Hei dere, velkommen til Biohacking Girls podcast. Vi leder showet, og jeg er Alette. Og jeg er Monika. Vi er gode venner og kollegaer, og vi legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å bli din egen biohacker og optimalisere livet ditt.
Vi følger med på ny forskning og trender og stiller de spørsmålene vi mener er nødvendige. Vi har med del informasjon om biohacking, life coaching og fitness, og vi håper at du vil føle deg inspirert og klar til å ta et tak for å komme i den beste helsemessige form. Velkommen til Biohacking Girls podcast.
Jeg må innrømme at jeg ikke har vært særlig dreven i bruk av krydder opp gjennom årene. Det har gått i det samme. De krydderplantene vi får kjøpt i butikken, disse rosmarin, basilikum, persille, koriander og dill.
De har jeg brukt selvfølgelig mye og kastet mye kryddeplanter opp igjennom, men krydderhylden min med tørkete urter, den er faktisk ganske innholdsrik, for jeg synes det er alltid kjempegøy når jeg er i utlandet og ser på krydder, kjøper andre ting enn det jeg pleier å ha hjemme, men jeg må si at jeg ikke er veldig eksperimentel, så de står der.
Men du, Monika, med dine spanske gener og interesse for mat, du har vel brukt mye krydder og urter opp igjennom? Ja, både og. Men først og fremst, pleier du å kjøpe helt krydder, eller kjøper du det i pulverform? Det er faktisk litt forskjellig. Det er noe som jeg liker å kjøpe i hel form, sånn som kanel og sånne ting, så kan det være ok. Men ellers er det mye pulver. Og hva er status på disse krydderplantene? Jeg husker vi fikk noen fantastiske fra Sørlandet, fra din veninne Bente.
i lockdown, og de var jo så store, de basilikumplantene. Men de dør jo ganske fort. Ja, de gjør det. De må stå i...
vindu med sollys, og så må de være kontinuerlig våte. Da holder de ganske godt. Og så har jeg funnet ut at hvis jeg setter selve potten opp i et glass vann, så det har tilvending eller fukt hele tiden, så er det nesten bedre. Ja, det er det. Jeg bodde jo i Granada i 20-årene mine, da jeg gikk på kunst- og håndtagsskolen der, og fattig student. Jeg var obsesst med te, for der var det veldig mange arabiske, maureske tehus.
Der gikk jeg inn og snoket i tekanen når jeg var ferdig å drikke den, tok gruten opp i hånden og prøvde å forstå hva de forskjellige yrtene var. Det var ofte sort te med blomster og litt forskjellige ting.
Da prøvde jeg å kopiere det litt. Jeg tørket appelsinskall og epleskall som hang i vinduet i solen. Så kjøpte jeg helt kanel og knuste i mortån. En ting som jeg lærte å bruke i Spania, som jeg bruker den dag i dag, var denne fantastiske verdens dyreste krydder som heter safran.
og det hadde man jo da i peien til det å lage den gule fargen har du prøvd det, Aleste? Jeg kan ikke si at jeg har prøvd det så veldig mye, nei jeg har smakt det og det er jo ikke det at det er yrte eller krydder i seg selv, det er så kostbart det er bare det omfanget det tar å plukke det seg ut av de små lille blomstene, den gule lille stilken
Det er jo tradisjonelt blitt brukt til å forbedre både blodsirkulasjon og behandle blåmerker i kinesisk medisin. Så safran er virkelig en krydderting som kan senke kolesterol og være effektiv på mange artrose-delser. Så det er spennende å se på. Jeg må si at dette med krydder, når vi har begynt å eksperimentere litt, er en spennende verden.
