Velkommen til Biohacking Girls! Podden for deg som ønsker en reell helseboost. Vi holder oss oppdaterte på siste nytt innen helseforskning og tester ulike dieter, fitnesstrender og mentale teknikker. Ja, bli med oss på en spennende reise der målet er å lære hvordan din kropp kan hiles, hvordan du kan aldres i revers og hvordan intusjonen din kan styrkes om du tør å stole på egne helseverk.
Du, Monika, hva slags forhold hadde du til tran? Måtte du ta tran da du var liten, da du vokste? Det er interessant at du spør om akkurat dette, for det smaksløker er jo så individuelle. Og da jeg var liten, så hadde vi noen ganger både tran og sanasol hjemme. Og det er ikke alltid at sanasol kom inn i huset vårt siden den inneholdt sukker.
Men det som er så rart er at jeg klarte ikke Sanna Sol. Jeg likte veldig godt rån, og den var uten sitron og tilsetning. Den var rå, men den foretrekker jeg. Sanna Sol ga meg en gusjen følelse med den litt bittre, appelsinaktige smaken. Bare tanke på den gjør at jeg ble kvalm.
Men jeg tenker at vi er litt sånn, enten ser man tran, eller ser man sannasol, eller litt sånn ketchup og sennep. Hva med deg da? Du, nå får jeg så flashback, for dette her minner meg om når jeg var liten. Vi fikk aldri sannasol, det var ikke snakk om i vårt hus. Men jeg var så usunnelig på alle vennene mine som fikk det, for det var det eneste jeg hadde lyst på. Velkommen til Biohacking Girls! Jeg er Alette. Og jeg er Monika.
Netflix-dokumentaren Seaspiracy er veldig i vinden om dagen. Debatten sprer seg både på sosiale medier og rundt omkring i avisene, og filmen tar for seg hvor forurenset fiskeindustrien er.
Den bidrar, altså ifølge dokumentaren, blant annet til mer forurensning av havene våre, og mye plass kommer fra fiskindustrien. Gamle garn flyter rundt, og fiskerester skal bli krastet ut i farvannene. Ja, dette med å overfiske er jo et kjempestort problem. Det blir bare hovet inn med fisk. Hvis man for eksempel fisker torsk, så kommer det jo masse andre fisk med her, og det blir bare destruert.
Et annet problem som også blir tatt opp litt i denne dokumentaren er dette med merking av fisk. Kan vi stole på det som står på fisken vi kjøper? Og ofte kan vi faktisk ikke det. Det er ikke rart man går seg litt vild. Selv synes jeg det er kjempevanskelig å få tak i bra fisk som også er bra for miljøet. Ja, så har man jo kanskje også vokst opp med å høre at oppdrettsfiske skal man ikke svise.
Fordi den forurensen og fisk blir foret med lite naturlig fiskemat, sånn at de bor i disse tette basengene og skal florere med bakterier, så gjør at fisk ofte må ha antibiotika i fiskeforet for å hindre type lakselus og den slags. Selv om det hevdes i Norge da blant forskere at det er mindre antibiotika i norsk oppdrettsfisk, men
Men likevel påvirker det oss som skal kjøpe fisk, for det du sier er labels vi vet jo ikke helt som forbruker. Og man kan jo lure på om den fisken som vi da spiser på middagstiderken var til slutt inneholdt næring i det hele tatt. Den næringen vi trenger for å holde oss friske og energiske.
En ting er næringsstoffene, fett og protein, men hva med fettsyrene fra fisk som også er så viktig for oss? I dag har vi med oss en gjest som kan veldig mye om dette. Dr. Leif Bjørndal har jobbet med folkehelse i 30 år og er en stor pådriver for å få omega 3 inn i folks hverdag.
Gjennom dette arbeidet er Dr. Leiv Bjørndal suveren innen omega-3-feltet. De siste 30 årene har han jobbet med ortopedi og forebyggende medisin. Han er en av grunnleggerne bak merket Easy Choice.
Det har jo tatt Easy Choice et års tid når en barne skjer av dette. Det som er interessant, jeg liker transmak som jeg sa, og jeg synes absolutt den er veldig god. Det Leif Bjørndalen sa, husk omega 3 som åpner opp en kapsel. Lukter det godt? Smaker det godt? Det var et godt tips å tenke på. Er dette noe? Det gjelder jo alle oljer. Er det godt luktende og virker som næring i kroppen, så tar du det.
