6/23/2025
285. Hva skjer etter vekttap? – Derfor legger mange lett på seg igjen
I denne episoden av Biohacking Girls podcast diskuterer Alette og Monika vekttap og vektvedlikehold. De avviser myten om at kalorier inn og kalorier ut er nok, og fokuserer på kroppens biologiske mekanismer, hormoner og stress. De fremhever viktigheten av å spise ren mat, redusere småspising og timing av måltider. De nevner også detox, tarmhelse og stresshåndtering.
Transkript
Nevnt i episoden
Biohacking Girls
Podcastens navn, som handler om helse og livsstil.
Siri
En av deltakerne i podcasten, muligens en av vertene.
Kim
En av deltakerne i podcasten, muligens en av vertene.
Turskongen
Et sted nevnt i sammenheng med å høre podcasten.
Irina Li
En gjest i en tidligere episode, nevnt for å understreke engasjerende temaer.
Frognerparken
En park i Oslo hvor Alette løp barbent.
Joel Green
En person Alette studerte med, nevnt i kontekst av fettceller.
Hormonkur
Et program eller kurs som Monika har jobbet med, nevnt i kontekst av vekttap.
Keto-kurs
Kurs arrangert av podcast-vertene, nevnt i kontekst av vekttap.
Biohacking
Bok av Alette og Monika, som er en bestselger.
Biggest Loser
En TV-serie brukt som eksempel på forskning om vekttap.
Ghrelin
Et sult-hormon nevnt i kontekst av vekttap.
Leptin
Et metthetshormon nevnt i kontekst av vekttap.
GLP-1
Et hormon som regulerer appetitten, nevnt i kontekst av vekttap.
Harvard Health
En kilde som støtter påstanden om at kalorier inn og kalorier ut er en forenklet modell.
Ultraprosessert mat
Mat som negativt påvirker hjernens sult- og metthetssignaler.
North Fitness
Et sted nevnt i sammenheng med krydder.
Utah
Et sted nevnt i sammenheng med krydder.
Folatsyre
Et næringsstoff nevnt i kontekst av glutenfrie produkter.
OMAD
En spisemetode (One Meal A Day) nevnt i kontekst av vekttap.
Intermittent fasting
En spisemetode nevnt i kontekst av vekttap.
Insulin
Et hormon nevnt i kontekst av vekttap.
Østrogen
Et hormon nevnt i kontekst av vekttap.
Progesteron
Et hormon nevnt i kontekst av vekttap.
Kortisol
Et stresshormon nevnt i kontekst av vekttap.
Cell Metabolism
Et vitenskapelig tidsskrift nevnt i kontekst av en studie.
Core Balance
Et sted hvor et bokbad holdes.
Deltakere
Host
Alette
Host
Monika
Poeng
Kroppen har sine biologiske mekanismer som aktiveres når vi mister fett, og jobber for å få tilbake det gamle settpunktet.
Dette forklarer hvorfor det er så vanskelig å holde vekten etter et vekttap.
Den gamle myten om kalorier inn og kalorier ut er altfor forenklet og ignorerer hormonelle, biokjemiske og psykologiske prosesser.
En viktig påstand som utfordrer tradisjonelle slankemetoder.
Ultraprosessert mat påvirker hjernens sult- og metthetssignaler og kan føre til overspising.
Forklarer hvorfor det kan være vanskelig å gå ned i vekt selv om man teller kalorier.
Å gå barbent på jord er en effektiv måte å forbedre jording og redusere stress.
En interessant påstand basert på anekdotiske bevis.
Påstander
Fettcellene krymper, men forsvinner ikke etter vekttap.
Dette fører til at kroppen opplever stress og jobber for å få tilbake den gamle vekten.
Hvilestoffskiftet kan senkes med opptil flere hundre kalorier per dag etter et vekttap.
Dette gjør det vanskeligere å holde vekten over tid.
Å spise ultraprosessert mat kan føre til at man spiser 500 kalorier mer per dag enn om man spiser renere mat.
Dette skyldes at ultraprosessert mat påvirker hjernens sult- og metthetssignaler.
Kronisk stress øker kortisolnivået, som stimulerer kroppen til å lagre mer fett rundt magen.
Stress er derfor en viktig faktor å ta hensyn til ved vektnedgang.