Hei dere, velkommen til Biohacking Girls podcast. Vi leder showet, og jeg er Alette. Og jeg er Monika. Vi er gode venner og kollegaer, og vi legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å bli din egen biohacker og optimalisere livet ditt.
Vi følger med på ny forskning og trender og stiller de spørsmålene vi mener er nødvendige. Vi har med del informasjon om biohacking, life coaching og fitness, og vi håper at du vil føle deg inspirert og klar til å ta et tak for å komme i den beste helsemessige form. Velkommen til Biohacking Girls podcast. Det har blitt en trend nå dette her, Monika, dette med å hacke metabolismen.
Det å kunne sjekke blodsukker, sjekke ketoner og sånne ting, selv om vi ikke har en diagnose på en diabetes-sykdom, så er det blitt veldig trendy å hacke det i bio-hacking-miljøet og begynne å gjøre dette likevel. Da vi startet var det ganske vanskelig å få tak i en CGM. CGM står for Controlled Glucose Monitor, som er denne lille plastingsen med nål på som vi setter på armen vår, og den måler blodsukkeret.
hele døgnet i så lang tid som du orker og vil. Men det var vanskelig å få tak i, men nå er det litt lettere. Og grunnen for at mange biohekkere av verden rundt har trosset legene og gjør dette, er at stadig flere blir syke. De siste ti årene har vi sett så store endringer i dette, og dette gjelder diabetes og prediabetes, så mange ønsker å ligge i forkant. Ja, ikke sant?
Vi blir jo redde, og så vet vi jo nå at diabetes er jo en sykdom som starter veldig, veldig lenge før den blir diagnostisert hos en lege. Dette er jo noe man kan gå rundt med kjempelenge, sånn prediabetes, uten å vite det. Og man kan føle seg helt ok, uten så mye symptomer.
Og så lenge vi ikke vet hvordan den maten vi spiser faktisk påvirker oss, så er det ikke så lett å vite om du lider av prediabetes eller faktisk diabetes. Legene er ganske restriktive på diagnoser av dette her.
Men i dag skal vi snakke med en kjent og kul rapartist som også har fått øynene opp for dette med glukosomåling. Vi skal ha Pimp Lotion på podcasten vår i dag. Monika, vet du at i Amerika, der vi har mye tall fra, er det 120 millioner
millioner mennesker som har diabetes. Og vi vet at i Norge stiger disse tallene stadig. Og hvis det er noe så enkelt som å ha på seg en glukosemåler som skal til for å kunne stoppe denne prosessen tidlig, så er jeg veldig klar for at det skal bli tilgjengelig. Dette er bio-wearables. Og hva er nå egentlig det? Ja, det er jo da ting vi putter på kroppen,
for å kunne måle hvordan kroppen har det innvendig. Og denne CGM-måleren, den kan man jo da trekke glukosen vår med, blodsukkeret. Og så har vi andre ting vi kan bruke for å trekke om vi har ketoner i blodet, vi kan ta blodprøver, og vi kan puste.
Alle dette er sånne bio-wearable. Og vi ønsker at vi skal ha en balansert kropp med balanserte verdier som gjør at vi har det bedre. Vi trenger å lytte til kroppen vår. Vi trenger å lære av den. For vi har blitt litt fjerne fra hva verden prøver å fortelle oss. Ja, disse duppet ditt.
Nå er det en slags form for lifestyle biomarkers. Det hjelper oss i livene våre for å få det bedre. Det er mange ting de måler. Vi kan gå rundt med for lavt blodsukker eller for høyt blodsukker. CGM, Controlled Glucose Monitor, måler 24x7 blodsukkeret ditt. Du vil lære masse om dine egne mønstre.
og ting du kan gjøre for å eliminere de store droppene og de store spikesene. Så det er en CGMC, rett og først er det noe som heter baseline glukose, som både ser på fastende glukose og gjennomsnittlig glukose, og i Norge så måler vi dette i MMOR.
altså millimål per liter, og en baseline i Norge er 3,9 til 5. Så det er veldig fint. Jeg har akkurat hatt min måling de siste ukene, og den ligger da på rundt 4,6-4,7, som er selvfølgelig bra. Og så ser vi også på piksene, altså hva som skjer etter vi spiser. Vi har lyst til at de piksene skal komme opp til maks
7-8, og så skal de komme ned igjen på det normale innen 2-3 timer etter du har spist. Og det siste du ser på, det er den glysemiske variabiliteten, altså fluctuations. For man må også se på glukosesvingningene. Altså, de skal ikke være dramatiske. Jeg hadde en dramatisk hendelse, som du vet om, Alette, når jeg tok IV-injection med C-vitamin. Ok, men for
Fortell litt om den, for den var ganske skummel. Ja, og det kan vi godt snakke litt om. Men en sånn standard deviation skal da ligge på 1,5 i de svingningene, sånn at det ikke blir for stort så den skal komme tilbake. Dette visste jeg ikke når jeg gjorde den IV-en med store doser av D-vesamin. Så jeg kom hjem til deg, vi skulle jobbe sammen, og hadde et blodsukker som var bare helt vilt. Jeg skalv, og jeg skjønte ingenting, for det var på 8.
Du var oppe i 28. Jeg har bilder av deg på screenshot. Jeg ble ganske redd, selv om jeg prøvde å være helt kul. Du er jo den roligheten selv, men jeg var litt nervøs. Og den dagen der hadde jeg spist poteter. Husker?
Husker du det? Ja. Kalle poteter. Og jeg liker jo ikke poteter, så jeg tenkte at jeg er allergisk når noe forferdelig skjer. Men det viser seg at hvis du tar høyere dose enn 1000 milligram med C-vitamin, så kan du få det vi kaller en falsk spike. For den vil da affisere noe som heter ISF, interstitialisering.
intercetational fluid, som da er det som CGM måler. Det er litt komplisert, men det er ikke selve blodglukosenivåene du blir bare lurt til å tro at det er det. Så du ser en speik på disse septaminene som, ja...
Det er interessant for de som lager CGM-ene å vite om dette, for det visste ikke legen der jeg hadde fått en IV at det kunne skje. Men disse som sitter og jobber med å monitorere det 24x7, de vet at det er ascorbinsyre, at det kan påvirke sensoren, sånn at du ikke får de riktige resultatene.
Så det var jo greit å vite. Det var veldig greit å vite, og fy søren så mye vi lærte av akkurat det der, at det er lite som skal til for å kikke det, og du ble jo ordentlig dårlig. Så dette hadde du jo merket uansett at det var noe gærent. Men det var i hvert fall ikke potetene som hadde skyld. Det kan vi bli enige om. Dette blodsukkeret vårt, det skifter jo
mye, det går jo litt sånn i svingninger på dagen, og det påvirker humøret vårt, det påvirker cravings, og det påvirker energien vår, gjennom hele dagen. Og det som er spennende er at vi faktisk kan se det på denne appen, hva som skjer, hvorfor, ja nå er jeg litt low, ikke sant? At man har kanskje litt lavt blodsukker, man får cravings, og så går det opp. Og jeg har brukt veldig mye sånn testet i forhold til trening, og
På vanlig, moderat trening skjer det faktisk ingenting med mitt blodsukker. Det holder seg helt stedig. Men hvis du går litt opp i intensiteten og litt hittrening med veldig høy puls, da går også blodsukkeret fyker opp. Det har jeg erfart i hvert fall. Men det er jo ikke farlig. Det gjør jo ingenting, for det går jo ned igjen etterpå.
Ikke sant? Og vi skal jo komme tilbake til en litt mer teknisk episode om glukose, men dagens gjester, Mr. Pimplotion, han måler glukose. Men det er ikke bare det vi skal snakke med han om, for han er jo også en biohacker som har veldig stor interesse i alt det vi holder på med, og vi er jo så glade når vi finner sånne spennende talerør ut i samfunnet, så engasjerer vi oss på samme måte som oss, Alette. Veldig, veldig kult. Og jeg gleder meg skikkelig til å få han på
Vi skal blant annet snakke om CGM i dag, og andre heksene som du sier. Trapphuset, Mr. Pimp Lotion. Jeg har hørt at han egentlig liker å bli kalt bare for Lotion. Han er hiphopmusiker og produsent fra Oslo. Men vi vil snakke med han fordi han i tillegg til denne musikkarrieren er en skikkelig råtas. Ja, han er en skikkelig biohacker. Musikk
Mr. Pimp Lotion. Det er meg. Det er deg. Men jeg har nå hørt at du egentlig heter bare Lotion, at du liker det best. Eller Thomas? Jeg liker, folk kaller meg Lotion da. Eller de kids i nabolaget roper sånn, der går Pimp Larsen, roper de, for de har ikke helt skjønt Lotion-navnet da. Så...
Jeg foretrekker Lovsen, egentlig. Kan du også fortelle hva datteren din blir kalt? Baby Lovsen. Ja, det synes jeg er veldig bra. Men velkommen til oss. Det var utrolig hyggelig at du kunne komme hit. Veldig hyggelig å være her.
Og vi har masse vi har lyst til å prate med deg om, men vi har egentlig et lite hovedfokus i dag, og det er jo CGM, for det har du holdt på med en stund da. Helt klart. Så det er jo da for dere som følger oss der hjemme, det er en glukosemåler, en continuous glucose monitor som vi setter på armen. Og er det sånn at du har det på armen nå, Thomas?
Det stemmer. Jeg liker jo å snakke mest mulig norsk, så jeg kaller det for en kontinuerlig glukosemåler. Veldig bra. Vi går for norsk. Vi går for norsk, selv om jeg putter inn så mye engelsk ord innimellom at jeg nesten ikke skjønner det selv. Det er jo veldig mye av informasjonen man får er jo gjerne på engelsk. Jeg er jo ganske mye på Google Scholar og PubMed og sånn, og det er jo kun engelsk man leser, men jeg synes det er litt viktig å prøve å finne litt norske uttrykk for ting. Men hvor lenge har du brukt en glukosemåler? Den har jeg vel brukt...
Det er noen måneder nå Jeg hørte jo om det for flere år siden Og så kontakta jeg da Det var liksom
noen av disse amerikanske firmaene som driver med det, og ingen tilbyr noen i Europa å bruke det. Så jeg gikk og ønsket meg det ganske lenge, så plutselig oppdaget jeg et firma i Finland som gjorde det, og da hoppet jeg på det. Hva heter det? Veri heter det firma. Nettopp. Hva er det dere bruker? Vi har bare kjøpt måleren fra Freestyle Libre Norge, og så bruker vi NutriSense.
appen da. Den koster jo penger, men du kan også bruke Freestyle Libre sin gratis app. Ja. For når vi gjorde det første gangen, så var det jo helt umulig å få tak i det i Norge, og NutriSense, de ville jo ikke sende det til oss, men så fant vi ut at vi bare prøver å kjøpe det fra Freestyle Libre, og det var ingen som stoppet
til oss. Nei, jeg tror også du faktisk får, hvis man på en måte, en av ulempene med dette er jo litt dyrt, så vidt jeg har forstått så er det mulig å gå på ebay og få tak i billigere kanskje at den er i ferd med å gå ut på dato og sånn sånn at det finnes såkalte hacks for å få billigere varianter da.
Det var jo et veldig godt tips, for det er jo det vi får mye kritikk når vi driver med denne målingen, at det er kostbart. Denne koster 600 kroner for 14 dager, og så kan du ha en gratis app, så du kan jo tenke at du investerer kanskje en månedstid, så blir det 1200 kroner, og du lærer jo veldig mye. Men hva synes du selv at du har lært på disse månedene du har testet glukosemåler nå?
Ja, først burde vi jo, jeg vet ikke om dere hadde en intro, om dere snakket om glukose eller blodsukker? Vi har forklart litt, ja. Det er veldig vanskelig å forske på dette her med kontrollerte studier, men veldig mye observasjonsstudier viser jo at jo lavere blodsukker man har, dette er unntaket de med diabetes 1, da.
men for også alle andre, så er det jo jo lavere blodsukker, altså gjennomsnittlig blodsukker du har, jo færre spikes du har, og jo mindre den forskjellen mellom høye og lave punkter på kurven. Alt det er forbundt med jo lavere, jo mindre sykdom får du. Altså alle disse sykdommene som vi liker,
og gjerne døra da, sånn hjertekar, kreft, demens, selv respiratoriske sykdommer som, ja, det var faktisk studier som viste at hadde du høyt blodsukker, så ble du dårligere av covid og døde mer av covid da, hvis det er lov å si, for det er jo nesten ikke lov å si det ordet. Sånn at det er da grunnen til at jeg ville sjekke hvordan blodsukkeret mitt er da, fordi at
Altså alle studier tyder på at jo lavere de parametrene er, jo friskere blir du da. Men du da, som en sånn, ja, jeg ville kalle deg en skikkelig biohacker, trodde du at det skulle være noe gærent med blokstokkeret ditt, eller fikk du det bekreftet, det du håpet på? Altså jeg har jo spist veldig...
sukkerrestriktivt, hvis jeg kan kalle det det, i veldig mange år. Sånn at jeg vil egentlig mest bruke det for å bekrefte hvor bra blodsukkeret er. Jeg lever jo i en sånn verden at jeg hele tiden tror at de tingene jeg gjør, de er skikkelig gunstige for min helse, så jeg tror hele tiden at jeg har veldig god helse. Men det er ganske mange ting som har vært fascinerende med å bruke.
denne CGM-en. Det er jo hvor mye som påvirker blodsukkeret, hvor helhetlig det er. En ting er jo kostholdet, og hvordan man kan forandre på det og justere det for at det skal bli lavest mulig blodsukkerstigninger. Men så er det søvn, trening, stress, og en del andre sånne hacks da. Dere liker jo hacks, så det passer jo bra for dere.
Er det noe spesielt du har sett på for eksempel mat? Ja, for det første er det jo en ting som jeg har veldig oppdaget, det er jo tidspunktet på når jeg spiser. Jeg likte, litt sånn logistikkmessige grunner, så har jeg pleidet å spise veldig sent på kvelden, fordi jeg liker å trene før jeg spiser, altså jeg liker ikke å trene etter mat,
Og så har jeg litt sånn såkalt uortodoks treningsregime, hvor jeg omtrent opptar hele treningssenteret på en gang. Og da pleier jeg å dra dit så sent på kvelden, rett før stenging. Sånn at alle apparaterne er ledige. Så derfor har jeg pleit å trene sånn 10-11, men kanskje halv-tall. Og da endte jeg opp med å spise etter den treningen. Men det som da denne glukosen... Midt på natten, altså? Nei, altså, jeg er jo gangstrapper, da. Jeg har jo en døgnrytme som en gangstrapper, sånn at...
