4/18/2022

61. OMEGA 3: myter og sannheter med Dr Leiv Bjørndal

I denne episoden av Biohacking Girls podcast, snakker Alette og Monika med Dr. Leiv Bjørndal om Omega 3. De dekker myter og fakta om Omega 3, og diskuterer hvor ofte og hvorfor man bør ta tilskudd. De snakker også om viktigheten av å ha en god balanse mellom Omega 3 og Omega 6, og drøfter fordelene med å spise mer Omega 3 for å forbedre helsen.

00:19

I denne episoden av Biohacking Girls diskuteres viktigheten av omega-3, kosttilskudd og hvordan man kan optimalisere helsen sin.

01:35

I denne episoden diskuterer vi viktigheten av Omega 3, dosering, kvalitetskriterier, og forholdet mellom Omega 6 og Omega 3 for helsen.

14:15

Øk omega-3 inntaket for bedre fettsyrebalanse, og vurder tilberedning og valg av fisk for helse og miljø.

18:00

Doktorand Jerkin undersøker effekten av omega-3 på kolesterol og åreforkalkning, og observerer dramatiske helseforbedringer hos pasientene.

Transkript

Du, jeg trenger en strømavtale. Barnål, enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Noe som er trygt og enkelt, liksom. Fortum. Ok, hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at Fortum er den mest valgte i Norden. Hei dere, velkommen til Biohacking Girls podcast. Vi leder showet, og jeg er Alette. Og jeg er Monika. Vi er gode venner og kollegaer, og vi legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å bli din egen biohacker og optimalisere livet ditt. Vi følger med på ny forskning og trender og stiller de spørsmålene vi mener er nødvendige. Vi har med del informasjon om biohacking, life coaching og fitness, og vi håper at du vil føle deg inspirert og klar til å ta et tak for å komme i den beste helsemessige form. Velkommen til Biohacking Girls podcast! Det er sol ute, og det minner meg om D-vitaminer og påfull og energi, og så er det det som er omega 3. Jeg lurer deg på om vi skal ta det hele året, for når jeg vokste opp og var liten, så tenkte vi kanskje at trans må ta alle de månedene med RI. Hva sier du, Alette? Ja, det var jo det vi vokste opp med, men Jeg vet ikke om vi hadde omega-3-tilskudd en gang da jeg vokste opp. Det var den der forferdelige skjen med tran som man gikk og gulpet absolutt hele skoledagen. Men ja, du sier noe. Skal vi ta omega-3 hele året? Men likte ikke du trane? Nei. Jeg hatet sanasol. Dette har vi snakket om før. Jeg fikk traumer av sanasol. Men den omega-3-en, eller den transmaken, men nei, omega-3, det visste jeg heller ikke så mye om. Men i dag så... Som dere vet har vi laget denne fantastiske Omega 3-en vår sammen med Easy Choice og doktor Leiv Bjørndal. Her sitter vi i Oslo. Solen stråler uten. Vi føler at det er vår. Vi har nesten lyst til å gå ut i bikini, men vi vet at dere kaller den som så. Leiv er på besøk hos oss. Vi skal snakke med han om Omega 3 og mange spørsmål som mange av dere lurer på. Velkommen, Leiv! Her er du hos oss! Takk for det. Når det gjelder dette med tran, så var det først og fremst for å få et tilskudd av D-vitamin. D-vitamin får vi også gjennom sola, slik at i sommersesongen med god sol, så produserer kroppen nok D-vitamin. Men ellers må vi ha et tilskudd av den. I motsetning til omega-3, som vi må bruke hele tiden, Det er jo primært for å forvikle sykdom som hjertekar, infeksjoner, inflammasjoner i muskler og ledd. Og der må vi bruke dette hele tiden og ha en jævn konsentrasjon i blodcellene våre. Og det må vi gi for å ta kontinuerlig en passelig dose hver dag. Så det betyr at du stiger hver eneste dag hele året, og det gjelder voksne, og det gjelder barn, og det gjelder syke, og det gjelder friske. Ja, det mener jeg faktisk. Nå er det slik at vi får en konsentrasjon, en optimal konsentrasjon av omega 3 etter 120 dager. Da er blodcellene våre mettet med omega 3. Og da, om man da holder oppe en dag eller en gang i blant, så betyr det ingenting. For det er fortsatt stabile mengder med omega 3 i rødeblodcellene. Men kan man da bare ta litt mindre hvis du er mettet? I stedet for den fulle dosen så kan du ta en halv? Det det ser ut som er at vi må ha en viss konsentrasjon omega-3 for at vi skal kunne utnytte den effekten som omega-3 gir for å forebygge sykdom. Da må vi ha en konsentrasjon i rødeblodceller som ligger mellom 8 og 12 prosent. Og det betyr nok at stort sett så bør vi bruke det regelmessig. Men som sagt, en kortere periode uten omega-3, det betyr ingenting. Men da hvis for eksempel den konsentrasjonen er rundt 12 eller høyere på det høyeste, hvor går overskuddet i kroppen vår da? Ja, overskudd blir værende i kroppen. Det blir lagret i rødblodceller. Der finnes veldig lite studier på effekten av høyere verdier av omega-3 i rødblodceller enn 12 prosent. Så det er det vel ingen som kan si om det betyr så veldig mye til eller fra. Men all forskning viser at En konsentrasjon i rødgrosceller på mellom 8 og 12, det er det optimale. Bra, men da bare fortsetter vi å ta omega-3 i hele sommer. Men Leiv, hva er egentlig omega-3? Omega 3 er en såkalt flerumettet fettsyre som primært kommer fra fiskefett. Vi kan også få den fra visse planter, grønne planter, valnøtt, canola oil. Men det er en såkalt alfa-linolenic acid, ALA. Veldig lite av denne oljen blir omdannet til EPA og DHA, altså de aktive frie fettsyrene som er viktige for helsa vår. Den beste kilden til omega-3 er faktisk fra fisk. Og så er det sånn at det er veldig mange produkter der ute, og går du inn om en helsekost, så står det hullevis med forskjellige alternativer. Og vi vet jo, Alette og meg, for vi leser jo alltid bakpå absolutt alt vi kjøper, det gjelder mat, det gjelder supplementer, Vi leser på næringsinnholdet, og hva vil du si er et godt råd til lytterne våre? Vi vil jo alltid selge vår egen biohekking omega-3, men det er ikke alle som vil ha den. Men hva kan de lese bakpå for å få den beste oljen? For det første er det veldig viktig at den er konsentrert, at du får i deg nok omega-3. En del av disse standard omega-3-oliene med relativt lavt innhold, det vil si ca. 300 mg per 1000 mg kapsel, de bør du ta mange kapsler for å få den konsentrasjonen som gjør at du får en omega-3-indeks, en konsentrasjon i rødolosceller som er høy nok. Jeg vil anbefale at du ser etter innholdet av omega 3 og en høy konsentrert olje på 600 milligram. Tenk at det bør være minimumstyrke, der er det også sterkere olje oppi 800 milligram per 1000 milligram. Men Det er jo et kriterium som alle bør være molekylærdestillert, altså der man fjerner optimalt alt som har med miljøgifte i oljen. Kjenn på lukt, kjenn på smak. En god olje skal ikke lukte, den skal ikke smake. Så hvis du bruker kapsler, bit hål i en kapsel, smak på oljen og kjenn om den er harsk. Hvis den smaker harskt eller smaker av fisk, så er det ikke sikkert at det er en spesielt god olje. Så høy konsentrasjon, ingen smak, ingen lukt. Det er vel de tre faktorene som er viktige. Ja, og det er jo ganske enkelt å forholde seg til, og Bajakin Girls oljen smaker jo rett og slett godt. For dette har jeg faktisk alltid lurt på, og det er kapsler i forhold til det å ha den flytende på en skje. Jeg føler jo liksom at den skjeen med omega 3 er bedre enn å ta alle disse kapslene. Er det noen forskjell? I utgangspunktet skal det ikke være forskjell. Kvaliteten i en