Velkommen til Leger om Livet, hvor vi dyver dypt inn i forskningen om helse og velferd.
Håper du har en god uke før vi begynner i dag. Jeg vil hølge noe som er viktig for meg. Det er veldig viktig å holde i mindre at nutrisjonen vi gir i denne podcasten vil virkelig dependere på dine egne mål og hvilken livssituasjon du er i. For eksempel, hvis du kjører med eller er i forhold til en kjøkken, er det sannsynlig at advisen du trenger om nutrisjon er annen enn noen som har type 2 diabetes, for eksempel. Med det sagt...
I dag er jeg trist på å ha en veldig spesiell gøst, Jessie Inchels P, også kjent som Glukose-godis. Jessie er en fransk biokemister, hans liv tok en dramatisk tur etter en svær uke på 19 år, ledende henne til en passionjørning i sjanssynlighet. I dag er hun en New York Times-spesialist, og er bak boken Glukose-revolution, den livsforandrende kraften som balanserer ditt blodsuger, en bok som jeg elsker, og som heter Glukose-revolution for mine norske lyttere.
Hun har nå lagt ut hennes andre bok, The Glucose Goddess Method, sin fire uke guide til å kjøpe krav, få energi tilbake og føle seg fantastisk. Før hun skrev hennes nyeste bok, rekruttet hun 2.000 volontærer til å teste programmet hennes. 70% rapporterte bedre energi, 90% rapporterte redusert krav, og 40% av partiklene rapporterte bedre metriker. Og en større 99% av de som tok part var imponerte nok at de skulle fortsette med hverandres livet.
Jesse er kjent for hans grunnleggende arbeid om blodblukos-impaket på hans overflade. Hun har utsett at balansering av blodsukkeret har forandret livsavtalen, viser oss at veien til optimale helse kan være både tilgjengelig og delisjøs. Velkommen, Jesse Inchelspey. Det er en absolutt plass å ha deg med oss i dag. Takk, Annette, for at jeg har vært med.
Du har hjulpet flere individuer i å managere deres blod-sugarene, og har støttet så mange som har forstått mange helseskade, slik som slepp, skjermkondisjoner, kreftloss, hormonløse, og folk har even rapportet at det har hatt en stor effekt på deres mentale helse. Det er utrolig å høre alle disse
- alle disse ... hva sier du? - Testimonier. - Testimonier. Kan du fortelle oss hvordan balansering av blodsukkeret kan ha så stor ettergang på vår helse?
For det første var jeg ganske overrasket da jeg forstod alle disse sammenhengene. Og situasjonen er at hver eneste del av kroppen dyrer glukos for energi. Så dyr, hjertet, fingrene, hvis du lurer på oss nå, du vet at dyrneuronene i kroppen dyrer glukos for å forstå og tenke. Så glukos er den fundamentale energi-fuel-sustenance for kroppen. Og fordi det er så viktig,
If it's not doing well, if it's dysregulated, if you're giving your body too much, too little, if it's too variable, it's going to impact every single aspect of your health. And then depending on your medical history, your body, it's going to create different symptoms. So in some people, when your glucose levels are out of whack, it can create mental health issues. It was my case.
Det kan øke symptomer av depresjon og ansikt. I andre mennesker kan det gjøre hormonel helse mer vanskelig. Det kan lede til ting som polycystic ovarian syndrom eller vanskelig menopause. I de fleste av oss, det ser ut til at dysregulert bukos leder til krav, fatig og kjærlighet. Det er de bassymptomene for alle av oss. Men ja, det gjør at det gjør at alle deler av kroppen er påveldet. Ja.
Jeg har kjøpt et blodglukosmonitor i flere måneder nå. Hvordan har det vært? Det har vært greit og veldig viktig for meg, fordi jeg tror at jeg spiser veldig fritt fra før. Men etter jeg begynte, så jeg hvordan ... For eksempel min øl-kapuccino på en øl-stomk. Var du en øl-person? Nei.
I love oatmeal cappuccinos. You do? Can you tell me what is the deal with oat milk? Why do people love it so much? I don't like it, so I don't understand. I just like the sweetness of it, and that it's coffee in it, and I don't know, I just love it. But I haven't stopped drinking it.
Det er fint. Jeg har brukt dine hackene før, så jeg får ikke de spikene. Det var det jeg skulle si, for ølmulk er likvide øl, og øl er større. Så når du drikker ølmulk, drikker du bare en masse glukos.
For mange er det lettere å kutte det ut, men hvis du er en stor øl-mjøl-glover som deg selv, så er det ting du kan gjøre for å redusere impakten. Så ha øl-mjøl-cappuccino etter middag, i stedet for på en øl-mjøl-stomak, eller gå på en kveld etterpå, etc. Ja. Du nevnte når du spiser de ulike matene.
Så din oppgave til nutrisjonen spesierer ikke bare hva man må spise, men også hvordan og hvordan man skal spise noen foder. Kan du forklare på konseptet av foder og deres signifikans? Absolutt. Det er utrolig forskjellige studier som viser at hvis vi spiser elementer av en fod i en spesifikk ordre, kan vi redusere glukospikken av et spis av 75%.
Og dette er viktig fordi hvis du opplever en glukos-spik, så leder det til inflammation, det leder til å dø, det leder til insulin-løsning, og det er det som vil skabe alle symptomerene. Fra krav til hjertefog, til mentale helsedisturbanser, til fatig, til skinnproblemer. Så glukos-spikene er det du vil forhåndt og redusere. Så den rette ordre til å spise ditt mat for å redusere disse spikene er det følgende. Veggene først.
så protein og fatt, og så karbene. Så karbene er de foder som har glukos, og som leder til spikeren. Så karbene er ting som størrelser, så brød, rød, pasta, potater, øl, ølmilk, eller sukker. Så noe som smaker søt fra en sjokkelkake til en oransje. Så hvis du har veggene i begynnelsen av ditt middag, og karbene i slutten,
And you don't even have to change how much you're eating or what you're eating. If you simply look at the order, you get a significant improvement in your glucose spike, a significant decrease. And that's because veggies contain fiber.
Og fiber er en utrolig superfemenn. Vi elsker henne. Og hvis du spiser fiber i begynnelsen av ditt middag, så har fiber tid til å kåte ditt oppreste intestin og skabe en skyld som vil slå ned hvor snabbt glukosmolekylene kommer inn i ditt kropp etterpå.
Så jeg elsker disse lille prinsippene eller hackene fordi de ikke er vanskelig. Vi snakker ikke om å gjøre en ekstrem ketogenisk diet eller aldri å spise sjokolade igjen. Vi snakker om små forandringer, små prinsippene som kan hjelpe deg å føle bedre i en måned. Men hvordan? Fordi du fortsatt absorberer alt sukkeret. Men hvordan kan...
Ja, når du har denne fibrermesjen i ditt oppeintestin, så forventer det at glukosmolekylene går gjennom. Så du absorberer mindre glukosmolekyler. Mer glukosmolekyler går ned til mikrobiomet, uten å gå gjennom til blodstrømmen. Og hvilke molekyler du absorberer, de er faktisk...
getting into your bloodstream more slowly because of the fibrous mesh. So you have two actions. The first action is that a bunch of glucose molecules just don't make it through to your blood. And the second action is that any glucose molecules that do go through, they go through more slowly. So if you look at your blood, instead of getting a sharp increase in glucose, you get more of a slow, steady rise, and then a slow, steady fall. And the variability...
The sharp increases and drops, the variability is what is damaging to the body. So even if...
at du i slutten av dagen absorberer 100% av glukosmolekylene, som du ikke er, fordi det er en masse som passer ut uabsorbet. Selv om du absorberer det samme antall molekylene, er faktisk at de kommer inn i ditt blod mer lent, er det tilgjengelig for ditt kropp. Gjør det noe? Ja, men hvorfor? Hvorfor er det blodet at sukkeret spikker så dårlig for oss? Ah, ok, sorry, ja. Så det er tre ting som skjer i ditt kropp når et glukospikker skjer.
Og disse er de tre store biologiske mekanismer som skaper problemer. Den første er...
It has to do with your mitochondria. So your mitochondria are the little factories inside of your cells that create energy from glucose. And your mitochondria are very happy when they receive a slow, steady supply of glucose. They get the glucose, they burn it, they make ATP, they make energy, and it's just going smoothly. Now, if your mitochondria receive too much glucose too quickly, like what happens when you have a glucose spike,
They get stressed out. They go on strike. They shut down. They're not able to manage this big arrival of glucose, because they cannot burn glucose faster. They can only burn glucose as fast as your body needs energy. So all this glucose accumulates, and this creates stress in your mitochondria.
Ja, det er litt som når du har en plant hjemme. Og så trenger planten vann til å overleve. Men
Men du vet at hvis du gir planten for mye vann, så dør den. Kjøttet er det samme. For mye av en nødvendig ting, og problemer begynner å skje. Og det er det samme med oksygen. Hvis du får for mye oksygen, så passer du ut. For mye av en god ting er dårlig. For mye av alt er dårlig. Så det er faktisk noe vi ser mye av i naturen. Men som mennesker har vi ikke virkelig forstått at det også skjer med det mat vi spiser. Ja.
Så det er det første. Hva skjer da du får stress? Når menikondrien er stresset, skriver du om dette i boken så godt. Det skjer at de ikke kan gjøre energi effektivt mer. Teknisk har ditt kropp mindre energi. Og du som menneske, du føler det. Når du våkner i morgen, er du utsatt. Du trenger tre koffer, de gjør ikke noe. Å kjøpe dine barn fra skolen er utsatt. Å gå til kjøkkenet...
Du har ikke nok energi til å gjøre noe. Og 6.00 om morgenen og din to-do-list er exakt samme som når du våkner i morgenen. Du har ikke noe kraft. Du er bare utsatt. Du er brennt ut. Og mange av oss kan relater til den følelsen. Og selskapet er ikke mer kaffe. Selskapet er å finne de lille faktorene i ditt kropp som er veldig glad i å gjøre energi for deg. Hvis du gir dem de rette forholdene.