Men vi har tatt denne fra Easy Choice da, og det er cirka en barneskjev hver eneste dag. Omega 3 er en betegnelse på en gruppe flere umettete fettsyrer. Den beste kommer fra havet i form av omega 3. Fettsyrene er EPA og DHA. Hei hei, velkommen til oss Leiby og Andal. Vi er så glad for å ha deg her i studio og har lyst til å snakke med deg litt om omega 3 og tran. Hva er forskjellen på dette?
Hei, takk for invitasjonen. Trane og omega 3 er i prinsippet sammen. De kommer fra fisk, begge produkter. Trane er hovedsakelig et produkt fra lever, mens omega 3 er fra fiskekjøtt. Trane blir da sentrifugert og skilt ut som fett.
Trane er vel vesentlig en vitamin A og D kilde. I tillegg inneholder det litt omega 3, men i for små mengder, til at du vil ha den store helsike vinsten av det. Omega 3 blir presset ut av feitfisk. Som inneholder mer omega 3 får du en høyere konsentrasjon.
og det blir også oppgradert til sterkere olje som inneholder vesentlig høyere konsumtasjoner og dermed også lettere for å få den helsike vinsen vi har ut etter. Så bra. Hva ser man etter i et kvalitetsprodukt?
Det er naturligvis veldig viktig å få en olje av god kvalitet. Det viktigste er at du har en ren olje. Vi vet at spesielt tran inneholder mye miljøgifte. Det gjør også omega 3-ifrofeitfisk fanget i syningshavet.
Denne fisken blir molekylærdestillert. Det er noe av det viktigste man skal se etter, at oljen er høygrenset.
og molekylert destillert for å få fjernet best mulig av miljøgifte. Dessuten, det han kan sjekke fysisk, det er jo smak og lukt. Og en god omega 3 skal smake lite, det skal lukte lite. Så mitt råd til folk som kjøper omega 3, det er å ha et bit hål på kapslene, smak på oljen en gang iblant, for å sjekke om
den smaker harskt, eller om den har en frisk, behagelig smak og rukt. Dette er jo et sånn genialt råd du har gitt til oss, og vi bringer deg videre akkurat det med smaken, at det skal smake selv etter kanskje fire-fem måneder i de kapslene, tygge litt på det. Men du Leif, jeg lurer på, hvorfor trenger vi fettsyrene EPA og DHA? Hvordan virker de i kroppen vårt?
EPA, DHA eller omega 3 er en essensiell fettsyre. Vi må ha det for at kroppen skal vokse og utvikle seg optimalt. Vi må også ha vanlig fett. Metafett. Vi må ha både metafett og feilumetafett. Og vi må ha det i balanse. Omega 3.
-er en veldig viktig faktor for utvikling av hjerne hos barn- -i mors liv og under vekst. Det er vist at for en fordynt omega 3 under vekst og utvikling- -kan det virke inn på kognitive funksjoner senere i livet. Omega 3-
betyr også veldig mye for immunapparat, muskulatur, bein, for å rekke funksjoner i kroppen og som sagt ikke minst nervesystemet. Hvordan påvirker det kolesterolet? Nei, det gjør nok ikke det. Det påvirker nok ikke kolesterolet. Det kan ha en gunstig effekt på det gode kolesterolet, slik at du får en lett øyke av det.
Samtidig er det et fettstoff som vi kontrollerer når vi sjekker fettinnholdet i blodet. Det er det såkalte triglycerid. Behandlingen for å få ned triglycerid, det er en risikofaktor for hjertekar, det er mellommannet omega 3.
Det er en veldig gunstig effekt på friluftserier. Det er mye vegetabilske oljer, vi snakker en del om dette, blant annet rapsolje, som da selger seg inn med at de inneholder omega-3. Men de har jo også ganske mye omega-6. Kunne du bare sagt litt facts om, for eksempel, rapsolje, er den så gunstig, eller kanskje ugunstig? Har den noe særlig omega-3 som er sunn og bra for oss?
