Italiensk Alpevin

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play. Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i ticketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit! Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en ticket? Ja. Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. I dag skal vi prate om et litt ukjent distrikt av Italia. Følg med. Musikk Hei, og hjertelig velkommen til Kjells Vinkjeller, og pralt og bra til. Og at du drikker mye god vin, og du koser deg, og du synes at livet er herlig. Det er trist og kaldt og vått ute, og høsten er helt klart kommet. Og i dag, som jeg tar opp dette her, så regner det skikkelig. Jeg blir litt sånn, ah, dritt hva er dette her? Men jeg har i dag vært en tur i hovedstaden, Oslo by, tidligere kalt Kristiania, mellom 16-et eller noe annet og 1925. Men det er ikke så viktig. Og jeg har vært på en masterclass med en som heter Ken Ingevisen. Ingevisen heter han vel. Veldig fin fyr. Han har belært meg om ting jeg ikke kan så mye om. Og da tenkte jeg at det kan være lurt for meg å bringe dette videre til deg. For det var ganske spennende. Vi skal nemlig til et lite område i Lombardia. Lombardia ligger rett nedenfor de sveitsiske alpene, i de italienske alpene. Der er det et område som heter Valtellina, og det som er det gøy der, er at der lager de, det er noe av de nordligste stedene i Italia der de lager nebiolo. Og det er en ganske spennende greie, fordi at her er vi, altså vi er helt oppe under fjellkammene, og det er faktisk så lite egnet for vinproduksjon. De lager masse god vin der, men for å få det til, så må de lage terrasser. Og grunnen til at de må lage terrasser er det at du kan tenke deg at det er ganske mye høye fjell her, og dalen går i og for seg ganske rett frem, det vil si fra øst til vest, eller vest til øst. Så kommer jo solen og lyser ned på fjellstidene, og så forsvinner den jo bak fjellet igjen. Litt sånn ruka den. Der de måtte sette opp et speil for å holde varmen, eller få solen i bånd. Og der har de da lagd terasser, og denne veggen, altså tenker du at du ser for deg sånne terasser oppover, så denne steinveggen, når sola står og skinner på den, så varmes jo steinen opp. Og den varmen greier også da når solen går ned, så varmer den steinen fortsatt plantene. Og hvis den ikke hadde gjort det, så hadde det faktisk ikke gått an å lage noe særlig vind der, i hvert fall ikke av den kvaliteten de har. Så rett og slett sollyset på steinene, eller varmen fra steinene, er med på å modne modenprodukten. De har et like stort vinområde som reinhesten i Tyskland. Men på grunn av at det er så skrint her, og det er ganske litt vanskeligere å produsere, selv om arealet er det samme, så må de ha litt mer mellom buskene, jordsmålet er, og næringen er ikke så stor, så greier de faktisk ikke å produsere mer under, altså over halvparten, det er jo å bli under halvparten av produksjonen som de har i regnesten, selv om arealet er ikke stort, for der er det jo åstkammer og Alt bare bonger av gårde, men her begynner det å bli vanskelig. Og det er jo et nydelig område. Så hvis du sitter på internett akkurat nå og hører på podcast, så google Valtelina med dobbelt L. Og så kan du se på de fantastiske bildene, det er helt nydelig. Det de holder på med her, de har en del lokale drur, men de lager veldig mye nebiolo. Og Nebbiolo er jo da kjent for druen til Barolo Barbaresco, dette vet vi også. Og her er det litt kallere, som jeg snakket om med den dalen og oppvåringen og så videre. Så frykten blir litt sylere i stilen, og kanskje litt friskere. Det er noen viner på Pole, Valterina viner på Pole. De er ikke kjempebillig del, men det er jo ikke Barolo eller Barbaresco også. Men faktisk er over 50% av alle vinene de lager oppe er da DOC, eller DOCG, som betyr det at de er høy kvalitet på vinene, så dette er veldig morsomt. Så de lager da masse Nebbiolo, og dette her er jo viner som vi lett kan drikke til biff og Og kjøtteretter og litt tungretter. Jeg var faktisk, i sommer så måtte jeg kjøre til Italia. Fordi at SAS fant ut at de ikke hadde lyst til å fly oss. Så da kjørte vi ned. Nå var ikke jeg akkurat her, men jeg kjørte ned til Gardasjøen. Da kommer du over Brenneplassplassen. Når du