at når folk begynner å sette seg litt inn i de kulturelle sidene av diverse matretter, og hvorfor folk spiser som de spiser, og bruker de ingrediensene de gjør,
så vil diskusjonen rundt viktigheten av det intuitive, det næringsrike og særlig viktig animalske maten kanskje få litt mer forståelse. Kanskje vi kommer til å se og skjønne hvordan matproduksjonen henger sammen, og at dyr er en viktig rolle i det regenerative jordbruket vårt.
Ja, det er jo bare å spole tilbake til forrige uke, så kan man høre på den fantastiske podcasten og samtalen med Marte. Det var veldig interessant å høre hennes refleksjoner rundt jordbruk, gårdsbruk, mener jeg da.
Neste trend som heier skikkelig på, det er matinpakning. Aldri før har en ballasje oppbevaring hatt så mye fokus. Dette er spennende og viktig, fordi det blir litt trendy. Vi går foran som gode eksempler. Vi vil ha mindre plass, mer resirkulering og mer gjenbruk.
Så det å oppbevare i glass eller bruke egen drikkeflasker og kaffekopper som man også kan personliggjøre med å få logo, navn på eller tegne på og sette klistermerker på er kjempekult. Og plast i form av sugrør og engangsaviser er jo allerede blitt forbudt i Norge.
Vi har også valgt ut en del matvarer som vi bør kutte ut eller minimere inntak av utover i 2022. For dette er matvarer som vi nå vet påvirker og speiker blodstokket vårt veldig negativt. Og vi vil gjerne at i 2022 blir året hvor alle blir bevisste på akkurat dette.
Kanskje litt overraskende for noen, men matvarer som druer, havregryn, sushi og denne trendige acai-bowlen og noodles, alt dette fører til høye spikes i blodsukkeret. Men det er jo alltid måter å tenke at man kan få noe av dette inn ved å kombinere matingrediensene på riktig måte. Men det er veldig oppmerksomt bakkortet, så fokus på blodsukker er blitt veldig, veldig i øye sett nå i 2022.
Jeg tror det at vi kommer til å se mange som går med den rundingen på overarmen og sjekker virkelig
Hva de forskjellige matvarene gjør med oss, og særlig det du sa med kombinasjonen, at man ikke spiser alene, men kanskje først i måltidet og de tingene. Når du sier at den rønningen er lettere, så mener du da glukosmåleren, ikke sant? Bare for å forklare at det er en liten glukosmåler som vi har snakket om før, men man putter på armen, så er det en liten nål, du stikker den inn i armen, og den kan man ha på i en måned.
og måle hvordan diverse matvarer påvirker blodsukkeret. Og det er jo dette som er veldig interessant for oss helsemessig. Takk for oppklaringen. Jeg tror liksom alle driver med biohacking, så jeg glemmer meg. Men vi har jo noen hacks da i forhold til disse matvarene du snakket om som spiker blodsukkeret vårt så veldig. Og så er det sånn som med druer, prøv å spise litt mindre. Og et trikk som jeg har lært av deg,
For å spise mindre drøer er det å legge dem i fryseren. Del de to og legg dem i fryseren. Når du da tar dem ut og spiser, så blir det nesten som sukkertøy, og samtidig orker du ikke så veldig mange. Og så går det også an å blande med noe fett og protein, så vil den blodsukkerstigningen minimere. Havregryn. Dropp den, og heller bytt til smoothies med protein og fett. Ikke så mye havregryn.
Sushi. Prøv å heller bestille sashimi fremfor de sushiene med, vi vet det er masse sukker i den sushi-risen blant annet. Og da må jeg bare komme inn med, beklager, men jeg må bare si dette med sashimi for dette. Vi har jo også hatt en episode om parasitter og
Jeg hørte nå nylig, jeg hadde besøk hjemme, og hun fortalte at hun hadde fått parasitter av sashimi. Og så sa hun at nå har jeg begynt å ta meg i briller når jeg spiser råfisk. For hvis du tar deg i briller og ser nøye på fisken, så kan det kravle og krype ned i der. Så pass på når du først bestiller sashimi, da har det vært frossen da.