Ja, det er så viktig kunnskap. Ja, og noe annet som komplikerer dette, er at når vi spiser noe sugært, så når vi spiser noe søt, som oransjejuice, så tror vi vi får energi, fordi vi føler denne rusningen i hjertet vår fra sugaret. Og denne rusningen er dopamin. Det er denne gledehormonen. Men innenfor, på mitokondriere-nivåen,
Hmm.
That is very interesting. And when you explain it like that, it's so easy to understand. So that's one of the things that happen when you get a glucose spike. But you write in the book also that there's two other things that happen. Can you explain to us? For sure. So the second thing that happens is called glycation. And that's
Det er ganske som når du tar en kjøkken i ovnen, og den går fra pink til brun, eller når du tar en stokk i toasteren, og den går fra...
utstøttet til støttet, det er glykation. Og i kroppen din, du gleder deg langsiktig, du gleder deg langsiktig, som en kjøkken i ovnen fra da du er født. Og da du er fullt glykater, når du er fullt køkt, så dør du. Og det hører ut som vanskelig, men det er sant. Det hører ut som vanskelig. Og hør, vi kan ikke stoppe glykation, det er bare en naturlig del av menneskets liv, men...
Hva vi spiser, influerer på hvor snabbt eller snabbt det skjer. Og du vil notere at glykase og glukose sliter ut som en samme ord. De sliter ut sammen, og det er fordi glykase er grunn av glukose. Så jo mer glukose det er i kroppen, desto snabbere glykase skjer. Og desto snabbere du kører, desto snabbere du gleder deg.
Så mye at det er en veldig vanlig test, HbA1c, en glykateret hemoglobin-test som gjøres på folk som har diabetes. Det er å mesurere hvor mye glukos det er i kroppen, ved å indirekt mesurere hvor mange røde blodceller som er glykateret. Så ja, glykateret er veldig interessant. Og så denne gleder, denne glykateret, det viser seg på skjermen som rinkler, men også viser det seg
på innenhånden, i dine organer. Dine organer deteriorerer snabbt. Det er den andre tingen som er vanskelig. Den tredje tingen som skjer, er at når det er en glukospikkelse i kroppen, så prøver kroppen å ta opp all denne eksess, dødende glukos, og få bort det, slik at du ikke får alle disse effektene av mitochondrial død og glykation, eller i det minste at disse effektene reduserer litt,
Så din kropp sender ut fra pancreaset en hormon som kalles insulin. Og insulin er veldig kult. Det det gjør er at det kjøper alle de ekstra glukosene som flytter rundt, og det støtter dem i livet, muskler og fattceller. Og det er en av de måtene vi regner fatt på vår kropp. Og denne insulin over tid er også grunnen til at du får type 2 diabetes.
Så det er de tre tingene. Det er mitochondrial stress, glykation og insulin-løsning som er de tre kore-mekanismer som skjer. Og det er de tre grunnene til hvorfor redusering av glukospikere hjelper vårt kropp. Og det jeg trodde var veldig interessant også, er at kjølesugeren er brukt ned i fruktose og glukose. Og du skriver i boken at fruktose forandrer vårt kropp.
more than glucose? I don't remember exactly the numbers, but... Fructose glycates things seven times faster than glucose, for example. And while glucose is biologically necessary, so we're happy to have it, fructose is not. So all the effects it has on the body are negative. So faster glycation is one of them, but also fructose very easily leads to fatty liver disease and has a bunch of other problems. So
That's why I would always say if you're going to eat something, it's better to eat something carby, like bread, than something sweet. Because something sweet that has table sugar in it has glucose and fructose, whereas bread only has glucose.
That's interesting. So pasta would maybe show on your glucose spike that it would go up to 8 for example. And eating some kind of table sugar diet
Det vil også lede til den samme blodsugeren, men det vil være mer dårlig enn pasta fordi det har mer fruktose i det. Ja, men du ser ikke fruktose på glukosmonitoren. Ja, exakt. Og det er en av begynnelsene med glukosmonitoren. Det er en masse begynnelser og ting å vite, fordi glukosen din er ikke alt. Du trenger en sikkerhet av utdannelse og kontekst for å forstå hva som skjer på glukosmonitoren.
Er det noe du vil si her, for alle de mediske doktorene som lurer på? Ja, absolutt. Jeg tror noen viktige ting er at når noen ekserserer, så kan de se en glukospikkelse på deres glukosmonitor. Og de kan innføre at, åh,
Det er dårlig for meg fordi det skaper en glukospik og den er dårlig for meg. I fatt, hva som skjer når du eksersiser, er at ditt kropp løper glukos inn i ditt blodstrøm for å fjelle dine muskler.
And while you're exercising, your muscles do not need insulin to uptake glucose. And when you're exercising, overall inflammation goes down, lots of positive processes happen. So glucose spikes during exercise are not to be feared. They're completely fine. They're not to be suppressed.
