1/13/2021
#JP010: EUs taksonomi for bærekraftig finans med Thina Saltvedt
Denne episoden av Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen handler om EUs taksonomi for bærekraftig finans. Gjester er Tina Saltvedt, sjefsanalytiker for bærekraft i Nordea, og de diskuterer hvordan denne taksonomien skal klassifisere bærekraftige aktiviteter og påvirke finansmarkedene. De drøfter også hvordan det nye rammeverket vil påvirke ulike bransjer og hvordan det vil bidra til å omdirigere kapitalstrømmene mot mer bærekraftige investeringer.
Transkript
Nemnt i episoden
EU
EU har laget en taksonomi for å fremme raskere omstilling mot klimamålene.
EUs taksonomi
Dette er et klassifiseringssystem som skal bestemme hvilke aktiviteter som kan defineres som bærekraftige.
Parisavtalen
EUs taksonomi er et forsøk på å bidra til å nå målene i Parisavtalen.
FNs bærekraftsmål
EUs taksonomi støtter opp under FNs bærekraftsmål.
Nordea
Tina Saltvedt er sjefsanalytiker for bærekraft i Nordea.
ESG-klassifisering
Dette er et system for å klassifisere bedrifter basert på miljø, sosiale og styringsmessige kriterier.
Olje- og gassindustrien
Investorer stiller nå krav til olje- og gasselskapene om å vise at de investerer i bærekraftige løsninger.
Grønne obligasjoner
Etterspørselen etter grønne obligasjoner har økt kraftig de siste årene.
Vannkraft
EUs taksonomi kan føre til at vannkraft ikke nødvendigvis blir klassifisert som grønt.
Fiskeri
Fiskeri er en næring som ikke har blitt fullt ut vurdert i forhold til EUs taksonomi.
Beaching
Dette er praksisen med å kjøre opp skip på strendene i India, som er skadelig for miljøet og arbeiderne.
The 100+
Dette er et initiativ hvor store investorer verden over samarbeider for å påvirke selskaper med høye utslipp.
Menneskerettigheter
EU har lovforslag om obligatorisk rapportering på menneskerettigheter.
Sentralbanken
Den amerikanske sentralbanken vil bli med i et samarbeid for å se på klimarisiko.
Kina
Kina har sagt at de skal bli karbonneutrale innen 2060.
Sør-Korea
Sør-Korea skal bli klimaneutral innen 2050.
Japan
Japan skal bli klimaneutral innen 2050.
USA
USA skal bli klimaneutral innen 2050.
Joe Biden
Joe Biden ønsker å elektrifisere transportsektoren i USA.
Fornybar energi
Kostnadene for produksjon av fornybar energi har falt betydelig de siste årene.
Norges klimaplan
Norges klimaplan inneholder tiltak for å redusere utslipp og gjøre det dyrere å slippe ut farlige gasser.
Universitetet i Manchester
Tina Saltvedt har en PhD fra Universitetet i Manchester.
Sustainable Finance
Dette er et voksende fagfelt som omhandler bærekraftig finansiering.
NHH
NHH har et Center for Sustainable Business.
CFC-anbefalingen
Dette er en anbefaling fra en taskforce om klimarisiko.
Lillehammer
Lillehammer er et sted i Norge.
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
Dette er en podcastserie.
eventyr-jorgensenpedersen.no
Dette er nettsiden til Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen.
jorgensenpedersen.no
Dette er nettsiden til Jørgensen & Pedersen.
Deltakarar
Host
Sveinung
Host
Lars Jakob
Guest
Tina Saltvedt
Lignende
1/3/2021
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP007: Hvor går bærekraftig business i 2021?
På vei inn i det nye året kikker vi inn i spådomskulen og snakker om hvor vi tror bærekraftig business tar veien i 2021. Hvordan ser økonomien ut post-korona? Klarer vi å "build back better" og gi økonomien en grønn restart? Hva vil effekten være av de store regulatoriske grepene på bærekraftsfeltet både i EU og nasjonalt? Får sosial bærekraft vind i seilene? Og kan vi feste lit til at COP26 får noen effekt? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
1/3/2022
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP036: Grønn innovasjon og grønne investeringer med Erik Osmundsen
Da vi første gang traff Erik Osmundsen, var han konsernsjef i Norsk Gjenvinning og stod midt i en stormfull omstilling av virksomheten. Det er startpunktet for samtalen vår, som tar for seg både den typen grønn innovasjon Erik ledet i Norsk Gjenvinning og de typene grønne investeringer han nå foretar som partner i investeringsselskapet Verdane. I samtalen med Erik snakker vi om hva som skal til for å lykkes med grønn omstilling, om det er lettere eller vanskeligere å drive grønn innovasjon i selskaper som står i en krise, hvilke teknologier og forretningsmodeller som er mest attraktive for grønne investorer om dagen, hvordan norsk bærekraft blir tatt imot når Erik besøker sin alma mater Harvard Business School for å fortelle om Norsk Gjenvinning-caset, og hva som er etikkens plass i bærekraftsinnovasjon. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
1/24/2022
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP039: Hvor er bærekraftig business på vei med Andreas Friis fra S-HUB
Vi får besøk av Andreas Friis, grunnlegger og adm.dir i Sustainability Hub, for en prat om hvor bærekraftig business i Norge befinner seg i dag og hvor det er på vei. Han forteller om innsiktene fra State of Sustainability-rapporten, slår et slag for en mer offensiv tilnærming til bærekraft, minner oss på femårsjubileet til RESTART-boken, og snakker om kunnskapsbehovet i næringslivet. Vi snakker om regenerativ business, vesentlighet, bærekraft i matbransjen og mye mer. Dessuten har vi fått ny jingle og hilser til en lytter som er glad for alle fotballreferansene i bærekraftseventyr. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
12/19/2022
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP071: Hvor går ESG? - med Thina Saltvedt
Vi får Thina Saltvedt, sjefsanalytiker for bærekraftig finans i Nordea, tilbake på besøk for en prat om hva som rører seg på ESG-feltet og om den grønne energiomstillingen går fort nok. Vi peker tilbake til forrige gang Thina besøkte oss i starten av denne serien, og diskuterer hva som har skjedd siden sist med ESG generelt og taksonomien spesielt. Thina er optimist på den grønne energiomstillingen globalt, men redd for at Norge står igjen på stasjonen, med henvisning til økningen i brune investeringer. Vi snakker om behovet for opprydding i ESG-alfabetsuppen, og vi nerder i fellesskap over et nytt paper i Review of Finance som ser på sprik i ESG-ratinger, Sveinung avslører at TikTok er hans primære nyhetskilde, Lars Jacob trekker paralleller mellom energiomstillingen og norsk damefotball, og Thina erklærer seg som både ESG-optimist og taksonomi-optimist. Vi snakker om databehov, forskningssamarbeid mellom handelshøyskolene og finansinstitusjonene, og vi prøver å få kollegene til Thina til å låse henne inne på et møterom. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
12/21/2020
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP003: Bærekraftig og lønnsom – er ikke det lett da?
Selve kinderegget i bærekraftig business er bærekraftstiltakene som er både bærekraftige og lønnsomme. De er mulige å finne og å virkeliggjøre, men selv om det er mulig, er det fryktelig vanskelig. I denne episode snakker vi om hva vi vet om denne sammenhengen, både fra forskning og fra praksis. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
2/14/2022
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP042: Klimainvesteringer med Lene Elizabeth Hodge fra Nysnø
Lene Elizabeth Hodge har vært bærekraftsansvarlig i Nysnø klimainvesteringer nesten helt siden det statlige investeringsfondet ble opprettet i 2018. Hun besøker oss for en samtale om hvordan klimainvesteringer skiller seg fra andre investeringer, fondets portefølje og hva slags type investeringer som faller innenfor og utenfor mandatet, hvilke egenskaper en god bærekraftsansvarlig må ha, og hvorvidt vi kan vente oss at naturmangfold og andre bærekraftsproblemer vil få like stor oppmerksomhet som klima fremover. Vi diskuterer også hvorvidt man blir mest populær i selskapslivet av å snakke om EUs taksonomi eller om nypubliserte forskningsartikler fra regnskapslitteraturen. Sveinung lanserer uttrykket "bærekraftsansvarlig i eget liv" og dekker en rekke temaer innenfor bærekraftig finans generelt og klimarisiko spesielt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
11/29/2021
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP031: Bærekraftig finans og Gi gaven videre med Aksel Mjøs
En sauebonde med doktorgrad i finans og bakgrunn fra City i London, målmann og internasjonalist, filantropigründer og sentral innenfor bærekraftig finans: vår gode kollega Aksel Mjøs er gjest i dagens episode. Vi dypdykker i historien til bærekraftig finans, diskuterer ESGens rolle i verdsetting og andre områder av finansfaget. Vi diskuterer om bærekraftig finans er paradoksalt eller selvsagt, om EUs taksonomi ønskes velkommen av finansfolket, om finansforskerne har enda blåere dresser enn oss andre blåruss og får høre om Aksels og kollegers nye bok om ESG i verdsetting. Til slutt forteller Aksel om historien bak "Gi gaven videre", filantropiselskapet han har gründet sammen med konen Kari, med PwC, Sopra Steria, Sparebanken Vest og flere aktører med på laget. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
3/7/2022
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
#JP046: Fortsatt vesentlig forvirring?
Vi fortsetter ryddearbeidet i bærekraftig business og plukker opp igjen et tema fra en av de første episodene i serien - "Vesentlig forvirring". Det handler om vurderinger av vesentlighet i bærekraftsrapportering, og forvirringen som ofte oppstår mellom bærekraftsforhold som er vesentlige fordi de har betydning for impact på samfunn og miljø, og bærekraftsforhold som er vesentlige fordi de har konsekvenser for bedriftens økonomiske resultater. Utgangspunktet for samtalen er vår nypubliserte artikkel "Sustainability reporting and approaches to materiality: tensions and potential resolutions", som vi har skrevet sammen med vår gode kollega Aksel Mjøs. Studien gir innsikt i perspektiver på vesentlighet fra norske finansanalytikere, porteføljeforvaltere og andre interessenter i finansmarkedene. Vi diskuterer viktige innsikter fra studien, samt den bredere diskusjonen om vesentlighet i strategi, styring og rapportering. Dessuten snakker vi om superheltfilmer og Ole Brumm, den gamle klassikeren "The Materiality Report", og Sveinung lurer på hva som er forskjellen på snørr og bart. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer