10/17/2023
#124. Ernæringsbiolog Marit Kolby om kostholdspåstander, fett, råvarer og matglede!
Anette intervjuer ernæringsbiolog Marit Kolby om hennes nye kokebok "Hva skal vi spise?" De diskuterer viktigheten av fett i kostholdet, og utfordrer de nye nordiske kostholdsrådene som anbefaler mindre fett. Kolby argumenterer for at det er viktig å spise mer fullfett meieriprodukter og at det ikke er dokumentert noen skadelige effekter av dette. De diskuterer også bærekraft i landbruk og utfordringene med forurenset sjømat. Kolby er kritisk til de nye nordiske kostholdsrådene og mener de er basert på et dårlig kunnskapsgrunnlag. Hun fremhever betydningen av å spise råvarebasert mat, å lage mat hjemme og å støtte lokale bønder.
Transkript
Nevnt i episoden
Leger om livet
Tittelen på podkasten.
Marit Kolby
Ernæringsbiolog og gjest i podkasten.
Oslo Nye Høyskole
Marit Kolbys arbeidsplass.
Hva og når skal vi spise?
Marit Kolbys bestselgende bok.
Kokeboka, hva skal vi spise
Marit Kolbys nye kokebok.
Friskforlag
Forlaget som har utgitt Marit Kolbys bok.
Fornebu
Stedet hvor intervjuet ble gjennomført.
Darling Clementine
Designfirmaet som har designet Marit Kolbys kokebok.
Hanna Fischer
Marit Kolbys søster og medforfatter av kokeboka.
CLA
Naturlig transfett som dannes i vommene på kua.
Transfett
Type fett som er skadelig for oss. Det er ikke transfett i smør.
the diet heart hypothesis
Hypotese som hevder at mettet fett forårsaker hjerte- og karsykdom.
LDL-kolesterol
Type kolesterol som ofte omtales som "dårlig" kolesterol.
PET
Forkortelse for positronemisjonstomografi, en medisinsk bildediagnostisk teknikk.
Norske kostholdsråd
Nasjonal retningslinje for kosthold, som Marit Kolby er kritisk til.
Soya
Soyabønner som er en viktig ingrediens i fôr til oppdrettslaks.
Økologisk laks
Laks som er dyrket uten bruk av sprøytemidler og med bedre dyrevelferd.
Søndre Røynegård
Gård som dyrker økologiske bringebær.
Skjebær
Gård som dyrker økologiske blåbær.
Klorpyrifos
Sprøytemiddel som ble forbudt i 2020.
Metylklorpyrifos
Sprøytemiddel som ble forbudt i 2020.
Miljøgartneri
En type gartneri som bruker mindre sprøytemidler.
Grandiosa
Et merke av frossenpizza som Marit Kolby bruker som eksempel på et ferdigprodukt som ikke er råvarebasert.
Taco
En type matrett som Marit Kolby bruker som eksempel på hvordan man kan involvere barna i matlagingen.
Anton
Marit Kolbys sønn.
Havregrøt
En type frokostmat som Marit Kolby anbefaler å gjøre mer mettende ved å tilsette fett og proteiner.
Valnøtter
En type nøtter som Marit Kolby bruker i havregrøten sin.
Surdeigsbrød
En type brød som Marit Kolby har bakt til Anette.
Jærbrød
En type brød som Marit Kolby har bakt til Anette.
Deltakere
Host
Anette
Guest
Marit Kolby