Og noe annet som er interessant er at når du tilfører alkohol til en spis, så hvis du forstår pasta eller pasta med vin, med en glass vin, så vil du se at glassen vin reduserer spiken av karpene.
Så et middag med vin vil ha en større spikere enn et middag uten vin. Og igjen, det betyr ikke at vin er bra for deg. Alkohol er en poisen. Men grunnen til at vi ser dette er fordi når du drikker alkohol, så blir livet busig med å forholde seg til denne poisenen.
og det kan ikke løpe glukos stedig inn i blodstrømmen. Så det er mange av disse lille, små sider som du bør vite om. Jeg har faktisk samlet sammen og lansert en sertifikasjon for doktorer, norsere, alle som er helseprofessionelle på min website. Dette går inn i mye mer dømt på alle disse tingene, for det kan være ganske vanskelig å forstå. Jeg vil tilpasse det til det. Ja.
Men noen kritikere sier at ved å tenke på ordret av maten du tar bort, plasset av maten,
Men jeg får ikke denne innleggelsen fra deg allerede. Du skriver om den savvige køkkenen, og det ser ut til at du er veldig interessert i hvordan mat er en god ting i livet. Og at vi ikke må gå på keto-diet til å leve en helhetlig livsstil. Kan du forklare? Ja, absolutt. Jeg tror det er en interessant punkt om at vi tar bort plass for mat. Det er jo sånn at i dag ...
The food landscape that we live in, food companies try to make food that is as addictive and pleasurable as possible. And they know that these foods are bad for you. But these foods give you so much pleasure, if you're talking about processed foods, that it's hard to stop them. So I think it's okay to try to optimize a bit less for just unlimited pleasure, because that's going to lead to health conditions, and instead learn how to eat...
the stuff that you love with less negative impact on your body. But yeah, listen, I'm not a very strict person. I eat everything. I just had some chocolate before we started this call. You know, I'm going to have some pasta tonight, but with a veggie starter and with protein, etc. I understand if some people find this stuff too...
teoretisk strikt, men jeg tror det er ting vi kan lære fra forskningen. Så kanskje du ikke vil gjøre kjøretid, men kanskje du kan huske at, hei, hvis du har en liten handfull vegetabler i begynnelsen av spisen, før din normale spis, det vil hjelpe dine glukosleveler. Ser du hva jeg mener? Det er en forskning mellom den forskningsforskningen og den i praktikk. Exakt, og jeg føler at dette kjøretid har vært...
Ja.
My mom implemented it with us. I have three brothers, and we always got cucumbers or carrots or some salad before our meals. Good job, mom. That's great. Yeah, because she had learned it from her mom. But what happened is that food has become so complex, and we get so much information that we don't even trust the wisdom from our parents and grandparents. And this ancient wisdom is so...
You see that the science is catching up on it now. I love that you're saying this because the stuff that I talk about in my work, it's not that revolutionary. I'm talking about things that have been done for centuries. This cultural wisdom. But now we understand the science of why they work. So we have both now. We have the modern science showing us why all this wisdom makes a lot of sense. So yeah, absolutely, I agree.
Jeg er så glad for at vi har den moderne forskningen som støtter dette opp. Det må være en grunn til hvorfor så mange kulturer på hele planeten gjør dette. Det vi ser nå er at, jeg vet ikke om det er i Franse, men i Norge, over 50% av det vi spiser, og enda mer for barn, er ultraprosessfodder.
Altropositive mennesker har mye glukos og fruktose, det har mye større i det. Jeg kan ikke være bekymret over hvordan dette vil påvirke oss og påvirke barnene våre. Særlig barnene våre, for de spiser ikke så mye som vi vanskelige mennesker. Alt de spiser er viktig for at de får den nutrisjonen de trenger.
Hva ser du? Ser du at det begynner å bli en forandring i Europa? For du arbeider hele verden. Jeg tror vi trenger regling i matindustrien. Jeg tror vi trenger...
for å forvandle matfaktører fra å anvende til barn. Vi må løse alle de lille kartonerne på serielbåsene. Vi må sørge for at det er limiter på antallet av sukker og salt som du kan tilføye til mat. Og vi må sørge for at matfaktører ikke kan gjøre kjøp av ultraprosessprodukter.
Så, dere vet, foreldre vil gi sine barnet god kjøtt, så de ser en stokk med cereal som sier "high in fiber", og så er de sånn "Åh, dette må bety at det er godt for min barn". Nå, ikke nødvendigvis, ikke sant? Normalt når du ser "Health halos" eller "no added sugars", jeg hater denne fordi "no added sugars" ikke betyr at kjøttet ikke har sukker i det. Det kan ha store mønster av sukker i det.
We need regulation, for sure, 100%. And the food industry will evolve and make healthier products. And this has happened many times, and we can make it happen again. And we need to teach people from the ground up what's actually going on. And that's what I try to do in my work. I try to educate so that everybody has a very simple, easy understanding of
Yeah.
