9/11/2023

164. NÅR SUNN MAT GJØR DEG SYK: allergisk, sensitiv, intolerant med Sofie Hexeberg

Denne episoden av Biohacking Girls handler om histaminintoleranse, en tilstand som kan føre til ubehagelige symptomer som magetarm-problemer, hudreaksjoner og luftveisproblemer. Dr. Sofie Hexeberg, forfatter av boken "Når sunn mat gjør deg syk", forklarer hva histaminintoleranse er, hva som forårsaker det, og hvordan man kan håndtere det. Hun understreker at en frisk tarm er avgjørende for å bryte ned histamin, og at det ofte er kostholdet som er problemet. Episoden inneholder også tips om hvordan man kan håndtere glutenintoleranse og hvordan man kan bidra til å bedre barnas helse.

00:00

Podcasten diskuterer allergier og intoleranser, og introduserer Sofie Hekseberg og hennes bok om matens effekt på helse.

05:29

Histaminintoleranse har økt i kunnskap over tid, og ubalanse i bakterier og enzymer kan føre til ubehagelige symptomer.

14:39

Økt forekomst av matintoleranser og allergier skyldes et overaktivt immunforsvar, og kostholdsendringer kan hjelpe.

19:25

Denne boken adresserer histaminintoleranse og relaterte matintoleranser, og fremhever viktigheten av en sunn tarm for bedre helse.

25:52

Det anbefales å teste glutenintoleranse individuelt, da symptomer varierer og tarmens helse er avgjørende for velvære.

Transkript

Nevnt i episoden

Histaminintoleranse 

En tilstand som kan føre til ubehagelige symptomer som magetarm-problemer, hudreaksjoner og luftveisproblemer. Det er en ubalanse mellom inntak eller produksjonen og nedbrytningen av histamin.

DAO (diaminoksidase) 

Et enzym som bryter ned histamin. Mange med histaminintoleranse produserer for lite av dette enzymet.

Lektarm 

En tilstand der tarmslimhinnen er skadet. Kan forårsakes av gluten, melk, cellegift, giftstoffer, alkohol og infeksjoner.

Gluten 

Et protein som finnes i korn som hvete, rug og bygg. Mange reagerer på gluten og kan ha glutenintoleranse eller cøliaki.

Melk 

Et melkeprodukt som mange reagerer på. Kan forårsake allergi eller intoleranse.

Ultraprosessert mat 

Mat som er sterkt bearbeidet og ofte inneholder mye sukker, fett og salt. Kan bidra til betennelse i kroppen og overaktivt immunforsvar.

Stress 

En faktor som kan bidra til å svekke immunforsvaret og øke risikoen for allergier og intoleranser.

Naturlig mat 

Mat som er minimalt bearbeidet og inneholder færre tilsetningsstoffer. Anbefales for å forbedre helsen og redusere risikoen for allergier og intoleranser.

Fermentert mat 

Mat som er gjæret, som surdeigsbrød, yoghurt og kimchi. Kan inneholde høye nivåer av histamin og være problematisk for personer med histaminintoleranse.

Knekkebrød 

En type brød som ofte inneholder mye frø og omega-6 fettsyrer. Kan være problematisk for personer med histaminintoleranse.

Chia pudding 

En type frokostgrøt laget med chiafrø. Kan være et godt alternativ for personer med histaminintoleranse.

Omega-3 fettsyrer 

Helsefremmende fettsyrer som finnes i fet fisk, nøtter og frø. Viktig for å redusere betennelse i kroppen.

Omega-6 fettsyrer 

Fettsyrer som finnes i vegetabilske oljer som solsikkeolje, soyaolje og maisolje. Kan bidra til betennelse i kroppen hvis inntaket er for høyt.

Carnivore-diet 

En diett som utelukkende består av kjøtt. Kan være et alternativ for personer med histaminintoleranse, da kjøtt generelt er lavt på histamin.

Antihistaminer 

Medisiner som blokkerer effekten av histamin. Kan være nyttig for å lindre allergisymptomer, men er ikke alltid en langsiktig løsning.

Polyfenoler 

Antioksidanter som finnes i frukt og grønnsaker. Kan bidra til å bryte ned histamin.

Zink 

Et mineral som er viktig for immunforsvaret og celleskader. Kan være nyttig for personer med histaminintoleranse.

C-vitamin 

Et vitamin som er viktig for immunforsvaret og celleskader. Kan være nyttig for personer med histaminintoleranse.

Kobber 

Et mineral som er viktig for immunforsvaret og celleskader. Kan være nyttig for personer med histaminintoleranse.

Biohacking Weekend 

En konferanse for personer som er interessert i biohacking og optimal helse. Sofie Hexeberg skal holde foredrag på konferansen.

Lab 1 

En laboratorie som tilbyr tester for matintoleranse og histaminintoleranse.

IMU Pro 

En test for matintoleranse som måler IgG-antistoffer mot 270 matvarer.

Biohacking Girls 

En podcast for optimal helse, drevet av Monika og allette.

Lian Kirkeseter 

En person som har histaminintoleranse og kontaktet Sofie Hexeberg for å skrive en bok om emnet.

Doktor Heksebergs klinikk 

En klinikk startet av Sofie Hexeberg og hennes ektefelle, Erik, som fokuserer på vektproblemer, diabetes, høyt blodtrykk, kroniske betennelser og autoimmune sykdommer.

Renate 

En gjest på Biohacking Girls podcasten som tok IMU Pro-testen og opplevde positive resultater.

Stina 

En dame som driver nettstedet omhelse.no og som fikk cøliaki og fant ut at lavkarbo-diett var et bedre alternativ for henne.

Frisk forlag 

Et forlag som ga ut boken "Når sunn mat gjør deg syk".

unknown 

unknown

Deltakere

host

Monika

host

allette

guest

Sofie Hexeberg

Lignende

Laster