Veldig lurt, for jeg hørte også nettopp det at når du spiser med wasabi så er det ikke farlig, det dreper jo parasittene. Men nei, det dreper veldig mye annet, men ikke parasittene. Så pass på det. Og så har vi denne acai-bollen. Prøv å lave den hjemme, så har du kontroll på hvor mye sukker du putter i den, for de du kjøper ute er ofte loaded. Og så har vi nudler.
Her har vi masse gode alternativer med å lave nudler av grønnsaker. Har ikke du egen spiralizer hjemme? Jeg har spiralizer. Elsker den. Bruker den masse. Er ikke den vanskelig å bruke? Jeg ga bort min, for jeg fikk det ikke til. Nå gjør jeg det på rasp. Det er ikke vanskelig i det hele tatt, men du kan få sånne små som gjør akkurat samme jobben som ser det som rasper, men det blir sånne lange strimler, så går det bare rundt skorsen eller rundt gulleroten.
Ok, da har jeg noe nytt på to-do-listen, det skal jeg lære meg å bruke. Min første opplevelse med acai bowl var jo nede i Miami på Miami Beach for mange år siden. Jeg skrev til meg en blogg om det, for jeg synes det var helt fantastisk. Men det er jo ikke rart, det er jo 700-800 kalorier i form av carbs og peanutsmør, kanskje til og med 1000, jeg vet ikke. Det er jo som å spise godteri.
Det er helt klart godteri, og jeg hadde samme opplevelse. Jeg tenkte, oh my god, dette var dritkost, og så er det så sunt! Men nei, ikke i det hele tatt. Men du, Monika, vi har vel enda litt dårlige nyheter til folk her, for vi har jo en liste med rett og slett mat som kan drepe. Ja.
Det er faktisk noe mat som man skal være litt forsiktig med. Ikke for å skremme dere, men bare for å være bevisst. Man skal ikke bare putte alt mulig rart inn i munnen og tro at det går bra. Det første på denne listen er vi som bor i Norge. Potet er jo vi vokste opp med.
Jeg husker faktisk at vi hadde poteter nede i kjelleren som vi varte hele vinteren, og det var av og til de kom opp og var grønne.
Og det er de grønne potetene, de skal dere ikke spise. Det er klorofil og solanin som er et giftstoff som skaper den veldig grønne fargen når poteter har ligget en stund. Så pass på å ikke spise det. Er det bare litt på poteten, så kan det bare skjæres av. Det er ikke noe verre enn det, men ikke kok og spis det.
Ja, man kan jo få litt sånn food anxiety mye å tenke på. Muskat er også en liten rare nøtt som inneholder myristisin, som da er et giftstoff. Så dette må man spise kun i moderate mengder, altså i små doser. Du rasper på muskat som en liten kryddervariant i maten din.
Selv sagt, når vi snakker om dette her mat kan drepe, så snakker vi store mengder. Men man vet ikke hvordan man reagerer på mat. Vi er alle forskjellige, så det er litt sånn å være oppspa. Vi skal også passe på grønne rå mandler eller disse rå cash-unet-nøttene. De inneholder cyanin.
Og i store mengder så er dette rett og slett giftig. Men de er ikke så gode heller, så det er jo veldig mye bedre med å kjøpe søtemandler og la de bli ristet, og kanskje putte på litt salt, da er de jo faktisk bedre også. Og en annen ting er at de grønne mandlene som jeg har plukket i fjellene i Granada selv, du må knuse steinen med en stein, de smaker ikke godt likevel. Så det er mye bedre med de søte, ikke sant? Røde kidneybønner...
Og egentlig de fleste belgfrukter, men særlig rødkinnebønner, de er giftige om du spiser dem rå. Og de må kokes skikkelig, sånn til fosk koke, og veldig lenge. Og aller best er det hvis du legger dem i vann og bløtlegger dem før du koker dem, gjerne i 24 timer. La dem ligge lenge, og så koke. For de inneholder noe som heter PHA, som er et naturlig toksin i bønnerne.
Og så har vi denne hamburgeren da. Den rå, blodige hamburgeren som du ikke helt vet hvor kjøttet kommer fra.
den kan være farlig. Den kan inneholde e-kola. Og det er jo da når det er veldig rått. Det var jo nå, for ikke så lenge siden her i Norge, at det kom inn regler på hvor mye sånne burgere på alle disse burgerskjappene rundt omkring i landet, de har jo fått noen regler med at alt må stekes veldig, veldig godt. Og dette er jo da mye av grunnen til det.
Så et godt tips her er å lave burger hjemme. Pass på at du kjøper skikkelig kjøtt, grasfora gjerne, og så stek det godt.
Ja, burgeren bør ikke være rå i midten, da kan du heller ta biffen. Brun ris kan inneholde arsenikk, fordi det dyrkes ofte brun ris der det allerede har vært dyrket bomull, altså på samme jord, og jorden er derfor forurenset. Så pass på hvor risene dyrket, les labels, vi kan aldri få sagt dette nok, og kjøp økologisk.
Og så siste på denne dødslisten vår er morell eller kirsebærstener. Og så tenker du, men herregud, jeg spiser jo ikke stenene til moreller eller kirsebær. Nei, jeg håper ikke du gjør det, for de inneholder en giftig stoff som det kan hende at du får i deg en morell eller kirsebærsten hvis du sitter og spiser de, og så, whoops, der kom den ned.
i en sånn sted, det kan rett og slett være farlig. Men det er den siste biten vi har her av dette som er... Og den inneholder hydrogensionid, er det det? Alt som er sånn sionid og sånne ting, ja, det er jo gift, helt riktig. Så hold deg unna de.
Det er jo en del matvarer som er direkte farlige, som vi har listet opp her nå, men mye skummelt der ute. Men husk nå på at definisjonen på sunn mat, det er jo vitaminer, mineraler, makro- og mikronæringsstoffer, og hvor biotillgjengelige disse er. Fargerik mat, altså ha sunn fornuft, så skal man klare seg ganske godt. Det skal vi. Og vi har faktisk en liste over...
veldig sunn mat, som er lett å få i seg hver eneste dag. Og det første her er jo dette med fermentert kål. Det er kjempelett fornøyelig. Det har både pre- og probiotika. Det har veldig lite carbs, og
Det har lactic acid og K2, og så er det faktisk den grønnsaken med mest C-vitamin. Det er kjempefint å få i seg litt fermentert mat hver dag.
Og så har vi rucola, disse grønne spicy salatbladene. Så i stedet for å gå, jeg synes man alltid velger spinat, velg heller rucola. Og den er jo som en slags krydder også, litt sånn rucola med olivenolje og salt, det er jo bare helt nydelig. Og laks selvfølgelig, det er jo en vinner, og det er jo på grunn av omega-3-en.
den er jo vi veldig glad i, Monika. Men helst villak, selvfølgelig, om man kan få tak i det.
Og så har vi torskerogn. Det er kanskje ikke noe som du tenker at du spiser noe videre, men jeg må bare si at du får kjøpt de på boks, de torskerognene. Det er ikke som å spise... Nei, ikke torskerogn. Nei, torskelever, mener du? Jeg mener lever. Det er noe helt annet å spise torskelever enn for eksempel storfelever. Den er tøff.
men å steke den torskeleveren som kommer i de der boksene er faktisk, det smaker godt bare ha det oppi en salat også i forhold til dette med aluminium og sånn boksmat, vi spiser ikke for mye av det men litt innimellom, går fint ja, er det noen regel på det?
Ja, det er jo det. Man skal ikke spise for mye sardiner og tunfisk i forhold til å få tungetaller i kroppen. Så alt med måter. Hvis man kan velge fisk, så er jo det alltid det beste. Men jeg synes den torskeleveren som vi har prøvd på voks er sykt god. Ja, ikke sant? Den er det. Du føler ikke at du spiser tran i det hele tatt? Nei, nei, nei. Og så her på listen med veldig sunn mat har vi også hamburger.