Og ikke setter jo bare disse urtene og krydderne en ekstra piff på maten. Du får nye smaker, og det høyner opp matopplevelsen. Men de har jo også veldig mange helsefordeler, og det er gøy. Ja, og innen ayurvedisk medisin har urter blitt brukt med store mengder for deres helbredende egenskaper. Og det er skjedd til alle tider. Ayurveda er jo en tradisjonell indisk medisin.
altså før vitenskapene og helsefilosofien, og det antar seg å være den eldste helhetlige helsesystemet som praktiseres i verden den dag i dag. Ayurvediske krydder og urter er en stor komponent innen denne medisinske retningen. Tanken er at disse krydderne og urtene skal beskyttes mot sykdom, samtidig som de også kan lindre og helbrede. Ja, vi elsker krydder!
I dag skal det altså handle om forskjellige yrter og krydder, og hvordan vi kan dra nytte av deres helsefordeler ved å spise mer av disse fargerike små pulvertingene. Kanskje dere der hjemme har blitt inspirert til å teste ut nye og andre krydder og yrter enn dere pleier, og kanskje har dere tipset oss om underlige yrter, ukjente yrter som vi ikke har snakket om, eller kanskje til og med ikke har hørt om. Men
Men la oss se litt på noen av de som jeg vet om. Den første er et aptogen som jeg bruker for tiden og tar tre ganger daglig, men har lettet jeg ta den i pilleform. Er det ashwagandha vi snakker om? Yes. Det er den mest kjente og kraftigste urten i ayurvedisk medisin. Det tilhører samme familie som tomat faktisk. Det er en lubbenbusk med ovale blader og gule blomster. Og
Og så har den røde frukter på størrelse med en rosin. Ashwagandha er også kjent under mange andre navn, både indisk ginseng er vel det vanligste, andre navn til ashwagandhan,
Ashwagandha er et adaptogen. Et adaptogen er en substans som øker motstand mot stress og fremmer en balanserende effekt på ulike systemer i kroppene våre, inklusive hjertekarsystemet, immunforsvaret og nervesystemet. Har du mangel på energi?
føler deg umattet, sliter med mye stress eller konsentrasjonsvansker, kan ashwagandha lindre symptomer og gi en følelse av velvære og energi. Ashwagandha er best, synes vi, å ta i kapsler, for det smaker ikke veldig godt. Det kan rett og slett ødelegge hver smoothie, selv om du prøver å kamuflere så godt du kan.
Men det er en drikk du kan lage som skal være bra for søvnen. Da varmer du melk med ashwagandaroten eller pulver og blander inn honning. Du kan også pusse opp litt kardemomme og kanel. Hvis du synes at ashwagandar er godt, så test denne drikken på kvelden.
Ja, jeg synes heller ikke den smaken er noe særlig god. Men jeg ville kanskje prøvd litt flytende alulose, bare for å teste det. Det smaker som en sirup, men gir ikke blodstokkerstigning som sånne som honning gjør. Og det får man kjøpt på iHerb. Vi har en annen urt som kommer fra et tre som vokser i Asia og Afrika. Det er nemlig Boswellia. Det er en tresort som blir kalt tofrøbladete planter, og vesken blir trukket skånsomt ut fra dette treet, så treet ikke skal bli skadet.
Det går også noen navn som indisk frankensens, indiske olibamumtre, indiske røkelsesaleitre. Avkoka av dette treet blir mye brukt for å vedlikeholde sunne og smertefrie ledd. Forskning tyder på at denne urten er effektiv i å redusere inflammasjon ved at den stopper utslipp av det inflammatoriske stoffet leukotrienes.
I dyrestudier ser det ut at bosvelia er like effektivt som betemmelsestempende legemidler, men med mindre bivirkninger. Ved siden av å virke anti-inflammatorisk har bosvelia egenskaper som smertelindring, antirevmatisk, antiseptisk, slimdannende og mykegjørende. Det skal være en skikkelig vidunder tinktur.
Har du noen av disse plagene, reumatisme, betennelse, artritt, osteoartritt, fordøyelsesproblemer som diaré, smerter eller krons, blekretar og munnsår, tannkjøttbetennelse, noen av de kan du prøve denne urten. Den brukes ikke i matlaging, men mer som et supplement rent medisinsk. Helt utrolig. Tenk at en urt kan ha så mange problemer.
Forskjellige nydelige sideeffekter. Så er vi noe som heter tripala. Tripala betyr bokstavlig talt tre frukter. Det er en blanding av disse tre fruktene. Alma, haritaki og bibitaki.
Dette er rett og slett en ayurvedisk urteformel, og det er faktisk et indisk ordtak som sier at en ayurvedisk lege som virkelig vet hvordan man skal bruke tripala, han kan helbrede nesten alle helseproblemer. Studier på dyr viser at tripala kan redusere betennelse fra arterose, og til og med stoppe noen kreftceller fra å vokse.
Det virker også som en naturlig leksativ. Det reduserer altså forstoppelse og mavesmerter. De tre fruktene i tripala inneholder masse antioxidanter, både flavonoider, polifenoler, saponis og C-vitamin. Det kan være en fordel å ta tripala hver dag som et supplement. Det vil hjelpe på blodsukkerbalansen i tillegg til at du vil få en svært god fordøyelse.
Dette pulveret kan også brukes til å lage te. Her kan man også blande inn andre krydder etter smak.
Ja, altså noen kan man bruke medisinsk, og noen av disse urtene kan man da bruke også i maten. Og jeg lurer noen ganger på, da jeg lagde Gudene vet med TV2 og var på jobb i India, og fikk med meg poser med pulver som var basert på helbredende urteblandinger, så lurer jeg den dag i dag på hva var det jeg fikk med meg. Noen poser var hvite og lignet på noe helt annet enn medisin.
Og noen var brune og lignet på noe annet enn medisin. Men det vet jeg ikke da. Det er også en flerårig krypende urt som vi finner i våtmarkene i det sørlige og østlige India, i Australia, Europa og Afrika. Og den heter Brahmi. Den finnes så siden over hele verden, og den er også kjent som vannhysopp, nådensurt og indisk pennywort. Så hvis du googler noen av de, så kan du finne den.
Det er en urt som størker hjernen og sentral nervesystemet, og samtidig motvirker de negative konsekvensene av stress. Antistress urt nummer 1 sies at denne er denne bra med. Den virker lett beroligende og regulerer immunforsvaret. Den er også et adaptogen som ashwagandha er, og den kan bedre ukommelsen din og stimulere hjernen og virke som en god antioxidant. Den kan også redusere symptomer på ADHD-symptomer,
Det er rapportert om noen bivirkninger vi bruker bra med, som at du blir tørr i munnen, og du kan også bli litt kvalm og kjenne litt irritasjon i termene dine. Så du skal starte, men det tror jeg gjelder veldig mange av disse her urtene vi snakker om nå, i små doser, og bygge de opp en toleranse så du kjenner du klarer det når du skal teste ut. Det finnes flere oppskrifter der ute.
Vi har sett at det blir ofte laget kjøttny med bra my. Ja, det er litt viktig egentlig, det der at man kjenner på hvordan ting fungerer på kroppen når man starter med dette her, og ikke starter med for store doser. Ja, selv når det gjelder urter, tenkte jeg det. Det er jo mat, men tenker jeg, sant? Ja, men
Men hvis du laver det i maten, så tror jeg ikke du reagerer. Jeg tror det er mer hvis du tar det som et supplement, at det er da man skal være litt forsiktig. Men da må jeg bare si at når jeg har spist indisk mat, og da er jeg gjerne tilberedt av indere som kan dette godt, eller at du har vært på en veldig god kvalitetsrestaurant og sett hvordan tilberedelsen foregår, da er det snakk om kanskje 4-5 spiseskjerer med krydder. Så for min mage kan det faktisk også være litt hevig. Men vi er jo alle forskjellige. Ja, akkurat det. Vi er alle forskjellige.
Nå kommer vi til en som jeg liker godt, kumin eller spisskumen som det heter på norsk. Dette er jo noe som de fleste kjenner til. Det er et krydder som brukes mye i det asiatiske, arabiske og det meksikanske kjøkkenet. Dette er et krydder de fleste av oss kjenner til, og sikkert veldig mange som har brukt dette selv.
Men personlig så bruker jeg det når jeg da bur hummus av kikkerter. Jeg synes det er skikkelig godt. Det har en ganske spesiell smak, litt sånn pirrende, sterk og litt beskt, kanskje? Men du, når du bruker det i den hummusen, hvordan gjør du det da? Hvordan jeg gjør det? Jeg putter opp igjen til... Nei, da bruker jeg pulver.
Ja, og så tar jeg det opp i humusen, tar jeg i foodprosesseren når jeg laver humus. Da tar jeg olje, kikkerter, hvitløk, gjerne litt sitron, kumin, salt og pepper, foodprosesseren, til den blir ganske myk, og så er det ferdig. Åh, nå ville Eva, tarmeeksperten vår, være veldig glad for hun sier at man må sikre litt av det. Åh, sier hun det? Bravo! Jeg har hatt veldig dilla på det opp igjennom faktisk.
Spiskummen er en blomstrende plante i Apiaceca-familien som finnes i Irano-Turanion-regionen. Dette tror jeg er i Iran. Jeg er faktisk ikke helt sikker. Frøene som hver og en inneholder en frukt tørkes før det brukes sankridig.
Det inneholder aromaterapioljer, magnesium, jern, sink, kalsium, A- og B-kompleks og E-vitaminer. Dette vil akselerere stoffskiftet, og studier viser at cumin,
kan være med på å senke kolesterol og øke vekthap. En studie fant at overvektige kvinner som konsumerte 3 gram med kuminpulver blant i yoghurt daglig i tre måneder, hadde stor reduksjon i vekten både av midjemålet og kroppsfett.
Kumin kan også hjelpe med type 2 diabetes ved at det senker blodsukkernivået vårt og forbedrer insulinsensitiviteten vår. Vi kommer alltid tilbake til at la mat være din medisin.
En annen super urt eller krydder er da turmeric. Vi sier gurkemeie på norsk, og det er et krydder som kommer fra en flerårig plante som tilhører Ingefær-familien. Den ble laget av planten rotknoll, og det stoffet kurkummen som er ansett som den mest helsefremmende. For det kurkummen i gurkemeien inneholder
hele 75% av de komponentene mens en vanlig gurkemeie inneholder bare 2-9% av de kurkuminoidene som er så helsebringende.
Dette er krytter fra Sør-Øst-Asia, og det er også krytter som er godt etableret i Norge, og som de fleste av oss både kjenner til og bruker, og lager seskegurkemeier, latter og mye fin fargerik mat. Den gule fargen setter seg på alt og ødelegger en opplevelse. Hvis man søler på benken for eksempel, må du passe på at du har fersk gurkemeier og raspe den, altså ikke komme gult overalt.
En favoritt oppskrift er en chai latte, hvor du blander både litt te og melk, og da gurkemeie. Du kan også bruke den i risretter og kyllingretter. Og gurkemeie virker som en sterk antioxidant, og det kan vi nesten se på den sterke fargen. Og at den har anti-inflammatoriske komponenter, det vil vi jo forstå da.
I studier har det vist at gurkemeie har like bra effekt som betennelsesdempende legemidler, og det er derfor den omtales som naturens kortison.
Brukes gjerne for beskytt mot hjerte- og karsykedommer, fordøyelsesproblemer, giktsmerter, leverproblemer og hudplager. Og jeg har en liten oppskrift som er litt kul, som jeg har fått av Jessica, venninnen min. Du steker rett og slett, nå tar jeg det litt på gefylen her da, men si du tar tre-fire spiseskjer med hvite sesamfrø, så du bare rister lett i pannen.
Og når de er ferdig ristet, så tar du kanskje to spiseskjer med gurkemeie og blander dette inn. Og litt havsalt og avkjøle, sette i en liten skål og ha som sånn krydder på bordet. Det er veldig godt. Det høres kjempegodt ut. Og så fin farve som det blir. Bare jeg søler alltid så mye med gurkemeie. Jeg bestemmer alltid for at jeg ikke skal søle, og da blir det søl.
