8/8/2023

#114. Hvordan mat påvirker hormoner, tarmbakterier og helsen din! Med ernæringsbiolog Marit Kolby. (Re-release)

Anette intervjuer Marit Kolby-Sinneker, ernæringsbiolog, om hvordan mat påvirker hormoner, tarmbakterier og helse. De diskuterer ultraprosessert mat, periodisk fasting og hvordan spisevaner kan påvirke sult og metthetsfølelse. Marit forklarer at ultraprosessert mat kan føre til betennelse, vektøkning og endringer i tarmfloraen. Periodisk fasting, med lengre perioder uten å spise, kan bidra til å gjenopprette helsen og forbedre metabolismen. De fremhever at det er viktig å spise mindre prosessert mat, fokusere på råvarer, og spise sjeldnere og større måltider. De oppfordrer til å ta små skritt mot et sunnere kosthold og finne en fastemetode som passer for hver enkelt.

Hjertelig velkommen til

Transkript

Hjertelig velkommen til podkasten Leger om livet. Jeg heter Anette, og i dag skal vi snakke om hvordan maten vi spiser påvirker hormonene våre, tarmbakteriene våre, og ikke minst hvordan det påvirker helsa våre. Vi er så heldige at vi har fått en spesialist på feltet som gjest. Hun heter Marit Kolby-Sinneker, og er næringsbiolog.

37.360 s
00:00:00

Og i denne episoden så kommer vi til å gå inn på hva er det egentlig som gjør at ultraprosessert mat er så dårlig for oss, og hva er forskjellen på ultraprosessert mat mot prosessert mat, for der er det en ganske viktig og stor forskjell. Og hvordan hjelper periodisk fasting på utallige sykdommer? Og hvordan skal man få praktisert det? Periodisk fasting, vi har det jo så hektisk.

22.500 s
00:00:38

og jeg kjenner i hvert fall selv at jeg har to barn, jeg har flere jobber, jeg har egentlig ikke tid til å praktisere noe mer enn det jeg gjør, men det jeg fant ut etter at jeg startet med periodisk fasting som jeg gjør et par ganger i uka, er at man faktisk får mer tid, så det kommer vi også til å snakke om. Og til sitt så får vi høre Marit sine beste tips for god helse. Så da setter vi bare over, håper du liker det.

25.060 s
00:01:01

Ja, i dag er vi så heldige å ha Marit Kolby-Sinneker som gjest. Marit er utdannet i matvitenskap og ernæringsbiologi. Hun jobber som høyskolelektor og underviser blant annet ernæring og medisinstudenter. Hun har et stort engasjement rundt tema mat, kosthold og ernæring og har skrevet utallige artikler og kronikker i ulike aviser og tidsskrifter som blant annet legeforeningen sitt tidsskrift.

26.300 s
00:01:30

Marit er en ivrig formidler av matglede og kunnskap om mat og ernæring, og er opptatt av det helhetlige perspektivet på mat, der helse, matproduksjon og bærekraft alle spiller en viktig rolle. Tusen takk for at du ville gjeste podcasten vår, Marit. Tusen takk for at jeg fikk komme. Det er veldig gøy. Veldig hyggelig å ha deg her. Hva var det som gjorde at du ble så interessert i mat og ernæring?

24.640 s
00:01:56

Ja, altså mat har jeg nok alltid vært interessert i. Jeg har alltid vært veldig glad i mat, satt pris på god mat, og jeg har alltid likt å lage mat fra jeg var liten. Og så har jeg nok hatt mest fokus på den kulinariske biten på en måte, da jeg var yngre. Men så litt mens jeg var ung voksen, så begynte jeg å reagere på mat.

21.960 s
00:02:21

Og det var da jeg begynte å bli interessert i koblingen mat-helse, fordi jeg oppdaget selv på egen kropp da, hvor stor betydning det har hva vi spiser, og hvor mye det kan påvirke helsa vår. Så det var det som trigget den interessen, så da begynte jeg å lete litt rundt etter hvordan jeg kunne lære mer, da så startet jeg på min utdanning innen mat og ernæring. Og

23.660 s
00:02:43

det er jo et spennende felt som er i en rivende utvikling og ja. Ja, og det har du helt rett i det er jo en rivende utvikling det kommer jo artikler

11.800 s
00:03:07

og nye forskningsrapporter ukentlige, om ikke daglige. Så dette er jo et felt som virkelig er i vekst, for man ser at det påvirker oss i så stor grad. Og så har jo ernæringsfaget tradisjonelt vært veldig fokusert på næringsstoffer, ikke sant? Det var liksom det som var fokus i mange år, og det var jo på en måte det som var ernæringsvitenskapens start også, ikke sant?

27.520 s
00:03:18

Men nå har det blitt så veldig mye, eller mange flere felter, som sammen utgjør ernæringsvitenskapen. Vi har fått komme det på så mange andre fagfelter også, så vi har mer kunnskap om genetikken, om genregulering. Dette med tarmflora har jo veltet hele ernæringsvitenskapen rundt, mener jeg. Og så er det dette med døgnrytmer og metabolisme, og hvordan dette påstår.