Rapsolje er en såkalt LNA-fettsyre. Det inneholder nok litt omega 3, men det er en veldig liten del av
vinne LNA-oljen eller rapsoljen som blir omdannet til aktive omega-3 EPA kun 2-3%. Så det å bruke
Rapsolje som et omega-3-tilskudd, det er jo misforstått. Takk, vi trenger ikke flere kommentarer på det. Vi er veldig glad for det svaret der. Så vi går over til smør og andre gode fettkilder. Leiv, du som har holdt på med dette så lenge, bør alle ta tilskudd av omega-3? Hva hvis man spiser fisk for eksempel to ganger i uken, må man fremdeles ta tilskudd?
Ja, etter min mening må du ha det. Kostholdet har endret seg veldig den siste generasjonen. Da vi kom til denne jorden, hadde vi et balansert inntak av omega 6 og omega 3.
I forhold til 1:1, nå er kanskje forholdet mellom omega 6 og omega 3 12:15:1 i Norge, 25:1 i USA. Omega 6 skaper betennelse i kroppen, omega 3 hindrer betennelsen. Hvis man er i ubalanse her, så blir det mer betennelse i kroppen.
Så derfor er det veldig viktig å ha nok tilført omega-3, og det får ikke vi ved to fiskemåltid. Vi må ha en daglig tilførsel av i alle fall 1-2 gram med omega-3 for å kunne balansere denne ubalansen som vi har i dagens kosthold. Men hva med oppdrettsfiske versus villfiske?
Oktets fisk inneholder nok relativt lite omega 3. Oktets fisk blir jo nå fora opp på palmeolje, søiaolje og andre omega 6 holdige oljer. Så en oktets fisk inneholder kanskje 2-3% av omega 3, mens en vill fisk, vill laks, inneholder kanskje 12-16% med omega 3.
Det beste fiskeslaget i så måte for å få rikelig omega-3 gjennom kosten, det er jo sild og makrell, altså feite fiskeslag. Villfisk, med andre ord. Men villfisk og ville ideer, det er jo lett å gå seg vill som forbruker når man er ute og handler. Hvordan kan man vite når man handler riktig?
At man handler riktig i, man må primært være ute etter en feit fisk. Men laksen er stort sett oppdrettslaks som vi får i fiskehandleren i dag. Torsk, seie, disse vanlige fiskelagene inneholder relativt lite omega 3. Det er jo magre fiskeslag.
Det er veldig vanskelig å få nok omega 3 annet enn ved å ta tilskudd. Det ideale er at vi får i oss alle næringsstoffet gjennom et godt og variert kosthold. Men slik er det ikke i dag. Det store flertallet av folk får ikke nok omega 3.
Et tilskudd av omega 3 er en god løsning, rett og slett. Kjempebra, da vet vi det. Og nå har vi lagt bak oss et år med covid. Og vi lurer på om det er noe mer forskning her, hvordan påvirker omega 3 denne med covid-en, eller noen andre sykdommer. Har vi kommet noe lenger i forskningen på dette? Ja.
Ja, altså her er jo veldig mye forskning som skjer nå rundt covid og andre sykdommer. Det er vel ingen, ikke noen stoff, næringsstoff, det forskes så mye på som omega 3 i verden. Når det gjelder covid så kommer det mer og mer...
innlegg i fravitenskapsfolk om betydningen av å ha et oppegående og et effektivt immunapparat. Og når det gjelder immunapparater så spiller jo omega 3 en veldig sentral rolle, i like med andre vitamin, mineral og næringsstoff.
Omega 3 virker inn på alle nivåer av forsvaret mot bakterievirus. Det er hud, slimhinde, tarmslimhinde, det er celleimmuniteten, det er antigen-antistoffimmuniteten. Slik at omega 3 skriver deg er en veldig viktig faktor for å forebygge infeksjon av både virus og bakterier.
I tillegg så var det en veldig interessant artikkel fra professor Bill Harris nydelig fra USA der han hadde sett på dødeligheter av covid der han så og kontrollerte indeksen, det vil si prosent omega 3 i religiøse celler. Han så at til høyere indeks, til mer
omega-3-mettninger i rødbrusselet til lavere dødeligheter. Det var faktisk en ca. 70% revisert dødelighet blant de som hadde en mye størst omega-3-indeks. Dette er kjempespennende, og vi er jo selvfølgelig solgt med bruker din omega-3, men hva er det som er spesielt med Easy Choice, og hvordan fremstiller dere oljen i motsetning til andre? Hvorfor er den å foretrekke leiv?