kommer ned over Brenneplasset og ned til Bolzano, disse øverste byene i Trento Algece, så er det helt fantastisk hvordan du ser vinåkerne på sånne par skjeller, må helt opp under fjellene. Så dette her er fryktelig krevende vinproduksjon. Du kan ikke kjøre en traktor rundt der høstet druer. Her må du gå med sekken på ryggen og få det inn på den måten. Så dette her er ganske krevende saker. Men det er en annen ting i dette området, hvorfor jeg har lyst til å ta frem dette området, for det var en veldig spennende masterklass jeg var på. For de har to typer viner. De har da vanlig nebbiolovin, Og de har en del andre, de lager litt pita noire, men det er mest til hvis de skal lage noen museer og sånn, og så har de noen mer låse, og så har de en del lokale drur. Men de lager da noe som heter sforzato. Sforzato. Og det er litt akkurat samme som de gjør med amorone. Her høster de druene, og så tørker de dem i 110 dager. Så i høstrem da, starten av oktober, så ligger de og tørker frem til jul. og så presser de, og da blir de på en måte litt sånn rosin-følelse. Men, i og med at her bruker du Nebbiolo, og ikke disse druentypene som du bruker på Amorone, Molinara, Rundinella og så videre, så her bruker du Nebbiolo-druen, som er en helt annen type drue, så får du litt den der tørka fruktfeelingen, men du får ikke den der tunge søtladenheten som du får i en Amorone. Amorone kan jo ofte bli... Veldig mye tørka dadler og litt sånn kompott i smaken. Men her har du fortsatt friskheten som ligger der og danser litt rundt i munnen. Så det synes jeg var kjempespennende. Jeg har, jeg tror jeg har smakt Svartsato før, men det er så lenge siden at jeg liksom ikke har tenkt over det. Så når denne har dukket opp i dag, så tenkte jeg at dette her er morsomt, dette må det norske folk vite om. Jeg tror det er to eller tre sånne på pole. De var ikke blant de vi smakte i dag, det er derfor jeg liksom, som regel så, oi! Nå kom det plutselig en... Jeg har hørt veldig mye traltid, så jeg beklager deg at jeg driver jesper når jeg prater. Jeg orker ikke å redigere borti etter tid, så det får bare stå sin prøve. Men dette her, som regel, så er det sånn at når jeg snakker om vin, så smaker jeg på vin, så denne må du gå og kjøpe. Men her har jeg rett og slett de vinene jeg smakte i dag, de får du ikke tak i i Norge, og de du får tak i i Norge har jeg ikke smakt. Så her blir det liksom gå og prøve det ut i stedet for. For det tror jeg er... Det er oppskriften for dagens lille sak. Så Nebbiolo fra Alpene, fra de italienske Alpene, lager de terrasser der varmen fra solen varmer opp steinene for i det hele tatt greia å lage produksjon, og at de driver da med appassimento, det vil si at de tørker drur før de presser dem. Da blir det litt sånn rosinvin. Er kjempespennende. Så utforsk litt Lombardia og da disse vinene fra denne dalen som ligger da og strekker seg mellom to høye fjelllinjer bortover som heter da Valtellina. Det var egentlig det jeg hadde tenkt å si. Og så må jeg bare takke for at folk hører på disse podcastene mine og at jeg får lov å holde på med det jeg holder på med. Jeg skal ha masse vinkurs fremover, men fortsatt, hvis du har lyst til at jeg skal komme til deg og holde vinsmaking fra arbeidsplassen din, kanskje det er julebord, kanskje du vil ha forspull med venner, et eller annet. Nå på lørdag hadde jeg en veldig morsom smaking som jeg kalte «Viner som begynner på B». Der vi hadde en bolo, en barolo, en brunello, en burgund og en britiske bobler. Ja, den siste er litt inn. Men bobler går jo, men det er britiske og det er B. Og det var veldig morsomt og lærerikt og folk syntes det var kjempegøy. Så kanskje jeg skal ta med det kurset og holde det for deg og dine gang. Da må du bare si fra. Ta kontakt med meg på kjelsvinskjeller.no Inntil det, ønsker deg en riktig fin dag videre. Ta vare på livet. Smil til de du ser rundt deg. Det pleier å smile tilbake. Det er hyggelig. Takk for nå. Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye ticketsystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000? Per PC. Men hvis du legger til en plusstiamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret... 100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom.

Lignende

Laddar