Mat & Ernæring EP2 | Korn | Hvete, Ris, Mais, Brød, Fullkorn | Birger Svihus

Denne episoden av Wolfgang Wee Uncut fokuserer på korn, en viktig matvare globalt. Birger Svihus, professor i ernæring, forklarer kornets historie, dyrking, ernæringsmessige egenskaper og hvorfor prosessering kan være uheldig. Han diskuterer også forskjellen mellom fullkorn og hvitt korn, og hvordan overdreven kornforbruk kan føre til helseproblemer i et moderne samfunn med begrenset fysisk aktivitet.

Transkript

Mentioned in the episode

Korn 

En stor kategori av matvarer, som har vært en viktig del av menneskelig ernæring.

Birger Svihus 

Professor i ernæring ved NMBU, som er gjest i podkasten.

Wolfgang Wee Uncut 

Navnet på podkasten, som er vert for samtalen.

Midtøsten 

Område der korn dyrking ble utviklet.

Tigris-området 

Sted der de første sporene av kornbruk ble funnet.

Israel 

Sted der de første sporene av kornbruk ble funnet.

Vetespisere 

Betegnelse på mennesker som spiser mye hvete.

Byggspisere 

Betegnelse på mennesker som spiser mye bygg.

Havrespisere 

Betegnelse på mennesker som spiser mye havre.

Rødt kjøtt 

Kjøtt fra storfe og sau, som diskuteres i forbindelse med kosttilskudd.

Helsedirektoratet 

Et norsk direktorat som gir kostholdsråd.

Rune Blomhoff 

Professor ved Universitetet i Oslo, som er nevnt i forbindelse med kostholdsråd.

Fruktose 

En type sukker som er verre for helsen i store mengder.

Glukose 

En type sukker som er bedre for helsen i store mengder.

High fructose corn syrup 

En type sukkersirup som er vanlig i USA og inneholder mer fruktose enn vanlig sukker.

Maisolje 

En type olje som produseres fra mais.

Havreolje 

En type olje som produseres fra havre.

Tortilla 

Et flatbrød laget av mais, som er vanlig i Latin-Amerika.

Flatbrød 

En type brød som er laget av korn, men ikke hevet.

Grød 

En type mat som lages av korn, kokt i vann.

Vitemel 

Et mel laget av hvete, som har blitt fjernet for kli.

Hvit ris 

Ris som har blitt fjernet for kli.

Fullkorn 

Korn som ikke har blitt fjernet for kli, og som er mer næringsrikt.

Gluten 

Et protein i hvete som gjør at brød kan heves.

Mammut 

Et forhistorisk dyr som mennesker jaktet på for å spise kjøttet.

Fett 

Et næringsstoff som lagres i kroppen som energireserve.

LDL 

En type kolesterol som kan bidra til åreforkalkning.

VLDL 

En type kolesterol som transporterer fett i blodet.

Statiner 

Medisiner som brukes til å senke kolesterolet.

Brus 

En type drikke som ofte inneholder mye sukker.

Sau 

Et dyr som er nevnt som et godt alternativ til rødt kjøtt.

Jern 

Et mineral som er viktig for kroppen.

Participants

Host

Wolfgang Wee

Guest

Birger Svihus

Lignende

Lastar