Hva Er Det Beste Stekefettet? Professor Birger Svihus Om Dyrefett vs Planteoljer

Professor Birger Svihus diskuterer fordeler og ulemper med dyrefett vs. planteoljer i matlaging, spesielt steking. Han hevder at dyrefett (mettet fett) er mer stabilt ved høye temperaturer og mindre reaktivt enn umettet fett som finnes i mange planteoljer. Han påpeker at umettet fett kan omdannes til transfett og akrylamid ved høy varme, som kan være skadelige. Svihus nevner også at kokosfett og palmolje er mettede fettstoffer som er lite reaktive.

Transkript

Mentioned in the episode

Dyrefett 

Et mettet fett som er mer stabilt ved høye temperaturer og mindre reaktivt enn umettet fett.

Transfett 

En type fett som dannes når umettet fett varmes opp til høye temperaturer. Det kan være skadelig for helsen.

Akrylamid 

En potensielt kreftfremkallende forbindelse som dannes når stivelse og sukker varmes opp til høye temperaturer, for eksempel ved steking.

Kokosfett 

Et mettet fett som er lite reaktivt og egner seg godt til steking.

Palmolje 

En type palmeolje som er et mettet fett og lite reaktivt.

Olivenolje 

En planteolje som er rik på umettet fett og brukes ofte til matlaging.

Soyaolje 

En planteolje som er rik på umettet fett og brukes ofte til matlaging.

Maisolje 

En planteolje som er rik på umettet fett og brukes ofte til matlaging.

Solsikkeolje 

En planteolje som er rik på umettet fett og brukes ofte til matlaging.

Rapsolje 

En planteolje som er rik på umettet fett og brukes ofte til matlaging.

Fiskolje 

En olje som er rik på omega-3 fettsyrer.

Tran 

En olje som er rik på vitamin D og omega-3 fettsyrer.

E-vitamin 

En antioksidant som beskytter mot oksidasjon av fett.

Kakaofett 

Et mettet fett som er mer mettet enn talg.

Talg 

Et mettet fett som er en type dyrefett.

Melkefett 

Et mettet fett som finnes i melk.

Drøvtyggerfett 

Et mettet fett som finnes i fett fra drøvtyggere, som storfe og sau.

McDonald's 

En raskmatkjede som tidligere stekte pommes frites i dyrefett, men nå bruker vegetabilsk olje.

Steven Pinker 

En psykolog og lingvist som hevder at McDonalds pommes frites var bedre når de ble stekt i dyrefett.

Pommes frites 

En populær matrett som ofte stekes i olje.

Tom Yang 

En type suppe som kan ha en kokosnøtt-aktig smak.

Kong 

En type suppe som kan ha en kokosnøtt-aktig smak.

Participants

Gjest

Birger Svihus

Vert

Wolfgang Wee

Lignende

Lastar