Den kan være både giftig og veldig bra for deg. Men her vil vi gjerne at du da finner ut hva du, som vi lærte faktisk av Marte Bonde, som jeg synes er veldig interessant. Det hun sa var at alt norsk kan du være rimelig trygg på, men du aner ikke hva den bilde
hamburgerkjøttet nede i Peru har blitt foret. Du har ikke peiling hvor mye den har fått i seg av forskjellige medisiner. Det satt litt støkker i meg. Jeg ble enda mer bevisst på dette med norsk mat. Også dette med hamburger og kvernet kjøtt, så er det veldig lett fordøyelig. Vi har hele aminosyre profilen, pluss både zink og selenium og potasium. Så det er faktisk
En kjempefin matvare også. Neste på listen her er, når vi kommer inn i nøttefamilien, så er det faktisk pekannøtter. Det som er best å spise. Jeg spiser ikke så mye nøtter, men du er veldig glad i det, Monika. Er du glad i pekann? Ja, faktisk. Det ene jeg spiser mest er makademi. Tilbake til dette fantastiske matmarkedet, så handlet jeg i en svær, to kilos med pekannøtter-
Og jeg tenkte jeg skulle prøve å bake de i ovnen med litt salt og litt krydder og sånn for å få den lille crispy-en. Og jeg bruker de over en salat eller til og med over kjøtt. Gresskarsjerner er også ikke en favoritt, men jeg spiser det en del. Litt av hver dag, ikke for mye.
De gresskare kjernene skulle vært på denne listen, men det er en kort liste. Det er bare en ting til, og det er ... Hva tror du? Det må vel være extra virgin olive oil? Ja, det er det. Den slår vi et slag for. Den er kjempeviktig. Vitamin E og A får du her. Magnesium, potasium. Og så er den jo veldig, veldig god.
Ja, vet du hva? Det er fantastisk. Jeg spiser oliven og olje hver eneste dag, og det gjør barna mine. Vi bruker det som en av de ingrediensene som går igjen hele tiden. Et stort forbruk. Og jo tykkere og grønnere og mer ekstra version er, jo bedre for meg. Men det er jo noen som ikke liker olivens smak, og da kan man velge en litt lysere variant. Og passe på at det er en jomfru olje.
Så la oss oppsummere med at vi har tro på at alle vil ta de gode helsevalgene etter å ha hørt på denne episoden. Har du tenkt å endre på noe, Aletta? Vi har jo ganske mye på agendaen allerede. Ja, jeg har hele tiden nye prosjekter. Sopp står på mitt prosjekt. Jeg skal begynne med den tørkede soppen. Det er helt klart.
Ja, og vi er bioindividuelle, så det er viktig at vi ikke bare hopper på trendene, men tester ut litt, kjenner litt etter hva som virker, og hvordan magen din har det med det du spiser, for det er jo ikke gitt at vi reagerer likt på alt vi spiser. Helt riktig, det er veldig viktig faktisk å
være litt opps. For jeg tror det er så mange som går rundt og tenker at det er helt normalt å ha oppblåst mave etter hvert måltid, men det er jo ikke det. Det er jo noe som er feil, og det er ikke normalt å gå og prompe hele tiden, eller gulpe. Folk tror litt uggen, det gjør ikke noe. Men det er faktisk ikke noe vi trenger å gå rundt og føle på de tingene der.
Nei, helt klart. Nå skal jeg fly hjem, og jeg forbereder en liten matpakke allerede mentalt på hva jeg skal ha med meg på flyet, fordi det blir lunsjtid, og som regel pleier jeg å faste når jeg er på flyet, for det er jo så greit å slippe å spise.
da, men da skal jeg ha med litt sånne gresskarskjerner, selleri, rikkola, og kanskje en proteinskilde, og så har jeg da med en ferdig preparert tumbler, og oppi der ligger da min ikke-kaffe-kaffe-variant, med litt forskjellige sånne
kollagen og en liten flaske med kokosmelk som jeg kan ha med på flyet. Så da er jeg godt forberedt, og det tror jeg kommer til å gjøre mer av i dette året som kommer. Forberede maten min, bruke emballasje som jeg kan reise med, og passe på å gjenbruke da.
Det er faktisk veldig godt tips, for jeg er også veldig glad i dette med food prepping. Å bruke mer tid på å lave mat klart for uken er utrolig effektivt, for da har man alltid noe on the go. Kjempedeilig. Håper dere ble inspirert, og veldig gjerne legg igjen en liten kommentar på hva du synes om episoden, eller om du ønsker noen andre temaer på podcasten vårt.
Vi er så glad for at dere følger oss, og at dere har lyttet og engasjeret dere. Da gjenstår det bare å si Happy Biopacking!