kapsel skal være like god som i den flytende, men du har i alle fall mer kontroll med en flytende omega-3 og kjenner om smaken er god, om det er harskende smak. Også er det mye enklere å få den dosen som du bør ha, fordi det er enklere å ta en t-kjei på 5 milliliter enn å ta 6-10 kapsler, alt etter styrken. Så vet vi at for å få den optimale effekten av oljen, så bør man ta ca. 30 milligram olje. Omega 3 per kilo legingsvekt så er du 70 kilo så skal du ta 2100 milligram og det er veldig enkelt å måle opp i et T-skjegg da vet du at du får den korrekte dosen som i 95% av tilfellet gjør at du har en omegakonsentrasjon i rævdeblodceller på mellom 8 og 12. Så flott, men på den omega-3 som vi har utviklet sammen med deg, den har vi både E og K2, og D3 har vi også fått til neste batch, så vi har fått dobbelt i dosen med det. Er det sånn at noen andre vitaminer støtter opp og hjelper opptaket på omega-3, sånn at det blir mer effektivt? Nei, opptaket blir nok ikke påvirket av disse vitaminene som vi har tilsatt. Men D-vitamin er jo en veldig viktig vitamin både for immunapparatet, muskulatur og beinhelse. K2 er veldig viktig også for hjertekarsjukdommer og for bein. Så vi har prøvd å lage en olje som er tilsatt et par av de viktigste vitaminene som vi bør bruke regelmessig. Vi må også snakke litt om denne balansen mellom omega-3 og omega-6. For Monika, du hadde jo en opplevelse her med disse testene du tok, og det er jo veldig, veldig spennende. Hvorfor har det blitt sånn nå at den omega-6-en er bare helt 20 ganger mer enn den skal være? Ja, og jeg kan kanskje si noe om den testen som jeg tok også, for det at jeg tok en sånn fett-test, en fett-analyse på fettstoffer i fettstoff-analyse, heter det vel, for å se på balansen og se på alle de verdiene der. Og når Når jeg har tatt vår da, Easy Choice, noen gang en god reklame for det, men da har jeg vært oppe i 90%, og jeg fikk liksom karakter 6 av deg, Leif. Du var veldig fornøyd med meg. Og så skulle jeg bare teste to måneder, for jeg tenker at når jeg ble sånn selvkritisk, så gikk jeg over til et merke som heter Biosport, hvor jeg skulle ta 8 kapsler og en i tillegg, og etter to måneder så droppet jeg ned i 20%, og de verdiene der var, jeg kunne nesten kjenne det også, men jeg hadde kanskje covid, så det kan være en sammenheng mellom det. Men tilbake til spørsmålet ditt, Oleg, omega-3-6-ration. Ja, den betyr jo veldig mye. Det har jeg også gjort veldig mye forskning, og spesielt er det en veldig fremstående forsker i USA som heter Simopoulos, som har sett veldig mye på forholdstallet mellom omega 6 og omega 3, og hva betydning det har. Og hennes konklusjon er jo at til lavere forholdstall mellom omega 6 og omega 3, gjerne 3 eller lavere, 3 til 1 eller lavere, det betyr veldig mye for å forbygge ei rekke sykdommer. Skriv at hvis du har et forholdstall mellom omega 6 og omega 3 på 4 til 1, så reduserer du risikoen for død, spesielt av hjertekarsjukdommer med 70%. Har du et forholdstall på 2 til 1, så reduserer du en eventuell tilvekst av kreftceller i tjukktarmendetarm. Har du et forholdstall på under 5, så reduserer du betendelsestendenser hvis du har en leddgikstilstand. Og til lavere forholdstall mellom omega 6 og omega 3, så til bedre forebygget utvikling av brystkreft for eksempel, eller prostatakreft. Så det å ha et forholdstall mellom omega 6 og omega 3 som ligger lavt, det er svært viktig for å forebygge en rekke sykdommer, inklusive autoimmune sykdommer, hjertekarikreft og så videre. Men omega 6 er jo også viktig at vi får i oss. Så er det det at vi da må ta mer omega 3 for å få ned nivået på omega 