FIKEN Superenkelt regnskap
Se nå på TV2 Play
Vi skal lete etter en liten italiensk skatt. Følg med! Musikk
Hei og hjertelig velkommen til Kjell's Vidkjeller. Håper at stemningen er på topp og at livet leker for deg. Sånn som søy hører bør. I dag har jeg funnet en liten raring av en drue som jeg har lyst til å praffe litt om.
Jeg søker litt på Pole nå. Jeg mente at det var et par stykker til, men etter et lite søk på Kongelig Norsk Vinmonopol, så får jeg frem at det er fire forskjellige viner på Pole som har denne druen, og da begynner det å bli veldig lite. Vi snakker om at Pole har 29 000 forskjellige varelinjer, så her er vi nede på fire viner.
Så da begynner vi å snakke. Men jeg tror det finnes noen i spesialslippet. Det vil si at det kanskje kommer sånn 100 flasker eller 150 flasker. Jeg vet at Burlotto har en, skjønner du. Men den er ganske tyk og koster fort over 500 kroner. Så det vet jeg. Men stort sett så er det da nesten ikke noe av denne vinen. Og det er ikke så rart. Fordi at denne vinen lager seg heller nesten ikke noe vin av. Vi er på en veldig, veldig rar drue.
som heter Perlaverga, eller kan også kalles Perlaverga Piccolo, som stort sett bare lages i et bitteliten del av Piemonte, rundt en liten landsby som heter Verduno. Og der lager de bitteliten, altså jeg tror, kan være at det er flere, for det er alltid noen sånne små produsenter, men si at det er 20, kanskje 20 produsenter som lager dette her da.
Og vi er da i hjørnet av Barolo. Så de kan lage Barolo, men noen lager da denne Perlaverga-druen. Egentlig nesten mest for sånn historisk grunn. Men jeg synes det er en ganske kul drue, og jeg synes den er kul fordi den er ganske annerledes. Den har et veldig, veldig spesielt smaksbilde.
Og dette veldig, veldig spesielle smaksbildet er at den smaker veldig pepper. Altså den har sånn veldig, veldig, veldig peppertoner. At du blir sånn, yes, her var det mye pepper. Så jeg kaller det egentlig Perlaverga peppervin. Og det er nesten som at når du smaker på den, så har du fått en nykvern av svart pepper over. Og det synes jeg er kjempekult.
Fordi at det er helt unikt. Jeg vet ikke, jeg er litt usikker på om jeg kunne drukket så mange flasker av den sånn etter hverandre. Men å ta et par glass med perlaverga, for den har en egenskap til ved siden av pappeper, er at den er litt sånn der bringebæretoner. Så den har ganske mye frukt. Og så har den denne peppertron.
Og det er noen som sier, og jeg er absolutt ikke enig, at dette er liksom Piemontes Pinot Noir. Men det er bare vås. Men det er kanskje litt på den der fruktdelen de sier det. Men jeg er absolutt ikke enig. Så de som sier det, så kan du hilse for meg og si Er du dum eller? Ikke si det. Jo, si det. Nå har jeg blitt usikker om jeg skal si det eller ikke. Men uansett. Dette her er supergøy. Helt unikt. Veldig stodig. Og nesten uoverkommelig.
Og da synes jeg man skal ta seg brye og prøve. Fordi at man bør utvide horisonten litt, og her har vi virkelig noe som kan åpne dørene. Jeg var i Piemonte i oktober,
Og da ble Kjetil, som jeg var reise sammen med, han og jeg, jeg snakket så fælt om den perlavergen, og han ba «Ja, vi må gå på Vinbarn i den lille byen vi var i», og så hørte vi om de hadde perlavergen, og de ba «Ja, ja, selvfølgelig, vi har perlavergen, ja, ja, ja». Så fant de en flaske perlavergen, og hun sa, det er en dame som jobber der, det er veldig få som spør om dette her, men vi har det jo.
Og så koste vi oss med en flaske på largen, og så kom det et par andre i reisefølget vårt, så var vi en liten gjeng og koste oss med det. Og det synes jeg var et veldig kult øyeblikk, fordi at
Dette var vinen som jeg hadde smakt den før, men de andre hadde ikke smakt det før, og de var litt nysgjerrige, og du ser liksom, ja, jo, ja, ja, og noen synes det var veldig godt, noen synes det var sånn passe. Altså, vi er i det biololand, altså vi er i Barolo. Selvfølgelig er det veldig lett å bli overkjørt av en Barolo, men den er ofte dyrere også. Og det som er så gøy, hvis du som lytter på denne podcasten nå, hvis du har lyst til å være med meg,
og drikke blant annet perlaverga, men ikke minst drøssevis med Barolo fra 20. til 24. mai, så er det bare å sende meg en mail på kjell, at kjellsvinkjeller.no, eller kontakt meg på der du får tak i meg, jeg er ikke så veldig vanskelig å få tak i, så skal vi reise ned til Barolo, og farte rundt fra vingård til vingård, vi har faktisk kommet oss inn på to vingårder,
vingårder som nesten ikke åpner dørene sine. Men jeg har snakket med norske importørene, og de har sagt at de selvfølgelig, vi slipper inn kjelsvinvenner og vinkjeller. De må komme inn. Så vi skal virkelig få lov å teste det vi har lyst til. Og her er det fokus på vin fra morgen til kveld, pluss litt sånn historiereise også. Vi må snakke litt om historie.