Jeg bruker ikke vekkeklokke, så jeg sover til jeg våkner. Så nå har jeg kanskje forsøvet døgnrytmen litt, at jeg kanskje legger meg ett, men står opp ni. Ja.
eller ti. Men i hvert fall det jeg oppdaget da, var at når jeg spiste sent på kvelden, så var det helt åpenbart at da var jeg mye mer insulinresistent, eller jeg tålte glukose mye dårligere om natta. Så hvis jeg spiste et måltid sent på kvelden, så hadde jeg, og det verste er jo at jeg har jo
har gjort litt sånne forsøk på meg selv og testet ut forskjellige type matvarer og sånn. Hvis jeg har tatt og spist et pass av måltid rett før leggetid, så har jeg
skyhøy blodsukker med masse svingninger i 12 timer etterpå. Altså hele natta så er det helt ville tilstander. Det er berg- og dalbanedelux, og det er skyhøyt da. Men spiser jeg da måltidet sånn at det er en del timer før leggetid, så skjer ikke det. Alt er jo en helhet, alt påvirker hverandre, så det som også skjer hvis jeg spiser sent på kvelden, er at blodsukkeret blir høyt, men søvnkvaliteten blir jo også veldig mye dårligere, og hvilepulsen min blir mye høyere.
Og da baller det på seg, fordi hva har jeg også funnet? Jo, hvis jeg har dårlig søvn, så blir jeg også, tåler jeg også sukker dårligere. Og da føres det videre utover neste dag. Så gjennom å ta i meg når jeg spiser, avgjørelsen,
kun den ene hacken alene, så har det ført til bedre søvn og også bedre toleranse for glukose gjennom hele døgnet. Det er superinteressant, for det tror jeg det eneste jeg ikke har testet, å spise en stor middag rett før jeg skal legge meg. Eller det har jeg jo testet før, men ikke i forbindelse med glukosemåler. Men
Men jeg hadde en syk frokost her. Det var selvfølgelig havregrøt, og så hadde jeg en hel banan, grønne bananer, riktig nok. Jeg hadde to spiseskjer med honning, masse bær og yoghurt. Det var en gulvmeie av en overdose. Men jeg hadde også to spiseskjer med kanel oppi. Så det steg jo fryktelig blodsukkeret mitt, men det gikk gjent ned innen to timer. Men det var skikkelig potent frokost. Det var gøy å se at jeg hadde kontroll på det.
Jeg prøvde her om dagen, jeg var i en annen podcast da, hvis jeg har lov å si. Ja, det hadde du også i. Vi elsker andre podcaster også. Og da prøvde jeg noe som jeg byr meg litt imot, å prøve en del ting, for jeg vet at jeg har ikke gått av det. Og så vet jeg også at hvis jeg prøver for mye sukkerting, så trigger det litt cravings.
Så jeg har kommet til det punktet at jeg har ikke behov for sukker. Hvis jeg får bli fysen på noe, så blir jeg fysen på noe salt eller noe med fett. Men det tok ganske lang tid å oppnå den rettigheten
Den effekten her da. Sånn at hvis jeg begynner å prøve masse sukkerting nå, så er jeg litt redd for at da må jeg slite meg gjennom en liten periode hvor jeg egentlig har litt sånn lyst på sukker igjen da. Men jeg tok av for å teste. Det jeg tenkte var, dette er en 100% normal norsk lunsj. Men det var da på, da hadde jeg fastet et døgn da. Men da spiste jeg
Jeg spiste to brødskiver. Valgte til og med ut den groveste sorten. På den ene hadde jeg brunost, den andre hadde jeg nougat. Og så drakk jeg en sånn bitteliten juice fra Bendit, hvor det sto sånn en av fem. De ville at jeg skulle ha fem av den om dagen. Jeg drakk den lille der. Det tror jeg var mangoananas eller noe sånt, så relativt søtt opplegg. Og da fikk jeg en blodsukkerspike, som jeg aldri
aldri har sett maken til. Så er dere komfortable med disse tallene? Absolutt. Jeg har egentlig ventet meg til å bruke milligram per desiliter, men jeg vet at i Norge så bruker man millimol per liter. Ja, vi bruker det. Millimol per liter. Jeg var i hvert fall oppe i 11 millimol per liter etter en time, og det har jeg aldri hatt så høyt noen gang da. Nei, det var høyt. I milligram per desiliter så er det over 200 millimol.
Og så sank det jo, for at jeg er insulinsensitiv, sånn at det gikk jo, etter to timer så var jeg nede på der jeg var, men etter tre timer så var jeg, vanligvis får jeg ikke sånne dips, hvor det går veldig opp, og så går det veldig ned.
Men der endte jeg da på veldig, veldig lavt etter tre timer. De tre tingene vi snakket om i starten, hva som du kan se med en sånn CGM, det er jo gjennomsnittlig glukosen, og så kan du se variabiliteten, altså hvor høyt og lavt
forskjellen mellom høydepunktet og bunnpunktet, og så eventuelt høyden på spiksen. Men den forskjellen mellom høyde og det laveste punktet der har jeg aldri opplevd maken til. Og dette var jo da en sånn lunsj som anbefales av ernæringsutvikling
myndighetene da, at det er det sånn bør man spise, og man bør spise det helst mange ganger om dagen. Og tenk den belastningen som skjer på helsen vår da, hvis man gjør det hele tiden, for det vil jo du merke. Og litt før du kom da, så snakket meg Aletta om at jeg hadde en enorm spark i hodet
Var det 28 jeg sa? 26 til 28? 28 millimol per liter? Nei, men! 23? Var det 23? Det var høyt uansett. Det var så ekstremt, men det var på grunn av intravenøs dosering med C-vitamin. Ja, men det er faktisk...
da måler ikke... Det blir en feik måling. Så det er en luresystem. Men jeg har vært oppe i 12-11-12 på en del ting som jeg har testet. Jeg spiser jo vanligvis veldig lite...
Jeg vil ikke kalle det karbohydratrestriktivt, for jeg synes at det jeg spiser er det det bør være. Så jeg vil si at det burde være karbohydrat normalt, mens alle andre spiser karbohydrat for høye. Mitt go-to-måltid, jeg spiser en gang om dagen. En gang om dagen? Om natten. Det varierer jo litt, men hvis jeg kan velge det jeg synes er absolutt,
like best, så er det jeg griller meg en biff, og så lager jeg en salat som jeg har komponert selv, som jeg kaller white salad fordi at det nekts veldig grann, og i den salaten så er det to grønnsaker og det er en tomat og agurk
Og resten er da høyfett da, altså det er avokado, oliven, fetaost, mozzarella, og så slenger jeg på litt rømme. Og så prøver jeg også at, det har ikke noe med glukosnøret, men jeg prøver også at det er økologisk, og at det er ikke pasteurisert, disse melkeproduktene da.
Det hørtes godt ut. Det hørtes jo veldig godt ut, jeg er helt enig. Men det jeg har funnet ut er at den absolutt beste hacken som jeg har oppdaget rent kostholdsmessig er eplesideredik. Helt klart. Altså når jeg spiser den her, og så lager jeg en dressing hvor jeg blander eplesideredik og kanskje litt MCT-olje og litt olivenolje, og
blander ut og bruker som dressing da. Ganske mye eplesideredik egentlig. Det er ikke bare at jeg ikke får en spike, jeg får ikke en spike i det helt tatt, men jeg får sånn gradvis fra jeg spiser til det har gått to-tre timer, så har jeg en sånn jevn nedgang i glukosen. Så veldig, veldig jevnt da. Men jeg får rett og slett null blodsukkerstigning hvis jeg bruker eplesideredik. Så det er det som fungerer aller
aller best for meg. Så etter jeg hadde hatt en IV eller sånn intervenøs med CVC-minns, så tok jeg en kopp, eller lagt en te, husker du det? Ja, jeg husker det. Stopping med epløtsidder og vinnegøy og kanel. Jeg tror jeg drakk to sånne kopper, at det gikk ikke ned i det hele tatt. Så det var jo klart det var en feil måling, men epløtsidder
Eppelsider virker ikke alltid, så det er super. Men kanel er også veldig nyttig. Veldig mange sier at de synes eppelsider ikke smaker vondt. Å nei, det er godt! Men jeg synes det, i en dressing blandet med olje, så synes jeg det er kjempegodt. Mhm.
Og i den salaten der, med alle disse godsakene, så synes jeg bare at av og til så dropper jeg kjøttet. Og det er litt sånn illosiv for meg som egentlig er litt sånn carnivore for fekter. Men jeg synes den salaten er så god at det holder egentlig, og den er jo veldig næringsrikt og veldig mye kalorier, for det er jo ganske mye fett i den, kan man si.
Men du, hvis vi oppsummerer da, så synes du at du har hatt god erfaring med glukosmåler, og det er noe du vil anbefale folk å teste? Altså, jeg synes jo alle bør bruke det. Altså, som folk spør, er det noe for ikke-diabetikere? Og der pleier jeg å si, ja, men...
det er noe for ikke enda diabetikere, for man vet jo ikke, altså, man bør teste, og så se hvordan man ligger an, da. Og det er jo masse sånn, altså studier som viser at USA ligger jo alltid i hakket foran Norge i usunnhet, da, men en av fem tenåringer i USA har prediabetes. Man kan for eksempel
studier viser at man kan ut fra blodsukkertallene til en i 30-årene kan man forutse sjansene for å utvikle Alzheimer og sånne ting. Så jeg synes egentlig alle bør bruke det, for det er både veldig lærerikt på hvordan kroppen responderer på sukker, og alle disse tingene med hvordan søvn påvirker sukker, hvordan stress påvirker sukker, hvordan trening påvirker sukker. Men...
jo, men det jeg skulle si, så alle bør egentlig bruke det, men det er et visst unntak, synes jeg. Og det ene er at hvis du allerede har litt sånn anstrengte forhold til mat, så kan det hende at du blir alt for obsessed med dette her da. Og det som er veldig viktig å huske er at det eneste en sånn CGM viser er jo øhm
glukosetoleransen din. Så da må man først ikke glemme at det er veldig mye annet som også er viktig for god helse, og hva slags type fett man spiser, mineraler, vitaminer og sånne ting, så man nok ikke blir så opphengt i glukose at det er det eneste man tenker. Og så er det også en mulighet for å bli litt lurt
fordi at den viser jo ikke insulinnivåene dine. Så det kan jo være at det ser ut som du har fine glukosetall på CGM-en, men det du ikke vet er at du har veldig for høy av insulin for å holde dette sukkernivået så jevnt. Så da kan det jo være at du i ti år før det viser på glukosten, så kan du ha begynnende insulinresistens. Så
Men CGM kombinert med å kanskje da gå til legen og få sjekket fastende insulin. Mhm.
så får du en veldig god pekepinn på hvordan din metaboliske helse er. Jeg tenkte at man kunne fått en sånn insulinmåler og koblet opp ved siden av det hadde vært noe. Ja, det er drømmen. Så vidt jeg har forstått, så kan det virke som at det ikke er i nærheten enda. For det som er med den CGM-en er at det måler jo ikke i blodet. Det måler en sånn interstitiell veske som er på en måte mellom cellene. Og der er det tydeligvis...
det å måle insulin ikke vil funke på samme måte. Men det ville vært dømmen, en sånn continuous insulin monitor. Tenk på det. Det hadde vært noe der. Ta en test på fastene, det er veldig viktig. Dette med trening har jo også hatt stor effekt. Hvis du har spist noe og du får en spike og du trener etterpå, har du sett noen resultater på det?
Altså nå er ikke jeg typen som spiser før trening, men det jeg faktisk har opplevd der... Eller går en tur, ja. Ja, for det er jo... Når du spiser sukker da, hvor er det dette sukkeret skal gå? Jo, det skal jo gå ut i muskulaturen, og når det er fullt, eller muskulaturen lever, og resten blir lagret som fett. Sånn at hvis man for eksempel går seg en litt sånn brisk walk, som de kaller det, en litt sånn power walk etter man har spist, så vil jo det bidra til at sukkeret går dit det...
bør være da. Men det jeg har funnet ut faktisk, for jeg trener jo alltid på tom mage, så det har vært veldig interessant å se blodsukkerverdiene mine når jeg trener. Men det jeg har funnet ut er at hvis jeg har prøvd å spise et måltid før trening, hvis jeg spiser et måltid som inneholder, eller i hvert fall øker blodsukkeret mitt litt, la oss si en halvtime før trening, så kan det ha en egentlig litt negativ effekt på treningen, fordi det som skjer er at da kommer jo
insulin ut i blodet for å få kvittet seg med dette sukkeret. Og så kan jeg risikere å få en sånn dipp i blodsukkeret mitt midt i treningen, fordi jeg spiste en time til en halvtime før trening, som trigget insulinrespons. Sånn at jeg har funnet ut at jeg spiser jo ikke før trening, men de som tenker at nå skal jeg trene om en time eller halvtime, nå tar jeg meg en banan, kan godt tenne at det virker bare helt mot sin hensikt, at man rett og slett får en blodsukkerdipp
underveis i treninga. Men det som har vært veldig fascinerende med trening og dette seg-gamen, det er å se hvordan leveren selv styrer blodsukkerverdiene mine. Hvis jeg trener hardt, så får jeg en spike i blodsukkeret, altså stiger blodsukkeret, fordi det er sånn kroppen fungerer. Hvis man, altså, flight or... Fight or flight. Fight or flight responsen, ja.
Sånn at da trenger kroppen litt sukker. Og det, i hvert fall for meg da, for dette her må jo sies med sånn at jeg har jo da levd på veldig lavt karbohydratinntak i veldig mange år. Sånn at jeg tror jo at for det første systemet mitt er veldig flink til å justere dette blodsukkeret på egenhånd. Jeg er ikke sånn som man anbefales av kostholdseksperter at man må spise for å kontrollere blodsukkeret. Hos meg så er det
leveren og bukspyttkjertelen som kontrollerer blodsukkeret mitt. Men hvis jeg gjør en veldig hard treningsakt, så stiger blodsukkeret. Jeg kan trene i hvert fall to timer uten at
blodsukkeret synker. Ofte har jeg tenkt sånn før jeg fikk denne CGM'en at hvis jeg blir veldig sånn, møter litt sånn veggen underveis i en treningsøkt, ja nå sanker blodsukkeret mitt, men det viser jo da disse målingene at det ikke gjør det. Så når jeg blir møtt i veggen, la oss si etter to timers treningsøkt, så er det fordi jeg ikke har godt nok trent, det er ikke fordi at blodsukkeret er for lavt da.
Men igjen så er det også sånn, her kan jeg se sånne hacks igjen da, at hvis jeg har litt lavt blodsukker for eksempel, noe som jeg, dette er jo, jeg har det jo aldri, men hvis jeg hadde hatt det, så kunne jeg på en måte, trikset er jo da å trigge og få leveren til å booste ut litt sukker, og det er jo gjennom å ta en liten spurt, eller ta noen push-ups, eller gjøre et eller annet sånn, så øker blodsukkeret. Så i stedet for en banan, skal man bare ta en liten intens øvelse, så
Så stiger blodsukkeret seg selv. Veldig bra hack. Dette er så spennende. Jeg tror aldri jeg klarer å begynne å si CGM. Jeg blir litt sånn CGM, men det gjør ingenting. Skal vi ikke snakke om litt flere veier å hack så? Jo, altså. Veldig gjerne. Jeg vil nevne en ting til før vi går videre. For det er en annen ting. For det er dette med stress som også påvirker blodsukkeret. Man ser jo studier som viser at
at dårlig søvn, det er forbundet med fedme. Stress er forbundet med fedme. Mekanismene der er ikke så veldig vanskelig å se, men det jeg har lagt merke til er at hvis jeg vet at jeg skal ta en skikkelig hard intervall, noe som jeg gruer meg til, så
Så begynner blodsukkeret mitt å stige allerede en time før trening. Jeg kan omtrent bare se bort på joggeskoene, og så begynner blodsukkeret å stige. Det er jo en sånn feed-forward-mekanisme. Når jeg begynner å trene, så stiger blodsukkeret, men hvis jeg vet at det skal være knallhardt, så begynner det allerede før treningen. Det er jo ikke noe problem så lenge det er korte perioder, men de som har kronisk stress, så vil jo den effekten der virke.
hele døgnet. Det forklarer jo da hvorfor man får høyere blodsukker når man stresser og lever et stressende liv. Veldig viktig poeng. Jeg har lest det selv på min egen. Ikke nødvendigvis som du sier rett før en treningsvekt, men i andre sammenhenger når jeg har noen morgenklasser og det stiger på vei til jobb. Helt klart. Jeg er helt sikker på at dette kommer til å bli noe som blir mainstream, noe vi alle kommer til å gå med. Jeg er
Jeg står ved det. Men problemet nå, Folieby, er jo at det er dyrt. Det er dyrt, men det er veldig mange hacks som er dyre. Mye som er dyrt, og det som jeg synes er fint med denne CGM-en, det er jo at man ikke trenger å bruke den kontinuerlig. Man kan få
veldig mye informasjon bare av de to første ukene, hvis man gidder å teste litt. Så det er ikke noe du må gå med hele året. Så dyrt synes jo ikke jeg det er. Nei, ikke sant? Det holder å gjøre det innimellom. Jeg synes jo det er så spennende at jeg liker å ha det absolutt hele tiden. Men på sikt så skal jeg ta meg noen pauser da. Men driver du med noen andre målinger? Er det noen annet du testmåler? Sånn ting? Hmm...
Det var en periode jeg var litt opphengt i å teste ketoner og sånn, men det bryr jeg meg ikke noen ting om.
Jeg er jo ikke badevekt engang. Jeg føler at det som styrer meg er bare hvordan jeg føler meg. Hva er helse? Er det et tall? Eller er det hvordan du føler deg, og om du har energi og føler deg frisk? For å være helt ærlig, så er jeg til og med litt sånn prinsipielt motstander av supplementer. Fordi at jeg...
synes at det skal være gjennom kosthold. Det er derfor jeg liker eplesidredrik, for det er en matvare. Men du får jo også noe som heter berberin, som er fra noen røtter. Ja, jeg bruker det. Men det blir i en pilleform, som blir et supplement. Ikke at jeg har noe med det å gjøre, men så vidt jeg har lest meg til, så er det kanskje at du må få det ingisert, så det skal...
Det å ta det opp i fornøyelseskanalen ikke... Jo, det er en variant som heter dihydroberin, som er en omformet form av berin, som er bedre å ta sletter opp i tarmen, og du kan ta lavere doser. Men jeg skjønner poenget ditt. Vi skulle jo egentlig ønske at det kostholdet vårt var så rent og bra, at vi fikk næring fra det.
Men nå er det jo sånn at de fleste ikke har tilgang, eller har økonomi, eller har kunnskap nok om å spise på den måten som de ønsker da. Spise som et levende menneske. Ikke like human. Det er veldig få som gjør det, som får i seg nok næring gjennom maten. Men om det da hjelper å hive på masse supplementer, det kan vi jo bli enige om at de ikke gjør mat først. Det er jo...
Først må man i hvert fall starte med å spise næringsrik mat, og det er alt som kommer i pose og pakke, som er ultraprosessert, og masse tilsatt sukker og alt mulig annet. Man kan i hvert fall starte med å kvitte seg med det. Ja.
Men når det skal sies da, så er det kanskje nesten ingen, eller det vet jeg ikke, men jeg bruker i hvert fall ekstremt mye supplementer når det kommer til stykket, selv om jeg er motstander av det. For jeg liker å teste det ut, så jeg tester jo ut omtrent det som er av ting jeg kommer over. Fortell. Nei, altså, jeg er nesten du ikke kan fortelle, men jeg er... Noe du liker da. Ja.
Det som er det blir jo veldig lite vitenskapelig. Det blir jo bare sånn jeg er en forsøksperson. Helt fint. Og så gjør jeg det også på en sånn måte at jeg prøver ut innmari mange ting samtidig. Så det er jo umulig å si hva som eventuelt funker av det.
Men er det en ting jeg er litt sånn lidenskapelig opptatt av, så er det at mine mitokondrer skal bli sunne og friske og effektive. Sånn at jeg har en periode nå tatt glutathion, eller glutathion, som sikkert dere har hørt om.
Og så er jeg jo da igjen opptatt av, melatonin også er jo en antioxidant i mitokondrene som du da får når du sover da, og du utsetter kroppen for sol. Ikke tatt melatonin noe særlig som supplement, for jeg har bare tenkt at jeg gjør de andre tingene som påvirker produksjonen av melatonin i kroppen da. Men jeg har vært borti sånne ting som melatonin,
Buckminster Fullerene, altså C60-karboner. Har du hørt om det? Ikke jeg. Er det peptid da? Nei, det er et karbonmolekyl som inneholder 60 karbonatomer, så det er formet som en fotball. Det er de som ...
at dette molekylet ble teoretisk, at det ville kunne funke å lage, ble på en måte, til slutt så klarte de å lage det, jeg lurer på om det var på midten av 90-tallet eller noe sånt, ja, så de som gjorde det fikk jo Nobelspris i kjemi. Nå viser det seg at det finnes i naturen da, men det er hvertfall sånn studier har vist at hvis man tar dette C60-karbonmolekylet, så er det visst nok associert
med lengre levetid hos rotter da. Men jeg tror det er ganske lett å finne studier som debunker akkurat det greiene. Men jeg har uansett valgt å teste det da. Jeg har testet av et par forskjellige epoker. Hva har du funnet da? Nei, altså ingenting. Nei?
