Velkommen til Biohacking Girls. Podden for deg som ønsker en reell helsebust. Vi holder oss oppdaterte på siste nytt innen helseforskning og tester ulike dieter, fitness-trender og mentale teknikker. Ja, bli med oss på en spennende reise der målet er å lære hvordan din kropp kan hiles, hvordan du kan aldres i revers og hvordan intusjonen din kan styrkes om du tør å stole på egne helsevalg.
En ting er det du putter i munnen din for å optimalisere helsen, men helse handler om så mye mer. For hvordan tar man de viktige valgene i hverdagen som er bra for oss og familien vår og den verden vi lever i? Vi blir altså ikke friskere enn det miljøet som vi lever i.
I dag har vi med oss Elisabeth og Annette. De er søstre og gründeren bak den bærekraftige nettbutikken OhYes.no. Her får du produkter som er bærekraftige, sunne, de smaker fantastisk og har en nydelig innpakning. Velkommen til Biohacking Girls!
Velkommen til deg Elisabeth, og velkommen til deg Anette. Så hyggelig å ha dere med på podcasten vår i dag. Og dere er jo søstre, og jobber sammen. Fortell, hvordan startet dette eventyret med O.J.S.? Ja, det var jo sånn at vi var i en kjøkken,
Men historien begynte vel kanskje på sett og vis ganske lenge før Ågess. Vi har jo begge vært gjennom vår egen personlige reise. Min begynte nok sånn cirka da jeg var 19 år gammel og flyttet til utlandet, sliten og litt overvektig, og innså at det gidder jeg ikke å være.
Så jeg begynte å leke meg med hva jeg spiste, hvordan jeg trente. Gjorde nok på en litt annen måte enn jeg ville ha gjort i dag, men samtidig sådde det på en måte et frø som gjør at jeg synes dette var spennende. Å kjenne på hvordan jeg har felt meg bedre, fikk mer energi, og alt i livet egentlig fløt litt mer på. Så det var jo starten på de neste 15 årene frem til i dag, for jeg...
Jeg har prøvd det meste mellom himmel og jord, lest sikkert noen hundre bøker og testet en rekke ulike dieter, treningsformer, ulike hacks. På tross av dette så hadde jeg faktisk en runde hvor jeg ble ordentlig, ordentlig dårlig.
og lærte ganske kjapt at jeg måtte på en litt sånn ekstrem elimineringsdiett. På tross av at jeg spiste syndere enn de fleste, jeg tok masse kosttilskudd, så viste det seg at jeg hadde masse matintoleranser,
Jeg gikk og fikk dette testet, og som et resultat av det også, så hadde ikke tarmen min tatt opp noen av de vitamin og mineralene jeg proppet i meg. Så jeg gikk på en litt sånn hardcore elimineringsdiett, og lærte egentlig at det handler ikke bare om hva du propper i deg, men også noen ganger hva du må løpe.
Husker du noen av de første tingene du prøvde når du var 19 år og kjente at du måtte gjøre noe? Husker du hva du begynte med? Hvor startet den reisen i forhold til Hex og sånne ting? Hvor fant du informasjon?
Altså, heldigvis så er jeg oppvokst i et hjem hvor både min mor er smått, kall det alternativ, i gåsetegn, og hvor vi alltid har fått ekte mat på bordet, servert rundt bordet som en familie. Så jeg tror med det i bunn og grunn begynte det egentlig bare med at jeg bare skippet alt som jeg opplagt hvis det var junk.
Og spiste at the time tre solide måltider med ting jeg i hvert fall opplevde var tålerlig sunt, men først og fremst ekte mat. Og så gikk jeg på gymmen og trente og fikk litt hjelp av en PT. Men jeg tror de tingene som gjorde størst utslag etter hvert da, når jeg begynte å bli enda litt mer energierig og sette...
meg inn i det, var mine første opplevelser med for eksempel, du som har bodd i USA, kjenner sikkert til treneren David Kirsch. Så jeg kjøpte hans DVD'er og kjørte The New York Body Plan og leste hans bok Strong Minds, Strong Body. En bok full av råd som noen var gode, andre kanskje litt annerledes enn hva man ville lest i en nymotens bok i dag, men det var
Jeg kalde det mitt første møte med funksjonell trening som funket bra for kvinnekroppen.
Jeg hadde også en runde for en del år tilbake hvor jeg kuttet alt av sukker, inkludert frukt, altså full fruktosedetoks. Og så blir fortalt at man skal merke at en, all inflammasjonen, bare plutselig hadde jeg ikke vondt i muskler og ledd. Men også det at hormonene blir i en viss balanse. Når man sitter og spiser så blir man mett mye raskere og man blir bare mye mer in tune med kroppen da.
Men Anette, hva med deg? Hva er din relasjon til dette med ren mat i forhold til helse og sånne ting? Jeg begynte nok egentlig et par år før henne igjen. Jeg er et klassisk antibiotikabarn. Fått masse antibiotika opp gjennom årene. Begynte vel egentlig i 17-årsalderen å merke mye vondt i magen, kronisk migrene, mye...
Kallet vunter som jeg ikke klarte å gjøre noe med. Legene bare blåste av feide det og sa at dette må du bare leve med, rett og slett. Alle tester er perfekte og alt er bra. Da var det tilbake til moren vår som er holistisk. Jeg hadde begynt å så smått lese opp litt på at melk og gluten ikke er helt det store.
Dette er jo, hva er det nå, 17 år siden kanskje, eller 15 år siden, så dette var jo helt nytt. Så når mamma la frem et eller annet forslag til legen min at kanskje det hjelper å kutte melk eller gluten, så ble hun jo møtt med at «hvordan våger du å trosse min autoritet?»
Men til slutt, når jeg ikke får noe hjelp, så er det liksom, hva annet kan jeg gjøre? Og ingen tar noe skade av å bare prøve å kutte to ting, da. Så gjorde jeg det, og så ble jo alt mye, mye verre i to uker. Verre? Ja, verre i to uker, men jeg sto i det, og så pang, en dag våkne det opp. All migrene, alt borte.
Og det er mitt ultimate møte med det du putter i kroppen. Fy søren så mye det kan ha å si. Bare egentlig alle funksjoner i kroppen din. Så har jeg jo siden jeg har vært på en liksom
rollercoaster-reise, hvor jeg har følt meg bedre, ting har kanskje gått litt tilbake igjen, men jeg har også tatt en del tester videre hos litt mer holistiske leger som Balde Klinikken, hvor de testet avføringen min, hvor det viste at jeg har jo ikke tarmbakterier. Jeg har hverken biomangfold, altså forskjellige typer arter, eller mengder, og
Når de testet disse kortsyrede kjedefettsyrene, så fant de ikke. Dette er på grunn av antibiotikabruk? Jeg vil jo tro det. For etter hvert begynte jeg å få kronisk bilbetennelser. Antibiotika-kur på antibiotika-kur. Legene til slutt diagnoserte meg med astma.
Og ga meg kortison for det da, som også er kjempemessig for helsen. Og da også etter en stund, det var i sammenheng med at jeg kuttet melk, så forsvant pusteproblemene mine. Så jeg, med tanke på at legen ikke ville gjøre noe, begynte å trappe ned på kortisonen. Aldri tatt kortison siden. Aldri hatt problemer med pust eller astma i det hele tatt.
Jeg kjenner meg så godt igjen i det, for jeg hadde også kronisk bihulpetennelse, og jeg tipper det omtrent samtidig, kanskje 18-19 år siden, og fikk den ene kuren etter den andre, og endte til slutt med å måtte gå på en heftig kandidakur, og heldigvis var jeg såpass oppegående selv og kunne klare å fikse det, men
Det er jo fryktelig å tenke på at man stoler på leger som har lyst til å dominere med det ene syne man har. Men hvor provosert blir du selv når du sitter og tenker på storhund tilbake nå? Eller hva vil du si til lytterne våre? Det er sikkert mange som kjenner seg igjen i dette. Altså,
Noe av det viktigste er at man kan bli kjent med sin egen kropp, og ikke være redd til å lytte til sin egen kropp, fordi det er så lett å bare stole på fagfolk eller den type ting, men in the end så handler det om at du skal føle deg bra. Hvis du kunne tatt en placebo-pille for et eller annet, og det hadde gjort underverk for deg, så finnes det jo ikke noe bedre medisin enn det.
så lenge du føler deg bra. Så hvis du klarer å eksperimentere og bli litt kjent med din egen kropp, så vil du også fort oppdage hva som gir energi og næring, og hva som tar vekk energi, for eksempel. Så man blir jo provosert, så klart, men så må man ikke nøye seg med godt nok.
Fordi hvis du vet å lære å kjenne deg selv, og vet at ditt 100% er her oppe, hvorfor skal du bare akseptere og godta at du hele tiden skal leve resten av livet ditt på 50%? Fordi det er så mye du kan gjøre selv ved å bare kjenne på kroppen. Det er helt riktig. Det er der folk har litt problemer, så det er utrolig bra budskap å komme med.
Jeg tror det som er litt interessant her også er at, som du sa, at ditt symptom var astma, og veldig mange tenker «Ok, mat mage». «Men jeg har jo ikke vondt i magen», sier folk når jeg spør «Kanskje du skal prøve å eliminere noe?». Og da sa han for meg at jeg gikk fra å være i helt sinnssykt form, altså jeg kunne ligge og cruise i 16 km i timen på trødemøllen «No worries»,
til å ikke kunne gå opp en trapp uten å bli anpusten, og jeg fikk brain fog, men aldri vondt i magen, og det var aldri noe problem med avføringen min heller. Den har vært her regelmessig så lenge jeg kan huske. Så man skal huske på at enten det er vondt i ledd, migrene, astma, whatever, det som er så vanskelig, men også interessant med dette, er at
Hva din greie er kan være helt individuelt, og måten det manifesterer seg og spiller ut i form av symptomer er også individuelt. Og det er kanskje det som gjør det nesten umulig for tradisjonelle leger å deale med, fordi det er bare ikke sånn de har lært å jobbe.
Så det er liksom ikke lege noe enkeltpersoner det nødvendigvis er noe galt med, men kanskje heller systemet da, som ikke tar en helhetlig approach om måten legestudiet er lagt opp i dag da. Ja, helt klart. Dette er jo en balanse mellom mange faktorer. Men nå har vi jo heldigvis fått flere og flere som jobber funksjonelt og med hele kroppen, så vi har et alternativ. Men dere jenter, oh yes!
Når startet dette? Dette er så spennende, fortell meg. Når startet det, hvorfor?
Jeg tror jo det er den historien vi har gått gjennom som på en måte gjorde at vi ble supergeeks på alt som har med mat og helse å gjøre. Litt sånn som dere, så er det bare sånn, oh, whole foods, alle de kule tingene de har, og vi har begge bodd i utlandet, vi har reist mye, og du ser hva som finnes, og så kommer man hjem til Norge, og så...
Alt er veldig dominert av det du finner i hyllene på helsekosten, og det oppleves kanskje som litt alternativt.
Så tenkte vi at vi ville ha et større mangfold av produkter som ikke bare er bra for helsen, men som er bra for planeten, men som bare smaker sykt digg, eller oppleves som luksuriøst og frisk, og hvor kvaliteten også er like bra. Ok, give us something. Hva har dere for noe?
Målet vårt er jo egentlig at the end of the day å tilby alt innenfor wellness som er bra for kroppen, bra for planeten uten kompromiss på kvalitet eller innpakning. Det skal på en måte tikke
Vi begynte som en distributør av matvarer, fordi det var det som var nærmest hjertet vårt. Da begynte vi med raw vegansk sjokolade, veganske naturlige glutenfri bars og plastfri sjokolade. Men etter hvert som vi også utviklet nettbutikken, så begynte vi å ta inn hudpleie, velvære- og hygieneprodukter,
Hva annet? Dere har tyggest og tannkrem, for eksempel. Jeg kan prøve å spørre om det er tyggest med tannkremen. Man må på en måte lære seg en ny måte å tykke tyggest på, og pusse tennene på. For det skommer ikke til å ha alle disse...
stabilisatorer og de kunstige tingene. Men fy søren så godt den smaker! Så det er jo det det handler om å finne de produsentene. Heldigvis, i hvert fall litt mer globalt, så har dette med økologisk, sunn og ren mat blitt litt mer big business. Så det betyr at det finnes kule produsenter der ute som lager kule produkter som både holder en ekstremt høy standard
men også har brandingen på plass og får den der investeringsbackingen som de trenger for å vokse og bli store brands. Ja, men jeg trenger bare å si til lytterne at det er litt viktig når du skal prøve å finne en clean lifestyle at du tenker litt nytt og at du ikke bare forventer det du er vant til.
At du må på en måte omstille deg litt, for vi har jo et ansvar på mange plan her for å gjøre en stor big change, ikke sant? Ikke sant. Og på ett plan så ønsker vi å inspirere og lære våre kunder om hvorfor dette er viktig, hva man skal se etter. Men på den andre siden så tenker vi at det vil alltid være en ganske stor målgruppe der ute,
som ikke har tid eller lyst til å sitte og høre på den informasjonen, og det er derfor kvalitet og branding
på en måte sidestilles med alt det kallte, alle de etiske perspektivene. Så vår holdning er også litt at hvis noen kjøper en gudde og sjokolade til noen i en gave bare fordi den har fin emballasje, fine, da gjør de det kanskje ubevisst første gangen, men kanskje long term så gir det noen gode ringvirkninger. Fordi det er ikke alle som er klare for å ta imot
den informasjonen, mens de som er det, de kan bare åpne ørene og øynene, og så prøver vi å spre den så godt vi kan gjennom de kanalene vi kan. Men hvordan finner dere produkter? Hva slags research gjør dere? Nå har dere vært helt på lockdown her hjemme, hvordan finner dere disse spennende produktene? Det aller første produktet, den goodie og sjokoladen som vi fant,
Da var det vel jeg som plukte med meg etter en tur til Gøteborg og kom hjem med den og bare Elisabeth, du må prøve denne. Den er så digg og creamy, ingredienslisten er bra, og den ser ut som en designkunstverk.
Så noen ting har vi bare ramlet over på egne reiser. Ellers så har vi ikke gjort noe sånn extensive research annet enn at vi er all over Pinterest, all over Instagram, sjekker reviews, sjekker hva som er populært, hva som beveger seg på sider som Credo Beauty, altså andre store internasjonale plattformer, og prøver å finne ektefølte tilbakemeldinger fra folk.
for brukeren over hele verden. Og så må vi teste det nøye.
Vi kan ikke ta i noe og bare gamle på at det er sikkert fint. Så hva slags kriterier har dere for at det skal komme i deres nettbutikk? Vi har satt opp noe som vi kaller OES sin rene standard, og den er basert på fire pilarer. Det er bærekraft, helse, eller at noe er sunt, som selvfølgelig er et relativt begrep, men i den standarden har vi definert hva dette betyr.
kvalitet og til slutt det etiske
Det vi lærte ganske kjapt var at alt dette henger sammen, alltid uansett. Vår første motivasjon var at vi ville ha en litt sunnere sjokolade, men en av de første tingene vi lærte oss når vi ble kjent med denne produsenten, Guddeo, som er det første brandet vi begynte å jobbe med, var at kakaoindustrien er en av de mest uetiske industrien der ute. Plutselig ble det nesten viktigere.
Vi skjønte at her må vi tenke både etisk handel på tvers av hele verdikjeden fra råvareprodusenten til sluttbruker, og at produsenten har et bevisst forhold til det og kan dokumentere dette på en god måte. At de helst bruker økologiske råvarer hvis det er mulig. Det er ikke alltid det er mulig. Men da stiller vi hvertfall spørsmålet hvorfor det ikke er mulig.
Og så at de har tatt et bevisst forhold til hvordan de driver sin egen bedrift, hva slags mennesker de ansetter, hva slags emballasje de har valgt. Listene er lang, og vi prøver i den grad vi kan å tikke alle boksene som er. Noen ganger så finnes det bokser som ikke kan tikkes, men da er det i hvert fall en grunn til det, og så har vi stilt det spørsmålet.
Hvilke ingredienser styrer dere absolutt unna? Ramse de opp for oss. Det er fundelig. Vi vil ha noen. Hvis du tenker mat, som er en kategori, så tenker vi raffinert sukker, gluten, og det er ikke nødvendigvis fordi kanskje gluten er all bad for alle, men vi tenker det er ikke noe vits å ha med den når det er så mange som tåler det så dårlig.
Melkeprodukter ekskluderer vi. Egentlig alt av e-stoffer og tilsetningsstoffer. Nå har jeg glemt. Soja unngår vi. En del oljer, tenker jeg. Ja, sånne raffinerte plantoljer. Hva slags søtning vil dere ha, da? Tja, altså...
Vi har jo litt kokosblomssukker, stevia fra en naturlig plante, sylitol, sylker. Vi jobber fortsatt hardt med å finne en god bar som er keto-friendly og som smaker digg. Vi har bestilt masse fra USA, og vi finner ikke noe som vi synes er godt nok.
Kanskje vi må lage det selv. Det må dere helt sikkert. Vi lager våre fat bombs selv. Så jeg har jo laget det hjemme selv. Og masse produsere blir jo en litt different ballgame. Men du har jo også sånn som
Inulin, monkfruit er dessverre ikke lov i Norge. Den kjøper du bare i Hørp. Jeg vet det. Så det sniker vi inn. Men hva med huden da? Huden som er et stort organ på kroppen, og vi får jo veldig mye stimulans der. Hva vil dere ha inn via porene våre? Rent overordnet så har de jo selvfølgelig...
Parabener, stalater, kjemiske solfiltre. Pegs. Ulike pegger. En av de verste som også er veldig lett å se til selv som forbruker i både tankrem, hår. Ting som skommer generelt er jo SLS. Det er kanskje den første tingen vi vil si at folk må være på utkikk etter, for det er liksom...
Det rengjør så grunnig at du bare stripper hud og hår og alt for alle de gode bakteriene. For det er jo ikke bare i magen du vil ha det, du vil ha det på hele kroppen. Det er jo et økosystem. Vi har jo i denne rene standarden på en måte fordelt alle disse forskjellige giftsstoffene inn i ulike grupper.
Så enten de er kreftfremkalende, hormonforstyrrende, miljøskadelige, helseskadelige eller allergifremkalende, så diskriminerer vi det. Den komplette listen over disse tingene er 100 forskjellige ting tatt ned på detaljnivå.
Så det betyr at når lytterne våre har lyst til å gå inn på ohyes.no og kjøpe produkter, så kan de være trygge på at dere har ivaretatt helseaspekter, og kan de da lese om hvert produkt, altså er det noe tilstrekkelig med informasjon? Vi
Vi putter inn så mye informasjon vi klarer å presse inn på hvert eneste produkt, og vi skriver også mye om det i bloggen som vi linker til hvis vi føler at det er noe som er viktig å gå nærmere inn på. For eksempel, kjemisk solfilter er jo et hot topic, så vi har skrevet et blogginnlegg om hvorfor det er viktig både for oss selv, men også for planeten, men også for eksempel det å velge en
Vi kaller det clean toothpaste som tar vare på munnens mikrobiom. Vi snakker jo så mye om tarmhelse i tilknytning til egentlig alt som har med kroppen å gjøre, men vi skal jo huske at fra munnen og hele veien ned i tarmen så er det jo på en måte en tunnel, og vi har masse viktige og gunstige bakterier som lever i hele det universet da.
Alette, dette høres ut som biohacking, spør du meg. Ja, men vi sitter jo her med to biohackere. Så vi er jo litt ytmykket, fordi vi vil jo skape en community rundt biohacking i Norge. Så det å ha flere talerør og fronte helsesaken er så viktig for oss også. Det er superviktig, og det vi gjerne vil høre nå er deres topptips for ting vi kan bytte
Bytte bare i dag, gjøre enkle valg for å få det litt bedre rundt oss i miljøet vårt, og litt bedre det vi putter i munnen. Ja, det er ikke sikkert det er så veldig store ting som skal til. Nei, men hva er noen enkle grep vi kan ta i dag, vi og lytterne? Har dere noen tips? Vi har jo også blant annet vært inne på det i et blogginnlegg, som er fem easy swaps-situasjoner.
Det første er deodorant, og det er viktig for alle, men ikke minst for kvinner, for aluminium er jo direkte linket til brystkreft. Det er også mye kunstig parfymer og hormonforstyrrende stoffer generelt i deodoranter.
Tannpleiprodukter, hva er det dere er inne på? Men ta det at deodorantene vil bare høre litt til om det. For vi har akkurat gjort en oligoscan. Megalette kommer å teste oss for tungetaller. Det var det mye av. Og blant annet aluminium. Så du mener da at det vanlige ordinære deodoranter man kjøper på superen, de har for mye aluminium som går inn i blodet vårt. Heter det antiperspirant?
betyr det at det er aluminium i det. For da er det det som er virkemidlet for å hindre kroppen i å svette. Ok, dette er notert ned i min suksessbok på helsen min. Ja, det er det.
Det kan også være noe som heter trikoslan, som også er ekstremt hormonforstyrrende, som brukes i enda billigere deodoranter enn de som bare bruker aluminium. Og så er det ofte mye syntetisk parfyme, som også er hormonforstyrrende. Det kan inneholde talater og skape allergiske reaksjoner. Sjekk, vi bruker ikke mer sånn deodorant, bare clean. Ja, neste, Swap.
Tannpleierprodukter En ting er jo fluor Men du har denne SLS-en Som jeg har pratet om Også mye kunstig smaker Og rare ingredienser Du kan jo utdype litt Ja, munnskyld blant annet Har jo også ofte Denne trikoslanen, men også alkohol i seg Som for det første Bare viper ut Alle de gode bakteriene Og det folk ikke tenker på er at
Jeg har dårlig ånde, da må jeg bare drepe alle bakteriene, men grunnen til at man får dårlig ånde er ikke fordi man har bakterier man må drepe, det er fordi balansen er helt off. Så hvis du tar litt bedre vare på munnsmikrobiom, så får du bedre balanse, du får sunnere tenner, men som en bonus så får du digg ånde også. Og det vil vi ha. Det vil vi ha.
Og nå vi er inne på tannpleie, så har du jo også tanntråden, som det ikke er helt uvanlig at for at den skal gli godt mellom tennene, så tar du gode gamle teflon og putter i tanntråden. Det er altså veldig deilig å tenke på. Men har dere tanntråd på deres hjemmeside? Det har vi. Vi har en serie som heter...
Risewell. I stedet for fluer bruker de et virkestopp som heter hydroxyapatit, som er det mineralet som du har i tennene allerede. Ved å pusse tennene med dette, remineraliserer du tennene, fremfor å balansere bakteriefluorene. Den har jeg akkurat bestilt til nyåringen hjemme, for den har en pakett så, så det gleder meg til å prøve.
Er det noen flere som vi bør gjøre nå med en gang? Siden det er sommer, så kan vi jo også nevne solkrem. I et eksempel som er veldig lett å tenke på, for vi har jo allerede vært inne på dette med kjemiske solfiltre. Men kjemiske solfiltre har jo blant annet blitt forbudt i Hawaii, for det er
Det tar jo knerten av korallrev og havlivet, og når en nasjon tar et så drastisk valg, så burde det være en liten øyeåpner på hvor gærent det faktisk er
Da må jeg bare skyte inn, for det har jeg oppdaget, for jeg er ganske ofte på Hawaii, når det ikke er pandemi, og på stranden der er alle helt krittvite, for de har sånne kremer med sånn hvit mineral. Mineral, ja. Altså, jeg har doktor Joseph Mercolas solkrem, den blir også veldig hvit. Men for det har jeg nemlig lagt merke til der, at folk ser jo gæren ut på stranden.
Heldigvis har vi funnet noen nå som er mer kald i en vespe, så du trenger ikke å se helt gærne ut, men fortsatt ha en ordentlig mineralsolkrem. Teknologien til disse mineralfilterne har blitt veldig mye bedre, så det ser ikke ut som du har tatt baby-solkrem og smurt over hele deg lenger. Så strålende, har dere noen andre type kule bioheks på mat? Er det noen spesielt dere legger på tallerken hver eneste dag, eller hva?
Stort sett som faller dere i matveien. Nummer en regel vil vel alltid være at du spiser ekte mat.
Det er ganske skremmende når du leser at 70% av all mat som handles i dagligvarer i Norge er ultraprosessert. 80! Det er kanskje hvis du legger til kiosker og bensinstasjoner, så 70% er bare dagligvarer. Man må alltid lære å kjenne sin egen kropp, for «one size does not fit all». Man må finne sin egen diet og kalde livsstil.
Men hvis du bare begynner med ekte mat, så har du gått en veldig, veldig lang vei. Lag det selv, bruk ekte råvarer. Det er jo på en måte klisjé å si at hvis bestemoren din ikke hadde spist det, så burde ikke du heller spist det, men det er sant. Og bare gjøre det til en vane å begynne å lese på baksiden av pakken når du er i butikken.
jo færre ingredienser, jo bedre, og i sin naturlige form jo bedre. Hva med deg, Elisabeth? Har du noe spesielt du putter på tallerkenen din som du synes du kan anbefale oss?
Jeg er nok egentlig ganske enig med Anette. Noen ganger kan man ha gått av å eliminere ting, og noen ganger kan man ha gått av å tilføre ting, og det må man på en måte finne ut av. Men hvis du begynner i hvert fall med å spise mest ekte mat, som er avlet frem på en så etisk måte som mulig, for når vi sier ekte mat, så tenker man ok, kjøtt, whatever, men
Forskjellen på næringen i for eksempel grass-fed beef, som er superrikt omega-3, fremfor konvensjonell beef som er proppfull av soja og kraftfôr, er jo ...
Så hvis man har mulighet til å både velge økologisk eller grasforet, og bare sjekke at dyrene har hatt et ganske greit liv med god plass hvor de får lov å gå ut og spise det de intuitivt vil spise selv, da kommer...
kommer man langt, vil jeg si. Og det er mange som sier at økologisk er så dyrt, og det finnes ikke så mye økologisk i butikken min. Dessverre er det slik at bønder som velger å legge om til økologisk
ikke belønnet for det av staten. De blir ikke subsidiert. Tvert imot, for noen kan det bli desto vanskeligere. Så det er på en måte opp til oss som konsumenter å ta de valgene
å gjøre at etterspørselen øker. Hvis ikke, så kommer ikke tilgangen til å øke, og priserne kommer ikke til å bli noe lavere. Heldigvis da så har man sånn koloniagen som har partneret opp med Rema og gjør det veldig mye mer tilgjengelig til en god pris da. Så
Så det går på en måte rett vei, men samtidig er også tilbudet av ultraprosessert mat økende. Så det går jo litt side om side. Man tenker, yes, det er masse bra vegansk mat i kjøledisken, men hvis du begynner å lese bakpå, så er det litt sånn ...
Det meste junkie av junkfood du ser, det er bare ultraprosessert soja, modifiserte oljer og e-stoffer. Så det er mange som på en måte ikke vet bedre og tenker, nå skal jeg legge om til plantbasert, og i stedet for å bare gå og kjøpe plantene i grønnsaksdisken, så går de og kjøper noen sojaboller, og tror at de gjør noe bra for seg selv og planeten. Men så er det kanskje ikke så enkelt da.
Og så ser du at de store produsentene, jeg trenger ikke nevne navn, men du ser også at de kaller de nye linjene sine for vegansk eller naturlig eller spisrent, og så er det faktisk ikke det det er. Så mitt beste tips er egentlig bare å lære deg å lese labels, og med mat er det ikke så komplisert.
Med kosmetikk så kan det bli litt overveldende, fordi ting som er bra naturlig kan ofte fortsatt ha litt sånn kompliserte navn, men der finnes det sider som EVG Clean Beauty, eller det finnes en app som heter bare Clean Beauty, tror jeg, som du kan bruke til å scanne labels, så det finnes gode verktøy man kan bruke. Eller så kan man bare handle hos oss, men... Vi kjører på noen ting på produkter, og det er sånn generelt sett ikke bare å se det på OES, men
Hvor lang holdbarhet har disse produktene når de er åpnet? Skal man kaste etter ni måneder? Det står som regel bakpå. Men er det en regel fordi man vil gjerne runde opp og passe på at man ikke...
Jeg tenker at når det er naturlig at det ikke holder så lenge, ikke sant? Jeg tror det kommer veldig an på hvilke aktive ingredienser som er i det. Vi ser på en hudpleielinje vi har, så har for eksempel vitamin C-serummet halvparten så lang holdbarhetstid som alt det andre, og det er jo fordi vitamin C er en flyktig aktiv ingrediens. Så jeg har ikke noe sånn svart på hvitt svar der. Nei.
det er nok noen regler i forhold til merkingen der, så det må man egentlig bare se fra...
produsent i produsent. Og en god basolje som ikke er tilsatt veldig mye vil jo holde i evigheter hvis du bare ikke oppvarer den dødsvarmt midt i solen, på en måte. Mens ting med mer urteraktive ingredienser burde kanskje brukes opp litt raskere. Men dere, litt avslutningsvis her nå, ser dere noen trender? Ser dere noen god utvikling? Er vi på vei?
Hva er det hotteste nå, trendene? Det som jeg og jeg tror du også har begynt å nærde litt på deg det siste, er jo topikken om kvinnehelse. Vi er jo kvinner selv, men vi lever jo i vår egen syklus, og veldig mye forskning og biohacks og alt mulig rart er jo gjort på menn.
hvordan oppfører kvinnekroppen seg i det hele? Vi har både en sak her om rhythm og en hormonell rytme. Så vi følger jo veldig mye med på hva som skjer rundt forskningen der, og ser
Vi har begynt å føle litt mer på egen kropp. Vi har også en sånn armstrapp og følger litt med på hvordan vår recovery er gjennom syklusen for å se hvordan ting beveger seg.
Jeg tror tracking og hacking generelt er en trend som bare kommer til å vedvare. Jeg tror mye av den teknologien som kan oppleves som litt kostbar for mange, kommer bare til å bli større og mer tilgjengelig, og gjøre at man kan track seg selv. Jeg tror også overordnet at ...
forbrukerne begynner sånn smått å stille større krav til bedriftene i forhold til det etiske og hvordan de opererer, og at de har ikke bare en sånn hidden away CSR policy, men at faktisk visjonen deres er tuftet i
kall det social good da, på et eller annet nivå. Og jeg ser at hvertfall med dagens ungdom, herregud, de stiller jo så høye krav, og det er jo bare null toleranse for plast, og vi ser jo det i butikken når vi selger tyggis, og mammaen er sånn, hæ, er det plast i tyggis? Og så er de sånn, visste du ikke det, mamma? Det vet jo alle. Ikke sant? Så vi tenker liksom, ja, det er jo håp for...
håp for planeten sånn sett da. Og så vil også ny teknologi gjøre at man kan begynne å spore hele verdikjeden til bedrifter. Man kan faktisk se nøyaktig hvor alle råvarene kommer fra, hvordan det har blitt fraktet, og man kan også etter hvert antageligvis delta inn i denne bedriften ved å investere lokalt i prosjekter og
Så jeg tror generelt at ny teknologi på mange fronter kommer til å gi masse nye muligheter, både mer personlig, men også i forhold til hvordan vi følger med på bedriftsverdenen. Så dette inspirerer deg veldig, veldig, ja. Veldig, veldig gøy. Tusen takk skal dere ha for at dere har...
tatt dere tid til å komme i dag, men vi har en rabattkode til lytterne, har vi ikke det? Jo. På nettbutikken deres. Hva var den igjen? Core, nei, ikke Core Balance. Biohacking Girls 20. Det var veldig inspirerende og hyggelig å møte dere, og vi elsker produktene, så akkurat nå er jeg lett og meg i ferd med å rydde litt opp både i skap og skuffer på badet, ta bort litt og kanskje få en litt nytt, så det er veldig tusen takk for at dere kom. Takk.
Takk for at vi kom med. Og til dere der hjemme, så legger vi rabattkoden under, og håper at dere vil ta en titt innom, og i det minste få øke litt av visstheten rundt det, om både putt i munnen, og det man smører på kroppen, og så får vi ta med tankene og kommunikasjonen. Happy biohacking! Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter eller andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer.
Informasjon vi deler kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.