I recently interviewed Chris Palmer, he's an associate professor from Harvard, and he's talking about how all the glucose is impacting mitochondria and mental health. And what he was saying is that mental health, we're in a crisis right now because so many kids, so many young adults, you're seeing a rise in mental health issues. And
Hva jeg tenker er at vi alltid vil gi våre barn det beste. Hver mor og far vil det beste for deres barn. Men det har blitt så vanskelig fordi det har blitt mer kompleks. Hva man skal spise og hva man ikke skal spise. Kan du bare ta oss gjennom en dag? Hvis vi gir våre barn...
noe særlig og øl for middag. Hva skjer med den metabolisen og helten av barnet? - Ok, så om du i morgenen gir barnet en stor glukos-spik for middag, fordi det du beskriver er pure karbiner, så pure større, pure sukker, en massiv glukos-spik. Så barnet skal spise middag, og i omkring 20 minutter kommer glukosen inn i blodstrømmen, fordi det er en tilgjengelig utslipp.
The amount of glucose is going to steadily increase, increase, increase until it reaches this threshold that's causing a spike. It's going to damage the mitochondria. Your kid is going to become tired. It's going to mess up their hunger hormones. So two hours later, they're starving. They're so hungry their stomach hurts. They're having cravings for more and more sugar.
Det er ikke alt. Glukospikken vil impakte hjertet. Den vil slå ned speeden av signalene mellom neuroner. Så hvis barnet går til skole, vil de ikke kunne tenke. De vil ha memory-anskjeler, blødigheter, de vil ikke kunne performere rett. Og så vil de kjøpe av denne glukos-rollercoasteren. For når du har en spikke på middag, så blir hele dagen dysregulert. Så du har spikke på middag,
at 10 am here you're hungry nauseous cravings exhausted your kid is going to eat more carbs because that's what they crave when they're on the rollercoaster and paf it goes back up high and again a crash so your whole day is this uproar
opp og ned, opp og ned, rollercoaster, leder til inflammation, til hjerteproblem, til fatig, til mer krav, til å impakte deres personlighet. De blir mer irritert, og den natt, de skal ikke sove så godt. Og så er det en viskjønne sykkel som du bare får inn. Plus, faktisk at sukker er addiktiv. Så jo mer du har det, jo mer du vil ha det. Så det er virkelig utrolig, det dybden
av den effekten en køkken kan ha på ditt dag, og på ditt liv. Og jeg tror ikke...
Vi forstår fullt ut som en samfunn hvor mye det importerer oss. Det går dypt. Så hvis du bare forstår fra seriøs, oransje, løk og mel til noe savrert, så saltig. Så det kan være en sliske brød med ham og avokado. Det kan være noe cheese med noen forløpende potater fra i dag. Det kan være noen øl, selvfølgelig. Øl er greit. Det kan være noe mat eller fisk, etc.,
This will change your kids day completely. And if switching to that feels a bit too extreme because it's a big step, you could do something like instead of cereal and oat milk, you could give them some yogurt, so some plain Greek yogurt with some nuts and some berries. So it still kind of looks like a bowl of cereal, kind of-ish. And you're slowly getting them to a better glucose place. Ah, yeah.
Wow, that's the best of what our kids are getting. And even us in Norway, we eat a lot of breads. Slices of bread, everyone eats that for breakfast and lunch. With what on it though?
Vi har alt fra brun skål, skål med mye sukker i det, eller bare vanlig skål, eller jam. Vi bruker mye jam. Så hvis du spiser to stykker i morgen med jam, får du en stor blodglukos-spikk. Jeg har sett det selv. Jeg har prøvd alt for å se hvordan det importerer meg, og hvordan det importerer min mood og min energi.
And I can explain exactly the same what you're explaining with the kids. At 10 a.m. I feel drained. I feel like I have brain fog. I feel like I just want to go back to sleep. Or I feel agitated. It affects my mood in such a huge way that I would never have understood if I hadn't walked around with a glucose monitor. But I don't think everyone needs to go around, walk around with it, because...
Hvis du bare vet detaljerne om hvordan det virker for deg,
you will take other steps to eating healthier. I agree. And a lot of us think that cereal with a glass of juice, orange juice, is healthy. Because we've been told that a glass of juice is one out of five foods you should eat a day. At least here in Norway, we have this. It's crazy. It's been told from when we were small. So most of us try to eat healthy, but
At least I saw when I started eating glucose friendly, my mood and my energy, everything changed. What were the biggest changes you made? Well, the biggest change was cutting out the milk for breakfast.
I didn't drink it every day, but I changed that. In the evening, for example, I can see, because I also track my sleep, I love tracking myself, I can see that if I go to bed with a glucose that is rising, or even...
If it's been high in the evening and it's falling, I can see that I get less deep sleep. And I can see that my energy is totally different the next day if I've eaten just eggs for the evening. What is the science about this? Because you've talked about this before, and I love talking about sleep. What is the science behind blood glucose and sleep?