Men det gjelder jo absolutt alle sånne... Bortsett fra eplesidereddikt, så kan jeg si at uansett hvilke hack eller tilskudd jeg har prøvd, så har jeg aldri kjent noen umiddelbar reaksjon på at ja, dette funker. Svaret får man jo eventuelt på sikt...
om helsa blir bedre eller om man lever lenger. Så det jeg er litt spent på er jo sånne, det er nye fenomener nå, men sånn som dere som er sånne biohacking girls, så har du sånne biohacking boys for meg da. For dette er jo nytt. Hvordan vil dette påvirke, la oss si, levetiden vår, helsa vår? Til de som holder på sånn, vil det plutselig bli mange som blir 120 år i vår generasjon da? Det blir litt spennende å se.
Vi kommer jo til å leve lenge. Vi gjør jo det, for vi gjør disse tiltakene. Jeg tror det, eller håper det, men vi vet jo ikke svaret før vi er 120. Selv om man finner at en mus lever lenger, så betyr det jo ikke at vi mennesker lever lenger av den grønn. Så det svaret finner vi jo først når nok av sånne bihackers har levd lenge nok, da.
En annen ting som jeg også, altså nå driver jeg og sier disse tingene som jeg synes er litt på kanten da, for en annen ting som jeg har drevet å teste ut er noe som heter Methylene Blue, jeg vet ikke om du har rapport til det? Smurf?
Har jeg blått unge nå, eller? Har du blått unge nå? Det får man litt energi av, men det gjør du jo med kraft også. Jeg kan kjenne at jeg får litt klarhet. Jeg kan ikke egentlig si at jeg merker noe, men jeg har i hvert fall tatt det en god stund, da.
Og visst nok så skal det jo ha gode effekter på mitokondriene, blant annet. Så det er litt av tingene jeg tenker om det meste jeg gjør, er at disse mitokondriene mine skal få seg en skikkelig god runde. Så det gjelder jo trening, isbading, fasting og en del sånne supplementer. Så alt er på en måte sånn,
bunner i at jeg vil ha mitokondrier som er effektive og mange. Dette er en veldig fin oppsummering, for det bunner vel i grunn ut i at vi ønsker å ha det bra. Ønsker energi og ha mental klarhet og kunne prestere hver familie, person, venn, arbeide uten at vi er utslittet, ikke sant? Ja.
Så uansett om man velger supplementer eller om man går for de naturlige tiltakene som man kan gjøre. Men det er jo en del på kostholog og elimineringsmetoden som da er gratis hvis man går inn for å ikke spise potemat og ultraprosessert mat. Men jeg lurer på en ting, fordi du lever jo et litt annet liv enn det som...
med rutiner i og med at du da er gangster-rapper. Var det derfor du ble så interessert i dette med helse? Fordi at det var slitsomt? Eller har du alltid vært interessert i...
Jeg har alltid vært interessert i det. Men det som startet hele denne reisen for meg, det var når jeg ble fortalt, det er mange år siden da, så ble jeg fortalt om lavkarbo eller LCHF. Og så at det var sånn der, ja, gullerot er usynt,
Kjøttdei, sunnerenkarbonadedei, liksom mange sånne ting. Det var det mest provoserende jeg hadde hørt. Så da satte jeg i gang en selvstudie for å motbevise dette tullet her. Så jeg kom jo inn i dette her. Grunnen til at jeg sier det er for å vise at det var ikke noe placeboeffekt. Jeg gikk ikke inn i dette her med skikkelig tro på at dette var det riktige. Jeg gikk inn i det for å bevise hvor tull det var. Og så bare jo mer jeg
satt meg inn i ting, jo mer fant jeg ut at de tingene jeg trodde var riktige, ikke nødvendigvis var riktige. Så nå har jeg en slags slagord at alt du har lært er feil, det motsatte er det riktige. Og det er nesten skummelt, synes jeg, hvor gjennomført mye av de tingene vi har lært viser seg, og ikke bare lært, men det blir sett på som en sannhet, viser seg at
ikke er riktig. Faktisk sånn at hvis du gjør, jeg vil nesten gå så langt som å si at hvis du gjør absolutt alt motsatt av det du har lært, så tror jeg det går deg litt bedre. Da gjør du mer riktig enn hvis du hadde gjort alt du har lært som er riktig. Helt enig. Men hvordan ser helsen ut blant gangster-rappere? Er du et outcast, eller har du god innvirkning på de rundt deg? Nei, nå har det...
litt sånn at jeg for ganske lenge siden sluttet å være så opptatt av å misjonere rundt dette her da. Jeg driver ikke å fortelle folk hva det skal gjøre med mindre de spør meg, så sier jeg ja, siden du spør, så kan jeg fortelle deg. Men nei, jeg tror jeg er en litt sånn outcast når det kommer i rap-miljøet, og det er vel mest øl det går i blant de andre i min bransje da. Så...
Det er ikke den sunneste gjengen nødvendigvis, de andre kollegaene mine. Det er hvertfall sånn jeg tenker om det, sikkert helt galt, men man tenker jo det. Men jeg vil jo tro da at bare det å være deg, man kan jo ikke predikere, det funker jo egentlig aldri. Men hvordan ser en typisk dag ut? Har du noen morgenrutiner? Har du noe du alltid gjør? Eller sånne ting?
For meg er det jo stor forskjell på helg. Jeg jobber jo i helgene. Jeg jobber jo hver dag nå, men da jobber jeg i studio, så da styrer jeg alt selv. Og så er det spillejobber i helgene.
Nå har jeg jo, jeg har alltid bleid å tulle og si at, først at jeg drikker kun på jobb, mens alle andre er jo motsatt, de drikker bare privat. Og så pleier folk å si, jeg drikker bare helgene, men da sier jeg sånn, jeg spiser bare helgene. For det var en veldig lang periode, og jeg fastet fire dager i uka, og da spiste jeg bare, nei tre dager i uka. Så jeg spiste torsdag, fredag, lørdag, søndag, og så langhelg da.
Så mandag, tirsdag og onsdag så spiste jeg ikke, så det var litt morsomt å si at jeg spiser bare helgene. Noen sier at jeg drikker bare helgene. Jeg skjønner hva du mener, jeg spiser bare helgene. Jeg synes det var litt komisk. Rutinene er at jeg sover til jeg våkner. Jeg er kjempeopptatt av å få nok søvn, og ikke bare mengden søvn, men at søvn får kvalitet over seg da.
Og det er igjen tilbake til dette med når på døgnet jeg spiser en del sånne ting. Og så står jeg opp, og så jobber jeg litt, og så trener jeg, og så spiser jeg det ene måltidet mitt. Og det er akkurat nå er jeg i en periode hvor jeg prøver at det skal være senest klokka fem, men gjerne litt tidligere også. Men hvor lenge har du holdt på med ett måltid om dagen? Det har jeg holdt på med i mange år. Ja.
Og igjen dette tilbake med sånn at vi snakket om denne glukosemåleren når jeg trener, at jeg ser at ikke blodsukkeret mitt dropper når jeg trener. Jeg kan jo ikke vite hvordan andre som spiser på en annen måte, hvordan det ville vært. For jeg har jo da gjennom så mange år med å spise lite karbohydrater og spise sjeldent, så kroppen min er på en måte blitt...