6, eller må vi kutte ut en del av omega 6-oljene våre? Ja, professor Bill Harris, som er også en av de store forskerne på omega-3, han er vel karakterisert som en av de 200 fremste forskere i verden, han sier nok at vi skal kanskje ikke bry oss så veldig mye om omega-6, men vi skal øke inntaket av omega-3 for å få denne balansen mellom omega-6 og omega-3 som er så viktig. alle næringsråd er jo for øvrig å få ned omega 6-nivået ved å ette mindre dyre fett, rødt kjøtt, gå over til skummemjølk i stedet for heilmjølk, og så videre. Dette kan du kalt om. Men i alle fall, få opp omega 3 inntaket slik at du sikrer din balanse mellom to for så vidt viktige fettsyre og vi må ha som man lettere sier begge to men det skal være i balanse og den balansen betyr at vi skal ligge på et forholdstall på 3 til 1 eller lavere Du, Leiv, nå lurer vi på, hvordan tilberedte du din perfekte omega-3-tallerken når du skal kose deg og lage middag? For vi vet at du er veldig glad i kjømmat. Ja, altså... Ja, det er opp for meg det. Jeg vet ikke om jeg vil utbreie meg om hvordan jeg sier lage mat, men altså... Jeg er jo veldig glad i stekt laks da. Og det som jeg tenker er veldig, veldig viktig, det er ikke å oversteike fisken. Den skal være saftig, den skal være smakfull, Nei, jeg tror ikke jeg vil si noe mer om det. Hva steker du fisken i? Jeg steker den gjerne i god heimesmør, godt heimesmør, fra Røros. Veldig bra, den støtter jeg deg på. Men villaks eller oppdrett? Ja, altså jeg har jo alltid brukt villaks, men nå sier jo en del havmatforskere at villaksen inneholder mer miljøgifte enn oppdrettslaksen. Så det har jo fått meg til å lure litt på om jeg skal fortsette med villaks eller ikke. Fordi alle feitfiske inneholder jo miljøgifte, og miljøgiften blir lagret i fettet i fisk. Og det er jo derfor også at vi ikke skal etter kveite for eksempel, som er over 15 kilo. Enkelte områder av kysten vår, der skal du ikke etter kveite i det hele tatt, for der er det så mye miljøgifte. Og sånn er det også med fisken. Til lenge den lever i havet, til mer opptak blir det av miljøgifte. Så, nei, jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal si nå, men jeg I følge enkelte er det altså mindre miljøgifte i oppdrettslaks enn i villaks. Så vi trenger ikke å være så bekymret for om det er oppdrett, er det du egentlig sier. For det er jo veldig vanskelig å få tak i villaks også. Jeg merker at det blir til at man spiser mindre av det, fordi jeg blir så redd for å spise den oppdrettslaksen. Men at man kanskje like gjerne kan gå for den. Ja, faktisk. Jeg lurer litt på forskning rundt omega-3. Er det noen kjente studier du kunne tenke deg å dele, som vi kunne lære litt av? Her er det mange, mange studier. 40-50 000 studier på omega-3 er publisert, og 2-3 000 av disse er studier på mennesker. En av de store og første studiene som gikk på omega-3 og helse, det var en Gizi-prevensjonestudie fra Italia, en multisenterstudie med 12 000 pasienter. Alle hadde hatt infarkt, alle sto på kolesterol, blodtrykssenkende medisin, blodtynnende medisin. Så fikk halvparten av disse omega-3 i en relativt moderat dose, cirka ett gram, Disse ble fulgt i tre og et halvt år. Når de gjorde opp statuset til tre og et halvt år, så var det en redusert total dødlighet uansett årsak på 20 prosent. Det var en reduksjon i plutselig hjertedød på 45 prosent. Så er det mange lignende studier, også herifra Norge. En doktorand som heter Jerkin, lege, hun fulgte også en flokk med pasienter som alle hadde høye kolesterolverdier og også hadde tegn til åreforkalkning. Denne gruppen delte hun inn i fire, nemlig en kontrollgruppe som skulle leve som før, en gruppe som skulle leve på middelavstiget, en gruppe som skulle leve på middelavstiget pluss 2,4 gram omega 3, og en gruppe bare med omega 3 og ellers leve som før. Hun fulgte det gjennom tre år og så underveis at biokemiske markører ble bedre. Hun fikk en bedre verdi av det gode kolesterolet, fikk bedre verdi av triglycerid. Blodårene ble mjukere og mer elastiske. Hun observerte også en redusert dødelighet i gruppen som fikk omega-3 på cirka 50%. Det er jo ganske dramatisk. Jeg synes jo at omega-3 burde vært et pensum i skolen, som du snakker nå. Det er fantastisk. Du, det er et annet moment som er litt nysgjerrig, både dette med totoksnivået. Kan du forklare det? Totoksnivået er et mål for faren for oksidering. Til lavere totoksnivå, til mer stabil olje blir det. Og det er jo et veldig viktig parameter for å ha en god olje, nemlig at den har en lang holdbarhet. Oljen som Annette og Monica har, har en totalksverdi i utgangspunktet på 5-6, men så skjer det en del forandring under produksjonen. Men uansett så har den en totalksverdi på under 12, og det betyr at holdbarheten er veldig god, og kan uten problem lagres i to år i romtemperatur. Når du først har åpnet dine flasker, så bør du oppbevare det i et kjøleskap, og bør kanskje bruke den opp i løpet av en måned eller to år. Det passer jo bra, for den varer akkurat en måned hos meg i kjøleskapet. Så da tar vel jeg helt riktige doser. Men vi får mye spørsmål om fremstillingen av denne omega-3-oljen. Kan ikke du bare snakke litt kort om det? Ja, fremstillingen. For det første, den oljen vi bruker, den er produsert av et fiskeslag som heter anchovies i Sydhyshavet. Det er det nest fettrike fiskeslaget som finnes, og som skal være minst miljøgifte i havet. Dine blir fraktet til land og er i produksjon i løpet av veldig kort tid, så du får ikke nok oksidering underveis. går den direkte fra å bli produsert som råolje inn i et foredlingsstadium der de høyt konsentrert oljen til de konsentrasjoner som kundene ønsker. De molekylære destillerer den, fjerner maksimal mengde av miljøgifte slik at dette skal være en så ren olje som er mulig. Og det er jo visst at denne oljen har toppskår på alle parametre når det gjelder lukt, når det gjelder smak, når det gjelder kvalitet. Så den oljen Arlette og Monika forhandler, du får ingen bedre. Det er jeg i hvert fall helt sikkert. Og der har vi til og med tilsatt rosmarin og sitron, så den smaker ganske godt, selv barn liker den. Men hva med barn? Barn i skolealder, kan ikke du bare gi oss oppskriften på vekt? For det er mange som spør om ettåringen kan ta, om femåringen kan ta omega 3, og vi svarer jo etter beste evne, men legen vår, kan du forklare? Ja, barn bør jo i aller økster av det ha det. Altså, Alt i mors liv så bør jo babyen få omega 3 i tilstrekkelige dose, og en gravid bør jo faktisk bruke en større dose enn de som ikke er gravid. Men barn Under vekst trenger omega 3 for å utvikle hjernene i nervesystemet. Og der gjelder det vel også samme Tommelfingeregel at ca. 30 mg per kilo legemsvekt. Så da er jo det 30 mg. Er du en 10 kg unge så blir det 300 mg. 20 kg så blir det 60 milligram. Enkelt og greit. Så da må jeg bare prøve å måle til det ut fra 5 milliliters mål som er cirka 3 gram. Leif, vi elsker omega 3. Det har vi snakket om mange ganger, og vi gleder oss over den. Men er det noen andre tilskudd du mener mann i gata bør ta? Vi har jo en avansert biohacking-liste med galette som kanskje ikke er kvinnen i gata, men hva tenker du er basic? For det første bør du ha et variert påstånd som gir deg de vitaminene du stort sett trenger. Men