3/2/2023
120. MATTRENDER: forvirring
Biohacking Girls diskuterer matforvirring og ulike mattrender, spesielt med fokus på ketodietten, carnivore-dietten, og ancestral living. De fremhever viktigheten av å lytte til sin egen kropp og spise sesongbasert mat, og understreker at det ikke finnes en magisk løsning, men at det handler om å finne en balanse som fungerer for hver enkelt person. De nevner også intuitive eating og hvordan man kan finne en sunn tilnærming til mat uten å være for restriktiv.
Transkript
Nevnt i episoden
Dr. Bill Schindler
Matforsker som diskuterer food confusion og mattrender
Food Confusion
Forvirring rundt matvalg og kostholdstrender
Ketodietten
Lavkarbodiett som kan føre til ketose
Carnivore-dietten
Ekstrem variant av keto der man kun spiser animalske produkter
Low Carb
Mellomting mellom keto og vanlig kosthold, lite karbohydrater
Ancestral Living
Livsstil basert på forhistoriske tradisjoner, spise sesongbasert og lokalt
Modern Stone Age Kitchen
Bedrift som produserer produkter relatert til ancestral living
Sourdough
Surdeigsbrød, et element i ancestral living
Paleodietten
Livsstil som fokuserer på matvarer som var tilgjengelige for mennesker i steinalderen
Insekter
Matkilde som blir diskutert i forhold til bærekraft og ernæring
Kakkelakker
Insekt som brukes som fargestoff i kunsthåndverk
Intuitive Eating
Tilnærming til mat der man lytter til kroppens signaler og spiser når man er sulten
Evelyn Trebowl
Ekspert på intuitive eating
Protein Sparing Modified Fast
Fastemetode for vekttap der proteininntaket økes og fettinntaket reduseres
Maria Emmerich
Ekspert på Protein Sparing Modified Fast
Intermittent Fasting
Fastemetode der man begrenser spisevinduet
Mindy Pelts
Ekspert på Intermittent Fasting
Biohacking Weekend
Arrangement om biohacking, med Mindy Pelts som foredragsholder
Circadian Rhythm
Kroppens naturlige døgnrytme
Sian
Forfatter av boken «Don't eat for winter»
Don't Eat for Winter
Bok om å spise sesongbasert mat
Fermentert mat
Mat som er gjæret, bidrar til en sunn tarmflora
Sally Norton
Forfatter av boken «Toxic Superfood»
Toxic Superfood
Bok om oksylater og deres effekt på helsen
Oksylater
Stoff som finnes naturlig i planter, kan forårsake nyrestener
Mandelmel
Mel laget av mandler, ofte brukt i ketodietten
Spinat
Grønnsak som inneholder oksylater
Mandelmelk
Melk laget av mandler
Mørk sjokolade
Sjokolade med lavt sukkerinnhold
Guilty Foods
Matvarer som man føler skyld for å spise
Hyperprosessert mat
Matvarer som er sterkt bearbeidet, ofte med tilsetningsstoffer
Naturlig mat
Matvarer som ikke er prosessert, uten tilsetningsstoffer
Deltakere
Host
Alette
Host
Monika
Guest
Dr. Bill Schindler
Sponsorer
Spar