Veldig flink til å utnytte fett som energi. Det vil si at da er jeg jo ikke sulten heller. Jeg er sulten en gang i døgnet.
Sånn at det folk kaller intermittent fasting, eller å spise, ha et faste vindu på 16 timer eller noe sånt, for meg så er ikke det fasting egentlig. Selv om det er det. Du får jo, produksjonen er ikke 200 og sånne ting, men for meg så er det bare dagligdags spisrutine. Så for meg så er fasting, hvis jeg går...
flere dager da. Men du er biohacking boy, vi er biohacking girls, og da jeg prøvde OMAD, jeg har testet OMAD i flere runder og perioder, men det får en liten negativ boost på både søvnen min, og jeg kjenner det på hormonene også, i forhold til syklusen, at det setter meg litt ut. Det er litt tøffere for kvinner, så alle skal ikke gjøre OMAD. Men jeg har inntrykk av at de fleste menn, mange thrive godt på det. Veldig. For det er jo...
For det første er det individuelle forskjeller på alle. Jeg tror at hvis man blir venn i kroppen sin til å bruke fett som energi, så tror jeg alle vil kunne lettere gå lenger uten å spise. Men som du sier, det er forskjell på hormoner på kvinner og menn. I fettet har du leptin, blant annet grelin, som trigger sult. Og damer har jo mer av det.
og det er kanskje helt naturlig fra naturens side, fordi dere skal ha litt høyere fettprosent, men kanskje lettere kan gå lenger uten mat, rett og slett hormonellt sett fra naturens side. Og så er min erfaring også at jeg liker å teste litt forskjellige ting. Akkurat nå holder jeg på med en periode hvor jeg ikke er faste, altså jeg er fast naturlig, nå går jeg og legger meg og står opp, sånn at det blir 12-13 timer, så jeg har hatt opp til 16 timers faste vindu nå, men nå spiser jeg tre, kanskje fire måltider i dagen, og trives kjempegodt med det.
og det øker forbrenningen og det øker søvnekvaliteten men ikke minst det kan jeg jo måle på denne aura-ringen som jeg tror man skal bare justere litt underveis og kjenne litt på hvordan man har det tilbake enn det det hele tiden at det er no one size fits all men
Men du kan jo ikke snakke ut om nesepusting, for du kommer vel ikke unna det med deg? Nei, det har jo blitt litt sånn trademarken min da. Og jeg får jo meldinger hele tiden, folk lurer på dette nespustgreiene og sånn. Så ja, hva er det noe de lurer på rundt det? Ja, hvordan begynte det egentlig? Nei, altså det begynte vel egentlig sånn som veldig mange andre har begynt med også, det startet med bevissthet rundt pusting, egentlig gjennom Wim Hof pusting da.
selv om Wim Hof-pusting er jo da det rake motsetninga, for han er jo veldig opptatt av pusting, men med munnen, eller han bryr seg i hvert fall ikke om det er med nese eller munnen, og så er det jo når, altså en del av denne Wim Hof-pusting er jo hyperventilering, mens hele poenget med nesepust er at det skal ikke være hyperventilering, så det er jo egentlig helt motsatt av Wim Hof-pusting da.
Har dere vært borte i Wim Hof-pusten? Absolutt, jeg har til og med vært på kurs med han, men det er jo å holde pusten så lenge som mulig, og det er ganske fascinerende hvor lenge du faktisk klarer dette å være når du har trent på det. Men det som er med Wim Hof, det er at man får veldig lav CO2 når man puster med en hyperventilerer,
så kvitter man seg med CO2. Altså, du puster hardt med munnen, så nå skal jeg bruke et engelsk ord, for jeg kan ikke det norske, men offloader du veldig mye CO2. Og det som er når du blir anpusten, eller når du får behov for å puste, så er ikke det at hjernen registrerer at du har for lite O2, men den registrerer at du har for mye CO2.
Det vil si at når du tar en hyperventilering med Wim Hof, så kvitter du det med kjempestore mengder CO2. Da kan du holde pusten veldig lenge, for da tar det lang tid før disse CO2-nivåene bygger seg opp igjen. Når du hyperventilerer, så kan man bli svimmel, og man kan kjenne at det prikker i fingrene.
Og da er det folk tror at det er fordi det er en reaksjon på for mye oksygen, men det er faktisk en reaksjon på for lite oksygen. Fordi at når du får lite CO2 i systemet, så trekker blodene seg sammen. Og det kjenner du gjennom at blodene i fingrene trekker seg sammen, så blir det mindre oksygen. Og så blir du svimmel fordi blodene i hjernen trekker seg sammen, og så blir det mindre oksygen. Så det paradoxa er at jo mer du puster, jo mindre oksygen får du.
Og det er jo da hele poenget med, altså det er mange poeng med nesepust, men ett av poengene med nesepust, det er det at man puster mindre, roligere, og så kvitter man seg ikke så mye med CO2, så da bygger det seg opp CO2 i systemet,
Og på sikt da, når du har gjort det lenge nok, så vil den hjernens terskel for CO2 øke. Så du tåler å ha mer CO2 i systemet, og det er veldig gunstig for mange ting. Ikke bare for at blodårene utvider seg, men også for at hemoglobinet gir fra seg oksygen lettere ute i vevet. Sånn at når jeg blir anpusten, eller du blir anpusten når du trener,
så er det fordi at hjernen synes du har for høyt CO2, selv om folk tror at det er fordi at hjernen synes du har for lite oksygen. Men jo mer jeg har trent med nesepusting, jo høyere blir den terskelen for CO2, og da kan jeg trene kjempehardt uten å bli nevneverdig i andepusten.
Er du en naturlig nespuster? Nei. Så du må trene opp på dette? Jeg teiper munnen noen måter. For jeg er en naturlig nespuster, så jeg trenger ikke teip, men det gjør du jo også. Men er du en naturlig nespuster når du trener? Nei, så dette er noe helt annet. Jeg liker å dele det inn i to. For det ene er hva som er gunstig for helsa med nespust.
Og det andre er om det er prestasjonsfremmende for idrett, sport. Så det er to forskjellige ting jeg kan argumentere masse for. Det blir litt sånn teori, og så driver jeg nå og prøver det ut i praksis, og ser om det faktisk i praksis stemmer med teorien, om jeg presterer bedre. Gjør du det? I hvert fall ikke dårligere.
Men for du hadde jo den artiklen i Aftenposten, men hadde du testet det da uten nesepust før? Mm.
Hvordan var resultatene mye bedre med nesebusten? I rent oksygenopptak og prestasjon på mølla der, så presterte jeg likt med nesebust og munnpust. Sånn sett så presterte jeg i akkurat den testen som var i ni minutter, presterte jeg hverken bedre eller dårligere. Men spørsmålet er jo sånn, jeg kan mer argumentere for at nesebust...
funker bedre for prestasjonen på litt lengre løp, hvor du ikke har så høy intensitet, at det er det aerobe som styrer, og ikke det andre aerobe. Hvis man skulle starte å teste dette med nesepust under trening, hva ville du gitt av god råd? Jeg har aldri fokusert på det. Hvis du skulle gi oss et råd på hvordan man skal komme i gang. Nei, man må jo bare lukke munnen etter pustet med nesa, og så er det jo sånn at i starten så har man jo lavere toleranse for CO2, så da må man bare ta det rolige.