Nei, det er vanskelig å si. Her er etter hvert veldig mange gode produkter på markedet. Kravene til matilsynet om å levere god olje gjelder alle produsenter. Vi har fått inn i denne produksjonen med tanke på at vi skal levere en olje som vi vet er av beste kvalitet. At det ikke er noen bedre.
Den er ren, den kommer fra en råvare fra Syrishavet, med lite miljøgifte. En fiskeslag som heter anchovies, som er et fiske som er veldig regulert, slik at det er en balansert fangst og produksjon.
og ikke nok overfiske og ikke fare for stor belastning på ressursene. Også går det gjennom prosesser, optimale prosesser med molekylærdistillering hos de beste produsentene, så vi vet vi kan levere en olje som heldig mål altså.
Og så prøver vi å bruke litt høy konsentrert olje slik at volym som man skal innta ikke er så veldig stort. Til høyere konsentrasjon, færre kapsler. Ja, ja, ja. Så som sagt, jeg vet her har vi mye merkeligere produkter i markedet, og det er jo litt av
min nytte motivasjon er å gå inn i dette her, at vi skal levere olje som er topp kvalitet.
Så bra, kjempebra. Men vi er jo biohackere, så nå lurer vi på hva er din perfekte balanse når det gjelder næringsstoffer i løpet av en uke? Hvordan tenker du? Hvordan ser din tallerken ut? Min tallerken er at jeg prøver å fylle de næringsrådene som vår helsemyndighet gir ut, og prøver å få så vidt og
holde meg så nær opp til en middagsgjert som mulig med lyst kjøtt, med mye fisk med grønnsaker og frukt men mer grønnsaker enn frukt og prøve å forholde meg til grove kornprodukt jeg bruker veldig mye bygg, rug bygg og rug det tenker jeg er veldig bra produkt som legger
bytte kolesterol, hindre opptak av kolesterol, bytte blodsukker eller sukker i tarmen, hindre å redusere blodsukkeret. Så det er i stort sett det jeg går etter da. Tusen takk Leiv Bjørndal. Det var veldig mange gode tips og mye spennende informasjon om omega 3. Tusen hjertelig takk for at du kom og besøkte oss på podden vår. Tusen takk. Hei, hva skjer? Ha det godt, ja.
Du, dette var jo kjempeinteressant. Så flink han er. Jeg kommer til å fortsette med min Omega 3-skje hver morgen. For fortsatt så er jeg litt skeptisk til denne fiskeindustrien. Jeg synes det er kjempevanskelig å gå i butikken og finne ordentlig fisk. Så jeg holder meg til den...
Den omega-3-sjenen min. Ja, og det kommer jeg også til å gjøre, og jeg har jo introdusert dette med omega-3 til å stå også i hele familien. Og jeg merker veldig godt på minstemann at han er mer konsentrert, spesielt når det gjelder lesing. Han leser lenge om gangen og er faktisk litt en bokelsker, og det tror jeg har mye med den lille t-sjenen med omega-3-en tar hver dag.
Men dersom du er veganer og ikke liker fisk, så finnes det jo andre kilder, riktig nok med litt lavere verdier og vanskeligere for kroppen å ta opp. Det gjør det, men det er absolutt kilder i planteriket vårt også. Vi har for eksempel vetekim, linfrø, valnutter og gresskarkjerner. Men husk at her må man spise en god del mer, for det er ikke like lett for kroppen å ta dette opp.
Men som leifser også, velg gjerne fete fisker i kostholdet ditt. Laks, villaks spesielt. Anjos, sardiner, sill og makrel.
Og jeg elsker jo peppermakrell, men så fikk jeg litt sånn sjokk her på disse labelsene som jeg leser. For nå har jeg jo funnet ut at det er masse rapsolje også i makrell i tomat, som jeg også er veldig glad i. Så her har jeg lett meg med bare biohekker, hvor man kan lage vår egen makrell og røkt. Det skal vi finne ut av. Det er helt klart, for jeg også elsker røkt makrell.
Ja, så det er akkurat det. Men det som er en av våre tips til biohacking er jo å være litt understøkende og være en egen detektiv. Så det kommer stadig tilbake at det nytter ikke bare å sette deg ned og ta imot det du får. Helt riktig. Da skal vi avslutte med Happy biohacking! Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dietter eller andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer.
Informasjonen vi deler kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.