hvis det er noe vi ser mange har for lite av, så er det vitamin D. Jeg vil nok tro at 8 av 10 av de pasientene som jeg har inne, som jeg tar prøve på, de har for lite D-vitamin. Så det å få opp D-vitamin i nivået er veldig viktig for immunapparat, for beinhelse, for muskelhelse. Så det er vel kanskje en av de viktigste vitaminene, tenker jeg, som du bør passe på å få nok av. Hva med friluft da? Du er jo en aktiv skigårdløper, og du er i skog, og du driver med mange ting, kanskje til og med kulteparting. Hva anbefaler du av bevegelser til folk? Bevegelse er jo utrolig viktig. Vi er jo skapt for å være i bevegelse. Muskulaturen skal være i bevegelse for å ha det bra. Så det å gå turet, gå i skog og mark, det er vel kanskje noe av det enkleste og beste du kan gjøre, tenker jeg da. Jeg liker ikke å gå i treningssenter og pumpe stål, men å gå en tur i skogen eller en tur i fjellet er godt for kropp og sjel. Det er vel også vist at den optimale helsefremmende effekten av trening Den får du ved å gå ca. 210-220 minutter per vike. Og det er jo ikke så mye hvis du får del av det utover 20 dager. Hvor mye er det, Alette? Hvor mange skrids snakker vi her, da? Nei, det er jo ikke så mye, men... Det er så mange andre helseeffekter også ved det å være ute, så jeg er helt enig med deg der. Det er et minimum, synes jeg, og så kan man heller prøve litt mer hvis man har lyst til det, eller ikke. Men holder det at man tar de 220 minuttene på en dag, eller bør man ha litt om dagen? Jeg tenker at det beste er å få delt ut av rika, ta en halvtime-time som spasertur daglig helst, for å komme ut i frisk luft, for å få meditere litt for å få litt natur, se litt på naturen. Det å se natur og være i naturen, det gir noe med små grå, gjerne selv med våre ansvar. Utvilsomt stressreduserende. En annen ting her på slutten, vi tenker litt på dette med rykkelse, smerter, leddsmerter, det er veldig mange, inkludert oss selv, for vi driver med trening som har litt vondt her og der. Hva er den største utfordringen for oss i dag helsemessig, synes du? Jeg tenker på at vi er for lite i bevegelse. At vi sitter for mye på kontoret, på jobben, hjemme. Beveger oss for lite. Som sagt, kroppen er skapt for å være i bevegelse. Det beste vi kan gjøre for å ta vare på rygg og ledd, er å være i et passliv. aktivitet. Ikke for mye, ikke for lite. Kjempebra. Dette har vært veldig interessant, veldig oppklarende. Helt i vår ånd, ut og bevege seg er veldig god medisin, og da med omega 3 på toppen kan det jo ikke bli bedre. Kanskje vi nå kan få lov til å avsløre at på vår biohacking weekend, som er den første i sitt slag i Norge til høsten, da skal Leiv Bjørndal være en av hovedattraksjonene våre, for han skal nemlig holde en et spennende foredrag. For dette er, du pleier å si, gudsgave. Gudsgave, ja. Det er ikke mitt ord, men det var en kanadisk forsker som sa at Omega 3 er guds gåve til oss mennesker. Og det tror jeg kan være veldig rett, altså. Utvisent. Og med disse fantastiske ordene så tror jeg at vi skal avslutte nå i dag. Dere vet hvor dere finner produktene våre. Easy Choice og Omega 3'en. Tusen takk til deg, Bjørn. Din Bjørndal. Tusen takk, Lau. Kjempe, kjempe fint at du stilte opp. Da må alle sammen si happy biohacking sammen da. 1, 2, 3. Happy biohacking! Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander. Du, jeg trenger en strømavtale. Bare noe enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Noe som er trygt og enkelt, liksom. Fortum. Ok, hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og... Og oversiktlig. Det er ikke rart at Fortum er den mest valgte i Norden.