Og det er rikelig med god mat og drikke hele veien. Og dette kan du bli med på hvis du vil. Det var faktisk noen som hørte på en annen podcast med, som sendte meg en mail. Vi blir med, så de har meldt på to stykker. Akkurat nå så tror jeg jeg fikk en mail i dag at det er plass til maks 10 personer til. Så dette her kommer ikke til å, dette kan fort bli fullt. Så hvis du har lyst til å være med på det, så synes jeg du skal være med på det. Vi skal teste faktisk alle personene.
Barolo, når vi skal teste eller smake på denne, skal vi prøve å smake på på kjærtårsdag inne på Facebook-gruppa med vin. Online klokka åtte på kjærtårsdag. Så det kan du også være med på. Du har så mye du kan være med på, men det var bare en liten hint, så bli på det hvis du kan. Tilbake til det vi ikke kommer til å prøve å smake, er da denne lille skatten av en sak, synes jeg. Jeg synes det er morsomt. De har fått en D&C, så det er på en måte...
Det er godkjent som et vindistrikt og eget vinområde, men det er nesten ingen som driver på med dette. Den mest kjente produsenten er Brulotto, og da tror jeg at det kommer kanskje 150 flasker til Norge. Da må du nesten søke det opp. Men dagens anbefaling som jeg har tenkt å gi dere, og den smakte jeg nå i helgen, er Diego Morra.
Verdun og Perlaverga 2020, koster 248,90 kroner, 250 kroner. Og det er den verden er selvfølgelig ikke på et eneste pol. Det hadde tatt seg ut om man hadde satt i hyllene hos det. For dette her, jo, her, naturlig. Å, så gøy. Når jeg driver og sjekker på polet mens jeg prater med dere. Det er faktisk 20 stykk på Holmesenteret, og 5 stykk på Aker Brygge. Og nå skjønner jeg hvorfor det er 20 stykk på Holmesenteret, for jeg mener jeg snakket med Aker.
med Frode for Holmesenteret er mitt pol. Jeg snakket med Frode om Perla Berge her for litt siden. Kanskje det er derfor han tatt inn. Men uansett. Så hvis du ikke bor i nærheten av Holmesenteret i Asker, og det er det sikkert veldig mange av dere som ikke gjør, så er det veldig rett å bestille.
Og jeg anbefaler deg å gjøre det. Og her, når det gjelder hva skal man spise til denne, for det er så mye krydder, så begynner ting å bli noen som synes det er litt vanskelig. Men jeg tror at hvis du har som forrett, vil folk som har forrett, for eksempel med skinke og melom,
Fordi at den har frukttonene, og så er det peppertonene, og frukten i melonen er frisk, og skinka er salt, det tror jeg vi kan funke bra med, grill av kylling, og carpaccio kanskje, altså ting som er ganske lett og kan ha pepper over seg. For eksempel svinemedaljonger, som kan være deilig med litt pepper over, og bra med frukt, for at svin er jo ganske lett.
Så det er dagens lille tips. En unik liten greie som ingen smaker på. Og her skal vi takke vinmonopolet. For denne får du i Norge, jeg tviler på at du får den i Sverige. Du får den i hvert fall ikke i Danmark, du får den i hvert fall ikke i andre europeiske land. Fordi at det er helt unaturlig, for de har ikke det som pole at vi skal ha inn veldig mange forskjellige ting og vi skal utforske forskjellige ting.
For da er det vinbutikker, kanskje det er en vinbutikk i Vien som har tatt det inn fordi han synes det er morsomt. Men veldig, veldig, veldig sjelden greie. Men på grunn av at vi har Kongelig Norsk Vinvåndepolt, så kan alle i hele Norges land kose seg med Diego Mora sin Verduno Perlaverga, som koster 250 kroner. Og det synes jeg at man skal prøve. Som sagt, man kan gå opp på burrattet sin, men da blir det fort 500 pluss.
Men prøv, begynn et sted med Diego Mora. Mora. God morgen, Diego Mora. Og så starter du der, og hvis du synes dette er spennende, så må du smake på alt. Alle fire du har på bordet. I hvert fall de fire søkbare. Og så finnes det nok et par til oss. Og så sier jeg at vi får en sju da, i Norge. Syv forskjellige. Og det er gøy.
Med det så skal jeg avslutte, og veldig hyggelig om du har lyst til å være med på tur til Piemonte 20. til 24. mai. Vi skal innom Michelin-restaurant, som har visst nok Piemontes flotteste vinkjeller. Så derfor er turen i hvert fall 1500 kroner dyrere enn det den normalt sett hadde vært. Det koster 16 000 per pers, og så er det flyetillegg. Og det kommer til å bli, åh, jeg gleder meg så fælt, det kommer til å bli en fantastisk reise.
Og vi skal virkelig gå i dybden i Barolo, vinens kange fra Piemonte på druen Nebbiolo. Høres det fristende ut? Bli med deg vel! Ellers kommer det sikkert flere turer, men nå har du hvertfall sjansen. 20. til 24. mai 2022. Jeg heter Silke Arbel Henriks, ønsker deg en riktig så fin tur, en så fin tur, en så fin dag,
Og jeg skal ta med min far og min bror på denne turen også, så da kan du bli kjent med flere bla Henriks. Og vi har ni stykker i hele landet som heter Henriks på den skrivmåten vår, så vi stiller med faktisk 33%. Det er ikke dårlig. Da skal jeg avslutte og ønske deg en riktig fin dag. Takk for at du følger med. Takk for at du abonnerer og får med deg alle disse episodene. Og ta vare på deg selv, og husk
Trikk mye kul vin. Opplev nye vinskatter. Kanskje jeg sår en liten perlaverga frø her hos deg i dag. Hvem vet? Ha det bra!
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du er noen plante på kontoret?
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst.