10/11/2023
Mat & Ernæring EP9 | Fett og Oljer | Fettsyrer, LDL, Mettet Fett, Planteoljer vs Animalsk, B. Svihus
Wolfgang Wee intervjuer Birger Svihus, professor ved NMBU, om fett og oljer. De diskuterer forskjellen på mettet og umettet fett, og hvorvidt planteoljer er sunnere enn animalsk fett. Svihus mener at det ikke er noe klart svar, og at det er for tidlig å konkludere med at mettet fett er usunt. De diskuterer også omega-3 og omega-6 fettsyrer, og viktigheten av å få i seg nok omega-3. Svihus mener at karbohydrater kan være et større problem enn fett, og at det er viktig å være kritisk til kostholdsråd som er for dogmatiske.
Transkript
Nevnt i episoden
NMBU
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, der Birger Svihus er professor.
Nordiske kostråd
Nye nordiske kostråd som er kritisert for å være for ensidige og politiserte.
Landbruksmiljøet
Landbruksmiljøet har blitt skviset ut av de nye nordiske kostrådene.
Kosterhålls arbeid
Refererer til et arbeid som er kritisert for å være politisert.
Metafettet
Hypotesen om at metafettet er roten til alt vondt er kritisert.
Bærekraft
Bærekraft er en viktig faktor i de nye nordiske kostrådene.
Klimagass
Klimagass er en bekymring i forhold til matproduksjon.
Husdyrproduktspisingen
Det er fokus på å redusere husdyrproduktspisingen i de nye nordiske kostrådene.
Grønt skifte
Det grønne skiftet påvirker kostholdsrådene.
Legemiddelindustrien
Legemiddelindustrien er en interessent i kostholdsrådene.
Matvaregigantene
Matvaregigantene er en interessent i kostholdsrådene.
Sukkerindustrien
Sukkerindustrien er en interessent i kostholdsrådene.
Fullkorn
Fullkorn er en viktig del av de nye nordiske kostrådene.
Rødt kjøtt
De nye nordiske kostrådene anbefaler å spise mindre rødt kjøtt.
Bønnene
Bønnene er en viktig del av norsk landbruk.
NIBIO
Norsk institutt for bioøkonomi, en forskningsinstitusjon.
Audun Korset
Forskningsdirektør i NIBIO, som har trukket seg fra arbeidet med de nye nordiske kostrådene.
Nils Vakstad
En annen person som har trukket seg fra arbeidet med de nye nordiske kostrådene.
Chatman House
Et konsulentfirma som har skrevet rapporten for de nye nordiske kostrådene.
Veganer
En person som har vært med å skrive rapporten for de nye nordiske kostrådene er en erklært veganer.
Omnivå
Refererer til et kosthold som inkluderer både plante- og animalske produkter.
Karnivå
Refererer til et kosthold som utelukkende inkluderer animalske produkter.
Uganer
Refererer til veganere.
McDonalds
En fastfoodkjede som har brukt dyrefett til å lage pommes frites.
Pommes frites
Pommes frites lagd med dyrefett er ansett som bedre enn de som er laget med plantefett.
Sojaolje
En type planteolje som ofte brukes i margarin.
Rapsolje
En type planteolje som er en god kilde til omega-3 fettsyrer.
Maisolje
En type planteolje som ofte brukes i matlaging.
Olivenolje
En type planteolje som er en god kilde til omega-3 fettsyrer.
Kokosolje
En type planteolje som er en god kilde til mettet fett.
Smør
En type animalsk fett som er en god kilde til mettet fett.
Talg
En type animalsk fett som er en god kilde til mettet fett.
Sterinsyre
En type mettet fettsyre.
Palmitinsyre
En type mettet fettsyre.
Myristinsyre
En type mettet fettsyre.
Laurinsyre
En type mettet fettsyre.
Oljesyre
En type umettet fettsyre.
Linolsyre
En type umettet fettsyre.
Linolensyre
En type umettet fettsyre.
Omega-3 fettsyrer
Essensielle fettsyrer som er viktige for helsen.
Omega-6 fettsyrer
Essensielle fettsyrer som er viktige for helsen.
Fiskeolje
En god kilde til omega-3 fettsyrer.
LDL
Low density lipoprotein, en type kolesterolholdig partikkel som transporterer fett rundt i kroppen.
Statiner
En type medisin som brukes for å senke kolesterolnivået.
Novo Nordisk
Et legemiddelselskap som produserer slankemedisiner.
Akrylamid
Et kreftfremkallende stoff som kan dannes ved steking.
Diabetes type 2
En kronisk sykdom som er kausalt knyttet til kosthold.
Deltakere
Host
Wolfgang Wee
Guest
Birger Svihus