Og så ligge på det nivået som gjør at du faktisk går an og fullfører økta på nesebust da. Nå er det jo også sånn at, altså hvis jeg trener vekter, så er jo nesebust ikke noe problem med det hele tatt, men det er jo mest når det kommer til sånn cardio da.
Det de fleste gjør, skal ikke si feil, det kommer an på hvor ofte man trener, men det er en vanlig feil som gjøres blant emosjonister som skal trene kondisjon, er at de ikke trener rolig nok, eventuelt ikke trener hardt nok, så de ligger i en suppe på midten,
Sånn at hvis du nesepuster, så kan det i hvert fall være en fin intensitetsstyring på det at du kan ha økter som ligger i det vi kaller zone 2, som er bra for mitokondrien. Igjen tilbake til det som er mitokondrien. Det kommer an på hvem du spør og hvor mye du trener, men det er litt enighet om at kanskje 80 prosent av økter
av kondisjonsøkter skal være rolige. Og da kan du bruke nestpust i hvert fall på de da. Og så har du jo den siste 20 prosenten som da skal være veldig hard, for eksempel en intervalløkt. Da vet jeg jo at de færreste som ikke har
utviklet denne CO2-toleransen, klarer å gjennomføre en så harøknende spust, men det klarer jeg da. Det er helt null problem for deg, for jeg har jo testet det veldig mye nå når jeg er ute og går oppover og nedover og sånn, men altså, sånn full sprint med nesebøt, jeg er helt ærsimponert over at du greier det. Det er jo bare at jeg har trent opp denne CO2-toleransen, men nå skal jeg si at det er helt fascinerende, uansett hvor godt trent jeg er, det er en sånn kjempe
bratt liten bakke rett der jeg bor som er nede til en sånn døgnåppen butikk
og går jeg opp den bakken så blir jeg utslitt uansett for det har noe med sånn hvis du ikke har varme opp og sånn så blir jo alle slitne og blir anpustne av en sånn plutselig brå økning i aktivitet da så hvis du tar utgangspunktet at du synes det var skikkelig vanskelig å gå opp en liten bratt kneik fra sittende tilstand så gjelder det meg også men så lenge jeg har blitt fått varme opp og fått i gang systemet så
så kan jeg, det er ikke pusten som stopper meg når jeg trener. Det er egentlig utrolig deilig, jeg kan da trene kjempe, kjempehardt kondisjonstrening, og så likevel så puster jeg rolig og få pust i minuttet da. Og trikset er faktisk når jeg har disse harde øktene, er å begrense, altså, vet du,
rett og slett puste mykt, ikke puste aggressivt, men puste mykt og rolig. Og så kjenner jeg at det også påvirker nervesystemet. Du har jo sånn sympatisk og parasympatisk, og det parasympatiske roer ned kroppen. Og det kjenner jeg faktisk når jeg er inne og trener hardt, at jeg kan
at det skjer noe når jeg puster mykt og rolig under treningen. Dette er veldig interessant, og det er sånn at jeg nesten skulle ønske du hadde en aura-ring så du kunne målt spesielt hjertevariabiliteten. Ja, jeg har jo en Garmin som gjør det da. Men har du sett noe på hjertevariabiliteten, om det har hatt utslag, om du har fått høyere score på det? Det har nesten sånn ut som om du har vært mer i det parasympatiske. Ja, jeg har egentlig ikke... Jeg har jo...
teip jo munnen om natta og sånn, og jeg har egentlig ikke sett på forskjellen på de periodene hvor jeg glemmer det. Men jeg ser jo at HRV øker når jeg har hatt god søvn og gjort alle riktige ting da.
men akkurat hvordan det er under selve treningen, det vet jeg ikke, men jeg ser hvertfall at det er en gunstig effekt på HRV, bare alle tingene jeg gjør. Helt utrolig fascinerende. Jeg lurer også på hvis man tenker oppsummere litt det man snakket om med glukosemåler og nesepust, har du i forhold til å stresse kroppen, klarer du å lese om trening med nesepust, eller uten om det har noe å si for glukosemåleren?
Nå trener jeg jo kun med nespus, så det kan jeg ikke svare på. Men nei, jeg tror det er litt sånn lang sikt, eller litt sånn trender du kan se litt på over tid. Og det samme gjelder jo med disse supplementene jeg snakket om, og at det der å tro at man kan ta et supplement, og så kan man se sånn
store forandringer, målbare forandringer etterpå, det ser jeg ikke. Men jeg ser litt sånne mer langsiktige trender av disse tingene jeg driver med. Dette var altså så strålende hyggelig, men vi må avslutte, og før vi gjør det så lurer vi veldig på hva du skjeier ut med. For du må jo kose deg, sånn som alle andre.
Jeg har jo en laste, og det er lett brust. Det kan du skrive underpå. Men om det kan kalles utseying,
Men jeg skulle ønske at pasta var gunstig for de tingene jeg driver med, fordi det liker jeg veldig godt. Det er jo litt sånn at når jeg diskuterer disse tingene med andre, og så får det til å høres ut som det er så lett for deg. Men jeg er i utgangspunktet veldig glad i pasta, veldig glad i potet, veldig glad i godteri, veldig glad i sjokolade. Alle disse tingene ...
like jeg jo veldig godt. Så det er jo ikke det at jeg velger å ikke spise det, det er jo ikke fordi jeg ikke liker det. Så hvis jeg skulle, men skulle jeg skjea ut, så er det med pasta da. Kanskje du skal prøve noen sånne konjakknudler? Ja, det har jeg prøvd masse. Ja, det er kanskje kjære at det sammen er. Men det er litt vanskelig å få tak i nå, det var en periode hvor du hadde sånn miracle noodles, så hadde jeg kontakt med en som importerte til Norge, så jeg fikk en sånn
svær kasse en gang i måneden, og så jeg tror det solgte litt over det, sånn at han slutta med det. Men det jeg har funnet ut, hvis jeg skal avslutte med en ting da, det er jo at jeg har holdt på veldig lenge med dette karbohydratrestriktive kostholdet mitt,
og ikke spise brød og en del sånne ting. Og i starten så drev jeg mye med å finne alternativer som lignet. Sånn lavkarbo brød, lavkarbo pasta, quest bars, liksom alt mulig sånn som på en måte skulle være. Men da jeg funnet ut at i stedet for å drive og drømme om disse tingene og så holde den drømmen du liker gjennom å spise sånne falske produkter, så har jeg heller lært meg til at jeg liker de ekte mat og gjennomgående.
Og i den formen som maten kommer i fra naturen, altså jeg spiser uprosessert kjøtt, jeg spiser grønnsaker som er uprosessert, som er rett fra sånn det ser ut. Den eneste prosesseringen er at jeg kutter opp med kniv, og har funnet ut at gjennom å like det, så slipper jeg også å glippe på alle disse cravingsene, som man kanskje vil likevel gjennom å drive og spise sånn fake pasta og fake sjokolade og fake.
Herlig avslutning, og tusen hjertelig takk for at du kom til podcasten vår. Det var veldig bra. Og dere der hjemme, takk for at dere lyttet, og at dere legger inn en femmer på vurderingene her i appen. Det setter vi veldig stor pris på. Og så skal vi legge under litt linker, hvor du kan finne Pimp Lotion, eller bare Lotion. Og så på igjen her, ha en nydelig uke. Happy biohacking!
Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.