Nevnt i episoden

Omega 3 

Et flerumettet fettsyre som er viktig for helsen og kan forebygge sykdommer som hjerte- og karsykdommer, infeksjoner og betennelser.

Easy Choice 

Et merke som produserer Omega 3-olje i samarbeid med Biohacking Girls og Dr. Leiv Bjørndal.

Dr. Leiv Bjørndal 

En ekspert på Omega 3 og andre næringsstoffer, som tilbyr sin kunnskap og erfaring til Biohacking Girls.

Biohacking Girls 

En podcast vert av Alette og Monika som fokuserer på biohacking, helse og velvære.

Tran 

En tradisjonell kilde til D-vitamin, men ofte ubehagelig å ta.

Sanasol 

Et merke for tran som Alette assosierer med negative opplevelser.

D-vitamin 

Viktig for immunsystemet, muskulatur og beinhelse, som kan fås fra sol og tilskudd.

EPA og DHA 

Aktive frie fettsyrer som er viktige for helsen, og som kan fås fra Omega 3.

K2 

Et viktig vitamin for hjerte- og karsykdommer og beinhelse.

Omega 6 

En flerumettet fettsyre som også er viktig for helsen, men bør være i balanse med Omega 3.

Simopoulos 

En forsker som har undersøkt betydningen av forholdet mellom Omega 6 og Omega 3 for helsen.

Bill Harris 

En fremtredende forsker på Omega 3, som mener vi bør fokusere på å øke Omega 3-inntaket for å oppnå en god balanse.

Røros 

En region i Norge kjent for sitt meieriprodukt, heimesmør.

Villaks 

En type laks som ofte har høyere nivåer av miljøgifter enn oppdrettslaks.

Oppdrettslaks 

En type laks som er oppdrettet i fangenskap, og som kan ha lavere nivåer av miljøgifter enn villaks.

Gizi-prevensjonestudie 

En stor studie fra Italia som viste en positiv effekt av Omega 3 på hjertehelsen.

Jerkin 

En lege og doktorand som gjennomførte en studie som viste en positiv effekt av Omega 3 på hjertehelsen.

Totoksnivå 

Et mål for en oljes stabilitet og holdbarhet. Lavere totoksnivå indikerer en mer stabil og holdbar olje.

Anchovies 

En type fisk som brukes til å produsere Omega 3-oljen som Biohacking Girls og Dr. Leiv Bjørndal samarbeider om.

Sydhyshavet 

Havet der anchovies-fisken som brukes til Omega 3-produksjonen kommer fra.

Biohacking Weekend 

En konferanse med fokus på biohacking og helse, som Biohacking Girls arrangerer i Norge.

Fortum 

En strømleverandør som sponser Biohacking Girls podcast.

unknown 

unknown

Deltakere

Host

Alette

Host

Monika

Guest

Dr. Leiv Bjørndal

Sponsorer

Fortum

Lignende

Laster