27.380 s
00:03:46

påvirke seg av døgnrytmer for eksempel. Og så er det dette med prosesseringsgrad på mat som vi skal snakke om. Så det er så mange felter nå som er koblet sammen og som gjør at vi til hvert forstår

14.000 s
00:04:13

Mer om hvordan maten påvirker oss, men også at det kommer så mange flere spørsmål da, som vi trenger å besvare. Så det blir både veldig komplekst, men det gir oss også noen ledetråd på hvor vi skal den. Ja.

16.640 s
00:04:28

Og det er interessant, for at maten vi spiser, det er jo ikke bare proteiner og karbohydrater, og se på det sånn. Man må jo se på hva gjør det med oss, hvordan påvirker det tarmflorene våre, hvordan påvirker det hele oss. Og man kan jo bli forvirret da, for det som også kommer med at det er så mye forskning, er jo at det kommer også veldig mange råd. Men du har jo satt deg skikkelig godt inn i dette her,

28.760 s
00:04:45

Og hva er det du tenker er sunn mat, og hva skal vi egentlig spise? Ja, ikke sant? Det er et godt spørsmål. Hva er sunn mat?

8.760 s
00:05:14

Som jeg nevnte, har vi hatt veldig fokus på dette med næringsstoffer før, næringsstoffer og energi, eller kalorier. Før tenkte vi at sunn mat må være en riktig kombinasjon av næringsstoffer og kalorier. Mest mulig næringsstoffer på minst mulig kalorier har vært budskapet. Den tilnærmingen er veldig utdatert. Den nye tilnærmingen, hva som er sunn mat, må være noe som opprettholder

27.380 s
00:05:23

normalt tilstand i et menneske. For å si det litt sånn enkelt. Godt sagt. Ja, ikke sant? Fordi vi må jo tenke sånn at default må jo være helse. Vi er jo født med en evne til å være sunne og friske hvis vi da får den påvirkningen vi trenger. For å holde oss sånn, det er jo ikke sånn at vi er født med en slags

23.560 s
00:05:50

Det finnes jo selvfølgelig genetiske feil som gjør at sykdom oppstår, men hvis man i fraværet av det, så må man jo anta at vi er født med en evne til å bevare helsen vår, hvis vi får det vi trenger, hvis vi får den maten vi trenger, den søvnen vi trenger, de sosiale relasjonene vi trenger, ikke for mye stress, bevegelse, alle disse tingene der, så er vi født med en evne til å holde oss friske. Så da vil jo da sunn mat være det som bidrar til

27.320 s
00:06:14

Da trenger vi mat av høy kvalitet, og i stedet for å lete etter disse kombinasjonene av næringsstoffer, så må vi lete etter mat hvor kvaliteten er bevart. Når du spør hva vi skal spise, da skal vi spise mat av høy kvalitet. Hva er det som er høy kvalitet? Jo, det er jo da...

22.580 s
00:06:41

Det er råvarene som har kvaliteten bevart. Så det vi skal spise, det er råvarer og tilbredte måltider av råvarer. For så enkelt er det, og så vanskelig, holdt på å si. Ja, for råvare, det er grønnsaken, fisken...

20.520 s
00:07:04

Nemnt i episoden

Ultraprosessert mat 

Mat som er sterkt bearbeidet, ofte med mange tilsetningsstoffer og ingredienser, og som kan ha negative effekter på helsen.

NOVA-klassifikasjonen 

Et rammeverk for å klassifisere matvarer basert på prosesseringsgrad, med ultraprosessert mat som den høyeste kategorien.

Michael Pollan 

En journalist og forfatter som har skrevet mye om mat og kvalitet på mat.

Food Rules 

En bok av Michael Pollan som gir enkle retningslinjer for å velge sunn mat.

Periodisk fasting 

En spisemetode som innebærer perioder med avholdenhet fra mat, for eksempel nattfasting eller fastedager, og som kan ha positive helseeffekter.

New England Journal of Medicine 

Et anerkjent medisinsk tidsskrift som har publisert en systematisk oversikt om periodisk fasting.

Autofagi 

En prosess der celler bryter ned og fjerner skadede eller ubrukelige komponenter, som skjer under faste.

Migrerende motorkompleks 

En serie med rytmiske muskelsammentrekkninger i fordøyelsessystemet som hjelper med å fjerne matrester og bakterier.

Tore Tagens podcast 

En podcast der Marit Kolby-Sinneker har vært gjest og har brukt uttrykket 'børstebilen' om det migrerende motorkomplekset.

Leger om livet 

Podkasten Anette er vert for, som handler om helse og livsstil.

Marit Kolby-Sinneker 

Ernæringsbiolog som er gjest i podkasten.

Anette 

Verten for podkasten Leger om livet.

Nicolai Winther 

Personen som har transkribert podkasten.

Instagram 

Et sosialt medie der Leger om livet deler tips og triks.

Facebook 

Et sosialt medie der Leger om livet deler tips og triks.

legeforeningen 

En organisasjon for leger i Norge, og Marit Kolby-Sinneker har skrevet artikler i deres tidsskrift.

Deltakarar

Host

Anette

Guest

Marit Kolby-Sinneker

Lignende

Lastar