Og det er det man må gjøre. Mentalisering sier at det er noe særlig ikke, så man kanskje ikke. Vi har en annen favoritt her også, det er lakridsrot. Dette er en plante i erteblomstfamilien. Den finnes i Spania, Hellas og Tyrkia.
Lakrisoten blir hyppig brukt i ayurvedisk og kinesisk medisin. De tradisjonelle bruksområdene er ved lettere hoste, mage-tarmplager og svake leddsmerter.
Den er veldig god på å dempe betennelser og bekjempe både virus og bakterier. Du får også bedre munnhelse fordi lakkerisotten beskytter rett og slett mot hull i tennene. Et annet område den har effekt på er fordøyelsen. Den lindrer både halsbrand, bloting og kvalme.
Smøres lakkerisroten på huden kan hjelpe mot eksem, rødhet og hevelser.
Lakrisrot er veldig godt, og er jo grunnlaget for å lave lakris. Det er også godt i te, og det er mange desserer hvor man kan bruke lakrisrot. Ja, og til og med keto-vennlige varianter der også. Min mor tygde mye på lakrisrot, og nå skjønner jeg hvorfor. Selv har jeg lakrisrot-ekstrakt, så jeg liker å dryppe det hvis jeg skal lage is eller litt forskjellig. Jeg synes lakris er kjempegodt. Åh!
En annen variant her er noe som heter Gotua kola. Det er en asiatisk skjoldblad. Dette er også en flerårig allgrønn krypende urt som vokser på fuktige steder i områder med tropisk eller subtropisk klima. Hele plantene eller noen ganger bare bladene høstes og kan brukes enten friske eller så kan man tørke dem.
Så kokes det avtrekk, og den har en skarp og bitter smak. Det er gjort en studie på slagpasienter, og disse fikk tilskudd av kutuakola etter slag, og det viser seg å bedre deres hukommelse. I en annen studie fant man at folk med moderat angst og uro fikk mindre stress og depresjon når de fikk kutuakola i stedet for antidepressiv medisin.
Et annet kult hack med gutthårkola er at den visst nok kan hjelpe på strekkmerker og redusere åreknutter.
Den hjelper altså sår gro fortere, samt at den hjelper på eksem og psoriasis. Så den urten kan finhakes og kan blandes i de fleste salater, og man har også hørt at noen lager kombucha med gotua cola. Ja, det der at den er så god på hudskader er jo kjempekult. Ja, det må vi teste. Et alternativ til lavendel. Ikke sant. Bitter melon eller karella?
som det blir kalt i butikkene veldig ofte, eller så blir det kalt bitter agurk. Det er en viktig plante i mange tropiske land. Den er litt sånn lik skvorsen, eller agurken, jeg har faktisk aldri sett den i Norge.
Bitumenen har et høyt innhold av C-vitamin, og den er også en veldig fin kilde til vitamin C og jern. Den er proppfull av antioxidanter. Nå føler jeg at vi har sett sagt antioxidanter og proppfull omtrent på alle urtene her, men det er vel antioxidantene som gjør at disse er så vidunderlige. Her er det både bladene, frukten, frøene og oljen som blir brukt medisinsk.
Den virker blodsukkerregulerende, kolesterolsenkende, krefthemmende, betennelseshemmende, og så hjelper den på kolikk og tarmgass. Det er altså mange fordeler med dette, vil jeg egentlig kalle en grønnsak. I de kinesiske kjøkkenene bruker man bittermøllen i retter som inneholder svinekjøtt, løk, ingefær og sojasaus. Den blir også brukt mye i supper.