Det er det samme som du sa. Hvis du går til bedre med en stor glukospike, eller med en glukos-rollercoaster som begynner, så får du mindre dyp sleep, bare naturlig, fordi ditt kropp er under stress. Hvis du er noen som går gjennom menopause, og har insomnia-problemer, så vil det eksaservere insomnia-problemer. Og du skal våke opp mer tøyende, og kreve mer karbene.
Ja.
en stor pizza og 10 sjokkoskip-kukker det vil fortsatt impakte deg for tider til å komme. Ja, like selv om 3-4 i morgenen jeg kan se at det impakterer min sleep. Og noen ganger, folk som er på en glukos-rollerkoster de vil våke opp i midten av natten med hjertepalpitasjoner, svettighet, nause og det kan være bare fordi de er i dag oppleving en glukos-krasj fra denne dinneren.
Kan du forklare hvordan glukos krasjer? Selvfølgelig. Så etter at glukos spikker, når insulin kommer til å ta alle de ekstra glukosene og stå det bort, så er det noen ganger at det stås for mye av det bort. Og glukosen din går faktisk ned under basen. Så under den stedige staten. La oss si at din stedige stat er 90 mg per deciliter.
Etter en spikk kan du være på 140, og så kan du krasje til 80.
Og denne krasjen er veldig stressende for ditt kropp. Ikke bare aktiverer den kravsfokuset i ditt hår og sier til deg, Annette, gå og finn noen sjokklet. Det stresser også ditt kropp. Du opplever en stressrespons til denne krasjen. Det kan gjøre deg vanskelig, det kan gjøre deg agitert, det kan gjøre deg svettig, det kan gjøre deg norsk.
Og mange mennesker vet kanskje noen eller er noen som sier at de har låt blodssykdom. Du vet når du føler deg litt død og feint. Det er ikke en virkelig forhold. Det er konsekvensen av å være på en glukos-rollercoaster. Ja. Og så mennesker som oppfører dette
Dette krasjen, og ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske ganske
- eller andre autoimmunfisker. Det ser ut til at de reagerer mer på glukoskrasjer. Mange av dem sier at de må ha mat hele tiden for å kunne manuere ditt dag. Har du hørt om dette? En av konsekvenserene av å være på en glukos- rollercoaster er kronisk infleksjon.
Så mitochondrial stress leder til inflammation, glykation leder til inflammation, for mye insulin leder til inflammation. Så hvis du er noen som har en autoimmun-inflammatorisk smerte, så vil glukospikene gjøre den smerten dårligere. Nå, den andre siden, jeg er ikke sikker, men jeg tror det er en slags kjøtt-og-egg-issue. Det er som om du har en inflammatory smerte,
Det er mer sannsynlig at du er på en glukos- rollercoaster enn om du ikke er. Derfor tror jeg at glukos- rollercoasteren er der, og det eksaspererer sykdommen, i stedet for at rødmøtelig arthritis eller psoriasis skaper spikker. Gjør det det? Ja, så det er enda mer viktig for dem. Ja. Du har sagt... Jeg har lyttet til mange podkaster med deg, og du har sagt at...
Blodglukosen er grunnen til kvinnelige hormonløse. Kan du forklare hvordan blodglukosen kan forandre hormonerne? For det er ikke intuitivt for oss. Blodglukosen og hormonsystemet er superkonektet. De er som to peger i en podd. Og
Vi vil ha et fritt hormonsystem, for hvis vi ikke har det, vil det lede til ting som svære menopaussyndromer, miste perioder, polycystic ovarian syndrom, endometriosis, fibroids, etc. PMS, så premenstrual syndrom også. Ja.
You really want your hormonal system to do well. Because if it doesn't, you're going to feel like crap. Essentially. And if your glucose levels are out of whack, your hormonal system cannot function well. So it's just a prerequisite for a healthy hormonal system. And so much so that one of these very common conditions, so PCOS...
Jeg vet ikke om det er veldig vanlig i dine pasienter, men hvor jeg ser på det, blir det mer og mer kvinner som har polycystisk overhåndssyndrom. Og i ca. 70% av disse fallene har de også veldig høye insulinnivåer.
Og det vi nå finner i studiene er at veldig høye insulinniveauer faktisk sier at dine ovarene skal produsere mer testosteron. Testosteron er den mære sexhormonen. Og når det er for mye testosteron i en kvinnelig kropp, så er hormonsystemet ut av balanse, og det kan lede til mange av disse symptomerene. Som misperioder, som ...
Lack of ovulation, like the acne, like the balding on the head, or the hair growth on the face, etc. And often what happens is that if somebody presents with polycystic ovarian syndrome, their doctor might tell them to take the pill, the birth control pill. Why do they do that? Because the pill contains female hormones. So it counterbalances all that extra testosterone and brings the balance sort of back to normal, artificially.
Men når denne personen stopper pillen fordi de ønsker å ha barn, så overfører testosteron alt, og de er ikke avrelateret. Så du må løfte det underliggende problemet som skaper ekscessiv testosteron i første sted, hvis du virkelig vil løfte dine hormoner. Og som jeg har sagt, er insulinskjønnelsen supert sterk. Ja.
Jeg har sett testemuner fra mange av de som har implementert dine søkninger. Så mange kvinner sier at de finner seg tilbake på periodet, de finner seg tilbake på pregnen, de finner seg tilbake på PCOS og endometriosis. Er det mange studier som sier dette nå, eller er vi stadig ...
For jeg vet at vi har forsket så lite om kvinnelig helse. Ja, det er ikke helt der det burde være. Vi har noen studier som viser oss mekanismen av insulin som skaper testosteron. Og vi har noen tidlige kliniske trialer som viser at ting som...
Strikke ketogeniske dieter, reduserer testosteron, får opprelasjoner til folk med PCOS, og vi har studier på kvinner i menopause i år, og hvordan deres diet impaserer deres symptomer. Men vi trenger en randomiseret kontrolltrial som viser at hvis du fixer glukospikene, hvis du reduserer karbene, du fornyer protein og fiber, at du faktisk kan overføre PCOS-en.
Men det er ingen stor studie som jeg vet om. Det er mer som kommer ut om menopause, som er kult. Men i forhold til PCOS er det drastisk understudiet. Jeg håper det kommer opp overalt nå. Jeg også. Vi snakket om menopause. Hvordan kan det hjelpe med menopausalisering? I en kropp som går gjennom menopause, først og fremst,
Menopausen er en veldig intens fase. Du føler ikke mer som deg selv. Alt føles som en jordskrekk. Det er veldig vanskelig når hormonlevelene døper drastisk. Det er ganske hårdt. Og
Hvis du har en baslinje av inflammation, insulin, glykase, så vil det gjøre symptomerne og opplevelsen dårligere. Det er litt som å forstå at du har en liten båt, og du er i den lille båten, og de som er i båten kan kjøpe, de kan kjøpe, og de kan gjøre all denne krasse ting. Hvis båtene under er stabile,
Det skal være ok. Hvis båtene under er også råkende som vits, og du tilfører på det alle disse behandlingene og andre ting som skjer, så faller folk i vannet. Så du vil få båtene så stedig som mulig, slik at det ikke gjør ting dårligere. Det er som en stakking-system, om du vil. Og fordi alt i kroppen er sammenlignet, hvis dine glukosleveler er ut av vakk, så gjør det alt annet som skjer i kroppen dårligere. Jeg elsker den bilden.
Og jeg elsker at du fokuserer på hvordan du ser på de korte problemerne her. Hva er under de symptomer vi har? Symptomer er beskjed, det er det. Ja, og jeg hørte, vel jeg leste i ditt bok at du gikk gjennom en veldig vanskelig tid i livet når du var 19, som ledde deg på denne veien. Kan du forklare oss hvordan du selv har endret ditt liv?
Ja, selvfølgelig. Jeg hadde en veldig enkel, helsevis, barneskap og teenageår, ingen problemer. Og da jeg var 19 år, hadde jeg en uførelse. Jeg brekte meg bak, kjøpte av en vann. Og da jeg var 19 år, hadde jeg en uførelse.
Det har helt forandret alt for meg. Først og fremst, var det mye fysisk skade og forhåndsvis en superintens sørgeri. Det var en nødvendig tid. Men da begynte jeg å få menneskehjelp. Så depresjon, ansikt, dissociasjon. Og allerede, fra noen som aldri har hatt noen hjelp, følte jeg at jeg var i en nødvendig tid. Jeg forstod ikke...
Hva man skal gjøre for å føle seg bedre. Jeg følte meg super alene. Jeg følte meg super forståelig. Det var vanskelig. Det var veldig, veldig vanskelig. Og det tok meg ti år før jeg begynte å få en klue. Og den første klueen jeg fikk var å kjøpe en glukosmonitor i 2018. Randomt. Som en del av et forskningsstudie i den sammenheng jeg jobbet med.
Og jeg så at de dager hvor jeg hadde mer glukospikere enn mental helse var verre. Og de dager hvor min glukoslevelse var større, følte jeg bedre. Det høres ut som ingenting, men for meg var det at noen hadde endret en løgn i min høyde. Jeg var sånn, åh, vent en minutt, kanskje måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske måske
Hva er det som influerer på min mentalskjel?
Balansering av glukoslevelene, det fikk ikke 100% av problemet, men det gav meg den foundationen, den stedigheten, som da gav meg til å si, ok, jeg har nok energi til å gå og finne en god terapeut, og begynne å gjøre noe med terapi. Det gav meg nok energi til å si, hei, jeg vil prøve å gå til gym nå, og begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å be
Det var den første stedet, og det var så viktig, for når du føler deg bråkig, føler du seg så overvåkende. Og du kan ikke evene forstå hvordan du kommer til et sted hvor du føler deg bedre, og du gjør alle tingene du er nødt til å gjøre. Så ja, for meg var det en god sende å kunne begynne noe, og å finne den første stedet jeg kunne ta, som var lett, som ikke var restriktiv, og som gav meg immediate bedrifter. Ja, ja.
