#124. Ernæringsbiolog Marit Kolby om kostholdspåstander, fett, råvarer og matglede!

Anette intervjuer ernæringsbiolog Marit Kolby om hennes nye kokebok "Hva skal vi spise?" De diskuterer viktigheten av fett i kostholdet, og utfordrer de nye nordiske kostholdsrådene som anbefaler mindre fett. Kolby argumenterer for at det er viktig å spise mer fullfett meieriprodukter og at det ikke er dokumentert noen skadelige effekter av dette. De diskuterer også bærekraft i landbruk og utfordringene med forurenset sjømat. Kolby er kritisk til de nye nordiske kostholdsrådene og mener de er basert på et dårlig kunnskapsgrunnlag. Hun fremhever betydningen av å spise råvarebasert mat, å lage mat hjemme og å støtte lokale bønder.

00:00

Anette ønsker velkommen i podkasten med gjest Marit Kolby, snakker om deres nye bok "Kokeboka, hva skal vi spise?".

07:28

Middagen er dagens viktigste måltid, både ernæringsmessig og sosialt, og kan være en daglig utfordring å få til.

11:56

Jeg håper at den nye kokeboken blir godt mottatt og inspirerer mange til å lage sunn og mettende mat fra råvarer. Matlaging sammen med familien gir både glede og viktige ferdigheter for både barn og voksne.

13:46

Fett er viktig for smak, metthet og konsistens i mat, men ikke all fett er farlig for helsen.

28:04

Debatt om kvaliteten på norske kostråd før ny utgivelse, vurderer argument for fullfett melkeprodukter og anbefaler mindre, fet fisk.

Transkript

Nevnt i episoden

Leger om livet 

Tittelen på podkasten.

Marit Kolby 

Ernæringsbiolog og gjest i podkasten.

Oslo Nye Høyskole 

Marit Kolbys arbeidsplass.

Hva og når skal vi spise? 

Marit Kolbys bestselgende bok.

Kokeboka, hva skal vi spise 

Marit Kolbys nye kokebok.

Friskforlag 

Forlaget som har utgitt Marit Kolbys bok.

Fornebu 

Stedet hvor intervjuet ble gjennomført.

Darling Clementine 

Designfirmaet som har designet Marit Kolbys kokebok.

Hanna Fischer 

Marit Kolbys søster og medforfatter av kokeboka.

CLA 

Naturlig transfett som dannes i vommene på kua.

Transfett 

Type fett som er skadelig for oss. Det er ikke transfett i smør.

the diet heart hypothesis 

Hypotese som hevder at mettet fett forårsaker hjerte- og karsykdom.

LDL-kolesterol 

Type kolesterol som ofte omtales som "dårlig" kolesterol.

PET 

Forkortelse for positronemisjonstomografi, en medisinsk bildediagnostisk teknikk.

Norske kostholdsråd 

Nasjonal retningslinje for kosthold, som Marit Kolby er kritisk til.

Soya 

Soyabønner som er en viktig ingrediens i fôr til oppdrettslaks.

Økologisk laks 

Laks som er dyrket uten bruk av sprøytemidler og med bedre dyrevelferd.

Søndre Røynegård 

Gård som dyrker økologiske bringebær.

Skjebær 

Gård som dyrker økologiske blåbær.

Klorpyrifos 

Sprøytemiddel som ble forbudt i 2020.

Metylklorpyrifos 

Sprøytemiddel som ble forbudt i 2020.

Miljøgartneri 

En type gartneri som bruker mindre sprøytemidler.

Grandiosa 

Et merke av frossenpizza som Marit Kolby bruker som eksempel på et ferdigprodukt som ikke er råvarebasert.

Taco 

En type matrett som Marit Kolby bruker som eksempel på hvordan man kan involvere barna i matlagingen.

Anton 

Marit Kolbys sønn.

Havregrøt 

En type frokostmat som Marit Kolby anbefaler å gjøre mer mettende ved å tilsette fett og proteiner.

Valnøtter 

En type nøtter som Marit Kolby bruker i havregrøten sin.

Surdeigsbrød 

En type brød som Marit Kolby har bakt til Anette.

Jærbrød 

En type brød som Marit Kolby har bakt til Anette.

Deltakere

Host

Anette

Guest

Marit Kolby

Lignende

Laster