Og om du ikke får tak i bittemelden, er det ikke noe problem, for du får dette også tørket i kapsler, så dette kan man ta uansett. Har du sett det i Norge, Monika? Nei, jeg har ikke det, men jeg er veldig nysgjerrig akkurat nå på den. Kardemomme er også en flerårig urt i Ingefær-familien, og den blir ofte referert til som dronningen av alle krydder og verden.
vært en stor del av den ayurvediske medisinen siden tidens morgen. Planten kan bli kjempe stor, opp til fire meter høy. Dette er et deilig og smakfullt krydder som egner seg godt til krydring av søt mat, bakevarer og desserter. Du bruker den jo i kaffen, ikke sant? Det synes du er veldig godt. Kardemomme inneholder mange interessante bioaktive stoffer og er rik på antioxidanter og hindrer oppvekst av sorp
og bakterier, så det er jo veldig fint. Den kan redusere blodtrykket. Puster du inn essensiell olje fra kratmommet, så kan det øke oksygenopptaket når du trener.
Det er også gjort forskning på dyr der det viser seg at kardemomme kan hjelpe til å beskytte mot helikobacter pylori, bakterien som ofte fører til magesår. Vi har også kanel som ofte brukes sammen med kardemomme som også er brukt i behandling av diaré og infeksjoner.
Det ble også hevdet at kanel har en gunstig effekt på fett og farlig kolesterol, så det er noe fint å ta en liten dash av oppi kaffen. Noen mener at varm melk med honning og litt kanel skal være fint for de som sliter med å sove på kvelden, siden denne type drikk har søvnedusende virkning. Dette er jo bare et lite utvalg av alle de fantastiske ...
og krydderne som finnes der ute, men dette var jo jammen med spennende, Monika. Det finnes veldig mye. Jeg skal i hvert fall bli flinkere til å adde mer av dette i maten jeg lager, og ikke være så redd for å eksperimentere. Det er så lett at man bare gjør de samme tingene, men det skal jeg virkelig prøve nå. Ja, det vil jeg også gjøre. Men jeg husker da jeg var på jobb i India, og jeg fikk litt på Akvarsveis av de store mengdene de brukte med krydder. Men
det er jo klart at det er gøy å lage egne blandinger også, men man skal vite rekkefølgen tror jeg, for det så jeg på disse indiske kokkene at det skal koke inn i kjøtt eller kyllingen en stund, og så etter en halv time så skal man ta væske og olje og så et nytt krydder. Men jeg har lagt litt grann krydderblandinger til fisk og kjøtt selv, og
Men jeg har aldri laget takokrødder, og det fikk jeg i julegave for noen år siden av Mia Gundersen. For hun er jo veldig opptatt av å reise mye i Østen og i Afrika og være opptatt av krødder. Har du lyst til å få oppskriften på denne, Lette? Den har jeg skikkelig lyst på. Jeg har faktisk laget takokrødder selv i veldig mange år, men jeg er alltid åpen for en ny oppskrift. Kom en! Du har det ja, nettopp, for det har jeg aldri gjort. Men
Så før vi skulle gå i gang med opptak her, så ringte jeg Mia, så fikk vi oppskriften hennes.
Og hennes oppskrift, som jeg smaker helt taco, vi får se hvordan den er da. Den er 1 tesje med cayennepepper, 1 tesje med chili flak, 1 knivstått med hvitløkspulver, 1,5 tesje paprikapulver, og da skal den være helst røkt for mer smak. 1,5 tesje med paprikapulver som er vanlig og søt. Og så er det din favoritt, 1,5 tesje spiskummin.
og en til svartpepper, og en til koriander som er i pulverform. Lignes det litt på den du har? Ja, men her var det faktisk veldig mye mer enn i min. Min har vært litt enklere.
Men jeg har ikke hatt begge de to paprikene for eksempel, og ikke koriander. Ja, da håper jeg at vi har inspirert deg der hjemme til å prøve litt forskjellig, og kanskje du som lytter nå har gode erfaringer med andre krydder og urter, det vi har nevnt. Vi vil gjerne høre om det hvis det er tilfelle. Veldig gjerne, ja. Da gjenstår det bare å si Happy Biohacking!
Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.