Og det har ledt til at du har reist ut til millioner og millioner av mennesker. Jeg vet, det er fantastisk. Og ditt bok har blitt tilsluttet i jeg vet ikke hvor mange land nå. 40. Ja.
And it's been sold in I don't know how many, but it's a huge success. And it wouldn't have been such a success if it wasn't because people feel it immediately when they start balancing their blood sugar. They see that what you're saying is fitting with their life. It's
-Så de ser korrelasjonen. -Totalt. Det endrer livet. Jeg er så glad at du begynte denne veien med å fortelle folk- -og å spridde opp kunnskap om dette, fordi det er så viktig. Jeg hadde en lille spørsmål før jeg la deg gå. Jeg vet at du har en tøyende avgjørelse.
For de som er inspirert av din reise og ser på å gjøre en forandring i deres egen liv, hva er ditt største anbefaling? Ha en savre kjøkken, ikke en god. Det er den første piller, og den er så kraftig. I boken min har jeg mange forklaringer på hvordan du bygger en kjøkken som er basert på protein og gjør at glukoslevelsen er større. Det er det ene jeg vil si. Det andre jeg vil si er
When you want to eat sugar, because it's fine, we all do, okay? It's all around us, it's delicious, I love sugar. Make sure you're never eating it on an empty stomach. Make sure you always have the sugar either as dessert after a meal, or...
med noe annet så for eksempel hvis du har en slik kake, gjør det med yoghurt eller noen mandler, eller kanskje litt brokkoli før det vil gi deg plass fra sugaret som vi snakket om uten spikker så slik at du ikke skaper denne addisjonsrollen som så mange av oss er vokser av
Og så, å være ærlig, få boken min. Det er ikke en plugg. Den har alle forskningene. Den har disse 10 korte tipsene som du kan kjøpe og kjøpe fra. De er alle superlige, som jeg har sagt. Vi har å putte kjødder på dine karbiner. Vi har vinnegre før du spiser noe søt. Å begynne etter å spise. Savre snakker i stedet for søte. Du har alle disse simple tingene som kan virkelig forandre ting. Og så...
Prøv den som føles den eneste til deg, og se hvordan det går. Det er det jeg rekommenderer. Ja, og for alle mine lyttere som har smartwatcher, og vi kan se vår puls. Du må ikke gå rundt med en glukosmonitor, men du vil se imedien at pulsen din går opp hvis du spiser mye sukker. Og jeg har sett korrelasjonen mellom min hjerteskadevariabilitet og min...
Puls og blodsuger. Jeg tror at 500.000 mennesker i Norge har smartwatcher nå. Det er fantastisk. Det er en enkel måte å se hvordan kroppen reagerer på all denne sugeren. Absolutt. Og også å se på deg selv.
Ja.
Det vil påvirke hjertet og glukosen min, siden jeg vil føle meg litt tøy og ikke så bra. La meg bruke en av hackene fra Jesse til å redusere spiken. Ja, se bare. Hvordan går min dag når jeg spiser en savre godis med proteiner og fett? Det er en livsforandring, kjæreste.
Det er det. Det er helt forandret. Ja, absolutt.
It's called Glukose Revolution. And you also have a new book that came this spring called The Glucose Goddess Method. Your four week guide to cutting cravings, getting your energy back and feeling amazing. It's not in Norwegian yet, but we hope it's coming. But for all those who like to read in English, I highly recommend it. Thank you so much.
Har du noen siste råd for mine lærere, eller for de mediske doktorene som også lurer på? Vi prøver å hjelpe deres pasienter. Fyre til å bruke noe av mitt stoff, noe av mitt kontent, mine bilder på Instagram. Bruk det for å hjelpe dine pasienter å visuelt opprette hva de må gjøre. Vi er alle i en stor team, og min ...
My biggest hope is that this stuff is useful to you in your practice with your patients. And then if you're somebody, once you have my book and you feel like you're ready to do it, one of the main things people tell me sometimes is that motivation can be a bit difficult to sustain, and sometimes they're like, oh, what am I going to cook? So I put together this new thing, it's called the Recipe Club. And
And it's very cheap. And every month you get my 10 recipes of the month that I make. Three savory breakfasts, three veggie starters, three main dishes and a snack. And that's been super successful and people are loving, loving it. So if that sounds like something you want to do, I'll send you the links on it and you can put them in the description. I'm just trying to make as much stuff as possible to help people stay focused and keep at this.
Jeg tror at verden blir bedre hvis alle har stabilt blodsukker. Totalt, totalt. Slutlig, hva spiser du for middag? Denne morgenen hadde jeg kjøtt og rød fra middag. Jeg spiser middag og fryser for middag. Det er en veldig enig måte å ha en savre middag. Ja, meg også. Så enig. Jeg spiser mange øl i morgenen. Ja, jeg elsker øl.
Thank you so much for joining us today. Thank you so much, Anette. It was wonderful to meet you. Have a great day. You too. Thank you.